Transcript Vykortet 2013-3
Vykor tet..
Tidningen för Deltiologer God Jul och Gott Nytt År
Nummer3 December 2013
Vykort från Haninge
Västerhaninge, Berga En stadig kamrat från Berga i Haninge.
Vad sägs om denna bjässe!
Svenska Statens avelscentrum för Ayrishireboskap vid Berga, Västerhaninge. Stamtjuren MO NARK (Rstb. 13561. A.-F. 2450) vid 2½ års ålder, 1:sta pris.
”Svin-Kalle” (Svante Vitus Carlsson)
Svin-Kalles" (Svante Vitus Carlsson) affär låg tidigare i Fors och flyttades i början på 1900-ta let till Tungelsta. Under tiden i Fors kallades den Stenkulla, man kan idag se grunden och källaren väster om "gamla" Nynäsvägen mellan Fors By och Marielunds vägen. Läs mer om fors på http:// www.haninge.org/
Föreningsinformation SVF
Aktiviteter Våren 2014
Tiden är 19.00 - 22.00
onsdag 22 januari lördag 15 februari Mässa onsdag 19 februari onsdag 19 mars årsmöte onsdag 23 april
Styrelsen har följande utseende.
Ordförende Kenneth Matz, Handen Sekr/Kassör Per-Erik Berghorn, Tungelsta Ord ledm Björn Jonsson, Huddinge Ord ledm Ewert Pettersson, Enskede Revisor Per-Lennart Andersson, Haninge Revisor supl Jarmo Beyer, Enskede Ansvarig utgivare Kenneth Matz
Deltiology... The hobby of collecting postcards!
Föreningen har sina möten och medlemsträffar i Haninge. Du behöver givetvis inte samla på Södertörnskort för att vara med. Alla oavsett samlarområde är välkomna som medlemmar i SVF. Vi kommer att ca 4 möten på våren och 4 på hösten.
Möten med föredrag, bytesverksamhet, auktioner osv.
Hemsida med ett stort mötesforum.
Arrangera små utställningar.
Rabatterbjudanden.
Föredrag Framförallt träffa andra samlare.
Kaffe, The Det är en del av SVF:s verksamheten. Är Du intresserad av att vara med, kontakta oss!
SVF finns nu med egen BLOGG
Just precis som rubriken, Vi har en egen blogg. SVF gör ett steg av förnyelse. Föreningens gamla hemsida komer sakta att stängas ner så småningom. Den var varit krånglig att administera. Vi hopp as att vi genom att ha en blogg som är enkel att handha få mera kon takt med samlarna runt omkring oss.Hure gör Ni? Gå in och gör egna kommentarer till inläggen om samlandet, föreningen, osv. Vill Du att något ämne, en viss bild skall visas kontakta Kenneth M. så fixas det till.
Keep on BLOGGING
Ordföranden har ordet
Ett välbesökt möte med före drag om Dalarö.
Lars Liwendal gav oss en intes sant berättelse om Dalarö genom vykort, frimärken, brev samt an nan övrig postal dokumentation.
Vi fick följa med på en historisk resa om Dalarö Ett mycket väl arbetat föredrag med många års forskning och samlande bakom sig. Allt material finns nu även i en mycket gedigen och läsvärd bok. Tack Lars
Bloggen finns här!ww
http://.svf.bloggplatsen.se
Pelikan, ”Pehlekahn” föddes på 1600-talet
Pelikan omnämndes första gången på 1600-talet som ”Pehlekahn”. Restaurangen skall ha haft flera adresser i Gamla Stan, bland an nat på Svartmangatan, innan den på 1730-talet flyttade till Brunns backen på Söder.
Pelikan fortlevde i den delen av Södermalm fram till 1931 då huset revs för att bereda plats för Slussen. År 1904 grundades restaurangen Port Arthur i ett ny byggt hus på Blekingegatan, sam ma år då Japan anföll den ryska flottan i Port Arthur, vilket slutade i ryskt nederlag. Från 1904 fram till 1931 existerade Port Arthur där och Pelikan vid Slussen paral lellt, båda så småningom ägda av det statliga SARA-bolaget. SARA tog år 1969 över Port Arthur och döpte om stället med det sedan 1931 vakanta restaurangnamnet Pelikan. SARA-bolaget ägde fram till 1980-talet många Stock holmskrogar, bland annat Kvarnen några kvarter bort, den andra av Söders två klassiska ölhallar som finns kvar.
