Ladda ned SkS Verksamhetsberättelse 2013.pdf

Download Report

Transcript Ladda ned SkS Verksamhetsberättelse 2013.pdf

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

2013

2

INNEHÅLL

DETTA ÄR SCENKONST SÖRMLAND

Politisk ledning Personal Fortbildning Scenkonst Sörmland i Sverige Effektivisering Revidering av kulturplan Utveckling av Sörmlandsmodellen Utveckling av hemsidan Sociala medier Månadsbrev och pressarbete Kommunikation och marknadsföring Nya lokaler i Munktellstaden, Eskilstuna

EGNA PRODUKTIONER MUSIK I VÅRD OCH ÄLDREOMSORG BARN OCH UNGDOM OFFENTLIG MUSIKVERKSAMHET DANSUPPDRAGET PROJEKT KONSULENTVERKSAMHETERNA EKONOMI PERSONAL

14 18 20 22 28 30 6 10 11 4 Grafisk design: Norbert Tamas, N.FORM Omslagsbild: Dans i Sörmland: Från slott till koja i Inneberga, Runtuna. Foto: Björn Fröberg Tryck: Joma Grafisk Produktion AB, 2014 Redaktörer: Jacob Hansson och Lisa Lach Scenkonst Sörmland är en del av Landstinget Sörmland SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Högre kvalitet, inflytande och delaktighet

Vi befinner oss i en tid där demokratifrågor blir allt mer angelägna. Därför vill vi med vår repertoar väcka frågor, ge nya perspektiv och sätta igång reflektion kring vår tid och det samhälle vi lever i.

Scenkonst Sörmlands flaggskepp Sörmlandsmodellen ger alla för skole- och skolelever mellan 5 och 15 år en kulturupplevelse varje termin. Utbudet är noga utvalt. För att skapa än högre kvalitet, inflytande och delaktighet har vi under året 2013, i samarbete med Eskilstuna Kultur- och Utbildningsförvaltning, inlett ett pilotprojekt. I en första inledande fas av projektet spelades Bertolt Brechts, fortfarande lika aktuella pjäs, Den goda människan i Sezuan för samtliga högstadieelever i Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund. Kopplat till föreställningen ingick även filosofisamtal i klassrummen. Projektet inleddes med en workshop för lärarna för att skapa en förankring hos dem inför klassbesöket. Scenkonst Sörmland har fått extra medel för två treåriga utvecklingsprojekt under året. I projektet Growth vill vi bidra till debatten kring ekonomisk tillväxt genom att låta referensgrupper ge sitt perspektiv på begreppet. I den processen genererades material som legat till grund för det konstnärliga arbetet - och som 2013 ledde till dansföreställningen I hit the Ground running. Growth är ett samarbete med Baxter Theatre i Kapstaden, Sydafrika och vår gemensamma ambition är att skapa angelägna, nyskapande och aktuella föreställningar under tre år.

Vårt andra utvecklingsprojekt har formen av tematiska, kommun specifika dansresidens där vi bjuder in internationella koreografer och samverkar med lokala föreningar för att skapa en öppen och tillgänglig process. Under året har Christina Caprioli och kompaniet CCAP verkat i Katrineholm. I Flen skapade koreografen Ahmad Sahli föreställning Femme som undersökte olika kulturers konstruerade kvinnoroller. Dansåret avslutades med att Strängnäs fick möjlig heten att lyfta fram det ”osynliga” arbete som pågår i ett kommun hus via den egyptiska koreografen och dansaren Karima Mansour och filmaren Kersti Grunditz.

Dans i Sörmland har utvecklat sitt arbete med estetiska läro processer bland annat genom Dansmatte. Mycket fokus har också legat på att låta elever inom skolan själva prova på dans och sedan koppla det till en professionell föreställning. Genom detta ger Dans i Sörmland möjligheten att upptäcka sin egen kropp och samtidigt ge en fördjupad kulturupplevelse.

Nu har Film i Sörmlands stöd till biografutvecklingen i länet gett resultat. Alla Sörmlands kommuner utom en har fått en digital mötesplats under 2013. Fler kommuner har dessutom satsat på skolbio och genom den metoden har elever fått möjlighet att träna sig och att hålla i och genomföra demokratiska val. Genom den pedagogiska metoden POFF (Pojkar Och Flickor i Fokus) får skolorna möjlighet att kunna arbeta med film och genus. Bitchprojektet är ett viktigt stödprojekt riktat till unga kvinnor som vill arbeta med film. Vi har identifierat att vi behöver utveckla oss internt och har i och med det gjort omfattande kompetenssatsningar under året. Bland annat har en projektledarkurs påbörjats, och som avslutas under januari 2014. Vi har även börjat jobba på en varumärkes- och kommunikationsplan för 2014–2017. Genom flytten i april 2014 till våra nya lokaler i Munktellstaden, Eskilstuna, kommer vi att vara väl rustade för framtida utmaningar. Jag är stolt att företräda en verksamhet som vågar delta i en debatt och som samtidigt vill skapa konstnärlig utveckling. En verksamhet som arbetar med nutida tonsättare och dramatiker och samtidigt arbetar för att nå barn, ungdomar och vuxna ända in i äldreomsorgen. Som genom film och dans utvecklar det egna skapandet och tilltron till sin förmåga och på så sätt möjliggör att det demokratiska samhället utvecklas.

Maria Weisby

Scenkonstchef

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

www.scenkonstsormland.se

3

DETTA ÄR SCENKONST SÖRMLAND

Scenkonst Sörmland producerar, förmedlar och arrangerar musik, teater, dans och film samt bedriver pedagogisk verksamhet. Scenkonst Sörmland vänder sig till barn, ungdomar och vuxna i hela Sörmland.

Scenkonstchef är Maria Weisby och administrativ biträdande scenkonstchef är Annika Hägg.

Scenkonst Sörmland är en del av Landstinget Sörmlands förvaltning för kultur-, utbildnings- och friluftsverksamhet. Förvaltningschef är Mikael Palo. Scenkonst Sörmland finansieras av staten, landstinget och länets nio kommuner.

Under 2013 spelade och förmedlade Scenkonst Sörmland 1 348 föreställningar och konserter för en publik på cirka 80 000 personer. Siffrorna inkluderar inte Film i Sörmlands och Dans i Sörmlands verksamhet som redovisas på separat ställe.

Politisk ledning 2013

Verksamheten styrs politiskt av landstingets nämnd för kultur-, utbildnings- och friluftsverksamhet.

Nämndledamöter: Åsa Kratz (S), ordförande, Gunnar Söderberg (MP), 1:e vice ordförande, Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), 2:e vice ordförande, Björn Blid (S), Majvor Gyllhamn (M), Abshir Osman (M) t o m 130920, Marie Karlsson (M) fr o m 130920, Rune Nyberg (FP), Thomas Ohlsson (C), Margareta Palmgren (M), Marie Steneskog (S), Inga-Lill Widlund (s).

Ersättare: Aziz Alis (S) t o m 130611, Sven Graff (S) fr o m 130611, Maud Ekman (V), Torbjörn Engstrand (FP), Hassen Nadim (MP), Helena Nauckhoff Jansson (M), Marcus Sjöström (KD), Caisa Sävheden-Larsson (S). Adjungerad: Lars-Göran Karlsson (SD)

Personal

En turnéläggare har anställts under året. Scenkonstchefens fem åriga förordnande löpte ut 31 december 2013 och omvandlades i samband med detta till en tillsvidareanställning.

Fortbildning

Under 2012 deltog all personal i workshops för att inventera och diskutera verksamhetens historia, styrkor och svagheter, uppdrag och mål samt kartlägga behov för att skapa en långsiktigt stabil organisation. Processen, som kallas för KIV (Kompetensutveckling för Individ och Verksamhet), leddes med stöd av Trygghetsrådet och resulterade bland annat i en gemensam kompetensplan som under 2013 har börjat verkställas. Kurser anpassade för verksam heten har genomförts inom presentationsteknik, personlig effek tivitet, samarbete och kommunikation, Office-programmen samt projektledning och planering. Under 2014 fortsätter satsningen på en gemensam kompetensutveckling. Utöver ovanstående kurser har samtliga medarbetare deltagit i andra kompetensutvecklande insatser genom omvärldsbevakning, utbudsdag, teaterbiennal eller konferenser relaterade till scenkonst eller kulturpolitik. Turnerande medarbetare har uppdaterat sina kunskaper i miljökörning och halkkörning och nästintill samtliga medarbetare har genomfört Landstinget Sörmlands webbaserade miljöutbildning. Verksamhetens chefer har genomfört landstingets interna chefsutbildningar och scenkonstchefen har avslutat en ledarskapskurs genom Svensk Scenkonst.

Kultur- och Utbildningsförvaltningens ledningsgrupp har utformat en värdegrund som under året har bearbetats och imple menterats i verksamheten. Arbetet fortsätter med tolkning och förankring i verksamheten.

Scenkonst Sörmland i Sverige

Scenkonstchef Maria Weisby sitter med i Svensk Scenkonst styrelse. Dessutom är vi representerade i en rad andra nationella styrelser och styrgrupper. Till exempel: Regionala danskonsulenters styrelse, Dansspridning Mellan sverige och uttagningskommitté av föreställningar till dansmässan. Samarbetsrådet för filmkonsulenter, Novemberfestivalens arbetsgrupp, Visningsgruppen, Filmglappets arbetsgrupp, Röda Fläcken/4-länssamarbete i Mälardalen (Stockholm, Västmanland, Örebro, Sörmland) 4 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

DETTA ÄR SCENKONST SÖRMLAND

Effektivisering

För att åstadkomma en effektivare verksamhet har vi fortsatt arbetet med att utveckla våra interna möten och kommunikations kanaler. En kurs i projektledning påbörjades i slutet av året med intention om att utveckla strukturen för produktionsplanering och uppföljning. Ett arbete med att ta fram en kommunikationsplan har även inletts med syfte att tydliggöra och förenkla den externa och interna kommunikationen samt marknadsföring. Verksamhetens turnéläggningssystem har utvecklats för att förenkla arbetspro cessen och svara upp på externa önskemål.

Revidering av kulturplan

I samband med att en kultursamverkansmodell infördes skapades också en gemensam/övergripande kulturplan för Sörmland avse ende perioden 2012–2014. Syftet med samverkansmodellen och kulturplanen är att öka det regionala och lokala kulturengage manget, att öka dialog och samverkan samt att ge regioner större inflytande över utveckling och fördelning av statligt finansierad kultur. Under 2013 har en mindre revidering gjorts av den ursprungliga kulturplanen för att visa vad som behöver ompriori teras eller förändras.

