Halmstadbudet nr 1 2012 - Föreningen Gamla Halmstad

Download Report

Transcript Halmstadbudet nr 1 2012 - Föreningen Gamla Halmstad

HalmstadBudet

Ett nyhetsbrev till Gamla Halmstads medlemmar Årg. 8 Nr 1/2012

Välkommen till vårmöte

”Det utsatta gränslandet Halland”

Föreläsare är Sven Larsson, författare till böckerna ”När hallänningarna blev svenskar” och ”När hallänningarna fick fred”. I samband med vårmötet finns det möjlighet att köpa Sven Larssons senaste bok ”När hallänning- arna fick fred.” Mötet hålls

måndagen den 19 mars kl 18.30

i Immanuelskyrkan, Strandgatan 20 i Halmstad Supé på restaurang Jarlen: Halldins ugnsbakade laxfilé med sauterade grönsaker och duchessepotatis, sallad, vin/vatten eller lättöl, kaffe och kaka.

Pris 190 kr

Anmälan gäller endast supén och är bindande. Sista datum är den 12 mars. Ring 035– 21 40 40, måndag-fredag kl 9-14 eller e-post: [email protected]

Vårutflykt längs Nissan med naturfotograf Patrik Leonardsson 19 maj 2012

Avresa

från Halmstads Teater kl. 8.00. Vi åker till Nissafors, stannar för förmiddagskaffe och bekantar oss med Nissadalens tidigaste industrihistoria. Turen går vidare på väg 26 till Järas gamla gästgivargård där Nissan syns som en porlande bäck. Där ån svänger går färden vidare mot Isabergs fritidsby och lunch serveras på Restaurang Höganloft. På vägen kan vi då och då se hur Nissan flyter ut i ett pärlband av stora sjöar. I Gislaved besöker vi Industrimuseet med guide. På väg till Smålandsstenar gör vi ett snabbt stopp i Villsta kyrkby. Eftermiddagskaffe på legendariska Göstas konditori med sin klassiska 50-talsinredning. I resans pris ingår lunch, förmiddags- och eftermiddagskaffe samt guidning. Beräknad ankomst till Halmstad kl.18. Detaljerad information sänds ut till deltagarna efter anmälan, som är bindande. Endast en resa i år!

Anmälan endast per telefon

(ej e-post) 035-21 40 40

fr.o.m

.

23 april – 7 maj

(måndag – fredag kl. 9 – 14)

Pris 550 kr/person

Enkät

I det här brevet hittar du en enkät om hur du ser på vår verksamhet och hur du vill att den utvecklas. Vi är tack samma om du tar dig tid att fylla i enkäten och skicka eller lämna den till Gamla Halmstads expedition, Fredsgatan 5, 302 46 Halmstad. Expeditionen ligger i Halmstads Teater cirka 30 m. till vänster om ingången till Figarosalen. Det går också bra att skicka svaren med e-post till [email protected]

KB Bjerings bok säljer starkt

Föreningen har så här långt sålt 900 exemplar av KB Bjerings bok om Halmstad i årtal. KB har suttit på både Halmstads Bokhandel och Bokia och signerat böcker. Den har också recenserats i tidningen Halmstad 7 dagar. Bokens framgång ligger i linje med styrelsens förvänt ningar och innebär att intäkterna förväntas täcka de utgif ter som föreningen har haft för layout och tryckning.

Gamla Halmstad på NTV

Föreningen Gamla Halmstad har de senaste åren gjort reklam för årsboken och medlemskap i den lokala TV kanalen NTV. Under 2012 kommer föreningen att synas i kanalen ytterligare fyra gånger. Det handlar om ”stadsvandringar” med Anders Bergenek som ciceron. I varje program berättar Anders om tre platser eller mil jöer i Halmstad. Filmerna kommer på sikt även att läggas ut på Gamla Halmstads egen hemsida.

