111023 Älska Matmässan

Download Report

Transcript 111023 Älska Matmässan

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Älska Mat

Kom och bli inspirerad på höstens godaste mässa 28–30 oktober på Luftkastellet i Slagthuset, Malmö Semifi nal Årets Kock Provsmakningar Workshops Shopping Vinprovning Träffa Bo Hagström!

Bo signerar sin pastaencyklopedi – Viva la pasta – i monter C:15 fredag kl 11.00 och 16.30

lördag kl 11.30 och 16.30

söndag kl 13.00 och 16.00

Luftkastellet i Slagthuset, 28–30 oktober 2011 Jörgen Kocksgatan 7, Malmö fre 10–19, lör 10–18, sön 10–17 Entré: 150:-/vuxen, 100:-/ungdom (8–14 år)

Tack till våra sponsorer och samarbetspartners!

www.alskamat.se

tel: 040-18 68 80

DISTRIBUERAS MED SYDSVENSKAN 23 OKTOBER 2011

2 Älska Mat

Välkommen till Älska Mat!

M in stora passion är att handla – mat. Och då tänker jag inte på panikrundan i storköpet på torsdagskvällen. Nej, jag menar alla de härliga upplevelserna när man har tid och möjlighet att smaka, prata, känna och låta säsongens utbud locka.

Jag älskar att botanisera i gårdsbutiker runt om i Skåne. Att köpa färskt och fräscht på torget. Att frestas i doftande bagerier. Att provsmaka i exotiska affärer. Mina inköp får ta tid, råvarorna är ju så viktiga. Har man bara bra råvaror och lagar med omsorg, så blir det gott.

Jag går ofta och funderar på vad jag ska laga för mat. Gör du också det? Då är Älska Mat något för dig! Den 28–30 oktober är du väl kommen till höstens godaste mässa.

Älska Mat är en wow-upplevelse för alla matentusiaster. Som att strosa runt i en livlig saluhall i Paris eller gå på marknaden i en spansk bergsby. Fast i Malmö då.

Basen i Älska Mat är alltid det lokala och närproducerade, komplet terat med exotiska delikatesser. Som en extra dimension har vi ett tema och i år handlar det om italienska smaker. Vi är ju så många som älskar maten, vinerna och kulturen i La Bella Italia.

Det är tredje gången vi arrangerar Älska Mat nu och mässan har etablerat sig som ett uppskattat inslag i den skånska hösten. I år har vi rekordmånga utställare som erbjuder allt från bröd, kött och  sk till honung, choklad och olivolja. Hos dem kan du smaka, dofta, handla och prata mat. På vår scen pågår hela tiden inspire rande matlagning och spännande kulinariska samtal. Dessutom kan du delta i gastronomiska seminarier och intressanta vinprovningar, uppleva pulsen i Årets Kock-semi nalen och – ja, kom till Luft kastellet i Slagthuset helt enkelt!

Vi ses på Älska Mat!

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Mässfakta

Öppettider Fredag 28 oktober kl 10–19 Lördag 29 oktober kl 10–18 Söndag 30 oktober kl 10–17 Priser Vuxen: 150 kr Ungdom (8–14 år): 100 kr Barn (t o m 7 år): gratis i målsmans sällskap Seminarier och aktiviteter ingår i entréavgiften om inte annat anges i programmet. Vid vissa aktiviteter tillkommer avgift, t ex för vinprovningar. Provning av drycker på mässan På mässan  nns en rad olika dryckesleverantörer representerade. För att prova en alkoholhaltig dryck i en mässmonter köper du ett "provarpaket" för provsmakning hos utställarna. Provarpaketet kostar 100:- och  nns att köpa i entrén och i det område i mässhallen där de  esta dryckesföretagen står. Provarpaketet innehåller ett vinprovarglas samt 5 kuponger till dryckesprover. Ytterligare kuponger för dryckesprover kan köpas separat, då kostar 5 kuponger 70:-. Vinglaset får du behålla och ta med hem eller lämna igen och få 30:- tillbaka.

Observera att utställarna är skyldiga att kontrol lera legitimation vid servering av alkoholhaltiga drycker. Tänk därför på att ha din legitimation tillgänglig. Alkohol serveras ej till personer som är under 18 år.

Biljetter till dryckesprovning i seminarielokalen På Älska Mat presenteras en rad olika dryckes provningar, som du som besökare kan medverka på. Provningarna kostar 100 kr/person/provning. Priset är exklusive entréavgiften till mässan. För att delta i en provning löser du biljett inne på mäs san vid seminarielokalen.

Det går även bra att förboka biljetter. Bokning en är bindande och betalas på mässan senast en timme innan start.

Boka på www.alskamat.se under besökare/aktiviteter.

Mer info: www.alskamat.se

Amelie Rönngard Projektledare Älska Mat Sydsvenska Mässor & Events

Stjärnmeny i restaurangen

Elvio Milleri från stjärnkrogen Era Ora i Köpen hamn har komponerat den meny som serveras i restaurangen på Luftkastellet i Slagthuset under mässan. Låt dig frestas av läckerheter som till exempel italiensk  sksoppa eller pumpagnocchi med salvia och bacon, självklart med Il Fornaios bröd till. Och som dessert – Elvios egen tiramisu!

Arrangör Älska Mat:

www.ssme.se

Sydsvenska Mässor & Events ägs av Numera Mässor och Sydsvenskan.

Hitta hit

Luftkastellet i Slagthuset, Jörgen Kocksgatan 7 211 20 Malmö Europas mest moderna slakteri år 1904 är idag Skandinaviens bäst belägna eventfacilitet. Detta gamla slakteri från starten av 1900-talet skapar otraditionella ramar och helhet till alla arrange mang. Det är i dessa lokaler som Älska Mat arrangeras. Så här tar du dig till anläggningen: Åk med buss eller tåg Pågatågen och stadbuss 2, 3, 7, 35 med  era stan nar på Centralstationen. Härifrån promenerar du max ett par minuter till Luftkastellet i Slagthuset.

Kör bil Kör du bil och kommer norrifrån kör du mot hamnen och tar sedan till vänster ner på Carls gatan. Håll höger i första rondellen och vänster i andra så är du på Jörgen Kocksgatan. Slagthuset har du då på vänster hand. I området  nns gott om parkeringsplatser.

Hela denna tematidning är en produkt från Sydsvenska Mässor & Events

För mer information om målgruppsinriktade tematidningar med smart fi nansiering, kontakta: Jerry Dahlberg, tel 040-28 18 31, [email protected]

Koordinator Lena Gullander Projektledare Annika Sivnert Grafi sk form Jytte Olsson Design Annons Temagruppen Sydsvenskan Text Lena Ståleker, Lydik Kommunikation Traffi c Mia Nilsson

Bilagan når ca 300 000 läsare

Tryck Sydsvenskan Tryck AB, Malmö Trycks på miljövänligt papper.

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS Älska Mat 3

Eva Thuresson och Jesper Dahl på Allé lagar mat efter säsongens utbud.

Stoppa korv med Eva från Allé

Glaserade revben och stoppad

äskkorv. Eva Thuresson från Allé har med sig en rad skån ska godsaker till Älska Mat. Dessutom får vi se henne på scen på lördag, då hon ska prata korv och även visa hur man stoppar korv.

– På Allé jobbar vi mycket med gris som är en riktigt schysst råvara, säger Eva som själv är uppvuxen med grisuppfödning hemma på föräldragården.

Nu hämtar hon kött från lokala grisbönder och serverar det på Allé, bland annat i form av den populära Svinabergaren.

– Det är vår egen variant av wallenbergare, gjord på  äsk färs som smaksatts med ansjovis, citron och lagrad ost. Till det en rödlöksmarmelad och syltad morot.

Efter att ha jobbat runt som kock startade Eva cateringverk samhet 2002 i den alléprydda gården i Svinaberga. Det blev grunden för det som idag är Allé – en matoas vid Stenshuvud nationalpark. – Allés kök styrs med varm hand av kökschef Jesper Dahl och vår mat är baserad på lokala råvaror. Liksom en trädallé skiftar med årstiderna, så följer vår matlagning säsongens utbud. Det är klassisk, traditionell matlagning presenterat på ett fräscht sätt.

Allé erbjuder även catering, festlokal, konferenser och matlagningskvällar.

Monter : C:36 www.alle.se

Foto: Jannie Vestergaard

SMAKA PÅ SKÅNE

Säg skånsk mat och många tänker ägga kaga, gås, grönkålssoppa och äppelkaka. Men vad sägs om surstek och krusbärs pudding? Det är några av de gamla, nästan bortglömda recepten som Smaka på Skåne plockat fram och tolkat på modernt vis för att utveckla det skånska köket.

Och så presenteras Nya Skånska Köket, ett initiativ för att uppmuntra till innovation baserad på tradition. – Det  nns idag ett stort intresse för att laga mat med lokala råvaror och att hitta tillbaka till rötterna, men på ett modernt sätt. I projekt Nya Skånska Köket har man letat fram gamla handskrivna recept i Folkarkivet i Lund och anpassat dem till nutid. Det handlar om gamla skånska rätter som surstek,  skbullar och krusbärspudding.

