Klicka här för mer information

Download Report

Transcript Klicka här för mer information

S K A PA

VETANDE Skapavetandes läromedelsportal

Skapavetande har utvecklat en prototyp till ett digitalt läromedel för gymnasiets samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen. Men detta är bara början. Vi projekterar redan nu på ett läromedel för mellan- och högstadiet och för de natur vetenskapliga ämnena. Vi söker nu dig som vill vara testpilot och som kan tänka dig prova läromedlet som från och med 1 augusti är fullt användbart och ge oss åter koppling vad gäller innehåll, funktioner, användarvänlighet och design. Vi vill nämligen utveckla ett läromedel som med dig som lärare gör skillnad för dina elever.

Skapavetandes läromedelsportal är en helhetslösning. I portalen samsas en rad faktorer som vi vet är framgångsfaktorer för elevers lärande. Allt med syfte att stärka och utveckla elevers kunskaper av omvärlden. Det är kunskapsuppdraget i centrum.

Fenomeninriktade ämnestexter

Alla lärotexter är fenomeninriktade. Professor Ference Marton har under många årtionden studerat skillnaden mellan experters och novisers ämneskunskaper. Han har kommit fram till att experten har vad han kallar fenomenkunskap som gör att denne lättare kan förstå och förklara olika händelser i omvärlden. Vi har tagit konsekvensen av dessa forskningsresultat och skapat lärotexter som betonar fenomenkunskapen. Fenomen kan vara begrepp som nationalism, demokrati, gravitation och energi omvandling. Det är alltså med hjälp av fenomenkunskapen som vi människor kan förstå och tolka olika händelser i världen som t ex konflikten mellan Ukraina och Ryssland eller hur det kan komma sig att en lampa kan lysa. Det finns ingen gräns för hur djup och komplex kunskap en person kan få om de olika fenomenen. Det är därför dessa ska utvecklas och repeteras under en elevs hela utbildningstid. Det som ska variera är istället kunskaper och exemplifieringen av händelser. I våra lärotexter har vi valt ut en rad fenomen och byggt texterna utifrån dem. Dessa kommer att återkomma i alla våra läro texter för alla åldrar. Det stöttar elevers djupinlärning. Kännetecknet för fenomen begrepp är att de är abstrakta eller har en hög generaliseringsgrad. En djup förståelse av fenomenen kräver därför ett väl utvecklat språk. Skapavetande betonar därför språkutvecklande arbetssätt och i portalen finns tillgång till olika språkhjälpmedel för att stötta och utveckla lärandet.

Skapavetande Box 195 59323 Västervik 0490 56 58 27 www.skapavetande.se [email protected]

S K A PA

VETANDE

Språkinriktade hjälpmedel

Gränsen för hur nyanserad och komplex kunskap en människa ska få av omvärlden går vid hennes språk. Skapavetande är som tankesmedja inriktad på språkinriktad ämnesundervisning där fenomenkunskapen står i centrum. Genom att medvetet arbeta med språkstrategier och språkverktyg kopplat till ämnesundervisningen ökar förut sättningen för djupinlärning hos eleverna. I läromedelsportalen har vi kopplat en rad strategier och verktyg som ger eleverna stöttning i arbetet med sina ämnesstudier. Våra språkinriktade hjälpmedel är utarbetade utifrån främst Michael Hallidays språkteori och funktionella grammatik som i sin tur varit förebild för den så kallade genrepedagogiken som idag genomsyrar allt fler svenska klassrum. Men en del av verktygen har vi utarbetat direkt från egen undervisningspraktik. Vi har arbetat med språkinriktad undervisning i mer än tio år.

Färdigheter och förmågor i centrum

När vi människor gör kunskap av information så använder vi en rad kognitiva förmågor. Dessa uttrycks som färdigheter i styrdokumenten. När en elev har utvecklat nyanserade och komplexa omvärldskunskaper har hon parallellt utvecklat sina kognitiva färdigheter. Ett medvetet arbeta med att utveckla dessa färdigheter gynnar därför elevers lärande. De flesta lärare är idag väl bekanta med Göran Svanelids så kallade Big Five. I de interaktiva uppgifter vi har format som förslag till elever och lärare och som tillhör varje ämnesområde har vi färdigheterna i centrum. Vi har också definierat färdigheterna och skapat ett dokument där eleverna kan ta reda på vad målet är med studierna och där färdigheterna är centrala. Detta material stärker det metakognitiva lärandet. Färdigheterna är även utgångspunkten i det självskattningsmaterial som finns i portalen. Materialet underlättar bedömning för lärande.

