Angående centrala medel

Download Report

Transcript Angående centrala medel

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

MÄLARHÖ JDEN S SKOLA SID 1 (17) LÄSÅR 2011/2012

2011/2012 Mål och metoder för fritidshemmens verksamhet Mälarhöjdens skola

Mickelsgården Mälarstugan Pärlan Röda stugan

Mälarhöjdens skola Lugntorpsvägen 2 129 44 Hägersten Tel. 08-508 43 800, Fax 08-508 43 889

VISION

Vår vision är att våra fritidshem ska bedriva varierad verksamhet med högsta kvalité där barnet står i centrum och där barn och föräldrar känner trygghet i verksamheten. Våra barn ska få utveckla sin kreativitet, sin sociala kompetens, sitt lärande, få känna tilltro till sin egen förmåga, bli respekterad för den man är och därigenom känna framtidstro.

SID 2 (17)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Vision ....................................................................................................................... 2 Inledning ................................................................................................................. 4

Verksamhetens förutsättningar

............................................................................. 4

Rutiner för kvalitetsarbete ....................................................................................

5 Fritidshemmets uppdrag ....................................................................................... 6

Normer och värden ...............................................................................................

7

Jämställdhet mellan flickor och pojkar .................................................................

8

Barns delaktighet och inflytande ..........................................................................

9

Ett mångkulturellt fritidshem .............................................................................

10

Särskilt stöd ........................................................................................................

11

Samarbete mellan fritidshem och skola ..............................................................

12

Samarbete med andra verksamheter ...................................................................

13 Uppföljning och utvärdering ............................................................................... 14 Utvärdering och analys av prioriterat mål, läsår 2010/2011; barns delaktighet och inflytande……………………………………………………………………15

SID 3 (17)

INLEDNING

Mälarhöjdens skola är en F-9 skola och ligger i en av Stockholms södra förorter - Mälarhöjden. Skolan grundades 1905 och en av skolans byggnader är idag kulturmärkt. Skolans skolpliktsbevakningsområde består till största del av villabebyggelse. Föräldrar har ett stort engagemang i sina barns skolgång och fritidsvistelse.

Verksamhetens förutsättningar

Skolan är nära belägen tunnelbana och har grönområden och parklek inom gångavstånd. Skolområdet består av ett flertal byggnader i direkt anslutning till varandra. Skolan förfogar därtill över ett annex, Pärlan, som ligger vid Mälarhöjdens centrum, ca 5 minuters promenad från skolan. I annexet inryms 1 förskolegrupp om drygt 50 barn och två ettor under fritidstid. Under skoltid har förskolegruppen sin verksamhet på Pärlan medan ettorna har sina klassrum i ”stora skolan”. Skolgården som är relativt stor inrymmer bland annat hinderbana, gungor och klätterställning. I direkt anslutning till skolgården ligger såväl en välplanerad park med en multisportarena som en konstgräsplan och allt tillsammans ger stora möjligheter till olika sorters lek och sysselsättning. Mälarhöjdens skola inrymmer ca 1100 elever, varav ca 440 är inskrivna på fritidshemmen. Inom skolan arbetar sammanlagt ca: 140 personal. Det finns fyra fritidshem på skolan med ca 110 inskrivna barn/fritidshem. Det är ca 20 barn/heltidsanställd fritidspersonal. På fritidshemmen arbetar fritidspedagoger, barnskötare, fritidsledare och förskollärare. De fyra fritidshemmen har sina lokaler på fyra olika enheter på skolområdet samt i Pärlan vid Mälarhöjdens centrum. Lokalerna skiljer sig till viss del åt fritidshemmen emellan, det som är gemensamt är att de erbjuder möjlighet för lek och skapande verksamhet i olika former. Fritidshemmen har under eftermiddagstid tillgång till skolans gymnastiksal och kan även nyttja aulan.

