Minnesanteckningar från skolrådet 21 januari (177

Download Report

Transcript Minnesanteckningar från skolrådet 21 januari (177

Johannes skola

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (3) 2014-02-17

Minnesanteckningar Skolråd Johannes skola 21 jan 2014

Närvarande:

John Viner Fb, Pernilla Dufström Fc, Oliver Lagerström 1a, Erica-Dawn Egan 1b, Leigh Jamison 1c, Gabriel Bakk 2b, Christina Turesson 2c, 5a Veronica Ericsson 3a, Le igh Jamison 3a, Anders Carlsson 3b, Stina Olsson 3c, Lina Forzelius 4c, Mats Byström 5c, Sylvia Kiviniemi 6a, Jeremy Young 6b, Catrin Hyllander Nyqwist Rektor, Ingrid Sahl Biträ dande rektor, Jim Schlichter AE-ledare F-1, Lena Rydmark AE-ledare 2-3, Patrik Garney AE ledare 4-6.

Frågor/synpunkter från föräldrarepresentanter

Hur många av lärarna på skolan är behöriga/obehöriga? Hur ser vidareutbildning ut?

I stort sett alla våra lärare har lärarexamen och vi ser inte att vi kommer att ha något problem vid tjänstefördelningen till nästa läsår vad gäller behörighet. Någon enstaka lärare kommer att undervisa i något enstaka ämne som de inte är behöriga i. I ett sådant fall, kommer annan be hörig lärare eller rektor att ta formellt ansvar för undervisning och betygsättning i det berörda ämnet enligt de bestämmelser som gäller.

(Rektors not. Det finns också en undantagsregel för lärare med utländsk lärarutbildning som motsvarar en svensk lärarexamen och som undervi sar på engelska).

Skolan uppmuntrar till kompetensutveckling. Nu arbetar lärarna på skolan med pedagogiska diskussioner i ämnesgrupper. Där arbetar vi med bedömning, samsyn mm. Vi har också en studiecirkel kring en bok där alla lärare deltar. Vi har lagt mycket kompetens utvecklingstid för att implementera den nya läroplanen 2011 de senaste åren.

Policy vid mailkontakt

Vi har sagt att lärarna kan välja att ha en speciell dag i veckan för mailkontakt med föräldrar om de vill. Varje lärare kommunicerar det med aktuell föräldragrupp.

Kalendariet på websidan

Vi arbetar med den och den ska finnas på webbsidans första sida och uppdateras kontinuerligt. Något datum har tyvärr varit fel men har nu rättats till.

Organiserad läxhjälp

Det ser olika ut i olika årskurser beroende på hur många lärartimmar som finns i de olika ar betslagen. Detta läsår har vi lyckats organisera det i åk 4-6 och i åk 2. Vi styr läxhjälpen till de elever som vi bedömer har behov av det.

Lunchen åk 1 och Matupphandling

Man ska i snitt ha ca 30 min på sig att äta. Vår matsal är i minsta laget för att tillräckligt många barn ska få plats samtidigt. Därför måste vi ha så många mattider och kan inte låta elever sitta längre än 30 minuter. Som helhet är vi nöjda med skolmaten. Vi har Sodexo som matleverantör och vi kommer att förlänga avtalet med Sodexo även under nästa läsår. Det ska vara bra och näringsriktig mat med så stor del ekologiskt som möjligt. Vänd er direkt till Emanuel Rytter (Sodexo) om ni har ytterligare frågor.

Sida 2 (3)

Godis vid Halloween

Vi hänvisar till skolans regler och till det som skrivits tidigare på skolans hemsida angående firande av Halloween .

Johannes Skola är en skola med starka anglosaxiska/amerikanska influ enser. En tredjedel av skolan är tvåspråkig och den anglosaxiska/amerikanska kulturen genomsy rar stora delar av skolan och dess traditioner. På Johannes Skola uppmärksammar och firar vi sedan många år Valentine´s day, St:Patrick´s day, Halloween och Thanksgiving. Den sista fredagen innan novemberlovet firar vi på Johannes Skola normalt Halloween. Som en del av högtidens traditioner och skolans anglosaxiska/amerikanska kultur får eleverna, denna dag, ta med sig något gott för 15 kronor att äta i klassrummet. (Tänk på att barnen inte får ta med sig något som innehåller nötter!)

