Tryckaren nr 1 /2010 - Nyköpings Flygklubb

Download Report

Transcript Tryckaren nr 1 /2010 - Nyköpings Flygklubb

Nr 1/2010 NYKÖPINGS FLYGKLUBB Årgång 37

Start för ny artikelserie med korta medlemsintervjuer

. -

läs om dina klubbkamraters flygupplevelser och dolda talanger!

I detta nummer :

Vi har nu påbörjat ett nytt decennium!!

”Hej Medlem!” - ny artikelserie med medlemsintervjuer

Tvätt och vax – dags att ses och putsa våra klenoder igen!

Årets jubilarer Manusstopp för Tryckaren nr. 2 2010 är 14:e Maj 2010 Alla bidrag är varmt välkomna!

Skicka text och bilder i wordformat eller direkt i ett mejl till: [email protected]

Bild på förstasidan:

Molnigt över Söderköping – läs om Kristoffer Lönnströms resa under ”Hej Medlem!”.

.

Vi har nu påbörjat ett nytt decennium!!

Vinter håller oss i ett järngrepp och det var många år sedan vi upplevde något liknande. Det är ungefär som för 40 år sedan då jag tog min första flyglektion på Brandholmen, termometern visade på -15 grader och vi fick skotta fram flygplanet ur en snödriva. Vi flög över Bråviken där det var fullt med skridskoåkare och folk som stod och pimplade ända ute vid isrännan. Det är inte bara vädret som är som för 40 år sedan, utan även kostnaderna för flygning börjar närma sig samma nivå som då, om man jämför med den inkomsten. Detta sammantaget med att det har varit exceptionellt dåligt väder under hela hösten har lett till ett mycket lågt flygtidsuttag på klubbens maskiner. En annan orsak är även att Sartogan har stått still så gott som hela året på grund av vevaxelbyte. Detta blev en affär som kostade oss närmare 200 000 kr och vi behöver nu alla timmar vi kan få under 2010 om vi ska kunna behålla vår flygplanspark. Hade vi inte haft FFK-flygningar så hade läget varit prekärt. Förutom att skotta snö har vi även varit tvungna att korta av en hangarport så den gick att öppna. Snölasten på taket plus att tjälen fått marken att höja sig gjorde att porten stod på marken och inte gick att rubba. Med hjälp av Håkan Broberg fixade det sig. Även Thomas Rüden och John-Erik Söderberg har lagt ner ett enormt arbete med ett skotta taket på hangaren.

Cobben i snöröjartagen.

Håkan fixar hangarporten

En annan förändring är att vi nu har eget skoltillstånd med Lars-Göran som skolchef och Sven Nilsson som tekniskt ansvarig. Vi har med andra ord en RF (registred facilety). Det betyder att klubben har bättre kontroll över verksamhet och kostnader. Vi har även kommit till slutet med hopslagningen av ekonomisystemet och därför känner jag att nu är det dags att lämna styrelsearbetet efter att till och från suttit på olika poster under drygt trettio år. Jag har inte så mycket mer att tillför klubben utan nu får nya krafter ta vid som har ett mer modernt tänkande. Klubbverksamhet på ideell nivå är inte längre möjligt då inte så många numer kan tänka sig att ställa upp utan ersättning och vi närmar oss ren uthyrningsverksamhet som få kommer att ha ekonomi till. Vi har nu gått varvet runt och är tillbaka på sextiotalsnivå, där endast ett fåtal hade råd att flyga och där regler och restriktioner omintetgjorde för flertalet att utöva vår sport. Skillnaden är segelflyget som då var till för de som hade en mindre plånbok och var man i rätt ålder kunde man även bli sponsrad av flygvapnet. .

I dag är även den verksamheten så gott som död och har övergått till att fungera på samma sätt som motorflyget, där man utan hjälp kan dra ut sin motorseglare och flyga utan behöva umgås med andra klubbmedlemmar. I princip så är en motor-seglare endast ett annat flygplan i klubbens verksamhet och borde inte behöva en egen organisation. Någon har sagt att man inte ska se bakåt utan se möjligheterna i framtiden, men det är kanske inte så lätt när man finner framtiden bakom sig. Med dessa något dystra betraktelser vill jag tacka alla som ställt upp och hjälpt till med motorflyget under det gångna året. Jag vill önska er alla ett bra flygår med många fina stunder i lufthavet och vi kommer nog att träffas på flygfältet.

