Mamma biopsie met behulp van mammografie

Download Report

Transcript Mamma biopsie met behulp van mammografie

Radiologie Stereotactische biopsie (borstonderzoek)

U heeft een afspraak voor een stereotactische biopsie uit uw borst. Dit betekent dat er enkele stukjes weefsel uit uw borst gehaald worden voor nader onderzoek. In deze folder vindt u informatie die belangrijk is om te weten voordat u de stereotactische biopsie ondergaat. Wat is een stereotactische biopsie

Dit is een onderzoek waarbij een stukje weefsel (biopt) wordt genomen van een afwijking in de borst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenbeelden waardoor een precieze plaatsbepaling van de afwijking mogelijk is. De stereotactische biopsie vindt plaats op de afdeling Radiologie

Wanneer stereotactische biopsie

Als de afwijking in de borst die bij u gezien is niet zichtbaar is tijdens de echografie, maar alleen op de mammografie.

Voorbereiding thuis

Als u bloed verdunnende middelen gebruikt, stopt u dan (tijdelijk) in overleg met uw arts met het gebruik hiervan. Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, olie of zalf. Wij raden u aan om losse comfortabele kleding en warme sokken te dragen en een stevige beha. De beha helpt de borst te ondersteunen en mogelijke onderhuidse nabloedingen tegen te gaan.

Melden

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij

balie K

van de afdeling radiologie. De baliemedewerker verwijst u naar de wachtruimte waar de laborant u komt halen. De laborant zal stap voor stap de procedure met u doornemen. Eventuele vragen naar kunt u stellen aan de laborant.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek ligt u op uw buik op de onderzoekstafel . In de onderzoekstafel zit een opening waar uw borst in wordt gelegd. Net als bij een mammografie wordt uw borst samengedrukt tussen twee plaatjes waarna er verschillende röntg enfoto’s worden gemaakt. Deze plaatjes blijven aangedrukt totdat voldoende weefsel is verkregen. Met behulp van radiodiagnostische beelden bepaalt de radioloog de precieze plek van het afwijkende weefsel. Deze plek wordt plaatselijk verdoofd. Via een klein sneetje in de huid worden meerdere biopten van het weefsel weggenomen. Vervolgens wordt van deze weefselstukjes een röntgenfoto gemaakt om te kijken of het juiste en voldoende materiaal afgenomen is. De laborant verbindt het wondje en geeft u instructies mee voor de verzorging.

Het onderzoek kan in totaal 60 tot 90 minuten in beslag nemen.

Het onderzoek kan wat pijnlijk zijn voor uw borst maar over het algemeen wordt de verdoving en de biopsie niet als pijnlijk ervaren. Uiteraard is dit per persoon verschillend. De biopten worden naar het pathologisch anatomisch laboratorium in Nieuwegein gebracht, waar ze door de patholoog worden beoordeeld onder de microscoop.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis en heeft (of krijgt) u een nieuwe afspraak voor de Mammapolikliniek/ chirurg voor het bespreken van de uitslag van het weefselonderzoek. Het wondje mag 24 uur niet nat worden, dus u kunt 24 uur niet douchen, zwemmen of baden. U kunt de eerste dag na het onderzoek een zwaar, drukkend gevoel in de borst hebben. Het kan dan prettig zijn om ’s nachts uw beha (zonder beugel) aan te houden. Ook kan er na het onderzoek een bloeduitstorting op uw borst ontstaan. F-080 versie December 2015

Heeft u napijn of pijn door de bloeduitstorting, neem dan paracetamol in (voor volwassenen geldt: maximaal 8 tabletten á 500 mg. per dag). Gebruik geen aspirine in verband met de bloed verdunnende werking daarvan. U mag uw normale activiteiten weer uitvoeren behalve zwaar tillen en/ of sporten. Ook kunt u na het onderzoek, in principe, gewoon autorijden.

Uitslag van het onderzoek

U komt op de afgesproken dag en tijd bij de chirurg op de Mammapolikliniek voor het bespreken van de uitslag van het weefselonderzoek. Deze uitslag van de biopsie is in principe binnen 24 uur bekend. Soms heeft de patholoog meer tijd nodig voor aanvullend onderzoek om tot de definitieve diagnose te komen.

Röntgenonderzoek en zwangerschap

Ongeboren kinderen blootstellen aan straling is niet geheel zonder gevaar, met name in de eerse 20 weken van de zwangerschap. Bespreek daarom altijd met uw arts of de noodzaak van het onderzoek opweegt tegen de eventuele risico’s voor uw kind.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u dan gerust: Tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.30 uur) - de afdeling Radiologie T 0348 – 42 72 45 Buiten kantooruren (alleen bij spoed) - de receptie van het ziekenhuis T 0348 – 42 79 11

Interessante website

Informatie over het onderzoek staat op de website van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Kijk op www.zuwehofpoort.nl

en zoek op Mammacare. U vindt daar links naar de websites van patiëntenorganisaties. F-080 versie December 2015