Aanvraag zorg en mutaties - Zorg in de regio Hart van Brabant

Download Report

Transcript Aanvraag zorg en mutaties - Zorg in de regio Hart van Brabant

Veelgestelde vragen Regionale jeugdhulp Aanvraag zorg en mutaties

31.3.2015

Vraag

Waar vind ik de juiste productcodes? Is het aanleverformat overbodig geworden? Ik neem aan dat bij de toestemmingsverklaring de ouders/gezaghebbende de handtekening moet plaatsen en niet de minderjarige cliënt zelf? Moet een cliënt een legitimatiebewijs tonen? Waar vind ik het formulier 'Toestemmingsverklaring'? Waar vind ik informatie over de ouderbijdrage? Krijgen we een mailbericht als de beschikking klaarstaat?

Antwoord

De productcodes van de ingekochte zorg vindt u: - Voor de regionaal ingekochte Jeugdzorg op www.jeugdhulphvb.nl - De codes van de lokaal ingekochte Jeugdzorg zijn als volgt: Begeleiding H300 Begeleiding extra H150 Begeleiding speciaal 1 (nah) Gespecialiseerde begeleiding (psy) Persoonlijke verzorging Persoonlijke verzorging extra Nachtverzorging Dagactiviteit VG kind licht Dagactiviteit VG kind midden H152 H153 H126 H127 H132 H814 H815 Dagactiviteit VG kind zwaar Dagactiviteit LG kind licht Dagactiviteit LG kind midden Dagactiviteit LG kind zwaar Dagbehandeling JLVG H816 H834 H835 H836 H891 Vervoer dagbest./dagbeh. kind extramuraal H896 Toeslag kind dagbesteding VG licht H940 Het landelijke aanleverformat is alleen van toepassing voor overgangsklanten. Voor nieuwe klanten moet bij een aanvraag gebruik gemaakt worden van het digitaal zorgaanvraagformulier (hiervoor heeft u, als het goed is, via de e-mail de link en de handleiding mogen ontvangen). Een zorgaanbieder mag overigens alleen aanvragen indienen na verwijzing door het medisch domein. Ondertekening is afhankelijk van de leeftijd van de jeugdige: - 0-12 jaar: ouders/gezaghebbende tekenen - 12-16 jaar: ouders/gezaghebbende en jeugdige tekenen - 16-18 jaar: jeugdige tekenen en ouder/gezaghebbende tekent alleen als jongere daarmee akkoord is. De cliënt moet een legitimatiebewijs laten zien, zodat u als zorgaanbieder de identiteit van de aanvrager kan vaststellen. Het is niet verplicht om een kopie van het legitimatiebewijs mee te sturen. Het formulier is hier te downloaden. Informatie over de ouderbijdrage vindt u in het factsheet OB en op de website van het CAK. Dat is afhankelijk welk softwarepakket u op VECOZO hebt aangesloten. De gemeente stuurt naar VECOZO het toewijzingsbericht. Het kan zijn dat u bij VECOZO moet inloggen om te zien of de toewijzing is aangekomen. Veel grote aanbieders hebben een eigen softwarepakket op VECOZO aangesloten en krijgen die melding via een mailbericht.

Ik heb inmiddels een intake (2 gesprekken) met een cliënt gehad. Nu blijkt dat de cliënt doorverwezen moet worden naar de gespecialiseerde GGZ, omdat de problematiek te zwaar is voor de Basis

In het kader van GGZ-zorg werd voorheen in deze gevallen een DBC geopend. Daarop konden de kosten in rekening gebracht worden. De gemeente wil deze werkwijze voor nu blijven volgen. Mocht hierin verandering komen wordt dit medegedeeld aan de zorgaanbieders.