Keep on Flying Rune

.

I detta nummer startar en ny artikelserie med korta medlemsintervjuer under denna rubrik. Min tanke med detta är helt enkelt att vi på ett lättsamt sätt kanske kan lära känna varandra bättre och dela med oss av roliga och intressanta flygupplevelser. Bra om inte annat för oss som är lite nyare i klubben, och förhoppningsvis givande för alla. Först ut är David, Bengt, Dan, Magnus, Oskar, Staffan och Kristoffer som var snabbast att svara. Läs deras inspirerande berättelser nedan - och skicka redan nu in ett eget bidrag till nästa nummer! Hälsningar Martin Andersson ([email protected]) .

David Eckerdal

Borgholm! En otroligt fin sommardag. Undertecknad och Magnus Zetterberg flög hit den 10 maj 2009. Egentligen hade vi siktet inställt på Visby men lite halvdåligt väder på Skavsta gjorde att det blev Borgholm istället, och det är inte fy skam. Vädret blev, som bilden visar, så bra som det kan bli så det blev mellanlandning i Visby på vägen hem:)

1. Namn: David Eckerdal 2. Ålder: 26 3. Vad gör du när du inte flyger? Jobbar i Stockholm som konsult inom skeppsbranschen. Uppdragen varierar mycket, från projekteringar av hela fartyg till detaljkonstruktioner. På fritiden blir det en del segling när årstiden och vädret är det rätta. Vintern får man fördriva på bästa möjliga sätt med vänner, böcker osv. (Åker inte skidor!). 4. Dold talang? Jättemånga! 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Varifrån kom flygintresset? Intresset har alltid funnits där. Kanske för att pappa flög förut. 6. När gick du med i klubben? I januari 2008 7. Varför blev det just NFK? Ligger bra till nära Nyköping där jag ofta tillbringar helgerna, men också för att har NFK fina flygmaskiner och låga priser. .

8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Motorsegel! 9. Tog du ditt cert i klubben? När? Jajamen, tog certet i klubben. Försommaren 2009. 10. Har du något roligt, intressant eller lärorikt att berätta från utbildningen? Spinnövningen var riktigt rolig! I upptagningen får man släppa efter på höjdrodret lite vartefter planet accelererar så att det inte svartnar för ögonen. 11. Berätta om någon intressant, rolig eller spännande flygning du gjort

med klubbens flygplan – kanske kan du tipsa om något trevligt

utflyktsmål, eller dela med dig av någon erfarenhet från dina flygningar? Se nedan!

Mange med Ölandslimpa i högsta hugg! Här på hyrcykel i uppförsbacke tillbaka mot Borglanda flygfält.

.

Det blev flygning till Visby på vägen hem från Borgholm. Det blåste bra från syd, så på medvinden till bana 19 blev det något av ett rekord i groundspeed, med Dimonan, 148 knop! Hann i alla fall ta en fin bild över stan.

.

Vi är ganska nöjda efter en glass i hamnen, rejäl promenad och en kaffe på stan. Både Visby och Borgholm rekommenderas starkt som resmål. Det slog mig att med ett litet flygplan blir det så enkelt att ta sig hit. Tiden i luften är ungefär den samma som vad det tar att åka bil Skavsta Stockholm. Åk iväg en eftermiddag, ät en god middag, flyg hem igen samma kväll eller sov över en natt!

samtidigt när man befinner sig mitt emellan. Någonstans över Östersjön. På FL95 ser man både fastlandet och Gotland

.

.

