med en åsna från actionaid får kvinnor en väg ut ur fattigdom

Download Report

Transcript med en åsna från actionaid får kvinnor en väg ut ur fattigdom

m a r s 2 0 1 2

magdalena och Ulla byggde en skola i Kenya

Under en vecka i november 2011 reste Magdalena Finné från Värmland och Ulla Gälman från Norrbotten med ActionAid till Kenya för att bygga en skola.

Bidrag motsvarande lunch och middag

Både Magdalena och Ulla arbetar på företaget Billerud som samarbetar med ActionAid. Varje månad får de anställda på företaget, om de vill, skänka 60 kronor, motsvarande en lunch. För varje anställd som gör det, toppar Billerud med en högre summa – 100 kronor – motsvarande en middag. Dessutom har Billerud valt att ge två anställda per år möjlighet att åka med ActionAid på en så kallad Res & Bygg-resa. Resan lottas ut bland dem som valt att skänka bort en lunch varje månad.

”Fantastisk upplevelse”

– Det känns självklart att vara med och bidra, menar Magdalena och Ulla och fortsätter: – Resan var en fantastisk upplevelse och vi är enormt tacksamma för att vi fick möjligheten att åka och se det arbete ActionAid bedriver på plats i Kenya och för att vi själva fick göra en konkret insats.

Tältläger gemensamt hem

Magdalena och Ulla anslöt sig till ActionAid och övriga deltagare i London innan det bar av till Nairobi. Under en dryg veckas tid var ett tältläger i bushen deras hem. Programmet var fullspäckat.

– På baksidan av tälten, som var av kraftig presenning, fanns badrum med både toalett och dusch, berättar Magdalena.

I tältlägret fanns förutom deltagarnas tält även ett större, där hela gruppen intog sina måltider tillsammans och ett kökstält.

Ännu ett klassrum på savannen

På måndagsmorgonen började själva bygget. Gruppen blev väckta halv sju, frukosten serverades en halvtimme senare och klockan åtta gick de gemensamt till byggarbetsplatsen.

– Skolan ligger mitt ute på savannen. Där fanns redan ett klassrum som rymde 50 barn. Vi skulle bygga ett till, säger Magdalena.

Tungt, men uppskattat arbete

Grunden till det nya klassrummet var klart och byggt upp till fönsterhöjd. Gruppen skulle nu ta vid och bygga vidare.

– Vi fyllde sten och sand i skottkärror, som blandades till cement och vi lastade stora stenar som skulle användas i väggarna. Det var tungt arbete, men alla gillade det, säger Magdalena.

– De var väldigt noga med säkerheten, till exempel att du skulle vända stenar ifrån dig och inte emot, vilket var bra att vi fick veta – inte minst eftersom det var en orm under en sten Ulla vände på!

Invigdes i januari

Bygget pågick i fem arbetsdagar. På kvällarna gjorde gruppen safariturer till fots eller satt vid lägerelden och sjöng tillsammans med massajerna, lokalbefolkningen. Under tiden de spenderade i Kenya hann Magdalena och Ulla också med att besöka den närliggande massajbyn och ett vattenprojekt som ActionAid bedriver. Men tonvikten var skolbygget.

– Vår sista arbetsdag lyftes takstolarna på plats, berättar Magdalena.

Oloorganaiyoskolan blev klar i början av året och kunde invigas den 16 januari.

ActionAid

Roddargatan 15 116 20 Stockholm Telefon 08-615 55 50 Plusgiro 90 00 83-7

Fotografier av:

Aubrey Wade Cameron McNee G.M.B. Akash Kari Collins Lars Dynesius Luca Zanetti Sulah Nuwamanya

med en åsna från actionaid får kvinnor en väg ut ur fattigdom

”Innan visste jag inte att jag var en människa. Min familj respekterade mig inte. Männen slutade lyssna och började prata med varandra när jag öppnade munnen”.

När 45-åriga Amadu Aminatu från byn Challu i norra Ghana ska berättar om sitt liv är de positiva minnena få.

Kvinnor och flickor har låg status

På landsbygden i Ghana har kvinnor traditionellt väldigt låg status. Nästan alla jobbar med jordbruk, men män och kvinnor odlar inte samma grödor och det är männens grödor som har ett värde på marknaden. Kvinnorna får heller inte tillgång till verktyg och gödsel som männen använder. Alla viktiga beslut tas av männen i familjen, trots att det oftast är kvinnorna som har ansvar för hemmet.

Kvinnorgrupper får åsnor

Men kvinnornas liv i Challu är på väg att förändras tack var ett projekt som ActionAid startade för tio år sedan. Det består av två delar. Dels skapas kvinnogrupper, dels delas det ut två åsnor och en vagn till grupperna. Åsnorna används i det dagliga åkerarbetet och för att transportera varor.

