Discovery sitter på en skattkista av programrättigheter

Download Report

Transcript Discovery sitter på en skattkista av programrättigheter

12 frågor till Jonas Sjögren om SBS Discovery Media United Screens – nästa stora produk tionsbolag?

Jonas Fors om nya rollen som vd för SF Nyheter i korthet ger dig snabb koll på det vikti gaste som hänt sen sist

1

”Discovery sitter på en skattkista av programrättigheter”

2

Exakt Media AB

Johannesgränd 1 111 30 Stockholm Telefon: 08-455 67 70 Fax: 08-658 43 46 E-post: [email protected]

Ansvarig utgivare: Malin Svenberg Telefon: 08-455 67 76 Mobil: 070-668 44 99 E-post: [email protected]

Chefredaktör: Mats Sjödin Telefon: 08-455 67 77 Mobil: 070-797 36 86 E-post: [email protected]

Redaktör:

Frida Nyvinger Telefon: 08-455 67 75 Mobil: 070-565 67 75 E-post: [email protected]

Prenumeration: Jenny Stenberg Telefon: 08-455 67 71 E-post: [email protected]

Redaktionsråd

Redaktionsrådet ger stöd i övergripande frågor om nyhetsbrevets inriktning och ut veckling. Det består av följande personer:

1.

Stefan Trampus

Com Hem

2.

Karin Zingmark

Viasat

3.

Åsa sundberg

Teracom Group

4.

Stefan Widmark

Mannheimer Swartling

5.

Anders Sjöman Voddler

6.

Helene Miksche Com Advokatbyrå

7.

John Nordin

Canal Digital

8.

Ulrika Matsgård

Telia Broadband Services

9.

Märta Rydbeck

Dealdonegood

10.

Johan Brunnberg

Stelacon

5 3 8 1 6 9 2 7 10 4 Prenumeration 4 970 kr +

moms. I prenumerationen in går även e-postade nyheter två gånger/vecka. Prenumerationen betalas i förskott och kan endast avslutas vid periodens slut, det går dock bra att byta mottagare under prenumerationsperioden.

TV-Nyheterna skyddas av upp hovsrättslagen. Det är inte tillåtet att vidarebefordra eller på annat sätt mångfaldiga innehållet utan redaktionens tillåtelse. Utgivning 6 nr per år.

Detta nummer är presslagt XX 2013.

3

LEDARE

“Mest kittlande är väl det faktum att ingen riktigt vet vad som är att vänta”

Tillbaka efter sommarsemestern väntar nu en spännande höst på den svenska TV-marknaden. Nya United Screens kickar igång på riktigt i slutet av september och de namn som gjorde entré under det gångna året måste nu bevisa att de är att räkna med även efter att nyhetens behag lagt sig. Samtidigt har operatörer som Telenor sedan en tid flaggat för en ny omfattande satsning på IPTV innan året är slut, för att inte tala om Com Hem som nu till sist sjösätter sin TiVo-satsning. Magine fortsätter att plocka in nya kanaler i sin molnbaserade tjänst, men har ännu några av de största traditionella kanalerna som Viasat och TV3 att lägga till utbudet för att på riktigt bli en utmanare. TV4-Gruppen har valt att knyta Expressen TV till sig för ett nyhetssamarbete, som för TV4 förhoppningsvis kan bli tredje gången gillt efter misslyck ade Nyhetskanalen och TV4 News. Dessutom tar TV4 klivet ut på You tube och lägger ut content på den stora söksajten kopplade till sitt egna programutbud, och säger sig ha ännu fler förändringar på gång under hösten.

När det kommer till teknik presen terar Ericsson nya lösningar för an vändandet av den andra skärmen, second screen, som de hoppas få både TV-distributörerna såväl som annonsörerna att inse den växande potentialen med. Flerskärmsaktiv iteten sträcker sig i dag längre än att bara uppdatera sociala medier i reklampauserna, det banar för en helt ny kund- och tittarkontakt. Ser du en film som utspelar sig i New York City ska du inte bara kunna leta information om skådespelarna eller Empire State Building på din surfplatta, utan även enkelt kunna boka en resa dit. En växande TV publik i mobilfönstret knyter också de sociala medierna som Facebook och Twitter allt närmare till konsum tionen av rörlig bild. Annonsörer som köpt reklam i anslutning till ett TV-program kan nu gå ett steg längre och koppla sina annonser till twitterflödet av samma program.

Nya stigar trampas upp, kartan fortsätter att ritas om och både väntade som oväntade samarbeten presenteras. Det gäller att vara innovativ, snabb i vändningarna och lyhörd till vad de svenska TV-tittarna vill ha. Ja, nog är det spännande tider i branschen just nu och mest kittlande är väl det faktum att ingen riktigt vet vad som är att vänta.

Frida Nyvinger

Redaktör

4

SBS DISCOVERY

12 frågor till Jonas Sjögren om SBS Discovery Medias nya affärsmodell

:

”Discovery sitter på en skattkista av programrättigheter” I december i fjol stod det klart att amerikanska Discovery Communications drog det längsta strået i kampen om SBS Nordic. Affären, som godkändes i början av 2013, innebär att tidigare ägaren ProSiebenSat.1 Group sålde hela sin radio- och TV-verksamhet i Norge, Sverige, Finland och Danmark, en transaktion med en uppskattad prislapp om 1,325 miljarder euro.

För SBS verksamhet i Sverige har uppköpet inneburit en omfattande omorganisation och i höst får den nya verksamheten pröva sina vingar på riktigt.

TV-Nyheterna har ställt 12 frågor till Jonas Sjögren, vd för SBS Discovery Media, om hur den nya affärsmodellen ser ut när två bolag nu blivit ett.

På vilket sätt tror du att Discov erys uppköp kan vara till er fördel på den svenska TV-marknaden framöver?

– På många sätt. För första gången på länge har vi en ägare som inte har som uttalat mål att sälja oss vidare, och som dessu tom är en av världens största och mest erkända TV-företag. Det finns enormt mycket kunskap och resur ser inom Discovery, vilket naturligt vis är en fördel för oss. Dessutom sitter de på en veritabel skattkista av programrättigheter som vi redan nu har börjat utnyttja.

Ser du några utmaningar med hur kommunikationen på SBS och Discovery kommer att ske sinsemellan framöver? Tror du att

5

den interna dialogen kommer att fungera?

– Vi är ett företag nu, och inom ett företag måste man kommuni cera hela tiden. När två företag blir ett finns det alltid utmaningar, men hittills har det gått jättebra och jag är övertygad om att det kommer gå minst lika bra i framtiden. Det svenska Discovery kontoret har redan flyttat in på Rådmans gatan och är nu en del av den gemensamma organisationen.

SBS har redovisat goda resultat flera år i rad. Ser du det som en utmaning att hålla den goda tak ten uppe även nu efter uppköpet?

– Det är självklart en utma ning att behålla de fina resultat vi visat. Framgång kommer aldrig per automatik, utan är alltid en produkt av hårt arbete och kloka beslut. Nu har vi ett större företag att ratta, och det ställer naturligtvis större krav på oss. Så det korta svaret är att ja, det är en utmaning men en rolig och stimulerande sådan.

Vilken är er största utmaning i det snabbutvecklande TV-landskapet vi ser i Sverige i dag?

– Att växa online i rätt takt, skulle jag vilja säga. Linjär TV är fortfa rande det absolut största mediet för rörlig bild, och så kommer det fortsätta vara i många år framöver. Men det är klart att webb-TV växer explosions artat och att vi måste vara ordentligt på tårna för att hänga med i den utvecklingen, utan att för den skull glömma att linjär TV är vår huvudverksamhet.

Vilka skulle du peka ut som era konkurrensfördelar gentemot era svenska konkurrenter?

– SBS Discovery har en bred kanalportfölj som vi under den kom mande tiden kommer att finjustera så den möter marknadens behov ännu bättre än vad den gör nu. Vi har enormt fina rättigheter, både sedan tidigare och i och med Dis coverys köp av oss. Inte minst har vi en påse sporträttigheter som vi kommer att utnyttja på bästa sätt. Lägg till detta att vi har en unik företagskultur som verkligen gör att våra anställda kommer till sin rätt och presterar utmärkta resultat.

Ja, ni har köpt på er en del sport rättigheter den senaste tiden, är sport ett segment ni vill plocka tittare från konkurrenterna med?

