läs vår debattartikel i unt 15 mars 2014 här

Download Report

Transcript läs vår debattartikel i unt 15 mars 2014 här

Miljöanpassa vattenkraften - UNT.se

Publicerad: 2014-03-15 12:00 Läs upp

Miljöanpassa vattenkraften

Varför har här inte hänt något i Sverige? Var finns lagen?

Det skriver Lena Steffner, ordförande i Älvkarlebygruppen.

Två viktiga legala instrument

som berör landets vattenkraft har hamnat i fokus under senare tid. Frågorna ligger på regeringens bord. Det handlar först om Europaparlamentets och Rådets ramdirektiv för vatten, som togs till beslut i oktober år 2000, och där den svenska regeringen visat på en avsevärd senfärdighet när det gäller att göra direktivet till svensk lag.

Kommissionen i Bryssel har ställt frågan "varför?".

I direktivet åläggs EU:s medlemsländer tillse att den nationella kraftindustrin återupprättar vandringsleder för fisk förbi vattenkraftanläggningarna och restaurerar fiskens ursprungliga lekområden. Varför har här inte hänt något i Sverige? Var finns lagen? Var finns direktiven som ger berörda myndigheter mandat att agera?

Det andra som har hänt är den nyligen presenterade vattenverksamhetsutredningens del 1, som nu åter sätter vattenkraftens miljöskador i strålkastarljus. Här sägs att vattenkraftens tillstånd före 1999 bör göras om för att stärka den biologiska mångfalden och där nu miljöbalkens villkor och avvägningar ska utgöra ett riktmärke.

Vi ser nu att vi börjar få ett politiskt klimat för åtgärder som kan miljöanpassa vattenkraften, vilket kommer innebära ett myndighetstryck för åtgärder i och runt vattenkraftverk.

Bygget av kraftverket i Älvkarleby och dess tillkommande utbyggnad under 80-talet skövlade oersättliga natur- och kulturvärden. Samma sak hände i alla de stora berörda älvarna. Luleälven tystades för alltid. Älvkarleby som spännande turistmål för Uppsala- och http://www.unt.se/inc/print/miljoanpassa-vattenkraften-3030470-default.aspx

3/15/14 1:07 PM Page 1 of 2

Miljöanpassa vattenkraften - UNT.se

Gävlebor upphörde i stort sett helt. I den statliga vattenverksamhetsutredningen uppskattades antalet vattenkraftverk och andra fiskvandringshindrande dammar som saknade fiskvägar till 6402 stycken.

För Älvkarlebys del kan en ny vattenkraftpolitik innebära att fungerande fisk- och faunapassager byggs förbi kraftverket och helst vidare längre upp mot Båtforsområdet.

Den gamla principen om en kungsådra bör återupprättas och regleringar och flöden ska anpassas så att det biologiska livet gynnas. Alla kraftverken i Nedre Dalälven ska snarast tvingas att söka tillstånd enligt miljöbalken.

För detta krävs att regeringen ger de berörda myndigheterna resurser för prövning och omprövning av domar och tillstånd. Nya medel behövs också för restaurering och tillsyn.

Så kallade omlöp – det vill säga passager för fisk – börjar nu bli allt vanligare i form av överenskommelser mellan kraftbolag, myndigheter och ideella organisationer. Säveån i Västra Götaland och Motala ström mitt inne i Norrköping är två exempel. Ett mer storskaligt och nationellt pilotprojekt för omlöp med tillhörande återställande av gamla lekområden skulle kunna vara projekt "Omlöp Nedre Dalaälven". Det handlar om förbi-passager för vandrande fisk inte, bara lax och öring, omfattande 7 kraftstationer i tre län (Uppsala, Gävleborg och Dalarna).

Tillsammans med en hårdare reglering av nätfisket vid Dalälvens mynning och utefter dess yttersta stränder torde en sådan stimulans för vandrande fisk ända upp till Avesta bli ett av de mest uppmärksammade akvatiska projekten i hela Östersjöområdet.

Lena Steffner

, ordförande Älvkarlebygruppen © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

http://www.unt.se/inc/print/miljoanpassa-vattenkraften-3030470-default.aspx

3/15/14 1:07 PM Page 2 of 2