Egen röst i samhället

Efter gruppbildningarna har kvinnorna utbildats i djurskötsel, jordbruk, ekonomi och fått lära sig om sina rättigheter. Tidigare har de inte haft utrymme i samhället att prata om sin situation och sina problem, men nu deltar de i bymöten och talar högt för sin egen sak.

Förbättrad hälsa

Kateiri Zakariya, som är runt 35 år, är ledare i en av grupperna. Hon berättar:

– Utan möjlighet att ploga eller gödsla var jordbruket mycket svårt. Jag hade alltid ont i kroppen av att bära tunga saker som vatten, ved och allt vi odlade på huvudet. I dag tar jag hjälp av min åsna till allt det där.

Långsiktiga investeringar i gruppen

I dag har de två åsnorna i Kateiris grupp blivit sex stycken. Kvinnorna har organiserat sig i kooperativ och öppnat bankkonto. Pengarna de tjänar använder de bland annat för att betala skolavgift för sina barn. Det är en stor vinst – tidigare gick de flesta barnen inte i skolan eftersom föräldrarna inte hade råd eller behövde deras hjälp i jordbruksarbetet. Från bankkontot kan gruppens medlemmar få lån om de behöver investera i sitt jordbruk eller hem.

Nytt liv med ny kunskap

Amadu Aminatu är med i samma grupp som Kateiri. Hon säger att projektet lärt kvinnorna att de med rätt kunskap kan klara det mesta.

– Nu odlar vi smartare, till exempel efter säsong. När vi har åsnan till hjälp att ploga och frakta så kan vi producera mer och på så sätt få grödor över som vi säljer på marknaden.

Själv säljer Amadu salt, lök och ris.

Gemenskap och gemensamma lösningar

Kateiri berättar stolt att deras grupp nu hjälper andra nystartade kvinnogrupper.

– Det bästa med är gemenskapen. Vi pratar om vårt arbete, men även om andra viktiga saker. Om någon har ett problem så sätter vi oss i gruppen och pratar om hur vi tillsammans kan lösa situationen.

Vad du kan göra!

Den 8 mars är det Internationella Kvinnodagen, men alla dagar om året kan du hjälpa kvinnor som Amadu och Kateiri till ett värdigare liv. Genom att ge bort en åsna hjälper du kvinnor att förbättra och förenkla sitt jordbruk, få mer inflytande i sina samhällen och en långsiktig väg ut ur fattigdom. Ge ett bidrag till ActionAids åsneprojekt i Ghana.

Du kan också sms:a ”ACTION” till 729 30 och bidra till ActionAids arbete med 50 kronor.

2012-03-08 10.21

AA1201_nyhetsbrev.indd 1

WORLD

aCTION

SEDAN 1972

har actionaid hjälpt utsatta människor till en rättvisare, friskare och värdigare framtid. I allt vårt arbete fokuserar vi på fattiga kvinnor och fl ickor. Tack vare bidrag från faddrar och givare kan vi arbeta tillsammans med de fattiga själva och hitta kreativa vägar för familjer att ta sig ut ur fattigdomen. Idag når vårt arbete många miljoner människor i över fyrtiofem länder. Här möter du några av dem:

BANGLADESH

Samia Afrin, 29 år

”Jag är läkare och jobbar i Dhaka. I mitt arbete hjälper jag framför allt människor i fattiga områden som ofta har väldigt dålig sjukvård. Att vara läkare är alltid ett viktigt yrke, men det känns särskilt viktigt just här”.

Samia har varit anställd av ActionAid i Mughdha i Dhaka i sex månader. Det är väldigt vanligt att människorna inte bara haft dålig tillgång till vård, utan ingen tillgång över huvud taget. Samias anställning ingår i ett hälsoprojekt som syftar till att nå fattiga invånare i storstäder, framför allt kvinnor och barn som lider mest i sviterna av den bristfälliga vården.

SIERRA LEONE

Fatmata Gbla, 26 år

”I min by Mapake i Makenidistriktet är jag ledare för kvinnogruppen Dim Dim som ActionAid har hjälpt oss att starta. När ActionAid först kom till byn samlade de oss för att prata om vilka problem vi ansåg att vi behövde hjälp med. Nästan alla här är jordbrukare och många berättade att de behövde hjälp att kunna odla mer, bättre och tjäna mer pengar. ActionAid hjälpte oss då att starta Dim Dim, ge oss jordbruksutbildning och bra fröer att odla. Det gav direkt resultat – den första skörden kunde säljas för 155 000 leoner (ca 240 kr). För pengarna kunde vi i gruppen ta mikrolån och vi har nu blivit självförsörjande. Dim Dim betyder ’tillsammans’, ett bra namn för vad vi gör – vi organiserar oss tillsammans.”

