Kampanjguide - Healthy Workplaces, Manage Stress

Download Report

Transcript Kampanjguide - Healthy Workplaces, Manage Stress

Arbetsmiljö angår alla. Bra för både dig och din verksamhet.

Friska arbetsplatser

www.healthy-workplaces.eu

Kampanjguide

Förebygga stress och psykosociala risker på arbetsplatsen

Kampanjguide Europa Direkt hjälper dig att finna svaren på dina frågor om Europeiska unionen Ring gratis på telefonnummer (*) 00 800 67 89 10 11 (*) Vissa mobiltelefonoperatörer tillåter inte samtal till 00 800-nummer eller tar betalt för dem.

Fotografierna i detta nyhetsbrev illustrerar olika verksamheter på arbetsplatser. De visar inte nödvändigtvis goda exempel eller uppfyllande av lagstadgade krav.

En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på internet via Europa servern (http://europa.eu). Kataloguppgifter finns i slutet av publikationen. © Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2013 Koncept och design: ROS, Spanien Bilder: ©EU-OSHA, Shutterstock 2 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån Kopiering tillåten med angivande av källan.

Friska arbetsplatser förebygger stress

Innehåll

Inledning 4

Vad är arbetsrelaterad stress och psykosociala risker? 4

Varför är det så viktigt att förebygga stress och psykosociala risker?

Varför driver arbetsmiljöbyrån den här kampanjen?

Hur stort är problemet?

5

6

8

Förebygga psykosociala risker

Ledningens roll för att förbättra den psykosociala miljön

Vikten av arbetstagarnas medverkan

Principerna för förebyggande arbete

Vad är en bra psykosocial arbetsmiljö? Finns det några fördelar med att förebygga psykosociala risker?

Kampanjen 2014–2015: Friska arbetsplatser förebygger stress

Om kampanjen

Praktiska verktyg och stöd för att minska stress Vem kan delta? Så här kan du delta

Europeiska priset för goda praktiska lösningar

Vårt nuvarande partnernätverk

Tidigare kampanjframgångar

Mer information och resurser

EU-Oshas nätverk med kontaktpunkter

10

11

12

15

16 16

19

19

20 20 20

23

25

26

28

29

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 3

Kampanjguide

Inledning

Ett effektivt arbetsmiljöarbete är bra för både arbetstagarna, verksamheterna och samhället i stort. Detta är extra viktigt att komma ihåg under ekonomiskt svåra tider, när företagen måste upprätthålla sin produktivitet och man arbetar under press för att hålla tidsfrister, då risken är som störst för misstag eller olyckor. På dagens pressade arbetsplatser kan det vara frestande att avfärda arbetsmiljöarbetet som en ”administrativ börda” som bara går ut på att uppfylla lagstadgade skyldigheter, men det är en inställning som motverkar sitt syfte. Det är alltid viktigt att vara medveten om och förebygga risker på arbetsplatsen.

Den här broschyren är den viktigaste vägledningen för kampanjen ”Friska arbetsplatser förebygger stress” 2014–2015, som anordnas av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU Osha). Huvudsyftet med kampanjen är att hjälpa arbetsgivare, chefer, arbetstagare och fackliga företrädare att bli medvetna om och förebygga stress och psykosociala risker på arbetsplatsen. Genom att göra effektiva insatser för att förebygga psykosociala risker kan man skapa en arbetsmiljö där arbetstagarna känner sig uppskattade och där arbetsplatskulturen är mer positiv, vilket i slutändan ger bättre resultat.

Vad är arbetsrelaterad stress och psykosociala risker?

Arbetsrelaterad stress uppstår när kraven på arbetsplatsen är högre än vad arbetstagaren klarar av. Stress är en av de allvarligaste följderna av en dålig psykosocial arbetsmiljö – inte minst för att arbetstagare som upplever långvarig stress på arbetsplatsen kan drabbas av allvarliga psykiska och fysiska hälsoproblem.

Med psykosociala risker avses de negativa psykologiska, fysiska och sociala följderna av en ogynnsam organisation och ledning på arbetsplatsen samt av en dålig social miljö på arbetsplatsen. Det kan till exempel vara fråga om

alltför krävande arbete och/eller för lite tid för att slutföra arbetsuppgifter,

• •

motstridiga krav och otydliga roller, bristande balans mellan arbetskraven och arbetstagarens kompetens – att underutnyttja en arbetstagares förmåga kan leda till minst lika mycket stress som krav som övergår arbetstagarens kompetens,

• • •

bristande delaktighet i beslut som påverkar arbetstagaren och bristande inflytande på hur arbetet ska utföras, ensamarbete, särskilt i möten med allmänhet och kunder, och/eller att utsättas för våld från tredje part, vilket kan ta sig uttryck i verbala attacker, oönskad sexuell uppmärksamhet eller hot om verkligt fysiskt våld, bristande stöd från ledning och kolleger samt dåliga relationer mellan de anställda,

Arbetsrelaterad stress uppstår när kraven på arbetsplatsen är högre än vad arbetstagaren klarar av.

4 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress

• • • •

psykologiska eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen – att överordnade eller kolleger mobbar, förnedrar eller hotar en arbetstagare eller en grupp av arbetstagare, orättvis fördelning av arbete, belöningar, befordringar eller karriärmöjligheter, bristande kommunikation, illa hanterad omorganisation och osäkra anställningar, svårigheter att balansera åtaganden på arbetet och i hemmet.

För den enskilda personen kan illa hanterade psykosociala risker leda till att man drabbas av arbetsrelaterad stress, försämrad psykisk hälsa, utbrändhet och koncentrationssvårigheter. Det kan leda till fler misstag, problem hemma, drog- och alkoholmissbruk samt dålig fysisk hälsa, främst hjärt-kärlsjukdomar och sjukdomar i rörelseapparaten.

