profielen - Koning Willem II College

Download Report

Transcript profielen - Koning Willem II College

willem2.nl

WAARIN BEN JIJ KONING ?

nieuw PLUS PROFIELEN vanaf schooljaar 2017/2018 MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM

2

‘Een voor- woord.’ VOORWOORD

WAARIN BEN JIJ KONING ?

Het Koning Willem II College is een openbare school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo. In een prettige en overzichtelijke leeromgeving stimuleren we de leerlingen om het beste uit zichzelf te halen. We zijn er trots op dat veel leerlingen op een hoger niveau een diploma behalen dan voor de brugklas voorspeld was. Onze leerlingen krijgen volop kansen zich op tal van terreinen te oriënteren, te verdiepen en te excelleren. Het Koning Willem II College biedt naast het reguliere gymnasium, atheneum, havo en mavo ook ruimte aan leerlingen met extra talent of interesse voor theater, kunst, ict, sport en wetenschap. Alle brugklassers kunnen naast het reguliere lesprogramma kiezen voor één van de plusprofielen. De vwo leerlingen volgen bovendien het vak wetenschap.

We zijn Topsport Talentschool en DaMu-school. Dat betekent dat we bijzondere faciliteiten mogen bieden aan topsporters en dansleerlingen. Omdat we kansen bieden aan toptalenten vinden wij het vanzelfsprekend om maatwerk te leveren. De school streeft ernaar voor iedereen een krachtige leeromgeving te creëren. We willen dat iedere leerling bij ons op school het antwoord vindt op de vraag “Waarin ben jij koning?” Hoe we onze school hebben georganiseerd kunt u lezen in deze brochure.

3

HET BRUGJAAR: DAKPANKLASSEN

NIEUW!

4

PROEF LESSEN

25 JANUARI

(zonder vooropl. dans)

22 FEBRUARI 2017

(met vooropl. dans)

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

Vanaf schooljaar 2017-2018 werken wij in het brugjaar met ‘dakpanklassen’. Afhankelijk van het advies van de basisschool en de wensen van de leerling en de ouders, plaatsen we de leerling in een mavo/havo, havo/atheneum of atheneum/gymnasium brugklas. In het brugjaar krijgen leerlingen de ruimte om te wennen aan de school, zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze kunnen. Pas aan het einde van het eerste jaar bepalen we welke afdeling het beste past bij de leerling: mavo, havo, atheneum of gymnasium. De leerling krijgt een bindend advies, dat wordt gebaseerd op de studieresultaten, de adviezen van de vakdocenten en de motivatie van de leerling. Leerlingen met een vwo-advies krijgen de kans om in de atheneum/gymnasium brugklas te starten. In deze brugklas maken de leerlingen bij het vak Latijn kennis met de klassieke cultuur, volgen ze Cambridge Engels en het vak wetenschap. Omdat vwo-leerlingen worden voorbereid op een wetenschappelijke opleiding aan de universiteit leren we ze in dit laatste vak wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden aan via vakoverstijgende thema’s. Wij vinden wetenschappelijk (leren) denken en (leren) onderzoeken belangrijk in onze vwo-afdeling en daarom komt het vak terug in de hele opleiding en zijn we lid van WON (WetenschapsOriëntatie Nederland). In het brugjaar stoppen de reguliere lessen om 14.15 uur. MEER INFORMATIE OVER DE BRUGKLASSEN VINDT U TERUG OP WILLEM2.NL

MAVO/HAVO BRUGKLAS HAVO/ ATHENEUM BRUGKLAS ATHENEUM/ GYMNASIUM BRUGKLAS MAVO HAVO ATHENEUM/ GYMNASIUM MUZIEK INFOR MATICA NATUUR LEVEN EN TECHNO LOGIE WISKUNDE D EC MAVO ZW TE LB BEELDENDE VORMING DRAMA NT HAVO EM NG CM FILOSOFIE NT ATHENEUM/ GYMNASIUM EM NG CM DANS MBO OF HAVO-4 HBO OF VWO-5 HBO OF WO (UNIVERSITEIT)

‘In het brugjaar krijgen leerlingen de ruimte om te wennen aan de school, zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze kunnen.’