Rutiner för kvalitetsarbete

Fritidshem, förskola och skola ingår i ett målstyrt system där stort lokalt ansvar råder. Nämnda verksamheter skall därav varje år upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning för att tydliggöra och redovisa detta ansvar. SID 4 (17)

Under läsåret 2010/2011 har fritidshemmen arbetat målinriktat med att utveckla deras prioriterade mål, ”Barns delaktighet och inflytande”. Personalen haft en heldag där representanter från vardera fritidshem har utvärderat och analyserat arbetet med utgångspunkt i utvärderingar där både barn och personal har fått svara på frågor som bland annat handlar om detta område. Utifrån utvärderingen har en analys formats som ligger till grund för förbättringar i området ”Barns delaktighet och inflytande”. Analysen finns som ett tillägg till detta dokument. För läsåret 2011/2012 har fritidshemmen ”Jämställdhet mellan flickor och pojkar” som prioriterat område. Under höstlovet har fritidspedagoger från varje fritidshem en ”uppstart” där bland annat arbetet med detta område initieras. Under läsårets gång arbetar personalen fortsättningsvis kontinuerligt med att utveckla jämställdheten mellan flickor och pojkar genom att diskutera och syna den egna verksamheten ur ett jämställdhetsperspektiv, vid bland annat planeringar och kategorimöten. Vid läsårets slut avsätts en heldag där representanter från vardera fritidshem utvärderar och analyserar processen/arbetet, vilket utmynnar i åtgärder som förbättrar området. Denna arbetsplan revideras 1 gång/år. Revision utförd av: Anette Ådén Fritidspedagog Godkänd av: Anette Flodmark Biträdande rektor Åsa Ahlroth Biträdande rektor SID 5 (17)

FRITIDSHEMMETS UPPDR AG

Det är viktigt att personalen  utformar verksamheten så att fritidshemmet kompletterar skolan både tids- och innehållsmässigt,  erbjuder barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid som är varierad och utgår från barnens behov och intressen och  förenar omsorg och pedagogik som stödjer barnets fysiska, intellektuella, sociala och emotionella utveckling.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 22.)

Fritidshemmet kompletterar skolan genom att skapa mångsidighet, helhet och kontinuitet i barns utveckling och lärande med varierade pedagogiska metoder och innehåll. Fritidshemmet ska erbjuda varierad sysselsättning i form av lek, fysisk aktivitet, estetisk verksamhet samt utflykter och studiebesök i relation till barnets ålder, mognad, intressen, behov och erfarenheter. Fritidshemmet skall utmana till att bredda och fördjupa barnets kunskaper om sig själv och dess omgivning genom att förena omsorg och pedagogik i ett heldagsperspektiv. Fritidshemmet ska vara ett stöd för barnet i dess utvecklande av självständighet och i dess sociala utveckling. Barns socialisation och utveckling sker i grupp där självkänsla och identitet utvecklas i samspel med andra. I gruppen prövas och utvecklas normer och värden. Vuxennärvaro är av central betydelse både för att främja positiv utveckling samt även för att upptäcka och förhindra diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar att alla barn

 Känner sig trygga i verksamheten.  Erbjuds varierade och utvecklande aktiviteter.

Metod

 Att utarbeta gemensamma normer och trivselregler.  Att planera aktiviteter som presenteras veckovis.

Målet är uppnått när

 När normerna och trivselreglerna efterlevs.  När aktiviteterna har genomförts. SID 6 (17)

NORMER OCH VÄRDEN

Det är viktigt att personalen  aktivt arbetar för att de normer och värden som beskrivs i läroplanen är en integrerad del i det vardagliga arbetet med att stödja barns utveckling och kopplar samman de med hur barnet utvecklar förmågan att ta ansvar och ha inflytande och  strävar efter att se det unika hos varje barn och medvetet arbeta med att olikheterna i gruppen ses som en tillgång.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 25.)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar att alla barn

 Ska respekteras för den individ man är.  Ska stödjas i sin utveckling till självständiga, trygga och ansvarstagande individer som kan fungera i en grupp.

Metod

 Att personalen är närvarade och engagerad i verksamheten för att kunna handleda och stärka barnen.  Att ha gruppstärkande aktiviteter och att ge barnen verktyg vid konflikthantering.