GGZ. Wij hebben in 2014 een aantal kinderen in zorg genomen voor 1 dagdeel/week (BG-grp), terwijl ze een indicatie hebben voor 4 dagdelen/week. Kunnen we voor deze kinderen nu 4 dagdelen gaan inzetten? Er melden zich nieuwe cliënten die graag bij ons willen starten. Echter zijn zij niet meegenomen in de budgetberekening voor 2015. Uiteraard verwachten we ook wat uitstroom, maar vooralsnog is dit vooral groei. Op die manier komt het budget in gevaar. In het verleden gebeurde het volgende: als de huisarts bijvoorbeeld een kort traject indiceert en tijdens de behandeling blijkt dat een middellang traject nodig is, mag de behandelaar via de PUK code dat uitbreiden. De huisarts laat die beoordeling vaak aan de behandelaar over. De beschikkingen zijn toch alleen nodig voor nieuwe cliënten en niet voor de cliënten die reeds in zorg zijn? Als de zorg eerder start dan de datum afgifte beschikking, geeft dat geen problemen bij de declaratie en facturatie omdat dan de data niet overeenstemmen? Is het daarom niet handiger om de verwijzingsdatum als startdatum te nemen Wat houdt het woonplaatsbeginsel precies in? Indien een cliënt in de loop van de behandeling verhuist naar een andere gemeente, wordt van de zorgaanbieder gewacht de DBC te sluiten en een nieuwe te openen, doch een cliënt is niet verplicht te melden dat hij is verhuisd. Een zorgaanbieder heeft geen inzage in het GBA (gemeentelijke

Als er een indicatie is voor 4 dagdelen, dan kunt u die inzetten. Uiteraard moet dit wel binnen de totale productieafspraak die we met u gemaakt hebben vallen. Wij realiseren ons dat het met het afgesproken budget niet mogelijk is om te groeien, maar dat een krimp noodzakelijk is. Dat betekent dat er bij elke aanbieder minder zorg geleverd kan worden. Hoe u dat invult is aan u. De Toegang gaat meer zelf doen, waardoor het aantal doorverwijzingen terug moet lopen. De aanbieders kunnen ofwel minder jeugdigen in zorg nemen, ofwel per jeugdige de zorg minder intensief of korter aanbieden. In dat geval dient men dat te melden bij de verwijzer en wordt zo nodig de beschikking daarop aangepast. Via de Toegang geldt het Integraal plan van aanpak als basis voor de toetsing, bij doorverwijzing via de huisarts zal dat ook op deze wijze worden geregeld. Voor de huisartsen zal daarvoor een protocol worden aangeleverd waarbij op een formulier de informatie (Integraal plan van aanpak) wordt ingevuld. Bij een doorverwijzing voor ‘basis GGZ kort’ zal dat een eenvoudig en snel in te vullen formulier zijn, zodat het zo min mogelijk tijd kost. Dat is juist. Cliënten die reeds in 2014 in zorg zijn, worden aangeleverd via de initiële vulling jeugd (GO-jeugd) en worden niet opnieuw beschikt. Pas bij een vervolgindicatie wordt een nieuwe beschikking afgegeven. Het moment waarop de klant zich met de verwijzing bij de zorgaanbieder heeft gemeld, is de meldingsdatum. Deze datum moet worden ingevuld op het digitale aanvraagformulier. In de Jeugdwet bepaalt het woonplaatsbeginsel welke gemeente verantwoordelijk is voor het inzetten van jeugdhulp of de uitvoering van de maatregel jeugdbescherming of jeugdreclassering. Daarmee is het woonplaatsbeginsel cruciaal in het bepalen van de bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheidsverdeling. Het gegeven is ook nodig voor de juiste overdracht van informatie tussen de gemeenten en instellingen, ketenpartners en het Rijk. In het uitvraagformulier hebben wij aanbieders gevraagd aan te geven in welke gemeente(n) cliënten geregistreerd zijn. Het gaat daarbij om registratie volgens de Wet Basisregistratie Personen (voorheen Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)). Meer uitleg over het woonplaatsbeginsel vindt u op:" www.vng.nl, hier: Factsheet Woonplaatsbeginsel en op www.nji.nl: NJI - Vragen woonplaatsbeginsel . Het advies is toch om dat zelf bij de cliënt na te vragen. Wanneer bij controle van de declaratie naar voren komt dat de cliënt niet meer woonachtig is in de betreffende gemeente, zal de gemeente Tilburg met de zorgaanbieder daarover in gesprek treden en wordt bezien of en welk deel van de geleverde zorg wordt vergoed.

basisregistratie persoonsgegevens). Als de cliënt verhuist naar een gemeente waar de zorgaanbieder geen contract mee heeft afgesloten, wordt dan wel vergoed?

Hiervoor gelden de nieuwe DBC-spelregels die door het Rijk zijn opgesteld. Op het moment dat een kind verhuist dient de zorgaanbieder de DBC te sluiten. Bij ‘DBC-onderhoud’ is die informatie te vinden.