Utveckling av Sörmlandsmodellen

Sörmlandsmodellen, vårt arbete för barn och unga mellan 5 –15 år, har funnits i över trettio år. Efter den konsekvensanalys som gjordes 2012 har vi i samverkan med framför allt Eskilstuna, i ett pilotprojekt, påbörjat arbetet med att utveckla modellen. Den inledande före ställningen Den goda människan i Sezuan av Bertolt Brecht spela des för samtliga högstadieelever i Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund. Till detta har vi kopplat ett filosofiprojekt som inneburit att klasserna en kort tid efter föreställningen fått besök av filoso fer och under ledning av dessa samtalat kring pjäsens tema: är det möjligt att vara alltigenom god i en värld som vår.

Utveckling av hemsidan

Vårt uppdrag mot skolan har rent visuellt blivit tydligare. Vi har tydliggjort skolans del på vår hemsida genom att skapa en särskild skoldel där all information för dem finns. Vi har även utvecklat hur skolorna gör sina skolutbudsval. Från och med valet inför hösten 2014 (val i februari 2014) gör de sina val direkt via vår hemsida. Arbetet med att anpassa hemsidan till webbval har pågått under året och mer information om webbvalet finns med i den katalog som skickas ut januari 2014.

Sociala medier

Scenkonst Sörmlands facebook- och twittersidor har fått en hel del nya följare vilket vi tycker är kul. Vi har under 2013 även skapat ett konto på Instagram och flödet från dessa tre sociala medier återpubliceras även på hemsidan.

Månadsbrev och pressarbete

Sceningång kallas Scenkonst Sörmlands månadsbrev som har distribuerats till press och intresserad allmänhet, en internt variant har också skapats till medarbetare. Sceningång har främst varit framåtblickande för att berätta om pågående och aktuella arrange mang och projekt.

Scenkonst Sörmland använder sig nu av det webbaserade publiceringsverktyget MyNewsDesk för att effektivisera och underlätta hanteringen av pressbilder, pressmeddelanden, nyheter och liknande. Vår bildbank från olika delar av vår verksamhet har under året kunnat växa avsevärt, tack vare en yrkesfotograf i arbetsträning via rehabiliteringsverksamheten Tuna. Denna extra resurs har även dokumenterat hur våra nya lokaler växer fram i Munktellstaden, Eskilstuna. En dokumentation som fotografen är tänkt att kom plettera fram till och med flytten.

Kommunikation och marknadsföring

Enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) är Landstinget Sörm land ålagda att upphandla grafiska tjänster. Marknadsavdelningen på Scenkonst Sörmland har därför ingått i den grupp som under året arbetat med att ta fram underlag för anbudsförfrågan. Förhopp ningen är att Landstinget Sörmland ska kunna handla upp byrå tjänster under första halvåret 2014.

Scenkonst Sörmland har vid sidan av detta arbete tagit hjälp av Loredana Jelmini Kommunikation (LJK), för att inom den egna verksamheten skapa en samsyn kring kommunikation samt få hjälp med att ta fram en varumärkes- och kommunikationsplan. Tanken är att merparten av all visuell kommunikation och marknadsföring ska gå via byrå från och med 2014. Samtidigt upphör tjänsten kommunikatör.

Nya lokaler i Munktellstaden, Eskilstuna

Första spadtaget för vårt nya scenkonsthus togs i april. På John Engellaus gata 3 i Munktellstaden byggs produktionslokaler med kontor, dansstudio, konsertsal, black box, loger samt verkstäder för teknik, sömnad med mera. Inflyttning är planerad till april 2014 och september samma år sker den officiella invigningen.

Femme.

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 5

EGNA PRODUKTIONER

Scenkonst Sörmland producerar varje år ett antal egna föreställningar med musik, dans och teater.

Vilse.

Vilse

Vilse är historien om Nelson och Wilda. Han är töntig och lyssnar på konstig musik. Hon hänger med det tuffa gänget, är bäst på poker och kan trolla med kort. De känner egentligen inte varandra trots att de går i samma klass. Under en orientering med skolan springer de vilse i skogen. Tänk om ingen hittar dem. Båda är rädda men vågar inte visa det. Under våren satsade Scenkonst Sörmland återigen på nyskriven dramatik för barn. Robert Jelinek svarade för manus och regi av Vilse. På scenen medverkade skådespelarna Ingela Schale Berghagen och Zardasht Rad som Wilda och Nelson, tillsammans med musikerna Camilla Arvidsson, violin, Johan Morén, violin, Kristina Ekman, viola och Emma Beskow, cello.

Musiken var en viktig del i föreställningen. Nelson gillar klassisk musik och stråkkvartetten gav ton åt hans favoritmusik av olika kompositörer från 1600-talet och fram till vår tid. Musikerna hade ytterligare en funktion; att iklädda fantasifulla fantastiska kosty mer, signerade Caroline Romare, gestalta fyra skogväsen.

Vilse spelade för årskurs 4-6 i Sörmland och gjorde även ett gästspel på Teater Pero i Stockholm den 4 april.

6

PRODUKTIONSFAKTA Vilse

Premiär Fredag 22 mars, 511:an i Munktellstaden, Eskilstuna Turnéperiod 25 mars – 17 maj

PÅ SCEN

Skådespelarna Ingela Schale Berghagen och Zardasht Rad. Musikerna Camilla Arvidsson – violin, Johan Morén – violin, Kristina Ekman – viola och Emma Beskow – cello.

Manus och regi Robert Jelinek Scenografi och kostym Caroline Romare Ljus Lina Benneth Mask Linda Sandberg Musikresearch Staffan Larson Sömmerska/tekniker Johanna Lovén Tekniker Moa Blomkvist Teknisk samordnare Anders Westbom Grafisk form Norbert Tamas Marknadsföring och press Lisa Lach och Jacob Hansson Producent Helene Hultberg SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

EGNA PRODUKTIONER

Historien om en flicka.

Historien om en flicka

Hemma hos Ahmina är det fest. Släktingar och vänner kommer med sina instrument. Man äter, spelar och dansar. Men när gästerna gått råkar Ahmina höra ett samtal mellan sina föräldrar. Ett samtal hon inte förstår. Mamma ber henne packa en väska med det allra vikti gaste, och det är bråttom. Historien om en flicka är en föreställning om att fly för att man måste. En känslosam, angelägen och rolig föreställning, skriven och framförd av Åsa Forsberg och Martin Öster från Teater Fenix tillsammans med en blåskvintett från Scenkonst Sörmland. Ola Fagrell har skrivit musik och för regin svarar Ika Nord. Under våren spelades Historien om en flicka i länets skolor, förskola – åk 3, totalt cirka 50 föreställningar.

PRODUKTIONSFAKTA Historien om en flicka

Turnéperiod 14 mars – 3 maj

PÅ SCEN

Åsa Forsberg och Martin Öster samt en blåskvintett som består av Åsa Karlberg – flöjt, Anette Kumlin – oboe, Nils-Åke Pettersson – klarinett, Anders Kjellberg – horn och Ivan Jurkovic – fagott.

Manus Åsa Forsberg och Martin Öster Regi Ika Nord Musik Ola Fagrell Foto Brita Nordholm Producent Helene Hultberg

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 7

EGNA PRODUKTIONER

I hit the Ground running.

I hit the Ground running

I hit the Ground running är resultatet av det första året av samar bete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Kapstaden, Sydafrika. Föreställningen gestaltar unga arbetslösas syn på eko nomisk tillväxt. Föreställningen skapades av koreografen Ananda Fuchs och kompositören Tebogo Monnakgotla i dialog med två referensgrupper, en i Sydafrika och en i Sverige, som bestod av unga arbetslösa. Referensgrupperna har uttryckt sina upplevelser, känslor och tankar om ekonomisk tillväxt i rörelse, text och bild, som sedan bearbetats av det konstnärliga teamet.

Musikerna repeterade i Sverige och dansarna i Sydafrika, för att sedan sammanstråla till urpremiär i Kapstaden. Efter tio föreställ ningar på Baxter Theater fortsatte I hit the Ground running på en turné om tre föreställningar i Sörmland (Eskilstuna, Oxelösund och Katrineholm) och lika många på Stockholms Stadsteater.

I Sverige fick dansföreställningen en andra akt i form av scen samtalet, Din guide i tillväxtvärlden, en lustfylld snabbkurs i världsekonomi med fokus på sanningar och myter om tillväxt. Med nationalekonomen Stefan de Vylder, samhällsdebattören och för fattaren Kajsa Ekis Ekman och samtalsledaren Jannike Grut. Samarbetsprojektet Growth – dansad ekonomi fortsätter 2014 med en ny föreställning.

PRODUKTIONSFAKTA I hit the Ground running

Urpremiär torsdag 29 augusti, Baxter Theater, Kapstaden Spelperiod 23 juni – 15 juli Sverigepremiär 12 september, Eskilstuna Teater Turnéperiod 1 september – 14 oktober

PÅ SCEN

Dansare Grant van Ster, Leilah Kirsten, Shaun Oelf, Bernice Valentine, Andile Vellem. Musiker Johannes Thorell – saxofon, Åsa Karlberg – flöjt, Camilla Arvidsson – violin, Hanna Dahlkvist – cello, Jonny Axelsson – slagverk. Föreläsare Stefan de Vylder, national ekonom, Kajsa Ekis Ekman, debattör och författare samt Jannike Grut, projektledare.

Koreograf Ananda Fuchs Tonsättare Tebogo Monnakgotla Scenografi och kostym Marcel Meyer Ljussättare Benever Arendse Teknisk samordnare Anders Westbom Fotograf Oscar O’ryan Grafisk form BMFA Graphic Design Finished Art samt aStory Processledare Annette Taranto Marknadsföring och press Lisa Lach, Jacob Hansson och aStory Producenter Margareta Brilioth och Nicolette Moses 8 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

EGNA PRODUKTIONER

Den goda människan i Sezuan.

Den goda människan i Sezuan

Höstens stora satsning är klassikern Den goda människan i Sezuan av Bertolt Brecht, skriven för cirka 70 år sedan men lika aktuell idag. Vi frågar oss om det går att vara alltigenom god i en värld som vår? På scenen står sju skådespelare och fyra musiker i en stor och maffig samproduktion mellan Scenkonst Sörmland och Västmanlands Teater. För regin svarar Henrik Dahl, Catharina Backman har gjort musiken och Sven Dahlberg har designat kostymerna och står även för sceno grafin.