Målet är uppnått när

 Barnen klarar av att lösa konflikter. SID 7 (17)

JÄMSTÄLLDHET MELLAN FLICKOR OCH POJKAR

Det är viktigt att personalen  reflekterar över sitt eget förhållningssätt till manligt och kvinnligt och diskuterar hur den pedagogiska miljön kan utformas för att stärka jämställdhetsarbetet och  aktivt arbetar för jämställdhet mellan flickor och pojkar integrerat i verksamheten.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 26.)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar

 Att utgå från individen istället för de traditionellt bundna könsrollerna.  Att barnen ska välja aktivitet utifrån intresse istället utifrån kön.  Att regelbundet föra samtal kring jämställdhetsfrågor i personalgruppen.

Metod

 Att reflektera över hur vi i personalen samtalar med pojkar respektive flickor samt att jämställdhet i verksamheten diskuteras bland personal vid fritidshemmens planeringar.  Att genomföra

Prova på veckor

varje termin där barnen uppmuntras att pröva nya aktiviteter oberoende av kön.

Målet är uppnått när

 Personalen bemöter barnet utifrån den individ barnet är och inte utifrån det kön barnet har.   Barnen väljer aktivitet utifrån intresse och inte kön. Barnen kan samarbeta i olika sammanhang/situationer oberoende av kön. SID 8 (17)

BARNS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

Det är viktigt att personalen  aktivt arbetar för barns rätt till ansvar, delaktighet och inflytande i verksamheten utifrån erfarenhet, ålder och mognad och  tydliggör för barnen sambanden mellan delaktighet, inflytande över och ansvar för fattade beslut.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 27.)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar

 Att alla barn erbjuds delaktighet och inflytande i fritidshemmets verksamhet.

Metod

 Vi har barnmöten under fritidstid då barnen uppmuntras och ges tillfälle att komma med förslag på aktiviteter.  Alla fritidshem har ett gemensamt fastställt underlag för barnmötena, där bland annat barnen ges tillfälle att komma med förslag på aktiviteter inför nästa veckas planering.  Varje läsår lämnar vi ut en enkät till samtliga barn där de skriver önskemål om aktiviteter och inköp.  Att på barnmöten föra samtal kring sambanden mellan delaktighet, inflytande och ansvar över fattade beslut.

Målet är uppnått när

 Barnen är med och påverkar verksamheten. SID 9 (17)

ETT MÅNGKULTURELLT F RITIDSHEM

Det är viktigt att personalen  fortlöpande reflekterar över sina värderingar och föreställningar om kulturella och språkliga olikheter,  strävar efter ett arbetssätt där man betonar olika kulturers lika värde och ser språklig och kulturell mångfald som en tillgång och  ser till att arbetet med att stödja barns språkliga och kulturella identitet integreras i den dagliga verksamheten.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 28.)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar

 Att medvetandegöra och betona vikten av olika kulturer och att se dessa som en tillgång.

Metod

 Att i samtal och på praktiska arbetssätt synliggöra och arbeta med olika kulturer på varierande sätt, till exempel inom bild och form, drama och lekar.

Målet är uppnått när

 Acceptans och öppenhet finns för olika kulturer. SID 10 (17)

SÄRSKILT STÖD

Det är viktigt att personalen  arbetar utifrån ett synsätt som innebär att stödbehovet för barn i behov av särskilt stöd ses i relation till omgivningen och den miljö som barnet vistas i,  samarbeta med förskoleklass och skola så att olika kompetenser gemensamt bidrar till en bild av hur barnet fungerar i olika sammanhang, något som bör utgöra underlag för adekvata stödinsatser,  samarbetar med förskolan för att underlätta övergången mellan förskola och fritidshem,  vid planering av insatser för barn i behov särskilt stöd är lyhörd för vårdnadshavarens synpunkter,  genom uppföljningar och utvärderingar tydliggör vilka faktorer som har påverkat arbetet med barn i behov av särskilt stöd och om stödresurserna är adekvata och tillräckliga och  tillsammans med barnet och barnets vårdnadshavare dokumentera, följa upp och utvärdera stödinsatserna.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 30)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar

 Att ge stöd i utvecklingen vid enstaka tillfällen eller under hela dagen till barn med särskilda behov.  Att alla barn med behov av särskilt stöd integreras i den övriga barngruppen.

