Transforaminale injectie

Download Report

Transcript Transforaminale injectie

Injectie rondom het ruggenmerg

Transforaminale injectie

Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven

Door slijtage van de wervelkolom kunnen na verloop van tijd zenuwpijnen ontstaan. Die ontstaan door druk op of irritatie van de zenuwen die gelegen zijn bij de wervelkolom. De zenuw zwelt op, raakt geïrriteerd en veroorzaakt pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam, bijvoorbeeld via de achterzijde van het dijbeen naar de enkel. U krijgt een transforaminale (epidurale) injectie als u een geprikkelde of beknelde zenuw in de rug of nek heeft. De pijnspecialist geeft u een injectie met medicijnen in de transforaminale ruimte, vlak bij de zenuw waar u last van heeft. De transforaminale ruimte is de ruimte rond het ruggenmerg en de zenuwen die uit de wervelkolom komen. De ingespoten medicijnen laten de zwelling afnemen. De zenuw krijgt wat meer ruimte en geeft daardoor minder pijnklachten.

Behandeling

Bij behandeling van uw rug neemt u plaats op de behandeltafel in buikligging. Onder uw buik wordt een kussen geplaatst. Dit vlakt de holling van uw rug af. Bij behandeling van uw nek gaat u op uw rug liggen. De plaats van injectie wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Hierna brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting een naald in tot in de opening waar de zenuwwortel de wervelkolom verlaat. U krijgt een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) ingespoten. Dit kan soms pijnlijk zijn. Deze behandeling heeft als doel de pijn te verminderen en plaatselijk de ontsteking en zwelling weg te nemen.

Complicaties en bijwerkingen

Er bestaat een zeer geringe kans op deze bijwerkingen. • • Er kan een tijdelijk kracht- en/of gevoelsverlies van de benen of armen optreden. Mensen met suikerziekte die medicatie gebruiken merken soms dat hun bloedsuikerspiegel een aantal dagen hoger kan zijn dan anders.

• De anticonceptiepil is na deze behandeling tot de eerstvolgende menstruatie niet meer geheel betrouwbaar. U gebruikt de pil wel gewoon door. • Als bijwerking van de gebruikte medicijnen kunnen bij vrouwen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord zijn. Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bv. paracetamol of tramadol volgens bijsluiter).

Resultaat

U kunt al binnen enkele dagen het effect van de behandeling merken. Het is echter pas na 2 tot 3 maanden zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling nodig. Tijdens een controle afspraak wordt dit besproken.

Let op

• Informeert u ons a.u.b. vóór de behandeling bij een • • (mogelijke) zwangerschap. Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen dan bespreekt de pijnbehandelaar of en hoe lang van tevoren u moet stoppen. hierbij gaat het om Ascal (carbasalaatcalcium), Aspirine (acetylsalicylzuur), Persantin (dipyridamol) of Plavix • (clopidogrel). Ook Sintrom (acenocoumarol), Marcoumar (fenprocoumon) waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is. Heeft u een allergie voor röntgencontrastvloeistof geef dit dan door.

Vragen?

Heeft u nog vragen, dan neemt u contact op met het Centrum voor Pijngeneeskunde, telefoonnummer: 040 - 888 51 21.

Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl

Locatie Eindhoven: Ds. Th. Fliednerstraat 1 Postbus 90 052 5600 PD Eindhoven Locatie Veldhoven: de Run 4600 Postbus 7777 5500 MB Veldhoven

De informatie in deze folder is van algemene aard en is bedoeld om u een beeld te geven van de zorg en voorlichting die u kunt verwachten. In uw situatie kunnen andere adviezen of procedures van toepassing zijn. Deze folder is dan ook slechts een aanvulling op de specifieke (mondelinge) voorlichting van uw specialist of behandelaar.

© MMC.165.215_03_15