Smaka på Skåne vill utveckla och lyfta fram land skapet som kulinarisk region.

– Vi jobbar för att Skåne ska förknippas med mat av hög kvalitet, baserad på regionens natur, kultur och historia. Smaka på Skåne har två huvudområden: utveckling av småskalig matproduktion och kulina risk turism, säger Helene Reintjes som är projekt ledare för det sistnämnda området.

Smaka på Skåne är en verksamhet som drivs av Skånes Livsmedelsakademi. Tolkar gamla recept På Älska Mat kommer  era välkända kockar, bland dem Tomas Gustavsson från Häckeberga slott och Eva Thuresson från Allé, att göra sin egen tolkning av äldre recept och tillagningsmetoder. De lagar mat, berättar och bjuder på smakprover.

Smaka på Skåne samarbetar också med Årets Kock och ordnar workshops med några av de väl kända jurymedlemmarna från semi nalen i Malmö. – Sist men inte minst presenterar vi även vårt butikskoncept som gör det lättare att handla när producerat i vanliga butiker, avslutar Helene. Ölskola och rapsolja På Älska Mat står Smaka på Skåne för en rad spän nande workshops och seminarier. Bland annat blir det ölskola med bryggmästaren från Stockeboda gårdsbryggeri och provning av rapsolja – det skånska guldet.

Monter: C:14 www.smakapaskane.se

KRUSBÄRSPUDDING FRÅN 1888

Krusbär i allmänhet, och pudding i synnerhet, är något som ofta förekommer i de gamla skånska recepten. Originalre ceptet är nedtecknat 1888 av Louise Sörensson. Här bjuder Smaka på Skåne på ett modi erat recept:

1 ½ l rensade krusbär 2 ½ dl socker ½ msk potatismjöl utrört i 1 dl vatten 1 l grädde 8 ägg 2 msk smält smör ½ dl rivna veteskorpor

Koka krusbär och socker till ett mos. Red moset med potatismjöl och passera genom en sil. Låt svalna. Vispa ägg och grädde, smält smöret och rör i tillsammans med de rivna skorporna. Häll blandningen i moset och rör om. Häll upp i smorda formar och grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

4 Älska Mat HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Matkunnige Jesper Aspegren är moderator på mässans stora scen. Foto: Patrik Leonardsson

Jesper Aspegren:

– Jag blir galen om jag inte får pannbiff!

Han var programledare för det första matlagningsprogrammet på svensk TV – ”Aspegren mitt i ma ten” som blev en succé på 90-talet. Han har också skrivit kokböcker och fått Gastronomiska Akademiens Guldpenna för framstående insatser för gastronomin. På Älska Mat mö ter du Jesper Aspegren på vår stora scen, där han pratar mat med en rad intressanta gäster.

Jesper, du har medverkat på Älska Mat sedan premiären 2009. Vilka är dina intryck?

– Älska Mat är precis vad vi behöver i Skåne: en renodlad och seriös matmässa med fokus på det närproducerade. Även om det  nns mycket gott runt om i världen, så får vi inte glömma att skandinavisk matlagning är enastående. Ta bara det faktum att i år har Restaurant Noma i Köpenhamn utsetts till världens bästa restau rang och i den internationella kocktävlingen Bocuse d’Or vann Danmark, följt av Sverige och Norge. Det är ju fantastiskt! Vi måste värna om maten vi har nära oss och Älska Mat är en del i det.

Varför ska man besöka Älska Mat?

– Mat tillhör livets nödvändigheter, men också livets höjdpunkter. Mässan är ett utmärkt tillfäl le att få nya impulser, att uppleva nya smaker och att upptäcka nya produkter. Men även att få uppleva skillnader – och det är viktigt. Till exempel öppnar en helt ny värld sig när man får en gris som smakar som en gris ska. Sedan är det väldigt hög klass på utställarna och en trevlig atmosfär på Slagthuset.

Vilken är din egen favoriträtt denna höst?

– Vet du, idag längtar jag efter pannbiff med lök. Jag åt det visserligen häromdagen, men jag tror jag ska laga det igen. Jag gör lite olika va riationer – med lök i färsen, med bacon i färsen osv. Till biffen har jag gärna en god potatis, en smaksatt sås och pressgurka. Mmm… Enkelt men ändå lyxigt gott. Det där med favoriter går i perioder, just nu blir jag nästan galen om jag inte får pannbiff.

Hela scenprogrammet fi nns på sidan 12.

MORGONTOFFLOR OCH SKINKA FRÅN KARLSFÄLTS GÅRD

På Karlsfälts gård utanför Ystad tror man på toppkvalitet och mångfald. – Därför har vi en varierande produktion av växtodling och djur uppfödning. Djur och natur lever i harmoni och vi är certi

erade med Svenskt Sigill, säger Erik Bengtsson.

Familjen Bengtsson odlar allt från korn och raps till vitklöver och ärtor. På djursidan föder man upp grisar, lamm och nötdjur i så naturlig miljö som möjligt. Till exempel har grisarna mycket större boxar än normalt så att djuren kan följa sina natur liga instinkter att böka och leka. – Hemligheten bakom vårt eftertraktade griskött är en human uppfödning där kvalitet går före kvan titet, menar Erik och berättar att gården levererar grisar för avel till prins Charles i England. Inte bara kött Från lammen får man inte bara kött, av skinnet tillverkas bland annat morgontof or och mössor. De värmande lammskinnsprodukterna  nns att köpa på Älska Mat, liksom gårdens egen honung och skinka.

– På lördag är vi också med på scen där vi tilla gar oxhjärta, ett recept från vår kommande kokbok. Vi syns även utanför Slagthuset där vår gårdsjeep, en Toyota Land Cruiser Karlsfält Edition, står. Den får man åka i om man följer med på Österlensafari på sommaren, då det naturligtvis ingår ett besök hos oss och meny med vår mat.

Monter: A:17 www.karlsfelt.se

Vilda smaker från Koberg slott

På Koberg gods i Västergötland gör man unika produkter av frilevande vilt som fällts på markerna kring slottet. – Vilt är ett hälsosamt, magert kött och vi föräd lar råvaran enligt gammal tradition, säger Maria Silfverschiöld på Koberg Vilt.

Hjortkorv med Bourgognevin. Vildsvinssalami med chili- och grönpeppar. Ört- och tomatmarinerad vildsvinsbacon. Visst låter det gott?

Koberg Vilt har blivit ett välkänt varumärke i saluhallar och exklusiva livsmedelsaffärer. De unika produkterna tillverkas av frilevande vilt som fällts under jakten vid Koberg slott utanför Trollhättan. – Våra hjortar, rådjur, vildsvin och älgar är en fantastisk resurs som ger ett  nt och smakfullt kött. Djuren lever fritt och äter ur naturens eget skafferi – så ekologiskt det kan bli utan stämpel, säger Maria Silfverschiöld som driver Koberg Vilt.

Köttet förädlas enligt gammal tradition – Våra produkter röks på bokspån i tegelugnar, vilket ger den i särklass bästa smaken. Vi späder inte ut med  äskkött utan använder bara vilt. Korvarna och salamin görs på frilevande dovhjort och vildsvin. Kötthalten är hög, 80–90 procent, och inga onödiga tillsatser används. Delikatesserna från Koberg Vilt är inte bara goda utan också snygga. Maria har ett stort designintresse och har en egen kläd kollektion. De kunskaperna har hon även fört över till förpack ningarna. Maria menar att man ska vilja ge bort produkterna i present, både för innehållet och för utseendet. Och korvarna är faktiskt så snygga att Koberg Vilt vunnit designpriset Pentawards för paketeringen.

Maria  nns på plats på Älska Mat och med sig har hon det mesta av sortimentet från Koberg Vilt. I montern  nns provsmak ningar, försäljning, presentförpackningar och mässerbjudande.

Monter: C:10 www.kobergvilt.se

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS Älska Mat 5

Honungskola med limesmak

Här bjuder Österlenhonung på ett smaskigt kolarecept:

1 dl honung 100 g smör 2 dl vispgrädde 2 dl socker

Riv skalet från en lime. Smält smör i en vid, tjock bottnad kastrull. Tillsätt honung, grädde och socker. Koka under omrörning i ca 15 min till 121°C. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Dela i bitar och paketera i smörgåspapper.

Honung och hallonsaft från skånska gårdar

Österlenhonung är ett familjeföretag utanför Tomelilla där man haft biodling sedan 2003.

– Våra bin lever naturligt i den österlenska naturen, där de samlar nektar från det rika växtlivet. Ur ramarna i binas kupor slungar vi den  naste honungen och tappar den på burk, berättar ägaren Håkan Albrektsson.