– Naturligtvis har vi köpt sport rättigheter för att vi tror att det är ett sätt att locka tittare till våra kanaler. Sport på den här nivån är underhållning av bästa märke. Exak t var och hur vi ska använda alla rättigheter får vi dock återkom ma om.

Enligt en undersökning gjord av Myndigheten för radio och tv har er Kanal 5 alltmer profilerat sig som en renodlad underhållnings kanal de senaste åren. Är det i underhållningsfacket ni vill ligga eller tror du att det är bra ur ett konkurrensperspektiv att hålla sig lite bredare, både vad gäller vilken målgrupp ni riktar er till och utbudets genrer i sig?

– Kanal 5 har sedan flera år levt enligt devisen ”Roligare TV”, och det kommer vi inte att ändra på. om.

Kanal 5:s tittare kan och ska vänta sig att bli under hållna. Kanal 5 ska vara vårt flaggskepp, med en tydlig målgrupp i 15 till 44 år. Dessutom har vi Kanal 9, TV11, TLC och Discovery Channel att leka med nu.

Vad är planerna med den nyinköpta kanalen TV11?

– Det är klart att vi vill fortsätta att utveckla kana len och få den att växa, men exakt hur det ska gå till får vi återkomma

Vad gäller webb-TV-affärerna, känner ni att ni hänger med där? Några av era konkurrenter testar ju bland annat nya program appar, paketannonser för alla plattformar och kortare program versioner för mobiltittande. Hur tänker ni?

– Som sagt, ingen kan förneka att webb-TV är framtiden. Just nu händer det extremt mycket, och det gäller att satsa klokt och eftertänksamt. Exakt vad vi har för planer kan jag inte gå in på, men

6 vi ser ju vad andra aktörer gör och drar våra slutsatser av det.

Hur viktiga är och hur stor roll

Framgång kommer aldrig per automatik utan är alltid en produkt av hårt arbete och kloka beslut

spelar sociala medier för er?

– De är mycket viktiga och det spelar stor roll. Inte minst som ett sätt att kommunicera med tittarna och ta tempen på hur våra program tas emot. Ingen kan ignorera so ciala medier, och det är klart att det är något vi kontinuerligt försöker utveckla och förbättra.

På ett mer personligt plan, hur känns närmsta framtidens utman ing för dig nu efter att en jätte som Discovery klivit in?

– Jag tycker faktiskt att det är riktigt kul. Vid samma tidpunkt för ett år sedan hade vi två kanaler och online och det var kul det också. Det är en otroligt häftig portfölj av varumärken att jobba med. Per sonligen är det ju också otroligt kul och smickrande att få det här förtroendet. Det är inget man kan ta för givet.

Hur tror du att din roll, om den gör det, kommer att förändras?

– Den förändras ju på det sättet att det är en större mängd kanaler som man ska få att växa. Det krävs en större förmåga att tänka på en helhet, hur man får de här kana lerna att fungera ihop. Det är också en dimension att kombinera de lokala Kanal 5, Kanal 9 och TV11 med det inter nationella perspektivet hos de olika Discovery kanalerna. Dessutom, att göra två företag till ett kräver att man ständigt påminner om det. Det är en sak att intellektuellt inse det, att få det att fungera i praktiken är en annan sak. I tider av mycket förändring gäller det att kunna behålla ett lugn och ett fokus.

Varmt välkommen till Terminsstart Telekom 26 september 2013 på Grand Hôtel

Terminsstart Telekom samlar ca 250 beslutsfattare inom telekom och TV och har kommit att bli den självklara mötesplatsen för dig i branschen!

Vid höstens seminarium möter du bland andra:

Sara Mazur

Ericsson

Erik Oldmark

Orbion Consulting

Karin Ahl

FTTH Council

Anna Philipson

Telia

Martin Rosell

WirelessCar

Leslie Shannon

Nokia Solutions and Networks

Mikael Ek

SSNf

Johan Parmler

Svenskt Kvalitetsindex

Krister Tånneryd

Com Hem

Tomas Franzén

Com Hem

Ylva Mälarstig

PTS

Thomas von Koch

EQT

Kent Jonsson

Upplands Motor

Anmäl dig på www.terminsstart.se/telekom

Terminsstart Telekom anordnas av TV-Nyheternas systernyhetsbrev Telekomnyheterna.

7

UNITED SCREENS

United Screens I våras gick fyra av den svenska mediebranschens toppnamn samman för att skapa nästa stora distributionsbolag på TV-marknaden, United Screens. Tillsammans ska Stina Honkamaa, Malte Andreasson, Jan Zachrisson och Oscar Höglund, med Bonnier Growth Media som femte delägare, leverera kvalitets-TV-program via alla digitala plattformar gratis på Youtube.

Efter sommaren är det nu dags för den officiella lanseringen och Malte Andreasson, produktchef och en av grundarna till bolaget, berättar för TV-Nyheterna om hur de ska bli rättighetshavarnas chans att faktiskt tjäna pengar på Youtube.

När TV-Nyheterna besöker United Screens nya lokaler på Eriksdalsgatan i centrala Stock holm är kontoret fortfarande under uppbyggnad, en fas som egentligen hela bolaget befinner sig i just nu enligt Malte Andreas son.

Har det hänt något sedan i månadsskiftet april/maj när ni annonserade ert kliv in på marknaden?

– Ja, det har det. Det som framför allt har hänt är att vi jobbat med att bygga upp det nätverk som startar på riktigt när vi lanserar den 20 sep - tember.

Och vad

8

exakt är det ni lanse rar den 20 september?

– Ja, det där är något jag vill betona, att det är ett bygge som startar nu i höst. Det är absolut ingenting som är fixat och färdigt och presenteras den 20 septem ber likt en TV-tablå, utan vi startar en process då som ska leda till ett större nätverk, säger Malte And reasson.

Förarbetet tar tid och för Uni ted Screens är ett stabilt, utbrett nät av kontakter och relationer a och o.

– Uppbyggnaden av det här nätverket är verkligen allt ifrån regelrätta diskussioner, förhandlin gar och avtal med produktions bolag som producerar enligt en av oss förbestämt idé, till diskus sioner med rättighetsägare och med parter som redan har material producerat för Youtube.

Tre ben

Det är alltså tre ben United Screens står på enligt Malte Andreasson. Först och främst en högprofilerad egenproduktion, för det andra en del där United Screens hjälper sådana som redan är stjärnor, som han kallar dem, men som behöver hitta sin plats i Youtube-miljön. Den tredje delen är där andras rättigheter förvaltas och vårdas för att se till att de kan tjäna ordentligt med pengar på att distribuera sitt content på You tube. Och trots att den officiella

9 premiären äger rum i september, tjuvstartade United Screens redan i somras med några produktioner, primärt från det andra segmentet av kända namn som sätts i ny starta först i september skulle innebära att missa en stor del av den säsongen. Därför rullar den redan nu.

Serien om Nellie Berntsson är

Youtube är i dag större än TV3 i Sverige, vilket gör att det faktiskt är ett medie fenomen som man måste förhålla sig till

kontext. Tekniken lämnar United Screens åt Youtube.

– Det handlar om stjärnor som redan är etablerade i andra miljöer men som nu startas som Youtube projekt. Där har vi exempelvis Alex och Sigges podcast (Alexander Schulman och Sigge Eklund, reds.

anm.) och bloggaren Nellie Bern tsson, berättar Malte Andreasson.

Dessa produktioner har gans ka enkelt kunnat transformeras till Youtube-fönstret och därför fanns ingen anledning att vänta in höstens stora lansering innan de kunde börja läggas ut på plattfor men menar han.

– I fallet Nellie Berntsson, i den serie vi producerar om henne, är det dessutom nära kopplat till hennes ridsport och att den skulle produktionsbolag och inte minst skivbolag. Det ligger ju även oer hört mycket musikvideoklipp på Youtube som ska bejakas och ta hand om.

Vad har er approach varit när ni presenterat er affärsidé för dessa rättighetshavare?

– Vi kan se till att ni får full kontroll över det, i dag har ni ingen kontroll över det. Och vi kan se till att ni tjänar pengar på det, i dag tjänar ni inga pengar.

det närmare bestämt Perfect Day som producerar å United Screens vägnar, och enligt Malte Andreas son har programmet redan fått stort genomslag bland den yngre målgruppen. Även det tredje seg mentet där United Screens förval tar andras rättigheter har kommit igång.

– Det var den som kom igång först, men den syns ju inte. Det är inte medialt på det sättet, men det är stort. Vi har inom det segmentet i dag över en miljon visningar om dagen, konstaterar Malte And reasson.

