Klik hier en lees

Download Report

Transcript Klik hier en lees

Lindenborg

Gymnasium of atheneum op de Lindenborg

Op de Lindenborg in Leek hebben we verschillende soorten eerste klassen: • gymnasium • atheneum • atheneum / havo • havo / tl Deze flyer gaat over onze gymnasium- en onze atheneumklas.

Gymnasium of atheneum

Lindenborg Gymnasiumbrugklas

De gymnasiumklas bereidt leerlingen voor op een gymnasiumdiploma. Dat betekent dat leerlingen kennis maken met Grieks en Latijn en de Griekse en Romeinse cultuur. Ze ontdekken dat de wereld van nu ‘Grieks/Romeins gekleurd’ is, niet alleen bij Grieks en Latijn, maar bijvoor beeld ook bij Nederlands, Frans, biologie en klassieke culturele vorming (KCV).

Tijdens de excursie naar Rome in de 5e klas zien ze met eigen ogen wat ze al die jaren hebben geleerd en in boeken hebben gezien. Het gymnasium geeft leerlingen een goede basis voor veel studies op de universiteit, want daar zullen ze merken dat ook veel van die studies ’Grieks/Romeins gekleurd’ zijn.

voor gymnasium, atheneum en havo Waezenburglaan 55, Leek Postbus 133, 9350 AC Leek Telefoon: (0594) 85 45 30 e-mail: [email protected]

Atheneumbrugklas

Wie (nog) niet wil kiezen voor Grieks en Latijn en dus voor het gymnasium, maar wel op vwo-niveau uitgedaagd wil worden, kan starten in ons atheneum. In het atheneum krijgt de leerling les op hetzelfde niveau als op het gymnasium. Op het atheneum worden leerlingen uitgedaagd met andere activiteiten en vakken, waaronder wetenschapsoriëntatie en Chinees. In de bovenbouw gaan atheneumleerlingen bijvoorbeeld op uitwisseling en ervaren ze hoe andere leerlingen in het buitenland leven en werken, op school en thuis.

Onderzoeken & ontwerpen

Alle leerlingen in vwo en havo maken kennis met het vak onderzoeken & ontwerpen (o&o). Aan het einde van het eerste leerjaar kunnen zij beslissen of ze door willen gaan met o&o in klas 2 en 3. Leerlingen die dit vak volgen zijn technasiumleerlingen. De leerlingen in de atheneumklas maken gedurende een half jaar ook kennis met de klassieke talen. Zij kunnen, als ze Latijn en Grieks leuk blijken te vinden, aan het begin van klas 2 toch nog voor het gymnasium kiezen.

Lindenborg

Advies en plaatsing Aanmelding

Om te worden toegelaten tot een van deze eerste klassen dient een leerling van de leerkracht van groep 8 een vwo-advies te krijgen. Het advies van de basisschool leerkracht vinden we op de Lindenborg heel belangrijk. Wij plaatsen dus niet op grond van de score van de CITO-eindtoets. Wij gaan er van uit dat de leerkracht van groep 8 zijn leerlingen goed kent en weet wat ze kunnen.

Leerlingen kunnen zich voor 1 april 2014 voor deze klas aanmelden met het aanmeldingsformulier van rsg de Borgen. Het aanmeldingsformulier ontvangt u van de basisschool. U kunt het formulier ook bij een van onze vestigingen aanvragen.

Half juni ontvangt de leerling een brief waarin staat in welke eerste klas hij of zij is geplaatst.

Tot slot

De adjunct-directeur en de leerkracht van groep 8 spreken met elkaar naar aanleiding van het advies. De gesprekken vinden plaats in april en mei.

Mocht u nog vragen hebben of meer willen weten, bel of mail dan met Peter Frans.

Ik wens u heel veel succes met de schoolkeuze. Het gesprek gaat over: • • • vermogen (Hoe gemakkelijk leert de leerling? Hoe gemakkelijk begrijpt hij of zij dingen? Kan de leerling, wat hij of zij geleerd heeft, toepassen in andere situaties?) bereidheid (Hoe graag wil de leerling hoge cijfers halen (presteren)? /Hoe belangrijk vindt hij of zij bezig zijn met schoolwerk?) karakter van de leerling (Hoe taak gericht is hij of zij? Is hij of zij een doorzetter? Is hij of zij zelfstandig? enz.) Drs. J.P. Frans

adjunct-directeur Lindenborg

Telefoon: 0594 854530 [email protected]

Na het gesprek plaatst de adjunct directeur onderbouw van de Lindenborg de leerling in een van de eerste klassen waarin de leerling naar verwachting het meest succesvol kan zijn.

Leerlingen van wie we niet de volledige zekerheid hebben dat ze geschikt zijn voor vwo, gaan van start in een vwo/havo klas om ze de kans te geven om te laten zien wat ze kunnen.

Aan het einde van het eerste leerjaar bekijken we voor alle leerlingen welke leerroute voor het tweede leerjaar de beste is.