Goodtimes four 2011

Download Report

Transcript Goodtimes four 2011

sidan 5

Kaunisvaara dagbrott

sidan 4

Akkats vattenkraftverk

GOODTIMES

FOUR.2011

Ett år med bra innehåll

Goodtech har ett innehållsrikt år bakom sig. Flertalet större projekt har erhållits och vi hoppas och tror att den goda trenden fortsätter. Bara under de senaste veckorna har vi vunnit ett antal viktiga projekt som du kan läsa mer om på kom mande sidor. Vi har under året som gått provat på nya branscher, kunder och lös ningar, vilket är lika spännande varje gång. Samtidigt har vi arbetat med våra trogna kunder och lyckats ge nomföra projekt med gott resultat, vilket ger trygghet och stabilitet.

Inför nästa år står kunderna – som alltid – i fokus, eftersom det är genom våra goda kundrelationer vi får nya projekt och order. Genom att kombinera erfarenhet med in novation och ingenjörsteknologi med entreprenörskap kommer rätt lösningar våra kunder tillgodo.

Vill avsluta med att önska alla kunder, medarbetare och leverantörer en

God Jul och Gott Nytt År

Biovac® reningsverk

Biovac minireningsverk går stadigt framåt. Reningsverketet är en miljö vänlig lösning för rening av avloppsvatten från små tätorter, privathushåll, närings- och industrilokaler. Tekniken som används bygger på en naturlig, biologisk reningsprocess.

Goodtech är marknadsledande i Skandinavien på leverans och drift av små och medelstora Biovac® avlopps reningsverk.

Processen i Biovac® reningsverk sker med hjälp av väl beprövad SBR teknik enligt ”aktivt slam”-metoden. I avloppsvattnet finns naturliga bakterier och mikroorganismer som används i reningsprocessen. Genom kontrollerad syretillförsel uppnår vi en naturlig biologisk process som bryter ned föroreningarna i vattnet. I reningsprocessen tillsätts en mindre mängd kemikalier för att avlägsna restfosfor innan det renade avlopps vattnet släpps ut.

I dagarna uppmärksammade vi att vi sålt minireningsverk nr 1500 bara i Östfolds län i Norge till Ragnhild Helle berättar Petter Mellquist, admi nistrativ direktör. Hon har dessutom köpt tre liknande reningsverk tidigare. - Jag är väldigt nöjd med de Biovac® reningsverk jag har, säger Ragnhild Helle. Dessutom får jag mycket god service hos Goodtech. Därför ser jag ingen anledning att välja en annan leverantör när jag ska köpa renings verk nummer fyra. Framtidsplanerna vad gäller Biovac® är att upprätthålla vår marknadsposi tion i Norge och samtidigt styrka vår position i Sverige med hjälp av vår samarbetspartner Bra Miljöteknik AB som ansvarar för försäljning och service. Både i Norge och Sverige fokuserar vi på EU´s vattendirektiv och sanering av spridda och enskilda avlopp. 

Ragnhild Helle visar gärna ett av sina Biovac reningsverk, till vänster står Øivind Duserud. Goodtechs säljare i Østfold.

Vidar Låte, Koncernchef

Riskberäkning i kraftsystem

Online tillförlitlighetsberäkningar av stora komplexa kraftsystem har inte varit möjligt förrän nu säger Ingvar Aabø marknadsdirektör för kraft. Ett system, PROMAPS, har utvecklats, för kontinuerlig, online beräkning av risk i kraftsytem.

Probability Methods Applied to Power Systems (PROMAPS), är det enda tillgängliga verktyg som utvecklats för tekniska och ekonomiska beräkningar i stora och komplexa kraftsystem.

PROMAPS tillämpar en metod som kombinerar traditionell kraftsystemana lys med modern sannolikhetsteori och beräknar sannolikheten för feltillstånd i kraftnätet och de ekonomiska konse kvenserna av dessa.

Ett pilotprogram installerades nyligen hos Statnett, vilket medförde att vi blev omtalade i både Teknisk Ukeblad och faktatidningen Energi.

