Information till bostadsrättsinnehavare i Riksbyggens

Download Report

Transcript Information till bostadsrättsinnehavare i Riksbyggens

Information till bostadsrättsinnehavare i Riksbyggens bostadsrättsförening Göteborgshus nr 27

FÖRORD:

Att dessa trivselregler har samlats i ett särskilt häfte har ett enda syfte och det är att vi som är så många om en liten yta alla skall göra vårt yttersta för att respektera varandra. Vi hoppas och tror att vi har fått med allt i detta häfte så att Ni lätt kan hitta hänvisningar om ni stöter på problem.

KONTAKT MED STYRELSEN:

Styrelsen ställer sig mycket positiv till kontakt med föreningens medlemmar,

det är ju för er vi lägger ner vår tid.

Styrelsen kan alltid nås på telefon 031-45 26 48, sitter ingen på kontoret just då så lämna ett meddelande så hör vi av oss till er så snart vi har möjlighet. Styrelsen kan också nås via hemsidan www.gbghus27.org

eller via e-post [email protected]

INFORMATION FRÅN STYRELSEN:

Information från styrelsen sätts upp på anslagstavlor i entrén samt finns på hemsidan www.gbghus27.org

. All information som kommer från styrelsen är undertecknad STYRELSEN Saknar Ni någon information så tveka inte att höra av er!

ÅRSSTÄMMA:

Årsstämma och ev. extra stämma kallas till genom utskick i god tid. Det är på årsstämman den enskilde medlemmen har möjlighet att rösta på de motioner som inkommit, rösta på nya styrelseledamöter mm. Notera dock att det inte finns någon punkt på dagordningen på en årsstämma som heter ”Övriga ärenden” sådana behandlas aldrig på ett årsmöte. Motioner till årsmöte skall vara inkomna till styrelsen senast den 31/7 inför kommande årsmöte i november. En Motion är ett förslag med tydlig rubrik och ett kortfattat förbättringsförslag. Motionen måste vara undertecknad av motionären/motionärerna.

Innehållsförteckning

1 2 3 4 5 6 7 8 17 18 19 20 21 9 10 11 12 13 14 15 16 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Fastigheter Ansvar Fastighetsskötsel Lägenhetsunderhåll Övrigt underhåll Felanmälan Akuta fel efter arbetstid TV, radio, bredband & IP-telefoni Tvättstuga Mattvätt Skakning och piskning av mattor, kläder och dylikt Sophantering Bastu Studielokal Vävstuga Hobbyrum Extra cykelrum Husdjur Bilkörning i föreningens område Parkering Garage för bilar motorcyklar och mopeder Biltvätt Rum att hyra Husmorsnyckel Överlåtelse, uppsägning m.m. Störande ljud Uthyrning i andra hand Matning av fåglar Paraboler Rökning Allmänna ordningsföreskrifter

1 FASTIGHETER

På de tomter med adress Fagottgatan 2-10 och Mandolingatan 3-11, som föreningen innehar tomträtten till, har under 1962 och därefter uppförts 720 lägenheter samt garage och parkeringsplatser. Den totala lägenhetsytan är 44016 m2 och den fördelar sig på följande lägenheter 72 st 1 rum och kokvrå 48 st 2 rum och kokvrå 264 st 2 rum och kök 264 st 3 rum och kök 72 st 4 rum och kök

2 ANSVAR

Det formella ansvaret för fastigheternas skötsel inklusive den ekonomiska förvaltningen åvilar styrelsen. Riksbyggen utser en ordinarie ledarmot och en suppleant att ingå i styrelsen. Övriga ordinarie ledamöter och suppleanter utses av föreningens medlemmar vid ordinarie eller extra föreningsstämma. Av Riksbyggen utsedda ledamöter har samma skyldigheter och rättigheter som de ledamöter som föreningsstämma utsett. Föreningsstämman utser dessutom: 1.

Den byrå som skall ansvara för auktoriserad revision och detaljgranskning av föreningens räkenskaper 2.

Bland föreningens medlemmar ordinarie revisor och revisorssuppleant vars främsta 3.

uppgift är att biträda den auktoriserade revisorn Stämman utser också efter eget beslut valberedning.

3 FASTIGHETSSKÖTSELN

Fastighetsskötseln inklusive städning och förvaltning, ombesörjes av det antal personer och under de tider styrelsen finner lämpligt.

