Check-list MUZIEK : coproductiecontract

Download Report

Transcript Check-list MUZIEK : coproductiecontract

Het coproductiecontract

Check-list voor het onderhandelen over een coproductiecontract

WAARSCHUWING:

Onze check-lists zijn bedoeld om u te helpen om bepaalde vragen te formuleren die u zich bij het onderhandelen over contracten moet stellen. Onderhandelen over contracten gaat immers over het bereiken van een akkoord over een geheel van elementen, die vervolgens in een contract worden vastgelegd. Het is van essentieel belang dat u elk van de elementen die deel uitmaken van het akkoord goed begrijpt. De check-lists zijn dus een hulpmiddel waarvan u gebruik kunt maken. Ze kunnen echter onmogelijk elke situatie dekken en het advies van een specialist volledig vervangen, onder andere om na te gaan of de verschillende punten van uw akkoord werkelijk opgenomen zijn in het vastgelegde contract dat u uiteindelijk wordt voorgelegd.

Wie sluit een coproductiecontract af?

Het coproductiecontract wordt afgesloten tussen twee producenten voor het opnemen van de uitvoeringen van een kunstenaar, waarbij zij de taken en de inbreng onderling verdelen. Opmerking: in het geval van een eigen productie, kan de kunstenaar de rol van producent vervullen.

Waarom een coproductiecontract afsluiten?

Een producent sluit een coproductiecontract af omdat hij niet altijd beschikt over de financiële middelen om de opname van de uitvoeringen van de kunstenaar te bekostigen. Hij gaat dan op zoek naar de financiële steun van een derde (de coproducent). Het doel van het contract bestaat dus in: - het bepalen van de inbreng van elk van de producenten in de financiering van het project (opmerking: in het geval van de kunstenaar/producent, kan de inbreng bijv. bestaan in een valorisatie van de niet-betaalde werkuren of in het gratis ter beschikking stellen van een studio). - het bepalen van welke producent de exploitatierechten op de master zal uitoefenen.

Wat is de rol van de coproducenten en waartoe verbinden zij zich?

Meestal hebben beide coproducenten elk hun specifieke taken: - De eerste is de investeerder: hij is de voornaamste aanbrenger van de fondsen, de hoofdfinancier van de opname. Dit document werd gedownload van de site van SMart SMart vzw – www.smartvzw.be

- De tweede is de producent, in die zin dat hij het productiecontract met de kunstenaar afsluit, dat hij de exploitatierechten m.b.t. de master uitoefent en dat hij de vergoeding van de kunstenaar betaalt.

Hoe wordt de exploitatie van de rechten georganiseerd?

Zoals we zagen, kunnen de producenten, om de zaken te vereenvoudigen, beslissen om de exploitatie van de rechten in handen van één van hen te geven. Deze laatste heeft dan als enige het recht om de master op alle mogelijke wijzen te exploiteren. Hij vraagt de vergunningen aan bij SABAM (als de producenten zorgen voor het reproduceren van de master). Hij betaalt de vergoeding van de kunstenaar uit. Wat de eigendom van de master betreft: de coproducenten zijn mede-eigenaars van de master in evenredigheid met hun inbreng en voor de duur van het contract.

Hoe wordt de financiering van het project georganiseerd?

Het opnamebudget

In het contract, moet eerst het volgende worden bepaald: - Het bedrag van het productiebudget (alle kosten voor de productie of de opnames: studiokosten, gages van de kunstenaars, hoesontwerp, enz.). Dit budget wordt bij het contract gevoegd. - Hoe hoog het aandeel van de producenten is in de financiering van het project.

De verdeling van de inkomsten

Daarna, als de master is opgenomen, wordt hij gereproduceerd en geëxploiteerd. De kunstenaar moet dus een vergoeding krijgen voor elk gebruik en elke exploitatie van de master. Voor het gemak, kan men beter bepalen dat de producent die de exploitatierechten uitoefent, ook effectief de vergoeding van de kunstenaar betaalt. Het saldo wordt dan verdeeld onder de twee producenten: elk krijgt een percentage in evenredigheid met zijn inbreng. De

basis

voor hun vergoeding bestaat dus in de inkomsten uit de exploitatie van de albums, verminderd met alle kosten die in het opnamebudget zijn vermeld (inclusief de naburige rechten van de uitvoerende kunstenaar en de auteursrechten). Dit document werd gedownload van de site van SMart SMart vzw – www.smartvzw.be

2

Het

percentage

voor de verdeling onder de twee producenten is vrij te bepalen, maar wordt meestal bepaald aan de hand van de financiële inbreng en de tijdsinvestering van elk van de producenten.

Wat is de duur van het contract?

Het contract loopt zolang als de opname voor de gemeenschappelijke rekening mag worden geëxploiteerd (deze – af te spreken – duur hangt af van de in het met de kunstenaar afgesloten productie/artiestencontract bepaalde tijdspanne).

Wat zijn uw rechten als de contractuele verplichtingen niet worden

Het is belangrijk dat u uitstapclausules laat opnemen in het contract, voor het geval dat de contractuele verplichtingen niet worden nagekomen. Hier blijkt duidelijk het belang van een precieze beschrijving van deze verplichtingen. Bijvoorbeeld: De opzegclausule: als een van de partijen de contractuele verplichtingen niet naleeft, kan de andere partij haar een aangetekende brief zenden om haar in gebreke te stellen. Als de in gebreke zijnde partij haar verplichtingen niet vervult binnen 30 dagen na de verzending van de ingebrekestelling, mag de andere partij het contract opzeggen door het verzenden van een aangetekende brief met ontvangstbewijs. Er kan ook een clausule van onmiddellijke ontbinding worden ingevoegd.

Begrijpt u alle bepalingen van het contract?

Het is van essentieel belang dat u geen contract ondertekent als u niet alle onderdelen ervan begrijpt.

AANVULLENDE INFO:

1. Op onze site, vindt u een sectie die gewijd is aan de hoofdprincipes van het auteursrecht en de naburige rechten (sectie “alles weten over”). 2. Wij staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en u eerstelijns juridisch advies te geven. Deze dienst is gratis. 3. Voor een grondiger advies, werken wij samen met advocaten die gespecialiseerd zijn in deze materies. Zij kunnen u raad geven als men u een contract voorstelt, u helpen met het opstellen van contracten of bijzondere clausules, u bijstaan in een geschil, enz. In tegenstelling met de andere diensten, is dit een betalende dienst. Wij hebben er echter voor gezorgd dat u zeer voordelige uurtarieven kunt genieten. U kunt een bestek vragen om de kosten voor een raadpleging beter te kunnen inschatten. Dit document werd gedownload van de site van SMart SMart vzw – www.smartvzw.be

3