prezentare-Cobuz

Download Report

Transcript prezentare-Cobuz

Proiectul REMOR - Generalităţi

REMOR este acronimul pentru Research and E-learning on Maintenance obligations Recovery (Cercetare şi învăţare electronică pentru Recuperarea Obligaţiilor de Întreţinere). REMOR reprezintă un program de cercetare asupra obligaţiilor de întreţinere conceput de Universitatea din Genova, Departamentul G.L.M. Casaregi (secţiunile de Drept Privat şi de Drept Internaţional şi al Navigaţiei).

Scopul acestui proiect este de a întreprinde o cercetare şi o activitate didactică asupra obligaţiilor de întreţinere şi asupra problemelor ce apar din recuperarea transfrontalieră a acestor obligaţii în caz de nerespectare.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 1

Fiecare stat are propriul regim, diferit de legislaţia altor state cu privire la recuperarea obligaţiilor de întreţinere. De asemenea, în fiecare sistem juridic putem găsi probleme în aplicarea concretă a instituţiei juridice a obligaţiei de întreţinere.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti Pentru a îndeplini activităţile asumate în Proiectul REMOR, Departamentul G.L.M.

Casaregi, în calitate de Coordonator al Proiectului, beneficiază de colaborarea 1.

2.

3.

şi asistenţa partenerilor străini: Facultatea de Drept din Riga (Lituania) Camera Avocaţilor din Malta Uniunea Naţională a Barourilor din România 2

Internaţionalizarea vieţii economice, sociale şi individuale atât a persoanelor fizice, cât şi a persoanelor juridice necesită un nivel ridicat de cooperare judiciară în materie civilă.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti Uniunea Europeană a încercat să rezolve această necesitate deosebit de importantă în spaţiul european, cu introducerea în cuprinsul Tratatului institutiv al Comunităţii Europene a unei baze legale ad hoc atât pentru adoptarea măsurilor directe, cât şi pentru îmbunătăţirea şi simplificarea recunoaşterii şi executării deciziilor în materie civilă.

Având în vedere aceste aspecte, în cadrul Uniunii Europene s-a elaborat Cartea Verde cu privire la obligaţiile de întreţinere.

3

Uniunea Europeană doreşte să standardizeze legislaţia şi procedurile cu privire la “obligaţiile de întreţinere”. În acest scop, Comisia Europeană a adoptat o Carte Verde care analizează problema rezolvării disputelor transfrontaliere având un astfel de obiect. Cartea Verde cu privire la obligaţia de întreţinere a fost adoptată în data de 15 Aprilie 2004 şi este identificată COM(2004)254 final.

Cartea Verde lansează o dezbatere despre cum ar trebui dezvoltat dreptul comunitar pe baza dezvoltărilor recente din dreptul internaţional privat. Aceasta ar putea da naştere unui nou instrument juridic comunitar.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 4

În dreptul internaţional privat, disputele în legătură cu obligaţiile de întreţinere sunt guvernate, în principiu, de Convenţiile de la Haga. Aceste convenţii stabilesc principiile regulilor conflictelor de legi care determină legea aplicabilă soluţionării unei dispute internaţionale şi regulile asupra recunoaşterii şi executării hotărârilor.

Totuşi, aceste prevederi sunt incomplete, nu sunt uniforme şi sunt obligatorii doar pentru statele semnatare.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti În dreptul comunitar din prezent, obligaţiile de întreţinere sunt guvernate de Regulamentul (EC) Nr. 44/2001 asupra jurisdicţiei şi asupra recunoaşterii şi executării hotărârilor în materii civile şi comerciale. Acest Regulament stabileşte reguli favorabile creditorilor întreţinerii în ceea ce priveşte determinarea instanţei care are jurisdicţie şi stabileşte un mecanism simplificat pentru executarea hotărârilor.

5

Totuşi, rămân diferenţe între sistemele juridice ale statelor membre ale Uniunii Europene. Aceste diferenţe sunt în special în detrimentul creditorilor obligaţiilor de întreţinere. Procedurile transfrontaliere creată dificultăţi pentru recunoaşterea şi executarea mutuală a hotărârilor judecătoreşti.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti Pentru a pune la dispoziţie o serie de garanţii minime pentru cetăţenii europeni, Comisia a încercat să stabilească reguli de procedură simplificate. Prin urmărirea acestui obiectiv se va putea contribui la îndeplinirea unei părţi din proiectul de construire a unei arii de libertate, justiţie şi securitate.

6

Totuşi, nu toate obstacolele în calea liberei circulaţii a hotărârilor judecătoreşti au fost scoase din legislaţia Comunitară, ceea ce înseamnă că multe probleme practice rămân şi împiedică rezolvarea corectă şi completă a cererilor în materie de întreţinere.

În acest sens, Comisia prezintă o Carte Verde pentru a lansa o dezbatere cu scopul de a dezvolta instrumentele juridice aplicabile obligaţiilor de întreţinere.

Adoptarea de standarde comune la nivel comunitar ar fi un pas către o certitudine juridică mai mare. Astfel, Cartea Verde îşi propune să definească scopul unui viitor instrument juridic comunitar.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 7

Principalele aspecte puse în discuţie de Cartea Verde cu privire la obligaţiile de întreţinere sunt următoarele: 13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti  Unificarea regulilor cu privire la conflictul de legi în scopul de a întări certitudinea juridică.

 Recunoaşterea şi executarea automată a deciziilor străine prin abolirea procedurii intermediare de “execuatur” ca şi bază pentru executarea efectivă a hotărârilor instanţelor.

 Aproximarea regulilor procedurale şi stabilirea ustensilelor necesare pentru facilitarea executării hotărârilor.