Apropå Jepsons

I årsbok 2011 finns på sidan 81 en bild som föreställer en rivning i hörnet Brogatan- Hantverksgatan. Läsare har påpekat att Oscar Jepsons fastighet låg längs med Brogatan, på nummer 18, och det är alltså inte den som rivningen föreställer. En bild på Jepsons finns i årsbok 1998, s. 121.

Halmstad för 95 år sedan

Året var 1917 och första världskriget med förde ransonering av livsmedel och andra varor. I Halmstad demonstrerade 8 000 per soner för bröd. Under året konstaterades en prishöjning på 80 %. En familj med 2 000 kronor i årsinkomst fick betala 1 260 kronor för livsmedel, lyse och bränsle. Många var arbetslösa. Av Halmstads 18 959 invånare hade 2 500 personer understöd av fattigvår den. Dåliga bostäder och brist på näringsrik mat inverkade främst på barnen. I stadens folk skolor gick 2 100 barn. Skolläkaren Nils Wimer undersökte 1 200 av barnen och konstaterade att 25% eller 300 hade infekte rade lymfkörtlar (skrofler) och 15 % eller 180 visade spår av engelska sjukan(rachitis). Skomakaren Otto Brodin, ledamot av stads fullmäktige och ledande socialdemokratisk politiker, föreslog i en motion 1917 att alla barn i småskolan och folkskolan, vars föräld rar hade en årsinkomst på högst 2 500 kro nor, skulle få en måltid om dagen. Motionen avslogs eftersom kostnaden beräknades till 128 655 kronor – en för den tiden enorm summa. Även Brodins andra motion om gratis skol materiel och böcker avslogs. Inte förrän 1932 beslöts om fri skolmateriel åt alla skol barn och fria läroböcker åt fattiga. Först 1945 försvann fattigstämpeln och alla folk skolebarn fick fria läroböcker och skolma teriel. 1917 invigdes dagkolonin ”Hälsan” vid nuvarande Alevallen för att de undernärda barnen skulle få äta upp sig och få tillgång till sol och bad. De fick vara på kolonin un der dagen men sova hemma. En av initiativ tagarna var skolläkaren Nils Wimer och bi drag från såväl enskilda som institutioner gjorde verksamheten möjlig. Koloniverk samheten pågick i över 40 år.

Kerstin Wedin Källa: Sven Aremar, Kors och tvärs i tid och rum, s.158-161. Staden-havet-människorna, s.206-210.

En bok för alla Halmstadbor

KB Bjering som tidigare har varit ordförande i Gamla Halmstad och är framstående kännare av stadens historia har utkommit med boken ”Halmstad i årtal”. Denna bok är späckad med historiska årtal om Halmstad på ett nytt och spännande sätt. Teman som krig och fred, näringsliv, byggnader och föreningsliv varvas i stort och smått. Här finns cirka 400 bilder, både gamla och nya, och många är aldrig tidigare publicerade. Välkommen att köpa den på kansliet för medlemspriset 150 kr. Vill du hellre ha den skickad till dig kostar det 200 kr inkl. porto. Sätt in pengarna på bankgiro: 308-5081 eller plusgiro: 26 42 00-7.

För ett tag sedan satt jag och samtalade med en ordförandekollega i en sjöfartshistorisk förening. Vi pratade om föreningslivets vill kor och hur dessa har förändrats genom den digitala revolutionen. Denna skapar nya spännande möjligheter samtidigt som det finns traditionella mötesformer som måste värnas och utvecklas. Den digitala världen kan inte ta över den verkliga men den kan absolut vara ett komplement till den. Min kollega beskrev hur hans förening förr till stor del bestod av samlare som var stolta över vad de ägde. Föremålen, dokumenten och bilderna var sådant som de gärna höll för sig själva, möjligen bytte eller sålde. Da torerna har förändrat detta. Bilder och doku ment kan utan kostnad skannas, dupliceras eller publiceras. Detta görs i allt större ut sträckning. Vi var överens om att morgonda gens föreningsliv kommer att bestå av med lemmar som söker sig till likasinnade för att dela med sig av det de har. När alla delar med sig ökar våra kunskaper, erfarenheter och upplevelser snabbare än någonsin tidi gare. Generositet är nyckelordet för morgon dagens föreningsliv! Hur förhåller sig Föreningen Gamla Halm stad till en sådan här utveckling? Jag vill hävda att vi står oss väldigt gott. Vår årsbok har alltid byggt på principen att dela med sig. Den skrivs av medlemmar som berättar om sina minnen, erfarenheter och resultatet av

