Fanny Låstbom 1857 – 1926 - Hjertén och Grünewald

Download Report

Transcript Fanny Låstbom 1857 – 1926 - Hjertén och Grünewald

Fanny Låstbom

1857 – 1926 Konstnär mellan Zorn-Liljefors-Larsson och Grünewald-Hjertén Författare och copyright: Göran von Rosen

     Umgicks i en krets konstnärer som nu är nästan okända: Wilhelm Smith, Pelle Swedlund, Harald Biljer-Hedgren, Christoffer Wallroth, Alma Arnell, Lotten Rönnquist, Jeanette Rubensson, Tyra Boldsen m.fl. Var ekonomiskt oberoende Vistades på de vid denna tid populära mötesplatserna för konstnärer som Paris, Brügge, Bretagne, Rom och Venedig Pendlade mellan Konstnärsförbundets nationalromantiska stil, symbolism och impressionism Hade kontakt med några av tidens kulturpersonligheter som Hugo Alfvén, Paul Gauguin, August Strindberg, Per Ekström och Birger Mörner

Barndom i Östhammar

Fanny Låstboms far Kuno Låstbom flyttade till Östhammar 1846, och fick arbete hos familjen Didriksson. Denna familj hade verkat som karduansmakare sedan 1700-talet. En viktig näringsgren i Östhammar var skinnberedning från kreaturen i Uppland och karduansmakarna beredde finare skinn. Familjen var välbeställd från många års affärsverksamhet. Man var också verksamma i stadens förvaltning. Garvarmästaren och rådmannen Lorentz Didriksson hade flera döttrar som Kuno umgicks med. Kuno gifte sig 1850, med Sofie Didriksson, född 1828, och de båda fick sonen Kuno Phillip, född 1851, död 1855, dottern Fanny född 1857 och dottern Anna född 1861. Kuno Låstbom öppnade snart en egen handelsverksamhet och drev rörelser och ägde fastigheter. Han var medlem i stadens drätselkammare, var föreståndare för Upplands Enskilda Bank i Östhammar, var landstingsman i Stockholms län och riksdagsfullmäktig för borgarståndet 1862-63. På 1870-talet fick han dra ner på sina åtaganden på grund av att han fått tuberkulos och familjen flyttade till Stockholm. Kuno Låstbom dog 1884 i Ulrika Eleonora församling i Stockholm, när dottern Fanny var 27 år.

Fanny Låstboms utbildning och första målningar.

Den äldsta kända målningen är från 1890 förställer en vit träbyggnad. Det är provinsialläkarvillan i Wifstavarf , där Fannys syster Anna bodde med sin make Sven Törnmark. Enligt Allhems konstnärslexikon fick hon undervisning av professorn vid Konstakademin Gustaf Cederström. Eftersom det inte går att finna att hon gått på Konstakademin bör utbildningen ha skett vid sidan om och enligt några källor drev Gustaf Cederström i början av 1890-talet privat utbildning i Stockholm tillsammans med skulptören John Börjesson. 1891 var Fanny i Pont Aven i Bretagne i Frankrike, som redan var ett känt mål för konstnärer. Detta år var också Gauguin i Pont Aven. Sori är en mindre ort i nordvästra Italien i provinsen Ligurien. Härifrån målade Fanny utsikter över havet. En målning visar utsikten från Sori söderut mot den långa bergiga udden, som går i västlig riktning ut i havet. I förgrunden står en agaveplanta och ett pinjeträd som lutar sig ut över branten. Havet är gråblått och stilla och kan vara målat tidigt på morgonen när solen står i öster. Målningen är inramad i en magnifik guldram, som vittnar om en kaxighet och säkerhet hos konstnärinnan. Resan 1892 fortsatte till Florens där hon i Giardano di Boboli, den stora parken och trädgården bakom Palazzo Pitti med anor från renässansen, gjorde en målning . Perspektivet har blivit säkrare och färg och form smälter samman till en lyckad helhet.