Promaps står för ett genombrott för tillförlitlighetsberäkningar, berättar Yngve Aabø, marknadsdirektör för kraft i Norge. Manuell analys av riskbilden för det norska kraftnätet är mycket arbetskrävande, medan ett strömavbrott i kraftsystem medför enorma kostnader för samhället. Om nätet norr om Narvik går ner är kostnaden beräknad till NOK 75 miljoner - i timmen! År 2002 initierade Yngve en avhand ling om tillförlitlighetsberäkningar av stora komplexa kraftsystem till NTNU. Diplomstudent Arne Brufladt Svendsen tog sig an uppgiften, med Yngve och matematikern Tørris Digernes som handledare. Arbetet resulterade i att man löste en över 90 år gammal matematisk gåta och att man fick en metodik för beräkning av risk i kraftsystem. I dag är Yngve och Arne goda kolleger i Goodtech. Parallellt med pilotprojektet för Statnett jobbar de för bland annat Gassco och säkerhetssystemt på Kårstø och National Grid. Målet är att lansera en kommersiell produkt inom tio år.

 Yngve Aabø ritar och berättar. Foto: Jannicke Nilsen, TU

Nytt kontrakt hos Elkem i Bremanger

Goodtech Projects & Services i Norge har vunnit ett nytt kontrakt hos Elkem i Bremanger av ett värde av 3,0 MSEK. Med tillägg tror man att det totala värdet kommer överstiga 4,6 MSEK.

Projektet innebär leveranser av automatisering och kraft till Elkems FerroSilisium, produktionslinje.

Kraftleveransen består i huvudsak av elinstallation, projektering, kanalisation, kraftförsörjning, monta geuppföljning, testning och driftsättning.

Automationsleveransen består av programmering av styrsystem, säkerhetssystem och ställverk, samt ansvar för kommunikationen mot Elkems system.

Styrskåp byggs och levereras Goodtechs fabrik i Os i Norge.

I kontraktet ingår att Goodtech ska koordinera underleverantörer, ritningar och dokumentation.

Säkerhetsutrustning till Jondalstunneln

Goodtech har fått en beställning på räddnings stationer och skyltar till Jondalstunneln. Leveransen består av 98 räddningsstationer och 140 ljusskyltar.

Räddningsstaionerna innehåller både röda räddningsskåp för montering på tunnelväggen och golvskåp för montering i SOS kiosker. SOS kioskerna tillhör ett annat kontrakt och levereras av Goodtech i dagarna.

Projekteringen ska göras i Os, medan produk tionen till största del utförs av underleverantörer i Bulgarien. Det ger oss möjlighet att konkurrera på en marknad där priserna är hårt pressade. Det har varit flera förhandlingsrundor som har präglats av kreativitet och mod och kontraktet kan nog leda till fler tunnelbeställningar framöver. Kontraktet är med Kvinnherad Elektro och är värt SEK 2,5 millioner. Tillsammans med SOS kioskerna är leveransen till Jondalstunneln värd SEK 3,75 millioner.

Akkats vattenkraftverk

summan någonstans runt 20 miljoner innan allt ska vara färdigt 2013.

Goodtech har ansvaret för två entreprenader när Vattenfall moderniserar Akkats vattenkraftverk i Jokkmokk. Order-värde uppgår sammantaget till närmare 15 miljoner svenska kronor, men med tilläggsarbeten blir slut- Vattenfall AB moderniserar vatten kraftverket och byter ut det gamla aggregatet mot två mindre och effekti vare aggregat, för att höja kraftverkets effekt till en medelårsproduktion på cirka 26 GWH. I Goodtechs lokalkraftsentreprenad ingår bland annat kanalisation, kraft kablage centraler, FRO med provning, pumpar, fördelningar, belysning och kringutrustning. Goodtech har även erhållit order från VG Power gällande montage runt generator med kring utrustning och order från Voith gällande montage runt turbin med kringutrustning. I Goodtechs elkraftsentreprenad ingår bland annat montage av Duresca skenor mellan generator ställverk och generator på de två nya aggregaten G2, G3, grova förband (1200 mm²) mellan generatorställverk och transformator T23, 170 kV kablage med tillhörande stativ, och avslut. I dagsläget har Goodtech 13 man på plats. En stor utmaning är att hantera kablar med 600 och upp till 1 200 kvadrats ledningsarea. Det krävs att man har minst tio års erfarenhet för att klara det. Goodtech har en gedigen erfarenhet av kraft, allt från Fiber till 400 kV som kommer väl till pass.

- Det känns stimulerande med fortsatt tilltro från Vattenfall. Genom åren har vi utfört flera liknande pro jekt tillsammans med gott samarbete och resultat, berättar Mikael Östlund, enhetschef i Piteå inom Goodtech.