Studieteknik

I våra hjälpmedel har eleverna tillgång till olika hjälpmedel med studieteknisk inriktning för att optimera lärandet. Det är allt från anteckningsinstruktioner och tips på hur man läser och skriver en text. De studietekniska hjälpmedlen är inte tekniska i konventionell mening, ska ge praktiska råd för att utveckla det kognitiva tänkandet och själva hantverket för att kunna uttrycka kunnandet. Några av hjälpmedlen har vi använt i många år och de är väldigt uppskattade av eleverna och vi ser en tydlig progression i deras prestationer. Skapavetande Box 195 59323 Västervik 0490 56 58 27 www.skapavetande.se [email protected]

S K A PA

VETANDE

Inspelade textnära föreläsningar

Alla längre texter har vi knutit inspelade textnära föreläsningar till. Dessa fungerar som en nyckel in till det abstrakta innehållet och ger eleven möjlighet att vara i den optimala utvecklingszonen när det gäller läsförståelsen. Föreläsningarna går att stoppa och lyssna/se på samtidigt som eleven läser texten. Men vi rekommenderar att först se på föreläsningen och ta anteckningar som sedan sammanfattas i löpande text och som diskuteras i ett seminarium. Därefter är eleven redo att ta sig an texterna om omvärldens alla fenomen. Vi har alltså vidareutvecklat konceptet

flipped classroom

.

Teoritexter

I portalen finns korta texter som presenterar teorier av samhällsvetare och humanister. Ett vanligt kunskapskrav i skolans ämnen är att eleven ska använda teorier. Vi har i koncentrerad form sammanfattat olika teorier för att underlätta användandet av dem. Eftersom att teorier alltid är fenomenkunskap så stärker dessa texter även eleverna djupinlärning. Som lärare och elev kan teoritexterna användas separat eller som en del i ett större arbete.

Självskattning och återkoppling

Vi har skapat två enkla men till sitt innehåll komplexa dokument som eleven kan använda som självskattningsformulär eller för återkoppling på någon annans prestation. Att själv låta elever skatta sig och andra elever vet vi stärker metakognitionen om vad som ska läras. Eftersom återkopplingsformulären betonar de kognitiva färdigheter som eleven utvecklar när hon arbetar med ett ämnesområde blir eleven också medveten om vad som ska betygsättas och hur de olika progressionsnivåerna för respektive betyg kan ta sig uttryck i en prestation. Materialet underlättar bedömning för lärande.

Elevexempel

Lev Vygotskij har uttryckt att imitation är lärandets nav. Vi människor har en exceptionell förmåga att imitera och det är därför en viktig väg för det mänskliga lärandet. Våra elev exempel finns både som okommenterade texter där eleven kan se färdiga texter i olika genretyper. Men det finns även tillgång till kommenterade elevexempel utifrån antingen ämnesinnehåll, färdigheter och språkriktighet. Att ta del av vilka kommentarer en annan elev har fåt på sin prestation leder till metakognitivt lärande. Materialet ger exempel på hur bedömning för lärande kan gå till i praktiken.

Skapavetande Box 195 59323 Västervik 0490 56 58 27 www.skapavetande.se [email protected]

S K A PA

VETANDE

Ämnesövergripande arbetssätt

Läromedelsportalen gynnar ett ämnesövergripande arbetssätt. Många av texterna spänner på ett naturligt sätt över flera ämnesdiscipliner samtidigt. Men det går också att använda materialet i en ren ämnesinriktad undervisning. Detta val överlåter vi åt varje enskild lärare.

Portfolio för både lärare och elever

Läromedelsportalen har en portfoliofunktion för lärarna i och med att texterna om fenomenkunskap kan återbrukas under samtliga skolår. Läraren bistår med egna händelseexempel för att på så sätt variera och visa olika händelser som leder till ökad fenomenkunskap. Läraren kan i portalen ladda upp eget material. På så sätt kan portalen vara en helhetslösning för elevernas läromedel. Eleverna kan också lägga upp sina arbeten och prestationer. Om portalen används under elevens samtliga skolår blir den en guldgruva av material som eleven kan utveckla eller återbruka. Denna funktion finns ännu inte kopplad till portalen som prototyp, utan kommer att vara möjlig i den första versionen.

Forskningsrön

I portalen finns även en sida som vi kallar för forskningsrön. Där bistår vi med reflektioner och en utvald sammanfattning av forskningslitteratur med didaktisk inriktning. I varje reflektion/sammanfattning återkommer en rubrik som heter Konsekvenser för undervisningen. Där för vi en kort diskussion om vilka konsekvenser forskningsrönen kan ha på den konkreta undervisningen. Vi söker lärare som vill prova läromedelsportalen under en begränsad tidsperiod, och som gärna lämnar respons på utformning och innehåll.

Anmäl dig så kontaktar vi dig med inloggningsuppgifter och mer information. I övrigt ska läromedlet tala för sig själv. Anmäl dig genom vårt kontaktformulär på

www.skapavetande.se

och skriv att du vill prova vår läromedelsportal. Skapavetande Box 195 59323 Västervik 0490 56 58 27 www.skapavetande.se [email protected]