LEGENDA

KEUZEVAKKEN STUDIENIVEAU PROFIELEN

Sectoren mavo: Economie (EC) - Techniek (TE) - Landbouw (LB) - Zorg & Welzijn (ZW) Profielen havo en vwo: Cultuur en Maatschappij (CM) - Economie en Maatschappij (EM) - Natuur en Gezondheid (NG) - Natuur en Techniek (NT)

6

‘Na de brugklas.’ NA DE BRUGKLAS

‘Een gymnasiumopleiding kan belangrijk zijn voor een vervolgstudie, maar heeft zeker ook meerwaarde voor de persoonlijke vorming en het culturele bewustzijn.’

Mavo

Onze mavo leidt op voor een studie aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en duurt met het brugjaar inbegrepen vier jaar. Binnen het onderwijsgebied Stappegoor werken we nauw samen met ROC Tilburg dat om de hoek ligt. Bij ons kan een leerling op de mavo ook examen doen in tekenen en muziek. Leerlingen met goede resultaten en een positief advies van de vakdocenten kunnen binnen de school overstappen naar het havo.

Havo

Het havo duurt met het brugjaar inbegrepen vijf jaar en leidt op voor een studie aan een hogeschool (hbo). Leerlingen met goede resultaten en een positief advies van de vakdocenten kunnen binnen de school, na het behalen van hun diploma, overstappen naar het vwo.

Vwo

Het vwo duurt zes jaar en bestaat uit het gymnasium en het atheneum. Het vwo leidt op voor een wetenschappelijke opleiding aan een universiteit (wo). Een gymnasiumopleiding kan belangrijk zijn voor een vervolgstudie, maar heeft zeker ook meerwaarde voor de persoonlijke vorming en het culturele bewustzijn van de leerling. MEER INFORMATIE OVER DE AFDELINGEN VINDT U TERUG OP WILLEM2.NL

7

8

EXTRA

WON: lessen in wetenschap

Al onze vwo-leerlingen volgen het vak ‘wetenschap’. Om dit vak goed vorm te geven zijn we al enkele jaren aangesloten bij het landelijke netwerk ‘WON’. Daarmee zijn we als enige Tilburgse school een zogenaamde ‘WON-school’. Dit netwerk van middelbare scholen en universiteiten zet zich in voor pre-wetenschappelijk onderwijs met als doel de leerlingen van het vwo nóg beter voor te bereiden op een vervolgstudie aan een universiteit. Van toekomstige studenten verwacht men een kritische, onderzoekende en actieve houding en het speciale vak ‘wetenschap’ doet een beroep op deze kwaliteiten. We hebben een speciale leerlijn ontwikkeld, vanaf de atheneum/gymnasium brugklas tot en met 6 vwo. Bij het vak leren leerlingen nadenken over de vraag wat wetenschappelijke kennis eigenlijk is, hoe je wetenschappelijk onderzoek doet en wat je daar aan zou kunnen hebben. In het brugjaar is het uitgangspunt voor de lessen wetenschap de verWONdering. Vanuit de van nature aanwezige nieuwsgierigheid van de leerling verzorgen we speciale onderzoekslessen, organiseren we onderzoekswedstrijden en werken we samen met wetenschappers van verschillende universiteiten in Nederland. In samenwerking met het Wetenschapsknooppunt van Tilburg University organiseren we jaarlijks het Junior Science Café voor onze brugklassers en leerlingen van groep 7 en 8.

Versterkt talenonderwijs

Goede talenkennis is in onze huidige maatschappij van groot belang. Beheersing van meerdere vreemde talen vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Bij contacten met bedrijven en organisaties in het buitenland is het een groot voordeel als je kunt communiceren in de taal die in het land wordt gesproken.

Daarom bieden wij programma’s aan binnen het moderne vreemde talenonderwijs (Engels, Frans en Duits), die opleiden tot internationaal erkende certificaten. Deze certificaten zijn afgestemd op het Europees Referentiekader (ERK) en kennen verschillende niveaus.

In de atheneum/gymnasium brugklas starten we met Cambridge-Engels. Op het havo kunnen leerlingen dit vak vanaf klas 3 kiezen. Leerlingen die daarvoor kiezen, sluiten het vak af met een examen en ontvangen een Cambridge-certificaat. Dit certificaat geniet wereldwijd bekendheid en is een internationaal erkende maatstaf voor de kennis van de Engelse taal. Leerlingen brengen tijdens het programma een vierdaags bezoek aan de universiteitsstad Cambridge.

