Minnesanteckningar_20140225 (pdf)

Download Report

Transcript Minnesanteckningar_20140225 (pdf)

Minnesanteckningar inflytandegruppen 140225 Tid:

14.30-16.30

Närvarande:

Jessica Smaaland (kontorets representant/resurs), Bengt Elmén, Elsa Tegstam, Lasse Lind (ca 20 minuter sen) Maria Dahl, Ann-Louise Ganskog, Susanne Berg (verksamhetsutvecklare), Jamie Bolling, Inger Hörnfeldt, Anita och Lars Molin (via videolänk), Nicoletta Zoannos (kontorets representant/resurs), 1.

Mötet öppnades 2.

Nicoletta Zoannos fördelade ordet 3.

A. Jessica Smaaland förde anteckningar och Pirjo Rehn kompletterar B. Föregående mötesanteckningar ligger ute på hemsidan. Det var ett rörigt möte och därför är anteckningarna också något röriga. 4.

A. Susanne Berg drog de delar av verksamhetsplaneringen (VP) för föreningen som rör inflytandegruppen. VP antogs av styrelsen den 17 februari. Handling med aktuell del, föreningsdemokrati, av VP var utskickad inför detta möte. Den del av VP som berörs är föreningsdemokratin. I målet anges det att "medlemmar ska ges möjlighet till" vilket är mer självbestämmande än att medlemmar ska göra något. Inflytandegruppen har i och med detta fått en mer formell ställning i VP. Inga frågor. B. Susanne förklarade att anledningen till en uppdragsbeskring är att alla ska veta vad som förväntas av varandra. Utkastet till uppdragsbeskrivning för inflytandegruppen var utskickad inför detta möte. Susanne och Maria Dahl har tagit fram det, och det går nu till hela gruppen för feedback innan styrelsen beslutar. Gruppen ska representera medlemmarna som helhet. En fråga som togs upp av Elsa Tegstam är vem som bestämmer behovet när det står vid behov. Susanne svarar att det är från den initiativet kommer som bestämmer om det finns behov - det kan vara en medlem, gruppen, kontoret eller styrelsen. Pirjo lägger till att det är viktigt att dokumentet finns, det framgår nu tydligare att vi finns och i vilket sammanhang, speciellt med tanke på nya utvecklingsavdelningen. Susanne förklarar vidare att det finns en poäng med att gruppen inte längre ligger direkt under styrelsen. Genom att ligga i verksamheten får gruppen inflytande inte bara på vad, det som styrelsen beslutar, utan också på hur, det som föreningen/kontoret gör. Inflytandegruppen får besluta om sådant som ryms inom budget. Kontoret står för genomförandet. Vill inflytande gruppen göra något annat, till exempel aktiviteter eller helt nya verksamheter, är kontoret behjälplig med att ta fram underlag som styrelsen kan besluta om. Budgeten för inflytandegruppen i år är under 112 500 kr. Inför varje möte tar kontorets fram en resultatbudget för projektet så gruppen har koll och kontroll över ”sina” pengar. En diskussion om möten och dess former följde. Mindre antal möten och med agerande

var alla överens om. Inflytandegruppen beslutade att säga ja till utkastet till uppdragsbeskrivning. Den tas till styrelsen för beslut. 5.

Från och med Bengts föreläsning, direkt efter mötet, kommer Jessica att ta över delar av Nicolettas uppdrag i inflytandegruppen. Det handlar om det mer administrativa stödet till den som är sammankallande, det vill säga Pirjo. Sabina Soldati tar över de rent praktiska bitarna. Susande finns också med som en resurs som föreningsutvecklare. Det går bra att kontakta både Jessica och Susanne som en kanal in till kontoret. Om det behövs hjälp av flera på kontoret ordnar de det. Från styrelsen deltar Bengt Elmén och Maria. Lasse Lind framförde att han tyckte att det också skulle bestämmas i förväg vilka från inflytandegruppen som deltar i medlemsaktiviteter, så att det alltid finns två representanter med och inte alltid samma. A. Inom två månader kommer bättre utrustning så uppkopplingen till Sundsvall ska fungera bättre. B. Filmen med Jessicas föeläsning är på gång. Teknikstrul. Den ska läggas upp på Youtube med dold länk. C. Direktsända föreläsningar på Internet kommer att komma, men troligtvis inte förrän till hösten. På något sätt kommer vi att rapportera från Almedalen men om det blir live beror mest på hur belastat nätet redan är där nere. Mer om det 22 april. D. Bordläggs till 22 april. Det bestämdes att Maria hälsar folk välkomna på Bengts föreläsning efter mötet. 6.

Jamie drog tankarna bakom ansökan till ILU angående stolthetsparaden. Handling bifogad till mötet. Ansökan är godkänd. 3-4 ungdomar från STIL och några från Estland och Lettland åker till Oslo för att träffa norska ungdomar för att prata IL och vara med under stolthetsparaden. Det är mellan 10-15 juni. Hjälp behövs för att få tag på STILs deltagare. STIL kan inte söka ur sin egen fond, därför är det ENILs norra regionskontor som sökt i samarbete med STIL och det är Jamie som arrangerar det. Man behöver kunna engelska. Samma dag som esterna och letterna kommer bjuds det in till medlemsmöte, eventuellt samkörs det med sommarmingel. Idé: tryck upp T-shirtar till detta, som i Norge (stolt, stark, synlig). Kontoret tittar på det och återkommer med underlag för diskussion. 7.

Bordläggs till 25 mars. 8.

Nicoletta hörde sig för vilka som kunde tänka sig att åka till Sundsvall. Kallelse går ut nästa vecka. 9.

A. Jonas Frankssons föreläsning om medborgargolv är planerad till 22 april kl. 18-20. Även Jessica kommer eventuellt ha en lite kortare men ordentligare genomgång av Assistansersättningsutredningen. Möte sker innan detta. B. Nicoletta och Susanne drog planeringen för STIL-dagarna. Nytt för i år är att STIL dagen är två dagar. Lördagen inleds med internationella gäster, det kommer att finnas professionella tolkar. På eftermiddagen är det föreningsstämma och bolagsstämma.

Därefter middag med underhållning. Söndagen är ännu mestadels oplanerad och därför erbjuds inflytandegruppen att komma med förslag vad som kan fylla förmiddagen. Gruppen ska dock inte känna att det är ett ansvar att fylla förmiddagen. Eftermiddagen är tänkt att fyllas med något lättsammare. Anledningen till två dagar är att vi inte ska sända videolänk till Sundsvall utan i stället erbjuda medlemmar att komma ned till Stockholm med en hyrd buss. Gruppen ansåg att det var lite nära inpå man ansåg att det vore bra med en bred på dagarna, om det är ett internationellt fokus på lördagen vore det bra med något nationellt på söndagen. Det som tidigare av dragit mycket folk har varit att lyssna på föreläsningar om att resa med assistans. T-shirtarna togs återigen upp som något vi kan sprida inför sommaren. Det EU-val samma dag, ett förslag är att gemensamt gå till en vallokal med tröjorna på oss. Eller så kan vi börja prata om det svenska valet. Det bestämdes att frågan kan tas upp igen vid ett senare tillfälle. Idéer kan också postas i Facebook-gruppen, eller e-postas till inflytandegruppen eller Susanne. C. Jamie vill prata om EU-valet och 5 maj. Jamie informerar vidare via Facebook och e post. 10.

Mötet avslutades.