Sund med hund

Download Report

Transcript Sund med hund

14

Sund med hund

Träna med Brukshunden! Nu utmanar vi både två- och fyrbenta att ta del av våra träningsprogram för att komma i form och förbättra fysiken. Det är Marie Söderström Lundberg och Ann Essner från SBK:s frisk vårdsgrupp som ska hjälpa oss igång.

A

tt aktiva tävlingshundar behöver vara i god fysisk form är ingen nyhet och allt fler kommer till insikt om att såväl pre station som hållbarhet kan förbättras ge nom fysisk träning. Ett förhållande som det inte talas om lika ofta är att även hundföra ren bör vara i god fysisk form för att kunna matcha sin hund i träning och tävling.

Svenska Brukshundklubben (SBK) är en organisation för aktiva hundägare och Brukshunden vill nu motivera medlemmarna att ta den fysiska träningen lite längre. Där för startar vi projektet ”Sund med Hund” där vi utmanar brukshundsverige att ställa upp för att förbättra formen hos såväl förare som hund. Projektet kommer inledningsvis att pågå under ett år dvs start i nr 2/2011 och avslutas i maj 2012. Var med oss redan från början genom att anmäla ditt deltagande till hemsidan (www.brukshunden.se) och fyll i ditt personliga träningskort. Och varför inte engagera dina tränings- och klubbkollegor? Fina priser lottas ut i varje nummer till de deltagare och träningsgrupper som rappor terar sina framsteg till oss. Sund med Hund projektet kommer att bedrivas på två olika nivåer, så att alla kan delta efter sina förut sättningar (se faktaruta).

För att illustrera projektet i tidningen har vi Lotta Björn som vårt projektekipage. Våra kunniga medarbetare Marie Söder-

Ann Essner

då ska Lotta få ta i mer. ström Lundberg och Ann Essner från SBKs frisk vårdsgrupp kom mer att göra en grundbedömning av Lottas aktivi tet, kondition och träningsmodell och i varje num mer får Lotta nya träningstips för sig själv och sin hund. Vårt mål är att Lotta och hennes hundar ska vara i prima fysisk form till nästa vår och att Brukshun dens läsare ska inspireras och följa med i trä ningen. Vi börjar lite lugnt med träningen, men i nästa nummer kommer vi tillbaka och ¨

Presentation av Lotta

Namn: Lotta Björn Ålder: 40 år Bor: Bromma Yrke: Hundförare på Securitas Hundar: Två schäfer, Working Heroes Eskar och Kustmarkens Sola Familj: Man och två söner Lotta är redan idag aktiv med sina hun dar, både vad gäller träning och motion, och passar därmed in i kategorin Aktiv.

Vilken nivå ska jag välja?

Träningsnivå Grund

Går på vanliga promenader med hunden, 1–2 timmar om dagen. Tränar inte hunden alls eller still samt/sporadiskt.

Träningsnivå Aktiv

Motionerar genom snabba promenader samt jogging, skidåkning eller annan mer fysiskt krävande form, 2–4 timmar om dagen. Tränar hunden målinriktat med flera ansträngande träningspass i veckan.

ett bra träningstips

Bäckenlyft på gymBoll

– Ligg på rygg på golvet/marken med benen på bollen (till att börja med under knävecken).

– Spänn magen och lyft rumpan – Håll i 4 sek – Upprepa 4 gånger Gymbollövningarna kommer att återkomma i träningen ”Sund med Hund” och Lotta kommer att få flera övningar att genomföra både för egen del och med sin hund.

Gå in på tidningens hemsida www.brukshunden.se för fler tips. Just nu kan du bland annat få instruktioner till utfallssteg framåt och åt sidan.

TRÄNINGSKORT & meR INfO

Att föra dagbok eller fylla i träningskort är ett sätt att utmana sig själv. Hämta Brukshundens träningskort från hemsidan och fyll i varje månad. Här kan du också se hur Lotta har fyllt i sitt träningskort och utmana henne och dig själv!

Skicka sedan in en kopia till redaktionen, så deltar du i utlottningen av fina priser. Mer information om hur du tävlar finns på hemsidan www.brukshunden.se

priser!

TräNiNgSpASS gruND (Del 1)

Den inledande träningen handlar om att vänja kroppen vid gradvis ökad aktivitet samt att höja konditionen för att ska pa förutsättningar för kommande mer intensiva övningar. Dessutom kommer vi att börja bygga balans och rörlighet.