Den goda människan i Sezuan är också en del av Sörmlands modellen och utvecklingen av densamma. En del av utvecklingen har inneburit att den spelades för samtliga högstadielever i Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund. Därefter kopplades ett projekt på med fyra unga filosofer som samtalar med högstadieelever kring föreställ ningens tematik. Redan veckan efter premiären inledde filosoferna sin turné där de besökte högstadieklasser som nyligen sett föreställ ningen. Totalt ca 8 klassamtal per dag och 189 samtal i hela länet, fram till mitten av december.

Förutom alla föreställningar för högstadieeleverna spelades Den goda människan i Sezuan för en offentlig publik i Sörmland. Efter årsskiftet fortsatte produktionen vidare till Västmanland för 18 offentliga föreställningar och 15 skolföreställningar. SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

PRODUKTIONSFAKTA Den goda människan i Sezuan

Premiär fredagen 1 november, Eskilstuna Teater Turnéperiod 1 november – 6 december 2013 samt i Västmanland 9 januari – 7 mars 2014

PÅ SCEN

Skådespelarna Bengt C.W. Carlsson, Philip Hughes, Ingela Schale Berghagen, Jesper Feldt, Cicilia Sedvall, Bashkim Neziraj, Bodil Malmberg. Musikerna Jan-Erik Alm, Anette Kumlin, Åsa Stove Paulsson, Nils-Åke Pettersson Bearbetning och regi Henrik Dahl / Olle Törnqvist Kompositör Catharina Backman Scenografi, kostym- och ljusdesign Sven Dahlberg Maskdesign Erika Nicklasson Sångtexter Bertolt Brecht / Olle Törnqvist Producent Magnus Byström Affischfoto Mats Bäcker Foto Håkan Larsson Grafisk design Emilie Thulin

TEAM SCENKONST SÖRMLAND

Producent Magnus Byström Teknisk samordnare Anders Westbom Kostymansvarig Johanna Lovén Rekvisitaansvarig Anna Hammar Patinerare Lotta Rudman Marknadsföring och press Lisa Lach och Jacob Hansson Scenkonstchef Maria Weisby

TEAM VÄSTMANLANDS TEATER

Producent turnéläggning Ulrika Dalenstam Regiassistent Josefin Svednell Teknisk koordinator Christer Billström Belysningsmästare Anders Lundkvist Ljustekniker/turné Sofia Öhrndalen Maskör Josefine Larsen Ateljéföreståndare, verkstad Magnus Kaplan Snickare Folke Hammarsten Snickare Linus Härjerud Ateljéföreståndare, kostym Åsa Jarrolf Skräddare Gunilla Edlund Praktikant, kostym Cajsa Oskarsson Chaufför/vaktmästare Beppe Branchetti Marknadskommunikatör Claudia Nascimento Marknadschef Ulrica Martinsdotter Produktionschef Helen Ortman Vice VD/Administrativ chef Magdalena Bergfors Dahlin Teaterchef Kajsa Giertz 9

MUSIK I VÅRD OCH ÄLDREOMSORG

Scenkonst Sörmland erbjuder arrangörer inom vård och äldreomsorg att välja ur ett professionellt och subventionerat utbud två gånger om året. Under året producerades sammanlagt 6 egna musikproduktioner, 4 gästspel och totalt 102 konserter spelades.

Fröding, ferlin och fröken fröken.

Renässans för äldre.

PRODUKTIONER

Våren 2013

Klassiskt på kammar’n

Lättlyssnade och underhållande pärlor inom kammarmusiken med Åsa Karlberg – flöjt, Anette Kumlin – oboe samt Sanna Hodell – piano.

Fröding, Ferlin & fröken Fräken

Värmlandshistorier, dikt och musik med Niclas Ericson – sång och dragspel, Nils-Åke Pettersson – klarinett samt Ola Sjönneby – sång och kontrabas.

Evert, Harry och havet

Musikaliskt möte mellan Evert Taube och Harry Martinson med Martin Bagge – sång och gitarr och Scenkonst Sörmlands blåskvintett som består av Åsa Karlberg – flöjt, Anette Kumlin – oboe, Nils-Åke Pettersson – klarinett, Anders Kjellberg – horn samt Ivan Jurkovic – fagott.

Speglingar av Indien

En odissidansare, en tablamästarinna och en sarodspelare öppnar dörren till Indiens främsta skatter; dansen, musiken och berättelserna. Ulrika Larsen – dans, Suranjana Ghosh – tabla samt Soumen Roy Chowdhury – sarod.

Beppes bästa

De bästa, roligaste, mest poetiska och svängigaste sångerna ur Beppe Wolgers musikaliska värld. Johan Rudebeck – sång samt Eric Skarby – piano och sång.

Hösten 2013

Renässans för äldre

Vackert och lättsamt program med mycket sång, italiensk renässans, fransk barock, slaviska visor och mustiga folkvisor med Romeo & Julia Kören.

Från klezmer till Roslagens famn

En mångsidig mix av östeuropeisk festmusik, berättande jiddischsånger, svensk visa, fransk chanson och Evert Taube. Anne Kalmering – sång samt Miriam Oldenburg – dragspel.

Drömmen om Amerikat

Utvandringen till Amerika gav bra grogrund till en omfattande visdiktning. Det blev sånger om havet, kärlek, drömmar och hopp, mustiga och poetiska texter, vackra och svängiga melodier. Maria Misgeld – sång, Dag Westling – sång och gitarr, Camilla Arvidsson – violin samt Pal Johnson – bas.

Wienercafé

En konsert med äkta wienerkänsla från tiden runt förra sekelskiftet. Camilla Arvidsson – violin, Agneta Ölund – cello samt Samuel Skönberg – piano.

Julens klassiker

Alla julens bästa sånger med en av Sveriges mest efterfrågade opera- och konsertsångare. Olle Persson – sång, tillsammans med Camilla Arvidsson – violin, Staffan Ebbersten – viola, Pal Johnson – bas samt Samuel Skönberg – piano.

10 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

BARN OCH UNGDOM

Ögonblick.

Jazz – så funkar det.

Neo Griots..

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Abalone Dots.

11

12

BARN OCH UNGDOM

Ett viktigt uppdrag och en av hörnstenarna i vår verksamhet är professionell scenkonst för barn och ungdom. Under året genomfördes totalt 1 170 konserter och föreställningar för över 68 000 barn och ungdomar i länet.

Föreställningar och konserter för förskola/skola

Genom avtal med de sörmländska kommunerna är alla barn från 5 år till årskurs 9 garanterade två föreställningar eller konserter per läsår, vilket gör den så kallade Sörmlandsmodellen unik i landet. Skolor och förskolor väljer bland våra egna produktioner och ett stort antal gästspel med konserter, dans- och teaterproduktioner. Varje förskola/skola har en egen kontaktperson som sedan förmedlar skolans önskemål till oss och som senare står för mottagandet av akterna. Ibland deltar också eleverna direkt i valet. Under våren och hösten fick de sörmländska skolorna ta del av 20 respektive 21 olika konserter eller föreställningar. Utöver detta arrangerade vi också två offentliga föreställningar.

Bust Da Breakz.

Chokela å bullar.

Vårterminen

2013

PRODUKTION

Musik

Namaste Drömskafferiet Chokela å bullar Varför låter det?

Krokodilfiolen Städ dax Neo Griots I Sofie Livebrantland Abalone Dots ARTIST

Susanne Lind och Suchet Malhotra Markatta Navarra Åke Egevad Mamadou Sene och Amir Mohammed Trumhinnorna Elisabeth Kontomanou, Joey Belmondo och Gustav Karlström Sofie Livebrant, Henrik Cederblom och Olle Linder Abalone Dots

Dans

Ögonblick Foret Sacre 1 up

Kolko Ink Badin Dioko Arkeolog 8

PRODUKTION

Teater

Historien om en flicka En annan Askunge Gåsen Pojken som inte kunde gå hem Vilse Blå och rosa band Välkommen till Sverige Vem kan du älska?

ARTIST

Teater Fenix & Scenkonst Sörmland Papagena Turteatern Teater Spektaklet Scenkonst Sörmland Teater Tamauer Teater Sörmland Teater Tropos

Offentliga familjeföreställningar

Vilse

Scenkonst Sömland SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

BARN OCH UNGDOM

Kookaburran och Sjöhästen.

Höstterminen

2013

PRODUKTION

Musik

Vinden och havet ARTIST Visor för frågvisa Glad i magen arg, i tårna Äventyrligheter i Ziguinchor Lirum Bililirum Finnskogen Ellika & Solo & Rafael Tshiribim Jazz – så funkar det!

Swing Sling Brass

Nanna Nore, Julia Westberg och Dan Svensson Camilla Åström, Henrik Cederblom och Daniel Wejdin Malvakvartetten Markatta & Adama Cissokho Romeo & Julia Kören Patrik Andersson, Vegar Vårdal och Ulf-Arne Johannessen Ellika & Solo & Rafael Anne Kalmering, Heléne Don-Lind och Stahlhammer Klezmer Hanna Elmquist Band Swing Sling Brass

Dans

Kraschrum Friends & Stranger Bust da Breakz

Embla dans & teater Blauba Freestyle Phanatix

PRODUKTION

Teater

Det osynliga barnet Den "riktiga" Elvis Kookaburran och Sjöhästen Nu är jag här!

Minneskoden Vial Här ligger en hund begraven Den goda människan i Sezuan ARTIST

Masthuggsteatern Teater Sörmland Skottes Musikteater Teater Martin Mutter Ögonblicksteatern Profilteatern Karavane Scenkonst Sörmland & Västmanlands Teater

Offentliga föreställningar

Den goda människan i Sezuan Scenkonst Sörmland & Västmanlands Teater SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 13

OFFENTLIG MUSIKVERKSAMHET

Scenkonst Sörmland arrangerar och/eller producerar varje år en rad konserter för en offentlig publik, till exempel Musik på Sörmländska Slott och Herresäten som arrangeras sommartid på olika platser i länet samt den egna konsertserien After Work Music i Blå Salen i Eskilstuna.

I början av 2013 gästades vi av Abalone Dots, tre tjejer som blandar bluegrass och country till "softgrass". De gjorde två fantastiska konserter i länet. Folkmusikern Sofie Livebrant samt Göteborgs baserade Navarra gjorde även dem offentliga konserter i samband med att de turnerade i de sörmländska skolorna. Elisabeth Konto manou är en av Frankrikes främsta jazzvokalister och sedan 2008 bosatt i Sörmland. Tillsammans med sönerna Gustav Karlström och Joey Belmondo turnerade hon under våren till en rad arrangörer runt om i länet.