Honungen har smak allt efter vilken nektar den kommer från: raps, maskros, vitklöver, rödklöver eller skogshonung. På Älska Mat samarbetar Österlenhonung med sex kollegor från Svensk Lantmat Syd: Degeberga slakteriprodukter, Hallongården, Åsgårds gårdsbutik, Larsvikens lantbruk, Korpakulla delikatesser och LjusGrönt gårdsbutik. I deras gemensamma monter kan du köpa allt från krämig honung och hemmagjord hallonsaft till kvalitetskött och krispiga rotfruktschips. Svensk Lantmat Syd arbetar för att främja och utveckla den lokala, småskaliga produktionen av livsmedel. Förening har runt 50 medlemmar i Skåne, Halland och Blekinge.

Monter: C:26 www.osterlenhonung.se

www.lantmatsyd.se

För recept och inspiration gå in på www.dansukker.se

Välkommen att besöka oss i monter D:13.

NYH ET N O R D I C SUG A R A B 2 0 5 0 4 M A L MÖ, TE L 0 4 0 - 53 70 0 0 W W W. N O R DIC SUG A R .C OM

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS 6 Älska Mat

Viva Italia!

Himmelska pastarätter. Delikata charkuterier. Smakfulla ostar. Doftande färskt bröd. Underbara desserter. Och utsökta viner. Årets tema på Älska Mat är italienska smaker. Kom och upplev allt det goda från stöveln vid Medelhavet!

Familjen Di Luca lagar pasta.

FERNANDO GAV OSS OLIVOLJAN

Som 23-åring drog Fernando Di Luca norrut från Italien. 1971 startade han Zeta och introducerade olivoljan i svens ka kök. Sedan kom balsamvinäger, pesto, soltorkade tomater, crostini och pasta.

– Zeta är ett familjeföretag med italienska rötter. Idag erbjuder vi hela medelhavsköket till svenska konsumenter, berättar Per Nilsson som är vice VD i moderbolaget Gruppo Di Luca.

På Älska Mat lyfter företaget särskilt fram sina pastaprodukter.

– Vårt premiumsegment heter Zeta Casa Di Luca och består av familjens egna favoritprodukter. Pastan är gjord av durumvetet Kronos som har hög prote inhalt, vilket gör att pastan håller sig al dente hela måltiden, berättar Per och fortsätter: Monter: D:19 www.zeta.nu

”Äter du som en italienare så äter du inte bara gott och relativt billigt, då äter du också nyttigt av bara farten.”

Fernando Di Luca

– I vår monter bjuder vi på denna kvalitetspasta med Zetas senaste nyhet: opastöriserad Pesto Ge novese. Peston är gjord enligt klassiskt recept med pinjenötter och färsk basilika, men eftersom den inte steriliseras i tillverkningen har peston en fräschare, friskare smak.

Förutom smakprover och recept tias  kokkonst med besökarna.

 nns Zetas ita lienska pasta att köpa i montern i form av en särskild mässpåse med Casa Di Luca-produkter.

– Vi medverkar också på scen där Bo Hagström och kocken Mattias Larsson, mer känd som fredagskocken i Mix Megapol, lagar mat med Zetas produkter. Mat nns även på plats i montern för att prata italiensk

Vindrottningen från Apulien

Skånska Barbro Guaccero lever sedan 41 år på den italienska stövelklacken. Här hemma är hon en välkänd specialist på viner från Italien och hon har blivit utsedd till årets vinpro

l två gånger. Efter 20 år som vinagent startade hon i våras import

rman GT Vinim port/Selezione Barbro Guaccero tillsammans med systersonen Jonatan Tops.

– Vi importerar från alla de producenter som jag arbetat med i många år, bland annat Copertino, Candido, Giancarlo Ceci, Moncaro och Cecchi. Mina producenter är lokalt förankrade och arbetar med att föra fram sina urgamla, lokala druvsorter i moderna viner, berättar Barbro.

På Älska Mat – I Italien   nns Barbro på plats med vin från Apulien, Toscana, Sicilien – ja, från norr till söder. Vinerna är i olika prislägen, från budget till toppnivå. Hon har även med sig italienska godsaker som oliver, korv och skinka för att den som provar ska få känna hur vinet smakar med mat.

Barbro håller dessutom två vinprovningar på mässan.

nns det mer än 1 000 olika druvsorter. De  esta är mycket lokala och växer bara i ett enda landskap eller rent av i en liten del av en region. Mina vinprovningar handlar om några av de mest intressanta druvorna och vi provar fem viner, gjorda av fem olika druvsorter. Jag berät tar historien bakom vinerna och tipsar också om mat som passar till.

Monter: D:44 www.gtvinimport.se

Barbro Guaccero kommer från Italien till Älska Mat för att hålla vinprovningar.

Älska Mat 7 HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Bo signerar sin pastaencyklopedi – Viva la pasta – i monter C:15 fredag kl 11.00 och 16.30

lördag kl 11.30 och 16.30

söndag kl 13.00 och 16.00

"Gör dina inköp varje dag. Välj få råvaror vid varje tillfälle. Handla bara färska varor som hör till säsongen. Ät med måtta."

Pellegrino Artusi, italiensk matprofet i sin kokbok från 1891 Foto: Tine Guth Linse

När är pastan al dente?

Bo Hagström – välkänd matpro

l och Italien expert –

nns på Älska Mat hela helgen. Han håller bland annat en pastaskola där du kan lära dig mer om Italiens älskade nationalrätt.

– Italiensk mat karaktäriseras av väldigt starkt fokus på råva rorna, få ingredienser, enkel tillagning och rena smaker. Det är ett kök i tiden med bra fett och mycket grönsaker. Det är helt enkelt mat som passar den moderna människan – och så är det ju otroligt gott!

Ny köksbibel med pastaskola Efter åtta år i TV fortsätter Bo Hagström att ge oss mer av Solens Mat. Han har just kommit ut med Viva la pasta! – en köksbibel för alla som gillar den italienska nationalrätten. – Svenskarna är ett pastaälskande folk, men vi vet förvånans värt lite om pasta, menar Bo.

Därför inleds boken med en pastaskola där Bo delar med sig av sina kunskaper om pasta och hur man tillagar den. Sedan bär det av på en pastaresa från norr till söder som bjuder på allt från bovetepasta som den lagas i Alperna till Sophia Lorens napo litanska älsklingsrätt, pasta i citronsås. Recepten varvas med gastronomisk historik och lokala anekdoter. Skillnad på pasta och pasta På Älska Mat håller Bo en pastaskola för alla som vill lära sig mer om denna praktiska, goda produkt.

– Det kommer att bli en aha-upplevelse för många när de förstår vilken skillnad det är mellan industriellt tillverkad och hantverksmässigt gjord pasta. Lägg på några tior på paketet och få en bra pasta, råder Bo och fortsätter: – Jag visar hur man gör sin egen pasta och tar även upp hur man kokar den. När ska jag hälla salt i vattnet? Hur vet man när spagettin är al dente? Varför klibbar pastan ibland?

Nästan varenda italiensk by har sin egen pastarätt, förankrad i lokala traditioner. Bo har smakat många av dem på sina kulina riska resor i landet. Vilken är då hans favorit?

– Nu är jag ju en gourmet så jag säger hemlagad tagliatelle med vit tryffel. Det kostar en tusenlapp, men det är det värt. Fast jag säger inte heller nej till en klassisk spaghetti carbonara.

www.bohagstrom.se

Parmesanost – ett tusenårigt hantverk

Vet du hur man känner igen en äkta parmesanost? Detta och mycket mer får du veta i Menu Italianos intressanta seminarier om den goda, gryniga osten från Poslätten.

Menu Italiano är en grossist med Nordens största sortiment av mat och vin från Italien. – Vårt utbud består av över 850 produkter från noggrant utvalda italienska mathantverkare, det vill säga närproducerat från ursprungsregionen, förklarar Ulrika Haryd på Menu Italianos svenska kontor i Eslöv.

Med anor från 1100-talet På Älska Mat samarbetar Menu Italiano med Bo Hagström från Solens Mat. – På scen presenterar Bo den fantastiska parme sanosten, som också kallas för Italiens guld. Det är inte vilken ost som helst, den har anor från 1100 talet och tillverkningen är fortfarande ett hantverk. Äkta parmesan, som alltid är stämplad med Par migiano Reggiano, måste lagras minst 12 månader och det  nns ostar med lagringstid på 33 år.

Under seminariet gästas Bo av en kollega från Menu Italianos lager utanför Parma. Han visar bland annat hur man delar en parmesanost på traditionellt vis.

Antipasti – after work på italienska – I vår monter kan man både smaka och köpa riktig parmesanost. Här sötsaker.  nns också mycket annat gott, till exempel charkuterier, färsk pasta, olivoljor och Dessutom kommer Bo Hagström att besöka montern ett par gånger om dagen.

– Då berättar Bo om after work på italienska och guidar besökarna i antipastins värld – dessa fantas tiska smårätter som är en självklarhet tillsammans med ett gott glas vin. Monter: A:51 www.menu-italiano.se

Spaghetti alla napoletana

H är bjuder Bo Hagström på ett klassiskt pastarecept från boken Viva la Pasta! Rätten serveras direkt i ugnsformen och är ett bra exempel på hur man kan smaksätta pasta utan att använda tunga såser. Buon appetito!

