kumla fastigheter ab 2013

Download Report

Transcript kumla fastigheter ab 2013

Ett år med

KUMLA FASTIGHETER AB

2013 1

2

Sid 4-5 Sid 6-7 Sid 8 Sid 9-11 Sid 12-13 Sid 14-18 Sid 19 Sid 20-22 Sid 23 Sid 24-26 Sid 27 Sid 28

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Året som gått Smedstorpet 4 Ny personal, 3 personer Ett växthus växer fram Växthuset, invigning Växthuset verksamhet Etapp II av Kumla Sjöpark Ekonomisk sammanfattning Samlingsbild personalen Våra Fastigheter Vår styrelse Avsändare

3

4

Kumla Fastigheter

– ett företag som utvecklats och breddats genom åren

Vi i Kumla Fastigheter kan i och med denna årsredovisning lägga år 2013 bakom oss och blicka fram mot 2014 som dessutom är ett jubileumsår då vi fyller 50 år. Man kan konstatera att bolagets verksamhet har utvecklats och breddats genom åren. I företagets bolagsordning står att

”företagets verksamhet är att utföra allmänt näringslivsfrämjande åtgärder inom Kumla kommun, främst genom att anskaffa, förvalta, till handahålla och överlåta lokaler för industri- och kontorsändamål, samt även bostads- fritids- och serviceändamål.”

Uppdraget har förändrats genom åren vartefter inriktningen av bolagets verksam­ het har föränd rats och utvecklats. Om man ska förenkla denna långa skrivning så kan man enkelt uttrycka det som;

Kumla Fastigheters uppdrag är att skapa miljöer som stärker och utvecklar Kumla.

Genom att bolaget under en följd av år haft en kraftig tillväxt har det varit nödvändigt att bygga upp en fast egen organisation av personal som hanterar bolagets drift och förvaltning. Med stor sanno­ likhet är det en resa som bara börjat då företaget fortfarande saknar ett antal tjänster av strategisk betydelse.

Genom åren och genom den egna personalen formas också de omdömen och värderingar som vi finner viktigt att bolaget ska kunna stå för i sitt arbete. Det behöver inte vara märkvärdigt eller svårt men kan ändå kräva en viss efter­ tanke hos oss alla när vi bär dem med oss i vårt arbete.

Dessa värdeord kan sammanfattas på följande sätt.

• Vi ska vara uthålliga över tid.

• Vi ska ha samhällsnyttan som mål för vårt arbete.

• Vi ska ta socialt ansvar.

• Det ska vara stimulerande och utvecklande att arbeta i vårt företag – eller enklare uttryckt; det ska kännas meningsfullt att arbeta hos Kumla Fastigheter.

Året som gÅtt

– och en blick mot framtiden Allmänt

Kumla Fastigheters verksamhet är självklart beroende av vad som händer i vår omvärld. Går det bra för Sverige och för vår region är förutsättningarna goda för att Kumla Fastig­ heters verksamhet ska kunna utvecklas till gagn för bolagets hyresgäster och för Kumla kommun i sin helhet.

Genom åren så har bolagets verksamhet breddats från att enbart bygga och för­ valta industrifastigheter till att idag äga och förvalta byggnader och anläggningar som inrymmer allt från parkmiljöer och växthus för upplevelse och rekreation till industri­ fastigheter och kontor för produktion och administration. Däremellan kan man också finna brandstationer såväl nya som gamla, skollokaler både för förskola och grundskola, olika former av specialfastigheter som exempelvis ett djursjukhus och också det vi idag kallar för logistikfastig­ heter.

Hur framtiden kommer att te sig är självfallet omöjligt att förutspå men i det korta perspektivet så finns ännu inga tendenser om större inskränkningar eller förändringar hos våra hyresgäster som ger företaget anledning till oro.

I det finansiella arbetet har bolaget så långt möjligt är fullföljt sin strategi att binda räntor i långa avtal för att på så sätt minimera risken för större räntefluktuationer för bolagets räkning. Målsättnin­ gen för de kommande åren är att fortlöpande stärka soliditeten i bolaget för att möta de förändrin­ gar som vi vet kommer över tid. Kumla Fastigheter har dessutom ett övergripande uppdrag att vara delaktig i målsättningen att Kumla kommun ska nå 25 000 invånare år 2025 genom att medverka till tillkomsten av fler miljöer och fler företagsetableringar som stärker och utvecklar Kumla. Vi ser fram emot denna utmaning.

5

KorttidsverKsamhet

i Smedstorpet 4

Smedstorpet 4 är den formella beteckningen och också namnet på en av de special fastigheter Kumla Fastigheter äger och förvaltar vid infarten till Smedstorp i norra Kumla.

Korttidsboende enligt LSS

Boendet är ett komplement till föräldrahemmet. Korttidsvistelsen ska innebära rekreation och miljöombyte för barn med funktionsnedsättning och därigenom ge en möjlighet för anhöriga eller föräldrar till avlastning. Insatsen ges enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade den s.k. LSS lagen. Olika familjer behöver olika avlastning vilket kan innebära 1 – 15 dygn i månaden.

Smedstorpet

Britt Blomquist, enhetschef på Smedstorpets korttidshem berättar att Kumla kommuns korttidsboende, erbjuder korttids vistelse för barn och ungdomar i förskole­ och skolåldern.

Under vardagarna går barnen i sin vanliga skola men till­ bringar resten av dygnet på korttidsboendet. Syftet är att ge barn och ungdomar utvecklingsmöjligheter, livskvalitet och stimulans att leva ett så självständigt liv som möjligt efter var och ens förutsättningar.