Höstens konserter, som vi tillsammans med länets arrangörer

Under våren 2013

Abalone Dots

25 jan 2 feb Josef´s House of Blues, Eskilstuna Trosa kvarn, Trosa

Navarra

12 feb 14 feb Nyköpings folkhögskola Koordinaten, Oxelösund

Elisabeth Kontomanou

12 mars Koordinaten, Oxelösund 19 mars 20 mars 21 mars Multeum, Strängnäs Contrast, Eskilstuna Amazon, Flen

Sofie Livebrant

19 mars Nyköpings folkhögskola

Under hösten 2013

Finnskogen

11 sept Koordinaten, Oxelösund 12 sept Elektron, Gnesta

Tshiribim

24 sept 26 sept 3 okt 24 okt Nyköpings folkhögskola Elektron, Gnesta Multeum, Strängnäs Blå salen, Eskilstuna

Hanna Elmquist Band

1 okt Nyköpings Folkhögskola 2 okt 3 okt Contrast, Eskilstuna Elektron, Gnesta FOTO: PER KRISTIANSEN samarbetade kring, varvades med musik från norska Finnskogen, svängig klezmer med Tshiribim och modern jazz med Hanna Elmquist Band. Swing Sling Brass bjöd på en gungande brassensemble. Peter Asplund sjöng Mel Tormés musik tillsammans med Martin Sjöstedt i deras Dektette. Romeo & Julia Kören gjorde renässansens musik till gänglig och syskonen Adama och Solo Cissokho samt Ellika Frisell och Rafael Sida gav världsmusiken ett ansikte. Gnesta Kulturskola och Scenkonst Sörmland ordnade också workshops för elever strax före fyra av konserterna, varvid eleverna blev förband till kvällens artister.

Romeo & Julia Kören

11 okt Mariefreds kyrka 12 okt Nyköpings Teater, Nyköping

Swing Sling Brass

6 nov Koordinaten, Oxelösund

Peter Asplund och Martin Sjöstedt Dektette

6 nov 7 nov 8 nov Contrast, Eskilstuna Bildningscentrum Prins Wilhelm, Flen Trosa kvarn, Trosa 9 nov 12 nov Pelles Lusthus, Nyköping Grafikens hus, Mariefred

Adama och Solo Cissokho

19 nov Nyköpings Folkhögskola

Ellika & Solo & Rafael

21 nov 22 nov 28 nov Koordinaten, Oxelösund Josef´s House of Blues Elektron, Gnesta

Drömmen om Amerikat

26 nov Nyköpings Folkhögskola

Lunchkonsert

I adventstid arrangerades en lunchkonsert i Gula huset i samarbete med P4 Sörmland som sände direkt. Det bjöds på julmusik i svensk folklig tradition med Malin Foxdal, sång, och Sofie Livebrant, piano, och elever från Djurgårdsskolan.

14 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

OFFENTLIG MUSIKVERKSAMHET

After Work Music

After Work Music heter Scenkonst Sörmlands musikserie med konserter i de egna lokalerna i Eskilstuna. Här kan publiken efter arbets dagens slut njuta av en kortare konsert. I första hand medverkar Scenkonst Sörmlands egna musiker men ibland även gästartister. Under året gavs totalt 13 konserter.

Togetherness.

Våren 2013

31 jan Prima svenska Donnor

En musikkabaré om mötet mellan de två helt olika artisterna Zarah Leander och Alice Babs. Margaretha Dalhamn – sång, Karin Frölén – sång, Jan-Erik Sandvik – piano, Nils-Åke Petterson – klarinett, Kristina Ekman – viola samt Jan Bergman – kontrabas.

14 feb Kvartett Blå

Scenkonst Sörmlands och Blå Salens egen stråkkvartett med Camilla Arvidsson – violin, Johan Morén – violin, Kristina Ekman – viola samt Emma Beskow – cello.

28 feb Kammarmusik för två

Underhållande, virtuos och känslosam kammarmusik med Sanna Hotell – piano och Åsa Karlberg – flöjt. Gästmusiker: Anette Kumlin – oboe.

14 mars Med flygeln i centrum

Konsertpianisten Bengt-Åke Lundin släpper ut några av de mest virtuosa piano styckena ur Blå Salens Steinway.

28 mars Togetherness

Vackra melodiösa jazzmelodier och tonsättare som Porter, Debussy och Ramel tolkas av syskonen Monica Dominique – piano och Palle Danielsson – kontrabas.

11 apr Speglingar av Indien

Dansens och rytmens poesi i mötet mellan östindisk tempeldans, nordindiska tablatrummor och det melodiösa stränginstrumentet sarod. Ulrika Larsen – dans, Soumen Roy Chowdhury – sarod och Suranjana Ghosh – tabla.

25 apr Evert, Harry och havet

Musikaliskt möte mellan Evert Taube och Harry Martinson. Martin Bagge – sång och gitarr, Åsa Karlberg – flöjt, Anette Kumlin – oboe, Nils-Åke Pettersson – klarinett, Anders Kjellberg – horn samt Ivan Jurkovic – fagott.

Hösten 2013

26 sept Fragile sense of belonging

Nutida musik med ensemblen från I hit the Ground running. Åsa Karlberg – flöjt, Johannes Thorell – saxofon, Camilla Arvidsson – violin, Hanna Dahlkvist – cello, Jonny Axelsson – slagverk.

10 okt Hanna Husáhr

En av årets två Unga Svenska Solister. Hanna Husáhr – sång och Henrik Måwe – piano.

25 okt Tshiribim – en resa till Jiddishland

En resa i Jiddischland, dess värld och kultur. Kammarklezmer med själ och känsla med musiker på högsta nivå. Anne Kalmering – sång, Semmy Stahlhammer – fiol, Miriam Oldenburg – dragspel, Isabel Blommé – cello.

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

7 nov Wienercafé

En konsert med äkta wienerkänsla från tiden runt förra sekelskiftet. Camilla Arvidsson – violin, Agneta Ölund – cello, Samuel Skönberg – piano.

21 nov Drömmen om amerikat

Följ med emigrantbåten till Amerika och upplev visor om hav och kärlek, drömmar och hopp med mustiga och poetiska texter, vackra och svängiga melodier. Maria Misgeld – sång, Dag Westling – sång och gitarr, Camilla Arvidsson – violin, Pal Johnson – bas.

12 dec Julens klassiker

En konsert med alla julens bästa sånger. Olle Persson – sång och Camilla Arvidsson – violin.

15

OFFENTLIG MUSIKVERKSAMHET

Lagersberg.

2013

Musik på Sörmländska Slott & Herresäten

Konsertsalarna på sörmländska slott och herresäten är mycket speciella och tillhör några av de bästa konsertplatser Sörmland har att erbjuda både kulturhistoriskt och akustiskt. Det har vi i snart 25 år tagit fasta på genom konsertserien Musik på Sörm ländska Slott och Herresäten.

Detta året innehöll serien 61 konserter fördelade på 21 herr gårdar i länet. Vi producerade 23 av dessa konserter gällande idé, artist och program.

En viktig ingrediens i serien är konserterna med Unga Svenska Solister. Det är artister som inte fyllt 30 år och som är på väg ut i sin karriär som musiker. 2013 utnämnde vi sopranen Hanna Husáhr, sång, samt Ellen Nisbeth, viola, till just Unga Svenska Solister. Ur årets program kan vi särskilt nämna kontrabasisten Sebastien Dubé som tillsammans med Torbjörn Näsbom på nyckel harpa bjöd på ett par minnesvärda konserter strax efter midsommar. Även den virtuosa piano- och violinduon Igudesman & Joo som blandade Mozart och Bond i en minst sagt annorlunda och upp skattad konsert i Rikssalen på Gripsholm.

Igudesman & Joo.

DATUM

11 maj 27 juni 27 juni 30 juni 4 juli 4 juli 5 juli 6 juli 7 juli 8 juli

ARTIST

Familjekonsert med Namaste Sebastien Dubé, kontrabas Torbjörn Näsbom, nyckelharpa Mikael Samuelsson, sång Sebastien Dubé, kontrabas Torbjörn Näsbom, nyckelharpa Igudesman & Joo Stockholm Lisboa Project Trio Härenstam, Sparf, Lavotha Splet Ensemble Antique Ensemble Antique 16

PLATS

Ånhammar Lagersberg Haneberg Gripsholm Gripsholm Lagersberg Stjärnholm Stjärnholm Stjärnholm Ekensholm SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

OFFENTLIG MUSIKVERKSAMHET

Hanna Husáhr.

Sebastien Dubé.

DATUM

14 juli 26 juli 29 juli 1 aug 4 aug 8 aug

ARTIST

Visor på Nynäs: Eva Tjörnebo & Viskompaniet Abalone Dots Jenny Lind-konsert Togetherness Monica Dominique, piano Palle Danielsson, bas Hanna Husáhr, sång Henrik Måwe, piano Weberkvartetten och Georg Gulyás, gitarr Anna Paradiso Laurin, cembalo Nils-Åke Pettersson, klarinett Kvartett Blå

PLATS

Nynäs Malstanäs Säfstaholm Gripsholm Elghammar Lagersberg

Ellen Nisbeth.

DATUM

8 aug 10 aug 11 aug 17 aug 18 aug 19 aug 25 aug

ARTIST

Hanna Husáhr, sång Henrik Måwe, piano Annika Cleo, sång Klas Jättner, gitarr Niclas Skagstedt, piano Åsa Karlberg, flöjt Bengt Åke Lundin, piano Anette Kumlin, oboe Ellen Nisbeth, viola Jie Zhang, piano Jenny Lind-konsert Ellen Nisbeth, viola Jie Zhang, piano Silfver

PLATS

Mählby Mälby Gripsholm Fiholm Sundbyholm Säfstaholm Öster Malma SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 17

DANSUPPDRAGET

Scenkonst Sörmland har under 2013 fortsatt arbetet med att inspirera lokala arrangörer och den sörmländska publiken att upptäcka den moderna dansen. Det har vi gjort genom platsspecifika dansresidens och det internationella projektet

Growth

. Båda projekten ses som nationellt intressanta och är därför delvis finansierade av Kulturrådet som utvecklingsprojekt.

Femme.

Growth – dansad ekonomi

Projektet Growth är ett samarbete med The Baxter Theatre i Kapstaden. Projektet är en utveckling av båda institutionernas arbete med modern dans. Growth innebär ett prövande av en öppen konstnärlig process. Tonsättare och koreograf möter referens grupper för insamlande av material till en dansföreställning med nyskriven musik som gestaltar mänskliga erfarenheter av ekono misk tillväxt. Årets produktion gestaltade unga vuxna arbetslösas situation i ett samhälle styrt av ekonomisk tillväxt. Läs mer om projektet under Egna produktioner på sidorna 6–9.