SYDAFRIKA

Elekanyani Munyai, 17 år

“Jag kommer från byn Tshiombo. När ActionAid kom hit för att arbeta med oss utbildade de mig till ledare för en så kallade Refl ect-studiecirkel. Refl ect är en särskild sorts utbildningsmetod som utvecklats av ActionAid för att utbilda vuxna analfabeter och samtidigt skapa långsiktiga förändringar. Jag har till exempel blivit specialiserad på hiv/ aids-rådgivning eftersom det är ett utbrett problem här. I min Refl ect-grupp har vi också bildat ett fotbollslag. Nu träff as vi fyra gånger i veckan för att diskutera vår vardag, våra problem och hitta gemensamma lösningar. Sedan spelar vi fotboll! Det är jättekul. Sporten ger oss energi och vi mår mycket bättre, både fysiskt och psykiskt”.

NEPAL

Budhani Tharu, 33 år

Budhani Th aru förbereder ris utanför sitt nya hem i byn Tesanpur i Bardiyadistriktet i Nepal. Hennes hem är ett av totalt 78 stycken nybyggda hus i Tesanpur som uppförts med stöd från ActionAid. Budhani tillhör kamaiya, före detta skuldslavar. Fram till dess att kamaiya frigavs år 2000 var de under kontroll av jordägare, fast i cykler av skulder som gått från generation till generation. Efter frigivandet blev de vräkta från sina jordägares hem och land. ActionAid hjälper de fria, men fattiga kamaiya-familjerna att få ett tryggt boende och bra sanitära förhållanden som skyddar dem från dåligt väder och sjukdomar. När familjerna väl fl yttat in i sina hus får de också stöd att kräva sin rätt till statliga tjänster som utbildning och sjukvård.

RWANDA

Alphosine Nyirantashe, 38 år

”Tidigare odlade jag majs, kassava och bönor. Men det blev alltid liten avkastning och jag tjänade inga pengar. Jag hade inte ens råd att köpa nödvändigheter. Men tack vare ActionAids bananprojekt är allt annorlunda! Nu odlar jag 45 bananträd, tjänar pengar och kan ta hand om mina barn ordentligt! Jag har råd att betala sjukvård och mina fyra hemmavarande barn har kunnat börja skolan. Nu sparar jag pengar för att kunna köpa en ko och bygga ett bättre hus med tak”.

Alphosines familj är ett av 150 hushåll i Gisagara som får stöd via bananplantage projektet som ActionAid stöttar. Bananträd är särskilt lämpliga för jordmånen i Gisagara. I kombination med jordbruksutbildning och tillgång till ekologiska gödningsmedel som eff ektiviserar odlingen, förändrar det långsiktigt livet för familjerna. Projektet kommer med tiden att nå 600 hushåll.

BRASILIEN

Maria de Nazaré Fernandes, 67 år

När babassupalmens kokosnöt bryts kan mängder av viktiga produkter utvinnas, som olja, tvål och mjöl. I Brasilien är det traditionellt kvinnor som är så kallade babassubrytare och ActionAid hjälper dem att stärka sitt arbete och sin ställning i samhället, bland annat genom att bilda stödgrupper som fungerar som mindre babassufabriker där max 25 kvinnor arbetar. En av dem som engagerats är Maria de Nazaré Fernandes.

”Tidigare gjorde jag lite tvål hemma som jag sedan sålde billigt till en mellanhand. Men på fabriken har jag lärt mig hur jag kan utvinna så mycket som möjligt och vi utför arbetet gemensamt. ActionAid har gett oss verktyg, maskiner och skyddskläder. Vi säljer tvålarna i våra samhällen och pengarna vi tjänar investerar vi i fabriken, men jag kan också betala skolavgifter och kläder till mina barnbarn. Nästa steg är att bilda ett kooperativ så att vi kan eff ektivisera arbetet ännu mer!”

INDIEN

Anusha, 12 år, och Manju, 13 år

Anusha och Manju från byn Valasalathippa i Andhra Pradesh, Indien, har utbildats till livräddare av ActionAid. De har bland annat lärt sig hur man konstruerar räddningsmedel av att använda kokosnötter. Materialet räddar invånarna i regionen, som ofta drabbas av översvämningar, från att drunkna. Anusha och Manju deltar i ActionAids globala projekt “Riskreducering i katastrofer”. Projektet går ut på att skolor i områden som är särskilt katastrofdrabbade utbildar eleverna om hur alla kan minska sin sårbarhet och vara väl förberedda inför dem. Projektet hjälper i dagsläget över tre miljoner människor i Bangladesh, Nepal, Ghana, Kenya, Malawi, Haiti och Indien.

2012-03-08 10.21

AA1201_nyhetsbrev.indd 3