Korttidsvistelsen ses som en möjlighet till barn och ung­ domar med funktionsnedsättningar att träffa andra i en likartad situation och få stöd och hjälp av personal i hur man förhåller sig till nya möten eller leksituationer med andra jämnåriga.

Britt Blomquist

6

Hemlik miljö

Personalens mål är att skapa en så hemlik miljö som möjligt. De har rätt till lek, vila och en stimulerande fritid. Barnen som vistas på Smedstorpet har olika typer av funktionsnedsättningar som olika utveck­ lingsstörningar ofta i kombination med tilläggshandikapp som autism, ADHD, CP­skada eller liknande. Här kan finnas undersköterskor, vårdare, barnsköterskor, skötare, personliga assistenter, fritidsledare, förskollärare mm. Genom olika bakgrund och erfarenhet kan personalen tillsammans skapa bästa förutsättningar för varje enskilt barns eller ungdoms behov och möjligheter. Det gäller för personalen att hänga med i utvecklingen. Man spelar dataspel, är ute på Facebook eller Instagram, eller bara surfar på nätet. Datorer är ett växande intresse. På Smedstorpet lagar man dagligen mat och det gäller att skapa matsedlar som alla gillar. Många tycker om att hjälpa till med maten och på Smedstorpet har man som mantra att ”mätta barn är glada barn” så flexibiliteten är stor när det gäller maträtter.

Två enheter

Smedstorpet består av två enheter ettan och tvåan i separata hus med 6 respektive 3 platser. I tvåan vistas barn och ungdomar som har svårt att vistas i grupp och som har större krav på en strukturerad miljö.

Rummen skapas så hemlika som möjligt.

Två glada killar spelar dataspel.

Ny persoNal

Generationsskifte och en alltmer omfångsrik verksamhet har under året medfört att tre nya personer knutits till verksamheten.

Linus Andersson

Som ny fastighetsförvaltare har Tranåssonen Linus Andersson anställts. Linus som ursprungligen är utbildad svetsare har efter diverse industri­ jobb utbildat sig till teknisk fastighetsförvaltare. Jobbet som fastighets­ förvaltare innebär att man ständigt är på språng till möten med hyres­ gäster, byggmöten eller rent praktiska insatser i fastighetsbeståndet. Inget är främmande i allt från styr­ och reglerteknik till att rensa avlopp.

Just omväxlingen och att lära känna och serva hyresgästerna är my­ cket utvecklande och stimulerande. På fritiden är det sport och musik som gäller. Hockey och fotboll är de sporter Linus gillar mest och som han själv utövat. Brynäs och IFK Norrköping heter favoritlagen. Vad gäller musik är det bäst han har hörlurar på för där diggar han extrem hårdrock.

Ridsert Müller

Ridsert är anställd som fastighetsskötare. Som namnet avslöjar är Ridsert född i Tyskland, närmare bestämt i Freiberg nära Dresden i östra Tyskland. Han är från början utbildad slaktare men som år 2006 valde att flytta till Finnerödja i Laxå kommun där han köpte sig en egen villa. Då Ridsert har sin farbror boende i Finnerödja var valet av bostadsort lätt och att det är nära till naturen där man kan röra sig fritt är en stor fördel. För att lära sig svenska tog han diverse jobb, först i farbroderns åkeri som lastbilschaufför. Sedan några år är det fastighets­ branschen som gäller. Ridsert är mycket ute bland bolagets fastigheter och hjälper hyresgästerna och har liknande arbetsuppgifter som Linus. Med fyra barn är fritiden begränsad men fiske är en stor hobby. En tur på Vättern i den egna fiskebåten för ”trolling” efter fisk är inte fel. Åka fyrhjuling är ett annat intresse och ofta är kameran med om något spännande naturmotiv skulle dyka upp.

Anna Stackling

Anna är anställd som administrativ samordnare. Som gammal friidrot­ tare med längdhopp och höjdhopp som speci alitet är Anna idag aktiv som ungdomsledare och styrelseledamot i Stocksäters IF. Om hon inte är ute och reser förstås vilket är ett annat stort intresse. Annars är det familjen med man och två barn samt huset som tar den lediga tiden. Anna har tidigare jobbat på Transportstyrelsen som registrator vilket innebar att hon diarieförde inkommande handlingar för att säkerställa att handlingar togs om hand enligt offentlighetsprincipen. Anna är en riktig ordningskvinna som älskar ordning och reda. CD­skivorna står i bokstavsordning, pärmarna likaså. Bland Annas arbetsuppgifter finns att ta hand om inkommande handlingar, skriva hyresavtal, se till att allt är noga arkiverat och upplagt i register så de enkelt kan återfinnas, men också vara sekreterare på styrelsemöten. Många timmar har lagts i arkiven men nu är det ordning och reda á la modell Anna.

8

ett växthus växer Fram

Ett vattensjukt område i södra delen av Kumla Sjöpark.

Här ska ett växthus byggas.

En kulen vinterdag i december 2011 sammanfat tar Thage Arvidsson, VD Kumla Fastig heter det omfattande projekteringsarbetet som föregått inför det första spadtaget.

Det gick åt fyra personer för det första spadtaget.

Nu har det torkat upp så vi kan sätta igång på allvar.

Bygg Tema i Örebro AB är ansvarig byggentreprenör – nu börjar bygget på allvar.

Markarbeten är igång.

9

Murning av lättbetong till personalutrymmen.

Stålstommen till växthusdelen har börjat monteras.

Höjdarjobb Man börjar ana konturerna.

Växthuset smälter väl in i omgivningen.