Utbildning i Paris

Något eller några år före 1895 kom Fanny till Paris och gick enligt uppgift på Academie Colarossi. Det var en fri konstnärlig utbildning som bland annat satsade på utbildning av kvinnliga konstnärer. På Rue de la Grande Chaumière låg både konstskolan Academie Colarossi, billiga matställen för konstnärer, rums- och ateljéuthyrning och här höll även vissa etablerade konstnärer till. Dessa bedrev både egen undervisning och undervisade på Academie Colarossi. Man betalade för de lektioner man deltog i och man kan tänka sig att det passade Fanny, som 1894 var 37 år och lämnat ungdomen bakom sig. Det var säkert inspirerande att få råd av framstående franska konstnärer, men samtidigt känsligt då en vuxen människa kanske har svårare att ta till sig kritik än unga konstnärer.

Rue Vercingetorix 6, Montparnasse

Redan från början av sin Parisvistelse bosatte sig Fanny på Rue Vercingetorix 6 och där bodde hon alltid när hon var i Paris fram till 1914. I detta kvarter hyrde Fanny en ateljé. Här bodde också hennes närmaste väninna Ida Ericsson-Molard. De kände troligen varandra sedan tidigare. I huvudbyggnaden bodde på första våningen Ida och hennes man William och i en ateljé och på andra våningen bodde Gauguin 1894-1895 fram till att han i juli åkte till Tahiti för andra gången

Paul Gauguin

Gauguin hade mottagningar, öppet hus, på onsdagar och Molards hade det på torsdagar. Hit gick Strindberg medan han var i Paris, konstnären Henri Rousseau, kompositörerna Fritz Dilius och Maurice Ravel. Fanny gick säkert också på Molards mottagningar och hjälpte till med den enkla serveringen och hon besökte också Gauguin. Han hade sin konstsamling på väggarna och den bestod av hans egna målningar speciellt från Tahiti, men även av målningar av bland annat van Gogh och Cézanne.

Norge

Redan 1895 besökte Fanny Norge och 1898 besökte hon Ullvang som ligger sydost om Bergen.

Brügge och Holland

Georges Rodenbach från Brügge, gav 1894 ut sin roman ”Döden i Brügge”, som blev en kultbok i hela Europa. Man kan säga att boken skildrar en kärlekshistoria men framförallt är det en stämningsbild av den fuktiga, dystra staden med gråa hus och smala och mörka gator som också avsätter sin dysterhet i människornas sinnen. Fanny anlände till Brügge1900 och bodde här många månader. Hon återkom flera gånger under de närmaste åren och bodde här även på vintrarna, trots att det måste varit kallt och ogästvänligt. Hon umgicks med flera andra svenska konstnärer, som Pelle Swedlund, Wilhelm Smith och Harald Biljer Hedgren som också bodde här.

Italien

När Fanny besökte Italien 1901 bodde hon en period i Olevano öster om Rom. Hit skulle hon återkomma bland annat i sällskap med Willhelm Smith, Harald Biljer-Hedgren och Pelle Swedlund flera gånger under de närmaste åren. När Fanny bodde i Rom hade hon den Skandinaviska Föreningen – Circolo Scandinave som adress. Hon bodde inte där, utan där hämtade hon sin post och träffade andra vänner från Skandinavien. Skandinaviska föreningen hade bildats av Sverige, Danmark och Norge i början av 1800-talet för att vara en samlingspunkt för besökande forskare, konstnärer och författare. Åtminstone vid fyra tillfällen besökte Fanny Venedig. Härifrån målade hon på pannåer med duk spänd över kartong och inköpt i en konstmaterialaffär i Venedig. Motiven är bl.a. utsikter från Marcusplatsen över vattnet mot San Giorgiokatedralen, dels på dagen i starkt solljus och dels på natten.

Bretagne.

Av några teckningar vet vi att Fanny var i Bretagne redan i början av 1890-talet. Teckningarna av byar och bebyggelse är detaljerade och verkar drivna, men utan att kunna föras till någon speciell stil. De ger så bra intryck att man längtar efter att se fler verk av hennes hand. Hon vistades bland annat i Pont Aven,där Gauguin bodde i flera omgångar bland annat 1891 och 1894. Det kan ju tyckas som om avståndet mellan Paris och Bretagne inte var så långt, men för människorna vid sekelskiftet var det helt olika världar. I Paris pulserade storstadslivet i denna centralort för både Frankrike och Europa. Hit samlades rikedomarna, kulturpersonligheterna och makten. I Bretagne levde man av vad den karga jorden gav och man hämtade fisk och skaldjur ur det stormiga havet . Allt detta uppskattades av konstnärer som gärna inredde sina ateljéer med ålderdomliga möbler. Här trivdes Fanny och återkom om somrarna under många år. Flera av hennes målarkamrater satte också Bretagne högt. Ida Ericsson-Molard och hennes man åkte hit och hyrde hus under flera år. Av korrespondensen kan man se att Fanny var här även på vintern, vilket ju måste varit en ogästvänlig tid med fuktigt och kallt klimat. Hon bodde då på Hotel Gloanec, som var ett känt men mycket enkelt pensionat i Pont Aven. De tavlor som finns efterlämnade är av två typer . Dels är det genremåleri och dels är det vad man kan kalla för landskapsbilder. De är centrala i Fannys efterlämnande produktion. Många av dem ställde hon ut på Salon d’Independants i Paris 1903-1908.