Här är det viktigt att betona att psykosociala risker inte får förväxlas med en sund, utmanande, men stödjande arbetsmiljö som stimulerar arbetstagarna och uppmuntrar dem att utvecklas och prestera efter bästa förmåga.

Varför är det så viktigt att förebygga stress och psykosociala risker?

Även om det är många faktorer som bidrar till arbetstagarnas psykiska hälsa och välbefinnande finns det belägg för att arbetsmiljön är mycket viktig. I en bra psykosocial miljö kan arbetet vara mycket välgörande för arbetstagarnas psykiska hälsa, ge dem struktur i livet och större känsla av social delaktighet, identitet och status, utvecklingsmöjligheter och bättre självförtroende. En dålig psykosocial arbetsmiljö kan å andra sidan få stor negativ betydelse för arbetstagarnas hälsa.

Organisationen drabbas å sin sida av försämrat resultat, ökad frånvaro, sjuknärvaro (arbetstagare som går till jobbet även när de är sjuka och inte kan fungera väl) samt fler olyckor och skador. Frånvaron tenderar att bli längre än för andra orsaker  bland tjänstemän  (1) (2) och arbetsrelaterad stress kan leda till fler förtidspensioneringar, särskilt . Företagens och samhällets kostnader för detta blir stora och beräknas till miljarder euro på nationell nivå.

( 1 ) Health and Safety Executive, 2009–10. Finns på www.hse.gov.uk/statistics/causdis/stress/ ( 2 ) Arbetsmiljöundersökning i Österrike, 2009. Arbetstagarkammaren i Oberösterreich (AK OÖ) och det österrikiska institutet för empiriska samhällsstudier (IFES), Wien.

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 5

Kampanjguide

Varför driver arbetsmiljöbyrån den här kampanjen?

Det finns många felaktiga uppfattningar om psykosociala risker på arbetsplatsen. Det är en känslig fråga och psykisk hälsa är fortfarande stigmatiserande. I den europeiska företagsundersökningen om nya och framväxande hot (ESENER) framkom det att mer än 40 procent av arbetsgivarna tycker att psykosociala risker är svårare att hantera än mer ”traditionella” arbetsmiljörisker. De viktigaste hinder som nämns är att frågan är känslig och att man saknar sakkunskap  arbetsliv  (4) (3) . Dessutom visade en undersökning bland chefer på högre nivå att så gott som alla trodde att ingen av deras arbetstagare skulle drabbas av psykiska hälsoproblem under sitt . I själva verket kommer så många som en av sex att drabbas av psykisk ohälsa. Arbetstagare med psykiska hälsoproblem betraktas ibland som en risk för organisationen, trots att även personer med psykiska hälsoproblem som inte är arbetsrelaterade oftast kan fungera väl på en arbetsplats med en god psykosocial miljö.

Arbetsgivarna i EU är enligt lag skyldiga att bedöma och förebygga psykosociala risker på arbetsplatsen  (5) . I det europeiska fördraget för psykisk hälsa och välbefinnande  det psykiska välbefinnandet.

(6) erkänns att kraven ändras och att pressen ökar på arbetsplatserna och arbetsgivarna uppmuntras att vidta ytterligare, frivilliga åtgärder för att främja När det gäller arbetsgivare är syftet med kampanjen att övertyga dem om att deras rättsliga skyldigheter är relevanta för att bedriva en framgångsrik verksamhet och ha motiverad och frisk personal, och att det krävs organisatoriska åtgärder för att förebygga stress och psykosociala risker.

När det gäller arbetstagarna är syftet att övertyga dem om att arbetsrelaterad stress är en organisationsfråga. De ska inte vara rädda för att rapportera om problem och inte heller vara oroliga för att stressen är ett tecken på personlig svaghet.

Syftet med den här kampanjen är att öka kunskapen om frågan och överbrygga klyftan genom att ge stöd och vägledning till arbetstagare och arbetsgivare och puffa för praktiska, användarvänliga verktyg.

Arbetsrelaterad stress handlar om brister i organisationen, inte fel hos den enskilda personen.

( 3 ) Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2010. Europeisk företagsundersökning om nya och framväxande hot (ESENER). Finns på https://osha.europa.eu/en/ publications/reports/esener1_osh_management ( 4 ) The Shaw Trust, 2006. Mental Health: The Last Workplace Taboo. Shaw Trust, London.

( 5 ) Ramdirektiv 89/391/EEG. Ramavtalet om arbetsrelaterad stress (2004) och ramavtalet om trakasserier och våld i arbetet (2007) innehåller vägledning för arbetsgivare när det gäller dessa frågor.

( 6 ) Europeiskt fördrag för psykisk hälsa och välbefinnande, 2008. Finns på http://ec.europa.eu/health/mental_health/docs/mhpact_en.pdf

( 7 ) Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2013. Europaomfattande opinionsundersökning om arbetsmiljö av den 21 mars 2013. Finns på https://osha.europa.eu/en/ safety-health-in-figures 6 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Vad säger arbetstagarna i EU om arbetsrelaterad stress?

I en färsk Europaomfattande opinionsundersökning  (7) visade det sig att

• • • • •

72 procent av arbetstagarna ansåg att omorganisation på arbetsplatsen eller osäkra anställningar var bland de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterad stress, 66 procent ansåg att stressen hörde samman med ”antal arbetstimmar eller arbetsbelastning”, 59 procent ansåg att stressen berodde på ”utsatthet för oacceptabelt beteende, som mobbning eller trakasserier”, 51 procent av alla arbetstagare rapporterade att det var vanligt med arbetsrelaterad stress på deras arbetsplats, ungefär fyra av tio arbetstagare anser att stress inte hanteras på ett bra sätt på deras arbetsplats.

© EU-OSHA/Michel Wielick

Kampanjguide

Hur stort är problemet?

Statistiken är oroväckande.

