Laat je tanden zien! - Antwerpen

Download Report

Transcript Laat je tanden zien! - Antwerpen

Laat je tanden zien!

Vanuit de nood aan tandzorg bij kwetsbare doelgroepen, starten we in september met een pilootproject rond basis-tandzorg voor mensen in kansarmoede. ‘

Laat je tanden zien’

zet in op zowel preventie als toegankelijkheid van de zorg.

We merken dat mensen in kansarmoede minder naar de tandarts gaan en vaker kampen met gaatjes, ontstoken tandvlees en tandpijn. Uit studies blijkt eveneens dat veel mensen met een lager opleidingsniveau minder kennis hebben over mondhygiëne, onvoldoende zorg dragen voor hun gebit en slechtere eetgewoontes hebben. Naast de gezondheidproblemen die voortkomen uit een onverzorgde mond heeft dit ook heel wat sociale consequenties. Het kan een drempel vormen voor het vinden van werk. Het belemmert sociale relaties en het beïnvloedt het zelfbeeld van mensen in armoede.

Daarom zetten we gedurende twee jaar een pilootproject op in de provincie Antwerpen, voornamelijk in de zorgregio’s Antwerpen en Mechelen.

Doelstellingen

1.

2.

3.

Verbeterde zelfzorg bij deze doelgroep. We beogen een toename van het bewustzijn en de kennis over mondgezondheid en streven ernaar dat mensen hun tanden vaker en beter poetsen. Mensen in kansarmoede nemen deel aan het reguliere tandzorgcircuit. Mensen kunnen terecht bij hun tandarts en wachten niet meer tot er een probleem is om de stap naar de tandarts te zetten. Ze gaan ook regelmatig op controle. De werelden van kansarmen en tandartsen komen dichter bij elkaar. We streven naar inzicht en begrip voor elkaars achtergrond en situatie.

Tijdens dit pilootproject brengen we de drempels en mogelijke oplossingen uitgebreid in kaart.

Strategie

Het project richt zich niet rechtstreeks naar mensen in kansarmoede, maar werkt via organisaties die mensen in kansarmoede al bereiken. We organiseren samen met deze intermediaire organisaties een preventietraject. Dit bestaat uit 3 samenkomsten: een infosessie, poetsinstructies en een tandenborstelruil. We zetten hiermee in op kennis, vaardigheden, motivatie, stereotypen, gewoontevorming en de sociale omgeving alsook op de

praktische drempels. Voor de tandartsen worden er infosessies over werken met mensen in kansarmoede georganiseerd.

Nadien kunnen de deelnemers aan de hand van een individueel behandelplan naar de tandarts. Dit behandelplan bevat een overzicht van de gehele behandeling en een controleafspraak. Het is ook de basis van een alternatieve betalerregeling. De intermediaire organisaties ondersteunen de mensen bij hun bezoek aan de tandarts.

Logo Antwerpen voorziet voor de deelnemende organisaties een uitgebreide begeleiding bij het preventie- en behandelingstraject. Daarnaast werken we samen met het Verbond der Vlaamse Tandartsen en hun plaatselijke afdelingen in Antwerpen en Mechelen om de tandartsen te betrekken.

Naast deze acties tijdens het project streven we ook naar een continuïteit nadien. We streven naar de integratie van jaarlijkse controles in het behandelplan, en deskundigheidsbevordering en verankering bij de intermediaire organisaties. Daarnaast werken we aan intensieve positieve contacten tussen mensen in armoede, de organisaties en de tandartsen.

Meer informatie?

Hanne Celis, Logo Antwerpen Lange Leemstraat 372, 2018 Antwerpen [email protected]

03/369.16.06