Metod

 Att genom elevvårdssamtal vid planeringar uppmärksamma eventuella specifika behov hos barnet.  Att tillsammans med övrigt inblandad personal arbeta fram en åtgärdsplan där barnets hela dag tas i beaktande.  Att vi anpassar verksamheten utifrån barnens behov, med olika tillvägagångssätt till exempel olika smågrupper vid aktiviteter.

Målet är uppnått när

 När barnet har en fungerande åtgärdsplan.  Vi anpassar verksamheten efter barnets behov. SID 11 (17)

SAMARBETE MELLAN FRI TIDSHEM OCH HEM

Det är viktigt att personalen  skapar ett nära och förtroendefullt samarbete med barnets vårdnadshavare om barnets individuella utveckling och lärande och diskutera på vilket sätt fritidshemmet kan bidra till att barnet trivs, lär och utvecklas,  använder kontakten med barnets föräldrar till att föra samtal om barnets trivsel, lärande och utveckling och  tar hänsyn till vårdnadshavares olika möjligheter att delta i och påverka verksamheten genom att se till att det finns olika former och forum för inflytande och samverkan.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 32.)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar

 Att ha god kontakt med barnens vårdnadshavare.

Metod

 Att i den vardagliga kontakten och vid utvecklingssamtal samtala kring barnet med vårdnadshavaren.  Att erbjuda forum för föräldrasamverkan i form av exempelvis föräldramöten.

Målet är uppnått när

 Föräldrar känner sig trygga med verksamheten. SID 12 (17)

SAMARBETE MED ANDRA VERKSAMHETER

Det är viktigt att personalen  skapar bästa möjliga förutsättningar för varje barns mångsidiga utveckling och lärande genom samarbete med andra verksamheter såsom förskola, förskoleklass och skola,  i samarbetet med förskola, förskoleklass och skola utgår från barnens behov och intressen och  samarbetar med förskola, förskoleklass och skola för att skapa kontinuitet och för att underlätta övergångar mellan olika verksamhetsformer.

(Allmänna råd och kommentarer. Skolverket, 2007. S. 33.)

Vi på Mälarhöjdens skolas fritidshem eftersträvar

 Att uppnå en helhetssyn på barnet för att optimera förutsättningarna för dess utveckling och lärande.  Att övergången mellan förskola och förskoleklass ska vara trygg, smidig och tydlig.

Metod

 En fritidspersonal är knuten till varje skolklass och samverkar i klassen och medverkar på utvecklingssamtal och föräldramöten.  Att ha överlämnings-samtal med vårdnadshavare samt att ha barn- och föräldraträff under vårterminen med de blivande förskoleklassbarnen och dess föräldrar.  Fadderverksamhet.

Målet är uppnått när

 Helhetssynen möjliggjorts genom samarbete kring barnets hela dag.  Barn och föräldrar känner sig trygga i verksamheten. SID 13 (17)

UPPFÖLJNING OCH UTVÄ RDERING

Varje år utses 1 prioriterat område, där personalen följer upp och utvärderar resultatet, med en efterföljande analys. Uppföljningen sker genom olika dokumentationsformer såsom exempelvis observationer, utvärderingar och barnintervjuer. Analysen ligger till grund för förändringar inom området. SID 14 (17)

UTVÄRDERING OCH ANAL YS AV PRIORITERAT MÅL LÄSÅR 2010/2011; BARNS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

Utvärdering/Analys

Under läsåret 2010/2011 har vi på fritidshemmen på Mälarhöjdens skola arbetat med

Barns delaktighet och inflytande

som prioriterat mål. Vi har utgått från de metoder vi arbetat fram för läsåret 2010/2011 och avser att utvärdera dem i punktform med efterföljande analys. Som underlag för denna utvärdering och analys använder vi oss av personalens utvärderingar från respektive fritidshem samt utvärderingen som barn och föräldrar har besvarat. Med nedanstående analys som grund har vi läsåret 2011/2012 lagt till metoder som utvecklar och förbättrar arbetet med barns delaktighet och inflytande.