Att dela med sig

sina efterforskningar. Själva idén är suverän och årsboken är mycket uppskattad. Den har en form och ett utseende som gör att de flesta vill spara den i sina bokhyllor. Årsbo ken är och förblir den viktigaste orsaken att vara medlem i vår förening. Vår hemsida www.gamlahalmstad.se är ett nyare sätt att dela information och bilder av ett lite annat slag än årsbokens. Förra året hade vi nästan 30.000 besök här.

Ordföranden har ordet

Det sprudlar av idéer om hur hemsidan kan utvecklas ytterligare. Vår brist är just nu tid. Vi har ambitionen att bli den absolut bästa platsen för att snabbt och enkelt söka in formation om Halmstads historia. På det här sättet delar föreningen med sig av sitt material. Som medlem och om du har dator finns anledning att gå in varje vecka och följa vad som händer. En gång i tiden närmast konkurrerade Länsmuseet Halland och Gamla Halmstad om att få attraktiva foton med lokalhisto riska motiv. Tanken var fel. Vi är ju i samma bransch! Idag samarbetar vi med Hallands Konstmuseum i Halmstad så att alla våra foton tillsammans med deras skannas av Bildstationen och görs tillgängliga på nätet. Gå in via vår hemsida och vidare på histo riska länkar så hittar du Bildstationen och kan göra spännande upptäckter i materialet. Våra foton ligger inte längre i dammiga arkiv utan görs tillgängliga för alla! Vi har de senaste åren i olika sammanhang ofta varit ute, även utanför medlemskretsen, och visat de filmer om Halmstad som före ningen har. Detta har blivit enkelt genom att de har digitaliserats. På det här sättet delar vi också med oss av vårt material och skapar intresse för Gamla Halmstad. Vår årsbok och våra möten är den mitt punkt som vår verksamhet roterar kring. Man behöver inte vara i den digitala världen för att ha glädje av sitt medlemskap. För den datorintresserade skapar den nya tekniken emellertid mervärde och vi kan genom den nå ut till nya grupper. Det här är ett sätt att hålla uppe eller öka antalet medlemmar. Det är ett överlevnadsvillkor för alla föreningar. Jag tror starkt på idén att själva meningen med en lokalhistorisk förening är att dela med sig av kunskap, erfarenheter, dokument och bilder. Alla blir vinnare. Det är så vi i vår förening skapar berättelsen om Halmstad, dess miljöer och människor!

Anders Bergenek

Många nya medlemmar

Representanter för Gamla Halmstad fanns som vanligt på plats i julhandeln för att sälja medlemskap i vår förening. I år stod vi för första gången både på Bokia och på Halmstads Bokhandel. Satsningen blev lyckad och vi fick hela 41 nya medlemmar. Till nästa år söker vi fler personer som kan tänka sig att inför julen stå och sälja medlemskap. Kanske har du kontakter med någon affär som har många kunder och där vi skulle kunna stå?