Undersökningar pekar på att 50–60 procent av alla förlorade arbetsdagar kan hänföras till arbetsrelaterad stress och psykosociala risker  (8) . Efter sjukdomar i rörelseapparaten är arbetsrelaterad stress och psykosociala risker det näst vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemet i Europa. Under en nioårsperiod rapporterade nästan 28 procent av arbetstagarna i EU att de hade utsatts för psykosociala risker som påverkade deras psykiska välbefinnande  (9) .

Forskning tyder på att psykosociala risker och arbetsrelaterad stress kan leda till stora kostnader, både för organisationerna och för samhällsekonomin i stort. Rent generellt är det vanligt att arbetstagare tvingas stanna hemma från arbetet under långa perioder när de har drabbats av arbetsrelaterad stress och andra psykosociala problem. Det är också vanligt att dessa arbetstagare kommer tillbaka till arbetet trots att de ännu inte är fullt återställda (så kallad

sjuknärvaro

).

De totala kostnaderna för psykisk sjukdom i EU (både arbetsrelaterad och icke arbetsrelaterad) beräknas till 240 miljarder euro per år  (10) . Mindre än hälften av dessa belopp kommer från direkta kostnader, som medicinsk behandling, det vill säga kostnaden för förlorad produktivitet och sjukfrånvaro uppgår till 136 miljarder euro.

( 8 ) Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2000. Forskning om arbetsrelaterad stress. Finns på http://osha.europa.eu/en/publications/reports/203/view ( 9 ) Europeiska gemenskapen, 2010. Health and Safety at Work in Europe (1999–2007): A Statistical Portrait. Europeiska unionens publikationsbyrå, Luxemburg. Finns på http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-31-09-290/EN/KS-31-09-290-EN.PDF

( 10 ) European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP). A guide to the business case for mental health, 2009. Finns på http://www.enwhp.org/ fileadmin/downloads/8th_Initiative/MentalHealth_Broschuere_businesscase.pdf

( 11 ) Trontin C, Lassagne M, Boini S and Rinal S, 2007. Le coût du stress professionnel en France en 2007. Institut National de Recherche et de Sécurité, Paris.

( 12 ) Health and Safety Executive, 2009–10. Finns på www.hse.gov.uk/statistics/causdis/stress/ ( 13 ) Arbetsmiljöundersökning i Österrike, 2009. Arbetstagarkammaren i Oberösterreich (AK OÖ) och det österrikiska institutet för empiriska samhällsstudier (IFES), Wien.

8 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Fallstudie – exempel

• • •

De nationella kostnaderna för arbetsrelaterad stress i Frankrike uppskattades till cirka 2–3 miljarder euro 2007  (11) .

I Storbritannien räknar man med att ungefär 9,8 miljoner arbetsdagar gick förlorade 2009–2010 på grund av arbetsrelaterad stress, och arbetstagarna var i genomsnitt borta från arbetet i 22,6 dagar  (12) .

I Österrike har psykosociala sjukdomar rapporterats som det främsta skälet till förtida pensionering av tjänstemän, och orsakar mer än 42 procent av alla förtidspensioner i denna kategori av arbetstagare  (13) .

© Shutterstock, Inc./Rehan Qureshi

Kampanjguide

Förebygga psykosociala risker

Alla organisationer måste ta hänsyn till arbetsrelaterad stress och psykosociala risker. I genomsnitt anser 51 procent av arbetstagarna att det är vanligt med arbetsrelaterad stress på deras arbetsplats, och denna siffra är hög i organisationer av alla storlekar. I mycket små organisationer (mikroorganisationer), med färre än tio anställda, anser 45 procent av arbetstagarna att det är vanligt med arbetsrelaterad stress, och i större organisationer ökar denna andel till 54–58 procent av arbetstagarna  (14) .

I arbetsmiljöbyråns undersökning ESENER framkom att 79 procent av cheferna i Europa är oroade över stress på arbetsplatsen  (15) . Samtidigt har mindre än 30 procent av organisationerna i Europa förfaranden för att förebygga arbetsrelaterad stress, trakasserier och våld från tredje part.

ESENER visade att 40–50 procent av de större organisationerna (mer än 250 anställda) vidtar åtgärder för att förebygga psykosociala risker, men endast 20–30 procent av de mindre organisationerna (10–49 anställda) vidtar sådana åtgärder. Rapporter om bristande stöd och vägledning, eller brist på sakkunskap, var särskilt vanliga hos mindre organisationer.

Det går dock att bedöma och förebygga psykosociala risker även med begränsade resurser i små organisationer. Fördelarna med att förebygga arbetsrelaterad stress i mindre organisationer uppväger kostnaderna  (16) . Nyckeln är att göra alla delaktiga i att främja en god psykosocial arbetsmiljö. Detta betyder att chefer och anställda har förmåga att hantera svåra situationer effektivt om och när de uppstår. Det är sannolikt bara i yttersta undantagsfall som man kommer att behöva ta hjälp av psykologiska experter.

( 14 ) Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2013. Europaomfattande opinionsundersökning om arbetsmiljö, 21 mars 2013. Finns på https://osha.europa.eu/en/safety health-in-figures ( 15 ) Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2010. Europeisk företagsundersökning om nya och framväxande hot (ESENER). Finns på https://osha.europa.eu/en/ publications/reports/esener1_osh_management ( 16 ) Health and Safety Executive, 2007. The Suitability of HSE’s Risk Assessment Process and Management Standards for Use in SMEs. Finns på www.hse.gov.

uk/research/rrpdf/rr537.pdf

10 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress

Ledningens roll för att förbättra den psykosociala miljön

Arbetsgivaren har ansvaret för att genomföra en plan för att förhindra/minska psykosociala risker, ge arbetstagarna möjlighet att vara delaktiga och skapa en hälsosam psykosocial arbetsmiljö. Genom att vara tillgängliga och mottagliga och främja en stödjande arbetsmiljö, kan cheferna inte bara ge arbetstagarna möjlighet att ta upp problem, utan också uppmuntra dem att hitta lösningar. En förståelse för arbetstagarnas svårigheter utanför arbetet ingår visserligen inte i arbetsgivarnas rättsliga skyldigheter gentemot arbetstagarna, men bidrar till att skapa en stödjande arbetsmiljö, precis som möjligheter till social samvaro utanför arbetstid. Mellanchefer spelar en mycket viktig roll här, eftersom de träffar arbetstagarna dagligen. De bör uppmuntras att utveckla sin förmåga att skapa en god psykosocial arbetsmiljö.