Op het vwo bereiden de vakken Frans en Duits onze leerlingen voor op de internationale examens Delf junior en Goethe Deutsch. De Delf- en Goethe-programma’s beoordelen de essentiële vaardigheden om een taal te beheersen. Delf junior en Goethe Deutsch-examens bestaan op verschillende niveaus. Het B2-diploma biedt, samen met het reguliere schooldiploma, direct toegang tot Frans- en Duitstalige universiteiten. MEER INFORMATIE OVER WON VINDT U TERUG OP WILLEM2.NL

OPEN DAG

ZONDAG 29-01-’17 |

11.00 - 15.00 UUR

9

‘Volg ons op social media.’

DE PLUSPROFIELEN

10

‘De plus profielen.’

INFOAVOND

PLUS PROFIELEN

+ VOOROPLEIDING DANS EN TOPSPORT

29 NOVEMBER 2016

19.30 - 21.00 uur

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

De plusprofielen

Vanaf schooljaar 2017-2018 krijgen alle brugklassers de kans om zich aan te melden voor een van onze zogenaamde ‘plusprofielen’. Leerlingen kunnen kiezen uit de volgende plusprofielen: • muzisch: atelierklas • muzisch: podiumklas • sport extra • ICT & mediadesign Kiezen voor een plusprofiel geeft leerlingen de kans zich te verdiepen en te ontwikkelen in een richting die hun interesse heeft. Naast kennisontwikkeling komen tal van vaardigheden aan bod die de leerlingen de rest van hun leven nodig hebben, zoals: samenwerken, reflecteren, kritisch en creatief denken, plannen, doorzetten en focussen. Afhankelijk van het gekozen plusprofiel zijn de leerlingen een of twee middagen in de week tot 16.05 uur hiermee bezig. Wij vragen ouders een bijdrage in de kosten. Met deze bijdrage bekostigen we de aanschaf van verschillende materialen en de excursies en uitstapjes die we extra met deze leerlingen maken. Kinderen die een plusprofiel gekozen hebben, kiezen dit voor ten minste één schooljaar. Aan het eind van de brugklas geven de leerlingen aan of ze verder willen gaan met het plusprofiel; de docenten geven daarbij een advies. Leerlingen die verder gaan met het plusprofiel, maken deze keuze vervolgens voor twee jaar.

NIEUW!

11

‘Kiezen voor een plusprofiel geeft leerlingen de kans om zich te verdiepen en te ontwikkelen.’

‘Leerlingen die graag zingen, muziek maken of die graag als acteur of musicalster op de planken (willen) staan, kunnen kiezen voor de podiumklas.’

12 START SNUFFEL DRIEDAAGSE

MUZISCH

PODIUMKLAS

14 DECEMBER 2016

14.15 - 16.00 uur GROEP 8?

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

START SNUFFEL DRIEDAAGSE

MUZISCH

ATELIERKLAS

14 DECEMBER 2016

14.15 - 16.00 uur GROEP 8?

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

Muzisch: atelierklas

Leerlingen die het heerlijk vinden om te tekenen, te schilderen, mode te ontwerpen, te fotograferen, te filmen, te boetseren of te bouwen, kunnen kiezen voor de atelierklas. Samen met andere leerlingen zijn zij vier uur in de week bezig met beeldende kunst, in de breedste zin van het woord. Ze leren werken met verschillende materialen en technieken die niet in het schoolvak ‘beeldende vormgeving’ aan bod komen. Naast lessen van onze eigen docenten in het kunstatelier, krijgen ze les van kunstenaars buiten de school en bezoeken ze tentoonstellingen en ateliers. Leerlingen doen mee aan exposities waar zij hun werk kunnen laten zien. Leerlingen die ook in klas 2 en 3 kiezen voor de atelierklas werken bovendien mee aan de musicalproductie waar zij verantwoordelijk zijn voor het decor, de kostuums, de grime en het licht. Deelname aan de atelierklas kost jaarlijks € 150,00.

In de bovenbouw kunnen leerlingen op havo en vwo het examenvak ‘kunst beeldende vormgeving’ kiezen.