Vilka, inom det segmentet, riktar ni er till?

– Egentligen alla rättighetsä gare med content som visas på Youtube. Filmbolag, TV-bolag,

God respons

Och responsen har varit god om än med viss skepsis, menar han.

– Responsen är intresse, men för många är det här fortfarande ett helt nytt sätt att tänka. Många har betraktat online utanför sitt verksamhetsområde såsom ett problem som måste hanteras och här kommer vi och säger att man i stället ska bejaka det och tjäna pengar på det. Det kräver en viss tid av diskussion, säger Malte And reasson och fortsätter: – Nu har det varit sommar och semestertider, men jag kan säga att vi är i diskussion med en lång rad parter. Och naturligtvis går vi först till dem som har flest rättig heter som utnyttjas. Däremot går vi inte bara på Sverige utan vi tittar lite bredare, åtminstone Norden.

Hur är inställningen till Youtube som fenomen, finns fortfarande en viss restriktivitet kvar mot detta fönster som tidigare distri buerat gratis, utan rättigheter och i taskigt format?

– Ja, den restriktiviteten finns nog någonstans i bakgrunden. Samtidigt märks det att väldigt många smarta människor har förstått att så kan man inte tänka längre. Det är lite för stort och lite för viktigt i dag.

Något United Screens tjatar om, som Malte Andreasson själv uttrycker det, är hur stort Youtube är i Sverige i dag jämfört med de traditionella distributörerna av rörlig bild. – Youtube är i dag större än TV3 i Sverige, vilket gör att det faktiskt är ett mediefenomen som man måste förhålla sig till och inte kan ignorera. Det är ju också själva kärnan i vår verksamhet, den här nya stora medieplattformen. Att Youtube har internationell spridningskraft är också en stor fördel enligt Malte Andreasson. Det gör att svenska produktioner kan nå ut utanför landets gränser i en helt annan utsträckning, menar han.

– Särskilt i kategorin vi kallar stjärnor som tar steget in i You tube. Där finns det flera med

10 internationell potential och då finns ju alla möjligheter att göra både en svensk- och engelskspråkig ver sion, och en svensk version med engelsk text. Vi har exempelvis en svensk produktion jag tyvärr inte kan berätta mer om i dagsläget, men där vi tror att det kommer att få en extrem genomslagskraft i Tyskland. Och då kommer vi naturligtvis se till att det finns tysk text, säger Malte Andreasson och tilläger: – Och vi kan ta in reklamintäkter från andra länder också, det är inga problem.

Nu börjar det

Nyfikenhet, men det är först nu det börjar. Det är hur Malte An dreasson beskriver responsen från annonsörerna i de samtal United Screens inlett för att kunna finansiera sin verksamhet med just reklamintäkter.

– Vi har pratat med väldigt många annonsörer och medieby råer, men det är nu säsongen börjar. Nu kan vi också visa vad vi kan leverera.

Än så länge har United Screens inga betallösningar utan är an nonsfinansierad i vid mening, vilket innefattar reklam, sponsring liksom produktplaceringar.

– Vi intar ungefär samma roll som en TV-kanal. Vi beställer produktioner av fristående produ center vi tycker passar in i vårt nät verk och i vår programstrategi. Sen publicerar vi dem efter överens kommet mönster i samspel med reklam. Det är ett antal svenska produktionsbolag som redan har fått beställningar som nu kommer att levereras.

Dessa produktioner är original versioner som United Screens varit med och arbetat fram och som har premiär enbart hos dem. Men trots att de serier som hittills lanserats av United Screens visat på en växande publik i mobilfönstret, är inte mobile first den strategi som präglar produktionerna.

– Vi utformar nog snarare pro grammen efter i många fall huvud personen snarare än efter en heten. Sedan är mobilt ett område där det finns många förutfattade Malte Andreasson talade på TV-Dagen som arrangerades av TV-Nyheterna den 21 maj i år.

Foto: Elias Ljungberg, VisualVerge

11 meningar, som att det måste vara korta program för att kunna titta i mobilen. Det behöver det inte vara och det är dessutom ett beteende som är i stark utveckling, säger Malte Andreasson.

Trots att rörlig bild är såväl You tubes som United Screens kärn produkt, anser Malte And reasson ändå att de befinner sig på en egen, unik plats på kartan över den svenska marknaden.

– Vi befinner oss egentligen utan för TV. Det är lätt att säga TV efter som det är rörlig bild, men det här är definitivt utanför TV. Jag har svårt att se att tittare sitter och väljer mellan att se traditionell TV kontra Youtube, utan det här är snarare något som växt fram utanför TV. Så småningom är jag ganska övertygad om att vi snart kommer att betrakta det som en enda stor marknad.

Ett komplement till den tradi tionella verksamheten, det är hur United Screens vill att rättighets havarna ska se plattformen You tube.

– Det är de aktörer som ser möj ligheterna i att bredda sig till denna plattform som vi ser fram emot att diskutera med och så småningo m samarbeta med. Både TV och den här typen av verksamhet handlar om att etablera koncept, personligheter, stjärnor och hur den etableringen sker är egentli gen ett underordnat intresse. Det ena utesluter inte det andra, utan snarare förstärker, säger Malte Andreasson.

Det finns dock vissa skillnader plattformarna emellan som innebär ett nytt sätt att tänka på, både för contentägare och för annonsörer. När ett program eller klipp har premiär på Youtube är det inte lika lätt att mäta genomslagskraft och värdera publiksiffror som i tradi tionell TV-distribution.

– Eftersom alla vet att det kom mer ligga kvar i år framöver så stressar inte de flesta till datorn utan du får ett tittande som är betydligt mer utdraget. Du vet ju egentligen inte om hur det har gått för ett program förrän efter flera veckor, säger Malte Andreasson.

Det positiva med det, menar han, är däremot att materialet får en mycket längre livslängd.

– Jag kan tycka att det är tråkigt att du inte kan få den kicken som det är att komma upp en miljon tit tare samma kväll. Eftersträvar man den sortens genomslagskraft för sina program, är man i fel media. Å andra sidan är ju en miljon tittare utspridda över ett år lika värdefullt och jag kan se fram emot kicken med en video som får tio miljoner tittare.

United Screens tar Alex & Sigges podcast till Youtube.

Fakta United Screens

Grundat: 2013 Grundare: Stina Honkamaa Jan Zachrisson Oscar Höglund har lett den svenska verksamheten i Google och Youtube de senaste fem åren och dessförinnan var hon vd för mediebyrån Carat. Malte Andreasson har arbetat på TV4 de senaste 14 åren, där han senast var planeringsdi rektör för TV4-Gruppens 43 TV-kanaler. har haft många ledande befattningar på TV4 och var en av grundarna av produktionsbolaget Jarowski/Zodiak Television, numer Zodiak Media. har varit i högsta ledningen för Zodiak Television där han var ansvarig för nya medier, samt varit vd för Epidemic Sound.

De fyra grundarna äger 20 procent var i bolaget, och Bonnier Growth Media resterande 20 procent.

Vd: Stina Honkamaa Styrelse: Jan Zackrisson (ordförande), Malte Andreasson, Oscar Höglund, Ulrika Larsson Saxon, Jonas von Hedenberg, Ulf Gabrielson (suppleant)

12

PERSONNYHETERNA

Jonas Fors om nya rollen som vd för SF

Den 3 september stod det klart att Svensk Filmindustri, SF, förvärvar produktionsbolaget Tre Vänner. Samtidigt kliver Tre Vänners Jonas Fors in som ny vd på SF under hösten.

Hur ser du på din nya roll som vd på SF?

– Det är en fantastiskt ära och utmaning att få bygga vidare på det arv och den unika position som SF byggt upp under decennier, säger Jonas Fors.

Jonas Fors tillträder sin nya tjänst som vd för SF den 1 oktober och ersätter då Rasmus Ram stad, som varit vd på SF sedan 1999.

Johan Englund ny chef på Viasat Satellite Services konsumentavdelning

Johan Englund har värvats som ny Head of Consumer Devices and Development på Viasat Satellite Services, VSS. Han kommer därmed att ansvara för verksamhetsområdet både i Norden och i Baltikum.

– Johan kommer centralt ansvara för och driva utvecklingen av Viasats konsumentprodukter. Vi är mycket glada att ha Johan ombord och ytterligare stärka vårt team i denna spännande och innovativa tid för TV-branschen, säger Marcus Jedenmark, CEO Viasat Satellite Services, till TV-Nyheterna.

Johan Englund kommer senast från en be fattning som chef för International Business Development på Accedo och dessförinnan som Research Analyst på Ericsson.

Martin Dahlin offentliggör sitt delägande i Magine

Fotbollslegenden och affärsmannen Martin Dahlin offentliggör nu sitt delägande i TV-distributören Magine. Martin Dahlin har sedan start investerat i företaget, men har inte förrän nu gått ut med att han har ett finger med i spelet. Under Kristal lengalan den 30 augusti fanns han dock på plats tillsammans med Magines vd Mattias Hjelmstedt för att representera företaget.

– Martin har varit med sedan den första externa finansieringsrundan. Vi tycker det är kul att han gillar produkten och är glada att han vill vara med. Som stort sportfan vill han kunna titta på TV var han än befinner sig och när han vill, då passar Magine honom perfekt, säger Erik Wikström, en av grundarna till Magine, till TV-Nyheterna.

Hur stort delägande innehar Martin Dahlin i Magine?

– Vi kommenterar inte specifika delägare. Grundarna äger majoriteten i bolaget.

Vilka är de övriga delägarna i nuläget?

– Vi kommenterar som sagt inte våra övriga delägare. De som gick med i första rundan är redan officiellt, säger Erik Wikström.

Johan Seidefors ny marknadschef på TV4-Gruppen

Johan Seidefors, i dag partner i Prime Group, blir ny marknadschef för TV4-Gruppen. Han tillträder tjänsten under november. Det meddelade TV4 Gruppen den 20 augusti.

Johan Seidefors är sedan fem år partner på Prime och har under det senaste året där haft upp draget som tf kommunikationschef för Stock holm Globe Arenas/Tele2 Arena, och därmed varit ansvarig för lanseringen av den nya arenan. Under åren på Prime PR har han bland annat vunnit Guld- och silverlejon i Cannes för Marabou och Audi och Silverägg för Aftonbladets “Livelöpet”. Johan Seidefors arbetade dessförinnan under

13 många år i musikbranschen, på Sony/BMG och Sony Music, bland annat som marketing director.

“I vårt arbete med att möta både tittare och annonsörer på nya sätt kommer Johan Seidefors kompetens att vara ovärderlig. Att fortsätta vara både tittarnas och annonsörers förstahandsval är en utmaning som vi tar på stort allvar. Johan är riktigt skarp – jag är både glad och stolt över att få välkomna honom till oss på TV4-Gruppen”, säger Åsa Jamal, kommunikationsdirektör TV4 Gruppen, i en presskommentar.

Inom ramen för Johan Seidefors uppdrag lig ger ansvaret för TV4-Gruppens B2B- och B2C marknadsföring och TV4-Gruppens event. Fokus är att vidareutveckla och förstärka verksamheten.

“TV4-Gruppen, liksom hela tv-branschen, är inne i en oerhört spännande period där mycket föränd ras, inte minst kommunikativt. Det är en resa som jag väl känner till från åren i musikin dustrin, och verkligen brinner för. Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till TV4-Gruppen och förhopp ningsvis kunna bidra med kunskap, nyfikenhet och kreativitet”, säger Johan Seidefors i en kommentar.

Johan Seidefors tillträder tjänsten under no vember och rapporterar till TV4-Gruppens kom munikationsdirektör Åsa Jamal.

även arbetat på bolag som Strix, Meter, Mastiff, Fremantle, Eyeworks och Silverback.

tiff.

Johan Wennberg har arbetat som producent för “Tonårsbossen” nu senast och har även arbetat med “Lyxfällan”, “Ballar av stål” och “Top model”. Sedan år 2000 har han arbetat på bolag som Strix, Meter, Titan, Jarowskij, Silverback och Mas ”De är två herrar med extremt mycket erfarenhet och kontakter i produktionsbolagsvärlden. Båda två är väldigt breda och kan det mesta, och varit med om det mesta, så det det är jubel och klang här”, säger Martin Akander, tillförordnad program direktör på MTG TV, i en kommentar till Dagens Media.

Peter Ullberg ny försäljningschef på Com Hem

Peter Ullberg är sedan den 12 augusti ny försälj ningschef för konsumentmarknaden på Com Hem. Han kommer närmast från systerbolaget

MTG TV värvar två nya producenter

Jonas Lagerström och Johan Wennberg har vär vats som nya exekutiva producenter på MTG TV. Det skriver Dagens Media.

Jonas Lagerström kommer närmast från produktionsbolaget Titan där han har arbetat med programutveckling och produktioner som “Tack för musiken” och “Adam live”. Han har tidigare kommunikationsoperatören iTux, där han har varit försäljningschef. Innan det var han försäljnings chef på Comet Networks och Teracom.

– Jag kommer in i en väldigt spännande period med bland annat lanseringen av TiVo och en rad andra produktsläpp redan i höst och vinter, säger Peter Ullberg till TV-Nyheterna.

Peter Ullberg efterträder Agnes Reuterskiöld som kom till Com Hem för ett år sedan.

Thomas Hall ny underhållningschef på SVT

Thomas Hall, i dag evenemangschef på Sveriges på programbolaget.

Television, har rekry terats som ny program chef för underhåll ning inom allmän-TV på SVT Stockholm. Han ersät ter därmed Mathias Engstrand, som nyligen tilldelats ny tjänst som programbeställare för underhållning och sport ”Jag är jätteglad för denna nya och spännande utmaning. Jag tycker det är coolt av SVT att välja en 47-årig nybliven pappa med scenskräck till ny programchef för underhållning inom allmän-tv Stock holm. Jag räknar med att behöva använda allt jag lärt mig under de senaste 24 åren i branschen för att bevisa mig bland alla superproffs här på underhåll ningsavdelningen”, säger Thomas Hall till SVT.

14 Thomas Hall har arbetat på SVT i olika omgån gar i sammanlagt åtta år, främst inom genren underhållning. Bland annat har han varit produk tionsledare för SVT Nöje och Wegelius TV, pro gramchef på TV8 och projektledare för Melodifes tivalen under flera år. Thomas Hall började sitt nya uppdrag 1 septem ber.

TV4 rekryterar tre nya exekutiva producenter

Helena Hanberger, Joel Bendrik och Hans Abra hamsson är nya exekutiva producenter på TV4 från och med i höst. Alla tre har gedigen erfarenhet från TV-branschen och har under många år utveck lat och producerat program och stora TV-format på några av Sveriges största bolag.

”Helena, Hans och Joel är fantastiska tv-makare och jag är mycket stolt och glad över att nu kunna knyta dem till TV4:s programavdelning”, säger Fre drik Arefalk, programchef TV4, i en kommentar.

Helena Hanberger har under våren arbetat som exekutiv producent på TV4, innan dess kommer hon närmast från ITV Studios Nordic. Helena har arbetat med produktioner som Halv åtta hos mig, Klockan åtta hos stjärnorna, Floorfiller och Vi äter oss till döds. Hon har tidigare arbetat på bolag som Titan, Talpa, Nordisk film, Meter och Strix.

Hans Abrahamsson har utvecklat och produ cerat tv-program som Sommarkrysset, Högsta Domstolen, Dansbandskampen och Fredag hela veckan samt evenemang och webbproduktioner. Han kommer närmast från Nordisk Film TV men har även arbetat på bolag som Baluba, Meter och Endemol.

Joel Bendrik har under många år arbetat på MTG där han verkat som exekutiv producent för bland annat Pluras kök, Patrik möter, Ensam mamma söker, Superstars, Design: Simon & Tomas, Erik & Mackan och Du är vad du äter. Han har tidigare arbetat på ZTV där han producerade program som FCZ.

Karl-Fredrik Mattsson ny copywriter på Magine

Karl-Fredrik Mattsson har tillträtt som copywriter på Magine. Från och med den 14 augusti är han en del av TV-distributörens stab.

”Jag började som copywriter på Magine i ons dags [den 14 augusti, reds anm]. Det växer så det knakar, men man måste ju även svänga i kom munikationen. Jag är deras ende copywriter och håller just nu på med en översyn av all text”, säger Karl-Fredrik Mattsson, i en kommentar till Dagens Media.

Karl-Fredrik Mattsson kommer närmast från RBK, där han skapade stora rubriker efter att ha skapat det så kallade ”Horkarlsmyntet”, en enkrona med texten ”Vår horkarl till kung”.