Här ska möjligheternas växthus börja odla om något år.

Glasningsarbeten pågår.

Solceller monteras.

10

Nu ser man hur slutresultatet kan tänkas bli.

Inbjudande och grönt.

Nu börjar även insidan färdigställas.

Exteriören är klar.

Ett av orangerierna.

Köket utrustas, snart kan mat lagas här.

Restaurangen Goda Rum flyttar in tidigt på våren 2013.

Många rör och avancerat styrsystem ska fungera.

11

sJÖparKeNs växthus

Invigning

Maria Johansson och Tomas Jennebo i förgrunden samtidigt som Mårten Blomqvist avtackas med en lavendel av Gertrud Åstrand.

Längst bort Lars-Erik Krafve,stadsträdgårdsmästare i Örebro.

I ett soligt och varmt sommarväder söndagen den 25 augusti 2013 invigdes växthuset i Kumla Sjöpark av kommunfullmäktiges ordförande Mårten Blomqvist. Många besökare tog del i invigningen och det var trångt på bryggan och runt växthusen. Överallt svä vade en doft av lavendel. En mängd nyplanterade blommande lavendelbuskar i och runt växthuset bildade slutligen en utsökt vacker fond när en vandring upplyst av 1000-tals marschaller genomfördes i Sjöparken senare på kvällen.

Ett hus fullt av liv – både växter och människor.

Växthuset på drygt 1600 m 2 rymmer tre verksamheter; i väster finns en restaurang och ett café ”Goda Rum”, i mittskeppet den publika eller allmän­ hetens del med växtrum och i öster verksamhet och odlingar inom ramen för Möjligheternas Växthus. I den publika delen har Kumla kommuns kultur­ och fritidsförvaltning hand om odlingen och programverksamheten i form av utställningar, föreläsningar, rådgivning och studieverksamhet mot allmänheten 12

Tusentals Kumlabor besökte växthuset under dagen.

Stundtals var det riktigt trångt.

Mårten Blomqvist invigningstalade.

Carl Jan Granqvist och Simon Irvine föreläste på temat – Odlande – till nytta och skönhet.

Invigningen blev en fest i strålande väder

I strålande sol och med en riktig folkfest invigdes Sjöpark­ ens Växthus. Under dagen kunde besökarna vandra runt hela huset och bekanta sig med de olika verksamheterna. Vid invigningsceremonin talade ordförande i Kumla Kom­ munfullmäktige Mårten Blomqvist liksom Turistchef i Örebro Björn Fransson och Stads trädgårdsmästare i Örebro Lars­Erik Krafve. Sångerskan Maria Johansson bjöd på här­ lig sång och tre kransar av blommor, frukter och grönsaker som bands ihop till en lång girlang. Med orden ”Nytta, Nöje och Skönhet” förklarade Mårten Blomqvist växthuset som invigt. Carl Jan Granqvist, professor i matkonst, och Simon Irvine, trädgårdsdesigner, höll en föreläsning under temat ”Odlande till nytta och skönhet”.

Invigningen avslutades under kvällen med en ”lavendelyra i månsken” med marschaller runt sjön.

Flaggorna var hissade och vädret var underbart. Clownen Ludmila gav föreställningen ”Äpplet och daggmasken”.

13

ett växthus

– tre samarbetspartner

I Kumla Växthus huserar tre aktörer, Restaurangen Goda Rum, Kumla kommun med träd gårdsmästare Kerstin Gustafsson samt Möjligheternas Växthus. Tanken är att de tre ska samarbeta och dra nytta av varandra något som just håller på och tar en all fastare form.

Restaurangen Goda Rum

Som första verksamhet i huset star­ tade Goda Rum under våren 2013. Verksamheten drivs av tre personer. Mikael Åhlén med specialinrikt­ ning företagande, försäljning och marknadsföring. Jimmy Brolin som har råvaror och tillagning av maten som sitt ansvarsområde. Slutligen har vi Danne Oikemus vars spe­ cialitet är drycker av allehanda slag. Det har snart gått ett helt år och verksamheten har flutit på kanske t o m bättre än förväntat. Uppslutningen kring Sjöparkens Växthus har varit helt fantastisk säger Mikael Åhlen som nu har 15 anställda i rörelsen.

Många tomater ska hackas till salladsbuffén.

Förberedelser för dagens lunch ger full aktivitet i köket.

En totalupplevelse

En av hemligheterna bakom framgången är att man har ett synsätt som säger att vi driver ett företag och inte endast en matservering. Målbilden är att skapa en fantastisk restaurang där maten är en viktig del men än viktigare är totalupp­ levelsen. Man ska känna välbehag och må bra efter ett besök. Efter en god måltid ska man koppla av med en kopp kaffe i goda vänners lag. Här ska man kunna sitta på bryggan och dingla med benen i vattnet, läsa en bok, njuta av en kopp kaffe med dopp eller varför inte en öl på ter­ rassen i solnedgången.

14

Matfilosofi

Ett av grundkoncepten är att så långt det är möjligt jobba med närproducerade råvaror och drycker av högsta kvalitet. Goda Rum har skapat ett stort lokalt nätverk av leverantörer. Kött, oljor, rotfrukter, kryddor, fisk, tårtor, kakor mm handlas lokalt här i Närke. Man har också ett nära samarbete med vicTualia som är en samarbetsorganisation för närproducerad mat från Örebro läns gårdar.

Det gäller att stå på flera ben

Verksamheten vilar på många ben. Restaurangen som serverar luncher med dagens rätt, à la carte på kvällarna och även ett café. Konferensdelen som omfattar ett totalåtagande för den lilla eller stora konferensen, liksom fester av olika slag, bröl­ lop m m.