Muzisch: podiumklas

Leerlingen die graag zingen, muziek maken of die graag als acteur of musicalster op de planken (willen) staan, kunnen kiezen voor de podiumklas. Afhankelijk van de voorkeursdiscipline (muziek of toneel/musical) kiezen zij voor de podiumklas waar ze zich vier uur in de week verdiepen en verder bekwamen in hun eigen discipline. Leerlingen krijgen les in acteren, zingen, samen musiceren en arrangeren, waarbij we ook lessen laten verzorgen door acteurs, dj’s, componisten en regisseurs van buiten de school. Meerdere keren per jaar krijgen de leerlingen de kans om in kleinere producties en opdrachten hun podiumtalent te laten zien voor een divers publiek. Uiteraard bezoeken de leerlingen samen met hun medeleerlingen verschillende voorstellingen in de schouwburg of concertzaal en nemen ze daar een kijkje in de wereld achter de schermen. Leerlingen die in klas 2 en 3 verder gaan met de podiumklas sluiten beide jaren af met een musicalproductie. Deelname aan de podiumklas kost jaarlijks €150,00.

Het examenvak ‘kunst drama’ kunnen onze leerlingen kiezen op het havo en vwo. Het examenvak ‘kunst muziek’ wordt op het havo en vwo aangeboden en ‘muziek’ op het mavo. MEER INFORMATIE OVER PLUSPROFIELEN VINDT U TERUG OP WILLEM2.NL

Sport extra

Leerlingen die graag bewegen en gemotiveerd zijn om veel te sporten, kunnen zich aanmelden voor ons plusprofiel ‘sport extra’. Naast de reguliere lessen lichamelijke opvoeding volgen deze leerlingen twee verbredende en verdiepende sportlessen. Docenten en leerlingen gaan dieper in op de stof die in de reguliere lessen aan bod komt én leerlingen maken kennis met nieuwe sporten, zoals roeien, flag football en beachvolleybal. Ook besteden we aandacht aan de rol van sport in onze samenleving. We maken gebruik van de expertise van diverse lokale en landelijke topsportverenigingen en (top)sportorganisaties. Verder bevat het programma een één- of meerdaagse activiteit, waardoor de leerlingen elkaar beter leren kennen en de samenwerking zal verbeteren. Jaarlijks betalen de ouders een bijdrage van €125,00. START SNUFFEL DRIEDAAGSE

SPORT EXTRA

2 NOVEMBER EN 14 DECEMBER 2016

14.15 - 16.00 uur GROEP 8?

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

Leerlingen kunnen in de bovenbouw van de mavo-afdeling kiezen voor het examenvak LO2. Op het havo kunnen de leerlingen het examenvak BSM (bewegen, sport en maatschappij) volgen.

ICT & mediadesign

Voor leerlingen die interesse hebben zich te verdiepen in de digitale wereld achter allerlei moderne uitvindingen, hebben wij het plusprofiel ‘ict en mediadesign’ ontwikkeld. Dit multidisciplinaire vak doet een appèl op de ict-vaardigheden en de creativiteit van de leerling. In ons Fablab onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen de leerlingen allerlei verschillende zaken, waarbij ze gebruik kunnen maken van verschillende technieken, zoals het Internet of Things, 3D-printen, robots en sonortechnologie. In ons Fablab leren de leerlingen een website te bouwen, een app te ontwikkelen, een eigen game of een eigen reclamefilmpje te maken. In projecten werken leerlingen samen aan realistische opdrachten waarbij ze inzicht krijgen in wat er allemaal (technisch) mogelijk is en ze bedenken, ontwerpen en bouwen zelf. Jaarlijks betalen de ouders een bijdrage van €125,00. Dit plusprofiel legt een goede basis voor verschillende studierichtingen in het mbo, hbo en wo. Het vak informatica bieden we in de bovenbouw van havo en vwo aan als eindexamenvak. Op onze mavo-afdeling onderzoeken we de mogelijkheid voor het aanbieden van het examenvak ‘media, vormgeving en ict’. START SNUFFEL DRIEDAAGSE

ICT & MEDIADESIGN

14 DECEMBER 2016

14.15 - 16.00 uur GROEP 8?

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

13 Om kennis te maken met de plusprofielen organiseren we voor leerlingen van groep 8 een ‘snuffeldriedaagse’. In een reeks van drie woensdagmiddagen krijgen leerlingen een goed beeld van het gekozen plusprofiel: atelierklas, podiumklas, ICT & mediadesign of sport extra. De snuffeldriedaagse start op woensdag 14 december en duurt steeds van 14.15 tot 16.00 uur.

Sport extra heeft een extra snuffeldriedaagse, die al direct na de herfstvakantie start, op woensdag 2 november. Ook deze reeks duurt van 14.15 tot 16.00 uur.