Bengt Torsek

1. Namn: Bengt Torsek 2. Ålder: 54 3. Vad gör du när du inte flyger? Arbetar med service 4. Dold talang? Sjunger 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Varifrån kom flygintresset? Gjorde Värnplikten på F11 det som idag heter Skavsta och fick kontakt med segelflyg. På den tiden fanns något som hette flygpojkar i flygvapnet och de ordnade kurser i segelflygteori på kvällarna och jag hängde med trots att jag var några år äldre än de små flygpojkarna. Sedan blev det praktik på gamla Larslundsfältet sommaren 1975 när jag hade muckat och på den vägen är det. 6. När gick du med i klubben? 1975 7. Varför blev det just NFK? Se punkt 5 8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Numer endast motorflygare men jag brukar säga att "segelflyg är sporten och motorflyg är transporten" 9. Tog du ditt cert i klubben? När? Segelcert i NFK och motorcert i EMFK ( Eskilstuna) 10. Har du något roligt, intressant eller lärorikt att berätta från utbildningen? Det finns naturligtvis massor men det kräver nog lite mer tankeverksamhet och tid att få ihop det kanske jag kan återkomma vid något jubileum typ 40 år i klubben eller något sådant. 11. Berätta om någon intressant, rolig eller spännande flygning du gjort

med klubbens flygplan – kanske kan du tipsa om något trevligt

utflyktsmål, eller dela med dig av någon erfarenhet från dina flygningar? Det har ju blivit en del flygningar genom FFK. Lågflygutbildning t.ex.

Dan Benendo

1.

Namn: Dan Benedo 2. Ålder: 85 år 3. Vad gör du när du inte flyger? Både tränar och njuter av utsikterna i luften. . 4. Dold talang? Kanske det att främmande djur som inte går fram till obekanta kommer till mig lika gärna som till matten eller hussen. 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Jag var pilot under kriget 1944-1947 i polska flygvapnet. 6. När gick du med i klubben? 2002 (eller 2003). 7. Varför blev det just NFK? Bengt Torsek är medlem och jag följde med. 8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Jag är motorflygare, segelflög först 2005 i polska Poznan med instruktör (4 landningar ) 9. Tog du ditt cert i klubben? När? Cert tog jag i Eskilstuna Motorflygklubb 2001. 10. Har du något roligt, intressant eller lärorikt att berätta från utbildningen? Eftersom jag kunde flyga så upplevde jag hela utbildningen tråkig och tröttsam, med vissa moment intressanta som landningar med stark sidvind. 11. Berätta om någon intressant, rolig eller spännande flygning du gjort med

klubbens flygplan – kanske kan du tipsa om något trevligt utflyktsmål,

eller dela med dig av någon erfarenhet från dina flygningar? Med klubbens (nu sålda P28 SE-FCM) 2004 flög jag till Poznan i Polen och besökte 1400-tals riddarborgen Kurnik, det var verkligen intressant. Detta kan bara berättas - att skriva tar för mycket plats.

.

Magnus Aldén

1. Namn: Magnus Aldén 2. Ålder: 43 3. Vad gör du när du inte flyger?: Familje- och hemplikter. Jobbar vardagar såklart. 4. Dold talang? Talanger vet jag ej, men min Ava behörighet är jag stolt över! 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Varifrån kom flygintresset? Tja slump och ingenstans. Seglare sedan tonåren, något med det navigatiska är det kanske. Uppskattar och inspireras av sysselsättningar det krävs kunskap och skicklighet, där man aldrig blir färdiglärd. 6. När gick du med i klubben? 2006 7. Varför blev det just NFK? Förhållandevis nära Älvsjö där jag bor. Efter Botkyrka åren saknade jag en klubb som äger flygplanen själva, liksom mera insyn då. Bra maskinpark. 8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Ingetdera, bara motorflygare. Men segelflyg har jag varit nyfiken på. 9. Tog du ditt cert i klubben? När? Nej inte denna klubb. Jag började flyga på Skå Edeby. Gräs har för och nackdelar. I-bevis på nu nedlagda Tullinge/ Botkyrka.

10. Har du något roligt, intressant eller lärorikt att berätta från utbildningen? Flyglärare som blev förbannad på oss när vi åkt ut till fältet i för vintrigt väder, och väntat på honom. Utsvultna som vi var på flyglektioner vintertid på Skå. (Han kunde ju kanske meddelat...) 11. Berätta om någon intressant, rolig eller spännande flygning du gjort

med klubbens flygplan – kanske kan du tipsa om något trevligt utflyktsmål, eller dela med dig av någon erfarenhet från dina

flygningar? Jag hade LTN till London i dec-2007. På Southends flygplats inför starten hem upptäckte jag att nycklarna måste ha glömts kvar på engelska pendeltåget. De återfanns som tur är men ångesten levde under den timmen... Andra minnesvärda utflyktsmål, ej med klubbens plan dock: allmänflygfälten utanför Milano (betong) och Bryssel (betong/gräs), minns nu ej deras namn. Vid båda besöken fick man skjuts till stan av trevliga medentusiaster. I Bryssel sa vintage-aircraft entusiasten, hemkommen från träff i England: "modern aircraft has no value". I Milano behövde man betala bara om den sömniga statstjänstemannen var på plats, det var han inte - ett bra system! Passagen genom soliga alperna i februari är något man minns.