4 LÄGENHETSUNDERHÅLL

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för och bekostar ytskikt samt underliggande tätskikt på rummens väggar golv och tak, inredning och utrustning i kök, badrum och övriga utrymmen tillhörande lägenheten, glas i fönster och dörrar samt för lägenhetens ytter- och innerdörrar. Dessutom ansvarar du för och bekostar målning av radiatorer, insidan på fönstens bågar och karm, men inte målning av utifrån synliga delar av yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster. På samma sätt ansvarar du för tapetsering och golvmaterial. Se Stadgarna § 30 samt häftet ”Vem ansvarar för vad”.

5 ÖVRIGT UNDERHÅLL

Underhåll och reparationer i övrigt ansvarar och bekostar föreningen. Fastighetsskötarna har instruktioner om de två ansvarsområdena och dessa skall följas strikt. Se häftet ” Vem ansvarar för vad”.

6 FELANMÄLAN

Felanmälan görs till fastighetsexpeditionen på Fagottgatan 2, vån 1. Måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar mellan 8:00–9:00 samt tisdagar mellan 16: 00 18:00 kan du träffa fastighetsskötarna på expeditionen eller ringa dem på tel. 45 22 68. Övrig tid finns telefonsvarare och det går också bra att skicka dem ett mail till [email protected]

eller lägga en lapp i brevlådan.

7 AKUTA FEL EFTER ARBETSTID

Utryckning av servicepersonal efter arbetstid medför en ökad kostnad för föreningen, en kostnad som i slutändan påverkar din boendekostnad. Anmälan om fel med liten olägenhet skall anmälas till våra fastighetsskötare på deras telefonsvarare, via mail eller en lapp i brevlådan. Uppstår fel under tid då fastighetsskötare inte är i tjänst, sådant allvarligt fel som inte tål uppskov, såsom översvämning, värme- eller elavbrott samt liknande fel så skall detta rapporteras på telefon 0771-860 860.

8 TV, RADIO, BREDBAND & IP-TELEFONI

Föreningen är ansluten till Com Hem TV AB. Ett grundpaket ingår i årsavgiften. Ytterligare kanaler, bredband och telefoni kan beställas via kontakt med Com Hem. Fel som inte beror på din TV skall anmälas till fastighetsexpeditionen men innan så sker bör du höra med dina grannar om de upplever samma fel.

9 TVÄTTSTUGA

Tvättstuga, tork- och mangelrum finns i bottenplanet till det hus där du bor. Bokning sker med bokningslås på bokningstavlan. Efter bokning är tvättstugan disponibel helgfri måndag till lördag mellan 8:00–20:00 samt söndagar och helgdagar mellan 12:00-20:00 Tork och Mangelrum får utnyttjas till och med högst en timma efter tvättidens utgång. Efter användning skall nyckel till tvättstuga och tork- och mangelrum omedelbart återupphängas i nyckelskåpet. Du har skyldighet att se till att tvättstugan med tillhörande områden hålls rena och i god ordning efter användning. Tomma tvättmedelspaket och mjukmedelsbehållare skall inte lämnas i tvättstugans städrum eller toalett. Släng dem i respektive återvinningskärl i återvinningsrummet! Skyldighet att städa tvättrum, torkrum och mangelrum ingår inte i lokalvårdarens uppgifter utan skall städas av de tvättande. Markerad tid som ej utnyttjas får endast användas efter medgivande av den som markerat den aktuella tvättiden. Förekommande fel i tvättstugan skall anmälas till fatighetsskötarexpeditionen. Lämna gärna en lapp på den trasiga maskinen som talar om att maskinen är felanmäld.

10 MATTVÄTT

Arrangemang för mattvätt finns på Fagottgatan 6. För tillträde till tvättstugan använder du husmorsnyckel. Tvättiden markerar du i förväg på den lista som är uppsatt i tvättstugan tillsammans med de regler som gäller för dess användning, varav rengöring särskilt understrykes. Medtag hänglås till torkrummet.

11 SKAKNING OCH PISKNING AV MATTOR, KLÄDER OCH DYLIKT

Skakning och piskning av kläder, mattor och dylikt genom fönster eller från balkong är förbjudet (Hälsovårdsstadgan). Det finns stativ för piskning av mattor vid 4 av husen.