200 g körsbärstomater 2 dl urkärnade oliver ½ dl saltinlagd kapris 3 msk extra jungfruolja salt och peppar 2 hackade vitlöksklyftor 300 g spaghetti 100 g pecorino färsk oregano

Lägg hela tomater, oliver och kapris i en ugnsform. Ringla över oljan. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader och grädda i ca 30 minuter. Tillsätt vitlök och rör om. Låt stå i ugnen tills pastan är klar. Koka upp vatten, salta och koka spaghettin enligt anvisningar på paketet. Häll av vattnet och vänd ner pastan i ugnsformen så att alla smaker blandas. Smaksätt med nyriven pecorino och färsk oregano.

8 Älska Mat HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

På Il Fornaio knådar och formar bagarna degen för hand.

Mannen vid stenugnen

Elvio Milleri hittade inget italienskt bröd som var bra nog att serveras på hans stjärnkrog Era Ora i Köpen hamn. Då hämtade han själv hem mjölet från Italien och började baka bröd i stenugn.

Tänk dig ett varmt, fuktigt bröd med knaprig skorpa. Med smak av medel havssol och härlig doft av nybakat. Il Fornaios bröd bakas i Köpenhamn av italienska bagare, med italien ska råvaror. Brödet fryses direkt och du gräddar det färdigt i 5–10 minuter i din egen ugn. På så sätt får du ett varmt, doftande bröd med spröd yta – färskare än det du köper hos bagaren.

Bakade på nätterna Il Fornaio betyder ”mannen vid stenugnen”. Företagets historia börjar när den italienske bondsonen Elvio Mil leri kom till Köpenhamn på 70-talet och så småningom öppnade Era Ora. Idag är Era Ora en välkänd gourmetkrog och en av få danska restauranger som haft sin Michelin-stjärna i 15 år.

– När vi startade Era Ora letade vi efter ett gott italienskt bröd att servera våra gäster ... men vi hittade inget. Så jag körde till Italien, köpte mjöl och olivolja, och sedan stod vi på nätterna och bakade surdegsbröd enligt italiensk tradition, berättar Elvio.

Brödet blev snart så populärt att Elvio startade Il Fornaio och hämtade en bagare från Umbrien. Idag jobbar ett tjugotal bagare, de  esta från Italien, i bageriet på Amager.

– Vi använder sju olika surdegar, tre klas siska och fyra som jag själv tagit fram receptet till. Vårt första fullkornsbröd tog mig tre månader att ta fram för att få den smak, konsistens och struktur jag vill ha.

Mjöl från Italien Bröden är ekologiska, utan konserveringsmedel och socker. Råvarorna hämtas från Italien.

– Vårt mjöl görs av spannmål som växer på de italienska sydsluttning arna. Rikligt med sol ger mjölet en fantastisk smak och ett högt glutenin nehåll som gör att degen kan binda mer vätska.

I bageriet  nns inga industrilinjer, det är bagarna som knådar degen för hand.

– ”The touch of the baker” är mycket viktig, poängterar Elvio. Att knåda degen är ett hantverk som ingen maskin kan göra. Det är bara med händerna man känna om degen behöver mer vätska eller ska jäsa längre. Våra bagare har stor respekt och passion för sitt yrke.

Det tar tid att baka brödet. Degen får kalljäsa minst 12 timmar och det tar tre dygn från att degen blandas tills brödet är gräddat i stenugnen och på väg ut i frysdisken. Äkta slow food.

– Våra bröd är gjorda med händer och hjärta – och vi kompromissar aldrig med kvaliteten.

Elvio på Älska Mat Elvio Milleri och Il Fornaio är välkända namn i den danska matvärlden. I Sverige  nns nu fyra av deras bröd i handeln, alla är kravmärkta. Du hittar dem också i Il Fornaios monter på Älska Mat, där du även kan sma ka nybakat bröd på italienskt vis – med olivolja på – och få goda brödtips.

På fredag och söndag möter du Elvio på Älska Mats scen, där han berättar mer om sitt liv, sin mat loso och sitt bröd. Från Italien med kærlighed.

Monter: D:14 www.ilfornaio.dk

Träffa Mat & Vänner

M agasinet Mat & Vänner lanserades 2004 och har maten i blickpunkten. – Vi sätter maten i ett sammanhang. Alla bär vi med oss matupplevelser. Ibland räcker det med en kittlande doft för att väcka igenkänning och längtan. Vännerna, maten, prylarna, resan, restaurangen, vinet – alla dessa ingredienser vill vi förmedla, säger chefredaktör Malin Andersson och fortsätter: – Det gör vi genom att besöka allt från lammuppfödare och internationella stjärn kockar till vinmakare, grönsaksodlare, korvmakare och andra matentusiaster. Samtliga är en viktig del i vår mat loso : att den naturliga maten också är den godaste. För att erbjuda läsarna ytterligare fördjupning i livets goda  nns även de två syster magasinen Vin och Baka. Sedan 1 oktober är Mat & Vänner AB en del av Aller media.

– Kom och träffa oss i vår monter på Älska Mat! Dela vår matglädje, prata mat, umgås och ta del av våra erbjudanden. På fredagskvällen kan du laga mat tillsammans med Malin. Då blir det härlig höst pasta. Välkommen!

Monter: D:45 www.matochvanner.se

Foto: Vikentomater/Monica Palmqvist

Från matriket i nordväst

H os Vikentomater utanför Höganäs kan tomaterna vara gula, gröna, röda eller randiga, små eller stora och ha olika form. Några smakar mycket tomat, andra är milda eller krispiga, och en del så söta att de kan ätas som godis. – Vikentomater står för mångfald i färg, form, storlek och smak. I vårt sortiment  nns över 80 olika tomatsorter, berättar ägaren Mats Olofsson.

Till Kullamontern på Älska Mat har Mats tagit med sig några vänner från matriket i nordväst.

– Vi är ett tiotal lokala producenter som har saluhall ihop på sommaren. Det gänget, med bland annat Röstånga Mölla, Kullagourmet och Per i Viken, samarbe tar också på mässan för att lyfta fram det goda från vår del av Skåne. Monter: A:40 www.vikentomater.se

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS Älska Mat 9

GULDET FRÅN ÖSTERLEN

Kiviks Musteri har med sig det bästa från Österlen till Älska Mat. Eller vad sägs om smakrik must och cider, läcker chutney, goda viner och värmande glögg?

– I år lanserar vi dessutom tre alkoholsvaga glöggar med smak av äpple, tranbär eller hallon, som äppelglöggen i entrén till mässan.

 nns att köpa i dagligvaruhandeln. På Systembolaget släpper vi en alkoholfri äppelglögg med apelsin och saffran. Vi bjuder på – Vi är ett skånskt företag med starka rötter i Österlen. Äls ka Mat är en kvalitetsmässa i våra hemtrakter, så naturligt vis  nns vi på plats i helgen för att träffa våra konsumenter.

Det säger Kristina Levinsson, varumärkes- och design chef på Kiviks Musteri och barnbarnsbarn till Henric Åkes son som grundade företaget när han 1888 planterade sina första äppleträd på Österlen.

Om must och cider På scen står Kiviks Musteri för två intressanta föredrag: Produktchef Malena Borgström berättar om ”Svensk äp pelmust – där äpplet själv får bestämma” medan kollegan Katja Hansson pratar om ”Svenskt ciderhantverk”. Monter: A 29 www.kiviksmusteri.se

Det skånska äpplet Med åren har familjen utvecklat den lilla fruktodlingen till ett modernt livsmedelsföretag med fokus på naturliga råvaror. I koncernen ingår Kiviks Musteri, Äpplets hus, Åkesson Vin och Kronovalls Vinslott. Du möter dem alla på Älska Mat.

– Vi visar vårt breda sortiment och lyfter samtidigt fram det som är vår själ: det skånska äpplet. Det blir provsmak ning och försäljning av äppelmust och cider, men även av Kiviks andra frukt- och bärdrycker. Dessutom har vi med oss några mer ovanliga produkter som annars bara bordsvatten med vinkaraktär.

Mikael Ek och tillägger: – Missa inte vårt   nns i vår butik i Kivik, till exempel salsa och chutney i snygga presentförpackningar och Da Vinci som är ett pärlande Det berättar kommunikations- och trade marketingchef na mässerbjudande: köp fem produk ter och du får en n äppelbok på köpet!

Bjuder på äppelglögg Från den mer alkoholhaltiga delen av företagets sortiment  nns bland annat Kiviks Äppelbrygd Varm & Kall, starkci dern Astrakan och Åkessons druvviner från Frankrike och Australien för provsmakning.

– I samarbete med Spendrups presenterar vi också den halvsöta cidern Briska Äpple, berättar Anders Karlsén som är kommersiell direktör.

Must, cider och glögg Kiviks Musteri gör mycket gott av de skånska äpplena. Foto: Anette Odelberg

Gott från Stationshuset i Skurup

Charmiga Restaurang Karl Johan ligger i Skurups gamla stationshus från 1874.

