urwell 28 Coupe - Lantliv – mat & vin

Download Report

Transcript urwell 28 Coupe - Lantliv – mat & vin

DATA ÅRSMODELL

1991

MATERIAL

GRP

LÄNGD

8,30 meter

BREDD

2,80 meter

VIKT

2 800 kilo

BRÄNSLE

200 liter

VATTEN

60 liter

MOTOR

Volvo penta 5,0 l GXi/SX

PRIS

Beg 2011 795 000 kronor

60

VI BÅTÄGARE 11/12

Familjens hund, utslaget rödvin och 22 års nötande har gjort sitt. Att tyget sedan är mönstrad plysch à la 1991 hjälper föga. Klädseln kräver åtgärder.

TEXT OCH ILLUSTRATIONER ANDERS JELVING Vår fi ktiva projektbåt, en Murwell 28 Cou pé har just överlevt sin 22:a säsong sedan leveransen. Eftersom vi trivs med båten kommer vi att behålla den och uppdatera den i stället för att byta till något nyare.

Ett av vinterns projekt blir att sy ny klädsel till dynor i förruffen och L-soffan i salongen. Originaldynorna har börjat se både omoderna och slitna ut. Båten är från 1991 och den mönstrade plyschen känns inte helt up to date.

Om vi tänkt oss att klädseln även i fort sättningen skulle vara av möbeltyg, fast kanske med en färg lite mer i tiden, hade vi nog lämnat uppdraget att sy dem till nå gon duktig tapetserare. Möbeltyg är tjockt och vresigt att jobba med. Dels kräver det helt andra verktyg i form av sax och syma skin, dels är ofta avancerad mönsterpass ning nödvändig. Det kan sluta med många meter kasserat tyg.

Nej, vi tänker oss i stället tidlösa en-

DEL 7

NY KLÄDSEL

– LÄTTARE ÄN DU TROR

färgade och knappstoppade dynor med tjäderlist. Tyget vi använder är vanlig kapellväv, typ Markilux, Tempotest eller liknande. Den har fl era fördelar. Betydligt billigare än möbeltyg, extremt liten krympmån och mycket stryktålig. Dessutom är den behandlad för att stå emot mögel och har ofta en tefl onbehandlad yta som gör den lätt att hålla ren.

STOPPNINGEN HAR KLARAT

sig bra och har kvar stunsen, så det enda material vi behöver förutom tyg är knappar, persi ennsnöre och fl agglina till tjäderlisten (se nästa sida).

Vi vill ha knapparna klädda i samma tyg som dynorna. Det kräver speciella knappar och en specialmaskin, så det är bara att gå till en tapetserare med ett stycke av tyget. Naturligtvis får han göra fem–tio extra att ha som reserv ifall någon senare lossnar och försvinner.

Vill man ha vanliga vita plastknappar fi nns det ofta i sortimentet där man hand lar sitt tyg. Så även vit tjäderlist i plast, men vi ska ha en list i tyg. Därav fl aggli nan i silkespolyester (aldrig vanligt bom ullssnöre som krymper om det blir blött) som ska kläs med samma tyg som knap par och dynor. Att sy i dagens kapellväv som är betyd ligt tunnare än den gamla bomullsväven klarar en vanlig symaskin för hemmabruk. Däremot krävs en så kallad jeansnål.

Sytråden vi använder är avsedd för ka pell och där väljer vi att köpa en i samma kulör som tyget. För att kunna sy tjäderlis ten behöver vi även komplettera med en blixtlåspressarfot. När vi ändå är hos sy tillbehörsbutiken inhandlar vi även krafti ga knappnålar, kritor och en lång (30 cm) kraftig synål. Den behöver vi för att kunna sätta dit knapparna på ett korrekt sätt.