Framtiden

För år 2014 lanseras begreppet Matkalender där man skapar olika arrangemang under månaden och då speciellt på onsdagar och torsdagar. Exempel på aktiviteter är champagne och delikatessprovning, 6 rätters avsmakningsmeny, räkfrossa, vinprovning med delikatessbuffé, rom och chokladprov ning.

Marknadsföring

Goda Rums marknadsföring har till stora delar skett genom mun till mun metoden. Genom att leverera en produkt som överstiger kundernas förväntningar har man skaffat sig ett gott rykte och rykten sprids.

Två av krögarna Mikael Åhlen och Danne Oikemus.

15

Kumla växthus

I mittskeppet av växthuset regerar trädgårdsmästare Kerstin Gustafsson. Efter utbildning på Kvinnersta har Kerstin drivit trädgårdsmästeri, blombutik och även varit trädgårdskon sult, så Kerstin kan trädgård och odling. Växthusdelen består av tre delar:

Kamelia rummet

Kamelia

(Camellia japonica)

är en buske i familjen teväxter. Den kommer ursprungligen från bergstrakter i Japan, Korea eller Kina. Kamelian är en buske som växer långsamt. Den kan som vildväxande bli 6­8 meter hög och påminner ibland om ett litet träd i växtsättet. Blomfärgen är vit, röd eller rosa i olika nyanser. Kamelian blommar tidigt på våren. Kamelior är inte enkla att odla, de kräver lågt ph­värde och sval vinter­ temperatur något växthuset kan erbjuda.

Kameliarummet

16

Kerstin Gustafsson i citrusrummet.

Palmrummet

Den centrala delen av växthuset domineras av fyra ståtliga Dadelpalmer på upp mot 10 m hämtade från Spanien. De verkar trivas då de under året blommat och satt frukt. Här finns även Solfjäders­ palm och Förmaks palm. Här finns Goda Rums cafe och gott om sittgrupper där Kumlaborna kan sitta och njuta av ljuset och växtligheten.

Citrusrummet

I citrusrummet finns ett stort antal apelsin­ och citronträd som ger en underbar doft då de står i blom. Här finns också en samling Pelargoner av olika slag.

Många besökare

Skolor, bussresor, ja alla typer av grupper dras till växthuset och förundras över att en liten kommun som Kumla kan åstadkomma något dylikt. Till del innebär Kerstin Gustafssons arbete också att guida runt i växthuset. Växthuset tar nästan dagligen emot busslaster som ”bara” är intresserade av att se och höra om detta växthus. Det är besökare från andra kommuner.

Grön rehabilitering

En annan del av Kerstins många arbetsuppgifter är att delta i projektet ”Läkande trädgård” som har Sydnärke som bas. ”Läkande trädgård” vänder sig till personer som oftast har en längre sjukskrivings­ period bakom sig och där verksamheten bygger på trädgårdens och naturens läkande effekt.

Framtid

Kerstin arbetar idag även med Möjligheternas växthus. Under växtbelysningen frodas nu 1000­tals små plantor som inom några månader ska planteras ut i och runt växthuset. Öster om växthuset ska en örtagård skapas och här kommer även grönsaker att odlas. Kerstins önskan är att växthuset blir ett levande hus som ändrar karaktär efter årstiderna och där Kumlaborna alltid känner sig välkomna att hämta kunskap och inspiration.

Kerstin Gustafsson med lite vårblommor vid caféet.

17

mÖJligheterNas

Växthus

Sidoskeppet i öster innehåller verksamhetsytor för Möjligheternas Växthus. Det är en ekonomisk fören­ ing som driver ett EU projekt under två år i syfte att sysselsätta invandrare och flyktingar som inte kom­ mit ut på arbetsmarknaden.

Många har fått jobb

Under de gångna två åren har drygt 75 personer slus­ sats igenom projektet. Förutom att driva växthuset har man fått utbildning i svenska, samhällskunskap och andra ämnen. Man har även drivit studiecirklar i växtodling. Flera har fått fast sysselsättning eller gått vidare till fortbildning.

Dan Åke Moberg ordförande i Möjligheternas Växthus.

Målgrupper

Under 2014 kommer man att rikta sig till personer som varit sjukskrivna eller arbetslösa en lång tid.

Läkande trädgård

Arbetet kring läkande trädgård handlar om s k grön rehabilitering i trädgård och växthusmiljö. Utgångs­ punkten och basen är Sjöparkens Växthus där delta­ garna får möjlighet till återhämtning och aktiviteter i egen takt. Läkande trädgård vänder sig till personer som är sjukskrivna med stressrelaterad ohälsa eller smärtproblematik och bor i Sydnärke.

De unga plantorna behöver omvårdnad Så snart det blir varmt ska dessa plantor planteras ut.

18

Kumla sJÖparK

växer vidare Fortsatt utveckling av Växthusets närområde

Under 2014 kommer utvecklingen av miljön närmast växthuset att påbörjas. En visningsträdgård är målet men dessförinnan återstår mycket arbete

Etapp II Fortsatt utbyggnad

På området väster om nuvarande parkområde tillförs för närvarande schaktmassor i betydande omfattning. Närmare bestämt ska området fyllas upp med 25 000 kbm innan det får rätt nivå för att kunna anlägga etapp II av parken. I området ska sedan anläggas ett grönområde för vandring – en s k pelouse ­ med tematrädgårdar som parkens finrum och på sikt ska det också rinna vatten i en por­ lande bäck från en ”upprinning” i nära anslutning till Änggatan och vidare ned till den sjö som utgör centrum för Sjöparken. Målsättningen är att kunna ta denna del av parken i anspråk successivt från hösten 2015 och arbeta vidare med tematrädgårdarna och vattenspeglar och mer därtill åren efter.