Ett gott ledarskap kan bidra till att minska arbetsrelaterad stress och psykosociala risker. Ledarförmåga är inte något man föds med. Precis som andra förmågor går det att lära sig och utveckla sin förmåga att leda andra.

En bra ledare fungerar som förebild och inspirerar de anställda och motiverar dem att uppfylla sin potential. Han eller hon är öppen och tillgänglig och förstår medarbetarnas styrkor och svagheter. En bra ledare utmanar och uppmuntrar medarbetarna att arbeta för gemensamma mål och allas bästa och att ta ansvar för sitt arbete. Han eller hon bygger upp en laganda och god moral och får alla att göra sitt bästa.

Det finns psykosociala faror på alla arbetsplatser.

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 11

Kampanjguide

Vikten av arbetstagarnas medverkan

Även om arbetsgivarna har en rättslig skyldighet att se till att risker på arbetsplatsen bedöms och kontrolleras på rätt sätt, är det oerhört viktigt att arbetstagarna också är delaktiga. Det är arbetstagarna och deras företrädare som har störst kunskap om de problem som kan uppstå på deras arbetsplats. Genom att dela med sig av sina kunskaper till chefer och arbetsgivare kan de vara med och utforma planeringen och ta fram lösningar.

• •

Arbetstagarnas medverkan handlar om mer än att bara lämna återkoppling nedifrån och upp. Det krävs en kommunikation åt båda hållen mellan arbetsgivarna och de anställda, där båda parter

pratar med varandra, lyssnar på den andra sidans problem, delar med sig av åsikter och information, och

fattar beslut gemensamt  (17) .

Arbetstagarnas medverkan är särskilt viktig för att hantera stress och psykosociala risker på arbetsplatsen eftersom ledningen med arbetstagarnas hjälp kan bidra till att skapa en trygg miljö där arbetstagarna vågar ta upp problem. Att låta arbetstagarna delta i utformningen av förebyggande åtgärder höjer också moralen rent generellt och bidrar till att de åtgärder som vidtas är lämpliga och fungerar.

( 17 ) Europeiska arbetsmiljöbyrån, 2012. Worker Participation in Occupational Safety and Health: A Practical Guide. Finns på https://osha.europa.eu/en/ publications/reports/workers-participation-in-OSH_guide 12 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress FALLSTUDIE:

Rigshospitalet, Köpenhamn

Det positiva resultatet av att samarbeta och involvera arbetstagarna för att förbättra arbetsmiljön framgår tydligt av en fallstudie från Danmark  (18) .

Rigshospitalet är med sina närmare 8 500 anställda en av Danmarks största arbetsgivare. En undersökning av trivseln på arbetsplatsen 2011 visade dock att det fanns stora problem med stress, mobbning och sexuella trakasserier.

Därför gjorde den högsta ledningen det till sin främsta prioritering att förbättra arbetsmiljön. Men i stället för att toppstyra processen arbetade de med grupper som såg över arbetsmiljön på enskilda avdelningar i hela sjukhuset och även med företrädare för fackföreningar och arbetstagare, för att införa nya metoder i syfte att minska arbetsrelaterad stress, mobbning och sexuella trakasserier. Vikten av att dela kunskap och ge återkoppling lyftes fram och de befintliga arbetsgrupperna ändrade sina arbetsmetoder för att bli bättre inom båda dessa områden. Företrädare för arbetstagarna deltog i arbetet med att ta fram riktlinjer och policyer för att förebygga mobbning och sexuella trakasserier och minska stressen. Det inrättades ett nätverk för ledningen för att förhindra kränkande beteende och i sjukhusets nyhetsbrev tog man upp exempel på hur enskilda avdelningar hade förbättrat sin arbetsmiljö.

De konkreta resultaten visade sig i att trivseln på arbetsplatsen ökade rent generellt och att stressnivåerna hos sekreterare och sjuksköterskor sjönk betydligt.

( 18 ) Europeiska priset för goda praktiska arbetsmiljölösningar 2012–2013 ”Arbeta tillsammans för att förebygga risker”.

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 13 © Hay que poner el pie de foto

Kampanjguide 14 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån ©EU-OSHA/Mário Marques

Friska arbetsplatser förebygger stress

Principerna för förebyggande arbete

Att arbeta förebyggande och ha en plan för att hantera problem innan de hinner växa sig för stora är det bästa sättet att förebygga psykosociala risker på arbetsplatsen. Erfarenheten visar att när arbetsrelaterad stress, ohälsa och frånvaro ökar har produktiviteten och innovationsförmågan redan börjat minska och detta kommer att påverka verksamhetens resultat märkbart.

Det går att bedöma och förebygga psykosociala risker på samma systematiska sätt som andra arbetsmiljörisker med hjälp av riskbedömningsmodellen och den deltagandebaserade metoden:

Identifiera farorna och vilka som kan vara utsatta för risk. Medvetenhet är avgörande: Se till att ledning och arbetstagare är medvetna om de psykosociala riskerna och de tidiga varningstecknen för arbetsrelaterad stress, och att båda sidorna deltar i riskbedömningen.

• •

Utvärdera och prioritera riskerna.

Planera förebyggande insatser: Om det inte går att undvika risker, hur kan vi minimera dem?

Genomföra planen: Ange vilka åtgärder som ska vidtas, vilka resurser som krävs, vilka personer som berörs och vilken tidsplan som finns.

