Transcript 140509 Fråga gällande regelverk kring farthinder, ställd till
140509 Fråga gällande regelverk kring farthinder, ställd till Transportstyrelsen Fråga: Hej!
Jag är ordförande i en samfällighet i Ramlösa. Vi har tre nerfarter till vårt område från en 50 km väg utan väjningsplikt från våra nerfarter. Våra vägar är enskilda/privata. Vi har asfalterat nyligen och gjorde då även om våra farthinder. Min fråga är om vi måste ha hastighetsskyltar med t.ex. 20 km för att vara godkända? Är det styrelsen som beslutar eller finns det några bestämmelser eller rekommendationer till oss? Jag som ordförande samt styrelsen vill ha ett tryggt och säkert område för alla boende och barn. Tyvärr har många boenden inte överseende hur en samfällighet fungerar och det finns en hel del klagomål av själviska slag. Därför är jag tacksam om jag kan få svar/rekommendationer så jag har svar och förklaringar när klagomålen kommer. Tack på förhand! Titti __________________________________________________________________________ Svar: Jag bifogar här det svar jag fått från sakkunnig person på Transportstyrelsen.
Hej Titti! Tack för din fråga med ärendenummer TSMS 2014/5186.
Det är varje enskild vägs ägare som avgör frågan om fysiska åtgärder till exempel farthinder eller en eventuell rekommenderad lägre hastighet, på den enskilda vägen.
Om man som vägens ägare har valt att anordna farthinder så kan man endera varna för hindren med varningsmärken eller rekommendera lägre hastighet.
I vägmärkesförordningen (2007:90) anges för vägmärke E11, rekommenderad lägre hastighet, att den ”anger en vägsträcka eller ett område där särskilda åtgärder vidtagits eller där förhållandena är sådana att det är lämpligt att färdas med lägre hastighet än den högsta tillåtna. Den rekommenderade lägre hastigheten anges på märket”.
Vägverkets föreskrifter (2007:305) om vägmärken och andra anordningar anger för märke E11, rekommenderad lägre hastighet, att ”om förhållandena är sådana att det är lämpligt att färdas med lägre hastighet än den högsta tillåtna utan att särskilda hastighetsdämpande åtgärder vidtagits får märke E11, rekommenderad lägre hastighet, endast sättas upp om det finns en fara som det varnats för med ett varningsmärke. Den rekommenderade lägre hastigheten får endast anges med jämna tiotal kilometer i timmen”.
Väljer man att varna för varje hinder så använder man det vägmärke som stämmer överens med typ av hinder man valt. Exempel på vägmärken kan vara A9, varning för hinder, eller A5, varning för avsmalnande väg.
Om man vill få beslutat om högsta tillåtna hastighet krävs lokala trafikföreskrifter. Inom tättbebyggt område är det kommunen som beslutar och utom tättbebyggt område är det länsstyrelsen. Detta krävs för att få använda vägmärke C31, hastighetsbegränsning.
Med vänliga hälsningar Larsson Lars S Enhet Support Transportstyrelsen Har även kontaktat trafikpolisen i Helsingborg samt Länsstyrelsen och ingen av dem har något ansvar i våra farthinder utan det beslutar Samfälligheten helt över. Besluten tas på årsstämma eller extra stämma vilket vi hade gällande asfaltering mm sommaren 2013.
Har också pratat med Alf Spellinger på PEAB och även hade gav oss beslutande rätt och meddelade att farthindren inte är av ovanlig sort.