Hoofdpuntenverslag 27-03-2014

Download Report

Transcript Hoofdpuntenverslag 27-03-2014

S

amenwerkende

C

entrales

O

verheidspersoneel

in het GOBD

Hoofdpuntenverslag GOBD 27 maart 2014

Na vaststelling van de personele spelregels in het overleg van 30 januari, nu in het overleg van 27 maart een toelichting op de daadwerkelijke start van het proces van concentratie en sluiting bij Belastingen. Ook diverse andere reorganisatietrajecten passeren de revue. En er wordt gewisseld over diverse andere onderwerpen zoals de ADAC-opleiding. Belastingen: concentratie en sluiting

Hans Blokpoel, de algemeen directeur Belastingen en HR-directeur Jan Willem Millenaar lichten toe dat in maart de belangstellingsregistratie heeft plaatsgevonden onder de ruim 3000 medewerkers die werkzaam zijn in een nu te concentreren werkproces en/op een dit jaar te sluiten kantoor (Terneuzen, Goes, Gorinchem, Dordrecht, Nijmegen). De hele, nog tot in 2016 doorlopende, operatie houdt verband met het vorige MLTP en de taakstellingen.

Keuzemogelijkheden

In de belangstellingsregistratie zijn de medewerkers verschillende keuzes voorgelegd. Naast meegaan met het werk naar een andere locatie (het standaard ‘mens volgt functie’) kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om over te stappen naar een ander te concentreren werkproces op de eigen locatie of een andere locatie. Een alternatief is achterblijven op de eigen locatie en dan binnen het verband van de flexpool tijdelijk ander werk opgedragen krijgen en begeleid worden naar ander structureel werk op weer een reguliere plek buiten de flexpool.

Uitkomsten

93% van de medewerkers heeft een keuze gemaakt: veel voor het eigen werk of de eigen locatie (en dus flexpool) maar toch ook vrij veel voor een ander werkproces. 184 medewerkers hebben geen keuze aangegeven. 101 daarvan heeft structureel ander werk gekregen vòòr plaatsing in de flexpool (het gevolg van niet-kiezen). In totaal komt het aantal flexpool-medewerkers nu uit op circa 600. Dat zijn er 260 minder dan in een eerdere telling: ook met deze medewerkers is namelijk inmiddels een structurele oplossing gevonden. Met de andere flexpool-medewerkers starten de begeleidingstrajecten in april, na afronding van het voorlopige plaatsingsproces. De procedure van bedenkingen en bezwaren loopt tot eind mei. Uitzondering is Nijmegen waar de sluitingsdatum vervroegd kon worden (zie ook het Beeldkrant-artikel van 27 maart met de blog van Hans Blokpoel). SCO-secretariaat GOBD p/a Ministerie van Financiën, DGBel, Cluster Bedrijf Postbus 20201 | Postvak KV2.52 | 2500 EE Den Haag | Korte Voorhout 7 | 2511 CW Den Haag Telefoon: 06-1830 6917 | Email: [email protected]

S

amenwerkende

C

entrales

O

verheidspersoneel

in het GOBD Het aantal bedenkingen is beperkt en in gesprekken wordt zo veel mogelijk naar oplossingen gezocht, bijvoorbeeld door medewerkers alsnog een andere keuze te laten maken. De directies HR en Bedrijfsvoering bezien nu hoe de uitkomsten op totaalniveau uitpakken. Het uitgangspunt is immers dat iedereen op zijn voorkeur wordt geplaatst zonder dat dit tot blijvende ‘gaten’ of ‘bulten’ leidt (te weinig of te veel mensen op een proces of locatie). Bezien wordt waar en hoe eventueel extra opties gecreëerd kunnen worden (zoals de inzet van een bus of carpoolen per dienstauto om lange reisafstanden te bekorten). De algemeen directeur legt desgevraagd uit niet al te snel gebruik te willen maken van de opties in de sfeer van Het nieuwe werken: hij vindt het belangrijk dat medewerkers in een nieuwe setting door persoonlijk contact elkaar en het werkproces goed leren kennen.

Maatwerk en toetsingscommissie

Waar niet zondermeer, met de standaardvoorzieningen of met de eventuele extra opties, sprake is van een passende functie en een bereisbare afstand voor de nieuwe woon/werk situatie, wordt met de medewerkers gekeken naar individuele maatwerkafspraken. Het lijkt vooral aan de orde te komen bij extreem lange afstanden die zowel voor medewerker als organisatie niet wenselijk zijn. De algemeen directeur ziet vooralsnog geen aanleiding om er met de bonden collectieve afspraken over te maken. Alle maatwerkafspraken gaan ter toetsing naar de HR-directeur. Doen zich bijzonderheden voor dan wordt (net als bij bijzonderheden in de reguliere afspraken) de toetsingscommissie ingeschakeld voor een uitspraak over de juistheid of gelijkheid van toe te kennen faciliteiten. De GOR en de GOBD-centrales zijn vertegenwoordigd in de commissie, naast ook de HR-staf op concernniveau (DGBel). Zoals afgesproken in het GOBD van 30 januari, is de commissie verder vooral bedoeld om toe te zien op het ‘uitplaatsen’ van flexpool-medewerkers (uit de flexpool, naar structureel werk, op basis van opleiding, ervaring en eventueel dienstjaren).