Bli medlemsombud

Styrelsen söker personer som är med i någon av stadens pensionärsföreningar och vill hjälpa till att rekrytera nya med lemmar. Vi förser dig med ett antal årsböcker så att det blir möjligt att sälja medlemskap med snabb och bra service. Det är naturligtvis bra om du på lämpligt sätt i din pensionärsför ening får möjlighet att informera om Föreningen Gamla Halmstad, medlemskap och årsbok. Hör av dig till vår expedition på telefon 035– 21 40 40 alternativt via e-post till [email protected]

Operasångerskan från Halmstad

I november 1869 samlades en förväntansfull publik i en fullsatt teatersalong på Hotel Mårtenson i Halmstad för att se och lyssna till två ”underbarn”, en nioårig sångerska och en trettonårig violinist. Nyfikenheten blev inte mindre av att flickan, Vendela An dersson, var från Halmstad. Violinisten hette August Hyllested och kom från Danmark. De båda barnen väckte stort uppseende dela en aria ur Figaros bröllop! – förutom enklare sånger sjöng den lilla Ven Den lilla söta flickan i sin fina vita klänning applåderades livligt och Hallandspostens recensent var full av beundran men ifråga satte också ” att låta små barn offentligen uppträda och efterhärma artister”. Men tur nén gick vidare och på nyåret 1870 upp trädde Vendela och August på Musikaliska akademien i Stockholm. Vendela Linnea Elisabet Andersson föddes 1860 på Norr i Halmstad som dotter till musikanten Johan August Andersson och hans hustru Gustava Wilhelmina Berggren. Fadern försörjde familjen så gott det gick genom att spela vid olika evenemang men familjen hade det knapert. Inte blev det bättre när han 1866 gick bort i lungsot, end ast 41 år gammal. Gustava, som då hade att ensam försörja tre barn, beslöt sig för att lämna bort Vendela till en väninna i Helsing borg för att hon där skulle få en bättre upp växt. Snart upptäcktes flickans musikaliska begåvning och hon fick ta sånglektioner. Några av konsertbesökarna i Stockholm blev så intresserade av Vendela att de tog henne till den kände sångpedagogen Isidor Dannström. Han förklarade att om hon som var så ung fortsatte att uppträda och överan-

stränga rösten, så skulle hon aldrig kunna bli en stor sångerska. Det gjordes en insamling till förmån för Vendela och tack vare den kom hon till Nisbethska flickpensionen i Kalmar. Där kunde hon förutom allmänna ämnen också studera musik och konsthisto ria. Efter sju år återvände Vendela till Stock holm där hon började sångstudier för Dann ström. 1878 debuterade hon på Nya Teatern i Göteborg i operetten ”Crispinos giftermål”. Hon fick fina recensioner och fortsatte de närmaste åren att framgångsrikt uppträda i Göteborg. 1882 knöts hon till Operan i Stockholm och blev stockholmarnas gunst ling i roller som Marie i Regementets dotter och Violetta i La Traviata. En kritiker skrev att ” hon inte blott äger stor medfödd begåv ning utan också en föga vanlig intelligens och särskilt för scenen mycket bestämda anlag.” 1887 reste Vendela Andersson till Köpenhamn för ett gästspel på ”Det Konge lige”. I Danmark träffade hon tandläkaren Sophus Sörensen och i maj 1888 gifte de sig. Inför giftermålet genomförde hon en rad avskedskonserter. Den sista var ”Den svarta dominon” i Stockholm, där hon hyllades med många inropningar och massor av blommor. I augusti 1887 hade hon framträtt i en av skedskonsert i Halmstad inför en entusias tisk publik. Hallandsposten skrev: ”det ligger något vårfriskt och jublande i Vendela An derssons sång och detta i förening med den klara, ovanligt ljusa rösten gör det berättigat att säga att hon sjunger och drillar som en lärka”.

