Ladda ner - Hornbach

Download Report

Transcript Ladda ner - Hornbach

Gräsmatta – lexikon

Urlakning

innebär att lättlösliga när- ingsämnen förs ned i de djupare mark- skikten och i vissa fall ned i grundvattnet. Det finns risk för att framför allt kväve i nitratform, men även kalium, urlakas.

Markorganismer

består svampar och alger (40 %), bakterier och strålsvampar (40 %), daggmaskar (12 %) och övrig fa- una (8 %). En handfull bra trädgårdsjord innehåller lika mycket markorganismer som det finns människor på jorden.

Kalcium

(Ca) är ett viktigt näringsämne för alla växter. Det är kalciumhalten i jorden som avgör pH-värdet. Om pH-värdet är för lågt måste jorden tillsättas kalcium i form av kalk.

Järn

(Fe) ingår med 5 % i jordskorpan och finns därför oftast i tillräcklig omfattning i marken. Om pH-värdet är mycket högt kan järnet vara så fast bundet i jorden att växtrötternainte kan ta upp det. Järnbrist, som ofta drabbar vinrankor och rosor, känns igen på gula bladytor och påfallande mörkgröna bladådringar.

Humus

är jordens organiska substans. Hit hör alla döda vegetabiliska och animaliska ämnen och deras omvand- lingsprodukter i och på marken. Det är humushalten i jorden som avgör hur bör- dig jorden är.

Immobilisering

innebär att närings- ämnen låses fast i jorden, så att de inte längre kan tas upp av växterna. En vanlig orsak är alltför högt pH-värde.

Kalium

(K) är ett av de näringsämnen som är viktigast för växterna. Kalium avgör hur tåliga växterna är mot frost och torka, stärker växternas vävnad och reglerar vätskebalansen. Kali- umbrist visar sig genom att bladen blir gula, senare bruna och att de till slut helt torkar bort. Det börjar vid bladens kant, dvs. bladspetsarna.

Magnesium

(Mg) är ett av de vikt- igaste näringsämnena och en viktig beståndsdel i fotosyntesen. Magnesium spelar en avgörande roll i bildandet av växtens gröna färg (klorofyll). Mag- nesiumbrist uppträder sällan i praktiken, men visar sig på barrväxter genom att barrens spetsar blir gula. Magnesiumhaltigt epsomit används med fördel för att gödsla barrväxter.

Nitrat

är den lättlösliga form av kväve som kan tas upp av växter. Om det inte tas upp av växternas rötter kan det lätt urlakas och hamna i grundvattnet, eftersom det har en dålig bindning i marken.

Fosfat

som fosforhaltigt huvudnär- ingsämne är av avgörande betydelse för bildandet av blommor och frukter, främjar rötternas tillväxt och urlakas nästan inte tack vare sin fasta bindning i marken.

pH-värdet

är måttenheten för mark- reaktionen. Ett värde på 7 betyder neu- tral markreaktion, värden över 7 inne- bär att jorden är alkalisk och under 7 att den är sur. pH-värdet är också en måttstock på markens kalkhaltighet. De flesta växter föredrar en svagt sur till neutral jord (pH-värde 6,0–7,0).

Spårämnen

i den form som växt- erna behöver dem är framför allt järn, mangan, zink, koppar, bor, molybden och magnesium. Trots att det abso luta spårämnesbehovet hos växterär litet har de trots detta viktiga funktioner. Brist på spårämnen kan få lika all- varliga följder som brist på huvudnär- ingsämnen.

Torka

är svårare för växterna att klara om de inte har tillräckligt med när- ingsämnen. En välgödslad gräsmatta klarar sommarhettan bättre än en dåligt gödslad gräsmatta.

Övergödsling

leder till ökad saltkoncentration i jorden, vilket för- hindrar växternas vattenupptagnings- förmåga och det kan i extrema fall leda till brännskador på växterna.

Förrådsgödsling

gödslingsmedel.

innebär att bygga upp markens förråd med näringsämnen för en längre tid. Förrådsgödsling bör endast göras med organiska göds- lingsmedel och inte rent mineraliska-

Har du tänkt på allt?

Du har idéerna. Vi har grejerna.

Material:

Gräsfröblandning från FloraSelf Gräsmattegödsel från FloraSelf

Verktyg:

Spade/grep Kratta Trädgårdsvält Frövagn Bevattningsanordning

Fler tips

om gräsmattor: • Sköta gräsmatta Upphovsrätt Materialet skyddas av upphovsrättslagen och får inte användas utan tillstånd från Hornbach Byggmarknad AB.

Reservation Vi reserverar för ev. tryckfel och felskrivningar i texten. Hornbach ansvarar inte för ev. skador som kan inträffa i samband med åtgärder baserade på dessa arbetsbeskrivningar. Har du synpunkter på materialet, kontakta oss gärna.