15

HÄNT SEDAN SIST

Tomas Franzén: Com Hem kom mer att lansera TiVo aggressivt

Com Hems TiVo-lansering närmar sig och vd Tomas Franzén flaggar för att operatören kommer att satsa hårt för att fånga kunder när tjäns ten släpps på marknaden inom en månad.

– Ju mer content du har, desto bättre upplevelse och därför kom mer vi att gå ut aggressivt för att få kunderna att förstå det, säger han.

När Com Hem den 27 augusti presenterade sitt resultat för det andra kvartalet 2013, var TV det verksamhetsområde som fick mest uppmärksamhet. Både negativ och positiv sådan. Omsättningssiffrorna för operatörens TV-verksamhet fortsätter att minska liksom kund stocken, samtidigt som de flesta frågorna kretsade kring den snart stundande TiVo-lanseringen som Com Hem hoppas ska vända trenden.

– Det finns många sätt att titta på TV i dag och vad vi kan se är en fortsatt stabil konsumtionsnivå på 180 minuter per dag. Traditionell TV kombineras med abonnemang på olika VOD- och OTT-tjänster och det är också den kombination vi vill erbjuda användarna med vår TiVo tjänst. Vi tror att användarna kommer att stanna hos den som kan leverera allt, säger Tomas Franzén, vd för Com Hem, under presskonferensen i samband med kvartalsrapportens presentation.

Hittills har Com Hem mottagit över 45 000 registreringar för an vändare som vill testa TiVo och Com Hem räknar med att majoriteten av de existerade kunderna kommer att vilja köpa en box när tjänsten lanseras.

– Vi tror att vår tjänst med en kombination av traditionell TV, OTT och appar är något som kunderna är villiga att betala för. Och de första reaktionerna från vår softlaunch har varit väldigt positiva vilket vi är mycket glada över, säger Tomas Franzén.

Vid frågor kring prissättningen av TiVo-boxen blev svaret att Com Hem kommer att gå ut hårt från start.

– Det kommer att vara en start avgift för alla och därefter tillkom mer en månadsavgift som varierar beroen de på vilket paket man öns kar få. Dock kommer vi erbjuda en rabatt på startavgiften för de kunder som är villiga att binda sig för tjäns ten under en längre tid, berättar Tomas Franzén.

Precis som TV-Nyheterna tidigare rapporterat kommer den kortaste bindningstiden att vara 24 månader och därefter stegvis trappa uppåt.

– Paketen kommer se ut som de paket vi i dag erbjuder med ett Small, Medium, Large och Extra Large. Dessutom tänker vi oss ett introduktionserbjudande där kunder som signar upp sig för tjänsten får testa ett motsvarande Medium paket i tre månader för att de ska få full förståelse och upplevelse av vad tjänsten kan erbjuda, säger han.

Com Hem har ännu inte satt något exakt datum för den officiella TiVo-lanseringen, men Tomas Fran zén utlovar att det kommer att ske innan kvartalets slut.

Com Hem fortsätter att tappa – sämsta omsättningen sedan 2010

Com Hem fortsätter att tappa om sättning samtidigt som man ändå lyckas hålla uppe marginalerna kring 50-procentstrecket. Det framgår av bolagets rapport för andra kvartalet, som presenterades den 27 augusti. Omsättningen på 1 108 miljoner kr (1 148 miljoner kr Q2 2011) för det andra kvartalet är den sämsta sedan Q4 2010.

Com Hem lyckas ändå hålla uppe ebitda-resultatet till 550 miljoner kr (541 miljoner kr) varvid bolagets ebitda-marginal landar på 49,6 pro cent (47,1 procent).

Antal unika kunder uppgick under perioden till 821 700, en minskning från 823 400 föregående kvartal. Antalet digital-TV-abonnemang var vid utgången av kvartalet 605 700, jämfört med 613 300 första kvar talet 2013. Och bryter man ner verksamheten i bolagets produkt grenar syns tydligt att det går sämst på TV-sidan där man har förlorat 26 miljoner kronor i omsättning jämfört med motsvarande period förra året.

TV4 om samarbetet: Expressen är snabba och starka digitalt

TV4-Gruppen meddelade den 13 augusti att de knyter Expressen TV till sig som ny leverantör av direkt sända nyheter på webben. Samti digt utökar kanalen sin beställning till Nyhetsbolaget. Efter att TV4 News läggs ner sker stora förändrin gar i den live-sända nyhetsrappor teringen och genom att hädanefter arbeta tätare med kvällstidningen, hoppas programdirektör Viveka Hansson att TV4 kan finnas på plats när det händer.

– Nyhetsbolagets kanal TV4 News, som nu stängs ner, var en linjär premiumkanal riktad till en pre miumpublik. Kanalen sändes också bakom betalvägg i TV4 Play. På så vis kunde vi luta oss mot TV4 News utanför tablåtid, säger Viveka Hans son, programdirektör på TV4-Grup-

16 pen till TV-Nyheterna, och fortsätter: – Det är dock för enkelt att säga att vår utökade beställning till Nyhets bolaget och samarbete med Expres sen ersätter TV4 News. TV4 News var en tablålagd broadcast-kanal. Nu sänder vi när det händer istället, för en bredare publik. Ett viktigt komple ment för tittaren som kanske sitter på tunnelbanan och kollar i mobilen. Dessutom gratis, precis som våra nyheter i huvudkanalen TV4.

Vilka är de konkreta förändringarna i nyhetsrapporteringen vi kommer att se på webben jämfört med innan?

– TV4 News var en premiumka nal där den tänkta målgruppen var mellanchefer. Nu blir rapporteringen bredare, som TV4-Nyheterna. Vi kommer också att fokusera resur serna till att sända när det händer, det finns inget krav på att fylla en tablå dygnet runt. Dessutom testar vi gärna nya former av live-sänd TV. Vi har till exempel just sänt slow-TV från en båt på Göta Kanal, och det var populärt hos tittarna.

Varför väljer ni att utöka ert samar bete med just Expressen? Är det för att TV4 News tidigare samarbetade med dem?

– TV4 och Expressen har samar betat på olika sätt under många år. Det har handlat om gemensamma sajter, innehåll och nu senast nyheter tillsammans med Nyhets bolaget och TV4 News. Nu ser vi hur det samarbetet kring nyheter kan fortsätta. Om vi kan kombinera kvällstidningens snabbhet och styrka digitalt, med den mångåriga och tunga TV-kompetens som finns inom Nyhetsbolaget och TV4, är det spän nande, säger Viveka Hansson.

Vad innebär det att ni lägger en “utökad beställning” till Nyhetsbola get?

– Tidigare har TV4 inte köpt livebevakning av nyheter utanför tablåtid direkt för våra digitala platt formar som Play och tv4.se. Nu har vi bett Nyhetsbolaget att leverera det, utöver sitt huvuduppdrag att producera nyheter för Nyhetsmor gon, kvällssändningar och lokalt. Vårt huvudfokus är fortfarande de tunga broadcastformaten i TV4, säger Viveka Hansson och tillägger avslutande: – Nyhetsbolaget är vår huvud leverantör, både i broadcast och digital. Expressen är ett komplement.

Com Hem om TiVos smyglanse ring: Tjänsten är uppskattad

Efter att Com Hem smyglanserat sin nya TV-tjänst TiVo och skickat ut ett antal TV-boxar runt om i landet, har operatören nu fått sin första respons från testkörarna. Och enligt Com Hem själva har mottagandet varit positivt.

– Det är väldigt roligt att de första som provat på TiVo tycker att den fungerar bra och uppskattar tjän sten, säger Ola Eriksson, presschef Com Hem, till TV-Nyheterna.

Hur många är det som i dags läget testat tjänsten?

– Det är 20 personer inom vad vi kallar ”Testa TiVo” som man kan följa på testativo.comhem.se. Däremot är det ju avsevärt fler som är inblanda de i alfa- och betatester, säger Ola Eriksson och tillägger: – De här är de 20 första ”riktiga kunderna”, och de första boxarna utöver dessa 20 har också landat hos några andra av de kunder som förregistrerade sig på comhem.se i ett tidigare skede.

Hur många boxar har ni totalt skickat ut?

– Det är en siffra jag däremot inte kan kommunicera, säger Ola Eriks son.

Hur nära anstående är då den officiella lanseringen av tjänsten?

– Vad vi gör nu är en så kallad soft launch och den riktiga lanseringen är på gång. Vi är inte riktigt där ännu, men jag kan säga att det är nära anstående.

