Läs inlagan - Mot planerad bergtäkt i Ulvsby

Download Report

Transcript Läs inlagan - Mot planerad bergtäkt i Ulvsby

Karlstad den Till Mark- och miljödomstolen, Vänersborgs Tingsrätt

Inlaga i ärendet Värmlands läns Miljöprövningsdelegations beslut 2011-06-01 Dnr 551-8130-09 angående “Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till bergtäkt på fastigheten Alstrum 5:1, Ulvsby, Karlstads kommun” från “Föreningen för God Miljö i Ulvsby”.

Föreningen är en ideell förening, bildad 2010-02-17, och har som ändamål att verka för att bevara och förbättra goda miljöförhållanden i Ulvsby, Karlstads kommun, utifrån de boendes önskemål. Eftersom beslutet ej gått oss emot är denna skrivelse ej ett överklagande, men vi har ändå invändningar mot sökandens, Grus & Makadam i Värmland AB, eventuella överklagande. Vi framför härmed anmärkningar och synpunkter på miljökonsekvenserna i den utformning som sökanden efter flera justeringar bedömts av Miljöprövningsdele- gationen i sitt beslut.

Miljömål och behov. Länsstyrelsen har en regional målsättning att minska förbrukningen av naturgrus till förmån för bergkross. Länsstyrelsen anser att användningsområde för bergmaterial som bolaget beskriver i ansökan inte har någon koppling till delmålet uttag av naturgrus, då det material som avses brytas inte ersätter naturgrusets användningsområde (se bilaga sid 8). Sökanden hävdar emellertid att en mindre del av bergkrossmaterialet kan ersätta naturgrus. I ansökan framhålles att med den planerade bergtäkten skulle transportavståndet till östra delen av Karlstad minska. Men det argumentet gäller ej längre sedan en bergtäkt öster om Karlstads tätort öppnades år 2010. Utsläpp till vatten. Det ytvatten som uppkommer från planerad bergtäkt kommer enligt ansökningshandlingarna att avledas till en sedimentationsdamm och därefter till ett dike som leds till Alsterälven. Området mellan planerad bergtäkt och väg 63 översvämmas ofta på vår och höst varför Länsstyrelsen bedömer att det finns risk för att planerad sedimentationsdamm översvämmas och dess reningseffekt sätts ur funktion vilket kan påverka miljön i Alsterälven. Mängden kväve som lakas ut till omgivningen från bergtäkten uppskattas vara mellan 112 - 392 kg per år. Från den 22 december 2009 omfattas Alsterälven av miljökvalitetsnormer för vatten enligt ramdirektivet för vatten. Länsstyrelsen bedömer att Alsterälven i dagsläget har god ekologisk status. Trots att biologiska data inte visar på övergödning idag är expertbedömningen att det finns risk för övergödningsproblem, och därmed risk för att god ekologisk status inte uppnås till år 2015 (se bilaga sid 8). Vi anser att bergtäktsverksamheten skulle utgöra en påtaglig risk för att miljön i Alsterälven påverkas. Buller. Bullerstörningar är olika för olika källor. Sålunda är gränsvärdet för vägtrafik vid utomhusfasad 55 dB medan från industriverksamhet är det 45 dB. Dessutom kan addition av ljudnivå öka störningarna betydligt. Det justerade bergtäktsläget ligger precis på gränsen till det möjligen tillåtna och skulle enligt vår övertygelse menligt påverka människors hälsa och miljön. Det norra lokalvägsalternativet. Angående det norra alternativet har Trafikverket 2008-08-20 yttrat sig i ett tidigt samråd om att de anser detta alternativ olämpligt på grund av kostnad och nivåskillnader. Kommentar till “3.3 Val av plats” :

Vi ifrågasätter varför MPD lägger in positiva värderingar på ett vägalternativ som sökanden själv har förkastat. Skall inte MPD endast behandla det alternativ som sökanden har angivit och inte ge synpunkter på andra alternativ ? Utifrån detta uttalande förefaller det inte som MPD är opartisk i sitt agerande. Alsters Kyrka. Förutom sättningsskador på den 300-åriga kyrkan oroar sig församlingen för att buller från krossverk och en förhöjd bullernivå på grund av den utökade tunga trafiken, innebär att vigslar, dop, begravningar och övriga gudstjänster kommer att störas avsevärt. I dag är Alsters kyrka en omtyckt vigsel/dop kyrka. Besökarna önskar en lugn och tyst lantlig miljö för sin stora dag. Den tunga trafiken. Bergtäkten innebär en betydande ökning av tung trafik (se bilagan sid 3). Alsters-Nyeds församling oroar sig för den mycket utökade tunga trafiken som planeras trafikera väg 63 mellan Vallargärdet och Alsters kyrkby. Trafiken kommer att försvåra för deltagarna i kyrkans daggrupper- framförallt barn inom minior juniorverksamheten- att ta sig över länsväg 63 från Vallargärdets skola till Alsters församlingshem. Tillkomsten av bergkrosslastade fordon med 70 km hastighet ökar där olycksfallsriskerna avsevärt. Regelrätt övergångsställe saknas, eftersom erforderlig hastighetsbegränsning till 50 km här ej kan komma i fråga enligt Trafikverket. Landskapsbild. Sökanden framhäller att landskapsbilden skall störas så lite som möjligt. Landskapsbilden som upplevs i det som riksintresse skyddade Alsterdalsområdet befinner sig inte enbart inom området utan anblicken sträcker sig också utanför till bl.a. det planerade bergtäktsområdet. Landskapsskydd föreligger. Enligt ovan framförda skäl och synpunkter anser vi att täktverksamhetens lokalisering ej är acceptabel.