58381 Studentv_2-11.indd

Download Report

Transcript 58381 Studentv_2-11.indd

Hyresgästinformation från SGS Studentbostäder

Student värden

www.sgsstudentbostader.se

2.11

»

I Want To Ride My Bike

«

Student värden 2.11

Mats har ordet

När det nu lackar mot jul och lite välbehövlig ledig­ het för oss alla, förhoppningsvis tillsammans med familj och vänner, är det ganska spännande att se tillbaks på 2011. Det har varit ett innehållsrikt och spännande jubileumsår för oss som arbetar med att utveckla studentbostäder i Göteborg.

SGS Studentbostäder är en stiftelse som grundades 1951, alltså har vi nu blivit en vital men erfaren 60­åring ”i sina bästa år”. Stiftelsens affärsidé är att erbjuda ändamålsenliga och attraktiva bostäder till er som är aktivt studerande på Universitetet eller Chalmers. Det är därför mycket tillfreds­ ställande att ni som bor hos oss givit oss det högsta betyg som vi någonsin haft under de elva år som vi gjort kund­ undersökningar. Betyget blev 4,04 på en femgradig skala! Du kan läsa mer om resultatet på sid 5.

Bland våra strategiska målsättningar ingår att ingen student skall behöva avstå sin studieplats för att det inte finns någon godtagbar bostad. Vi har därför tillsammans med repre­ sentanter för GFS, Universitetet, Chalmers och Chalmers Studentbostäder, försökt göra en prognos över behovet av framtida studentbostäder. Detta arbete har tagit som utgångspunkt att lärosätena inte kommer att växa nämnvärt under de närmaste tio åren. Vi har även gjort bedömningen att Göteborgs Stad kommer att ha en större befolkningsök­ ning än vad man förmår bygga nya bostä­ der till. Detta kommer sannolikt att innebära att konkur­ rensen om bostäderna bara kommer att öka om inget görs för att förbättra situationen för er studenter!

» liga målsättning är att skapa förutsättningar för att Göteborg 2021 skall vara en av de mest attraktiva städerna i världen för elever, studenter och forskare! Kommunfullmäktige skall sedan fatta ett beslut under 2012 om hur man vill utforma målen inför 2021 och därefter. Vi hoppas och tror att man då bland annat fattar ett strate­

Målbild 2021 – 4 000 ytter­ ligare studentbostäder

« giskt beslut att avsätta mark och personalresurser för att möjliggöra detaljplaner och bygglov för 4 000 nya stu­ dentbostäder fram till 2021! En sak som stärker oss i den­ na förhoppning är den starka debatt som förts under hös­ ten både i media och i de politiska kretsarna i Göteborg.

Vi har därför redovisat för Göteborgs kommunledning att det behövs 2 000 nya studentbostäder till 2015 och san­ nolikt minst 2 000 ytterligare till 2021. Detta är extremt viktigt för att vi skall fortsätta att utveckla Kunskapsstaden Göteborg, så att vi behåller en tätposition bland Sveriges högskoleorter.

Kommunstyrelsen har givit Göteborg & Co ett uppdrag att ta fram en visionsplan för hur staden skall utvecklas fram emot 2021 då staden fyller 400 år. Själv har jag fått förtroendet och ansvaret att delta i en av de sju grupperna ­ Kunskapsstaden ­ som nu funderar över visionsarbetet. Jag är en av ca 20 personer, däribland GFS ordförande Ragnar Widebrant som nu slipar på ett dokument vars tyd­ Mycket glädjande kan jag nu berätta att SGS Student­ bostäder köpt en av huskropparna i f.d. Mattecentrum på Chalmers vid Gibraltargatan av Akademiska Hus. För oss är det nu hela fem år sedan vi senast startade ett bygge för att utöka mängden bostäder. Det kommer att bli en om­ och påbyggnad med två våningar av det befintliga huset. Innehållet blir 106 lägenheter för en till tre studenter per lägenhet. 93 studentbostäder och 13 Vecko bostäder till vår hotellverksamhet. Bygget startar i februari och vi planerar för inflyttning till höstterminsstarten 2013.

Mats Odersjö, VD

SÅ GICK EKONOMIN

Räntekostnaden – en stor utgift

De totala inkomsterna för 2010 uppgick till 337 mkr och överskottet, när alla kostnader var betalda, blev 6 mkr.

Överskottet är bara hälften så stort som 2009 och den största anledningen till försämringen är att räntorna vände upp under 2010. Eftersom SGS har 1,5 miljarder kr i lån är räntekostnaden en stor utgift och räntorna har fortsatt öka under året.

Underhåll och reparationer uppgick under 2010 till 46 mkr och en stor del av vårt fastighetsbestånd har nu en ålder som innebär ett ökande behov av underhållsåtgärder.