Oskar Lindström

1. Namn: Oskar Lindström 2. Ålder: 21 3. Vad gör du när du inte flyger? Studerar till civilingenjör i datateknik på KTH. 4. Dold talang? Kan somna nästintill var som helst, bara jag är tillräckligt trött. 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Varifrån kom flygintresset? Det började på högstadiet då en kompis kläckte idén att bli trafikpilot. Jag kollade upp vad det fanns för utbildningar och hittade SAA i Arvidsjaur där jag började 2005, året senare kom även han in. 6. När gick du med i klubben? Sommaren 2007, direkt efter att jag var klar i Arvidsjaur. 7. Varför blev det just NFK? Mina föräldrar bor i Vrena och jag spenderar somrarna där så Skavsta ligger nära till hands. 8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Jag är motorflygare men har visioner om att börja hängflyga om några år då studierna är avslutade. 9. Tog du ditt cert i klubben? När? Nej, det togs i Arvidsjaur 2007 med Sune som kontrollant. Flygningen gick till Gargnäs och tillbaka. 10. Har du något roligt, intressant eller lärorikt att berätta från utbildningen? I slutet av uppflygningen gjorde vi studsochgå i Arvidsjaur och helt utan förvarning när vi på utflygningen hade kommit så pass nära tröskeln så vi omöjligt kunde landa på banan drog kontrollanten av gasen. Det fanns ingen lämplig landningssträcka att landa på så jag siktade där det såg ut att göra minst ont att landa. Då fäller kontrollanten kommentaren, "det är rätt, sikta på det billigaste.". 11. Berätta om någon intressant, rolig eller spännande flygning du gjort med

klubbens flygplan – kanske kan du tipsa om något trevligt utflyktsmål,

eller dela med dig av någon erfarenhet från dina flygningar? De roligaste flygningar jag har gjort, dock inte med klubbens plan, var FFK:s lågflygutbildning. Första flygningen startade på Skavsta och gick ner till Stegeholm för att få känna på planet (SE-LZD). Väl där gjorde vi två vanliga studsar och en bedömning, som tyvärr blev kort och vi skulle hamnat i vattnet. Men då tog läraren (AND) fram ett Ess ur rockärmen och visade att man visst kunde komma fram med lite lirk med klaffen, mycket imponerande! Efter denna studs utfördes lite airwork och sedan bar det hemmåt på 50m över vattnet i strålande väder. Det var början på den mest intensiva och lärorika veckan för mig inom flyget sedan jag tog mitt cert. .

Staffan Jönsson

. 1. Namn: Staffan Jönsson 2. Ålder: 47 år 3. Vad gör du när du inte flyger? Leder flygplan på Östgöta Kontroll- Central (ÖKC). 4. Dold talang? Vedhuggning. 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Varifrån kom flygintresset? Min farbror hade cert och tog med mig ett par gånger, sen var jag fast. 6. När gick du med i klubben? Minns inte riktigt, men c:a 2004. 7. Varför blev det just NFK? Eftersom jag jobbade på Skavsta då och också flög fallskärmshoppare där, var det naturligt att bli medlem. Det mesta av mitt privatflygande gör jag dock i Norrköping, äger bl.a. en Cessna 150. 8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Enbart motorflygare. 9. Tog du ditt cert i klubben? När? Nej, jag tog det i Växjö 1981.

Kristoffer Lönnström

.

Glad pilot efter att ha fått en efterlängtad flygtimme i februari!

