LÄGGNINGSINSTRUKTION

Download Report

Transcript LÄGGNINGSINSTRUKTION

LÄGGNINGSINSTRUKTION

FÖr EGGEr GOLV MED LIMFrITT LÅSSYSTEM PrO

CLIC!

PATENTED

www.egger.com

2 KONTROLL- OCH NOGGRANNHETSPLIKT / UNDERLAG

1. KONTROLL- OCH NOGGRANNHETSPLIKT

Laminatgolv från EGGEr tillverkas i mycket precisa arbetssteg i en av de modernaste produktionsanläggningarna. Såväl de halvfärdiga som de färdigställda produkterna genomgår stränga och kontinuerliga kontroller. Trots kvalitetskontrollerna ska skador på enstaka element, uppkomna t.ex. under transporten, inte uteslutas. Därför ska laminatgolvelementen granskas än en gång innan installation.

2. UNDERLAG

2.1 Principiellt gäller att uppdragstagaren för golvinstallationsarbetena inom ramen för sin kontroll- och noggrannhetsplikt måste övertyga sig om att installationsunderlaget är redo för installation. Vid bedömningen om det är redo för laminatgolv från EGGEr ska i synnerhet följande punkter beaktas.

KONTROLL AV FUKTIGHET I INSTALLATIONSUNDERLAGET: Kontrollen sker med en CM-apparat, varvid följande gränsvärden inte får överskridas: För cementbetong 2 CM % - värmd betong 1,8 CM % Vid anhydrit-/anhydritflytande betong (kalciumsulfitbetong) 0,5 CM % - värmd betong 0,3 CM % Dessa värden gäller för betonggolv utan tillsatser. Vid användning av tillsatser såväl som vid snabbt torkande betong gäller måtten och gränsvärdena som specifierats av respektive tillverkare.

Testmaterialet måste tas från den nedre tredjedelen av betonggolvet. Vid denna process ska tjockleken på betonggolvet mätas och dokumenteras. KONTROLL AV JÄMNHETEN I INSTALLATIONSUNDERLAGET: Kontrollen av jämnheten sker enligt gängse normer. Vid ett mätpunktsavstånd på 100 cm får ett mått (avvikelse) på maximalt 3 mm finnas. Mätningen av jämnhet måste ske med en mätlinjal på 250 cm.

KONTROLL AV HÅLLBARHETEN I INSTALLATIONSUNDERLAGET: Underlaget måste ha en sluten och bärande yta.

KONTROLL AV RENHETEN I INSTALLATIONSUNDERLAGET: Underlaget måste vara i rent och dammsugat skick. KONTROLL AV KLIMATFÖRUTSÄTTNINGAR I RUMMET: Före, under och efter installationen ska följande villkor vara uppfyllda: en rumsluftstemperatur på minst 18°C en golvytstemperatur på minst 15°C en relativ luftfuktighet på mellan 40 % och 70 % 2.2 Alla underlag, som med hänsyn till tidigare angivna villkor anses redo för installation, passar för flytande installation av laminatgolv från EGGEr. Därtill hör i synnerhet: alla betongsorter, inklusive värmebetong på varmvattenbasis konstruktioner av träspånsplattor träfiberplatta befintliga golvbeläggningar som t.ex. PVC, linoleum, natustensplattor, keramiska golvplattor OLÄMPLIGA UNDERLAG ÄR: golvbeläggningar av textil UNDERLAG MED BEGRÄNSAD LÄMPLIGHET: elektriskt drivna golvvärmesystem (styrning av yttemperatur) Ett elektriskt drivet golvvärmesystem är i princip lämpligt som installationsunderlag när detta är inmonterat i betongen eller betongskiktet och därmed inte ligger som folievärmeelement på betongskiktet. reglerade el-golvvärmesystem kan då användas som installationsunderlag när det är säkerställt att yttemperaturen inte överskrider 28°C vid någon tidpunkt.

UNDERLAG VARNING!

