Om hypnos, och om KBT/hypnosmetodik

Download Report

Transcript Om hypnos, och om KBT/hypnosmetodik

Om hypnos, och om KBT/hypnosmetodik

Björn Enqvist Leg. tandl. Med. dr. Leg. psykoterapeut. Vad är hypnos?

Att dagdrömma, att försjunka i minnen kan ge hypnosliknande tillstånd, liksom dans och musik. När terapeuten bjuder in till hypnos/trance smittar denne dessutom med sitt eget lugn (eller motsatsen, med stress). Hypnos är ett samlingsnamn för många olika tillstånd, fenomen och tekniker men kan inte mätas. Förmågan att dra fördel av hypnos är stor för de allra flesta, både barn och vuxna, och förknippad med kreativitet och fantasi. Hypnos kan återskapa och normalisera den kontakt med kroppen som stress berövat oss. Försjunkenhet eller hypnos tillsammans med det språk som kroppen/sinnet förstår (bilder, metaforer, berättelser) ökar förmågan att lindra själslig och kroppslig smärta.

Hypnos, en del av vår vardag.

En läkares vita rock kan fungera som en hypnosinduktion. Ingen for mell hypnos behövs för att vi skall påverkas när vi är patienter på sjukhus. Då är vi sårbara och rädda och lyssnar med barnets öra, bokstavligt. Men den bokstavligheten kan också brukas för att skapa lugn och läkning. Andra hypnosfenomen är amnesi (glömska), förmågan att lämna nuet, att påverka krop pen och att ta in strategier och förhållningssätt som långt efteråt gynnar läkning och lindring – eller det motsatta. Även om kroppsspråket är mer talande än ord kan dessa ”brännas in” både vid stress och under hypnos. Ofta kan hypnos och imaginativa metoder vara en möjlighet att gå förbi förnuftet som är överreklame rat; vi behöver få kontakt med det dolda, med det outsägliga. Glömska och försvar fyller en funktion som skall respekteras. Ändå kan vi varsamt nalkas det som behöver bli avtäckt för att vi skall kunna lämna traumatiska händelser bakom oss. Post-traumatisk stress är ofta förknippat med förträngning av händelser vilka dyker upp som minnesfragment, som panikångest och fobier, som känslan att vara som i en bubbla. Trots att hypnos (trance, försjunkenhet) är en del av vardagen är få begrepp lika belastade som hypnos, som associeras med kontrollförlust, att bli till åtlöje, att avslöja hemligheter. Inom medicin och terapi, med ett yrkesansvar kan och skall hypnos användas för att ge kontroll TILL patienten.

Hypnoskunskap

. Att lära sig att hypnotisera är relativt lätt. Men att utnyttja det som hypnos kan an vändas till kräver varsamhet, utbildning och omdöme. Diagnostik är viktigt och många patienter behö ver stabiliseras under lång tid, innan hypnos kan användas terapeutiskt. Hypnos är ingen egen terapi form men ett bra komplement till andra terapiformer.

Estradhypnos

är i mitt tycke ett respektlöst sätt att använda hypnosfenomen på. (Läs på min hemsida)

Hypnos och KBT

. Tänkande och förnuft kompletteras av kontakt med ”mage och hjärta”, vi förändras av känslor och belöningssystem. KBT och hypnosmetoder i samverkan har visat bättre effekt än enbart KBT. Hypnosspråket gör abstrakta begrepp möjliga att förstå för vår upplevande högra hjärnhalva.

Användningsområden, i kombination med KBT och andra terapiformer

. Stress, ångest, oro, smärta, huvudvärk, migrän, IBS, sömnsvårigheter och vid många stressrelaterade sjukdomar. KBT och psykodynamisk terapi blir mer effektiv av gestaltande och upplevande inslag. Hypnos kan öppna dör rar till ökad läkning och möjlighet att hantera smärta och ångest bättre. Barn har stor fallenhet att an vända hypnos, de använder redan liknande metoder i sin fantasi, i sin lek. Hemsida

www.hypnosmetodik.com