12 SOPHANTERING

Eftersom sopor slängs vid miljöstationer ute på området är det viktigt att sopor förpackas så att det inte läcker i svalar, trapphus & entré. Komposterbart köksavfall läggs i avsedda påsar som kastas i för dessa avsedda behållare. Övrigt ofarligt köksavfall kastas i för dessa sopor avsedda behållare. Återvinningspapper, plast, metall, glas, glödlampor och lysrör läggs i backar respektive kärl i återvinningsrummet, där finns också vägglåda för mindre batterier. För tillträde till både behållare vid miljöstationerna och återvinningsrummen behöver du din husmorsnyckel.

GROVAVFALL

På Mandolingatans parkering finns en inhägnad container för avfall av typ A och ett låst rum för avfall av typ B. Spis, kyl, frys, TV och andra elektriska apparater skall lämnas till kommunens miljöstation.

TYP A

Avfall från hushållet som på grund av sin storlek inte kan lämnas i befintliga avfallskärl. T.ex. enstaka möbler, husgeråd, julgranar, mattor m.m.

TYP B

Även miljöskadligt avfall så som olja, färgrester, syra etc. läggs här på markerad plats utmed trästaketet inom inhägnaden så att fastighetsskötare kan flytta det till rätt utrymme. Glöm inte att förpacka avfallet så att det kan hanteras utan risk för fara eller skador för fastighetsskötarna. Vid containern finns också ett litet vindskydd där större kartonger och wellpapp kan lämnas. OBS! Kartongerna skall plattas till så gott det går! För tillträde till inhägnaden använder du din husmorsnyckel.

Containern är endast avsedd för sopor från föreningens lägenheter, den är inte till för sopor från kommersiell verksamhet eller sommarstugor. Kommunen har en återvinningsstation i Högsbo, bara ett stenkast bort, öppettider finner du på www.goteborg.se

eller får via telefon 031- 368 27 00.

13 14 BASTU

Bastu finns på Fagottgatan 8. Ingång från baksidan. Nyckel kvitteras ut på fastighetsexpeditionen mot en depositionsavgift på 100 kr. Öppettider – Damer Öppettider – Herrar Tisdag 9.00–21.00 Torsdag 9.00–21.00 Lördag 15.00–21.00 Familjebastu: Söndagar 9.00–21.00 Bokningslista finns i omklädningsrummet. Måndag 9.00-21.00 Onsdag 9.00-21.00 Fredag 9.00-21.00 Lördag 9.00–14.00

STUDIELOKAL

Studielokalen är belägen på Fagottgatan 8. Nyckel avhämtas på fastighetsexpeditionen. Du är skyldig att städa efter ditt besök.

15 VÄVSTUGA

Vävstugan är belägen på Mandolingatan 9. Kontakta fastighetsexpeditionen vid intresse. Du är skyldig att städa efter ditt besök.

16 HOBBYRUM

På Mandolingatan 3 (bottenplan) finns ett hobbyrum. Nyckel kvitteras ut på fastighetsexpeditionen mot en deposition på 100 kr.

Beträffande störande ljud gäller samma regler som för lägenhet. Se rubrik STÖRANDE LJUD.

Du är skyldig att städa efter ditt besök.

17 EXTRA CYKELRUM

Låsbara cykelrum för begränsat antal cyklar finns i bottenplan till det hus där du bor. Nyckel kvitteras ut på fastighetsexpeditionen.

18 HUSDJUR

Har du djur i lägenheten är du enligt Hälsovårdsnämnden skyldig att noga övervaka att djuret inte för oväsen och att djuret är kopplat innan det lämnar lägenheten och sedan inte släpps lös inom området. Djur skall inte heller rastas inom området.

19 BILKÖRNING INOM FÖRENINGENS OMRÅDE

Bilkörning till husen skall i största möjliga mån undvikas. Bilkörning inom området skall ske med låg hastighet och yttersta aktsamhet skall visas mot gående och lekande barn. Samma regler gäller givetvis dig som kör motorcykel, moped, cykel eller annat fordon.

20 PARKERING

Inom bostadsområdet gäller parkeringsförbud. Parkeringsplats kan hyras på fastighetsexpeditionen, därutöver finns ett antal större parkeringsplatser att, mot särskild avgift, hyras för större fordon. Avgiftsbelagd besöksparkering finns på Fagott- och Mandolingatans parkeringar. För långtidsbesökare kan parkeringsplats hyras för lägst 7 och högst 30 dagar i mån av plats.