– Vi köpte och renoverade huset för att förverkliga en dröm – att servera mat lagad från grunden, på råvaror som är utvalda med smaksinne och hjärta, säger Heléne Halvards son som driver Karl Johan med sambon som har samma namn.

– Vi har förvandlat hallen för godsinläm ning och biljettförsäljning till en mysig re staurang. Vårt koncept är enkel, ärlig mat av högsta kvalitet. Helst ekologiska och när producerade råvaror. Allt lagas från grunden och efter säsong. Det gör att maten smakar bättre, ja som den gjorde förr.

Till Älska Mat har Heléne och Karl Johan med sig hemmagjorda produkter som skorpor, chutney, müsli och ravioli. I år har de slagit sig samman med Svarte Bageri som ligger utanför Ystad.

– De gör bland annat ett fantastiskt sur degsbröd. Deras bröd med vår chutney på, det är en perfekt kombination. Vi bjuder på smakprover och säljer våra produkter. Vi lottar också ut en ostprovning på Karl Johan bland mässbesökarna – så missa inte vår monter!

Monter: A:11 www.restaurangkarljohan.se

Foto: Martin Palm

Karl Johans höstsoppa

4 pers

4 lagom stora morötter 4 stjälkar selleri Olivolja 2 tsk curry 1 lagerblad 1 tsk rosmarin 1 tsk timjan 1 burk krossade tomater 5 dl grönsaksbuljong (eller kyckling) 2 msk riven parmesan 3 msk crème fraiche crème fraiche till servering

Tärna grönsakerna och fräs med oliv olja och kryddorna. Tillsätt buljong och tomater, låt koka under lock i ca 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta upp lagerbladet och mixa allt till en slät soppa. Häll i parmesanost och crème fraiche. Serveras med en klick crème fraiche och ett mumsigt bröd.

10 Älska Mat HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

På Älska Mat kan du prata med mjölkbonden Conny Fagerström i Skånemejeriers monter. Foto: Skånemejerier

Möt en skånsk mjölkbonde

Gun, Conny och Tomas är skånska mjölk bönder. Du möter dem i Skånemejeriers monter på Älska Mat där de berättar om livet på en mjölkgård och svarar på dina frågor om mjölk.

– Vi vill visa att bakom varje mjölkpaket  nns män niskor och djur på en gård. Dessutom vill vi skapa en dialog mellan konsumenterna och våra mjölkbönder.

Det är anledningen till att det varje mässdag mellan kl 11–16  nns en mjölkbonde på plats i Skånemejeriers monter. Det är också anledningen till att Skånemeje rier numera presenterar en skånsk mjölkgård på varje mjölkpaket.

– Tanken är att det ska bli tydligare var mjölken kom mer ifrån, säger varumärkeschef Marie Tiljander.

På mjölkpaketen visas 17 av de närmare 580 gårdar som levererar sin mjölk till Skånemejerier. Presentatio nen lyfter fram de som står bakom mjölken – bonden och korna.

– På vår hemsida kan man läsa mer om den gård som har producerat mjölken till just det mjölkpaket man själv har köpt. Förutom äkta mjölkbönder bjuds det även på en an nan nyhet i Skånemejeriers monter: Äkta Frukt Yoghurt.

– Vi har just lanserat en ny fruktyoghurt helt utan tillsatser. Den innehåller hela 16 procent frukt och  nns i tre smaker, berättar Marie och tillägger att man bjuder på smakprov på mässan. Skånemejerier  nns även med på Älska Mats scen där baristan Sebastian Ryberg, svensk lattemästare och världstrea i World Latte Art Championship, avslöjar hemligheterna bakom det ultimata mjölkskummet.

– Mjölk och kaffe är två produkter som passar utmärkt ihop. Sebastian visar hur man gör ett riktigt mjölkskum till caffelatten eller cappuccinon. Han visar också hur man skapar olika lattemönster, dessa fantas tiska dekorationer i mjölkskummet. Monter: B:11 www.skanemejerier.se

Mördegsformar med kola

cirka 25 stycken

Deg:

100 g smör eller margarin 1 äggula 3 dl vetemjöl 2 msk  orsocker 2 msk glykossirap 1 msk vaniljsocker

Fyllning:

2 dl vispgrädde 50 g smör eller margarin 3 dl strösocker 2 msk glykossirap

Garnering:

1 dl  orsocker

Arbeta ihop ingredienserna till degen. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme. Tryck ut degen i formar. Nagga. Grädda mitt i ugnen i 200 i 6-8 minuter, låt svalna innan de tas ur formarna. Blanda ingredienserna till kolan i en tjockbottnad kastrull och koka tills massan håller 120 eller gör ett kulprov. Fyll kolan i formarna. Dofta  orsocker över kakorna före servering.

MJUKARE GLASS OCH LENARE GODIS

Vad ska jag göra för att min hemmagjorda glass ska bli mjukare? Och hur kan jag undvika att julgodiset blir grynigt? Svaret heter glykossirap och

nns i Dansukkers monter på Älska Mat.

Socker har en rad unika egenskaper som gör det till en viktig ingrediens i det moderna köket. Utan socker skulle marmeladen snabbt mögla och brödet bli torrt. Och smaken skulle bli en besvikelse utan sockrets förmåga att framhäva naturliga smakkomponenter. Dansukker har ett brett sortiment av sockerprodukter med allt från traditionellt strösocker till rättvisemärkt Muscovadorörsocker. På årets Älska Mat lyfter företa get särskilt fram nyheten glykossirap som lanseras nu i oktober.

Gör godiset godare – Glykossirap är en tjock ytande stärkelse som främst används i glass, kola och karameller för att få en mjuk och smidig konsistens. Med glykossirap i glassen och godiset undviker man att de kristalliseras och blir gry niga, förklarar projektledare Ann-Louise Segerhag.

Andra sirapsprodukter görs av socker medan Dan sukkers glykossirap framställs av stärkelse från vete. Glykossirap är inte lika söt som andra sorters sirap.

Uppslaget till denna nyhet  ck företaget faktiskt på förra årets mässa.

– Vi  ck  era frågor om glykos, det tog vi med oss hem och nu har vi produkten. Vi har en väldigt positiv dialog med konsumenterna på Älska Mat och vi ser fram emot att återigen få möta våra sydsvenska konsumenter på årets mässa.

Matlagningstips med gllykossirap på Matscenen Vill du se hur glykossirap används i köket så gå till stora scenen. Där kommer Thomas Gustavsson, kökschef på Häckeberga Slott, att laga läckerheter med denna nya produkt.

Glykossirapen  nns att köpa i Dansukkers monter till särskilt mässpris. Här kan du också tips om hur man använder andra sockerprodukter i matlagningen och så erbjuds det  na receptfoldrar att ta med sig hem.

Monter: D:13 www.dansukker.se

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS Älska Mat 11

Jakob Lells från Skanörs Gästgifvaregård vann semi nalen på Älska Mat i fjol. I  nalen kom han tvåa efter Tomas Diederichsen, kock på Ulfsunda Slott. I år tävlar Jakob igen tillsammans med elva andra kockar. Fyra av semi nalisterna är från Skåne. Foto: Håkan E. Bengtsson.

Semifi nal i Årets Kock

SE TOPPKOCKARNA TROLLA I KÖKET

På fredag fylls tävlingsköken på Slagthuset av härliga dofter, fantastiska smaker och hög puls. Det är dags för semi

nal i Årets Kock 2012. Kom och se när tolv proffs gör upp om en plats i den stora

nalen!

Den 28 oktober går tolv toppkockar in i tävlingsköken på Älska Mat för att försöka komma ett steg närmare den stora drömmen – att utses till Sveriges bästa kock. Tävlingen Årets Kock är SM i professionell matlagning. Vinnaren blir svensk mästare, får titeln Årets Kock och Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj. Skånemejerier är en av tävlingens sponsorer och företaget är värd för semi nalen i Malmö.

147 anonyma bidrag De tolv kockar som tävlar i Malmö har valts ut av en jury bland 147 ano nyma tävlingsbidrag. Ytterligare tolv har skickats till den andra semi nalen som går om några veckor i Sundsvall. – Vinnaren från Malmö och från Sundsvall går direkt till  nalen, som hålls i Stockholm den 25 januari. De övriga åtta som får högst poäng i semi nalerna gör upp i ”Sista chansen” om ytterligare fyra  nalplatser, förklarar Madelene Risén, marknadsansvarig på Skånemejerier Storhushåll.

I fjor var första gången semi nalen arrangerades på Älska Mat för att ge allmänheten chans att se tävlingen. Då vann Jakob Lells från Skanörs Gästgifvaregård och han kom sedan tvåa i  nalen.

– Det är ju klockrent att ha tävlingen i samband med en matmässa. Det är mycket spännande att se när kockarna jobbar och publiken får uppleva semi nalens dofter, smaker och nerver på plats, säger Madelene och tilläg ger att inträdet ingår i mässans entrépris.