Drie nadere uitwerkingen

De centrales merken nog op dat tussentijds, naar aanleiding van concrete gevallen, met DGBel en HR Belastingen geschakeld is over een drietal situaties, interpretaties in de voorzieningensfeer rond verplaatsing van werk en langere reistijd: 1.

Zo is nog eens het begrippenkader verhelderd voor het bepalen van bereisbare afstand (o.b.v. gebruikelijke wijze van vervoer) en vervolgens compensatie extra 2.

reistijd en/of reiskosten (o.b.v. feitelijke wijze van vervoer). Ook is vastgesteld dat en hoe het mogelijk is om later, tijdens de looptijd van de 3.

compensatieregeling over te stappen op een ander vervoermiddel. En vastgesteld is dat een oude, bestaande compensatieregeling die al 2 jaar of langer loopt, niet komt te vervallen als er in de nieuwe situatie geen sprake is van een nieuwe regeling. Deze drie uitwerkingen worden in principe toegevoegd aan de FAQ-lijst van Belastingen. En ze als algemeen binnen de dienst geldende toepassingen worden ze nog formeel vastgesteld als bijlagen bij het verslag van de overlegvergadering van 27 maart.

Overig Reorganisatie-overzicht

Pagina 2 van 4

S

amenwerkende

C

entrales

O

verheidspersoneel

in het GOBD Via het Reorganisatie-overzicht wordt het GOBD van 27 maart ook melding gedaan van de opstart bij andere, niet-Belastingen, onderdelen waar sprake is van sluiting van kantoren:

Douane

(met eventueel ook Hazeldonk),

Fiod

(Alkmaar, Roermond) en

B/CFD

. Verplaatsing van werk kan betekenen dat compensatie van extra reistijd/reiskosten aan de orde is maar mogelijk ook het aanbieden van de optie van een Van Werk Naar Werk traject. Dit lijkt in elk geval goed te zijn onderkend en afgewogen bij

B/CA

waar sprake is van het verplaatsen van werk van Maastricht naar Heerlen. Naast vaste krachten spreekt men van meeverhuizende uitzendkrachten. Vooral ook in het algemeen merken centrales op dat het GOBD vooraf ook betrokken zou moeten worden bij de vraag of en hoe uitzendkrachten worden meegenomen in het sociaal (VWNW) beleid. Verder herhalen de centrales hun oproep het GOBD ook steeds in de gelegenheid te stellen om, mede aan de hand van het OR-advies, een uitspraak te doen over het bij reorganisaties aanwijzen van VWNW-kandidaten, de duur van de vrijwillige fase en het eventueel overgaan tot de verplichte fase van reorganiseren. De dienstleiding erkent dat er geen stappen mogen worden overgeslagen.

Douane Rotterdam Haven

zal in elk geval vanaf nu zichtbaar maken hoe verder zal worden omgegaan met de verschuiving in werkzaamheden van Reeweg naar Maasvlakte. Ook wordt vastgesteld dat bij

Rotterdam The Hague Airport

(RTHAP, Douane Amsterdam) geen sprake meer is van het mogelijk ‘opschakelen’ naar de verplichte voor de loket-sluiting met krimp in het werk voor niet-wapendragende douanemedewerkers (ook met de laatste medewerker zou nu een oplossing zijn gevonden). Tot slot wordt nog een enkel punt verhelderd. O.a. dat bij

B/CAO

, waar vorig jaar wel moest worden overgegaan op de verplichte fase, nu nog 13 verplichte kandidaten zijn en mogelijk 10 als de nu verwachte uitstroom wordt meegeteld.