PTS: Teracom tar för mycket betalt av SVT

Post- och telestyrelsen har miss tankar om att Teracom inte följt de bestämmelser om prisreglering som de ska och tagit för mycket betalt av SVT och UR för deras HDTV utsändningar sedan i juni 2012. Det meddelar myndigheten i en under rättelse.

– Det ligger ju ett skyldighets beslut i botten här, där vi nu har miss tankar om att Teracom inte följer de skyldigheter om prisreglering som de enligt nuvarande bestäm melser ska följa, säger Lars-Göran Hansson, konkurrensavdelningen PTS, till TV-Nyheterna.

Priset som SVT och UR för tillfället betalar till Teracom för utsänd ning och regionalisering av SVT1 HD och SVT2 HD är högre än kostna derna menar PTS, och detta sedan juni 2012. Från och med juni i fjol ska nämligen även HDTV-utsänd ningar omfattas av täckningsgraden 98 procent, samma täckningsgrad som för SVT:s övriga kanaler, TV4, TV6 och vissa regionala kanaler. De kostnader som ligger till grund för Teracoms pris till SVT är dock hän förliga till tiden före juni 2012, alltså innan täckningskravet på 98 procent fanns, liksom kostnader hänförliga till 2013. Detta menar PTS tyder på en felaktig grund för prissättningen.

– Vi fick innan sommaren in en kalkyl från Teracom där de sedvan ligt redovisar sina kostnader och dessa kalkyler går vi igenom för att

17 kontrollera att prissättningen går till som den bör. Nu går vi ut med en underrättelse, en skrivelse för hur vi ser på det här, där vi uttrycker en misstanke om att bestämmelserna inte följts, säger Lars-Göran Hans son.

Skyldigheterna innebär bland annat att Teracoms prissättning av utsändning av fri-TV ska baseras på företagets bokförda kostnader inklusive en skälig avkastning på investerat kapital. Vad gäller företa gets prissättning gentemot SVT tycks dock inte denna vara baserad på det kostnadsunderlag Teracom lämnat till PTS och företaget ges därför först en chans att komplettera sitt underlag.

– Teracom har fyra veckor på sig, från att de mottagit vår underrät telse, att inkomma med motiveringar till varför deras prissättning ser ut som den gör. Därefter kommer vi att göra en ny bedömning, förklarar Lars-Göran Hansson.

Närmre bestämt fram till den 13 september har Teracom på sig att yttra sig över underrättelsen, och om så inte sker kan PTS förelägga företaget om att rätta sig.

– Om våra misstankar kvarstår även efter dess att Teracom inkom mit med sin motivering, kommer vi förelägga om att de ska sänka priset för att komma ned i en nivå vi anser överensstämmer med ett kostnads orienterat pris enligt FDC-modellen.

Därtill kan ett vite kopplas på föreläggandet, vilket inte är någon ovanlighet i sådana här fall.

Har ni pratat med motparten, i det här fallet SVT och UR?

– Ja, vi har kommunicerat med alla parter som är inblandade här, säger Lars-Göran Hansson och tillägger: – Kontakterna med SVT sker fortlöpande efter behov från deras eller vår sida. Inför den aktuella underrättelsen har det dock inte varit någon specifik kontakt. Däremot har jag haft ett informationssamtal med SVT.

produktionskostnader, säger Lars Backlund, Teracom.

– Vår fakturering till SVT, där PTS ställt ytterligare frågor, sker vidare i enlighet med de avtal vi har med SVT och speglar de tjänster vi levererar till SVT. Någon ”över debitering” sker inte enligt Teracoms uppfattning.

Vad kommer ni meddela PTS i det svar som ska lämnas in senast 13 september?

– Vårt svar till PTS kommer i yt terligare detalj redovisa hur vi räknat fram kostnaderna för de tjänster vi levererar, avslutar Lars Backlund.

Teracom: PTS orsakar en storm i ett vattenglas

Teracom ger svar på tal gällande Post- och telestyrelsens misstankar om TV-distributörens felaktiga pris reglering gentemot SVT och UR.

– Vi tror att PTS underrättelse där myndigheten begär ytterligare infor mation är en storm i ett vattenglas, säger Lars Backlund som arbetar med regleringsfrågor och public affairs på Teracom, till TV-Nyheterna och fortsätter: – Teracom invänder inte mot att PTS har ålagt företaget att tillämpa reglerade och kostnadsorienterade priser och de kostnader vi redovisar till PTS speglar exakt Teracoms

Ericsson stärker sin TV-kapacitet, förvärvar Red Bee Media

Ericsson tillkännagav den 1 juli att de avser förvärva medietjänstföreta get Red Bee Media för att stärka sin tjänsteportfölj inom broadcast och utvidga sin kapacitet inom TV. Förvärvet, som är föremål för myndighetsgodkännande, stödjer Ericssons strategi att växa på broad castmarknaden och dra fördel av sin teknik för att hjälpa programföretag och innehållsägare att ta itu med konvergens av video och mobilitet. Förvärvet kommer att medföra 1 500 högkvalificerade arbetsmöjligheter, samt ytterligare medietjänster och verksamhetsanläggningar i Storbri tannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Australien meddelar Ericsson. Detta kommer att ytterligare stärka Ericssons broadcasttjänster, som inleddes år 2007 och utvidgades 2012 med förvärvet av Technicolors Broadcast Services Division och av Microsoft Mediaroom tidigare i år.

Red Bee Media etablerades 2005 och erbjuder en rad medietjänster, från media asset management till playout och digital video, metadata, flerspråkiga tjänster för tillgång och kreativa tjänster till stora program företag och bredbandsplattformar. Red Bee Media, som är känt för sina högkvalitativa playout-tjänster, är också den största redaktionella metadataleverantören i Europa och levererar mer än 100 000 timmar av textning per år till ledande program företag. Bolaget har sitt huvudkontor i Storbritannien.

“Ericsson tar ett steg i föränd ringen av vår verksamhet med att befästa vårt engagemang för TV-och broadcast-tjänster och fortsätta den resa vi startade 2007. Vi kan skapa värde för programföretagen genom att göra digitalt innehåll mer tillgäng ligt och distributionen av TV-innehåll mer effektivt. Videotrafik visar mycket stark efterfrågan på mobila nät och Ericsson kan tillgodose behovet för både programföretag och tele komoperatörer genom vår tekniska expertis och tjänstekapacitet”, säger

18 Magnus Mandersson, vice vd och chef för affärsområdet Global Ser vices på Ericsson, i en kommentar.

Slutförandet av förvärvet är villkorat av godkännande från rele vanta regulatoriska myndigheter och andra avtalsvillkor. Efter avslutad affär kommer Red Bee Media införli vas i Ericssons affärsområdet Global Services.

TV4 säkrar nya rättigheter för friidrott: Sporten växer i sociala medier

TV4-Gruppen har säkrat rättig heterna till ytterligare två stora friidrottsmästerskap nämligen inomhus-VM 2014 i Sopot, Polen, och utomhus-VM 2017 i London, England. Det meddelade TV4-Grup pen den 22 augusti.

– Vi vet sedan tidigare att friidrott är en sport som lockar, och senast nu VM i Moskva som visade att tittandet till och med ökat jämfört med det senaste stora mästerska pet. Vi landade på ett tittande om drygt 39 procent, vilket är 10 pro centenheter mer än när SVT sände VM i Sydkorea 2011, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen, till TV-Nyheterna.

Under VM i Moskva gjorde TV4 den största satsningen i kanalens historia på ett globalt friidrottsmästerskap och sände nära 70 timmar direktrapportering. Och många av sändningarna lockade mil jonpublik i de avgörande momenten och gav tittartidsandelar på mellan 40 och 50 procent.

– Det är en sport som blir allt populärare och därför är vi glada att vi lyckats säkra två stora mästerskap framöver. Dessutom fungerar friidrott bra som ett avstamp inför höst tablån, i och med att mästerskapen ofta ligger i augusti, säger Hans Pekkari.

Fotboll och ishockey är ju sporter som lockar allt fler till fortsatta dis kussioner och utbyten på andra digi tala plattformar. Hur fungerar friidrott i sociala medier?

– Friidrott tar mer och mer plats i sociala medier, även om det har en bit kvar upp till fotbollens och ishockeyns nivå, säger Hans Pekkari och fortsätter.

– I samband med de senaste sändningarna från Moskva erbjöd vi med TV4 Play Premium våra abon nenter en chans att följa tävlingarna utan avbrott på våra digitala platt formar. Det har fungerat väldigt bra och vi ser att fler nappar på det. Sport lockar höga tittarsiffror och med den positiva effekten dessa nya rättigheter innebär bygger vi vidare på vår digitala affär.