Norges högsta spetskompetens

Norges högsta byggnad ligger i Halden och tillverkar avancerad produktionsutrustning för PEX isolering av undervattenskabel. Nexans tornprojekt har kostat NOK 230 millioner och Goodtech har bi dragit med 23 000 ingenjörstimmar.

Nexans Norway AS i Halden utveck lar, producerar och marknadsför sjö- land- och offshorekablar för kraft och telekommunikationsöverföring. Tornprojektet startade 2009. För att få plats med ytterligare en produk tionslinje var man tvungen att bygga på fyra våningar och 20 meter på höjden. Nu mäter tornet 122 meter över marken och är därmed Norges högsta byggnad. Goodtech har utfört allt från förstu dier, budgetering, planläggning och projektering till uppföljning av instal lation och driftsättning, utbildning, dokumentation och överlämning. Av- delningens unika kompetens inom mas kin och processteknik kom väl till pass. - Uppdraget var väldigt krävande eftersom produktionen i den befint- liga produktionslinjen pågick under byggtiden, berättar Trond Enge- bretsen, avdelningschef i Fredrikstad. Framför allt har brandskyddet varit en utmaning eftersom det i bygg naden lagras stora mängder brännbara plastråvaror till produktionen. Tack vare vår breda kompetens och erfaren het genomfördes projektet ändå på ett tryggt och säkert sätt.

Bengt Lindström, Lars Pirak och Lars J:son Nutti har skapat målningarna som kallas ”dörrarna västerut”, De symboliserar den samiska livsstilen och kulturen.

Norges h ögsta byggnad

Installationsuppdrag till kraftvärmeverk

Den senaste tiden har Goodtech fått förtroendet att leverera flera uppdrag omfattande el- och instrumentinstallationer till kraftvärmeverk. Uppdragen är tillsammans värda närmare 46 MSEK och ska vara färdigställda under första halvåret 2012.

I två av projekten är Babcock & Wilcox Völund uppdragsgivare. Det gäller kraftvärmeverket Filbornaveket i Helsingborg och ett nytt kraftvärme verk baserat på förbränning av verksamhetsavfall och biobränsle i Landskrona. Goodtechs åtagande omfattar el- och instrumentinstallationer med tillhörande leveranser av instrumen tering för pannorna och kringsystem, samt fjärrvärmedistribution. Till Landskrona kraftvärmeverk levereras även instrumentering för ackumulator och allmän kraft och belysning i pannhuset med tillhörande projektering, samt leverans och meka niskt montage av instrumentering för turbinens kringsystem. Här är Landskrona Kraft AB och Skånska Värmesvets AB uppdragsgivare. -Vi har under de senaste åren utfört ett flertal projekt åt Babcock & Wil cox Völund, och vi har hittat ett kon- cept som tilltalar oss båda, berättar Peter Ax, projektledare på Goodtech. Landskrona Kraft såg också flera synergier av att lägga sina uppdrag på oss eftersom vi redan var etablerade på anläggningen, fortsätter han.

Gävle Energi och Korsnäs AB gemensamma bolag, Bomhus Energi bygger ett kraftvärmeverk på Korsnäs område i Gävle. Goodtech ska på uppdrag av NEA Installation i Gävle utföra styr- och instrument- installationer på kringutrustning, bränslehantering, turbin och processventilation.

Leverantör till ny järnmalmsbrytning

Goodtech har fått förtroende att leverera allmän kraft- och belysning inklusive montage och fastighets automation till Peabs byggnationer för Kaunisvaara dagbrott utanför Pajala. Det samlade ordervärdet uppgår till ca 45 MSEK.

Att en ny gruva tas i bruk hör inte till vanligheterna, men när det sker brukar det vara på platser med månghundraåriga gruvtraditioner. För Pajala - en kommun utan någon nämnvärd tradition av gruvbrytning - innebär gruvan enormt mycket. För första gången på över ett halvt sekel ökar befolkningen i Pajala. -Vi är stolta över Peabs förtroende, som ger oss möjlighet att bidra till samhällets utveckling genom att med verka i det historiska öppnandet av en ny gruva, berättar Stefan Helmvall, divisionschef Goodtech. Detta är ett kvitto på att våra tidigare uppdrag inom gruvindustrin, bland annat i Aitik och Kiruna är väl utförda. Vi finns sedan tidigare i Pajala och vi tar hjälp av närliggande etableringar inom Goodtech för att täcka upp med bemanning.