Om du själv funderar på att piffa upp dina båtdynor så är det faktiskt inte så svårt. Var metodisk och gå lugnt fram så blir det bra. Var noga med att hålla reda på sömsmån och rät- och avigsida. Peng arna du sparar på att göra jobbet själv räcker till nästa säsongs bränsle, men tänk på att tyget som sagt är dyrt och att då slarva bort sig kan få den starkaste att gå ner i mental brygga. Lycka till! VI BÅTÄGARE 11/12

61

1 VÄLJ TYP 2 RITA AV 3 DEL FÖR DEL Vi ska klä om klassiska dynor med tjäderlist och knappstoppning. Vi använder ett tyg av kapellväv. Det är slittåligt och behandlat mot mögel. I dag finns det i stort sett i alla stan dardkulörer. Det är bland annat dessa två små detaljer som ger ett proffsigt intryck. Tyg är dyrt. Lägg ner möda och var noggrann i arbe tet så kommer resultatet att bli bra. Tjäderlist är den kant som ramar in sittytan och kan antingen vara vit plast à la 1960-tal eller klädd med tyg.

Är stoppningsmaterialet fortfarande använd bart finns det ingen anledning att byta. Har det däremot tagit åt sig lukt, tappat stunsen eller på annat sätt blivit dåligt är det lika bra att låta det gå. Skumgummi är dyrt. Ju bättre kvalitet, desto dyrare. Satsa på kvalitet, det lönar sig i längden. Vill man ha en något fluffigare yta finns det vadd som limmas på skumgummit med sprejlim. Lägg ut stopp ningen på tygets avigsida och rita av med 2 cm sömsmån. Man kan lätt lockas att försöka göra större sjok för att spara in på antalet delar och där med sömmar, men det är att lura sig själv. Det blir både krångligare och inte alls lika snyggt. Den blivande klädseln ska bestå av sitt yta, sarg och botten. Om dynan ska vara vändbar spelar ingen roll, det enda är att det då även krävs en tjäderlist mellan ”botten” och sarg. Sargen bör inte göras för snäv. Är stoppningen till exempel 7 cm bör det utskurna tyget vara 7,5 cm + 4 cm sömsmån, två på vardera sida.

4 KLÄ TJÄDERLIST 5 SY IHOP 6 SÄTT DIT KNAPPAR Tjäderlist i plast finns som löpmetervara. Alter nativt gör man den själv av det tyg man valt. Ta ett snöre ca 5 mm i diameter av nylon, typ flagglina (silkespolyester). Använd aldrig snöre av bomull. Det krymper och drar ihop listen. Klipp ut 4 cm breda remsor. Vik runt snöret. Sy sedan ungefär 5 mm från snöret. det är viktigt att snöret inte sys fast utan kan löpa fritt i tyget. För att kunna sy så nära listen som möjligt krävs en så kallad blixtlåspressarfot.

Nåla runt det hela och sy sedan ihop samtliga delar räta mot räta. Sittytan med tjäderlisten sys hela varvet runt. Mellan bottendel och sarg lämnas en öppning i bakkant stor nog för att kunna stoppa i skumgummit. Vänd in och ut på stycket, Stoppa in skumgummit. Sy igen. Ett litet tips är att sy ihop sargens ändar först. Om man inte tänkt sätta knappar i dynorna kan det man sy in ett blixtlås i bakkant för att eventuellt kunna tvätta tyget. Med knappar blir det omöjligt att få ut stoppningen.

Köp oklädda i plast eller be tapetserare klä knappar med ditt tyg. Ta en nål som når genom dynan. Använd persiennsnöre. Fäst snöret i den övre knappen och för med hjälp av nålen rakt lodrätt genom dynan. På under sidan fäst med knapp nummer två enligt bild. Ta till på snöret så att du har ca 2 dm att arbeta med. Spänn sedan knapp för knapp tills dynan får en lagom ”bullighet”. Lägg två halvslag runt knappen och klipp av utstickande rester.

62

VI BÅTÄGARE 11/12