Livlig debatt om lastsäkring Livlig debatt om lastsäkring

Download Report

Transcript Livlig debatt om lastsäkring Livlig debatt om lastsäkring

Livlig debatt om lastsäkring

Publicerad på

Sveriges Åkeriföretag

(http://www.akeri.se) Hem > Svensk Åkeritidning > Nyheter > Livlig debatt om lastsäkring

Livlig debatt om lastsäkring

Av

Tommy Harnesk

Skapad

2011-10-20 07:07

Livlig debatt om lastsäkring

2011-10-20 07:07, Uppdaterad: 2011-10-21 10:26

Page 1 of 3

Anders Gunneriusson från Transportstyrelsen i debatt med SÅ:s Mårten Johansson. Foto: Tommy Harnesk Frågan om delat straffansvar för brister i lastsäkringen har till slut väckts ur sin dvala. En gemensam europeisk syn på lastsäkringsfrågor kan uppnås via EU-kommissionen, men det innebär en lång och krånglig process. Och inte många delar Transportstyrelsens optimistiska syn på lastsäkringssituationen i Sverige i dag.

http://www.akeri.se/print/13961 2011-10-24

Livlig debatt om lastsäkring Page 2 of 3

Det var några av slutsatserna som kunde dras på SAGIT:s lastsäkringskonferens i går.

Drygt 150 deltagare slöt upp till Garnisonens konferenscenter i Stockholm för lastsäkringskonferensen, som anordnades av SAGIT (Säkring Av Gods I Trafik) – ett svenskt expert- och samrådsforum i lastsäkringsfrågor inom land- och sjötransportområdet.

Bland de inbjudna talarna fanns Transportstyrelsens Eva Karlsson, som varit projektledare för myndighetens utredning av en nationell lastsäkringsstrategi. Och enligt henne ser det ”hyfsat bra ut” i de olika transportbranscherna.

– Vi har inte hittat några stora problem. När man träffar lastsäkringsmänniskor så möter man en väldig energi och ett otroligt engagemang, sade hon.

Detta fick Leif Baude från kombitrafikföretaget CargoNet att be om mikrofonen: – Jag måste säga att jag blir förvånad. Lastsäkringen är ett jätteproblem i dag, och ett viktigt projekt vore att utreda omfattningen av skador på gods och människor, sade han.

Konferensens moderator Mårten Johansson, teknikchef hos Sveriges Åkeriföretag, föreslog en omröstning med handuppräckning – som visade att en överväldigande majoritet av konferensdeltagarna anser det finnas stora problem på lastsäkringsområdet.

Eva Karlsson medgav att en bättre olycksstatistik hör till de förbättringar som behövs, enligt projektets slutsatser.

– Det finns en del uppgifter hos försäkringsbolagen, speditörerna och andra, men vi har inte tillgång till dem, sade hon.

I det sammanhanget delade juristen Johan Bülow från Åklagarcentrum ut en känga till både transportbranschen och polisen: – Jag har fått intrycket att det finns ett gigantiskt mörkertal här – på grund av ovilja att polisanmäla sin arbetsgivare, och faktiskt även på grund av ovilja hos polisen mot att lyfta blicken och tänka utanför boxen, sade han.

Bland övriga åtgärder som Transportstyrelsen efterlyser i sin utredning, finns ett förenklat regelverk.

– Men då handlar det inte bara om att plocka bort regler, snarare om att reglerna måste följa med i en föränderlig omvärld, sade Eva Karlsson.

En annan punkt på dagordningen var den gamla frågan om vad som händer med förändringen av ansvarsreglerna för lastsäkring. Inte mycket, verkar det som – eller åtminstone har inte mycket hänt sedan 2003, då remissinstansen Svenskt Näringsliv motsatte sig förslaget om delat ansvar mellan chauffören och avsändaren.

– Sedan dess har förslaget blivit liggande ända till i våras. Men nu har vi äntligen fått tillbaka det och ska göra nya överväganden, och i december ska vi komma med ett förslag till hur man går vidare, sade Anders Gunneriusson från Transportstyrelsen.

I nuläget är det fortfarande chauffören som bär ansvaret om något händer på grund av bristfällig lastsäkring, om han inte kontrollerat den – och därför bör chauffören inte tveka att bryta en företagsplombering för att kontrollera lastsäkringen, enligt Johan Bülows bedömning av det juridiska läget.

http://www.akeri.se/print/13961 2011-10-24

Livlig debatt om lastsäkring Page 3 of 3

– Däremot ska chauffören inte bryta tullplomberingar, eftersom det vore ett lagbrott, sade han.

En avslutande programpunkt var frågan om hur en samsyn på lastsäkringsfrågor kan uppnås inom EU. Charlotte Haenzel från EU-kommissionen informerade om att det normalt bara är kommissionen som har rätt att lägga fram förslag till lagar och direktiv.

– Och vilka är det då ni ska påverka om ni vill föra upp frågan på dagordningen? Det är kommissionens tjänstemän, expertgrupper, Näringsdepartementet, Transportstyrelsen med flera. Det är en lång och krånglig process, men förhoppningsvis är det en demokratisk process, avslutade hon.

Kategorier: Nationell [1] Nationell

Källa till webbadress:

http://www.akeri.se/svensk-akeritidning/nyheter/2011/10/20/livlig-debatt-om lastsakring

Länkar:

[1] http://www.akeri.se/akeriforening/nationell

http://www.akeri.se/print/13961 2011-10-24