För den som inte är van vid hårdare fysisk ansträngning är det viktigt att börja försiktigt och långsamt höja akti viteten. Välj en träningsform som du tycker är rolig, så att träningen verkligen blir av.

tänk på att:

– Kondition är färskvara och det är bättre att motionera lite och ofta än mycket och sällan. – Rör dig mer i vardagen. Exempel på vardagsträning kan vara att ta trappor istället för att åka hiss eller att hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten.

– Varje intensivare och längre aktivitet ska inledas och av slutas med uppvärmning och nedvarvning.

– Planera in tid för aktivitet i almanackan så att det verk ligen blir av.

– Skaffa ändamålsenliga skor och kläder. – För dagbok och belöna dig själv när du är duktig. – Sätt upp rimliga mål, t ex att kunna gå uppför den där branta backen utan att bli andfådd eller att utöka tiden du kan utföra en balansövning.

– Det finns en vanföreställning att motion ska vara högintensiv, helst utföras på gym och kräva är motion och det viktigaste är att de sker regelbundet.

– Träna rörlighet genom att göra följande övning ett par gånger i veckan: 1. Stå med benen brett isär.

2. Böj överkroppen framåt/inåt. Låt armarna följa med in mot kroppen.

3. Sträck ut överkroppen med armarna snett uppåt, så att du bildar ” ett kryss”. 4. Upprepa 4 gånger.

– Förbättra balansen genom att utföra balansövningar ett par gånger i veckan: 1. Stå på ett ben och blunda. Hur lång tid klarar du? Utmana dig själv att klara allt längre tider.

2. Träna i naturen. Undvik stigar och välj istället obanad terräng. Hoppa på stenar och klättra uppför brantare partier.

Träningsprogram

störs av kisspauser. – 30 minuters rask promenad varje dag tillsammans med hunden. Ansträngningen ska vara pulshöjande. Se till att hunden rastats under uppvärmningen, så att tempot inte – Praktisera Power Walking, dvs använd armarna när du går för aktivering av fler muskler. Håll armarna böjda och rör dem framåt-bakåt medan du går, som om du gick med stavar (vilket du givetvis också kan göra). Sätt i hälen först och rulla sedan steget vidare över hela foten. – Hund: Grundläggande konditionsövningar med inslag av pulshöjande aktiviteter, t ex cykling eller budföring i 100–200 m. Så småningom kan budföringssträckan ökas, det ska dock inte vara mer krävande än att hunden relativt snabbt kan hämta sig från ansträngningen.

– Gå promenader i skogen och låt hunden hoppa upp och balansera på stenar, nedfallna träd etc. En bra balansövning är att träna sitt, ligg och stå på stenar och trädstammar.

målsättning:

– Vänja kroppen vid aktivitet – Sänkt vilopuls – Bättre balans och rörlighet – Skaffa en stegräknare och se till att du går minst 10.000 steg per dag.

TräNiNgSpASS AKTiv (Del 1)

Även den som redan är aktiv behöver skapa rutiner så att träningen blir en regelbunden vana.

– Det är viktigt att träna styrka och stabilitet, speciellt i bål och skuldror, parallellt med att den andra träningen steg ras. Ett bra sätt är att gå stavgång eller åka längdskidor.

tänk på att:

– Skynda långsamt. Det är viktigt att träna kondition, styr ka och balans innan man utsätter kroppen för hård träning.

– Vintertid inbjuder till mängder av möjligheter att variera träningen, såsom skidåkning och långfärdsskridskor.

– Gör utfallsteg framåt och åt sidorna. Tårna ska peka i knänas riktning och det är viktigt att hålla rygg och axlar raka, spänna magen och inte svanka. På vår hemsida hittar du mer information om utfallssteg.

Träningsprogram:

– Jogga 4 km, två gånger i veckan.

– Genomför grundläggande konditionsövningar med löp ning eller cykel och med inslag av intervallträning och tempoväxling. 1. Jogga 200 m och spring sedan allt snabbare i 30–50 m (se till att hinna upp i puls), återgå till att jogga. Upprepa. 2. Variera långa och korta intervaller. Tänk på att intensitet och längd är avgörande. Ju intensivare hastighet desto längre vila för att orka hålla samma tempo alla intervallerna.

– Bäckenlyft på gymboll. Se faktaruta.

– Balansövning: Stå på ett ben och blunda. Med det lyfta benet ska du skriva bokstäverna i alfabetet.

– Hunden kan under promenaden få längre intervallpass där du och en hjälpförare tar ut avstånd från varandra och låter hunden springa emellan.

målsättning:

– Komma upp i rejält pulshöjande aktivitet ett par gånger i veckan.

15