Vid 27 års ålder lade alltså denna begåvade sångerska karriären på hyllan Norra kyrkogården. – antagligen på grund av att hon ingick äktenskap. Efter sitt giftermål uppträdde Vendela vid enstaka tillfällen i Göteborg, Köpenhamn och Halm stad. 1899 dog Sophus Sörensen, och Ven dela gifte 1901 om sig med hans bror Frede rik Sörensen, som var bosatt i Philadephia. Efter att hon återigen blivit änka, lämnade hon 1914 USA för Örgryte och senare Halmstad. Här levde hon under knappa omständigheter och försörjde sig genom att ge sång- och musiklektioner. 1926 gick hon bort, 65 år gammal. Hennes grav finns på

Kerstin Wedin Källa: GHÅ 1960:134-148. Eric Hägge, Vendela Andersson-Sörensen – ett hundraårsminne.

I spåren efter Adventsstormen

Ovan: Stormen gick hårt åt kastanjeträdet i Picassoparken som togs ner 8/2 T h: En ny gran fick ordnas på Stora Torg. Foto: Christel Ek Christel Ek

Vi hälsar nya medlemmar hjärtligt välkomna!

Andersson, Gunnel, Halmstad Andersson, Ingrid, Halmstad Andersson, Ingvar, Sennan Andersson, Leif, Åled Andersson Yli-Länttä, Brita, Torup Benes, Thomas, Halmstad Björck, Anders, Halmstad Björnhag, Göran, Halmstad Björnsson, Carina, Gullbrandstorp Blixt, Siv, Halmstad Carlsson, Mats, Halmstad Edlund, Willy, Halmstad Ek, Bo, Halmstad Ekström, Åke, Halmstad Flodin, Mats, Malmö Fröström, Ing-Marie, Halmstad Fält, Per, Halmstad Glans, Ingvar, Halmstad Gullbrandsson, Kate, Halmstad Göransson, Ingrid, Halmstad Hansson, Birgitta, Halmstad Hansson, Christina, Halmstad Hed, Anders, Halmstad Herlin, Roger, Lund Hinton, Jan, Halmstad Holmberg, Floyd, Halmstad Isaksson, Arne, Halmstad Johansson, Stefan, Halmstad Johansson, Åke, Halmstad Johnsson, Claes-Göran, Gullbrandstorp Kardell, Micke, Halmstad Karlsson, Hans, Halmstad Karlsson, Torsten, Halmstad Larsson, Rolf, Halmstad Lavesson, Bo, Halmstad Lindgren, Margit, Halmstad Lundberg, Henrik, Halmstad Lundström, Lars, Halmstad Markström, Kerstin, Halmstad Meijer, Lars, Halmstad Nickolausson, Erik, Halmstad Nickolausson, Olof, Stockholm Nilsson, Birgitta, Halmstad Nilsson, Magnus, Halmstad Nofors, Stefan, Åled Nordström, Lena, Halmstad

HalmstadBudet är ett informationsblad för Föreningen Gamla Halmstads medlemmar. © Föreningen Gamla Halmstad och respektive författare. Med stöd av Kulturnämnden i Halmstad. Layout: Christel Ek.

Ohlsson, Mats-Olle, Halmstad Olsson, Anders, Halmstad Olsson, Bengt, Eldsberga Salomonsson, Pär, Halmstad Sandkvist, Roland, Gullbrandstorp Schöön, Carl-Magnus, Halmstad Strokirk, Henrik, Halmstad Sveningsson, Lena, Halmstad Tegberg, Britt-Marie, Halmstad Thell, Kenneth, Halmstad Tyledal, Peter, Halmstad Weman, Lennart, Simlångsdalen Westerlund Panke, Majléne, Halmstad Winterqvist, Zenita, Halmstad Wolff, Karin, Holm Zetterling, Gunn, Halmstad Åberg, Bengt, Hörby

Stödjande medlemmar:

Andersson, Kenth, Halmstad Hansson, Hans Erik, Halmstad Holmqvist, Ingrid, Halmstad

Tryck: Fototryck, Halmstad 2012. FGH, Fredsgatan 5, 302 46 Hstd. Tel: 035-21 40 40. Hemsida: www.gamlahalmstad.se E-post: [email protected] Expeditionen är öppen måndag

fredag 9

– 14.