1. Namn: Kristoffer Lönnström 2. Ålder: 32 3. Vad gör du när du inte flyger? Driver reklambyrå 4. Dold talang? 5. Hur kommer det sig att du började flyga? Varifrån kom flygintresset? Har rest mycket och alltid fascinerats av flygplan. Har gjort hela grejen från flygsimulatorsspel hemma på kammaren, flightspottat många timmar, flugit radiostyrda flygplan och nu äntligen flyger jag på riktigt. 6. När gick du med i klubben? 2002 7. Varför blev det just NFK? Bor i Stockholm men jobbar i Nyköping och har landställe strax utanför Nyköping. Att kunna spontanflyga en sväng på lunchen eller dra över till Öland för en sommarmiddag är bland det bästa jag vet – därav medlemskap i NFK! Dessutom de fina planen förstås. 8. Är du segelflygare/motorsegelflygare eller kanske både och? Motorsegelflygare. Enbart.

9. Tog du ditt cert i klubben? När? Började utbilda mig på TUX:en 2002/2003 och har genomfört utbildningen lite sporadiskt, bland annat med ett kortare avhopp till Stockholms Flygklubb och PPL-utbildning, (som dock kom av sig). Certet för TMG tog jag dock sommaren 2008 och uppflygningen gick via Finspång till Karlskoga. 10.

Har du något roligt, intressant eller lärorikt att berätta från

utbildningen? Det finns många roliga stunder i cockpit med herr Lundberg som jag kommer minnas för resten av livet. Första EK:n förstås men också nödlektionen och första loopingen är alldeles speciella! 11.

Berätta om någon intressant, rolig eller spännande flygning du gjort med klubbens flygplan – kanske kan du tipsa om något trevligt utflyktsmål, eller dela med dig av någon erfarenhet från dina

flygningar? Den 14:e augusti 2009, efter att ha fått hjälp av Ola att byta en trasig radio och efter att ha fått konsultera Stockholm MET, då tre hotfulla Cb moln härskade i luftrummet mellan Skavsta och Visby, kom vi äntligen i väg. Min flickvän Elin och jag steg till flygnivå 100 och satte kurs mot Visby. 45 minuter senare landade vi på flygplatsen, tog en taxi ner till stranden som för dagen var helt folktom. Med solen skinande från en klarblå himmel gick jag ner på knä och ställde frågan med stort F. Elin svarade JA vilket omedelbart firades med en flaska Veuve Clicquot som fått skumpa runt i min flygväska under flighten över Östersjön. Sedan blev det taxi till Wisby hotell, middag på stan och på eftermiddagen dagen efter lyfte jag och min fästmö från Visby och ankom Skavsta igen en knapp timme senare. Den 14:e augusti i år gifter vi oss på Österlen och förhoppningsvis tar vi planet ner och landar då i Tomelilla. .

Lite molnigt in över land i höjd med Söderköping.

.

.

6/4 21/4 16/5 20/6 6/8 Ingvar Claeson Jan Eriksson Lars Fälting Carol Martinsson Björn Wallin 80 år 50 år 50 år 60 år 60 år 19/8 27/8 2/10 Aare Elmesaar Sven Nilsson Lennart Zetterström 70 år 19/11 Torsten Wijk 70 år 70 år 60 år STORT GRATTIS !

G l l ö m i i n t e b o r t a t t : :

Det finns skolningsmöjligheter till PPL i NFK! Berätta för alla flygsugna ni känner! För mer info kontakta Anders Eriksson eller FFK:s Lars-Göran Johansson som nås på telefon 0155-28 99 79.

Göra reklam för provlektioner och skolningsmöjligheter till segelflygcertifikat i vår nya fina motorseglare! För mer info kontakta Ola Lundberg 070-512 80 18 ( [email protected]

) eller Magnus Zetterberg 073- 500 21 61 ( [email protected]

)

Skicka in dina artiklar, bilder och bidrag till nästa nummer av Tryckaren senast 25 Maj 2010 (wordfiler, eller lite text och kanske någon bild direkt i ett mejl, till adressen nedan!)

Flyghälsningar, Redaktören

[email protected]

Postadress: Box 190 611 25 NYKÖPING Postgiro 37 95 26-7 (huvud) 12 55 62-9 (motor) Telefon: 11 38 36-1 (segel) 0155-26 71 83 (fältet) 0708-95 33 70 (segelflygledare) Adress bygglokal: Östanåvägen Hemsida Nyköpings flygklubb:

www.nfk.nu

.