Den transformatorstation som ligger i sluttningen till Äng­ gatan/Kyrkogatan ska väsent­ ligt minskas till sin yta och området kommer istället att byggas om till en ytterligare parkering för området.

”Pelouse” är franska och be­ tyder gräsmatta eller gräsplan och är ett viktigt stilelement inom äldre historiska parkan­ läggningar där öppna gräsytor var ovanliga. Ett känt exem­ pel är den Stora Pelousen, i Hagaparken i Solna. Vill man knyta an till trädgårdskonsten kan man kalla ovalen för en ”Pelouse”.

TIVOLI

En ny lekplats

För att komplettera Kumlasjöområdet i sin helhet så ska en större lekplats ”Tivoli” anläggas i anslutning till området väster om Änggatan nära den lilla tallskogen mellan Kumlasjön och Kumla Sjöpark.

19

EKoNoMISK SAMMANFATTNING

Årets verksamhet

Uthyrningsverksamhet

Uthyrningsgraden kan trots förändringar i beståndet genom uppsägningar och avflytt­ ningar kombinerat med nytecknade hyresavtal och inflyttningar, ändå karaktäri seras när man summerar året som stabilt. Kvarntorps industriområde utgör sedan år 2005/2006 ett särskilt åtagande för Kumla Fastigheter då bolaget övertog ett stort antal lokaler efter dåvarande Yxhult AB:s konkurs. Efter omfattande renoveringar av merparten av de lokaler som bolaget äger i området har dessa renoverade lokaler också genom åren varit uthyrda. Fortfarande kvarstår att renovera och anpassa en del lokalytor men det får ske i takt med bolagets ekonomiska möjligheter och tillgång till presumtiva hyresgäster. I Kumla kan nämnas några fastigheter som under året fått sin lösning till del eller helt i en strävan att stabilisera uthyrnings verksamheten. Radion 1 och 3 som har en total yta om ca 12 000 kvm fick, efter en konkurs från den tidigare hyres­ gästen, en hyresgäst som övertog dessa lokaler i sin helhet. För fastigheten Göken 1 som stått outhyrd under något år kunde tecknas ett avtal som innebär att fastigheten byggdes om och till i sin helhet och från kvartal 1 år 2014 är hela fastigheten uthyrd. Radion 2 är en fastighet i Sörby industriområde som fortlöpande kommer att anpassas och byggas om till i huvudsak ett kontorshotell. Efterfrå­ gan på enbart administrativa lokaler är för Kumlas vidkommande ett trendbrott då den typen av verksamhet mer är koncentrerad till större kommuner/städer. Kumla är på god väg att växa in i den storleken där företagande inte enbart är tillverkande industri. Första hyresgästen i Radion 2 var Nolér redovisnings­ byrå och har därefter följts av flera tecknade hyreskontrakt där inflyttning sker varefter att lokalerna byggs om och anpassas efter den kontorsstandard som gäller idag. Som en ef­ fekt av den oro som finns allmänt i samhället och till följd av en relativt sett hög arbetslöshet finns ett behov av att realisera en företagsidé och där tillgång till en lämplig och då oftast lite mindre lokal är en förutsättning för denna vilja. Förvärvet av fastigheten Gråsparven 2 i Via industriområde bar på en sådan tanke att kunna anpassas för denna typ av småskalig verksamhet. Glädjande nog så är kontrakt tecknade för flertalet av lokalerna i denna fastighet varför behovet kvarstår av mindre lokaler lämpade för uthyrning till företag som vill prova och testa sin affärsidé.

Fastighetsförvärv

Fastighetsinnehavet har ökat med 21 787 m fastigheter förvärvats: 2 de senaste fem åren. Under året har följande Gråsparven 2 Järsjögatan 10 Del av Kvarntorp 1:5 Markområde 150000 145000 140000 135000 130000 125000 120000 115000 110000 Fastighetsinnehav, kvm 2009 2010 2011 2012 2013

Nybyggnader, om- och tillbyggnader

Gråsparven 2

Kumla Fastigheter för värvade från skoföre­ taget Kavat AB fastig heten Gråsparven 2 med tillträde i augusti år 2013. Omgående tecknades hyresavtal med Essa Glas & Aluminium AB för ca 2 000 kvm av den totala bygg nadens yta om ca 9 000 kvm. Efter ombyggnad kunde företaget ianspråkta merparten av sina lokaler från den 1 december 2013. Ytterligare avtal har tecknats med olika företag vars lokaler efter ombyggnader och anpassningar kan tas i anspråk under första halvåret 2014.

Göken 1

Avtal har tecknats med Butikskonsult AB om en genomgripande ombyggnad av befintlig fastighet samt en tillbyggnad av en lagerhall med en yta om ca 800 kvm. Ombygg naderna påbörjades under andra kvartalet 2013 och beräknas vara klara för inflyttning under kvartal 1 år 2014.

Kvarntorp 6:11

Fastigheten har efter om­ och tillbyggnad upplåtits i sin helhet till företaget Diamer AB under året som därmed lämnade sina lokaler i fastig heten Kvarntorp 6:4. Kvarntorp 6:11 har förutom renovering av befintliga ytor kompletterats med en tillbyggnad med kontors­ och omkläd­ nadsutrymmen m m.

Södra Via 2:18

oktober 2014.

Avtal har tecknats med Zymbios Logistics AB om tillbyggnad av kyllagret i fastigheten. Tillbyggnaden upp går till ca 3 500 kvm och byggnaden kommer efter tillbyggnad ha en total uthyrningsbar yta om ca 9 100 kvm. De tillbyggda lokalerna är färdiga att ta i anspråk från 20

Radion 2

Fastigheten förvärvades år 2010 av Aspholmen Fastigheter i Örebro. Under den tid Kumla Fastigheter ägt fastig­ heten har den endast till viss del varit uthyrd. Under första kvartalet 2012 träffades en uppgörelse med Nolér Revision AB om en ombyggnad av lokaler i fastigheten för företagets räkning. Från att ha varit en fastighet i huvudsak för ett till två företag kommer fastigheten att byggas om och anpassas för att kunna erbjuda upp till minst 16 företag lokaler i fastigheten. Efter ombyggnaden kan beteckningen företagshotell anges för att poängtera att fastigheten kommer att betjäna många olika typer av företag mer med inriktning på administrativa tjänster än industriell produktion.

Sjöparken Växthus och Kumla Sjöpark etapp II

Nybyggnaden av Sjöparkens Växthus i Kumla Sjöpark ha kunnat slutföras under år 2013. Byggnaden utgör tillsammans med den park som byggts ett exempel på där bolaget breddat verksamheten och uppdraget till att bygga miljöer som stärker och utvecklar Kumla fått en tydligare bild. Samtidigt har under året påbör­ jats förberedelser för den blivande etapp II av Sjöparken.

Transistorn 1

För Kumla kommuns räkning har ytterligare en förskoleavdelning iordningställts i fastigheten med inflytt­ ning den 1 december 2013. Anslutande utemiljö kommer att iordningställas så snart det kan ske under första halvåret 2014.

Övrigt

Utöver vad som redovisats ovan har smärre ombyggnader och anpassningar skett i enstaka fastigheter till följd av hyresgästers specifika önskemål och där man inte direkt kan hänföra det till underhållsinsatser.

Nettoomsättning och summa intäkter

Med

nettoomsättning

avses intäkter från sålda varor, hyror och utförda tjänster som ingår i företagets normala verksam­ het med avdrag för lämnade rabatter,

mervärdesskatt

och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.

Nettoomsättningen i Kumla Fastigheter AB har stadigt ökat de senaste fem åren med 25% från 79 till 99 miljoner kronor.

Ökningen från föregående år är 4,7%.

100 90 80 100 90 80 70 70 60 60 50 50 40 40 30 30 20 20 10 10 0 0 Nettoomsättning 2006 2007 2008 2009 2010 För att få fram företagets totala intäkter ska även posten Övriga förvaltningsintäkter adderas, vilket ger en total intäkt på 99,2 MSEK och en ökning med 1,7% mot föregående år.

Tillgångar

Företagets totala tillgångar ökade under året beroende på stora investeringar i nya och befintliga byggnader.

800 700 600 500 400 300 200 100 0 Tillgångar, MSEK 2009 2010 2011 2012 2013

Drift och underhåll

Underhållsinsatserna i bolagets fastighetsbestånd har till syfte att vidmakthålla en god standard som helhet och samtidigt medverka till att skapa energieffektivare fastig­ heter i företagets bestånd.

Fastigheterna Oxen 10 och Göken 1 har fått sina tak tilläggsisolerade under året och i samband med om­ byggnader i Gråsparven 2 kommer också detta tak erhålla en komplet­ terande isolering.

Yttre belysningsarmatur ersätts varefter underhållsbehov uppstår med armaturer anpassade för s k LED­belysning.

21

EKoNoMISK SAMMANFATTNING

Årets verksamhet

Soliditet

Soliditet är ett finansiellt

nyckeltal

som anger hur stor andel av företagets tillgångar som är finansierade med

eget kapital

. De tillgångar som inte är finansierade med eget

kapital

finansieras med lån, också kallat främmande kapital. Soliditet räknar man ut genom att dividera det egna kapitalet plus obeskattade reserver med avdrag för uppskjuten skatt med

balansomslutningen

. Det egna kapitalets storlek i förhållande till det totala kapitalet,

Soliditet

balansomslutningen beskriver företagets långsiktiga

betalningsförmåga

. 10 5 Soliditet Kumla Fastigheters soliditet har den senaste 5­årsperioden varit mycket stabil på en nivå över 7%. För 2013 var soliditeten 9,67%.

0 Soliditet

Eget kapital

Eget kapital är ett begrepp inom redovis­ ningsteori och beskrivs oftast som skillnaden mellan ett företags

tillgångar

och

skulder

sägas utgöra företagets egna medel.

.

Eget kapital är därmed det kapital som kan Eget kapital uppstår antingen genom att intressenter som ägare eller medlemmar skjuter till medel eller genom att organisationen samlar på sig driftsöverskott vad vi normalt kallar vinst. Det egna kapitalet ökade under året från 69,2 MSEK till 74,2 MSEK.

80000 70000 60000 50000 40000 30000 20000 10000 0 Eget Kapital inkl obeskattade reserver i TKR 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Årets resultat

Årets rörelseresultat uppgick till 29,9 MSEK. Resultat efter finansiella poster uppgick till 6,5 MSEK.

Det slutliga resultatet efter boksluts­ dispositioner och skatt uppgick till 5,5 MSEK.

2002 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2004 2005 2006 2004 2005 2007 2008 2009 2006 2007 2010 2011 2008 2009 2010 2012 2013 2011 2012 2013 0 22

VI PÅ KoNToRET

Personalen från vänster: Linus Andersson Fastighetsförvaltare, Ulf Johansson Fastighetsförvaltare, Ridsert Müller Fastighetsskötare, Elenor Brånn Ekonomiadministratör, Anna Stackling Administrativ samordnare, Katarina Dawidsson Ekonom, Thage Arvidsson VD, Sture Franzén Fastighetsförvaltare.

23

VÅRA FASTIGHETER

Fastighet: Axeln 4 Gatuadress: Viagatan 23B Bruksarea: 673 m 2 Hyresgäst: Svenska Unifelt AB Fastighet: Axeln 6 Gatuadress: Viagatan 23 Bruksarea: 1 611 m 2 Hyresgäst: Plåtteknik i Kumla Fastighet: Axeln 7 Gatuadress: Vissbergagatan 12 Bruksarea: 5 178 m 2 Hyresgäst: Swedish Lorry Parts AB Fastighet: Axeln 8 Gatuadress: Viagatan Bruksarea: Hyresgäst: Tomtmark Fastighet: Blåmesen 1 Gatuadress: Ymergatan 6 Bruksarea: 534 m 2 Hyresgäst: PK:s Mekaniska AB, Bravida Fastighet: Blåmesen 3 Gatuadress: Ymergatan 10 Bruksarea: Hyresgäst: Ved & Skog i Kumla Fastighet: Blåmesen 4 Gatuadress: Ymergatan 4 Bruksarea: 1 440 m 2 Hyresgäst: PEAB, ATRIA Fastighet: Borgmästaren 10, ofri grund Gatuadress: Torget 1 Bruksarea: 2 632 m 2 Hyresgäst: Kumla kommun Fastighet: Byrsta 3:20 Gatuadress: Byrsta Bruksarea: 2 774 m 2 Hyresgäst: Nerikes Brandkår, ÖLL Fastighet: Fabrikören 4 Gatuadress: Magasinsgatan 4 Bruksarea: 3 921 m 2 Hyresgäst: Posten, Smile, Kumla kommun, Landstingshälsan m.fl.

Fastighet: Företagaren 3 Gatuadress: Företagsgatan 6 Bruksarea: 926 m 2 Hyresgäst: LTI Fastighet: Förmannen 6 Gatuadress: Magasinsgatan 10 Bruksarea: Hyresgäst: Tomtmark Fastighet: Förmannen 7 Gatuadress: Magasinsgatan 10B Bruksarea: 906 m 2 Hyresgäst: Aktivitetshus Kumla kommun Fastighet: Försäljaren 1 Gatuadress: Norra Mosvägen 1 Bruksarea: 1 735 m 2 Hyresgäst: Carlbarks Motor AB Fastighet: Grossisten 1 Gatuadress: Företagsgatan 1 Bruksarea: 583 m 2 Hyresgäst: P-A:s Lantmaskiner AB Fastighet: Grossisten 2 Gatuadress: Företagsgatan 7 Bruksarea: 1 365 m 2 Hyresgäst: Jourkliniken Hund & Katt AB Fastighet: Gråsparven 2 Gatuadress: Järsjögatan 10 Bruksarea: 2 984 m 2 Hyresgäst: Essa Glas & Aluminium Arbesko, Kumla Super vård HB Fastighet: Göken 1 Gatuadress: Järsjögatan 9 Bruksarea: 5 188 m 2 Hyresgäst: Butikskonsult Jan Jansson AB 24 Fastighet: Göken 3 Gatuadress: Viagatan 16 Bruksarea: 4 865 m 2 Hyresgäst: Legosan AB Fastighet: Hällabrottet 1:97 Gatuadress: Kalkugnsgatan 8 Bruksarea: 3 645 m 2 Hyresgäst: Ellege Emballage AB

VÅRA FASTIGHETER

Fastighet: Hällabrottet 1:101 Gatuadress: Kapellgatan 6 Bruksarea: 456 m 2 Hyresgäst: Kumla kommun m.fl.

Fastighet: Jägaren 21 Gatuadress: Magasinsgatan 9 Bruksarea: 698 m 2 Hyresgäst: Kumla Plastprojekt AB, Sec-Con m.fl.

Fastighet: Kajan 5 Gatuadress: V Drottninggatan 33-43 Bruksarea: 19 407 m 2 Hyresgäst: Flextronics AB, Systemtruckar Fastighet: Kullagret 2 Gatuadress: Viagatan 9 Bruksarea: 1 922 m 2 Hyresgäst: Joba Sport AB, Eklunds bilvård Fastighet: Kumla Bandel 3:3 Gatuadress: Stationsgatan Bruksarea: 553 m 2 Hyresgäst: Transportcentrum, Taxi Fastighet: Kumla 11:14 Gatuadress: Kv Hammaren m.fl.

Bruksarea: Hyresgäst: Fastighet: Kumla 11:41, del av Gatuadress: Kyrkogatan 5 Bruksarea: 1 700 m 2 Hyresgäst: Goda Rum, Kumla kommun Fastighet: Kvarntorp 1:12 Gatuadress: Ljungströmsväg 13 Bruksarea: 774 m 2 Hyresgäst: AME Kumla kommun Fastighet: Kvarntorp 5:3, ofri grund Gatuadress: Högtorp Bruksarea: 1 074 m 2 Hyresgäst: Kumla Golfklubb Fastighet: Kvarntorp 6:2 Gatuadress: Berghugnsvägen Bruksarea: 700 m 2 Hyresgäst: Naturskola Kumla kommun Fastighet: Kvarntorp 6:3 Gatuadress: Krossvägen, Mexivägen Bruksarea: 3 200 m 2 Hyresgäst: Gymnasieskola Kumla kommun, Recall m.fl.

Fastighet: Kvarntorp 6:4 Gatuadress: Bruksarea: Berghugnsvägen, Krossvägen 10 730 m 2 Hyresgäst: Millcon, m.fl.

Fastighet: Kvarntorp 6:5 Gatuadress: Berghugnsvägen Bruksarea: 3 253 m 2 Hyresgäst: Atlas Copco AB Fastighet: Kvarntorp 6:7 Gatuadress: Mexivägen Bruksarea: 892 m 2 Hyresgäst: Pontus & Partner i Örebro Förvaltning AB Fastighet: Kvarntorp 6:8 Gatuadress: Mexivägen Bruksarea: 620 m 2 Hyresgäst: Fastighet: Kvarntorp 6:9 Gatuadress: Berghugnsvägen Bruksarea: Hyresgäst: Tomtmark Fastighet: Kvarntorp 6:10 Gatuadress: Berghugnsvägen Bruksarea: 1 225 m 2 Hyresgäst: Pontus & Partner i Örebro Förvaltning AB Fastighet: Kvarntorp 6:11 Gatuadress: Linbanevägen Bruksarea: 3 130 m 2 Hyresgäst: Diamer Fastighet: Kvarntorp 6:12 Gatuadress: Mexivägen Bruksarea: 310 m 2 Hyresgäst: Jeco Maskin & Verktyg Fastighet: Kvarntorp 6:13 Gatuadress: Berghugnsvägen Bruksarea: 2 070 m 2 Hyresgäst: Svesten AB 25

VÅRA FASTIGHETER

Fastighet: Mars 3 Gatuadress: Marsvägen 5 Bruksarea: 2 442 m 2 Hyresgäst: Michael Oldin AB Fastighet: Mars 5 Gatuadress: Marsvägen 7 Bruksarea: 698 m 2 Hyresgäst: Lill-Annas Leveransbageri AB Fastighet: Oxen 10 Gatuadress: Industrigatan 1-3 Bruksarea: 2 739 m 2 Hyresgäst: Schneider Electric AB, Samhall m.fl.

Fastighet: Oxen 17 Gatuadress: V Drottninggatan 38 Bruksarea: 6 645 m 2 Hyresgäst: Fastighet: Radion 1 och 3 Gatuadress: Radiogatan 2 Bruksarea: 13 515 m 2 Hyresgäst: Idé Group AB Fastighet: Radion 2 Gatuadress: Mastgatan 2 Bruksarea: 4 108 m 2 Hyresgäst: Nolér Revisions AB, TC Connect, Mesu Fastighet: Remskivan 3 Gatuadress: Byrstagatan Bruksarea: 1 315 m 2 Hyresgäst: Tennishall Kumla kommun Fastighet: Skomakaren 5 Gatuadress: S Kungsvägen 1 Bruksarea: 4 228 m 2 Hyresgäst: AME Kumla kommun m.fl.

Fastighet: Smedstorpet 4 Gatuadress: Smedstorpsvägen 5 Bruksarea: 825 m 2 Hyresgäst: Kumla kommun Fastighet: Svanen 14 Gatuadress: Stationsgatan 14 Bruksarea: 840 m 2 Hyresgäst: Fastighet: S Via 2:18 Gatuadress: S Via Bruksarea: 12 144 m 2 Hyresgäst: Zymbios Logistics Contractor AB Fastighet: Transistorn 1 Gatuadress: Radiogatan 1-3 Bruksarea: 4 227 m 2 Hyresgäst: Ekonoma AB, Kumla kommun m.fl.

Fastighet: Transistorn 4 Gatuadress: Radiogatan 5 Bruksarea: Hyresgäst: Parkering Ericsson Fastighet: Västra Parken 17 Gatuadress: V Drottninggatan 8 Bruksarea: 818 2 Hyresgäst: Swesafe AB, Midroc m.fl.

Fastighet: Ymer 3 Gatuadress: Gesällgatan 1 Bruksarea: Hyresgäst: Parkering Ericsson Fastighet: Åbytorp 3:8 Gatuadress: Rosinas väg 9 Bruksarea: 378 m 2 Hyresgäst: Kumla kommun m.fl.

Fastighet: Älgen 18 Gatuadress: Mossbanegatan 5 Bruksarea: 1 920 m 2 Hyresgäst: Kumla kommun m.fl.

Fastighet: Ängen 1 Gatuadress: Korstagatan 5 Bruksarea: 1 354 m 2 Hyresgäst: Kumla kommun 26

VÅR STYRELSE

Kumla Fastigheter ABs styrelse 2014 från vänster: Björn Eriksson Ledamot, Mats Hellgren Ledamot, Thage Arvidsson VD, Katarina Hansson 1:a vice ordförande, Gunnel Kask Ledamot, Lennart Eriksson Ordförande, Christer Thörner Suppleant, Bengt Friman Ledamot. Ej med på bild: Dan-Åke Moberg Ledamot, Per Holm Ledamot, Kurt Bergsten Ledamot, Andreas Brorsson Suppleant, Bengt Carlsson Suppleant, Georg Lado Suppleant.

Katarina Lennart Björn Bengt Thage Mats Gunnel Dan-Åke

27

Bilderna nedan visar fler projekt som vi varit delaktiga i.

Vindfyr av Anna Molander Förvecklingar av Lars Englund Skönhet av Richard Brixel Fågeltorn vid sjön Igeln Sprungen ur av Paul Svensson

www.kumlafastigheter.se