ADERVERKALKING - Fysiotherapiepraktijk Dekker

Download Report

Transcript ADERVERKALKING - Fysiotherapiepraktijk Dekker

Uw fysiotherapeut is kwaliteitspartner van Fys’Optima. Fys’Optima is een landelijk netwerk van fysiotherapiepraktijken, dat alle vormen van fysiotherapie en een diversiteit aan beweeg programma’s die functioneel en leuk zijn aanbiedt. Samen met de zorgverzekeraar creëren wij een situatie waarin zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg.

aderverkalking

Wat is atherosclerose (aderverkalking)?

Atherosclerose (aderverkalking) is vaak de oorzaak van coronaire hartziekte (hartinfarct). Aderverkalking wordt gekenmerkt door het afzetten van vettig materiaal op de binnenlaag van de kransslagaders (bloedvaten die zuur stofrijk bloed vervoeren). Door deze aderverkalking kan een ernstige blokkering of zelfs de gehele afsluiting van de kransslagader ontstaan. Ook kan een gedeelte van de vetachtige massa loslaten van de vaatwand, elders in de bloedcirculatie terecht komen en daar een afsluiting veroorzaken. Afhankelijk van de locatie van de (gedeeltelijke) afsluiting ontstaat (lokaal) zuurstofarmoede die bijvoorbeeld kan leiden tot een herseninfarct, een hartaanval maar ook tot een slechte bloedcirculatie in de benen (zogenaamde etalagebenen). Wanneer de kransslagaders van het hart worden getroffen door aderverkalking, kan de persoon angina pectoris (borstkramp) of een hartinfarct (coro naire hartziekte) krijgen.

risicofactoren voor het ontWikkelen van aderverkalking

Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor het ontwikkelen van coronaire hartziekten, met aderverkalking als onderliggende oorzaak. Deze risicofactoren hangen veelal samen met een ongezonde en inactieve leefstijl zoals verkeerde voeding, roken en te weinig beweging. De volgende beïnvloedbare risicofactoren zijn bekend: - - - - - - Roken; - Verhoogde bloeddruk (>140mmHg systolisch of >90 mmHg diastolisch); - Verstoord vetgehalte en cholesterolgehalte; (Diagnose) Suikerziekte type II (ouderdomssuikerziekte); Ongezond voedingspatroon (veel verzadigde vetten, weinig groente en fruit); Overmatig alcoholgebruik (mannen >3 glazen, vrouwen >2 glazen); Lichamelijke inactiviteit; Body Mass Index en/of middelomtrek (BMI >30 kg./m2 of middelomtrek >102 cm.).

- - - Door training (toename lichamelijke activiteit) kan de bloeddruk, het cholesterolgehalte, eventueel overgewicht/ obesitas en de mate van diabetes type II positief worden beïnvloed. Niet alleen de risicofactoren nemen af door training; ook de kwaliteit van leven, het psychisch- en sociaal welbevinden, het inspanningsvermogen en de spier kracht nemen toe. Hierdoor kunt u makkelijker uw dagelijkse werkzaamheden uitvoeren en bent u minder snel kortademig.

Naast beïnvloedbare risicofactoren zijn er ook risicofactoren die niet door medicijnen of het veranderen van leef stijl kunnen worden beïnvloed, zoals: Genetische dispositie ofwel erfelijke aanleg (vader, moeder, broer of zus met hart- en vaatziekten voor het zestigste levensjaar); (Toenemende) leeftijd; Mannelijk geslacht.

1

hoe is aderverkalking te herkennen?

In eerste instantie treden er geen klachten of symptomen op bij aderverkalking. In die zin is aderverkalking ‘een sluipmoordenaar’. Pas in een later stadium, dat wil zeggen wanneer de slagaders al voor een groot deel zijn dicht geslibt of er een prop losschiet (trombus) en een vat afsluit treden er serieuze klachten op die zelfs kunnen leiden tot de dood. Toch zijn bij (matige tot vergaande) dichtslibbing van de kransslagaderen van het hart enkele symp tomen, zoals borstkramp (een hevige, zware en drukkende pijn midden op de borst die mogelijk uitstraalt naar de kaken en (in het bijzonder de linker)arm), pijn in de schouders of pijn tussen de schouderbladen en toegeno men kortademigheid, moeheid en duizeligheid bij activiteiten waarbij hier kortgeleden nog geen sprake van was, te herkennen. Een hartaanval of –infarct kan gepaard gaan met (hevig) transpireren, wit wegtrekken, duizeligheid, misselijkheid en soms braken, kortademigheid, doodsangst en kort verlies van bewustzijn (zonder dat te voelen aankomen).

Behandeling van aderverkalking

Na het cardiaal incident wordt u medicatie voorgeschreven (onder andere bloedverdunners, bètablokkers, cho lesterolverlagers). In sommige gevallen wordt een operatie uitgevoerd (klepoperatie, het plaatsen van (een) omleiding(en), dotteren (PCI) waarbij meestal een stent wordt geplaatst). Daarna volgt vaak een hartrevalidatie traject in het ziekenhuis. Na de behandeling in het ziekenhuis wordt u mogelijk verwezen naar een fysiotherapeut voor een beweegprogramma (zogenaamde secundaire preventie). De behandeling bestaat uit alle maatregelen die moeten leiden tot het reduceren van de aanwezige beïnvloedbare risicofactoren (voorkomen van progressie van aderverkalking) en het voorkomen van (verder) invalideren door de aanwezige hartziekte. Het programma wordt vaak in groepsverband gegeven.

Meer inforMatie

Uw fysiotherapeut kan u meer informatie geven over de mogelijkheden tot behandelen.

2