Inschrijven kan via de site: www.willem2.nl

TOPSPORT

14 INFO AVOND

TOPSPORT

29 NOVEMBER 2016

19.30 - 21.00 uur

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

Wij bieden jonge, talentvolle sporters de mogelijkheid zich op het vlak van hun sport optimaal te ontwikkelen en tegelijkertijd het maximale uit hun studie in het voortgezet onderwijs te halen. Als leerlingen via hun vereniging aangesloten zijn bij de Stichting Topsportopleiding Tilburg, dan kunnen zij profiteren van de faciliteiten die we speciaal voor hen hebben gecreëerd. Topsporters krijgen de gelegenheid om tijdens schooltijden te trainen, waarbij we ernaar streven om optimale roosters voor hen te maken. We geven vrij voor deelname aan wedstrijden, toernooien en trainingsstages. Daarnaast maken de leerlingen gebruik van het topsportlokaal, waar zij onder toeziend oog en de begeleiding van de studiecoach kunnen werken aan schoolopdrachten. We streven er voor de topsporters naar om hen het schoolwerk zoveel mogelijk op school te laten verzorgen, zodat ze thuis de nodige rust kunnen nemen.

Topsport Talentschool

Sporters, die in een nationale of regionale jeugdselectie zitten en sporters die op het hoogste niveau deelnemen aan een landelijke jeugd- of seniorencompetitie, kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamde LOOT-status. LOOT staat voor Landelijk Overleg Onderwijs en Topsport. Als enige TopsportTalentschool in de wijde omgeving mogen wij van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap speciale faciliteiten verlenen aan leerlingen die talentvol zijn in sport, zoals vrijstellingen voor bepaalde (examen)vakken en de mogelijkheid om het eindexamen over twee jaar te spreiden. Sporters met een LOOT-status kunnen op het Koning Willem II College in alle afdelingen (mavo, havo en vwo) gebruik maken van deze faciliteiten. Het Koning Willem II College werkt nauw samen met Stichting LOOT en NOC*NSF.

MEER INFORMATIE OVER TOPSPORT VINDT U TERUG OP WILLEM2.NL

‘Wij bieden jonge, talentvolle sporters de mogelijkheid zich op het vlak van hun sport optimaal te ontwikkelen.’

VOOROPLEIDING DANS

Fotograaf: Amat Bolsius

‘De school beschikt over twee volledig uitgeruste dansstudio’s, waar de lessen worden verzorgd door docenten van Fontys Dansacademie.’

15 De dansstroom van het Koning Willem II College geeft leerlingen de mogelijkheid intensieve dans te combineren met school. Leerlingen volgen 9 tot 12 uur per week lessen in klassieke dans, jazz/urban, moderne dans, dansimprovisatie, pilates en drama. De school beschikt over twee volledig uitgeruste dansstudio’s, waar de lessen worden verzorgd door docenten van Fontys Dansacademie. Alle dansers zijn ingeschreven als leerling van de vooropleiding van Fontys Dansacademie. De leerlingen sluiten elk jaar af met voorstellingen in het Jan van Besouwhuis in Goirle en ze doen gedurende het schooljaar mee aan allerlei projecten. Ze bezoeken daarnaast regelmatig dansvoorstellingen en dansgezelschappen zoals Introdans, Scapino, de Stilte en Project Sally. Het Koning Willem II College werkt intensief samen met onder andere Fontys Academie voor Danseducatie, Academie voor Muziek- en Musicaltheater en nationale en internationale choreografen.

Na de onderbouw kunnen de leerlingen in de havo- en vwo-afdeling examen doen in het vak dans. Onze school is de enige school in Noord-Brabant die mag werken met de zogenaamde DaMu-regeling. Deze regeling houdt in dat wij leerlingen die een vooropleiding dans of muziek volgen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor bepaalde vakken vrijstellingen mogen geven.

INFO AVOND

VOOR OPLEIDING DANS

29 NOVEMBER 2016

19.30 - 21.00 uur

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.NL

MEER INFORMATIE OVER VOOROPLEIDING DANS VINDT U TERUG OP WILLEM2.NL

WIST JE DAT...

ONZE WILLEM II-DAGEN BOL STAAN VAN

DE LEUKE EN GEZELLIGE ACTIVITEITEN?

JULIUS DE VRIEND

OP TV TE ZIEN IS IN HET PROGRAMMA ‘NEW MUSICAL STAR’?