Yttemperaturen får inte överstiga 28°C. Det är obligatoriskt att installera en PE folie på 0,2 mm som täcker hela ytan under isoleringslagret. Vid händelse av isolering som installeras separat och inte fästs vid golvdelen som en systemspecifik eller direkt laminerat silenziounderlag ges ingen garanti gällande den verkliga maximala värmeresistansen på ytan av den färdigställda strukturen för flytande installation på betonggolv med undergolvsvärme.

BETONGGOLV Vid flytande installation av laminatgolvelement på betong ska man beakta att man måste räkna med eventuellt stigande fuktighet. Av förutnämnd anledning måste en 0,2 mm tjock PE-folie installeras som ångspärr på hela ytan på alla betong (undantag gjuten asfalt) före installationen av isoleringsunderlag. Sakriktigt och fackmässigt installerat måste folien vara överlappade med 20 cm i stötområdena. BETONG MED VATTENBUREN GOLVVÄRME Beroende på avsedd användning kräver golv med värmesystem planering och samordning mellan värmesystemet och betonggolvet för att säkerställa en skadefri och optimal funktionalitet och livslängd. Alla befintliga golvytor måste tas bort innan ett nytt laminatgolv installeras. Förutom de vanliga kontrollerna av underlaget måste ett certifikat om att lämpliga uppvärmnings- och nedkylningsfaser har fullföljts tillhandahållas. En korrekt uppvärmning och nedkylning av betongkontruktionen måste genomföras under alla årets säsonger. EXEMPEL UPPVÄRMNINGS- OCH NEDKYLNINGSFAS Funktionsvärmning: Om underlaget är cementbaserad betong ska uppvärmningsfasen påbörjas tidigast 21 dagar efter att betongen installerats. Om underlaget är anhydritbetong ska uppvärmningsfasen påbörjas tidigast 7 dagar efter att betongen har installerats. VARNING!

Observera tillverkarens specifikationer!

Starta uppvärmningsfasen med en vattentemperatur på 25°C, vilken måste bibehållas under tre dagar.

Vattentemperaturen ökas tills den maximala vattentemperaturen har nått (max. 55°C).

Håll den maximala vattentemperaturen under en period på 4 dagar utan att den stängs av på natten.

Golvbehandling med värme: När det handlar om ett cementbaserad betong ska uppvärmningsfasen inte påbörjas förrän tidigast 28 dagar efter att betongen har installerats. Om underlaget är anhydritbetong ska uppvärmningsfasen inte påbörjas förrän tidigast 14 dagar efter att betongen har installerats. VARNING!

Observera tillverkarens specifikationer!

Dag 1: Starta uppvärmningsfasen med en vattentemperatur på 25°C och öka den med 10°C per dag.

Dag 4 - den maximala vattentemperaturen har nåtts (max. 55°C).

Dag 5 till 18 - håll kvar den maximala vattentemperaturen. Dag 19 - golvbehandlingstest - CM mätning (fortsatt uppvärmning krävs om restfukt upptäcks). Dag 19 till 21 - sänk temperaturen med 10°C dagligen tills en vattentemperatur på 25°C nås.

Installation av golvelementen när en yttemperaturen på 18 °C har nåtts för betonggolvet. Under och 3 dagar efter installationen ska temperaturen som anges ovan hållas. När 3 dagar har passerat kan vattentemperaturen ökas sakta vid behov.

VARNING!

Yttemperaturen får inte överstiga 28°C. Det är obligatoriskt att installera en PE folie på 0,2 mm som täcker hela ytan under isoleringslagret. Vid händelse av isolering som installeras separat och inte fästs vid golvdelen som en systemspecifik eller direkt laminerat silenziounderlag ges ingen garanti gällande den effektiva maximala värmeresistansen på ytan av den färdigställda strukturen för flytande installation på betonggolv med undergolvsvärme. NATURSTEN OCH KERAMISKA GOLVPLATTOR Man måste räkna med eventuellt stigande restfukt och i enlighet därmed måste en PE-folie installeras över hela ytan före systemspecifikt isoleringsunderlaget. TRÄSPÅNS- OCH TRÄFIBERPLATTOR För att minska stegljudet rekommenderas ett systemspecifikt isolerande underlag. En PE folie skall inte installeras.