Rättigheterna till friidrotts-VM de närmaste åren har säkrats i samar bete med Sveriges Television, som sänder utomhus-VM 2015 i Peking och inomhus-VM 2016. TV4 och SVT delar även på rättigheterna till Diamond League till och med 2014.

TV4 har även rättigheterna till utomhus-EM i friidrott i Zürich 2014 samt till inomhus-VM i Prag 2015.

Ericsson: Vi kommer att presen tera flera nya TV-lösningar under IBC

Ericsson meddelade den 27 au gusti att de kommer att ha flera unika lösningar för framtidens TV att presentera under den internationella mässan IBC som äger rum i Amster dam om i mitten av september. – Vi kommer att visa upp evolu tionen av vår TV- och videoportfölj. Bland annat vad gäller det fram växande second screen-användan det, där vi understryker vikten av den andra skärmens möjlighet till att hitta relevant material, information och en fördjupad media search utifrån vad du tittar på, säger Alexander Sem, Ericsson, till TV-Nyheterna.

Ericsson har arbetat fram nya sätt att använda sig av den andra skär men för att berika den totala TV upplevelsen.

– Det kan exempelvis handla om att du ser en specifik byggnad skymta förbi i en film. Då kan secon d screen hjälpa dig att söka fram historik kring byggnaden, ta reda på mer om staden den finns i och kanske leta reda på erbjudanden för flyg dit och boenden på plats, säger Alexander Sem.

Företaget kommer även att visa hur man driver en effektiv hantering av ständigt ökande videotrafik i fasta och mobila nät och lösningar som möjliggör för ägare av content, pro gramföretag, TV-tjänsteleverantörer och nätoperatörer att lyckas i en ny, sammanhängande tid av TV berättar han.

– Ericsson lanserade tidigare i år, i februari, en lösning som ger bättre förutsättningar för att hantera den växande trafiken i näten. Kraven på broadcast-kapaciteten i mo biltelefonerna ökar och vi vill kunna erbjuda både live-streaming och premium-tjänster i högsta möjliga kvalitet. Därför arbetar vi med att ta fram lösningar som gör det ännu lättare att transportera och hantera videotrafik.

Även på de större skärmarna är det nödvändigt att finslipa upplös ningen menar han.

– Vi kommer också att demonst rera upplevelsen av vår ultra-HD och understryka hur svårt det är att gå tillbaka till den gamla upplösningen när du väl provat på den bästa. Det är påtagligt att de användare som provat på bättre kvalitet inte nöjer

19 sig med sämre sen och allt fler är redo att investera i sitt hem för att få bästa tänkbara kvalitet på sin TV upplevelse, säger Alexander Sem.

Ericsson flaggar också för att de under IBC kommer att redovisa sina senaste mätningar av de globala konsumenttrenderna i TV med den fjärde upplagan av sin Consum erLab TV och Video Consumer Trend Report, de årliga forsknings rapporterna bolaget sammanställer.

Teracoms överklagan mot PTS: Inga företag i världen skulle gå med på annat

Teracom är tydligt i sin kritik till Post- och telestyrelsens särredovis ningsbeslut. Om de lanserar en ny tjänst vill de kunna ta betalt för den under första året tjänsten finns på marknaden, allt annat anser de orimligt. Därför kommer koncernen att bestrida tillämpningskravet om historiska kostnader när anstånds tiden löpt ut.

– PTS har beslutat att Teracoms priser för utsändning av fri-TV i marknätet och rikstäckande FM radio ska vara kostnadsorienterade och baserade på historiska kost nader. Vad vi motsätter oss och har bekymmer med är hur PTS i praktiken vill tillämpa beslutet. Om Teracom lanserar en ny tjänst den 1 januari finns inget kostnadsutfall föregående år vilket då innebär att Teracom skulle tvingas leverera tjänsten gratis utan någon som helst kostnadsersättning under det första året för att sedan få börja ta betalt först efterföljande år, säger Lars Backlund, som arbetar med regleringsfrågor och public affairs på Teracom, till TV-Nyheterna.

Han är dock noga med att påpeka att Teracom i övrigt varken motsät ter sig PTS skyldighetsbeslut eller redovisningen som sådan, utan endast denna del av tillämpningen.

– Det är kravet på historiska kostnader som är olyckligt. Några sådana finns ju inte det första året när en ny produkt eller tjänst lanseras och sett över tid är det kost nader vi aldrig skulle få igen, säger han och fortsätter: – Det är ett fullständigt rimligt önske mål om att kunna få betalt även första året en ny tjänst leve reras, det finns inga företag i världen som skulle gå med på något annat. Teracom har också lämnat flera förslag till PTS hur prisregleringen skulle kunna tillämpas utan att frångå principen om historiska kost nader och kostnadsorientering utan att få gehör för dessa.

Var någonstans ligger ni i processen nu?

– Anståndstiden har inte löpt ut ännu, så just nu samlar vi material för att inkomma med inlagor till rät ten, säger Lars Backlund.

Som TV-Nyheterna rapporterade om i början av augusti har Teracom därför valt att överklaga det särredo visningsbeslut Post- och telestyrelsen meddelade om innan sommaren. Beslutet innebär övergripande att Teracom ska särredovisa sina olika verksamheter för att myndigheten ska kunna kontrollera att vinsterna från bolagets monopol på programutsänd ningstjänster till grossistmarknaden där programbolagen verkar. PTS tror att den nya särregleringen leder till bättre konkurrens på fri-TV marknaden, liksom bättre förutsättnin gar för en sund konkurrenssituation på andra marknader. Myndigheten anser också att behovet av insyn överväger det intrång i Teracoms verk samhet som särredovisning medför, och därför är de nya krav som ställs på bolaget motiverade.

SBS köper rättigheter till 500 fotbollsmatcher

SBS Discovery Media har teck nat avtal med UEFA som ger sändnings rättigheter för samtliga kvalmatcher inför EM 2016 och VM 2018.

Om tre år spelas fotbolls-EM för herrar i Frankrike och om yt terligare två år står Ryssland värd för VM. Totalt handlar det om 546 kvalmatcher, varav Sverige beräknas spela ett tjugotal.

Det nya avtal SBS tecknat med UEFA innebär även ett nytt upplägg med så kallad “Match week”, vilket innebär att SBS kommer att sprida ut matcherna på fler dagar, något som ska leda till färre krockar i sänd ningstid.

Boxer Danmark lyfter Teracoms resultat Q2 2013

Stabila siffror redovisades när Teracom Group den 12 augusti presenterade sitt resultat för andra kvartalet 2013. Koncernens rörel seresultat, men kanske framför allt EBITDA, är bättre än samma period i fjol – trots fortsatt tapp av abon nenter för Boxer Sverige. De för bättringar som syns på sista raden beror dock på en gedigen tillväxt i grannlandet Danmark där kund stocken för Boxer fortsätter öka.

Teracom Sverige ökade sina intäkter under Q2 2013 jämfört med samma kvartal 2012 men resultatet blev sämre, 105 Mkr att jämföra med 118 Mkr i fjol. Anledningen till det blyga resultatet menar Teracom beror på högre avskrivningar till följd av ett utbyggt TV-nät, liksom ökade personal- och konsultkostnader. Att intäkterna däremot ökade kom främst från utsändning av TV, tjäns ter för regional TV-sändning och ökade intäkter från tester av digital-

20 TV-boxar.

Vad gäller Boxer Sverige var samtliga nyckeltal för andra kvartalet sämre än Q2 2012. Antalet abon nenter fortsätter att minska, främst på grund av hög priskonkurrens menar Teracom, även om uppsäg ningarna av abonnemang var lägre än samma period i fjol.

”För Boxer Sverige ser vi en fort satt minskad kundbas till följd av den intensiva konkurrensen. Ett fokuserat arbete för att öka kvaliteten på kundservice, har givit positiva effekter i kundnöjdheten. Utmaningarna på TV-marknaden är dock stora för alla etablerade aktörer. Broadcastad TV har höga tittarsiffror men förändring stakten är snabb och konsumtionen av TV förändras i takt med att ett stort TV-utbud är tillgängligt oavsett var man befinner sig, när man vill. Som en konsekvens av detta ökar vi nu takten i tjänsteutvecklingen för att ge kunderna ännu bättre användarupp levelse”, skriver Åsa Sundberg, vd och koncernchef för Teracom Group, i en kommentar till rapporten.