Tävlar på fredagen Semi nalen börjar kl 9.00 och pågår hela fredagen med prisutdelning ca kl 16.30 på stora scenen. Varje kock har först en timme på sig i ett prepkök, där de förbereder sina råvaror (skalar, hackar osv). Sedan går de med en kvarts mellanrum in i ett av de fyra tävlingsköken. Där har de två timmar på sig att tillaga något som ska falla juryn i smaken. Elever från Jörgen Kock-gymnasiets restaurangskola i Malmö assisterar kockarna i tävlingsköken och hjälper till att servera rätterna för juryn. – Juryn leds av Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus i Stockholm. Han blev själv Årets Kock 1987 och har dessutom vunnit EM. Hela juryn består av personer från den absoluta mateliten i Sverige. De ger kockarna poäng efter bland annat metod, tid, smak och utseende på tävlingsbidragen. Välkommen på fredag och se några av landets bästa kockar in action!

www.aretskock.se

VÄGEN TILL FINAL 28 oktober: Semifi nal i Malmö 15 november: Semifi nal i Sundsvall 23 november: Sista chansen på Restaurangakademien i Stockholm 25 januari: Final Årets Kock 2012 på Stockholm Waterfront

Foto: Evelina Bodner

”Kött som det smakade förr”

Hängmörat kvalitetskött

från en gård nära dig

www.olssonsutvalda.se

Höstens nya smak

Monter E 34

Välkommen till våra montrar.

Vi bjuder på smakprover från kulinariska Bjärehalvön.

A:41 A:45 A:41

12 Älska Mat HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

SCENPROGRAM Fredag 28 oktober

11.00 Härliga ostar!

Möllans Ost pratar om säsongens ostar.

11.30 Glykossirapens hemligheter

Thomas Gustavsson, kökschef på Häckeberga Slott, lagar läckerheter med denna nya produkt från Dansukker.

12.00 Årets Hembakare

Årets hembakare prisas av hembakningsrådet med sockerbaga ren Calle Widell på plats. I samarbete med Dansukker.

12.30 Det är skillnad på pasta och pasta enligt Di Luca & Di Luca

Mattias Larsson – Fredagskocken känd från radiokanalen Mix Megapol, pratar om skillnaden mellan olika sorters pasta.

13.00 Äppelhantverk från Österlen

Svenskt Ciderhantverk med Katja Hansson från Kiviks Musteri.

13.30 Parmesan – ett tusenårigt hantverk

Bo Hagström och Menu Italiano visar hur man delar en parme sanost på traditionellt vis.

14.00 Att baka med tradition

Elvio Milleri, ägare till bl a Michelinkrogen Era Ora i Köpenhamn och Il Fornaio skandinaviens största slowfoodcertifi erade bageri, berättar om slowfood, kvalité och ekologi som livsfi losofi .

14.30 Det vilda Skåne!

Det går vilt till i grytorna när föreningen Skånska Matupplevel sers kockar lagar rätter med höstens vilda smaker.

15.00 Viva la Pasta

Bo Hagström lagar pasta från sin nya Pastaencyklopedi och låter oss givetvis provsmaka för att känna skillnaden på olika sorters pasta.

15.30 Krama ditt olivträd

Bevara fl ertusenåriga olivträd genom adoption. Tintin Blackwell från Manaki Gold berättar hur en personlig relation till ett gammalt olivträd kan vara både inspirerande och givande, för att inte tala om hur mycket godare maten smakar när man vet exakt var den kommer ifrån.

16.00 Sherry – före maten, vid maten, i maten och till maten.

Sydsvenskans vinskribent Anders Fagerström slår ett slag för den mångsidiga sherryn, världens mest underskattade men mest prisvärda och användbara vin.

16.30 Prisutdelning Årets Kock Semifi nal 17.00 Spännande med tryffel i maten

Titti Qvarnström och Restaurang Bloom in the Park ger oss en gastronomisk upplevelse med vit färsk tryffel från Armano’s – Deli, Drinks & Wine och berättar om kroatiskt vin från Degrassi.

Lördag 29 oktober

11.00 Parmesan – ett tusenårigt hantverk

Bo Hagström och Menu Italiano visar hur man delar en parme sanost på traditionellt vis.

11.30 Det naturliga köket

Skånska Matupplevelser presenterar: Mat och drycker från det naturliga köket på Grand Hotel i Lund. Robert ”Bobbo” Nilsson, Martin Hansen och Erik Berne.

12.00 Viva la Pasta

Bo Hagström lagar pasta från sin nya Pastaencyklopedi och låter oss givetvis provsmaka för att känna skillnaden på olika sorters pasta.

12.30 Det är skillnad på pasta och pasta enligt Di Luca & Di Luca

Mattias Larsson – Fredagskocken känd från radiokanalen Mix Megapol, pratar om skillnaden mellan olika sorters pasta.

13.00 Äppelhantverk från Österlen

Svenskt Ciderhantverk med Katja Hansson från Kiviks Musteri.

13.30 Restaurang Allé – skånsk mat med mycket känsla

Eva Thuresson från Restaurang Allé i Svinaberga, Österlen, stoppar äppelkorv och lagar äpplechutney på skånskt vis och med mycket känsla.

14.00 Baristadags!

Skånemejerier håller Caffe latte-skola med Sebastian Rydberg, svensk mästare i Lattemästerskapen.

14.30 Härliga ostar!

Möllans Ost pratar om säsongens ostar.

15.00 Glykossirapens hemligheter

Thomas Gustavsson, kökschef på Häckeberga Slott, lagar läckerheter med denna nya produkt från Dansukker.

15.30 En show från jord till bord!

Karlsfälts Gård och St. Herrestad Gästis berättar om Sveriges första bofasta lantbruk, presenterar sin nya exklusiva bok och lagar “Slow Food” inspirerad av St. Herrestad gästis.

16.00 Äppelhantverk från Österlen

Svensk äppelmust – när äpplet själv får bestämma med Malena Borgström från Kiviks Musteri.

16.30 Lakritsshow med Johan Bülow

Lakritstillverkaren Johan Bülow trollar med sin lakrits och bjuder på spännande smakupplevelser.

17.00 Laga snabb vardagsmat på ekologiska råvaror

Maximillian Lundin på Årstiderna lyfter fram vikten av ekologiska råvaror.

Söndag 30 oktober

11.00 Att baka med tradition

Elvio Milleri, ägare till bl a Michelinkrogen Era Ora i Köpenhamn och Il Fornaio skandinaviens största slowfoodcertifi erade bageri, berättar om slowfood, kvalité och ekologi som livsfi losofi .

11.30 Bli mästerkock i ditt eget kök

En kock blir aldrig fullärd utan måste ständigt utmana sig själv. Sveriges Mästerkock blev Pernilla J Elmquists chans att prova på nya utmaningar i köket och nu vill honinspirera andra att våga laga bättre mat.

12.00 Baristadags!

Skånemejerier håller Caffe latte-skola med Sebastian Rydberg, svensk mästare i Lattemästerskapen.

12.30 Viva la Pasta

Bo Hagström lagar pasta från sin nya Pastaencyklopedi och låter oss givetvis provsmaka för att känna skillnaden på olika sorters pasta.

13.00 Laga snabb vardagsmat på ekologiska råvaror

Maximillian Lundin på Årstiderna lyfter fram vikten av ekologiska råvaror.

13.30 Det är skillnad på pasta och pasta enligt Di Luca & Di Luca

Mattias Larsson – Fredagskocken känd från radiokanalen Mix Megapol, pratar om skillnaden mellan olika sorters pasta.

14.00 Glykossirapens hemligheter

Thomas Gustavsson, kökschef på Häckeberga Slott, lagar läckerheter med denna nya produkt från Dansukker.

14.30 Det vilda Skåne!

Det går vilt till i grytorna när föreningen Skånska Matupplevel sers kockar lagar rätter med höstens vilda smaker.

15.00 Äppelhantverk från Österlen

Svensk äppelmust – när äpplet själv får bestämma med Malena Borgström från Kiviks Musteri.

15.30 Parmesan – ett tusenårigt hantverk

Bo Hagström och Menu Italiano visar hur man delar en parme sanost på traditionellt vis.

16.00 Körsbär i maten

Det unika surkörsbäret Maraska ger både goda hälsoeffekter och kan användas i efterrätter, drinkar och såser med Armano’s – Deli, Drinks & Wine.

WORKSHOPS i monter C:14 Fredag 28 oktober Lördag 29 oktober

12.15 Lokalt och närproducerat på restaurang Personliga erfarenheter från kockarna i Årets Kock-juryn.

12.30 Rapsolja – vårt skånska guld Smakskola. Lär dig smaknyanserna; hur smakar en ”bra” rapsolja?Jannie Vestergaard, Smaka på Skåne med producenter.

14.00 Trender inom mat Hanna Halpern, Årets Kock-general och VD Restaurang-akade mien, berättar om trender inom mat.

13.30 Nya skånska köket – innovation baserat på tradition Robert ”Bobbo” Nilsson och Martin Hansen från Grand i Lund tolkar det nya skånska köket.

