10_atractii_ale_orasului_lisabona

Download Report

Transcript 10_atractii_ale_orasului_lisabona

10 atracţii ale oraşului Lisabona

Prof. Cornelia Cucu Liceul cu Program Sportiv Bacău

O capitală pe ţărmul oceanului, într-un însorit peisaj sudic; amintiri vii din Epoca Marilor Descoperiri Geografice; artă care se întinde din palate până în stradă, din mănăstiri până în metrou – cred că e destul ca să vă stimuleze dorinţa de a vizita capitala Portugaliei. Iar odată ajunşi acolo, o să mai găsiţi zeci de alte atracţii şi o să vă faceţi singuri propria colecţie de mici descoperiri geografice, artistice şi gastronomice.

Fluviul şi oceanul

Aşezată la vărsarea fluviului Tejo în Atlantic, Lisabona reaminteşte mereu turiştilor legătura sa cu apele. Acestea alcătuiesc fundalul multor privelişti magnifice, de admirat în timpul plimbărilor prin parcurile înşirate de-a lungul malurilor sau de pe terasele celor mai pitoresc amplasate restaurante, iar zona aflată în apropierea ţărmului - numită docas - e plină de energie, însufleţită de o viaţă de noapte teribil de agitată.

Belem

E un cartier cu multe monumente (Turnul Belem, mănăstirea Jeronimos), cu un centru cultural modern ce adăposteşte o colecţie de opere ale unor mari artişti contemporani (Dali, Picasso, Magritte - printre alţii) şi cu un Muzeu al Caleştilor, ce cuprinde cea mai mare colecţie de vehicule de aceste gen din lume; în plus, numeroase parcuri şi grădini, înşirate de-a lungul fluviului Tejo şi bune pentru o plimbare relaxantă, după oboseala de a admira atâtea capodopere.

Alfama

E cel mai vechi cartier al oraşului; de fapt, cam asta era tot oraşul pe vremea când maurii au intrat în peninsulă (secolul al VIII-lea). Alfama e alcătuit, în mare parte, dintr-un labirint de străduţe înguste, cum se văd în multe dintre oraşele europene ce-şi urmăresc originile până în Evul Mediu. Şansa de a ne putea plimba astăzi prin acest decor, evocând timpurile medievale, o datorăm faptului că acest cartier a scăpat, în mare măsură, teafăr după cutremurul din 1755. (Fiindcă tot veni vorba, acesta a fost un eveniment cu a cărui amintire o să vă tot întâlniţi în capitala lusitană: Marele Cutremur din Lisabona, unul dintre cele mai distrugătoare din istorie. Seismologii estimează că ar fi avut aproape 9 grade magnitudine; a avut epicentrul undeva în Oceanul Atlantic şi a fost urmat de trei tsunami şi de incendii care au distrus Lisabona în proporţie de 85%. Alfama a rezistat pentru că este construit pe un sol ceva mai ferm decât restul oraşului).

Baixa

Considerat "centrul" metropolei (deşi n-are decât vreo 200 000 metri pătraţi), Baixa a fost reconstruit complet după marele cutremur din 1755, iar concepţia urbanistică şi arhitectonică reflectă spiritul iluminismului. E geometric, e monumental, e elegant, e aerisit - şi e plin de cafenele şi restaurante plăcute şi de magazine îmbietoare.

Bairro Alto

În Cartierul de Sus, situat pe deal, ajungi fie cu funicularul, fie - mai sportiv -, luând-o la picior pe străduţele în pantă, pe şiruri de trepte… ai ceva de urcat dar, odată ajuns acolo, eşti răsplătit prin splendida privelişte asupra oraşului. Dacă ai obosit prea tare şi îţi este lene să mai cobori… rămâi acolo; acesta e cartierul cu cea mai animată viaţă de noapte din oraş.

Metroul

Nu e doar un mijloc de transport, ci şi o atracţie culturală: ansamblul staţiilor metroului lisabonez constituie o imensă galerie de artă contemporană, aşa încât chiar şi cele mai necesare şi banale drumuri cu metroul devin un prilej de a lua pulsul artistic al oraşului.

Muzeul Faianţei (Museu do Azulejo)

Instalat într-o mănăstire întemeiată în anul 1509, muzeul e dedicat unei arte specific portugheze - cea a fabricării plăcilor de faianţă pictate (numite azulejos), cu o tradiţie de peste cinci secole. Meşteşugul a venit din Spania, unde a fost adus de către arabi, la începutul dominaţiei lor de peste 7 secole,în Peninsula Iberică. Azulejos sunt un element caracteristic în arhitectura portugheză şi împodobesc pereţii a mii de clădiri, la interior şi exterior, cu un decor elaborat - nu doar cu motive florale şi geometrice, dar şi cu complicate scene istorice sau mitologice.

Muzeul Marinei

Portughezii s-au numărat cândva printre cei mai vestiţi cuceritori ai mărilor şi au întemeiat, graţie priceperii lor de navigatori, un ditamai imperiu colonial, iar Muzeul Marinei, cu patrimoniul său de peste 17 000 de piese, evocă aceste vremuri glorioase.

Parcul Naţiunilor

Edificat pentru a găzdui Expoziţia Universală din 1998 (motiv pentru care portughezii îi mai zic şi acum Expo) complexul de clădiri cu arhitectură modernă a tot evoluat ulterior, devenind un ansamblu cu multiple funcţii: comercială (mai ales după construirea marelui mall Vasco de Gama), expoziţională (aici se organizează târgurile internaţionale, în zona existând atât pavilioane de expoziţie, cât şi hoteluri şi săli de conferinţe), rezidenţială şi recreaţională. Printre cele mai spectaculoase atracţii se numără Oceanariul - unul dintre cele mai mari acvarii din lume.

Fado

"Muzica sufletului portughez": fado este un gen muzical tipic lusitan, cuprinzând cântece adesea nostalgice, având ca temă dragostea sau dorul (cine zicea că "dor" e un cuvânt care n-are corespondent în alte limbi? Uite că are: cuvântul portughez saudade numeşte exact acelaşi sentiment) interpretate vocal, cu acompaniament de chitară. Numeroase baruri şi restaurante din capitala portugheză oferă şi experienţa unui spectacol de fado.

Bibliografie:

1. ro.wikipedia.org/wiki/Lisabona 2. travel.descopera.ro/10-atractii-ale-orasului-Lisabona 3. www.atractii-turistice.com/lisabona-poarta-spre-lumea-noua/ 4. www.atractii-turistice.com/lisabona-orasul-plin-de-viata/ 5. www.turistik.ro/portugalia/lisabona

SFÂRŞIT