21 GARAGE FÖR BILAR MOTORCYKLAR OCH MOPEDER

Meddela fastighetsexpeditionen om du vill hyra garage, du blir då uppsatt på kölista. Erbjudande om att få hyra garage sker genom skriftligt meddelande som du undertecknar och återsänder. Om du accepterar erbjudandet intygar du samtidigt att det fordon för vilket

det erbjudna garaget är avsett, är registrerat på person mantalsskriven med adress på den aktuella lägenheten. Avböjer du två erbjudanden placeras du därefter automatiskt längst bak i kön. Särskilda motorcykelgarage finns för mer information om dessa kontakta fastighetsskötarna.

22 BILTVÄTT

På Fagottgatans parkering finns en tvåsektioners tvätthall för motorfordon som utan kostnad får användas endast av den som permanent hyr garage och/eller parkeringsplats. Observera att det inte är tillåtet att använda tvätthallen till däckbyte eller reparationer på motorfordon. Nyckel hämtas på Fastighetsexpeditionen mot en deposition på 250 Kr. Öppettider 7.00–21.00.

23 RUM ATT HYRA

För uthyrning under högst 7 dagar finns två övernattningsrum, båda har pentry. Ett finns på Mandolingatan 3 och har två bäddar, det andra finns på Fagottgatan 4 och har 4 bäddar samt dusch. Uppgift om kostnad och hyresvillkor finns att få av ansvarig för uthyrning, kontaktuppgifter finns på anslagstavlan i varje entré.

24 HUSMORSNYCKEL

Med husmorsnyckel får du tillträde till 1) vindsutrymme, 2) tvättstugan, 3) nyckelskåpet i tvättstugan, 4) återvinningsrummet, 5) barnvagnsrummet, 6) den inhägnade containern, 7) cykelparkeringen i ”källaren”, 8) mattvätten, 9) ytterdörrarna i respektive hus samt behållarna för sopor, 11) ytterdörrarna till hus F2 samt F6.

25 ÖVERLÅTELSE, UPPSÄGNING M.M.

Upplysning om vem som är överlåtelsemottagare vid försäljning av lägenhet får du genom fastighetsexpeditionen eller hemsidan. Uppsägningstid för parkeringsplats och/eller garage är tre månader och lämnas skriftligt till fastighetsexpeditionen. Vid försäljning av lägenhet krävs ingen uppsägning, du har dock

skyldighet att informera fastighetsexpeditionen om vilken dag garage och/eller parkeringsplats återlämnas till följd av lägenhetens försäljning. Garage eller parkeringsplats kan aldrig överlåtas till nästa ägare av bostadsrätten.

26 STÖRANDE LJUD

I princip får inga störande aktiviteter förekomma i lägenheten, oavsett dygnstid. Efter klockan 22.00 gäller särskilt krav på aktsamhet mot störande aktiviteter som hög musik, TV och liknande. Detta gäller även fredagar och lördagar. Från den principen görs följande undantag: a) Underhålls- och reparationsarbeten i lägenhet som avser borrning i betong får utföras endast på helgfri lördag mellan 10.00–14.00 b) c) Annat än under a) nämnt underhålls- och reparationsarbete får utföras på helgfri dag måndag- fredag mellan 8.00–19.00 samt på helgfri lördag mellan 8.00–16.00 Då särskilda skäl föreligger kan fastighetsförvaltare eller annan därtill behörig lämna skriftlig dispens för ytterligare undantag. Kontakta då fastighetsexpeditionen.

Not.1)

Du är skyldig att uppträda så att du inte vållar övriga boende otrevnad.

Not. 2)

Arbeten enligt a) skall planeras så att de utförs under kortast möjliga tid. Markera borrhålen i förväg och använd ”rätt” borr från början så att arbetet blir avklarat så snart som möjligt. Ytterligare vägledning kan du få från fastighetsexpeditionen där också lämplig utrustning kan lånas.

Not. 3)

Begränsningen av den tid under vilken störande arbeten enligt ovan får förekomma har motiverats utifrån kravet på en god boendemiljö samt för att sanitär olägenhet inte skall kunna anses förekomma. Utformingen har gjorts med hänsyn till bostadsrättsinnehavarens rätt- och skyldigheter att i lägenheten utföra underhålls- och reparationsarbeten, med den begränsning som erfarenhetsmässigt befunnits nödvändig för att tillgodose kravet på en god miljö och trivsel i en huskropp med 72 lägenheter.