Dansresidensen

Ett dansresidens innebär att en koreograf/dansare/danskompani erbjuds en möjlighet, logistiskt och ekonomiskt, att utforska ett tema, repetera ett verk, testa nya idéer eller finslipa något man arbetat på länge. Under tre år vill Scenkonst Sörmland arbeta med kommun- och platsspecifika dansresidens. Det betyder att en koreograf/dansare/danskompani möter en kommun och ett plats specifikt tema. Detta tema gestaltas i dans och får en form som på något sätt kan visas för en publik. Tanken är att utövare av modern dans står i dialog med det lokala, att dansen blir en samhällskom mentar, att den blir angelägen.

Dansresidensen bygger på öppen process och olika former av delaktighet. Det kan vara olika former av research i en specifik miljö via intervjuer och filmning, dialog med referensgrupper, workshops och öppna repetitioner med eller utan efterföljande publiksamtal. Tanken är att kringgå, eller kanske i vissa fall sätta fingret på just de olika förutsättningar som finns för att nås av, känna sig tilltalad av eller "förstå" modern dans.

Under året genomfördes och påbörjades tre residens.

Femme –

Flen

Den jordanska koreografen och dansaren Ahmad Sahli har intres serat sig för konstruerade kvinnoroller som finns i olika kulturer och hur de både håller tillbaka och snävar in och hur de ibland kommer ur kvinnors egna viljor och egen kraft. Hur navigerar en i givna strukturer, vilka strategier och vardagsknep hittar en för att bryta dem?

Ahmad mötte, tillsammans med tre dansare (kvinnor), kvinnor i Flen för att samtala med dem om deras upplevelser av gamla och nya strukturer och normer. Hur de upplever sina roller som döttrar, systrar, fruar och mödrar? Vilka andra roller har de och vill de ha? Målet var att omsätta de här berättelserna i interaktion med de tre dansarna.

Temat var kvinnokollektivet och den enskilda kvinnan i förhål lande till den manliga normen. Kvinnors gemensamma globala intressen och erfarenheter. Den enskilda kvinnans vilja och berät telse. Mötena ägde rum i april och maj och resultatet av dessa 18 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

DANSUPPDRAGET

The piece.

The piece –

Katrineholm

Under två år kommer koreografen Cristina Caprioli, med kompaniet CCAP, stå i dialog med Katrineholm som en del av det pågående forskningsprojektet mediality gesturality reciprocity – Choreography as the Weaving Labour of Politics.

Projektet forskar i koreografi som politik. Detta görs genom en granskning av mänskliga rättigheter som begrepp och handling, vilket i sin tur förutsätter en granskning av förståelsen av vad det mänskliga och ”det rätta” betyder och innebär. Forskningsprocessen domineras av språkrelaterade frågor, i synnerhet betydelsen och verkan av skriften kontra talet – inom koreografi, litteratur, filosofi, etik, och politik.

CCAP möter och samarbetar i residenset med projektet Integra tion Katrineholm Residenset rivstartade i april med en djupdykning i språk, för ståelse och empati och i slutet av samma månad framfördes dans föreställningen The Piece för inbjuda grupper och allmänheten på Perrongen, Katrineholm. Residenset avslutas 2014 med den per formativa utställningen The Cloth i konsthallen på Ängelen.

Koreograf Dansare Ljus och Ljud Turnéperiod Cristina Caprioli Emelie Johansson och Marcus Doverud Tobias Hellgren/Lumination 25–29 april möten visades på Ungdomsyran och Fest i Flen i juni.

Femme var ett feministiskt projekt i flera lager som innehöll samtal, en föreställning, en offentlig performance, filmer och en fotoutställning som påkallar en normalisering, eller varför inte en avnormalisering, av rollerna mellan könen. Dansresidenset var ett samarbete med biblioteket, ABF, Projekt KNUT (film och fotout ställningen) och sömnadsgruppen på Knutpunkten som sydde kostymerna till föreställningen.

Koreograf Dansare Ahmad Salhi Ahmad Salhi, Akhona Maqina, Kristina Ahnses, Rebecca Ohlsson Musik Foto Kostym Henrich Munch Morten Høj Åsa Gjerstad, Ibtisam Ali, Khadija Mribih och Areej Alobaedi Fotoutställning på biblioteket; Projekt KNUT i Flen mellan 3–15 juni Föreställning Ungdomsyran 14 juni, Fest i Flen 15 juni

Förvaltning i rörelse –

kontoret i Strängnäs.

giltig.

Strängnäs

Förvaltning i rörelse är ett dansresidens hos Samhällsbyggnads I ett väl fungerande samhälle är det lätt att ta en del saker för givna. Det finns en risk för att falla i medborgerlig dvala, att bli lik Vi glömmer lätt bort att det dagligen pågår ett kvalificerat arbete för att samhället ska fortsätta fungera bra. Att det bakom kulisserna finns en förvaltning som drivs av kompetenta personer. Temat för dansresidenset är att lyfta fram ”det osynliga” arbete som rullar på dag ut och dag in i ett kommunhus. Att synliggöra några av grundbultarna och vardagsförutsättningarna i ett demo kratiskt samhälle.

Den egyptiska koreografen/dansaren Karima Mansour och fil maren Kersti Grunditz följde arbetet i kommunhuset med fokus på stadsplaneringskontoret mellan den 18 och 22 november. Karima var med vid möten, rörde sig i korridorer, fikarum och kontorsrum och speglade det hon såg och upplevde i dans, där och då. Allt detta filmades. Residenset fortsätter under 2014 och kommer i oktober 2014 att mynna ut i en dansfilmsinstallation och ett sceniskt verk.

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 19

PROJEKT

Scenkonst Sörmland har under året genomfört och/eller medverkat i ett antal projekt. Återkommande är Musik Direkt och Världskulturfestivalen.

Världskulturfestivalen dansexposé.

Musik Direkt

Tre lokala uttagningar genomfördes i Eskilstuna, Strängnäs och Nyköping. Länsfinalen hölls i Flen. Riksfinalen i Västerås under Kristi Himmelfärdshelgen arrangerades av Västmanlandsmusiken. Sörmlands bidrag på Riksfinalen var Drava; som pris fick de spela på Stockholm Folk Festival.

Under året har Musik Direkts alla länsrepresentanter genom fört ett visionsarbete för att stärka Musik Direkt inför framtiden och knyta an än mer till organisationen Jeunesses Musicales Inter national (JMI) som driver Musik Direkt-konceptet under namnet Imagine-festivaler. En av musikproducenterna deltog på hösten på ett JMI-möte i Bryssel.

Ale Möller & Sörmland 2013 samt Folk- och världsmusikgalan i Gävle

Samarbetet med Ale Möller fortsatte under 2013. I slutet av febru ari arrangerades två musikverkstäder – på biblioteket i Eskilstuna respektive Culturum i Nyköping. Musikverkstäderna gjordes till sammans med några av de musiker som lockades till vårt projekt 2012 och som då hette SpelaMedAleMöllerBAND. Arrangemangen följdes upp med konserten Ale Möller & Sörmland 2013, på respek tive orter.

Både SpelamedAleMöllerBAND och Ale Möller & Sörmland 2013 var samspels- och ett mångfaldsprojekt initierat av Scenkonst Sörmland, i syfte att identifiera och få kontakt med fler musiker i länet. Projekten presenterades tillsammans med Musik Gävleborg vid ett seminarium på Folk- och världsmusikgalan i Gävle (19–23 februari) som handlade om Artist in Residence och om möjlighe terna kring just det arbetssätt som dessa projekt bygger på.

Festivalsamarbeten 2013

Scenkonst Sörmland har haft flera samarbeten kring festivaler av mångkulturell karaktär och inom nyskapande konst och musik under året. Inom världsmusikområdet har vi samarbetat med Mångkulturell festival i Katrineholm, Typ en festival i Nyköping och Världskulturfestivalen i Eskilstuna. Följande artister och band engagerades för dessa sammanhang: Carl Tillenius, Sofie Live brant, Lisa Rydberg, Lisa Eriksson Långbacka, Joakim Blomgren, Olle Linder, Ale Möller Band, Enes Omerdic, Joey Belmondo, Klara Kazmi, DJ Diva Cruz, Lenacay (Spanien) samt teaterföreställningen My Life med Globträdet. Dessutom bjöds Lisa Baxter från London in till ett publikutvecklande seminarium för arrangörer i hela länet samband med Nordic Art Station i Eskilstuna

Mångkulturell festival

Katrineholm 4 augusti Festivalen hade i år nästan 250 besökare och genomfördes för tredje året av Djulö STF Vandrarhem i samverkan med Katrine holms kommun, KFAB, ABF, DUD och Katrineholmsveckan. Evene manget fick fortsatt tekniskt stöd från Scenkonst Sörmland.

Typ en festival

Nyköping 16–17 augusti Huvudarrangör är föreningen Ung kraft i samverkan med Nykö pings kommun, NBV, Scenkonst Sörmland, Junis med flera. Ung domsfestivalen Typ en festival hölls för sjunde året i rad, helgen innan skolstart, och bjöd på musik från både nationella och lokala band plus ett antal aktiviteter från Nyköpings föreningsliv. Scen konst Sörmland bidrog med Carl Tillenius som konferencier och trollkarl samt en konsert med Sofie Livebrant Band. Evenemanget är drogfritt, gratis för besökarna och öppet för alla åldrar men med en primär målgrupp som är ungdomar 14–19 år.

20 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

PROJEKT

Världskulturfestivalen

Eskilstuna 27–28 september Festivalens huvudarrangörer är Eskilstuna Kultur, Scenkonst Sörmland och Eskilstuna Folkhögskola i samarrangemang med ABF, Sensus, Studefrämjandet, Nordic Art Station, Munktellstaden, Kommunfastigheter och med stöd av Sparbankstiftelsen Rekarne. I år samverkade festivalen dessutom med 26 ideella föreningar vilket är fler än någonsin tidigare. Dessa var Aukan Eskilstuna, Alka Chile Eskilstuna, Axé Capoeria, Bolivianska Föreningen i Eskilstuna, Carpe Luna, Cosplaypatrullen, Eskilstuna Orientaliska Dansförening, EUS, Föreningen Världskultur, Globträdet, Iranska Kurdistans Demo kratiska Kvinnoförening i Eskilstuna, Kaldeiska Babylon Föreningen, Kulturföreningen Tontroll, Kurdiska Föreningen i Eskilstuna, Kurdiska Unionen, Latin & World Rhythm, Ledigt på linjen, Le Otaku Club, Minos, Nifelfang, Peruanska Föreningen, Polska Föreningen, Spel föreningen Timewarp, Sri Lanka Föreningen, Sörmland Latin Band och Torshälla Finska Förening.

