Nya kontakter – nya kunskaper - Samordningsförbundet i Jämtlands

Download Report

Transcript Nya kontakter – nya kunskaper - Samordningsförbundet i Jämtlands

SAMJAMT INFORMERAR

NR 1 • DATUM 26 september 2011

 

Nya kontakter – nya kunskaper

Samordningsförbundets inspirationsdag den 15 september blev ett lyckat möte med cirka 30 deltagare från hela länet. Nya kontakter knöts på flera håll och nu går förbundet vidare mot en spännande tid med nya projekt och ansökningar.

Bland annat jobbar Krokom med att dra igång en ”lågtröskelverksamhet” och i Berg finns en idé om stöd till flyktingar som passerat introduktionsfasen men inte hittat en egen försörjning. Bräcke har just avslutat en förstudie med hjälp av medel från Samordningsförbundet och väntar på besked från ESF rådet. Strömsund ligger ett steg före och har just fått ett positivt svar från ESF – vilket innebär en förlängning och fördjupning av ungdomsprojektet ”Samverkanshuset.” – Att vissa kommuner fått till ESF-ansökningar inspirerar, menar Margit Andersson från Berg. Den nya organisationen med ett gemensamt förbund för hela länet känns bra tycker hon. – Vi kan göra vissa ansökningar tillsammans, vi är små kommuner och det kan vara få personer i målgruppen, säger Margit och tänker bland annat på människor med neuropsykiska funktionshinder. För de kommuner som haft egna, lokala Samordningsförbund och tjänstemän är den nya organisationen en omställning. Men det kan också ses som ett lyft för det regionala samarbetet i stort menar Karin Holmqvist från Strömsund. Både hon och chefskollegan Birgitta Moen ser fördelar med det gemensamma processtödet med möjlighet att snabbt koppla ihop personer och projekt med gemensamma nämnare. – De får överblick på ett annat sätt, menar Birgitta. – Det kan ge ett bättre resultat till en lägre kostnad, påpekar Karin Holmqvist. Text & Foto: Sara Adelhult

Annica Eklund och Birgitta Larsson jobbar båda på Försäkringskassan. Annika med Ragunda som ansvarsområde och Birgitta med Östersund. Det svåraste jobbet är att få ihop almanackorna, säger Birgitta Moen, IFO-chef från Strömsund. Här försöker hon pussla ihop det med Britt-Marie Sundelin från Försäkringskassan.

Samordningsförbundet i Jämtlands län, Box 3123, 831 03 Östersund • 063-14 47 43 • [email protected] • www.samjamt.se

 

Olle Christmansson primärvårdschef på Landstinget och Magnus Frisk verksamhetschef för primärvården i Berg. Marie-Louise Oscarsson från Ragunda närvårdsområde arbetar för att sjösätta ett projekt med hälsocoacher. Per Sundin och Charlott Ax från Försäkringskassan. Lars Liljedahl från kommunen och Ulla-Britt Barcheus från primärvården diskuterar samverkan i Bräcke.

CHANS TILL FORTBILDNING

Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att jobba med kunskapsutveckling när det gäller psykisk sjukdom och funktionsnedsättning. Det så kallade KUR-projektet vänder sig till handläggare bland Samordningsförbundets fyra parter och det är fritt fram för enskilda att ta initiativ till exempelvis studiecirklar eller föreläsningar. Projektet pågår till december 2012 och det är möjligt att söka medel upp till 300 000 kronor för varje programpunkt.

Per Sundin på Försäkringskassan i Östersund har mer information.

HÖGA BETYG

Inspirationsdagen fick höga betyg av samtliga deltagare, och mest positiva var styrelsemedlem marna. En årlig, återkommande länsträff för alla medlemmar planeras och hälften av de som svarade på utvärderingen tycker att september är den bästa månaden.

ÅTERBETALNING

Att alla vinner på rehabilitering är ingen nyhet, men det gäller att lyfta kunskapen om den samhällsekonomiska vinsten ännu mer. Det var också därför Sven Vikberg från företaget Pay Off föreläste på inspirations dagen. ”När en person återanpassas till arbetsmarknaden handlar det om en vinst på cirka 0,5 miljoner för samhället” påpekar Sven. Läs gärna mer i hans Power Point presentation. >>

Samordningsförbundet i Jämtlands län, Box 3123, 831 03 Östersund • 063-14 47 43 • [email protected] • www.samjamt.se