Informatie-uitwisseling

Naar aanleiding van de Actiepuntenlijst, punt stand van zaken

ET(PM)

, wijst de DG op de brief van 24 maart waarin de nieuw aangetreden Staatssecretaris zijn

beleidsprioriteiten

voor de dienst kenbaar maakt aan de Tweede Kamer. Vereenvoudiging, uitvoerbaarheid, robuustheid, objectiveerbaarheid zijn principes die de Stas niet alleen op het fiscale beleid wil toepassen maar nadrukkelijk ook de onderliggende werkprocessen. De DG noemt de BelTel en het ‘vaker nee zeggen’ waar de Stas van spreekt in het Beeldkrant-artikel van 27 maart over zijn brief. De DG noemt ook invordering, het innen van belastinggeld als kerntaak van de dienst waar een veelheid van verschillende andere taken en processen op complexe wijze in samen komen. Concreet geeft hij aan dat de toekomst van het nieuw te ontwikkelen invorderingssysteem ET(P)M er in het licht van genoemde beleidprioriteiten niet rooskleurig uitziet. Verdere uitwerking van de beleidsprioriteiten volgt naar verwachting in mei. Naar aanleiding van het COR-overleg op 20 maart licht de dienstleiding zijn besluitvorming toe over de invoering van het

Functiegebouw Rijk

. Het besluit betreft vooralsnog alleen individuele functies en functiestramienen, nu dan inclusief de IV-profielen. Nadrukkelijk niet groepsfuncties waarover het overleg op rijksniveau nog loopt (zie ook de SCO-nieuwsbrief van 28 november). Naar aanleiding van het SOR, Sector overleg Rijkspersoneel, informeren de centrales de dienstleiding over het mogelijk opnieuw bezien van

onkostenvergoeding maaltijden

. In het Pagina 3 van 4

S

amenwerkende

C

entrales

O

verheidspersoneel

in het GOBD SOR is het rijksbrede normbedrag vastgesteld maar een deel zou volgens de belasting inspectie fiscaal belast moeten worden per juli. In april wordt nader bezien of dit belaste deel, als oplossing, onder de werkkostenregeling kan worden gebracht.

ADAC-opleiding

Naar aanleiding van een veelheid aan signalen en vragen agenderen de centrales de ADAC opleiding: de tweejarige opleiding ‘associate degree’ accountancy (of bedrijfseconomie: ADBE) in relatie tot de eis van directe inzetbaarheid (minimaal binnen 2 jaar benoembaar) bij de werving voor ITI-vacatures op E niveau. De vragen/signalen zijn samen te vatten in drie punten die de dienstleiding nader zal bezien: • Allereerst moet goed helder worden in welke situaties de opleiding verplicht kan worden: het lijkt nu voor te komen dat de verplichting onterecht wordt opgelegd aan medewerkers die al in groepsfunctie niveau E benoemd en werkzaam zijn. • Mogelijk verbeterpunt betreft de communicatie over de gevolgen van het niet binnen 2 jaar afronden van de opleiding: zo zouden er nu mensen van buiten zijn die hun baan hebben opgegeven zonder vooraf goed geïnformeerd te zijn dat het niet tijdig halen van de opleiding betekent dat de baan bij Belastingen niet doorgaat (voor een interne kandidaat geldt terugkeer naar oude (groeps)functie(niveau) en in principe stopzetting van de facilitering van de opleiding). • Tot slot is er kennelijk een beleidslijn getrokken in het aantal benodigde studiepunten en het aantal mogelijke herkansingstoetsen. Deze lijn is strikter, strenger dan die een aantal HBO-instellingen zelf hanteren. De centrales stellen zich op het standpunt dat het volgen van het reglement van de opleidingsinstelling – inclusief het accepteren van de eventuele onderlinge verschillen – een logisch gevolg is van de keuze voor marktconforme opleidingen.

Volgende overleggen

Op de volgende formele overlegvergadering van

25 juni

komen weer de lopende reguliere onderwerpen aan bod. Binnenkort te verwachten notities betreffen Het nieuwe werken (arbo-aspecten en arbeidsvoorwaarden) en de GOBD-vervolgafspraak voor een alternatief voor de niveautest (verkennen extra impulsen opleidingen en interne doorstroom). Toegezegd is nog een afrondende notitie over de overgang van RNI (Registratie niet ingezetenen) werk (en mensen) naar gemeenten. Duurzame inzetbaarheid en Aanstellingsoverwegingen zijn vastgesteld als onderwerpen voor nadere uitwisseling in het informele GOBD op

24 juli

. Centrales zullen hun opvattingen delen over duurzame inzetbaarheid en bestuurder zal met de centrales verkennen hoe duurzame inzetbaarheid nader vorm kan krijgen als aspect binnen de punten van de HR-agenda die in ontwikkeling is naar aanleiding van het herziene middellange termijnplan MLTP. Wat betreft Aanstellingsbeleid zal het vooral een gedachtewisseling worden over structurele oplossingen (met vaste dienstverbanden) voor flexibel te bemensen werkzaamheden (roulatie, pool). Namens Abvakabo: Mieke van Vliet en Gienus Huisman Pagina 4 van 4