I vår serie Musik på Sörmländska Slott och Herresäten samar betar vi med en rad musikfestivaler, bland annat Musikdagar i Gryt, Nyköpings kammarmusikfestival på Stjärnholm samt Julitafestivalen på Julita gård.

Tebogo Monnakgotla och framfördes av fem musiker från Scen konst Sörmland. Ananda Fuchs från Sydafrika gjorde koreografin för fem sydafrikanska dansare. Tillsammans skapade de en före ställning baserad på material från två referensgrupper med unga arbetslösa från Sverige och Sydafrika som diskuterat, problemati serat och improviserat kring begreppet ekonomisk tillväxt. I Kapstaden spelades tio föreställningar, inklusive urpremiären på Baxter Theater 29 augusti. Svensk premiär blev det på Eskilstuna Teater 12 september och därefter totalt sex föreställningar i Sörm land och Stockholm. I Sverige fick föreställningen en andra akt genom scenkants samtalet Din guide i tillväxtvärlden – funderingar kring ekonomisk tillväxt ur ett globalt perspektiv. Medverkade gjorde författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman och nationalekonomen Stefan De Vylder. Delar av processarbetet och det material som genere rades visades i utställningsform i anslutning till föreställningarna i Sverige. Projektet stöds av Kulturrådets utvecklingsbidrag.

Growth

Growth är ett treårigt konstnärligt samarbetsprojekt mellan Scen konst Sörmland och Baxter Theatre i Kapstaden, Sydafrika. Projek tet har som avsikt att vara en del av den pågående debatten kring begreppet tillväxt och addera perspektiv till diskussionen av BNP som välfärdsindikator. Vi vill undersöka om och hur vi kan omdefi niera tillväxt och välfärd. Hur tar man till vara potentialen hos unga vuxna med sociala problem? Hur får personer med funktionsned sättningar samhället att växa? Är jämlikhet en automatisk konse kvens av tillväxt? Får ”hela människan” plats i tillväxtens snabbt uppåtgående spiraler?

Första året av samarbete har resulterat i dansföreställningen I hit the Ground running. Musiken är nykomponerad av svenska

Världshistorien

Sveriges Radio P1 Scenkonst Sörmland skriver världshistoria med Radioteatern. Scenkonst Sörmland medverkade i radioteaterns projekt Världs- historien som genomfördes i samarbete med alla 19 länsteatrar i landet. Projektet handlar om att sätta fokus och berätta om olika människor som påverkat historien genom sitt liv och arbete för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Världshistorien bestod av korta nyskrina pjäser om 5 minuter vardera. Inspelningarna resulterade i totalt 365 pjäser, där en pjäs om dagen sändes under hela året. Scenkonst Sörmland bidrog med 25 pjäser och medverkande var Ingela Schale Berghagen, Tove Edfeldt, Zardasht Rad, Pär Malmström och Gustaf Kling. Världshistorien hade mer än 100 000 lyssnare varje dag under 2013. 2,3 miljoner unika lyssnare totalt hörde Världshistorien.

Growth.

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Ale möller & Sörmland 2013.

21

KONSULENTVERKSAMHETERNA FILM I SÖRMLAND

Fokus har varit barn och unga samt visningsfrågor. Under 2013 har länets nio kommuner kunnat glädja sig åt att åtta digitala biografer nu är etablerade och därmed kan filmkulturell verksamhet fortsätta utvecklas.

För att skapa dialog med länets kommuner kring film valde vi att under hösten inleda rena mötesdagar som vi kallar ”On Location”. Katrineholm och Strängnäs var de två kommuner som vi hann med och på plats mötte vi tjänstemän, lärare och filmare. Samtalen handlade om att lyssna på deras tankar och dela information om våra möjligheter.

Under året har en av de tre tjänsterna varit vikariebesatt på grund av föräldraledighet. Verksamheten har anpassats efter dessa förutsättningar och hållit en lägre profil vad gäller stöd till unga talanger.

Verksamhetsberättelsen har utformats efter de mätbara mål som planerats för 2013.

MÅL INOM UPPDRAGET FILMPEDAGOGISK VERKSAMHET

Den pedagogiska verksamheten riktar sig till förskola, skola och fritidshem. 2013 vill vi:

1 erbjuda fortbildningar för lärare

Målet var att nå minst 150 pedagoger genom fortbildning i rörlig bild. Film i Sörmland fortbildade 198 personer och de kurser som erbjöds var:

90-min en kort intensiv workshop med iPads i syfte att väcka ett ökat intresse att använda film som metod i skolarbetet. I Oxelösund och Strängnäs genomfördes kursen för 35 pedagoger. Filmdagar på Åsa folkhögskola anpassat för skolan.

hade rubriken ”Engagera fler”. Anmälningarna blev för få så dagarna utvecklade sig till att bli en fortbildningsdag med 14 deltagare som praktiserade filmarbete FilmAkademier , möte mellan film och forskning. ”Språkutveck- ling” med Carina Fast, Uppsala universitet, som talade om barns förmåga att koppla ihop talat och skrivet språk. Under rubriken ”Informationsfrihet – en mänsklig rättighet?” talade Fredrik Holm berg om Medie- och Informationskunnighet (MIK) kopplat till läro planen. Sist ut under hösten var Mårten Blomkvist, filmkritiker på DN, som tittat på ”Reklamfilmens historia”. 3 stycken med totalt 61 deltagande pedagoger.

Temadag om iPads för länets skolutvecklare för de 14 deltagarna. inledde höstens arbete. Peter Karlberg, skolverket var inbjuden och en av talarna I samband med att Tigerfestivalen fyllde sju år och fick en utställ ning på Eskilstuna museum, genomfördes en fortbildningsdag om hur visuella medier lagras för framtiden . Kaisa Unander, chef för teknikenheten på avdelningen för audiovisuella medier på Kungliga biblioteket i Stockholm föreläste för 25 deltagare.

2 erbjuda pedagogiska projekt med tydliga ramar, introduktion och avslut

Målet var att nå minst 450 elever genom pedagogiska projekt. Film i Sörmland arbetade med 646 elever samt 64 lärare. De projekt som genomfördes var följande:

Fortbildning Film hette en temadag som Eskilstuna kommun beställde till höststarten. 12 lärare för årskurserna 1-9 deltog och fick under en dag prova på alla moment från ”ax till limpa”.

Filmklubb för lärare lärare deltog.

blev en ny satsning under 2013. Med syfte att ge större kunskap om det stora FilmBibliotek som Film i Sörm land har, arrangerades två eftermiddagar, i Strängnäs och Gnesta, då filmer presenterades anpassade för olika åldersgrupper. 37 APP:Reklam rörlig bild. samlade under året 302 elever och 20 lärare i Gnesta, Nyköping och Flen. Projekten inleddes med workshops för peda goger, ett fortbildningstillfälle som ger fördjupad kunskap om Kartongfilm erbjöds till Trosa och 39 elever samt 3 lärare deltog. Inledande fortbildning av personalen skapade mer delaktighet under projektet. Därmed har alla kommuner erbjudits projektet och endast Oxelösund har avstått.

22 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

KONSULENTVERKSAMHETERNA

Språkutvecklingsprojekt för vuxna SFI elever prövades i Trosa under våren. 3 lärare och 10 vuxenstuderade möttes vid tre tillfällen och skapade personliga presentationer på film. Visningen genom fördes på Trosa biograf för familj och vänner.

Skolbiovalen i Sörmland genomför i de flesta kommuner som en liten kopia av ett vanligt demokratiskt val. Elevrepresentanter från varje skola får en utbildning av Film i Sörmland på hur valet genom förs, var filmklippen på valbara filmer finns och lite bakomkunskap kring filmerna. Därefter genomför eleverna själva valen på sin skola och rapporterar resultatet till kommunen där vinnande film redovisas på kommunens hemsida. I dessa utbildningar deltog under året 295 elever och 38 lärare.

3 utveckla och lansera ”självgående projekt”

Målet var att på hemsidan presentera fyra filmupplägg ”arbeta på egen hand”. Film i Sörmland kunde presentera ytterligare ett peda gogiskt upplägg, så hemsidan har nu fyra filmupplägg.

Animation innehållande både cut out och leranimation, lanserades 2012 på hemsidan.

Boktips på film har haft en något mindre roll under året mest på grund av att visningstekniken som Film i Sörmland lånat ut till de kommunala biblioteken var i behov av uppgradering. Men Världs- bokdagen den 23 april, blev även 2013 en samlingsdag då skolor och bibliotek delade med sig av färdiga boktips. Tipsen sattes sam man av Film i Sörmland. POFF – pojkar och flickor i fokus Eskilstuna. erbjöds till årskurs 4 och 5 i länet. Under våren anmälde sig 13 klasser varav 6 avslutade arbetet. Resultatet presenterades som en utställning under Spring Pride i

4 genomföra Tigerfestivalen

Målet var att ha minst 350 elever och lärare i publik. Film i Sörmland nådde 291 personer.

Tigerfestivalen gymnasiet.

genomfördes för sjunde året. 52 filmer skapades i sörmländska förskolor och skolor. Filmerna visades på storbildsduk i tre salonger på Bio Rio, Eskilstuna. 291 personer såg filmerna. Yngs ta filmskaparna var förskolebarn i 2-års ålder och de äldsta gick på Daniel Nyström i klass 5 på Djurgårdssksolan, Eskilstuna, hade gjort årets Tigeraffisch. Utställningen GRRROAAAW, om Tigerfestivalens första sju år, hade sin vernissage i februari 2013 på Eskilstuna Konstmuseum.

5 stötta kommunerna i utvecklandet av skolbioverksamheten

Målet var att arbeta med skolbio i minst 4 kommuner med fokus på delaktighet. Film i Sörmland var delaktig i skolbioutveckling i fyra kommuner.

Inför skolbiovisningar har lärare i länets kommuner fått fort bildning om filmens tema, struktur och möjliga samtalsingångar. 74 lärare deltog fördelade på fem tillfällen.

BUFF , Barn- och ungdomsfilmfestivalen, i Malmö lockade som vanligt många. 11 sörmlänningar från fyra kommuner deltog. Utöver BUFF-programmet hölls ett Sörmlandsmöte med Jens Lanestrand, Biografcentralen, som informerade om de filmer som han distribu erar som skolbio.