Åsa Sundberg nämner även den försäljning av finska PlusTV som genomfördes under kvartalet.

”När vi gick in i Finland gjorde vi det med ambitionen att bedriva en integrerad betal-TV- och nätverk samhet. Det är vår övergripande strategi och den fungerar väl i såväl Sverige som Danmark. I Finland har dock möjligheten till en integration med den dominerande marknäts operatören ej varit möjlig. PlusTV har förbättrat sin finansiella situation, i synnerhet under 2013 men för att PlusTV ska kunna möta utvecklingen på den finska marknaden krävs en annan struktur. DNA är därför en naturlig ny ägare till PlusTV. Affären ska godkännas av den finska konkur rensmyndigheten och vi förväntar oss ett besked under tredje kvarta let.”

Anagram och Pocket Entertain ment om samarbetsuppköpet

Produktionsbolaget Anagram köper mobil-TV-företaget Pocket Entertain ment för att stärka sin digitala kom petens. Mats Alders, vd för Anagram och som även suttit som styrelseord förande i Pocket Entertainment, ser en självklar koppling mellan företa gen och tror att de kommer komplet tera varandra på ett ypperligt sätt.

Varför väljer Pocket Entertainment att bli uppköpta av Anagram?

– För att komma närmare och utnyttja synergierna med den tradi tionella film- och dramautvecklingen samt live och event. Anagram kan erbjuda bägge delarna, säger Mats Alders, å Pocket Entertainments vägnar, till TV-Nyheterna och tilläg ger: – Vi blir Anagrams del i Stockholm vilket är en fördel för oss.

Amelie Håkansson, PR Manager på Pocket Entertainment, ser också fördelar i att de båda bolagen finns på olika orter – Anagram i Lund och Pocket Entertainment i Stockholm.

– Vi har sett att ett samarbete mellan Pocket Entertainment och Anagram skulle fungera utmärkt, då vi på ett ypperligt sätt kompletterar varandra med olika kompetenser. Att vi sitter i olika delar av landet ser vi bara som en styrka, då vi med våra kontakter på olika håll tillsammans kan bli ännu starkare, säger Amelie Håkansson till TV-Nyheterna.

Har andra uppköpare visat intresse under någon form av upphandling innan lotten föll på Anagram?

– Ingen kommentar.

Kommer detta leda till andra typer av produktioner och andra samarbeten för er del?

– Självklart kommer arbetet till viss del att förändras, där vi an vänder Pockets spetskompetens inom det digitala för att komplet tera Anagrams spännande produk tioner, säger Amelie Håkansson och fortsätter: – På sikt vill Anagram integrera de digitala kanalerna i så många som möjligt av de filmer, TV-serier och liveshower vi arbetar med, samt använda nätet för att utveckla karaktärer.

Anagrams verksamhet sträcker sig i dag i från event och traditionell produktion för TV, bio och livescen till produktioner ämnade för mobil konsumtion. I och med köpet av Pocket Entertainment ökar bolaget antalet anställda med åtta personer och blir därmed totalt 30 anställda i Lund respektive Stockholm. Bola gets bas blir fortsatt Lund medan Pocket Entertainment blir en del av ett Anagramkontor i Stockholm.

MRTV vill ha synpunkter på nya strategier för tillståndsgivning

Inför den tillståndsperiod som börjar 2014 arbetar Myndigheten för radio och tv med att ta fram en ny strategi som tar hänsyn till den tekniska ut vecklingen som sker på marknaden. Strategin beskriver myndighetens utgångspunkter, liksom inriktningen för sitt arbete inom marksänd TV i de frågor som inte direkt regleras i radio- och TV-lagen. De nya rik tlinjerna ska i första hand gälla till och med den 31 mars 2020 och MRTV välkomnar nu synpunkter från berörda aktörer i branschen.

”Det är vår förhoppning att vi genom att presentera denna strategi bidrar till att öka tydligheten för aktörer på marknaden vad gäller generella förutsättningar inför kom mande tillståndsprocesser och de

21 villkor som kan komma att ställas för sändningstillstånd. Vi redovisar nu våra preliminära utgångspunkter och bedömningar genom att publicera ett utkast och ger alla intressenter möjlighet att lämna kommentarer och synpunkter”, informerar MRTV på sin webbplats.

Inkomna synpunkter kommer efter slutdatum, som var den 23 augusti, att publiceras på myndighetens hemsida, och efter att ha tagit del av alla intressenters åsikter kom mer myndigheten att fastslå en ny strategi.

meddelanden från Radiotjänst med länkar som leder direkt till någon form av betalningssida skriver public service-bolaget. Denna aktivitet kallas allmänt för ”phishing” eller ”nätfiske” och är ett bedrägeriförsök med syfte att samla in känslig information som används för att lura till sig pengar. Radiotjänst uppmanar därför till vaksamhet i största allmänhet då dessa bedrägeriförsök även riktas mot kunder till andra företag och organisationer.

Radiotjänst varnar för falska in drivningar av kontoinformation

Radiotjänst varnar för att falska åter betalningsutlovningar via mail och SMS just nu förekommer i public service-bolagets namn. Medde landen skickas ut där privatpersoner uppges lämna ifrån sig kontoinfor mation i syfte att få tillbaka pengar från Radiotjänst.

”Meddelandena säger att man betalat in dubbelt eller för mycket till Radiotjänst och man begär konto uppgifter för återbetalning. Detta är försök till bedrägeri!”, skriver Radio tjänst.

Radiotjänst begär aldrig kortnum mer, kontonummer eller lösenord via SMS, och du bör därför höra varningsklockor i det fall du får

MTG:s Like.tv först ut i Skandina vien med synkroniserad reklam

MTGs second screen-tjänst Like.

tv lanserade den 13 augusti synkro niserad reklam mellan TV och Like.

tv. Tjänsten är därmed först i Skan dinavien med att erbjuda reklamkö pare möjligheten att i realtid an passa reklamen i appen till den som visas på TV.

Like.tv använder sig av teknik från det tyska bolaget Wywy som i realtid automatiskt känner igen TV-reklam och gör det möjligt för tjänsten att direkt anpassa vilken re klam användaren ser i appen. Detta gör det möjligt för reklamköpare att förlänga räckvidden för kampanjer och därmed erbjuda konsumenter möjligheten att på ett direkt och effektivt sätt ta del av erbjudanden och relaterad information.

”Vår ambition med Like.tv är att erbjuda våra användare den bästa och mest relevanta second screen tjänsten på marknaden för att göra TV-tittandet roligare och rikare. Möjligheten att synkronisera reklam mellan linjär TV och Like.tvs platt form är en viktig milstolpe inom internetreklam och gör det möjligt för oss att erbjuda reklamköpare nya och innovativa lösningar. Detta utökar räckvidden och effektiviteten i de kampanjer vi erbjuder. Detta är också ett viktigt steg i vårt långsikti ga arbete med att driva utvecklingen av reklamtjänster i våra marknader” säger Rikard Steiber, Executive Vice President och Chief Digital Officer, i en kommentar.

Like.tv finns i dag tillgängligt som app på Apples iPads.

Nya skyldigheter för tillgänglighet av TV-sändningar ”genom tråd”

Myndigheten för radio och tv fat tade den 28 juni beslut om skyl digheter att främja tillgängligheten av TV-sändningar för personer med funktionsnedsättning. Främst är det TV4-Gruppen som nu ombeds bredda sin tillgänglighet för att gälla sändningar ”över tråd”.

Det finns sedan tidigare beslut om generella skyldigheter att tillgänglig göra program, vilka fortfarande ska gälla skriver Myndigheten för radio och tv. Nytt från och med den 1 juli 2013 är dock att skyldigheten även ska omfatta TV-sändningar genom tråd, det vill säga kabel-TV, IP-TV och internet.

De särskilda skyldigheterna som enligt tidigare beslut gäller för TV4 AB, kommer från den 1 juli 2013 endast gälla programtjänsterna TV4, 7, en del av TV4-gruppen samt TV4 Sport. TV4 Fakta ska däremot inte längre omfattas av särskilda skyl digheter utan istället av de generella skyldigheterna.

Tillgängliggörandet ska ske dels i marknätet, dels via satellit och nu alltså även genom tråd. MRTV med delar att TV4 AB själva får avgöra, med hänsyn till de aktuella målgrup pernas behov, fördelningen mellan de olika plattformarna.