TRÄGOLVBRÄDOR Brädor som eventuellt är lösa ska skruvas fast på vederbörligt sätt. För att minska stegljudet rekommenderas ett systemspecifikt isolerande underag. En PE-folie ska inte installeras. Det måste finnas en tillräcklig ventilation i golvkonstruktionen på byggplatsen. Laminatgolvspanelerna måste installeras på tvären mot brädorna som redan finns. 3

4 UNDERLAG / INSTALLATIONSFÖRBEREDELSER ELASTISKA GOLVBELÄGGNINGAR (PVC, LINOLEUM, VINYL) Vid dessa beläggningar kan man avstå från att användningen av en PE-folie eftersom den elastiska golvbeläggningen tar över uppgifter som fuktbarriär. För att sänka stegljudet rekommenderas ett systemspecifikt isolerande underlag. VÅTUTRYMMEN VARNING!

Laminatgolv från EGGEr får inte installeras i våtutrymmen som badrum, bastu eller liknande utrymmen. OBSERVERA!

UNDERLAGSMATERIAL EGGEr laminatgolv med integrerad underläggsmatta (silenzio) kräver ingen separat sådan matta. På mineralgolv måste dock alltid lägga en 0,2 mm polyetylenfolie som fuktskydd. Vid läggning av detta laminatgolv i privatbostaden ska underlagsmattor med en tryckstabilitet av minst 4,5 t/m² användas. Vid läggning av detta laminatgolv i kommersiella fastigheter ska underlagsmattor med en tryckstabilitet av minst 6,5 t/m² användas. Dessa tryckstabilitetsvärden gäller med hänsyn till underlagsmatta med en styrka på 2 mm.

3. INSTALLATIONSFÖRBEREDELSER

KLIMATISERING AV PANELERNA Innan man påbörjar installationsåtgärder måste laminatgolvspanelerna förvaras/klimatiseras i det rum, där de ska installeras resp.i ett rum med ett likvärdigt klimat. Klimatiseringen sker under följande villkor: i förpackningarna under en tidsrymd på minst 48 timmar liggande plant med ett minsta avstånd på 50 cm till alla väggar med en rumstemperatur på minst 18°C med en golvyttemperatur på minst 15°C vid en relativ luftfuktighet mellan 40% och 70% INSTALLATIONSRIKTNING Laminatgolv ser bäst ut när det installeras parallelt med ljuset som kommer in genom fönstren. En bindande riktlinje för installationsriktning finns dock bara för plankgolv t.ex. stavparkett/skeppsgolv. Här måste du installera laminatgolvet vinklat 90 grader mot undergolvets bräder, t.ex. stavparkettens/trägolvets riktning. PLANERING AV DEN FÖRSTA RADEN Först måste rummet mätas för att fastställa om den första panelraden eventuellt måste förkortas på bredden. Detta krävs alltid om den sista panelraden som ska läggas, enligt beräkning, är smalare än 5 cm. PLANERING AV KANTSKARVAR Laminatgolv från EGGEr har - precis som alla organiska material - ett bestämt rörelsebeteende under växlande villkor i rumsklimatet (krymper/växer). Kant-/väggskarver med rätt mått/avstånd till alla fasta byggnadspunkter gör att det färdiginstallerade golvet inte att hindras i sitt rörelsebeteende. Det måste i princip finnas kant-/väggskarver med en bred på 8 till 10 mm till fasta byggnadsföremål som väggar, dörrkarnar, rörledningar, pelare, trappor osv.

PLANERING AV ÖVERGÅNGSPROFILER En övergångsprofil måste installeras vid/i följande ytstorlekar/ytområden på grund av de materialspecifika rörelsebeteendena hos laminatgolvet. dörrpassager passager vinklade rum enskild rumslängd och/eller enskild rumsbredd på mer än 10 m

INSTALLATION

4. INSTALLATION

och nåt (bild 1/bild 2).

mot väggen och båda nåtsidorna ska vara vända mot golvläggaren (bild 1/bild 2).