En utbudsdag för skolbio arrangerades på Biostaden i Nyköping med 15 deltagare från fem kommuner. Annika Gillegård, Svenska Filminstitutet, deltog och presenterade bland annat ”Boken på duken”. Hösten inleddes med ett möte för de kommunala skolbio- samordnarna där även Nils-Thomas Andersson från Filmcentrum deltog och presenterade nyheter.

6 stötta filmprojekt föreslagna av kommuner och skolor

Målet var att stötta kommuner som fått ekonomiskt stöd utifrån för filmprojekt. Film i Sörmland var delaktig på fem platser i fyra kommuner.

Många kommuner har sökt varit delaktiga.

filmpedagogiskt stöd från Svenska Filminstitutet eller skapande skola-medel från Statens Kulturråd för arbete med film. Möten, planeringsdagar och praktiska work shops har genomförts i fyra kommuner. Totalt har 45 pedagoger Strängnäs sökte och fick pengar från Svenska Filminstitutet för att arbeta med filmprojektet TAVLAN på fritidshemmen. Inom skapande skola har klasser från årskurs 5 anmält sitt intresse att få arbeta med porträttfilm. Oxelösund scenografi. Ramdalsskolan fick skapande skola-medel för att genomföra ett musikalprojekt med rörlig bild, bland annat som Vingåker sökte skapande skola-medel för alla elever i alla årskurser. Årskurserna 3–8 förväntas arbeta med film på olika sätt. På Årbyskolan i Eskilstuna manus som ska filmas.

har förskolan till årskurs 3 valt att arbeta med ”Film, rim och ramsor”. Årbyskolans särskola har skrivit I dessa kommuner har Film i Sörmland varit delaktig i ansöknings processen, planering, upplägg och kontaktförmedling till professio nella filmaktörer. Som ett led i det strategiska arbetet att behålla kunskapen i skolan har Film i Sörmland ansvarat för workshops för den pedagogiska personalen. Genomförandet av eget skapande sker våren 2014 med stöd av professionella filmarbetare.

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 23

KONSULENTVERKSAMHETERNA

The AppleInABox från Nyköping. Ett av de vinnande lagen i Noomaraton.

Inspelning i lag Mamosta, Katrineholm, under Noomaratonhelgen.

MÅL INOM UPPDRAGET VÄXTHUS OCH TALANG

Växthus och talang riktar sig främst mot personer över 18 år. 2013 vill vi:

1 erbjuda mötesplatser för unga talanger

Målet var att erbjuda fyra mötesplatser mellan filmare och unga talanger. Film i Sörmland skapade ett eget regionalt möte och möjliggjorde deltagande på två nationella arenor för ung film.

Frame , Sörmland regionala uttagningen till Novemberfestivalen, genomfördes på Biostaden, Nyköping, i maj. Då visades 16 filmer för en publik på cirka 100 personer. Vinnaren i åldersklassen 16–19 år blev ”Agent Johansson – Flickan i parken” i regi av Claes Andersson, Nyköping. I den äldre åldersklassen, 20–26 år, vann Markus Eriksson med sin film ”Trio”. Filmskaparna fanns på plats under November festivalen i Trollhättan.

Filmbasen.se

satsningar. , webbplats för kontakt och stödansökningar. I december hade sidan ett fyrtiotal registrerade sörmlänningar och 2 filmare hade ansökt om stöd genom filmbasen. 4 filmprojekt fick stöd via Crowdculture, dessa hade också kontakt med Film i Sörmland. Totalt har Film i Sörmland gett ett tjugotal personer stöd i olika former, de flesta i samband med växthus- och talang FilmGlappet är en nationell arena för unga filmare och som arrangerades för fjärde året på Filmhuset i Stockholm i maj. Svenska Filminstitutet tog 2013 över ansvaret för mötesplatsen. Två ungdomar från länet deltog.

Bitchpiloterna i samarbete med Film i Dalarna och Film på Gotland erbjöds två Sörmlandsaktörer en möjlighet att vid tre tillfällen möte kvinnliga förebilder, nätverka och få en egen mentor för att utveckla sin manusidé. Gabriela Salazar, Eskilstuna, och Louise Yderbo, Katrineholm deltog. Film i Sörmland hade stöd från Svenska Filminstitutet för verksamheten. UFF – Ung FilmFramåt arrangerades för tionde året. Sörmlandsdel tagarna var Nicklas Astfors, Eskilstuna, och Melina Nelifrii, Nyköping. Under Uppsala Internationella Kortfilmsfestival firades UFF och 10-års jubileet uppmärksammades.

Pitchkurs hölls i Eskilstuna i april. Kursen var ett samarbete mellan Film i Sörmland och resurscentrum för Film i Stockholm, Uppland, Västmanland och Örebro. Sex deltagare fick under ledning av Zanyar Adami lära sig grunderna. I juni pitchade de sedan sina filmidéer för producenter under en dag i Västerås. Marcus Laving, Nyköping, deltog från Sörmland.

Bergmanveckan på Gotland samlar filmtalanger från hela landet. Sörmlands deltagare hette Marcus Laving, Nyköping.

3 erbjuda nätverk kring Sörmland som inspelningsplats

Målet var att samlade professionella filmutövare vid minst ett till fälle. Film i Sörmland arrangerade ett regionalt möte för nätverkande.

Träff för etablerade filmarbetare hölls i början av september. Tjäns temän från Media-desken, EUs nationella kontor, deltog och presen terade det framtida ”Kreativa Europa”.

2 erbjuda växthusverksamhet till unga filmare

Målet var att arrangera talangutveckling på flera nivåer och för söka få kvinnliga filmskapare delaktiga i arrangemangen. Film i Sörmland kunde, i samarbete med andra resurscentra, ge både basutbildning och högre talangkurser.

24 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

KONSULENTVERKSAMHETERNA

Skolbioinformatörer får utbildning inför valet av film på sin egen skola.

MÅL INOM UPPDRAGET VISNING OCH SPRIDNING

Visningsområdet prioriterar regional film och stöd till de biografer som vill digitalisera. 2013 vill vi:

1 fortsätta de kommunala samtalen kring biograffrågan

Målet var att ge stöd till de kommuner i länet som ännu inte digita liserats. Film i Sörmland stöttade två av de tre kommunerna som saknade ny biografteknik.

Vingåker och Gnesta kommun kunde under året glädjas åt både kommunala och statliga stöd. Svenska Filminstitutet möjliggjorde bland annat nyinvestering av digital teknik och säkrade därmed bio grafernas överlevnad. Tyvärr fick inte Oxelösunds biograf den kom munala förankring som behövdes för att kunna fortsätta existera.

2 genomföra arrangörs- och biokonferenser

Målet var att genomföra konferenser om arrangörskap i visnings frågor. Film i Sörmland höll i början av året en regional utbildnings- nätverksdag för länets biografer och filmstudios.

På biostaden i Nyköping arrangerades i februari en regional mötesplats där 18 representanter från biografer och filmklubbar i fem kommuner deltog, för att utbyta erfarenheter och samtala om arrangörsfrågor. I Eskilstuna pågick under året ett arbete för att renovera Royal, en av Eskilstunas gamla biografer. Målsättningen är att skapa en visningsarena för smalare film. Under hösten hölls, i samarbete med Folkets Hus och Park, en fortbildning i biografarbete. Under rubriken Arrangera Mera planerades två helgkurser inom 4-läns samarbetet (Film Stockholm, Västmanland, Örebro och Sörmland), en i Stockholm och en i Örebro. Den första träffen ställdes in på grund av för få anmälningar. Den anda helgen blev av och genomföras med nitton deltagare vara två var från Gnesta.

Videokonst i det offentliga rummet och Hur mottas Videokonst som visas i det offentliga rummet lade 22 respektive 25 deltagare. var rubriker när två utbildnings dagar genomfördes kring kort- och konstfilm. Konferenserna sam-

3 erbjuda ett breddat filmutbud för fler grupper

Målet var att ge stöd för visning av något smalare film samt av lokalt skapad film. Film i Sörmland kunde erbjuda nya grupper tillgång till filmföreställningar.

KomÅse utomhusvisning av film. I samarbete med Nyköpings kommun genomfördes arrangemanget för fjortonde året. Sju kortfilmer visades, i mitten av augusti, för en publik om cirka 400 personer.

Noomaraton arrangerades första helgen i september för femtonde året. I Sörmland anmälde sig ett sextiotal personer för att i lag skapa film under 24 timmar. Regionala vinnare möttes på visning i Stockholm i slutet av månaden där de även träffade vinnarna från övriga tretton län som deltog i tävlingen. Film i Sörmland var en av de fyra arrangörerna.

Under året kunde arrangemangen kring syntolkade filmföre ställningar utvecklas. En form skapades där fyra program presen terades, ett för jul/nyår och ett för vår, sommar och höst. Elva filmer syntolkades, samtliga på Bio Rio i Eskilstuna. Film i Sörmland hade stöd från Svenska Filminstitutet för verksamheten.

Film i Sörmland var engagerad i Spring Pride , Eskilstuna, och kunde visa en utställning av eget filmskapande och processarbete kring genus som fler skolor i länet arbetat med under året.

En visning av regionalt skapad film genomfördes för publik på Biostaden i Nyköping i början av september. Fyra filmer gjorda med crowdfundingstöd visades. Ytterligare fyra filmer presenterades varav två som work in progress. SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

UFF – Ung Film Framåt.

25

KONSULENTVERKSAMHETERNA

DANS I SÖRMLAND

Sörmlands danskonsulent arbetar med att synliggöra dansen som konstform i länet genom att: • bredda intresset för danskonsten • stärka danskonstens ställning • ge fler möjlighet att uppleva dans som scenkonst • skapa arbetstillfällen för utbildade inom dansområdet • ge dansverksamma, såväl professionella dansare, koreografer, danspedagoger som amatörer, möjlighet till utveckling inom danskonstområdet • öka kunskapen och medvetenheten om danskonsten Detta innebär även att förankra danskonsten inom skolan från förskolan till gymnasium och särskola så att alla elever kan möta dansen som konstform både i eget skapande och som scenkonst och kulturhistoriskt arv.

Dansmatte.

Dans i skolan

Under 2013 har en stor del av Dans i Sörmlands arbete fokuserat på att utveckla Dans i skolan-projekt i både grundskola och särskola. Dansmatte, Skapande Skola, har funnits i Eskilstuna för årskurs 6 på Lagersbergsskolan och i Strängnäs kommuns samtliga årskurs 8 klasser. Dels fick eleverna ta del av dansworkshops i matematik och dels fick eleverna se professionella dansföreställningar med matematiskt tema. Alla klassers matematik- och idrottslärare bjöds in att delta i dansmatteworkshops.