Vykort från Hornstull/Högalid
I Drakenbergsområdet låg det tidigare den mycket omdiskuterade arbetsinrättningen Högalids Vårdhem, från början ansågs vårdhemmet vara en mönsteranstalt och att det var den förnämsta inrättningen i Skandi navien men efter mycket hård kritik fick arbetsinrättningen stängas igen 1971. Vid valet av plats hade man tvekat mellan stad och land, och Kungsholmen hade varit på tal, innan man bestämde sig för det nersänkta området vid slutet av Hornsgatan. Det kasernliknande komplexet uppfördes under åren 1902-1905 och gav ursprungligen plats för 1.432 intagna. Arbetsinrättningen var som en arvtagare till de gamla försörjnings husen med uppgift att bereda uppehälle och nödhjälpsarbete för relativt arbetsföra män, som av olika an ledningar - många är alkoholskadade - inte kunde ta hand om sig själva. De sysselsattes med handräckning eller i anstaltens verkstäder och fick en blygsam timpenning. In- och utskrivning var helt frivillig - rekordet för en person var 56 sådana på ett år - och medelåldern låg mellan 50 och 60 år. Man kan förstå, att i denna ganska trista kasernöken, där målet i många fall måste begränsas till att ge äldre män en dräglig sista resurs att leva vidare, icke skall finnas mycket resonans för andlig påverkan: redan för länge sedan förvandlades den ursprungliga kyrksalen till en kvastverkstad. Vissa förbättringar gjordes under årens lopp mot en mera nyanserad omvårdnad, framför allt genom en nybyggnad 1926, då en särskild vårdhemsavdelning inrätta des, skild från försörjningsavdelningen; i det sammanhanget fick anstalten sitt nuvarande namn. Området, där Vårdhemmet Högalid låg planerades den sexfiliga Fatbursleden, och marken skulle även utnyttjas för kontors- och bostadshus. Det var tänkt, att själva anstalten skulle ersättas av ett antal specialhem, förlagda till Skarpnäck och väster om Beckomberga. Därmed blir det möjligt att anpassa klientelet efter vårdbehovet, så att målet verkligen kunde inriktas på aktiv rehabilitering och social återanpassning enligt principerna för modern socialvård. År 1964 tog en medarbetare i Stockholms-Tidningen sig in i anstalten för att se om de rykten var sanna som talade om misshandel av de så kallade Högalidsgubbarna. Vid det laget var hela inrätt ningen svårt nedsliten trots att den vid starten 1905 ansågs som en av Europas modernaste. Det stora felet var att folk av så olika slag fösts in under samma tak. Alkoholister, kroppsligt sjuka och mentalsjuka be handlades på samma sätt. Reglerna var onödigt hårda. Om en pensionär fått permission en dag blev han inte insläppt förrän klockan 16, även om ärendet var uträttat och han ingenstans hade att ta vägen. Kanske hade
Vykort från Hornstull/Högalid
han inte heller några pengar att äta för. Så hade det varit i sextio år och så ansåg ledningen att det borde vara i fortsättningen. Undersökningar visade att talet om misshandel inte var helt obefogat, en intern hade släpats iväg av vakterna och då han gjorde motstånd dunkades hans huvud i en stenvägg. Reportern ger följande beskrivning: När jag avlusats, fått mej tilldelad en sängplats i ett rum, där det förut ligger elva man, och fått besked om att börja arbeta i köket på måndag - med en timpenning av 35 öre - kommer jag snart i förtroligt samtal med flera av hemmets c:a 750 gäster. - Det är anstaltsledningen som kallar oss "gäster", förklarar "högalidarna" ironiskt. Själva tycker vi nog att interner är ett mera adekvat uttryck. Av de 750 är c:a 450 placerade på försörjningsavdelningen, dvs. att de mot låg timpenning får jobba i tvätten, på någon av verk städerna eller i köket. En del får tillverka kvastar, som går till den kommunala gatsopningen. "Högalidarna" själva ville inte påstå att arbetstakten var särskilt uppskruvad, men etthundratrettio kvastar tillverkades i alla fall dagligen. Trehundra intagna fanns på den så kallade vårdavdelningen. Text: Ur Västra Södermalm, Arne Munthe, 1965 Hornsgatan väster ut mot Hornstill. Järnvägen med ångloket på sin färd mot Södra station, eller kanske för passage till Cen tralstationen och vidare norrut.. Mellan järnvägen och muren mot gatan låg det små kollonilotter där det odlades potatis och diverse grönsaker.
Vem kan tro att det här är Hornsgatan, så öde så tomt på allting. Som bild en ovan blicken västerut . På höger sida fanns det in på bergen små röda stugor eller snarare kyffen in på mitten av 50-talet.
Vykortet benäms Nya Hornsgatan .
Föreningsinformation
Organisationsnummer: 802423-0578 PlusGiro: 40 91 51-8 Årsavgift 150: Hemsida: svf.netstamps.nu
E-post: [email protected]
Adress: Pipvägen 5 136 48 Handen Telefon: 070-748 39 92
Redaktion
Kenneth Matz
Thorbjörn Persson
Mötesdagar och aktiviteter våren 2014 Onsdag 22 januari Lördag 15 februari Mässan 10-16 Onsdag 19 februari Onsdag 19 mars
Roligare vykort i
ninge.
PRO-Villan
1900-talshistoria! Vykortet "Rösträttens förkäm par" lyftes fram av Lasse Hal denberg i den senaste av hans populära "blandnings-artiklar" i Skillingtrycket. Och det med all rätt - de här fyra männen och enda kvinnan har i mycket präglat svensk Men när detta publicerades hade jag redan hittat ett exemplar med en riktig knorr! Medan Lasses exempel hade en blank och oanvänd bildsi da var mitt nedklottrat med "Helsning från Hinken"!
Men är det verkligen Hinke Bergegren själv som skrivit hälsningen?
Ingen aning. .......men visst ser det coolt ut! Och självklart hittade jag kortet vid ett medlemsmöte i SVF-s möteslokal i PRO-villan i Ha Om jag själv skulle sälja kortet blev det nog under Ekivokt på Tradera: Hinke var ju inte bara revolutionär socialist utan också en djärv sexual upplysare. ...eller förresten: vi ses på nästa möte i PRO-villan!
Onsdag 23 april
Efterlyses
Har Du något material från Gröna Lund, Hornstull/Högalid, Restau ranger (exteriörer, interiörer), samt äldre kort från Haninge kommun.
Maila till [email protected] Efterlyses, till våren något föredrag eller visning av någon vykortssam ling. Du kanske vill berätta något som du har upplevt som vykorts samlare.
Tveka inte hör av dig.
//Thor-björn
Ge inte upp fast du vet att du aldrig kommer få veta när din samling är komplett. Det är det som är drivkraften hos oss samla re (nördiga) deltiologer. Kämpa på!