Paris

Det finns några bilder från Paris, där den ena är daterad 1905 och den andra ser ut att vara målad samma år. Den ena är från Paris (XIVème arr.) där Le Dôme och boulevard du Montparnasse och träden och husen badar i ljus. Dessa två målningar är nära impressionismen.

Rättvik

Fanny var 1906 i Rättvik i Dalarna. Hon hade sällskap av sin målarkamrat Alma Arnell . Här målade de bilder både på vintern och sommaren. Fanny målade genre- och landskapsbilder och många hade Sparfgården i Backa utanför Rättvik som motiv.

Visby

Målningen av Visby ringmur vid Norreport och med S:t Nicolai kyrkoruin i bakgrunden sticker ut bland de målningar av Fanny som finns kvar. Den är 2,5 meter bred och nästan en meter hög. Kanske var den ämnad för något speciellt utrymme

Sigtuna

En större och några mindre målningar av blommande fruktträd målade Fanny 1918 i Sigtuna. Hon hade förmodligen, redan då drabbats av ögonproblem och var 61 år gammal. Hon hade bott i Frankrike under första världskrigets första år men var nu helt bosatt i Stockholm.

Hjo

Fanny enda syster Anna Törnmark, flyttade till Hjo vid sekelskiftet, där hennes man, som avled 1907, blev provinsialläkare, Hon bodde i tvåvåningsträhus vid Sjögatan .Fanny har målat flera bilder frän trädgården.

Hamnar

På några mindre oljemålningar har Fanny avbildat hamnar med segelskutor. De ligger vid kajen med revade segel. En målning är målad 1918 i Råå hamn strax söder om Helsingborg . Ytterligare en är förmodligen också därifrån. Hon var då 61 år gammal.

Konstnärsvänner

Efterforskningarna om Fannys liv har visat att hon har funnits i närmiljön till världsberömda konstnärer, haft kontakt med flera av de mest kända svenska konstnärerna och umgåtts nära med många konstnärer, som idag inte kända, men som gjort allvarliga försök till konstnärskarriärer. I Paris sammanfördes Fanny med andra svenskar, som besökte onsdagsmottagningarna hos hennes bästa väninna Ida Ericsson-Molard och Wiliam Molard. Hit gick Ivan Augeli och Olof Sager Nelson. I Brügge och i Italien umgicks hon i en krets av de nu nästan okända konstnärerna Wilhelm Smith, Pelle Swedlund och Harald Biljer-Hedgren. Flera av dessa var mycket yngre än Fanny, men det utgjorde tydligen inget hinder för deras kamratskap. Fanny hade mycket kontakt på äldre dagar med Selma Lagerlöfs farbror Christoffer Wallroth som bodde i Filipstad i en ateljé ute i skogen på Hallstaberget. Reskamrater på resor bland annat till Italien, var Alma Arnell, Lotten Rönnquist och Gerda Ahlm. Jeanette Rubensson är mest känd för att ha varit modell för det ljuvliga porträtt Ernst Josephsson gjorde av henne på 1880-talet och som nu finns på Göteborgs Konstmuseum. Jeanette Rubensson hade mycket kontakt med Fanny Låstbom, ända fram till att Fanny gick bort. Tyra Boldsen var en på sin tid känd dansk skulptris ,som 1926 besökte USA och sedan flyttade till Kalifornien och fick mycket stor framgång . Hon var mycket yngre än Fanny men de hade uppenbarligen träffats och hade brevkontakt under ett antal år.