Övervaka och granska planen fortlöpande och ändra den vid behov.

Tänk på att enskilda personer kan reagera olika på samma omständigheter. Vissa kan till exempel hantera perioder med stora krav eller snäva tidsfrister bättre än andra. När det är möjligt bör den psykosociala riskbedömningen ta hänsyn till arbetstagarnas psykiska förmågor och behov (till exempel sådana som hänger ihop med kön, ålder eller erfarenhet). I mikroorganisationer brukar ledningen ha regelbunden kontakt med arbetstagarna och lära känna dem. I större organisationer får mellancheferna en viktig roll eftersom de träffar arbetstagarna dagligen.

Den här kampanjen stöder arbetsgivare, chefer och arbetstagare genom att främja användningen av enkla, användarvänliga verktyg och metoder för att bedöma och förebygga psykosociala risker på arbetsplatsen. En sådan metod kan utgå från en bedömning av den nuvarande arbetsmiljön genom undersökningar och intervjuer med personalen, där man diskuterar konkreta förbättringar. Med en sådan process ser man till att arbetstagarna blir delaktiga och man inriktar sig på att ta itu med de underliggande orsakerna till arbetsrelaterad stress och andra psykosociala problem. Genom att ha en ram för att strukturera processen kan organisationerna också kontrollera om de förebyggande åtgärderna ger resultat. Det är viktigt att arbetet med att förebygga psykosociala risker integreras i det övergripande arbetsmiljöarbetet i stället för att bedrivas som en separat verksamhet.

Riskbedömningsmallen är lätt att använda för att förebygga arbetsrelaterad stress.

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 15

Kampanjguide

Vad är en bra psykosocial arbetsmiljö?

I en bra arbetsmiljö trivs arbetstagarna på sin arbetsplats och de känner sig stimulerade och motiverade att uppfylla sin potential. För organisationen ger detta ett bra verksamhetsresultat, låg frånvaro och låg personalomsättning. De viktigaste faktorerna för en god psykosocial arbetsmiljö är följande:

Arbetstagarna är välutbildade och har tillräckligt med tid och eget ansvar för att organisera och utföra sina uppgifter.

• •

Monotona arbetsuppgifter minimeras eller delas upp, och arbetstagarna uppmuntras att ta ansvar för sitt arbete.

Arbetstagarna förstår exakt vad som väntas av dem och får regelbundet konstruktiv återkoppling (positiv och negativ).

• • • •

Arbetstagarna är delaktiga i beslut som rör deras arbete och uppmuntras att bidra till att utveckla till exempel arbetsmetoder och arbetsscheman.

Arbete, belöningar, befordringar eller karriärmöjligheter fördelas rättvist.

Arbetsmiljön är vänlig och stödjande och det sätts in extra resurser vid arbetstoppar.

Kommunikationen är öppen och går åt båda hållen. Arbetstagarna hålls informerade om utvecklingen, särskilt i samband med omorganisationer.

• •

Arbetsgivarna kan också vidta frivilliga åtgärder för att främja arbetstagarnas psykiska välbefinnande.

• • • •

Det finns åtgärder för att förebygga arbetsrelaterad stress, trakasserier och våld från tredje part, och arbetstagarna känner att eventuella problem som de tar upp kommer att behandlas finkänsligt.

Arbetstagarna kan balansera privatliv och arbetsliv på ett bra sätt.

Finns det några fördelar med att förebygga psykosociala risker?

Argumenten är övertygande: För arbetstagarna, ökat välbefinnande och ökad trivsel på arbetsplatsen.

För ledningen, friska, motiverade och produktiva arbetstagare.

För organisationerna, förbättrat resultat generellt, minskad frånvaro och minskad sjuknärvaro, färre olycksfall och skador och minskad personalomsättning.

För samhället, minskade kostnader och bördor för enskilda personer och för samhället i stort.

I en bra arbetsmiljö trivs arbetstagarna på sin arbetsplats och de känner sig stimulerade och motiverade att uppfylla sin potential.

( 19 ) Världshälsoorganisationen. Finns på www.who.int/mediacentre/factsheets/fs220/en/ 16 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress

Främja psykisk hälsa

Psykiskt välbefinnande är avgörande för en god hälsa och livskvalitet. Psykiskt välbefinnande kan beskrivas som en känsla av välbefinnande som tillåter personer att förverkliga sin potential, hantera den vanliga stressen i livet, arbeta produktivt och bidra positivt till samhället 

(19) .

Genom att främja psykiskt välbefinnande kan man göra mycket för att skapa en hälsosam arbetsplats. Man kan till exempel tillåta flexibla arbetstider,

ge stöd för att lösa livspusslet, till exempel genom tillgång till barnomsorg,

• •

erbjuda utbildning i medvetenhet om psykiska hälsoproblem för ledning och arbetstagare, erbjuda kostnadsfri psykologisk rådgivning och psykologiskt stöd,

ge arbetstagarna bidrag för att delta i fysiska aktiviteter.

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 17 © EU-OSHA/David Tijero Osorio

Kampanjguide

Visste du detta?

• • • • •

Ungefär hälften av arbetstagarna anser att det är vanligt med arbetsrelaterad stress på deras arbetsplats. Det är det vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemet i Europa.

50–60 procent av alla förlorade arbetsdagar kan hänföras till arbetsrelaterad stress och psykosociala risker.

En av sex arbetstagare kommer att drabbas av psykisk ohälsa under sitt arbetsliv.

På nationell nivå kostar psykosociala risker på arbetsplatsen miljontals euro.

Det lönar sig att förebygga stress och psykosociala risker på arbetsplatsen – fördelarna för verksamheten överväger kostnaderna.

18 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån © Shutterstock, Inc./wavebreakmedia

Friska arbetsplatser förebygger stress

Kampanjen 2014–2015: Friska arbetsplatser förebygger stress

Om kampanjen

Psykosociala risker kan uppstå på alla arbetsplatser och en arbetsplats kvalitet hänger nära samman med graden av stress hos arbetstagarna.