Kontrollera om det finns eventuella skador/fel på golvelementen. Förvissa dig om att du förstår skillnaden på elementen spont Påbörja installationen av den första raden i en rumshörna till vänster. Båda spontsidorna på det första elementet ska vara vända Vid påbörjan av installationen monterar du även avståndshållare mot väggen (bild 3). Foga nu ändarna av bräderna i den första raden perfekt i den passande sponten i spåret ovanifrån och tryck ner. Nästa steg, lås låsmekanismen genom en kontrollerad tappning från ovan med hjälp av en hammare och slagkloss (bild 4). Se till att långsidan på den första raden ligger exakt inriktade för att kunna sammanfoga nästföljande rader på långsidan utan skarvar. Använd en bit av golvet som ett stopp mellan väggen och golvet vid läggning av den första raden, rekommenderas speciellt vid golvets kortsidor. Efter att installerat 3-4 rader kan bitarna av golvet tas bort och det lagda laminatgolvet kan justeras till väggarna, notera att avståndet är korrekt. Den sista brädan i den första raden kan kapas till önskad längd och monteras på plats.

Börja installationen av den andra raden med den avsågade delen på den första raden om denna är minst 200 mm lång. Foga därtill samman detta element genom att placera dess spontsida snett ovanifrån på längssidans nåt på den första raden. Därefter sänker du ner brädan tills den ligger jämnt på underlaget (bild 5).

VARNING!

Se till att huvudskarverna ligger i sicksack med minsta avstånd på 200 mm. Vid produkter med en faser gjorda på fabriken och/eller vid speciella mönster (t.ex. golvplattsdekor) måste man se till bräderna läggs symmetriskt motsvarande faserna och/eller mönstret. För att installera den andra brädan i den andra raden placerar du först återigen radens längsgående spont snett ovanifrån på den längsgående noten på den första raden. Skjut nu fram brädan i detta vinklade läge på änden på den första brädan på den andra raden tills kortsidans not och spont på den andra sidan passar perfekt ihop. Installera åter fast långsidorna genom att sänka ner och tryck ovanifrån (bild 6) och kortsidorna genom att trycka ner och försiktigt tappa från ovansidan med hjälp av en hammare och slagkloss (bild 7).

Installera nu alla kvarvarande bräder i den andra raden såsom beskrivits förut, varvid du återigen justerar längden på den sista brädan.

Även alla följande rader kan påbörjas med den avsågade delen av brädan från föregående rad. ( mönsterupprepning!) väggprofilen till brädan inom det förvalda avståndet.

VARNING!

Minsta avstånd på huvudskarverna från rad till rad måste uppgå till minst 200 mm. Man måste även beakta symmetriska linjer resp.

Du kan nu installera bräda efter bräda. För att markera den sista brädraden för profiliering lägger du brädan som ska installera exakt på den näst sista raden. Genom att använda en avsågad bräda (brädbredd + kantskarvsbredd) kan man överföra

1

Feder · Tongue Languette

5 2

Nut · Groove Rainure

6

Nut · Groove Rainure

3

Feder · Tongue Languette

8-10 mm 7

a d

a b c

b e f c

8 4

a d b e c f 5

INSTALLATION BORTTAGNING / DEMONTERING AV ELEMENT För att kunna byta ut redan installerade bräder utan att något förstörs måste du först lossa hela raden genom att vinkla den ut ur förreglingen och sen flytta fram bräderna på huvudsidan liggande platt mot golvet parallellt mot varandra. Arbeta särskilt försiktigt för att undvika skador på spont- och nåt. a b c KOMMERSIELLA OMRÅDEN AV KLASS 31, 32 OCH 33 STrIP EX lim limpåstrykning på långsidan STrIP EX lim limpåstrykning på kortsidan I kommersiella områden med dessa belastningsklasser ska man räkna med en fuktighet över genomsnittet. Av denna anledning krävs ytterligare en försegling med det systemberoende förseglingslimmet i dessa ytområden. Förseglingslimmet ska strykas på långsidan på sponten på brädan som ska installeras och på kortsidan på nåten på en redan installerad bräda så att limmet kan komma ut uppåt vid sammanfogning av bräderna över hela sammanfogningssträckan. Försäkra dig om att bräderna ligger utan skarvar under det utstrykna limmet. Överflödigt förseglingslim kan problemfritt torkas bort från ytan genast, eller efter att det torkat lite. VARNING!