 Întărirea cooperării în materie civilă, atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi cu privire la ţări terţe.

8

În Cartea Verde cu privire la obligaţiile de întreţinere se arată că problema recuperării pensiei de întreţinere în interiorul spaţiului juridic european este foarte importantă. Fenomenul interesează numeroase persoane şi nu este limitat la probleme referitoare la executarea hotărârilor. Astfel, este acordată o importanţă sporită şi problemei disciplinei substanţiale a dreptului la întreţinere şi diferenţelor de regim între statele membre, posibilităţile de verificare a existenţei dreptului la întreţinere şi procedurile în scopul de a recupera respectiva pensie.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti Proiectul REMOR are ca scop realizarea unei analize critice a următoarelor:  a propunerii de regulament cu privire la jurisdicţie;   legea aplicabilă; recunoaşterea şi executarea deciziilor;   cooperarea în materii referitoare la obligaţiile de întreţinere; verificarea în special a efectelor sistemului de circulaţie a deciziilor cu privire la plata obligaţiilor de întreţinere.

9

Propunerea doreşte să devină aplicabilă obligaţiilor de întreţinere, derivând din relaţii de familie şi relaţii care, în baza legii aplicabile, produc efecte similare.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti O astfel de exprimare, pe de o parte, permite să fie aplicabil acelaşi regim mai multor instituţii juridice. Însă, pe de altă parte crează problema de a verifica pe o bază singulară care relaţii produc efecte “similare” celor ce derivă din relaţii de familie.

În acest sens, este emblematică jurisprudenţa cu privire la obligaţii derivate din coabitaţie de concubinaj. Astfel, cuplurile nu sunt echivalente din punct de veder juridic cu soţii, însă, în ciuda acestui aspect, jurisprudenţa recunoaşte obligaţia de întreţinere în privinţa cuplurilor care trăiesc în concubinaj.

10

ACTIVITĂŢILE ÎNTREPRINSE DE PARTENERII ÎN PROIECTUL REMOR

În cadrul Proiectului REMOR, fiecare dintre Parteneri a avut de îndeplinit o serie de activităţi ce au fost separate pe Pachete de Lucru (denumite în continuare şi WP = work package). Astfel, partenerii au avut de realizat următoarele pachete de lucru: • WP 1: Managementul de Proiect • WP 2: Asigurarea Calităţii • WP 3: Portal de internet al Proiectului şi Învăţare Interactivă • WP 4: Prezentarea materialelor de învăţare şi a documentelor de cercetare • WP 5: Prepararea şi realizarea de seminarii şi studii • WP 6: Evaluarea • WP 7: Acţiuni de valorizare 13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 11

Pachete de lucru aflate în sarcina U.N.B.R.

În calitate de Partener în Proiectul REMOR, U.N.B.R. a avut de îndeplinit următoarele activităţi împărţite pe pachete de lucru: • WP 6: Evaluare În cadrul acestui pachet de lucru U.N.B.R. a avut următoarele obligaţii: • Realizarea unui Plan de Evaluare a activităţilor Partenerilor în Proiectul REMOR • Realizarea unui Raport de Evaluare a activităţilor Partenerilor în Proiectul REMOR 13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 12

Pachete de lucru aflate în sarcina U.N.B.R.

WP 7: Acţiuni de Valorizare

În cadrul acestui pachet de lucru U.N.B.R. a avut următoarele obligaţii: • Realizarea unei Broşuri denumită “Catalog de Beneficii” ce a fost prezentată coordonatorului Proiectului REMOR – Universitatea din Genova • Realizarea unui Plan de Comunicare ce trebuie luat în considerare de Parteneri la momentul diseminării rezultatelor obţinute • Realizarea unui Raport de Valorizare 13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 13

În afară de activităţile amintite anterior, fiecare dintre Partenerii în Proiectul REMOR a avut obligaţia realizării unui Seminar prin care să informeze participanţii asupra activităţilor realizate şi mai ales asupra obiectului cercetării: • • recuperarea creanţelor de întreţinere transfrontaliere; modalităţile de uniformizare a procedurilor de recuperare în conformitate cu Cartea Verde lansată în dezbatere de Comisia Europeană.

Seminarul REMOR constituie punctul culminant al activităţilor desfăşurate de fiecare dintre partenerii în Proiectul REMOR. Cu această ocazie, Partenerii informează publicul cu privire la obiectivele Proiectului şi la punctele rezolvate din aceste obiective. De asemenea, sunt prezentate lucrări ştiinţifice pe marginea obiectului Proiectului (şi anume, uniformizarea legislaţiei europene cu privire la recuperarea creanţelor de întreţinere).

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti 14

De asemenea, fiecare Partener în Proiectul REMOR a avut de răspuns la o serie de întrebări ce au constituit Chestionarul REMOR. Acest chestionar a fost realizat de Coordonatorul Proiectului REMOR – Universitatea din Genova, pentru a afla detalii despre dreptul intern al statelor din care fac parte Partenerii în materia obligaţiilor de întreţinere şi a relaţiilor de familie.

13 – 14 Martie 2008 Sediul I.N.P.P.A.

Calea Văcăreşti nr. 185 Sector 4, Bucureşti Acordarea răspunsurilor la acest Chestionar a necesitat un studiu amănunţit al dispoziţiilor legale relevante în materie, precum şi o analiză a doctrinei şi jurisprudenţei relevante. În acest sens, au fost culese cele mai importante speţe în materie, au fost traduse şi prezentate Partenerilor. Raspunsurile la Chestionarul REMOR vor fi utilizate de specialiştii instituţiilor europene în redactarea unui viitor Regulament sau Directivă ce va uniformiza procedura recuperării creanţelor de întreţinere.

15