Även om det kan verka svårt att hantera psykosociala risker och arbetsrelaterad stress vill vi med den här kampanjen visa att det går att ta itu med dessa problem på samma logiska och systematiska sätt som alla andra arbetsmiljöfrågor. Därför har kampanjen för ett hälsosamt arbetsliv 2014–2015 följande mål: vägledning med enkel, evidensbaserad information om psykosociala risker, som riktar sig till arbetsgivare och ledning vid mikroföretag och små företag. Syftet med vägledningen är att motivera arbetsgivare att ta itu med psykosociala risker genom att visa att det inte bara är möjligt att förebygga psykosociala risker i mikroföretag och små företag, utan att det också i hög grad lönar sig. I vägledningen uppmuntras små företag i hela Europa att arbeta systematiskt och effektivt för att förebygga psykosociala risker med hjälp av nationella eller sektorsspecifika verktyg.

• • •

Att öka medvetenheten om det växande problemet med arbetsrelaterad stress och psykosociala risker.

Att erbjuda och främja användningen av enkla, praktiska verktyg och vägledning för att förebygga psykosociala risker och stress på arbetsplatsen.

Att lyfta fram de positiva effekterna av att förebygga psykosociala risker och stress på arbetsplatsen, även rent företagsekonomiskt.

Den här kampanjen bygger vidare på 2012– 2013 års kampanj för ett hälsosamt arbetsliv, ”Samverkan för att förebygga”, där det framhålls hur viktigt det är att gott ledarskap kombineras med arbetstagarinflytande. Denna metod återspeglas i kampanjen 2014–2015 där vi förespråkar att både arbetstagare och ledning ska spela en aktiv roll och samarbeta för att kunna hantera psykosociala risker och arbetsrelaterad stress effektivt.

Inför lanseringen av den här kampanjen har arbetsmiljöbyrån tagit fram en rad olika resurser för att bidra till att öka medvetenheten om och förståelsen av arbetsrelaterad stress och psykosociala risker. Under kampanjens andra år kommer vi framför allt att ge ut en flerspråkig

Tillsammans kan arbetsgivare, chefer och arbetstagare förebygga arbetsrelaterad stress och psykosociala risker, vilket alla vinner på.

Viktiga datum:

• • • •

Kampanjen inleds: april 2014.

Europeiska arbetsmiljöveckor: oktober 2014 och 2015.

Utdelningsceremoni för priset för goda praktiska lösningar: april 2015.

Toppmöte för ett hälsosamt arbetsliv: november 2015.

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 19

Kampanjguide

Praktiska verktyg och stöd för att minska stress Vem kan delta?

Det går att mäta, ta itu med och minska psykosociala risker med hjälp av praktiska verktyg.

Det finns flera användarvänliga och effektiva verktyg på internet för att bedöma och minska stress och psykosociala risker på arbetsplatsen:

• • • • • •

Internationella arbetsbyråns handbok

Stress Prevention at Work Checkpoints

innefattar enkla ”kontrollpunkter” för att identifiera stressfaktorer och minska deras skadliga effekter.

I de brittiska standarderna för arbetsmiljöchefer (

Health and Safety Executive Management Standards

) för arbetsrelaterad stress – demonstreras goda praktiska lösningar inom sex viktiga områden och organisationerna får ett riktmärke för sitt arbete.

I det franska nationella forsknings- och säkerhetsinstitutet INRS:s undvika dem.

Faire le Point

– finns nycklar för att bedöma psykosociala risker i små företag och praktiska tips för hur man kan Den belgiska deltagandebaserade Sobane strategin innefattar fyra steg för att bedöma och förebygga psykosociala risker.

I Slovenien har man lanserat en webbplats med namnet ”SOS på arbetsplatsen – en guide för att förbättra arbetstagarnas hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen”.

Arbetsmiljöbyråns kontaktpunkter erbjuder andra nationella verktyg för att hantera stress och psykosociala risker, som finns tillgängliga på kampanjwebbplatsen.

Alla organisationer och enskilda personer uppmuntras att delta i den här kampanjen: • • • • • • • •

Arbetsgivare av alla storlekar inom offentlig och privat sektor.

Chefer, arbetsledare och arbetstagare.

Personer som arbetar med arbetsmiljöfrågor.

Fackföreningar och skyddsombud.

Företagarföreningar.

Branschorganisationer.

Utbildningsleverantörer.

Tjänster för att förebygga arbetsmiljörisker och arbetsmiljöförsäkringar.

Så här kan du delta

Enskilda personer och organisationer kan delta i kampanjen på flera olika sätt: • • • • • •

Sprida och offentliggöra kampanjmaterial.

Organisera evenemang och aktiviteter som seminarier och workshoppar.

Använda och marknadsföra de praktiska verktyg som finns för att förebygga arbetsrelaterad stress och psykosociala risker.

Delta i den europeiska tävlingen om priset för goda praktiska lösningar.

Delta i de europeiska arbetsmiljöveckorna 2014 och 2015.

Bli officiell EU-kampanjpartner eller nationell kampanjpartner.

20 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress

Verktygslåda för kampanjen

Arbetsmiljöbyråns verktygslåda för kampanjen är en fantastisk resurs för arbetsgivare, chefer, skyddsombud och alla andra som vill driva en egen arbetsmiljökampanj. Verktygslådan innehåller konkreta råd och vägledning om alla aspekter på hur man driver en kampanj.

Råd om att planera en kampanj •

Fastställa kampanjmål.

• •

Besluta om kampanjens huvudbudskap.

Bygga ett varumärke och nå ut till publiken.

• Vägledning om resurser och nätverk •

Utvärdera kampanjens framgångar.

Budget.

Arbete i partnerskap.