På grund av profilgeometrin är det viktigt att du använder en passande mängd lim, i synnerhet på kortsidan. RÖRLEDNINGAR 1 2 3 4 Mät rörens position och markera den på panelen (Ta också hänsyn till kantskarvar). Gör borrhålet minst 16 mm större än rördiametern. Såga i 45° vinkel mot borrhålen.

Foga in det utsågade stycket och limma. 6

INSTALLATION / RENGÖRING OCH SKÖTSEL DÖRRPOSTER Om du har dörrkarmar av trä rekommenderar vi att du, i överenskommelse med kunden, skär ut dem underifrån i enlighet med tjockleken på laminatgolvet och underlagsmaterialet. Installera laminatgolvet i anslutning med en motsvarande vägg-/kantlist fram till glappet. Ifall installationen avslutas under en sådan dörrkarm måste låsningsmekanismen på den framstickande undre spåret på de redan installerade elementen tas bort med ett stämjärn.

Ta även bort den nedåtriktade delen av sponten på huvud- och kortsidorna på bräderna som ska fogas samman. Denna bräda kan nu fogas samman liggande plant på golvet. Denna panel måste dessutom limmas med ett PVAC lim i kontaktområdena eftersom låsning inte finns. Om du har dörrposter som inte kan kortas, som t.ex. av metall, måste vägg- och kantfogningar täckas över med ett elastiskt fogmaterial eller lämpliga kantlister.

LISTER Montera nödvändiga lister såväl som golvlister efter att laminatgolvet har installerats bäde sakriktigt och fackmannamässigt. En tillhörande kort handledning för lätt montering medföljer de systemberoende tillbehören. VARNING!

Vid vissa profiltyper måste man montera basen för att acceptera täckprofilen innan installationen färdigställs.

5. RENGÖRING OCH SKÖTSEL

Precis som vid alla andra golvbeläggningar ska du skydda ditt nya laminatgolv från olika sorters smuts genom att använda t.ex dörrmattor. Sätt fast möbeltassar av filt under alla stolsben, bordsben och andra möbler som står på golvet. När tunga möbler ska flyttas ska dessa lyftas och inte skjutas.

Vid användning av stol- och möbelhjul, får endast sorten W (mjuk) användas.

Torka genast upp fukt/vätska som finns på golvet.

rengör inte golvet med ångrengörare. rengör golvet med en fuktig, väl urkramad mopp.

Använd aldrig skur- eller slipmedel på golvet. Använd inga rengöringsmedel som lämnar kvar en yta (vi rekommenderar vårt rengöringsmedel CLEAN IT från EGGEr). Det är varken nödvändigt eller tillåtet att vaxa och/eller polera. Försegling av laminatgolvet efteråt är varken nödvändigt eller tillåtet. Din fackhandlare tillhandahåller en utförlig skötselinstruktion såväl som ett garantikort. Om en skada mot förmodan skulle finnas så kan mindre skador avlägsnas med den systemberoende reparationspastan DECOr MIX & FILL från EGGEr. Vid större skador kan enskilda resp. flera golvelement bytas ut av en fackman. Du kommer att få en separat bruksanvisning på begäran. Vid särskilda installation, som t.ex. trappor, eller vid övriga frågor kan du vända dig till din återförsäljare.

*Garantivillkoren för EGGEr laminatgolv gäller, (materialgaranti för slagtålighet och tålighet mot friktion). Finns hos din fackhandlare eller att ladda ner på internet.

7

EGGER Retail Products GmbH & Co. KG Im Kissen 19 59929 Brilon Germany t +49 2961 770-0 f +49 2961 770-62919 info-bri @ egger.com

www.egger.com

Service, rådgivning och mer: