Måla putsfasad.

Download Report

Transcript Måla putsfasad.

Välja färg.

Fasadfärger

Fasaden är husets ansikte utåt. Den måste vara smuts- och vattenavvisande och dessutom se bra ut. Det är alltså inte bara fasadfärgens färgton som är viktig utan målningen måste också ha en skyddande funktion. Fasadfärger som klarar hög belastning Välj alltid produkter som klarar hög belastning för fasadmålning. Fasadfärgerna bör minst vara fuktbeständiga, våtnötningsklass 2 enligt DIN EN 13300. Silikonförädlade fasadfärger är idealiska. De är särskilt väderbeständiga och vattenavvisande.

Färgton enligt önskemål Personligt boende kräver personliga färger även när det gäller husets yttre. Färgsättningen har en viktig uppgift att fylla när det gäller att understryka karaktären på ett hus eller en boendestil. Vi har sammanställt nästan 1000 färgtoner i 10 stämningskategorier och blandar dessa färger i den mängd och med den kvalitet som du önskar.

Strykningar och underlag Underlag Kalkputs Kalkcementputs Cementputs Betong Gammal, hårt sittande dispersionsfärgsmålning Gammal, hårtsittande silikatfärgsmålning Färgtyp Silikatfärg* Fasadfärg

Har du tänkt på allt?

Du har idéerna. Vi har materialet. Material:

Fasadfärg Grundfärg Fyllnadsspackel/fogfyllning Brytfärg

Verktyg:

Stege Arbetsställning Större ställningar bör ställas upp av fackman Målartäckduk Täck-/målningsplast Maskeringstejp Handborste Rengöringsborste Trädgårdsslang Högtryckstvätt Målarhink Spatel Djupgrundningsborste Flat pensel Fasadpensel Fasadroller Ersättningsrullar Teleskopskaft Avstrykningsgaller Hinkhållare Gummihandskar Plastpåsar för förvaring av färg rullar och penslar under arbetspauser Upphovsrätt Materialet skyddas av upphovsrättslagen och får inte användas utan tillstånd från Hornbach Byggmarknad AB.

Reservation Vi reserverar för ev. tryckfel och felskrivningar i texten. Hornbach ansvarar inte för ev. skador som kan inträffa i samband med åtgärder baserade på dessa arbetsbeskrivningar. Har du synpunkter på materialet, kontakta oss gärna.

Att tänka på Materialet bygger enligt vår mening på tillförlitliga källor. Det kan dock alltid behövas kompletterande information. Det kommer ständigt nya material och regler och är därför svårt att alltid vara helt uppdaterad på alla detaljer. Kontrollera därför gärna med en branschorganisation eller myndighet innan du påbörjar ditt projekt.

[email protected], www.hornbach.se

låg 1 Svårighetsgrad för målning av putsfasader 2 3 4 5 hög Lämpligt Olämpligt *Beakta säkerhets- och användningsanvisningarna!

9948658 05/09

Måla putsfasad.

05.01

Så gör du.

Måla putsfasad. Steg för steg.

1. Förarbete

Du erhåller ett jämnt strykningsresultat om du målar med passande grundfärg.

Vid första strykningen måste utomhus färgen förtunnas med 10 % vatten. (Förtunna silikatfärg med silikatgrundfärg.) Vid slutstrykningen målar du med oförtunnad färg med roller eller pensel. Måla alltid sammanhängande ytor i ett stycke för att undvika skiftande slutresultat.

Tips för ett stressfritt arbete

När solen skiner starkt kan du glädjas åt det och istället ta en paus i målningsarbetet. Vid kraftig solbestrålning kan utomhusfärgen torka allför snabbt och färgnyanser bli synliga. Sammanhängande fasadytor behandlas alltid i ett stycke för att undvika färganyanser. Tänk på säkerheten!

Vid alla arbeten på fasader utomhus är det mycket viktigt att tänka på säkerheten. Arbeten sker ofta på hög höjd. Se till att stegar är tillräckligt höga eller använd arbetsställning. Vid den högsta arbetspositionen på stegen ska det finnas ytterligare minst 3 steg kvar. Fäst stegen vid marken med hjälp av fästpålar eller låt en annan person säkra den. Först därefter kan arbetet påbörjas. Täck alla ytor som inte ska målas med täckplast och maskeringstejp. Skydda även gångvägar runt huset och övriga angränsande byggnadsdelar med täckplast. Med en väl förberedd arbetsomgivning kan du nu helt och hållet koncentrera dig på målningen av husfasaden.

Spår av mossa och alger kan behandlas med mossborttagningsmedel eller algtvätt och borstas bort. Även damm och smuts måste avlägsnas. Avlägsna skadade ställen med spatel eller mejsel, vidga sprickor en aning, grunda eller fukta och förbättra med fyllnadsspackel. För att strykningen ska fästa så bra som möjligt förbehandlas och stabiliseras porösa eller sugande underlag med djupgrundning respekt fasadgrundning. Observera: Silikat- färger kräver en särskild silikatgrundfärg! Vid målning av redan målade fasader är det viktigt att komma ihåg att de kalkfärger som ofta användes förr inte passar ihop med dagens dispersionsfärger. Den tidigare färgen måste därför avlägsnas fullständigt och helst överstrykas med silikatgrundfärg och silikatfärger.

2. Målarteknik Tips!

Vid pauser i arbetet stoppar du färgrullen i en plastpåse och försluter denna noga. Färgen torkar inte och du kan fortsätta arbeta direkt efter pausen.

Ordningsföljden i arbetet Planera ordnings- följden i de enskilda strykningarna på ytterfasaden på ett sådant sätt att ingen ny färg kan droppa på en redan struken yta. Tag hänsyn till andra delar på byggnaden, som t.ex. fönster, dörrar, gavelbrädor osv.

Måla på äldre fasader

Vid gamla oskadade dispersionsfärg strykningar räcker det att använda en för- tunnad (10 % vatten) och en oförtunnad påstrykning med fasadfärg. Om underlaget ändå kritar eller suger starkt måste ytter- ligare förbehandling med djupgrund ske.

Om en tidigare strykning är silikatfärg är det bäst att använda silikatgrundning och silikatfärg igen. Om gamla strykningar är skadade gör du så här: 1. Avlägsna först alla lösa och flagnande delar med en borste och tvätta med målartvätt. Låt torka.

2. Måla sedan med passande grundfärg. med djupgrundningsborsten.

3. Skadade ställen förbättras med fyllnads spackel. Använd enbart produkter som är avsedda för utomhusbruk.

4. Använd alltid förtunnad utomhusfärg vid den första strykningen och påför den jämnt med en fasadroller.

5. Vid slutstrykningen används oförtunnad färg. pensel eller roller. Bearbeta alltid sammanhängande ytor i ett stycke och måla aldrig i direkt solsken.