• Exempel på verktyg och tekniker för att marknadsföra kampanjen •

Ta vara på alla möjligheter att sprida kampanjens budskap.

Pressmeddelanden eller tidningsartiklar.

• •

Reklam och marknadsföring.

Marknadsföring online och på sociala medier.

Organisera evenemang.

Exempel på hur andra organisationer har genomfört sina kampanjer finns också som en resurs för att underlätta kampanjplaneringen.

osha.europa.eu/en/campaign-toolkit

EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 21 ©iStockphoto /ImageegamI

Kampanjguide

Fördelarna med att vara kampanjpartner

I gengäld för att de marknadsför och gör reklam för kampanjen får våra officiella kampanjpartner publicitet på en särskild del av kampanjwebbplatsen och omnämns i alla sammanhang där arbetsmiljöbyrån marknadsför kampanjen för ett hälsosamt arbetsliv på EU-nivå. Andra fördelar är till exempel att våra partner blir inbjudna till arbetsmiljöbyråns evenemang.

22 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån © EU-OSHA/Eric VIDAL

Europeiska priset för goda praktiska lösningar

Europeiska priset för goda praktiska lösningar för hälsosamma arbetsplatser delas ut för att lyfta fram enastående och innovativa bidrag till arbetsmiljön och visa fördelarna med att införa goda praktiska arbetsmiljölösningar. Alla organisationer och företag i EU:s medlemsstater, kandidatländer, möjliga kandidatländer och Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) är välkomna att lämna in ett bidrag.

• • • •

Tävlingsbidraget ska kunna påvisa följande:

Effektivt ledarskap i kombination med arbetstagarnas medverkan som främjar kampanjens tema: ”Friska arbetsplatser förebygger stress.” Lyckade insatser för att förbättra arbetsmiljön.

Mätbara resultat i fråga om förbättrad arbetsmiljö.

Insatserna är hållbara på sikt.

Insatserna går att överföra till andra organisationer, även i andra länder eller med andra storlekar.

Arbetsmiljöbyråns kontaktpunkter samlar in tävlingsbidrag och nominerar nationella pristagare till den europeiska tävlingen. Arbetsmiljöbyråns partner kan skicka in sina tävlingsbidrag direkt till arbetsmiljöbyrån. Europeiska priset för goda praktiska lösningar delas ut under kampanjens andra år för att främja och sprida goda metoder, tillkännage pristagarna i tävlingen och fira deltagarnas prestationer.

Friska arbetsplatser förebygger stress EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 23

Kampanjguide

Kort om kampanjerna för ett hälsosamt arbetsliv

• • • • •

I samband med varje kampanj erbjuder arbetsmiljöbyrån information och praktiska vägledningar och verktyg samt kostnadsfritt kampanjmaterial på 25 språk.

Det anordnas en europeisk tävling om priset för goda praktiska lösningar inom ramen för varje kampanj.

Europeiska arbetsmiljöveckan står i särskilt fokus för kampanjen och anordnas i oktober varje år.

Ett nätverk av kontaktpunkter hjälper arbetsmiljöbyrån att marknadsföra kampanjerna. Kontaktpunkterna utgörs oftast av den nationella arbetsmiljömyndigheten.

Varje kampanj har ett system med europeiska kampanjpartner, där organisationer får möjlighet att ingå partnerskap med arbetsmiljöbyrån och bidra till att öka medvetenheten om kampanjens huvudtema och öka synligheten för både kampanjen och partnerorganisationen.

24 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån © EU-OSHA/EU-OSHA

Vårt nuvarande partnernätverk

Goda partnerskap med viktiga intressenter är avgörande för att kampanjen ska bli framgångsrik. Vi har stöd av flera partnernätverk, däribland följande:

Nationella kontaktpunkter. Kampanjen för ett hälsosamt arbetsliv samordnas på nationell nivå av arbetsmiljöbyråns nätverk av kontaktpunkter. Om du vill veta mer om våra kontaktpunkter, eller kontakta dem direkt, finns det en länk till deras kontaktuppgifter i slutet av den här vägledningen.

Officiella kampanjpartner. EU-Osha uppmuntrar Europaomfattande och multinationella organisationer att bli officiella kampanjpartner. Mer än 80 partner arbetar aktivt för att stödja kampanjen för ett hälsosamt arbetsliv. Om du är intresserad av att bli en kampanjpartner, besök vår kampanjwebbplats (

www.healthy-workplaces.eu/

).

• •

Mediapartner. Detta är en exklusiv grupp av journalister och redaktörer i Europa som har ett starkt engagemang för att främja arbetsmiljön. Ledande arbetsmiljötidskrifter i Europa hjälper arbetsmiljöbyrån att marknadsföra kampanjen, medan arbetsmiljöbyrån ger journalister och redaktörer en plattform för att knyta kontakter, ge information och nå ut till sina nätverk och intressenter i och utanför Europa.

Nätverket Enterprise Europe. Detta nätverk ger råd och stöd till små och medelstora företag i hela Europa för att hjälpa dem att ta vara på affärsmöjligheter. Det är en viktig samarbetspartner i kampanjen för ett hälsosamt arbetsliv.

Friska arbetsplatser förebygger stress EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 25

Kampanjguide

Tidigare kampanjframgångar

Kampanjerna för ett hälsosamt arbetsliv handlar om att öka medvetenheten om arbetsmiljön. Med detta som utgångspunkt har kampanjerna täckt en rad olika ämnen som är särskilt viktiga för arbetsmiljön. Kampanjerna har drivits sedan 2000, och varje kampanjtema har löpt under två år. Kampanjerna för ett hälsosamt arbetsliv är nu de största i sitt slag i världen och blir alltmer populära. I dag deltar hundratals organisationer i mer än 30 länder. Arbetsmiljöbyrån samordnar kampanjerna tillsammans med sina partner och arbetar inte bara med att öka medvetenheten om viktiga arbetsmiljöfrågor utan vill också lyfta fram insikten att en bättre arbetsmiljö lönar sig för verksamheten.

