Användarhandledning Ski Race Supporter

Download Report

Transcript Användarhandledning Ski Race Supporter

Användarhandledning Ski Race Supporter

När ni startar appen visas denna fina bild i några sekunder. På vårvintern ges ofta tillfälle att träna på fjället, ofta i området kring Storhogna. Tränare på Fjällgymnasiet är Sanna Eklund, Urban Hallquist och Jan Ottosson, den senare känd för fyra vasaloppssegrar och två OS-guld i stafett.

Bland våra nuvarande elever finns elever som deltagit i såväl JVM som Nordisk Juniorlandskamp, samt många andra elever med ambitionen att utveckla sin skidåkning så långt som möjligt.

Nyfikna på hur vi jobbar på Fjällgymnasiet, eller intresserad av att söka hit? Välkomna på ett besök!

Hör av er till någon av tränarna: Sanna Eklund Urban Hallquist Jan Ottosson [email protected]

[email protected]

[email protected]

Första gången ni använder Ski Race Supporter ombeds ni göra inställningar för appen. Framför allt är det viktigt att ställa in skärmstorlek, för att få korrekt layout.

Tre inställningar finns i nuläget: Skärmstorlek, Antal tidskontroller och Antal synliga kontroller. Klicka på den inställning ni vill göra. När ni är klara med inställningarna lämnar ni menyn, som i alla andra appar, genom att klicka på den böjda pilen längst ner i bilden.

Eftersom jag gjort denna presentation på en 7 tumsplatta väljer jag denna storlek.

Antal tidskontroller ska motsvara behovet för den tävling man tänker läsa in. Observera att denna inställning bör ske innan man läser in den aktuella startlistan. Det viktiga är att man ställer in ett värde som räcker till, inte att det är exakt. Tänker man sig att ta fyra mellantider, väljer man alltså fem tidskontroller. Om man ska ta sex tider väljer man tio kontroller. I princip kan man ställa in 20 kontroller, det enda som händer är att många kontroller blir oanvända och att det

möjligen

kan gå lite trögare att starta upp.

Antal synliga kontroller avgör hur många tidkontroller som visas samtidigt på skärmen. För 7-tumsplattan kan man som synes välja en eller två. Ju fler varv (och därmed mellantider) tävlingen har, desto fler synliga kontroller behövs för att kunna klocka åkare som kommer samtidigt fast på olika varv. För 10-tumsplatta kan man välja upp till fyra synliga kontroller, t ex för 4x3,75 km. Å andra sidan ger få synliga kontroller större text och knappar. Avgör själva vilket som passar er!

För att göra inställningar vid senare tillfällen kommer ni åt menyn via menyraden längst ner. Knappen kan se olika ut beroende på vilken androidenhet man har.

Här ligger en startlista bland Aktuella startlistor. Denna har hämtats från Fjällgymnasiets hemsida, under samma flik som appen finns att hämta. Startlistor för svenska tävlingar med intervallstart kommer att läggas upp där så fort som möjligt efter det att listorna har publicerats på arrangörens hemsida.

Se även den särskilda handledningen för installation av program och startlistor.

För att läsa in startlistan klicka jag på pilen till höger om filnamnet. Beroende på deltagarantal kan filen ta allt mellan 10 och 120 sekunder att läsa in.

Nu har tävlingen lästs in. Som namn på tävlingen väljs första raden i startlistan, vilket inte alltid blir helt rätt... Detta kan snyggas till! Håll fingret på tävlingsnamnet. Efter ett tag poppar en ruta upp (se bild). Klicka på Ändra. Arkivera gör man när man tycker tävlingen är gammal och ligger i vägen i listan.

Byt namn på tävlingen och spara!

Detta namn på tävlingen säger mer.

Nu har vi valt tävling genom att klicka på pilen till höger om tävlingsnamnet. Startlista mm hämtas.

I startlistan finns några funktioner att hålla reda på: Ögonen markerar har intressant en åkare är. Öppet öga betyder att åkaren syns i en annan färg i listorna för tidskontrollerna. Stängt öga betyder att åkaren ignoreras, d v s inte syns allas i listorna.

Ej start markeras genom att hålla in fingret på åkarens namn. Åkaren försvinner ur listorna vid kontrollerna.

Första tidskontrollen. För att vandra mellan olika tidskontroller trycker man på pilarna uppe i hörnen. Ännu har ingen åkare kommit, så den tid som visas är den tid åkaren varit ute på banan. Funktioner vid tidskontrollerna: Tid tas genom att trycka på stoppuret vid respektive åkare.

Med den randiga knappen uppe till vänster ställer man in tidvisningen. Man kan välja att relatera tiden till senast klockad åkare eller ledartid.

Feltryckningar kan ångras genom att hålla fingret på åkarens namn i resultatlistan. Denna funktion ger också bra möjligheter att öva, eftersom alla tryck kan ångras.

Åkare som man missat, eller åkare som inte dykt upp, kan flyttas längst ner bland Kommande åkare genom att hålla fingret på åkarens namn. En viktig funktion, eftersom man annars riskerar att få scrolla för att knäppa tider.

Nu har åkarna börjat komma. Senast anländ åkare är nr 2, som syns i grön färg. Övriga tider jämförs med honom, för att man ska slippa räkna när man coachar.

Föredrar man att jämföra med ledartiden, trycker man på den randiga knappen.

Observera att åkare nr 8 har ett ”öppet öga”.

Lycka till! Efter ett tag börjar åkarna att anlända till mellantid 2.

När tävlingen är klar återvänder man till sidan med tävlingar och startlistor genom att klicka på den böjda pilen längst ner.