Transforma, som visade sin dansföreställning Reaktiva Projek- tioner för samtliga elever som deltog i dansmatteprojektet, visade även sin föreställning offentligt med två föreställningar på Eskil stuna konstmuseum. De offentliga föreställningarna var ett samarbete med länets konstkonsulent. Inbjudna till Eskilstuna föreställningarna var även dansestetelever från St. Eskils gymna sium, vilka också fick möta Transformas koreograf Louise Kvarby i dansworkshop. Delar av föreställningen visades också på Eskilstuna stadsmuseum.

I samarbete med esteteleverna genomfördes dansprojektet Starka kvinnor på Eskilstuna stadsmuseum, maskinhallen, på kvinnodagen 8 mars.

I Nyköping på Långsätterskolan har två stycken årskurs 5-klasser fått delta i workshops med medeltida historiska danser, som senare redovisades med en föreställning.

Särskoleklasser i Bruksskolan, Hälleforsnäs i Flens kommun, arbetade med vattentema och dans. Det resulterade i en dansföre ställning för släkt och vänner.

Fyra klasser från särskolan på Långsätterskolan hade dans med lek, lust och fantasi på schemat under några vårveckor.

Mera Dans i skolan

Under höstterminen 2013 påbörjades dansprojekt Dans och Läsutveckling för förskoleklassen och klass 1 på Långbergaskolan i Nyköping. Dansprojektet fortsätter under vårterminen 2014 och kommer att avslutas med elevernas egen dansföreställning.

Förskolan

Carl Olof Bergs dansföreställning Hallå 42 har dansats för Strängnäs samtliga femåringar. Totalt fem föreställningar. Projektet Dansmatte inleddes med ett pedagogiskt café för samtlig berörd personal. Projektet avslutas med fyra danstillfällen för barngrupper på fyra pilotställen. Allt under ledning av danslä raren Anna Holmkvist Fridh. De regionala nyheterna, Östnytt, kom till en förskola och gjorde ett reportage. Ett reportage som senare även sändes i programmet Landet Runt på SVT.

Material för dans

Tre olika kommuner (Eskilstuna, Gnesta, Nyköping) med tre olika typer av förskolor har deltagit i ett försöksprojekt för att arbeta fram ett pedagogiskt material hur dansen kan finnas i vardagsar betet med barn i förskoleåldrarna. Materialet ska medfölja En väska med dans.

Pedagogdagar med efterföljande dansworkshops för barn grupper har genomförts vid flera tillfällen, i Nyköping i samarbete med Barnkulturcentrum.

I Gnesta kommun har dansläraren Jenny Franke haft dansprojekt på fritids med avslutande föreställning både på våren och hösten. 26 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

KONSULENTVERKSAMHETERNA

Dansmatte.

Förskolan.

Skapa Dans

Dans i Sörmland har deltagit i och varit med att organisera den nationella koreografitävlingen ”Skapa dans” för ungdomar mellan 15 och 21 år. Länsfinalen hölls i Eskilstuna. En duo från Katrineholm och ett solo från Eskilstuna fick representera Sörmland vid riksfi nalen i Karlskrona.

Danskonsulenten medverkade på en hälsomässa i Nyköping med workshops för personer med olika funktionsnedsättningar.

Mälardalens högskola

På programmet industridesign och rumsligheter vid Mälardalens högskola har danskonsulenten haft workshop i kroppar och rörelser i rummet och rumsmedvetenhet.

Föreställningar och liknande

Under våren genomfördes en fyradagars Dansfestival i Nyköping ett samarbete med Nyköpings kommun. Dans på gator och i galle rior. På ungdomsstället Aktionshuset dansade streetdansare med show och välbesökt workshop. Föreställningar på Nyköpings teater har också genomförts. Det handlar om bland annat föreställningarna Les Trois Femmes med Maud’s Art och Transforma med deras Reaktiva Projektioner.

Helena Högberg medverkade på Dansens Dag den 29 april i Eskilstuna, dels med föreläsning och dans hos Scenkonst Sörmland och dels på Contrast. Publiken inbjöds att vara med både i diskus sioner och i workshop.

Festivalen Världens Dans i Eskilstuna har fått ekonomiskt stöd för sina dans- och musikprojekt och på DuD i Katrineholm gavs i december en dansföreställning med Compaso Flamenco med efterföljande workshop.

Från slott till koja

Årets föreställning med nutida dans möter historisk musik flyttade från det tidigare använda Mälsåkers slott till att 2013 vara i en loge i Inneberga, Runtuna. Titeln och föreställningen heter Från slott till koja och det är tre musiker och två professionella dansare som medverkar, samt sju flickor i åldrarna 7–15 år från Sörmland. Flickorna medverkar som väsen, stämningar, känslor…

1700-talsdag på Lagersbergs säteri

Den 24 augusti genomfördes en 1700-talsdag på Lagersbergs säteri i Eskilstuna. Det är ett samarbete med Eskilstuna stads museum. Dagen innehåller en dans- och musikföreställning, föreläsning och en dansworkshop i 1700-talsdanser. Under den dagen medverkade även teatergruppen Gustafva som under året lett ett flertal dansworkshops i historiska danser under ledning av danskonsulenten.

Under året har 2 230 barn och ungdomar deltagit i pedagogisk verksamhet, i kortare eller längre projekt.

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Från slott till koja.

27

28

EKONOMI

En separat balansräkning för Scenkonst Sörmland kan inte lämnas då den är gemensam för hela förvaltningen Kultur & Utbildning Sörmland (KUS).

Resultaträkning Scenkonst Sörmland

inkl Dans i Sörmland och Film i Sörmland

(tkr)

Intäkter

Statsbidrag (grundbidrag) Bidrag huvudman (Landstinget Sörmland) Övriga bidrag och arrangörsavgifter

Summa intäkter 2013

16 614 19 975 4 175

40 764 Kostnader

Personal (inkl inhyrd personal) Lokalhyreskostn inkl media Övriga kostnader

Summa verksamhetens kostnader 2012

16 513 18 019 5 183

39 715

-28 651 -1 319 -8 561

-38 531

-28 294 -1 481 -7 638

-37 413

-211

2 022

-147

2 155

Avskrivningar maskiner och inventarier Avskrivningar byggnader

Verksamhetens nettoresultat

Finansiella intäkter Finansiella kostnader

Resultat efter finansnetto Förändring av eget kapital Intäkter per kundgrupp

Landstinget Sörmland: Uppdragsersättning Landstinget Sörmland: Övrigt Andra landsting Statliga myndigheter Primärkommuner Företag och organisationer Privatpersoner Förvaltningsinterna poster (motpart F)

Summa

-20

2 002 2 002

-15

2 140 2 140

19 975 14 0 17 697 2 342 541 73 122

40 764

18 019 0 15 18 720 2 162 448 253 98

39 715

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 29

PERSONAL

Tillsvidare- och visstidsanställd personal

Maria Weisby

scenkonstchef

Annika Hägg

administrativ biträdande scenkonstchef

Camilla Arvidsson

musiker, violin

Ingela Schale Berghagen

skådespelare

Margareta Brilioth

musikproducent

Magnus Byström

teaterproducent

Mihai Anton Cucu

musiker, violin (t o m 2013-11-30)

Sofia Eklöf

vik filmpedagog/teknisk samordnare (t o m 2013-12-15)

Kristina Ekman

musiker, viola (t o m 2013-05-30)

Christofer Ekströmer

musikproducent

Denise Ferreira

filmpedagog/teknisk samordnare

Anna Hammar

tekniker/sömmerska

Jacob Hansson

kommunikatör (t o m 2013-12-31)

Per Hillblom

filmpedagog

Helene Hultberg

teaterproducent

Åsa Karlberg

musiker, flöjt

Heikki Kiviaho

tekniker/vaktmästare

Linn Kleverman

administrativ koordinator

Anette Kumlin

musiker, oboe

Lisa Lach

marknadsförare

Johanna Lovén

kostymtekniker

Eva Perbrand Magnusson

danskonsulent

Gunnel Nelzén

filmkonsulent

Nils-Åke Pettersson

musiker, klarinett

Monica Gedda Ringdahl

produktionssekreterare

Åse Haukebö Roos

turnéläggare (t o m 2013-06-20)

Annette Taranto

dansproducent

Staffan Udd

turnéläggare (fr o m 2013-08-14)

Anders Westbom

teknisk samordnare

Antal engagerade frilansare för både gästspel och egna produktioner år 2013 var cirka 350. Motsvarande siffra för 2012 var 330.

Inom Landstinget Sörmlands förvaltning för kultur och utbildning, där Scenkonst Sörmland ingår, finns tjänster för ekonomi, personal, data och vaktmästeri.

30 SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Maria Weisby AnnikaHägg Camilla Arvidson Ingela Schale Berghagen Margareta Brilioth Magnus Byström Mihai Anton Cucu Kristina Ekman Christofer Ekströmer Denise Ferreira Anna Hammar Jacob Hansson Per Hillblom Helene Hultberg Åsa Karlberg Heikki Kiviaho Linn Kleverman Anette Kumlin Lisa Lach Johanna Lovén Eva Perbrand Magnusson Gunnel Nelzén Nils-Åke Pettersson Monica Gedda Ringdahl Åse Haukebö-Roos Annette Taranto

FOTOGRAFER: MARTIN SKOOG, PER WICHMANN OCH BJÖRN FRÖBERG

Staffan Udd Anders Westbom Ej på bild

Sofia Eklöf SCENKONST SÖRMLAND – VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Kyrkogatan 3 632 20 Eskilstuna

www.scenkonstsormland.se

Scenkonst Sörmland

Scenkonst Sörmland producerar, förmedlar och arrangerar musik, teater, dans och film samt bedriver pedagogisk verksamhet. Scenkonst Sörmland vänder sig till barn, ungdomar och vuxna i hela Sörmland.

Under 2013 spelade och förmedlade Scenkonst Sörmland 1 348 föreställningar och konserter för en publik på cirka 80 000 personer.

Dessutom deltog barn och ungdomar i länets samtliga kommuner i eget skapande inom dans och film.

Scenkonst Sörmland är en del av Landstinget Sörmlands förvaltning för kultur-, utbildnings- och friluftsverksamhet och finansieras av Statens Kulturråd, landstinget och länets nio kommuner.

Scenkonstchef är Maria Weisby.

www.scenkonstsormland.se