Kort om kampanjerna för ett hälsosamt arbetsliv

Arbetsmiljöbyråns senaste kampanjer handlade om ”Samverkan för att förebygga” (2012–2013), ”Säkert underhåll” (2010–2011) och ”Riskbedömning” (2008–2009).

Kampanjen 2012–2013 (”Samverkan för att förebygga”) ökade medvetenheten om vikten av att kombinera ett gott ledarskap med arbetstagarnas medverkan för att förebygga risker. Som ett led i kampanjen tog arbetsmiljöbyrån fram två praktiska handledningar om ledningens ledarskap och arbetstagarnas medverkan i fråga om arbetsmiljön. Mer än 80 officiella kampanjpartner från en rad olika sektorer anordnade seminarier och evenemang och deltog i konferenser. Särskilt fokus låg på att ge ledning och arbetstagare möjlighet att träffas och diskutera förebyggande av risker och arbetsmiljö. Vinnarna av priser för goda praktiska lösningar var lika mångskiftande som innovativa och alla var inriktade på samarbete: Där fanns lösningar för industrin i Österrike, Nederländerna, Finland och Turkiet, åtgärder för att minska stressen på ett sjukhus i Danmark, organisationer som stödde små och medelstora företag i Tyskland och Spanien, en detaljhandelsgrupp i Portugal, en hotellgrupp i Cypern och en diskussionsgrupp för mjölkbönder i Irland.

Under kampanjen ”Säkert underhåll” 2010–2011 deltog mer än 50 kampanjpartner tillsammans med arbetsmiljöbyrån för att anordna en rad olika aktiviteter och sprida kampanjens budskap, som främst handlade om att öka medvetenheten om hur viktigt underhåll är för arbetsmiljön och om riskerna i samband med underhåll. En rad olika publikationer om underhållsrelaterade ämnen togs fram och marknadsfördes.

Kampanjen 2008–2009 var också en stor framgång, där OiRA (ett webbaserat interaktivt verktyg för riskbedömning) var ett viktigt resultat. Riskbedömning, grundstenen i den europeiska metoden för att förebygga arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterad ohälsa, stod i fokus för kampanjen. Syftet med OiRA är att underlätta riskbedömningen. Verktyget är avsett för mikroföretag och små företag och leder användarna genom en stegvis process där de kan göra och övervaka en riskbedömning. OiRAverktygen för små företag och mikroföretag finns tillgängliga på flera europeiska språk på internet, på

www.oiraproject.eu

26 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 27

Kampanjguide

Mer information och resurser

• •

Det finns en mängd kampanjmaterial att ladda ned från webbplatsen för kampanjerna för hälsosamma arbetsplatser:

Aktuella fakta och siffror.

Rapporter och faktablad, däribland det senaste resultatet av ESENER.

Praktiska handledningar och verktyg.

Praktisk information som är särskilt relevant för mikroföretag och små företag.

• •

Kampanjidéer.

PowerPoint-presentationer, affischer, broschyrer och annat kampanjmaterial.

De senaste filmerna med Napo och vänner.

Länkar till användbara webbplatser.

All information finns tillgänglig på 25 språk på

www.healthy-workplaces.eu

28 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress

EU-Oshas nätverk med kontaktpunkter

https://osha.europa.eu/sv/about/organisation/focal_points ISLAND FINLAND NORGE SVERIGE ESTLAND DANMARK LETTLAND LITUAEN IRLAND STOR BRITANNIEN NEDERLÄNDERNA TYSKLAND BELGIEN LUXEMBURG FRANKRIKE LIECHTENSTEIN SCHWEIZ ITALIEN POLEN TJECKIEN SLOVAKIEN ÖSTERRIKE UNGERN SLOVENIEN KROATIEN SERBIEN RUMÄNIEN SPANIEN MONTENEGRO KOSOVO BULGARIEN enligt UNSCR 1244/99 ALBANIEN FYROM GREKLAND PORTUGAL TURKIET MALTA CYPERN EU:s medlemstater Länder i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, västra Balkan och Turkiet EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 29

Kampanjguide

Kampanjguide: Förebygga stress och psykosociala risker på arbetsplatsen Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå 2013 – 29 s. – 16,2 x 25 cm ISBN 978-92-9240-419-2 doi:10.2802/20487

30 | EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån

Friska arbetsplatser förebygger stress EU-Osha – Europeiska arbetsmiljöbyrån | 31

Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha)

arbetar för att göra Europa till en säkra re, hälsosammare och produktivare plats att arbeta på. Arbetsmiljöbyrån bedriver forskning, utvecklar och sprider tillförlitlig, balanserad och opartisk arbetsmiljöinfor mation och anordnar Europaomfattande kampanjer för att öka medvetenheten om arbetsmiljöfrågor. Byrån inrättades av Europeiska unionen 1996 och har sitt hu vudkontor i Bilbao i Spanien. Den samlar företrädare för Europeiska kommissionen, medlemsstaternas regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och ledan de experter från EU-medlemsstaterna och andra länder.

Europeiska arbetsmiljöbyrån

C/Santiago de Compostela 12 48003 Bilbao, SPANIEN E-mail: [email protected]

http://osha.europa.eu

I 2014–2015 års kampanj för ett hälsosamt arbetsliv, ”Friska arbetsplatser förebygger stress”, framhålls vikten av att erkänna arbetsrelaterad stress och andra psykosociala risker. Arbetet för att förebygga dem bör ingå i en integrerad metod för att bevara en hälsosam arbetsplats.

Psykosociala faror uppstår på alla arbetsplatser, men de går att hantera väl även med begränsade resurser. Kampanjen innehåller det stöd, den handledning och de verktyg som krävs för att förebygga arbetsrelaterad stress och psykosociala risker effektivt.