16.00 Nya skånska köket tolkat av Skånska Matupplevelser Innovation baserat på tradition.

17.00 Ölskola med Stockeboda Gårdsbryggeri Lars Schmidt brygger öl med fokus på småskalighet och smak.

15.30 Ölskola med Stockeboda Gårdsbryggeri Lars Schmidt brygger öl med fokus på småskalighet och smak, 16.30 Att göra vinäger på skånsk frukt och bär Andreas Larsson, Malmö Vinägerfabrik

Söndag 30 oktober

12.00 Nya skånska köket tolkat av Restaurang Allé Innovation baserat på tradition.

13.30 Att göra vinäger på skånsk frukt och bär Andreas Larsson, Malmö Vinägerfabrik.

14.30 Rapsolja – vårt skånska guld Smakskola. Lär dig smaknyanserna; hur smakar en ”bra” rapsolja?Jannie Vestergaard, Smaka på Skåne med producenter.

15.30 Lär dig cuppa!

Skånskt specialkaffe med Anne Lunell, Nordisk Baristamästare 2011, Koppi Kaffe och Rosteri

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS Älska Mat 13

DRYCKESPROVNINGAR

biljett inne på mässan vid seminarielokalen.

besökare/aktiviteter.

i seminarielokalen

På Älska Mat presenteras en rad olika dryckesprovningar, som du som besökare kan delta i. Provningarna kostar 100 kr/ person/ provning. Priset är exklusive entréavgiften till mässan. För att delta i en provning löser du Det går även bra att förboka biljetter. Bokningen är bindande och betalas på mässan senast 1 timme innan start. För att boka www.alskamat.se under

Fredag 28 oktober

12.00–12.45 Ost & Vin

Prova olika typer av ostar och upplev hur olika viner upplevs tillsammans med dem.

Arrangör: Möllans Ost & Vinrvi

13.00–13.30 Följ med till Italien

En resa i de italienska smakernas värld med Bo Hagström.

13.30–14.15 Chenin Blanc

En provning ägnad åt Loires stora druva som dyker upp i många olika skepnader.

Arrangör:Vinrvi

14.30–15.15 Champagne

Prova olika stilar av detta klassiska vin och upptäck att det handlar om mer än bara bubblor.

Arrangör: Jacobsson & Söderström

15.30–16.15 Prova Italien

Upplev detta stora vinland genom några av dess berömda druvor. Ciceron är Barbro Guaccero.

Arrangör: GT Vinimport

16.30–17.15 Mat & Vin

Lär dig enkla grunder i hur man kombinerar vin med mat genom praktiska övningar.

Arrangör: Gustibus Wine & Spirit Academy

17.45–18.45 Pasta à la Mat & Vänner

Möt Malin Andersson från Mat & Vänner och provsmaka härliga pastarätter.

Arrangör: Mat & Vänner Läsaraktivitet, i mån av plats även för mässbesökare.

Lördag 29 oktober

11.00–11.45 Amarone och dess syskon

Svenskarna älskar sin Amarone, men regionen Veneto har mer att erbjuda den vinintresserade.

Arrangör: Invinitum i samarbete med Gustibus Wine & Spirit Academy

12.00–12.45 Giro d'Italia

En snabb tur Italien runt på fyra röda viner från lika många regioner.

Arrangör: Spendrups Vin i samarbete med Gustibus Wine & Spirit Academy

13.00–13.45 Prova Italien

Upplev detta stora vinland genom några av dess berömda druvor.

Ciceron är Barbro Guaccero.

Arrangör: GT Vinimport

14.00–14.45 Spanska bubblor

Cava är det spanska mousserande vinet vars kvalitet och mångfald är okänt för många. Tills nu.

Arrangör: Freixenet i samarbete med Gustibus Wine & Spirit Academy

15.00–15.30 Följ med till Italien

En resa i de italienska smakernas värld med Bo Hagström.

15.30–16.15 Choklad & Dryck

Vi kombinerar olika karaktärer av kakao och praliner med spännande dryckesval.

Arrangör: Gustibus Wine & Spirit Academy

Söndag 30 oktober

11.00–11.45 Prova Vin

På 45 minuter lär vi dig de viktigaste grunderna för att prova vin … och bli bekantskapskretsens vinexpert.

Arrangör: Gustibus Wine & Spirit Academy

12.00–12.45 Piemonte

En provning där producenten Casina Cucco presenterar några av den norditalienska regionens viner. Arrangör: Rowi Wines

13.00–13.45 Ost & Vin

Prova olika typer av ostar och upplev hur olika viner upplevs tillsammans med dem.

Arrangör: Möllans Ost & Vinrvi

14.00–14.45 Sherry

Världens mest intressanta men samtidigt mest missförstådda vin. Skaffa dig din egen uppfattning.

Arrangör: Gustibus Wine & Spirit Academy

15.00–15.30 Följ med till Italien

En resa i de italienska smakernas värld med Bo Hagström.

15.45–16.45 Medelhavsinspirerad matkonst

Möt Anders Tegnér från Haugen-Gruppen och provsmaka härliga medelhavsinspirerade smårätter. Arrangör: Mat & Vänner Läsaraktivitet i mån av plats för mässbesökare.

Våra vinexperter Fredrik Lilja och Anders Öhman guidar dig bland dryckerna på Älska Mat.

MED FOKUS PÅ VIN

Mat och vin passar som hand i handske. På Älska Mat  nns en rad välrenommerade vin- och spritföretag samlade, där du både kan prata om och smaka på de ädla dryck erna. Dessutom anordnar våra experter från Gustibus Wine & Spirit Academy ett  ertal spännande provningar och seminarier.

Vinintresset är stort bland Älska Mats besökare och vi har en rad välkända utställare inom området. Passa på att bekanta dig med nya druvsorter och prov smaka vin från både kända och mer okända vingårdar. Och det handlar förstås inte enbart om vin, även andra alkoholhaltiga drycker som cider och sherry  nns med i utbudet.

Experter från Gustibus Älska Mat samarbetar med vinexperterna Anders Öhman och Fredrik Lilja från Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö. Gustibus är ett utbildningsföretag som erbjuder allt från endagskurser till ettåriga internationella somme lierutbildningar. Anders och Fredrik koordinerar alla våra mässaktiviteter inom dryckesområdet.

 – Det blir många intressanta föredrag och spännande provningar, lovar Anders och tillägger: – Kuponger för provsmakning hos utställarna provningar  18 år, så ta med legitimation.

 nns att köpa i entrén och i det område i mässhallen där de esta dryckesföretagen står. Biljetterna till föredrag och nns att köpa precis vid seminarielokalen. Naturligtvis serverar vi inte alkohol till personer under www.gustibus.se

Kajsa Smith är på plats med ett urval utsökta franska viner.

Franska viner från Cajsas Cave

Kajsa Smith bor i ett jaktslott i sydöstra Frankrike. Sedan tio år tar hon emot gäster från hela världen för vinprovning, middagar och ut ykter till olika vingårdar.

Gästerna har alltid uppskattat Kajsas urval av viner och har velat ta med sig det goda hem.

– Men det är svårt när man  yger, så jag har haft lådvis med mig när jag kört norrut till jul. Till sist blev det så mycket att jag istället öppnade vinbutiken Cajsas Cave på nätet.

I Cajsas Cave  nns franska viner från stora slott och små gårdar, alla gjorda med generationers erfarenhet. Till exempel Domaine Rozels Alayx som dracks första gången redan år 1464. Med vinerna följer utförlig information om vingården, druvan, området och vilken mat som passar till.

Kajsa missionerar särskilt för vitt vin och halva sortimentet har just den kulören.

– En del gäster säger att vitt vin inte är gott, men då påpekar jag att ”vill man ha ett bra vitt vin måste man lägga på lite pengar”. Till Älska Mat har Kajsa med sig en hand full vita viner och lika många röda. Bland annat en vit Beaujolais och ett rött vin med druvan mondeuse, ingen av dem  nns att köpa i Sverige.