Att tänka på Materialet bygger enligt vår mening på tillförlitliga källor. Det kan dock alltid behövas kompletterande information. Det kommer ständigt nya material och regler och är därför svårt att alltid vara helt uppdaterad på alla detaljer. Kontrollera därför gärna med en branschorganisation eller myndighet innan du påbörjar ditt projekt.

[email protected], www.hornbach.se

låg Svårighetsgrad för anläggning av en gräsmatta 1 2 3 4 5 hög

9948665 05/09

Anlägga ny gräsmatta.

23.01

Så gör du.

Anlägga gräsmatta

Anlägga gräsmatta. Steg för steg.

möjlig tidsperiod idealisk tidsperiod Den bästa tiden att så en gräsmatta är under våren och hösten. Höstsådd är det allra bästa, eftersom den nysådda gräsmattan då kan växa till sig under vintern utan att du trampar på den.

Tips om gräsfrön

Det viktigaste är att blandningen är noga sammansatt. Kvalitetsgräsfrön består av grässorter som bildar kraftiga rötter, växer mer på bredden än på höjden, skapar små mängder gräsklipp och är stryktåliga. Vi erbjuder bland annat prydnadsgräs, bruksgräs, idrottsgräs och specialblandningar, t.ex. gräs för skuggiga lägen.

De viktigaste växtnäringsämnena: N Kväve, P Fosfor, K Kalium, Mg Magnesium Före sådden ska marken luckras upp minst ett spadtag djupt. Ta bort rotrester, stenar och ogräs.

Jämna såddytan efter att du har förberett marken. Vid nyanläggning ska du 2–3 dagar före sådden sprida ut 60 g gräsmattegödsel, t.ex. Floraself, och arbeta ned i det översta jordskiktet Två dagar senare har marken satt sig så mycket att såddytan kan planas ut fint.

Friskt gräs Försörjning med näringsämnen

En gräsyta består av flera miljoner enskilda plantor. De enskilda plant- orna skulle inte tåla den dagliga Näringsämnen som endast behövs i små mängder: Ca Kalcium Fe Järn S Svavel Cu Koppar B Bor Mn Mangan Mo Molybden Zn Zink Finns i marken/ luften: C Kol H Väte O 2 Syre per växtsäsong. Gödsla första gången tidigt på våren, andra gången under försommaren och tredje gången under sensommmaren eller i början av vintern med specialgödsel för gräsmattor, t.ex. Floraself höstgödsel för gräsmattor.

belastningen när du trampar på den. Men belastningen fördelas över det stora antalet plantor. Trots det dör äldre plantor när du går på gräsmattan och de måste ersättas av nya, unga plantor. Gräsmattan måste alltså hela tiden föryngras och befrias från gammalt gräs i samband med klippning. Endast på så sätt kan gräsmattan föryngra sig och klara belastningarna från sport och spel. Kontinuerlig tillväxt kan bara uppnås genom regelbunden tillförsel av näringsämnen. Bäst resultat får du om du gödslar med organiskt mineraliskt NPK-gödsel, t.ex. Floraself gräsmattegödsel. Gödsla 2–3 gånger

Bearbeta med vertikalskärare

Den som vill ha en vårdad gräsmatta bearbetar den med vertikalskäraren två gånger om året. En gång under senvåren och en gång under sensommaren. När du använder vertikalskäraren river knivarna upp gräsmattefilten så att gräsmattan kan andas. Då kan även tillförseln av vatten och gödsel fungera bättre. Ta bort det gräsmaterial som rivs upp av vertikalskäraren och kompostera det. Marken ska vara torr, men inte hård, när du använder vertikalskäraren. Annars kan knivarna inte tränga ned ordentligt. För att få en jämn och slitstark gräsmatta ska du sprida ut 20–25 g av en gräsfröblandning av hög kvalitet jämnt per m 2 . En praktisk metod är att blanda gräsfröna med sand och sprida dem med frövagnen. Trampa eller valsa sedan gräsmattan och vattna den försiktigt med 5 liter/m 2 .

Åtgärda problem

Mossbildning i gräsmattan Ogräs Låg växtkraft trots gödsling Luckor i gräsmattan Gräsmattan gulnar under sommaren Fuktsamlingar i gräsmattan • Beskär och tunna ut skuggiga träd • Kalka för att höja pH-värdet • Använd gräsmattegödsel med antimossmedel • Dränera fuktansamlingar genom att djupluckra med grep • Regelbunden gödsling förtränger mossan • Bearbeta med vertikalskärare • Tillför näringsämnen regelbundet • Efterså vid större luckor • Bearbeta med vertikalskärare • Tillför näringsämnen regelbundet • Efterså vid större luckor • Eftersådd • Tillför näringsämnen regelbundet • Gödsla regelbundet • Vattna mer i större bevattningsintervall, minst 15 l/m 2 och per gång • Öka klipphöjden under sommaren • Lufta med grep eller luftningsapparat och sanda sedan med tvättad kvartssand, 5 l/m • Luckra upp på djupet om det inträffar regelbundet och sanda flera gånger