Metod

 Vi har barnmöten under fritidstid då barnen uppmuntras och ges tillfälle att komma med förslag på aktiviteter. Samtliga fritidshem har under läsåret genomfört barnmöten varje vecka, klassvis. Under höstterminen har vi utarbetat ett gemensamt underlag som samtliga fritidshem använt sig av på barnmötena under vårterminen. Underlaget innefattar att eleverna tillfrågas vad som har varit bra och vad som varit mindre bra under veckan som gått och förslag på aktiviteter för veckan som kommer.

Analys:

Genom att vi alla fyra fritidshem har barnmöten varje vecka klassvis ges eleverna möjlighet att vara delaktiga i fritidshemmens verksamhet. Genom att vi har arbetat fram det gemensamma underlaget som samtliga fritidshem använder sig av vid barnmötena säkerställer vi att eleverna blir delaktiga och har ett reellt inflytande på verksamheten. Vi avser inför 2011/2012 att fortsätta med vårt gemensamma underlag som vi använder oss av på våra barnmöten och har klassvis en gång i veckan.

Metod

 I början av varje läsår lämnar vi ut en enkät till samtliga barn där de skriver önskemål om aktiviteter och inköp. Samtliga fritidshem har under läsåret skickat ut enkäten. Tre fritidshem skickade ut enkäten på höstterminen. Ett fritidshem skickade ut den på höstterminen till 1:or, 2:or och 3:or och till förskoleklassen på vårterminen. Tre av fritidshemmen SID 15 (17)

använder sig av enkätresultatet i stor utsträckning, ett fritidshem i liten utsträckning. Enkäten har använts som hjälpmedel för att få en överblick av elevernas önskade aktiviteter och att de genomförs.

Analys:

Vi erfar att enkäten är ett bra verktyg för att elever ska ges inflytande i verksamheten och ger varje elev möjlighet att påverka fritidshemmets aktiviteter och inköp. Vi avser inför 2011/2012 att fastställa gemensamma datum då enkäten lämnas ut. För År 1-3 lämnas den ut v. 42 och för förskoleklasserna lämnas den ut v. 3. Svarstid är en vecka.

Metod

 Att på barnmöten föra samtal kring sambanden mellan delaktighet, inflytande och ansvar över fattade beslut. Att föra samtal kring samband mellan delaktighet, inflytande och ansvar över fattade beslut är något som samtliga fritidshem gör på sina barnmöten kontinuerligt. Dock finns det inte någon gemensam fastställd form för alla fritidshemmen utan detta tas upp då det är aktuellt på vardera barnmöte.

Analys:

Vi behöver utveckla former för att dessa diskussioner förs med eleverna kontinuerligt. Detta avser vi att säkerställa genom att ha ett gemensamt underlag för alla fritidshem, dvs att vi lägger till en punkt som handlar om samtal kring delaktighet och inflytande på det redan befintliga underlaget för barnmötena. I maj skickades en utvärdering ut till elever och föräldrar. Utvärderingen skickades ut till totalt 444 elever och svarsfrekvensen var 202. Utvärderingen innefattar bl a en fråga som behandlar elevernas inflytande;

På vilka sätt kan du vara med och påverka vad vi gör på fritids?

Det var möjligt att ringa in flera alternativ.

Ett fritidshem har ej redovisat svaren på denna fråga. På barn-, stug- eller husmöten. 68 svar. Skriva förslag i enkäten på höstterminen. 24 svar. Genom att prata direkt med personal. 97. Annat. 10 svar. Jag tycker inte att jag kan påverka alls. 10 st.

Analys:

En utvärdering där elever och föräldrar ombeds svara på frågor kring verksamheten är ett bra mätverktyg av verksamheten. Vi ser dock att bortfallet är stort och avser därför att inför läsåret 2011/2012 vara tydligare i vår kommunikation med föräldrar och elever kring vikten av att besvara utvärderingen. Detta genom att påtala i veckobrev och i mejlkorrenspondens att utvärderingen har delats ut den aktuella dagen, samt att påminna föräldrar och elever att den ska lämnas in. 10 elever har svarat att de inte alls kan påverka fritids SID 16 (17)

verksamhet. Vi anser att eleverna har kontinuerliga tillfällen då de ges denna möjlighet dock kan vi som personal bli tydligare i att påvisa eleverna de vägar som finns för inflytandet. SID 17 (17)