Monter : D:48 www.cajsascave.eu

Kusmi Exklusivt te på burk Løv Organic Ekologiskt te Lundablandning Te i burk

219:-

250 gr Løv is good

129:-

100 gr

69:-

100 gr & burk

E T A B L E R A T 1 9 3 2

LUND V. Mårtensg. 8A 046 - 211 19 86 STHLM Odengatan 29 08 - 20 40 04 LIDINGÖ Lidingö Centrum 08 - 765 09 86 WEBBSHOP tehusetjava.se

h c rm rö k t ky ck ling , k yck ling k ö tt bu l la r , lever p a st e j, ky ck l ing pa j och m yck et k r s Fä t t!

g o a t ͔͔͚͛Ǧ͙͚͔͚͗͜Ȉ͔͔͙͛Ǧ͖͖͕͗͜͝

14 Älska Mat HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Utställare A-T

UTSTÄLLARE

A

Alexander The Greek

www.alexanderthegreek.se

Allé

www.alle.se

Armano's - Deli, Drinks & Wine

www.armanosdeli.se

Australian Wine Club

www.australianwineclub.se

MONTERNUMMER A:13 C:36 A:10 UTSTÄLLARE Henric's AB (Spoons)

www.smakaspoons.se

Samutställare:

Spoons

Hvens Getost

www.hvensgetost.se

MONTERNUMMER

F E

C:23

B

Basturökeriet Sverige AB

www.dabere.se

Buhres Fisk i Kivik

www.buhres sk.se

Byavägens Honung E:30

www.basturokeriet.se

Bites & Bottles

www.bitesandbottles.com

Bjärefågel D:34 A:45

www.bjarefagel.se

Bokia AB, Hansa

www.facebook.com/pages/Bokia-Hansa/159960100712024

Brusquini da bere AB C:15 D:39 A:21 A:40

I

Idala Gård

www.idalagard.se

Il Fornaio A/S

www.ilfornaio.dk

International Food&Wine Sweden AB

www.italienska-delikatesser.se

Samutställare: Xwine.se

Invinitum ApS

www.invinitum.com J

Jakobsson & Söderström

www.js-wineclub.com C

Cajsas Cave/Smith Franska Viner

www.cajsascave.eu

Chokladhuset i Limhamn AB

www.chokladhusetlimhamn.se

Criollo Chocolaterie

www.criollo.se

Culinart Food

www.culinartfood.com

Samutställare:

Malmö Vinägerfabrik D

Da Aldo AB

www.amarelli.it

Dansukker

www.dansukker.se

DB Media

www.dbmedia.se

Degeberga Slakteriprodukter AB Di Luca & Di Luca

www.diluca.se, www.zeta.nu

EcoItalia

www.ecoitalia.se

Samutställare:

French Gourmet

D:48 E:34 C:28 A:22 D:41 D:13 E:09 C:26 D:19 A:18

L K

Karavaan

www.karavaan.se

Karlsfälts Gård

www.karlsfelt.se

Samutställare:

St. Herrestad Gästis

Kiviks Musteri AB

www.kiviksmusteri.se

Samutställare:

Kronovalls Vinslott

Koberg Vilt

www.kobergvilt.se

Korpakulla delikatesser

Samutställare:

Svensk Lantmat Syd

Kulla  yg

www.kulla yg.se

KullaGourmet

www.kullagourmet.se

Lakritsfabriken i Ramlösa

www.lakritsfabriken.se

Larsviken

www.larsviken.se

Samutställare:

Svensk Lantmat Syd

Ljusgrönt

www.ljusgront.se

Samutställare:

Svensk Lantmat Syd

Freixenet Nordic AB

www.freixenet.se

French Gourmet Support AB

www.frenchgourmet.se

Samutställare:

Eco Italia

Fridshills Kyckling

www.fridshillskyckling.com G

Gunnarshögs Gård

www.gunnarshog.se

Gusto Classico IGT

www.gustoclassico.com

H

Hallongården

www.hallongarden.com

Samutställare:

Svensk Lantmat Syd

Heberleins

www.Heberleins.se

Samutställare:

Bjäre hembygd

D:28 A:18 C:34 E:11 B:18 C:26 A:41

M

Malmö Chokladfabrik

www.malmochokladfabrik.se

Manaki Gold olivträdsadoptioner

www.manakigold.com

Mat & Vänner AB

www.matochvanner.se

Matlagningute Norden AB

www.grillsymbol.se och www.matlagningute.se

Memira AB

www.memira.se

Menu Italiano Sverige

www.menu-italiano.com

münchmedia

www.munchmedia.se

Samutställare:

Österlenkryddor

Möllans Ost

www.mollansost.com

Samutställare:

Vinrvi N

Naprapatlandslaget Malmö

www.naprapatlandslaget.se

E:15 A:40 A:24 D:14 D:35 D:20 D:43 E:36 A:17 A:29 C:10 C:26 A:40 A:40 B:27 C:26 C:26 A:19 E:13 D:45 E:25 D:49 A:51 A:46 B:19 D:52 UTSTÄLLARE MONTERNUMMER Naturens Krafter i Malmö AB

www.naturens-krafter.se

Nigab AB

www.nigab.se O

Oil & Vinegar

www.oilvinegar.com

Ooh Cupcakes

www.oohcupcakes.se

T

Tableline AB

www.tableline.se

Team Ugglarp AB

www.olssonsutvalda.se

Tehuset Java AB

www.tehusetjava.se

Tomatens Hus/Café

www.tomatenshus.se

Tupperware/Änglatofta AB

www.tupperware.dk

B:20 D:30 E:27 E:32

P

Pâtisserie David

www.patisseriedavid.se

Per i Viken

www.perivikenchark.se

Petersborgs gård

www.petersborg.se

R

Restaurang Karl Johan

www.restaurangkarljohan.se

Rootfruit Scandinavia AB

www.rootfruit.se

Rowi Wines AB

www.rowiwines.se/www.rowishop.se

Royal T-stick

www.royaltstick.se

Röstånga Bröd HB

www.rostangamolla.se

B:16 A:40 E:28 A:11 A:30 D:24 E:20 A:40

S

Santa Maria C:13

www.santamariaworld.com

Saturnus AB

www.saturnus.se

Selezione Barbro Guaccero

www.gtvinimport.se

Silver Eel

www.silvereel.se

Skattegårdens delikatesser Skånemejerier ek. förening

www.skanemejerier.se

Skånska Matupplevelser

www.skanskamatupplevelser.com

Smaka på Skåne

www.smakapaskane.se

Spendrups

www.spendrups.se

Samutställare:

Spendrups Vin

St. Herrestad Gästis

www.storaherrestad.com

Samutställare:

Karlsfälts Gård

Strega B:26 D:44 A:40 E:41 B:11 D:25 C:14 D:50 A:17 D:18, D:23, D:33

www.stregainredning.se

Svarte Bageri Sveas karamellkokeri

www.sveaskaramellkokeri.se

Svensk Lantmat Syd

www.lantmatsyd.se

Svenska Kockars Förening/SKF – Skåne

www.svenskakockarsforening.se

A:11 E:35 C:26 E:18 C:19 A:36 E:31 E:33 B:22

Älska Mat 15 HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Utställare V-Ö

UTSTÄLLARE

V

Vikentomater AB

www.vikentomater.se

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

www.vilhelmsdal.se

VINRVI

www.vinrvi.com

Samutställare:

Möllansost

VinUnic AB/Riedelglas

www.vinunic.se

Vitlöks  ätan

Y

Yngdéns Knäcke HB

www.yngdensknacke.se

MONTERNUMMER A:40 C:30 B:19 UTSTÄLLARE MONTERNUMMER

Å

Årstiderna – ekologiska råvaror hem till dörren E:19

www.arstiderna.com

Åsgårds Gårdsbutik C:26

www.asgard-holkestorp.com

Samutställare:

Svensk Lantmat Syd

C:17 A:40 E:37

Ä

Änglagott

Ö

Ölandschoklad AB

www.olandschoklad.se

Österlenbryggarna, Två Bryggare

www.tvabryggare.se

Österlenhonung

www.osterlenhonung.se

Samutställare:

Svensk lantmat Syd

Österlenkryddor

www.osterlenkryddor.se

C:12 E:40 D:31 C:26 A:46

Scen = Glas- & kupongförsöljning = Café = Restaurang

C:14

Hallskiss Slagthuset Biljetter Dryckesprovning Seminarielokal med dryckesprovningar Spendrups Vinbar Saluhallen Semifi nal Årets Kock Fredag 28 oktober Entré

16 Älska Mat HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

Ett nytt sydsvenskt medieföretag ser dagens ljus Numera Mässor och Sydsvenskan har bildat ett samägt bolag – Sydsvenska Mässor & Events. Tillsammans utvecklar vi framtidens mötesplatser i södra Sverige. Välkommen till våra arrangemang!

MÄSSERBJUDANDE!

4 nr för bara 100 :–

Välj bland 8 titlar

SKANE

®

PROGRAM 2011–2012

Förskolan i Fokus, 18–19 oktober 2011, Stadionmässan i Malmö

Mässan för alla som arbetar inom förskola, förskoleklass och fritidshem.

www.forskolanifokus.se

Älska Mat, 28–30 oktober 2011, Slagthuset i Malmö

Smaka, dofta, handla och inspireras på höstens godaste mässa.

www.alskamat.se

Motormässan, 22–25 mars 2012, MalmöMässan

Den efterlängtade nybilsmässan är tillbaka efter tre år!

www.motormassan.se

Skånemässan, 27–30 september 2012, MalmöMässan

Den klassiska mötesplatsen återuppstår.

www.skanemassan.se

Älska Mat, 2012,

mässa.

datum ej fastställt

Smaka, dofta, handla och inspireras på höstens godaste

www.alskamat.se

Skoldagarna, 29–30 oktober 2012, MalmöMässan

gymnasieskolan

. www.skoldagarna.se

Mässan för alla som är verksamma inom för-, grund- och

Kom till oss på Älska mat mässan!

Monter D45 www.ssme.se

Sydsvenska Mässor & Events ägs av Numera Mässor och Sydsvenskan.