MRI onderbuik met endocoil

Download Report

Transcript MRI onderbuik met endocoil

MRI onderbuik met endocoil

MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne ontvangen en door een computer in beelden vertaald. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Bij dit onderzoek brengen we het onderste deel van uw buik in beeld. Hieronder vindt u alle informatie over de voorbereiding en het onderzoek zelf.

Belangrijk

• Het is belangrijk dat u voor het onderzoek de instructies hieronder goed opvolgt.

De afspraak kan alleen doorgaan als u zich hieraan houdt.

• Neemt u het ingevulde

‘Vragenformulier MRI’

mee. Heeft u deze vragenlijst niet gekregen, belt u dan met de afdeling Radiologie: (020) 599 30 25. • Meldt u zich

15 minuten voor het onderzoek

bij de afdeling Radiologie. U vindt de afdeling Radiologie door vanaf de hoofdingang de borden Radiologie te volgen. Vervolgens gaat u met de trap aan het einde van de Lichtstraat of de hierachter gelegen lift naar de eerste etage.

Voorbereiding

Bij het MRI onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld let u daarom op de punten hieronder.

• Bent u drager van magnetische of elektronische hulpmiddelen, dan moet u vooraf overleggen met uw behandelend arts of u een MRI onderzoek kan ondergaan. • Heeft u een

pacemaker of ICD (Inwendige Cardio Defibrillator)

, dan mag u alleen tijdens kantooruren, onder bepaalde voorwaarden, in het MRI apparaat. Daarnaast mogen niet alle pacemakers en ICD’s in de MRI, bespreek dit van te voren met uw behandelend arts. • Heeft u een

REVEAL / CONFIRM / BIOMONITOR / HOLTER

, dan adviseren wij u om binnen twee weken na het onderzoek uw REVEAL / CONFIRM / BIOMONITOR / HOLTER uit te laten lezen bij de poli cardiologie. Bespreek dit met uw behandelend arts. Pagina 1 van 4

• Heeft u een

elektronische insulinepomp, inwendige gehoorprothese of vaatclips in de hals of de schedel

, dan komt u mogelijk

niet

in aanmerking voor een MRI scan. Bespreek dit met uw behandelend arts. • Persoonlijke voorwerpen laat u achter in een afsluitbare kleedkamer. Deze kunnen schade oplopen in de MRI of schade veroorzaken. Denk hierbij aan: bankpasjes, horloge, sleutels, munten, aanstekers, sieraden, gehoorapparaten, gebitsprotheses, telefoons en andere metalen voorwerpen,

waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.

Heeft u vragen over deze punten, dan kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend arts of met de afdeling radiologie.

Kleding

U mag de MRI ruimte alleen binnen gaan kleding zonder metalen opdruk, drukknopen of rits. Voor dit onderzoek krijgt u een speciale onderbroek om tijdens het onderzoek te dragen.

Het onderzoek

De MRI-laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedhokje. De MRI-laborant geeft u speciale onderbroek en vraagt u om alle kleding behalve een T shirt of hemdje uit te doen.

Nadat u uit het kleedhokje bent opgehaald legt de MRI laborant het onderzoek uit.

In de MRI-ruimte vraagt de MRI-laborant u op de beweegbare onderzoekstafel te gaan liggen. U krijgt een klein prikje in het bovenbeen, met dit prikje wordt een medicijn toegediend om uw darmen te ontspannen. De radioloog brengt een niet flexibele staaf (endocoil) in uw anus (achterste) in. Deze endocoil zorgt ervoor dat we goede beelden van uw onderbuik kunnen maken. Op de beweegbare tafel schuift u het MRI-apparaat in. Het MRI-apparaat is een tunnel met een lengte van ongeveer anderhalve meter en een breedte van ongeveer zeventig centimeter. De tunnel is aan beide uiteinden open en blijft open tijdens het onderzoek. Het MRI-apparaat maakt lawaai, u hoort tijdens het maken van de series kloppende of ratelende geluiden, daarom krijgt u een koptelefoon op. Via de koptelefoon krijgt u de ademhalingsinstructies te horen. Tijdens het MRI-onderzoek kunt u ook naar de radio of naar een door uzelf meegenomen cd luisteren. Pagina 2 van 4

Tijdens het onderzoek is de MRI-laborant buiten de MRI-kamer. U heeft het hele onderzoek contact met de MRI-laborant via een intercom. U krijgt een balletje in uw hand aan het begin van het onderzoek, u vraagt tijdens het onderzoek de aandacht van de MRI-laborant door in het balletje te knijpen.

Het onderzoek duurt 30-45 minuten. Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u zelf naar huis rijden. Het is niet verantwoord zelf naar huis te rijden als u voor het onderzoek een kalmerend medicijn heeft gekregen, bijvoorbeeld in verband met uw angst voor kleine ruimten.

Angst voor kleine ruimtes

Heeft u in meer of mindere mate last van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes), dan vertelt u dit ruim vóór uw onderzoek aan uw behandelend arts. De arts kan dan maatregelen nemen zodat het onderzoek voor u zo prettig mogelijk verloopt. Ook bestaat de mogelijkheid om een begeleider mee te nemen in de MRI ruimte. Als u wilt kunt u de MRI ruimte van te voren bekijken. Neemt u hiervoor contact op met de afdeling radiologie.

Zwangerschap

Het is niet aangetoond dat een MRI onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch wordt het onderzoek liever niet uitgevoerd tijdens de zwangerschap. Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Contrastmiddel

Soms is het nodig om een contrastmiddel te gebruiken. Dit is niet altijd aan te geven op het moment dat de afspraak wordt gemaakt. Soms wordt dit tijdens het onderzoek door de radioloog bepaald. Het contrastmiddel wordt via een infuus in de ader van een arm toegediend. MRI contrastmiddel bevat geen jodium en geeft geen warmtegevoel zoals sommige röntgen contrastmiddelen. Geeft u borstvoeding en krijgt u contrastmiddel toegediend dan moet u na het onderzoek gedurende 24 uur de borstvoeding afkolven en weggooien. Pagina 3 van 4

De uitslag

Uw arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt binnen 5 werkdagen de uitslag van het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (020) 599 30 25. U kunt ook een e-mail sturen naar: [email protected] of de website www.olvg.nl raadplegen.

onze lieve vrouwe gasthuis

postbus 95500 1090 hm amsterdam ℡ (020) 599 91 11 www.olvg.nl algemene voorwaarden, kijk op www.olvg.nl/algemene_voorwaarden klacht of opmerking, ga naar http://www.olvg.nl/klacht

Redactie

Afdeling Radiologie November 2014 /radiologie/758-01 Pagina 4 van 4