Goodtech startar omgående med projektering och räknar med att mon tagestart blir redan i februari 2012. Som mest kommer ca 40 medarbetare vara på plats.

Gruvbygget tar cirka två år och kommer att sysselsätta uppemot tusen personer. När själva brytningen börjar i det jättelika dagbrottet blir gruvan permanent arbetsplats för 450 perso ner. Produktionsstarten är beräknad till fjärde kvartalet 2012. Under de kommande åren räknar kommunen med en fördubbling och på längre sikt en tredubbling av invånarantalet.

Goodtechs åtagande

   

allmän kraft och belysning fastighetsautomation projektering montage Fakta Kaunisvaara dagbrott

    

Northland ska öppna två dagbrott i Kaunisvaara-området; Tapuli och Sahavaara. Brytningen vid Tapuli startar i slutet av 2012. Sahavaara beräknas komma i drift ett och ett halvt år senare. Malmtillgångarna beräknas räcka i cirka 20 år. Ett nytt anrikningsverk ska ta hand om malm från båda gruvorna. När gruvorna är i full drift ska de tillsammans producera cirka 12 miljoner ton råmalm om året, som anrikas till järnmalmskoncentrat.

Förnyat förtroende hos Hafslund

Goodtech har vunnit kontrakt för drift, underhåll och beredskap för Hafs lunds fjärrkontrollsystem och kommunikationslösningar. Kontraktet vanns i hård konkurrens och har ett uppskattat värde på NOK 22,5 millioner över tre år med option på förlängning. Goodtech har i flera år assisterat Hafslund med utbyggnad och under- håll av fjärrkontrollsystem och kom munikationslösningar. Kontraktet som nu är underskrivet bygger på flera ramkontrakt som Goodtech haft för drift, underhåll och övervakning sedan 1999. - Vi är mycket nöjda och stolta över att ha fått fortsatt förtroende hos Hafslund, säger Håkan Langdal, chef på Goodtech Oslo och Geir Sørum som är avtalsansvarig. Detta avtal ger Goodtech intressanta uppdrag i minst tre år framöver.

Hafslunds fjärrkontroll- och kom- munikationssystem är bland de största i Norge. Från driftcentralen på Smestad i Oslo övervakas elnätet och kraftproduktionen vid anläggningar i ett 40-tal kommuner. - Vi har 24 timmars beredskap i fall det skulle uppstå fel på styr- och övervakningsutrustningen, berättar Geir Sørum. Förutom tjänsterna som ingår i serviceavtalen erbjuder vi också tjänster och utrustning för uppgradering och förnyelse av dagens anläggning. Vi uppskattar att 8-9 av våra medarbetare kommer att ha jobb och uppdrag hos Hafslund under avtalsperioden. - Vi har hittills varit nöjda med det arbete Goodtech har utfört, säger Knut Enget i Hafslund. Med tanke på den kunskap Goodtech har om våra system och anläggningar och de projekt som redan var igång, var det betryggande att Goodtech vann kontraktet.

 Hafslunds driftscentral

Ny webbplats, www.goodtech.se

Vi gör skillnad

Goodtech är en teknologikoncern som bidrar till samhällets utveckling. Oavsett om det gäller elinstallationer inom industri och offentlig sektor, ställverksmontage, automationslösningar, vattenreningsverk eller högteknologiska lösningar för industrin är Goodtech närvarande i samhället och ger avtryck genom de anläggningar som uppförs.

industri energi & värme infrastruktur olja & gas v/a & biogas bygg & offentlig sektor

Förpackningslinje nr 13 till AstraZeneca

2002 bestämde sig AstraZeneca för att effektivisera tablettproduktio nen vid produktionsanläggningen i Gärtuna, söder om Stockholm.

Goodtech fick uppdraget att utveckla ett nytt helhetskoncept i samarbete med Glomma Papp. Hittills är 11 FlexPacker förpackningslinjer ins tallerade hos kunden, en är klar för leverans och kontraktet för nr 13 är undertecknat. Förpackningslinjen byggs på Goodtechs verkstad i Moss i Norge som har specialistkompetens inom utveckling och produktion av maski ner för tillverkning av förpackningar. Sedan etableringen 1985 har Goodtech i Moss utvecklat och levererat en rad lösningar för automatisk paketering av allt från bröd och pålägg till spik och flytande medicin. Nyckeln till effektiv paketering är att standardisera förpackningarna. Med bra utrustning kan produk tionstakten ökas, ofta med minskad bemanning.

