U vindt de schriftelijke vragen hier.

Download Report

Transcript U vindt de schriftelijke vragen hier.

 Den Haag, 10 februari 2016 Betreft: Incidenten met verwarde personen Aan de voorzitter van de gemeenteraad, de heer J.J. van Aartsen, In 2015 waren er significant meer incidenten waarbij verwarde personen betrokken waren dan voorgaande jaren. Het aantal incidenten gaat elk jaar omhoog en is sinds 2011 met 65 procent gestegen. In Den Haag zijn er gemiddeld 4,4 incidenten per 100 inwoners. Het AD stelt dat Den Haag de hoogste stijging heeft van het aantal meldingen ten opzichte van vorig jaar, te weten 20 procent. Op grond van artikel 30 van het Reglement van orde, stellen wij het college de volgende vragen: 1. Heeft het college kennis genomen van de aantallen registraties van incidenten met verwarde personen? 2. Kan het college een overzicht geven van het aantal incidenten, uitgesplitst naar stadsdeel? 3. Heeft het college inzicht in de oorzaken van de significante stijging en van de mogelijke verschillen per stadsdeel? 4. Wat gaat het college samen met de samenwerkende instanties doen om het aantal incidenten met verwarde personen terug te dringen? Uit onderzoek van het Trimbos Instituut in opdracht van het ministerie van VWS blijkt dat de beddenafbouw in de ggz sneller gaat dan afgesproken. Al in 2018 zal het aantal intramurale bedden met een derde zijn afgenomen. Volgens de afspraken van het hoofdlijnenakkoord tussen de brancheorganisaties GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en VWS zou dat doel pas in 2020 worden bereikt, maar met name de afbouw van beddencapaciteit die onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt, gaat sneller dan verwacht. Volgens de afspraken moet de afname van de beddencapaciteit hand in hand gaan met een toename van de ambulante zorg. 5.
6.
7.
Hoe ontwikkelt de daling van het aantal bedden zich in Den Haag? Heeft de stijging van het aantal incidenten wat het college betreft een relatie met de ambulantisering van de GGZ? Zo ja, hoe gaat het college voorkomen dat mensen niet voldoende of onbegeleid thuis zitten en zo op straat terecht komen en mogelijk een gevaar voor zichzelf of de omgeving vormen? Hoe oordelen de GGZ-­‐organisaties in de stad over de stijging? Wat zien zij als belangrijkste oorzaak voor de toename? Wij krijgen signalen dat er wordt bezuinigd op het outreachend werken in de GGZ Den Haag. 8.
Ziet u een verband tussen deze bezuiniging en de toename van het aantal incidenten met verwarde personen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u daar aan doen? 9.
Op welke manier wordt door het college, de GGZ-­‐instellingen in Den Haag en de politie gewerkt aan de preventie en aanpak van incidenten met verwarde mensen? Zijn bovengenoemde ontwikkelingen reden voor beleidswijziging? Zo ja welke? Zo nee, waarom niet? In eerdere beantwoording stelt het college dat zij het verminderen van het aantal bedden (ZVW; AWBZ-­‐B; AWBZ-­‐C; Justitie) (360 minder in 2020) op een verantwoorde manier plaats laat vinden. Daarom is er een breed spectrum aan extra-­‐murale behandel-­‐ en begeleidingsactiviteiten ontwikkeld door Parnassia dat in de wijk plaatsvindt. Het gaat onder andere om een gevarieerd aanbod dagbehandeling, kortdurende interventies thuis, telefonisch consult en telezorg. Ook wordt de ambulante hulpverlening anders georganiseerd door inzet van ggz-­‐teams in de wijk. In 2014 zijn 14 van deze teams in Den Haag opgezet met ieder een caseload van 200-­‐250 mensen. 9. Wat is het effect van deze maatregelen? Hoe verhoudt de stijging van het aantal incidenten zich met de nieuwe werkwijze? 10. Acht u de caseload van 200-­‐250 mensen op een team nog altijd een werkbare caseload? Martijn Balster PvdA Bron 1: AD Den Haag – 10 februari 2016 Bron 2: http://denhaagfm.nl/2016/02/10/den-­‐haag-­‐heeft-­‐meeste-­‐last-­‐van-­‐verwarde-­‐personen-­‐op-­‐straat/