Freek Bartels, Jacqueline Govaert, Margot van Geffen, Joris Mathijsen en Eefje Muskens op het Koning Willem II College hebben gezeten?

16 WE VOOR ALLE AFDELINGEN BUITENLANDSE REIZEN ORGANISEREN, BIJVOORBEELD NAAR

Toscane, Londen, Barcelona, Griekenland, en Parijs?

VANAF SCHOOLJAAR 2017-2018

dakpan klassen

HEBBEN IN HET BRUGJAAR?

je je op DINSDAG 7 MAART EN DONDERDAG 9 MAART kunt

AANMELDEN

op onze school?

al onze tweedeklassers schooljaar in de tweede week van het twee dagen op kamp gaan?

JE OP HET KONING WILLEM II

NOOIT VERLOREN

LOOPT?

VEEL LEERLINGEN OP EEN

HOGER NIVEAU

HUN DIPLOMA HALEN DAN VÓÓR DE BRUGKLAS VOORSPELD WAS?

DAT ONZE

PLUSPROFIELEN SUPER UITDAGEND

EN LEUK ZIJN OM TE VOLGEN?

JE ONS KUNT VOLGEN OP

Social Media

#KW2COLLEGE

dat onze school heel

GEMAKKELIJK EN VEILIG

met de fiets te bereiken is en dat er veel bussen voor de school stoppen?

OOG VOOR JOU!

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich prettig voelen op school, zodat zij zich op allerlei vlakken optimaal kunnen ontwikkelen. Een leerling doorloopt de middelbare school niet alleen. Klasgenoten kunnen elkaar helpen en steunen. Daarnaast begeleiden verschillende mensen binnen onze school de leerling en kunnen we extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dat nodig hebben.

De mentor en afdelingsleiding

Iedere leerling heeft een mentor; dit is een vakdocent die ook lesgeeft aan de klas. De mentor vormt de spil in de begeleiding en staat dicht bij de ontwikkelingen in de klas. Hij of zij onderhoudt contact met ouders over de persoonlijke ontwikkeling van de leerling en de resultaten. In de brugklas krijgen de leerlingen studielessen, die bij aanvang van het schooljaar in het teken staan van kennismaken met de nieuwe school, leren plannen en ‘leren leren’. Naarmate leerlingen ouder worden, richt de begeleiding van de mentor zich meer op het zelfstandig functioneren van leerlingen. Ook keuzebegeleiding bij het kiezen van een profiel, studie en beroep, het LOB-programma (loopbaanoriëntatie en -begeleiding), is dan belangrijk.

Afdelingsleiding

Naast een mentorenteam per jaarlaag heeft iedere afdeling een afdelingsdirecteur en een -coördinator. Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de afdeling. Samen met de mentoren en vakdocenten volgen zij de leerlingen in hun ontwikkeling en organiseren zij leerlingbesprekingen en rapportvergaderingen.

Het zorgteam

Leerlingen met persoonlijke en/of leerproblemen waar specialistische hulp voor nodig is, kunnen gebruik maken van de expertise van het zorgteam. Het zorgteam bestaat uit een orthopedagoog, twee counselors, een schoolmaatschappelijk werker, een afdelingsdirecteur en de zorgcoördinator. Aan de school is een orthopedagoge verbonden. Zij zorgt voor een adequate diagnostisering en begeleiding van leerlingen met dyslexie of andere problemen.

Begeleidingslessen

Voor leerlingen die dat nodig hebben, bieden we extra begeleidingslessen aan op het gebied van taal en rekenen. Het is ook mogelijk dat leerlingen in kleine groepen extra ondersteuning krijgen voor reguliere schoolvakken zoals wiskunde, Engels en Frans. Daarnaast kunnen leerlingen worden getraind in het versterken van sociale vaardigheden.

Dyslexie en dyscalculie

Leerlingen met een dyslexie- of dyscalculieverklaring kunnen gebruik maken van bepaalde faciliteiten, zoals tijdverlenging bij het maken van toetsen.

Huiswerkbegeleiding met een sociaal gezicht

Het Koning Willem II College werkt samen met Spectrum Brabant: een social enterprise met een professioneel aanbod op het gebied van huiswerk- en studiebegeleiding. Onze leerlingen kunnen hier voordelig tot zelfs gratis terecht voor naschoolse examentraining en huiswerkbegeleiding.

17

IN GESPREK

‘Samen zijn wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het welbevinden van de leerling.’