- Glomma Papps kunskap om förpackningar kombinerat med vår maskinkompetens och erfarenhet från olika branscher, gör det möjligt för oss att förstå kundens specifika utmaningar och se helheten i produk tionsprocessen, berättar Tom Kofoed, Goodtechs försäljningschef i Moss. Hos AstraZeneca packas tabletter i 60 olika varianter av lådor. Man har utvecklat en ny typ av förpackning med ”teleskopfunktion” som gör att alla produkterna kan paketeras i samma ytteremballage med samma förpackningsutrustning. Därmed reducerades omställningstiden till ett minimum samtidigt som logistiken förbättras.

Varje förpackningslinje producerar upp till 500 tablettförpackningar per minut. En FlexPackermaskin packar tablettförpackningar i ytteremballage. Förpackningarna kontrolleras med en visionkamera innan de packas av en robot och palleteras i vår FlexPalleti zer palleteringsanläggning med hjälp av en servoaxel.

 FlexPackermaskin

Bag-in-box

Goodtech har utvecklat en ny för packningsmaskin för bag-in-box i samarbete med Glomma Papp.

Maskinen är liten, kompakt och gör effektiva förpackningar för allt som kan pumpas. Fördelarna med bag-in-box förpackningarna är många. Den är billig i inköp, enkel att fylla och lätt att förvara, hållbarheten förlängs eftersom förpackningen är ljus- och lufttät även efter att den öppnats. Den stora ytan på kartongen ger dessutom goda möjligheter för profilering. Bag-in-box förpackningar kan bli aktuellt i många branscher, säger Tom Kofoed, försäljningschef i Moss Norge. När förpackningen dessutom är miljövänlig och medför lägre transportkostnader och mindre avfall – då borde valet vara enkelt.  Bag-in-box förpackningsmaskin

Sverige porto betalt

B

PORTO

Offshore technology days

Den 19 - 20 oktober arrangerades Offshore Technology Days (OTD) i Stavanger, Norges största årliga mötesplats för olje och energibranschen med över 300 utställare.

Goodtech deltog för femte året i rad och denna gång i samarbete med Viju som bidrog med en komplett Video workplace lösning. - Vi visade hur visuell interaktion har ändrat Goodtechs arbetssätt och hur det ger kunden bättre service, berättar Kai Thorkildsen, Marketing Manger Goodtech i Bergen. För oss är det viktigt att vara nära kunden. Användarvän liga videoarbetsplatser gör det möjligt även om våra kunder är både offshore och geografiskt spridda. I montern demonstrerade vi problemlösning från Goodtech i Os och en presentation av Promaps från Goodtechs videokonferensrum i Bergen.  Goodtechs monter

Samarbete för miljön

Goodtech har ingått ett samarbetsavtal med miljöor ganisationen Zero Emmission Resource Organisation (ZERO). Avtalet innebär ekonomiskt och fackligt stöd till ZEROs arbete att hitta lösningar på problemet med klimatförändringar.

ZERO är en oberoende ideell som arbetar för att begränsa människans påverkan på miljön. Genom att samla kunskap från aktörer med innovativa klimatlösningar vill organisa tionen få aktörerna i näringslivet att välja miljövänliga sätt att driva sin verksamhet på. - ZERO kan vara en sparringpartner for Goodtech i miljö- och klimatfrågor, säger John Paul Salvador, avtals ansvarig i Goodtech. Samtidig kan ZERO dra nytt av vår kunskap i relevanta projekt inom tex automation och energiåtervinning. ZERO samarbetar både med företag som har stora utsläpp och verksamheter som har utsläpps fria lösningar för att skynda på spridningen av miljövänlig teknologi. - På sikt kan det bidra till en ökad utbredning av våra tekniska lösningar för bland annat energiåtervinning från industriprocesser och produktion av biobränsle, avslutar, Salvador. GOODTIMES

utges av Goodtech-koncernen och nästa nummer distribueras under våren 2012. Redaktion:

Carolina Lachmann, Mona Tønne

Ansvarig utgivare:

Annmari Waldell

Om ni vill ändra eller lägga till adressuppgifter för en prenumerant, kontakta: Sverige

 Goodtech Projects & Services AB Box 3152, 903 04 Umeå  +46 90 15 46 00  [email protected]

Norge

 Goodtech ASA Per Krohgs vei 4, NO-1065 Oslo  + 47 815 68 600  [email protected]