Not. 4)

Sundhet ordning och skick, när bostadsrättsinnehavare använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö. Se Stadgarna § 33

Not. 5)

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för dina gästers uppträdande, liksom för den som i din lägenhet utför arbete för din räkning. Ditt ansvar gäller inte bara i din bostad utan i hela föreningens område.

Not. 6)

Alla fyller år någon gång om året eller finner något annat de vill fira. Planerar du kalas eller fest så sätt gärna upp en lapp på anslagstavlan samt en i varje hiss där du tydligt talar om att du skall få besök, vem du är, vilken lägenhet du bor i samt att den som blir störd är hjärtligt välkommen att ringa på för att klaga. Att du sätter upp en lapp ger dig på inget sätt någon rättighet att störa dina grannar så om någon kommer och ringer på för att de är störda så skall störningen genast avslutas. Lapparna du sätter upp är för att förvarna och för att dina grannar skall veta var de eventuellt skall klaga.

Not. 7)

Upplever du störningar från dig närboende av vilken art den än må vara, bör du först genom samtal med vederbörande försöka uppnå rättelse Efter misslyckande skall du i skrift anmäla förhållandet till styrelsen med begäran om åtgärd. Du skall då ange: 1) nummer på såväl din lägenhet som den lägenhet du anmärker på 2) typ av störning 3) den tid (dag och klocka) då du blivit störd samt 4) den åtgärd du utan framgång vidtagit. På annat sätt mottagen anmärkning kan inte behandlas.

Not. 8)

Blir du störd efter klockan 22:00 och inte genom ev. samtal med störande part får rättelse så är du välkommen att ringa störningsjouren på telefon 0771-860 860. Den störande parten kommer, om störning konstateras, få betala utryckningen. Vi kräver inte att samtal med störande granne skall göras innan störningsjouren rings men uppmuntrar till samtal eftersom störningsjouren är något vi alla får betala om det rings i onödan eller om störning inte konstateras. Känner du dig inte trygg med att ringa på hos den störande parten eller inte vet varifrån störningen kommer så kan du ringa störningsjouren direkt. Tel 0771-860 860

27 UTHYRNING I ANDRA HAND

Om du under viss tid inte kan använda lägenheten får den för självständigt brukande upplåtas i andra hand om styrelsen ger sitt godkännande eller, om detta vägras, hyresnämnden lämnar tillstånd. Som villkor för uthyrningen gäller att lägenheten inte kan användas på grund av: 1) 2) 3) 4) 5) 6) Arbete eller studier på avlägsen ort Sjukhusvistelse Militärtjänstgöring Frihetsberövande Annat beaktansvärt skäl som prövas från fall till fall Provbo, om du inte vill sälja din lägenhet då du vill se om ett samboförhållande fungerar Här utöver skall du ha för avsikt att återvända till lägenheten. Tillstånd lämnas för högst 12 månader med möjlighet till förlängning. För Provbo ges tillstånd för max ett år.

28 MATNING AV FÅGLAR

Matning av fåglar inom bostadsområdet anses utgöra en sanitär olägenhet (Hälsovårdsstadgan) och är därför förbjudet.

29 PARABOLER

Paraboler får ej monteras på utsidan av huskroppen. Monteras parabol på balkong så skall den monteras så att den inte syns över balkongräcket.

30 RÖKNING

Rökning är absolut förbjuden i entréerna, hissarna, trappuppgångarna, svalarna, vindarna och andra gemensamma utrymmen. Tag gärna hänsyn till dina grannar och undvik att röka precis utanför entrédörren. Det är naturligtvis också förbjudet att kasta ut fimpar från balkong eller fönster.

31 ALLMÄNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

Cyklar, barnvagnar, rullatorer, kälkar eller dylikt får inte uppställas i entré, svale, trappuppgång eller vindsgång. Detta är viktigt ut utrymningsperspektiv samt för att undvika att det finns något som kan fatta eld. Som bostadsrättsinnehavare är du skyldig att vid begagnande av lägenheten och gemensamma utrymmen rätta dig efter de föreskrifter föreningen utfärdar i överensstämmelse med stadgar och ortens sed.

Denna information till bostadsrättsinnehavare i Riksbyggens Brf. Göteborgshus nr 27 uppdaterades 2012-05-07 av sittande styrelse.