18

Hoe krijgen we het samen voor elkaar?

Als ouders hun kind aan ons toevertrouwen, willen wij graag een goede samenwerking met hen. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het welbevinden van de leerling. Wij hechten aan een open communicatie tussen de leerling en school, en zeker ook tussen de ouders en school. Er zijn verschillende manieren waarop we de communicatie hebben gestroomlijnd.

Ouderavonden, mentoren- en docentenspreekavond

Aan het begin van ieder schooljaar organiseren we ouderavonden waar ouders kennis kunnen maken met de nieuwe mentor van hun zoon of dochter. In het najaar en in het voorjaar kunt u intekenen voor een persoonlijk gesprek met de mentor. Ook kennen we docentenspreekavonden waar ouders gesprekken kunnen aanvragen met vakdocenten. Mocht het nodig zijn, dan neemt de mentor of de afdelingsleiding tussentijds contact op met het thuisfront. Omgekeerd verwachten we dat ook van ouders.

Willem Tweet en ouderportaal

Vijfmaal per jaar verschijnt digitaal de ‘Willem Tweet’ waarin we ouders op de hoogte houden van ontwikkelingen die de school betreffen. Via het ouderportaal versturen we brieven over bijzondere gebeurtenissen zoals schoolfeesten, excursies en sportdagen.

Rapporten en magister

Driemaal per jaar reiken we een cijferrapport uit waarop de schoolvorderingen staan vermeld. Via ons schooladministratiesysteem Magister kunnen zowel ouders als leerlingen met hun persoonlijke inlogcode op elk moment de behaalde resultaten inzien.

Website, facebook en instagram

Alle belangrijke schoolinformatie staat op de website van de school. Daar kunt u tal van documenten vinden, zoals de schoolgids. Op de homepage van onze website, op facebook en instagram vermelden we bijzondere gebeurtenissen op school en de bijzondere buitenschoolse prestaties van onze leerlingen en collega’s.

Uw mening doet ertoe

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen en ouders samen met ons meedenken over schoolse zaken. Naast een leerlingenraad is er ook een ouderraad actief. In de medezeggenschapsraad vinden leerlingen, ouders en docenten elkaar. Daarnaast kennen we ook klankbordgroepen van ouders.

BELANGRIJKE DATA

Info avond: plusprofielen

De infoavond voor: muzisch podiumklas, muzisch atelierklas, sport, ICT&mediadesign is op dinsdag 29 november van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Info avond: topsport en vooropleiding dans

De infoaovond voor de topsporters en de vooropleiding dans is op dinsdag 29 november van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Plusprofielen snuffeldriedaagse voor groep 8

Muzisch podiumklas start 14 december 14.15-16.00 uur Muzisch atelierklas ICT & mediadesign Sport extra start 14 december 14.15-16.00 uur start 14 december 14.15-16.00 uurr start 2 november 14.15-16.00 uur start 14 december 14.15-16.00 uur

Proeflessen

woensdag 25 januari (zonder vooropleiding dans) woensdag 22 februari (met vooropleiding dans) Voor de snuffeldriedaagse, de infoavond en de proeflessen dienen deelnemers zich via de site van de school aan te melden.

Open Dag

De Open Dag is op zondag 29 januari van 11.00 tot 15.00 uur.

Centrale aanmelding

Dinsdag 7 maart voor leerlingen met de achternaam A t/m K Donderdag 9 maart voor leerlingen met de achternaam L t/m Z Telkens van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.

Toelatingscriterium

Het advies van de basisschool is ten minste vmbo-tl.

19 Fotografie: A. Bolsius, S. Janssen, J. van Iperen

willem2.nl

WAARIN BEN JIJ KONING ?

SCHRIJF JE NU IN:

WILLEM2.

INFOAVOND

MUZISCH:

ATELIERKLAS

, MUZISCH:

PODIUMKLAS

,

SPORT EXTRA

,

ICT & MEDIADESIGN

,

VOOROPLEIDING DANS

EN

TOPSPORT

DINSDAG 29-11-’16 |

19.30 - 21.00 UUR

OPEN DAG

ZONDAG 29-01-’17 |

11.00 - 15.00 UUR

NIEUW PLUS PROFIELEN vanaf schooljaar 2017/2018

Tatraweg 80, 5022 DS Tilburg | T 013-543 66 31 | [email protected] |

willem2.nl

|