Fokus ligger på att det ska vara en dag då skolan firar och inte skräms. Målet är att alla barn, små som stora ska tycka att det är en rolig upplevelse. Därför använder vi inte heltäckande masker, vapen eller överdrivet blodiga kostymer.

Idrotten

Jenny har varit vikarie för Fredrike Nobel under hennes föräldraledighet. Jenny har slutat och Fredrike har sagt upp sig. Vi söker nu en ny idrottslärare. Under tiden vikarierar Julia Anders son.

Aktuellt på skolan

Mailkorrespondens

Catrin skulle vilja att man tänker sig för när man som förälder mailar till föräldragrupper. Vi har nyligen haft en mailkonversation i en föräldragrupp. Adressgruppen hade dessutom en del elever med i den gruppen. Det framkom synpunkter på hur undervisning bedrivs för elever med särskilda behov. En del elever i klassen nämndes vid namn i konversationen, vilket inte är lämpligt. Föräldrar uppmanas att försöka stoppa den här typen av korrespondens. Det kan även skapas rykten vid den här typen av kontakter.

Extra – och särskilt stöd – hur arbetar vi med det?

Det finns många elever som ibland behöver lite extra stöd i perioder. Sedan finns det

Elever i behov av särskilt stöd.

Det är de elever som bedöms att inte nå kunskapskraven i något eller några ämnen och de har rätt till särskilt stöd. Det är skolan (rektor) som beslutar hur det sär skilda stödet ska utformas för varje enskild berörd elev. I några enstaka fall kan det bedömas att en elev har behov har individuellt stöd av en elevassistent. Vi har 3 elevassistenter fast anställda på skolan. I de allra flesta fall handlar det särskilda stödet om insatser från våra två fast anställda speciallärare och/eller i form av tekniska eller andra hjälpmedel. Skolorna har möjlighet att söka tilläggsbelopp för elever i behov av särskilt stöd med kriterierna för att be viljas dessa extramedel har ändrats så att det idag är mycket eller nästan omöjligt att få dessa medel beviljade. Nu får man endast extra tillägg för elever som bedöms farliga för sig själv eller andra eller har en fysisk eller medicinsk funktionsnedsättning. Flera av de diagnoser som idag finns på skolorna genererar inte tilläggsbelopp.

Åtgärdsprogram och Handlingsplaner

Då elever har särskilda behov och riskerar att inte uppnå målen är vi skyldiga att upprätta ett åtgärdsprogram. Åtgärdsprogram beslutas av rektor. De elever som har behov av extra stöd upprättar vi istället Handlingsplaner. Klasslärarna an svarar för att de upprättas.

Sida 3 (3)

Projekt PRIO Stockholm

All personal kommer att delta i ett projekt som heter PRIO Stockholm, står för Planering – Resultat – Initiativ – Organisation och har som yttersta mål att varaktigt höja elevernas kun skapsresultat. Vi har två förändringsledare som kommer att vara på skolan och ha kontakt med skolan under 3 terminer. Arbetet tillsammans med dem kommer att leda till några ut vecklingsområden som vi kommer att arbeta vidare med. De utgår från den enskilda skolans behov.

Nationella prov i årskurs 3 och 6.

Vi påminner om att inga ledigheter beviljas under provperioderna.

Bokslut 2013

Vi slutade med en större underskott än vi hade räknat med, en halv miljon kronor. Vi hade dock en resultatfond från förra året som nu minskats med en halv miljon kronor. Orsaken till underskottet är mindre elevantal än vad vi hade räknat med när budgeten gjordes. Vi har också alldeles för få elever i årskurs 6 detta läsår och vi har även anställt 2 resurspedagoger i höstas som inte låg med i budgeten från början. Vi arbetar nu med nästa års budget.

Utbildningen

Betygssättning

Vi ska använda av oss av all tillgänglig information som finns vid betygssättningen. Vid jul betygssätts endast de ämnen som vi har undervisat i med under terminen. Det kan gälla t.ex. i SO-ämnen där man t.ex. inte läser Religion under en termin. Vid vårterminens slut sätts betyg i alla ämnen.

Skolval till åk 7

Information om skolor och ansökan finns på Stockholms stads hemsida.

Övrigt

Ny personal på skolan

Mikael Berglind är ny klasslärare i åk 4.

Kommande skolråd

4 mars, 8 april och 21 maj

Med vänlig hälsning Catrin Hyllander Nyqwist Rektor Sekreterare:

Lena Rydmark