7% El 10% Värme 2% Fastighetsavgift 10% Administration 13% Underhall 4% Reparationer 16% Fastighetsskötsel 12% Avskrivningar 19% Räntekostnader 1 % 1 % Kabel-TV 1 % Vatten2% Sopor 2%

Kabel-TV

1

% Vatten2% Sopor 2%

Student värden 2.11

Äntligen webbavier!

Snart kommer våra utskick av hyresavier att upphöra och vi börjar istället med avier på web ben. Redan nu finns din decemberhyra som webbavi på Mina Sidor/Hyran.

Det som tidigare hette Mina Sidor/Min Hyra har fått ett nytt utseende och mer information kring hyran och betalningar. Betalningshistoriken är utskriftsvän lig och kan därmed användas för att styrka hur hyror na har betalats. Vi hoppas du kommer uppleva att du får ut mer information kring din hyra än tidigare.

Betalar du med e-faktura skickas den som vanligt till din internetbank.

Är du intresserad av att få din hyra på e-faktura skickad direkt till din internetbank, ansök via din internetbank. Alla betalningsuppgifter är då redan ifyllda och du godkänner e-fakturan innan betalning. Tjänsten är kostnadsfri. Många banker kan dessutom erbjuda automatisk betalning på förfallodag samt ett meddelande per sms eller e-post när en ny e-faktura har skickats till din internetbank.

Vinnande bidrag Potatischeesecake

Receptmakare: Jessica Lisehamn, student En av 90-talets mest populära rätter, en krämig smakrik och god kaka. Juryns motivering är att i kombination med en ljuvligt god smak är den även enkel och billig att tillaga. Utmärkt rätt att servera på buffén, till grillat eller till festen. God även dagen efter. Alla sorters potatis går att använda, även färskpotatis på sommaren.

8 personer

700 gr kokt potatis, ex King Edward 400 gr färskost t ex Philadelphiaost 3 ägg 2 dl creme fraiche 300 gr riven Västerbottenost 6 st salladslökar (2–3 dl) Salt, peppar

Garnering om man vill

200 gr färskost med gräslök, kapris, mejram, paprikabitar Smörj en rund form med löstagbar kant eller lägg ett bakplåtspapper i formen. Skala och skär pota tisen i skivor. Mixa eller rör samman färskost, ägg och creme fraiche. Blanda i den rivna osten. Skär salladslöken i tunna skivor. Varva potatis, ost röran och lök i formen. Salta och peppra mellan varven. Ugnsbaka i 175 grader 40 –50 minuter tills den fått fin färg och stelnat.

Garnering

Bred på färskost och garnera med kapris, mejram och paprikabitar.

Vinnare årets student kock – tema potatis

Vinnare har utsetts i Sveriges första recepttäv ling riktad mot studenter, Årets Studentkock – tema potatis, som arrangerades av Svensk Potatis och Studentkrubb.se.

Vinnare blev Jessica Lisehman från Halmstad som med sin rätt ”Potatischeesecake” erövrade titeln. Juryn föll för den goda, krämiga smaken. I kombination med att rätten är relativ enkel och billig att tillaga och fungerar att till laga i ett studentkök blev detta juryns val.

Potatis är en av Jessicas absoluta favoriter och inspirerad av sin mamma, blandar hon gärna olika ingredienser och tar inspiration av maträtter från olika delar av världen. Läs mer om tävlingen på www.svenskpotatis.se

Ny kokbok – Het Potatis!

Kokboken inspirerar till nya potatisrätter med enkla och läckra recept. Rätterna utgår från olika potatissorter. Med olika potatissorter vill vi ge exempel på traditionella rätter i ny och spän nande utformning där potatisens alla egenskaper kommer till sin

Gratis!

rätt. Botanisera bland Potatisfrittata, Krämig potatissoppa, Potatispizza, Wasabimos och många andra härliga rätter. I och med att husmanskosten försvunnit från våra köksbord i allt större utsträckning, har även vi i det potatisälskande Sverige, i allt större utsträckning bytt ut dessa knölar mot ris, pasta eller andra grönsaker. Men för den som inte bara är intresserad av att gå ner i vikt, utan även av näringsinnehåll, så är potatisen en guldgruva, och en billig sådan dessutom.

Receptmakare, Eleonor Schütt. Boken finns att hämta, helt gratis på våra områdeskontor. Läs mer om potatisen på www.svenskpotatis.se

3

Student värden 2.11

Framtidens Studentboende

Höstdagarna den 21 och 22 september arrangerades en välbesökt studentbo­ stadskonferens, StudBo11, i Göteborg. Detta var den fjärde upplagan av konfe­ rensen och denna gång hade branschorganisationen Studentbostadsföretagen valt SGS Studentbostäder som medarrangör.

StudBo11 innebar två välfyllda dagar där de cirka 230 konferens­ deltagarna fick uppleva intresseväckande föredrag, presentationer av forskarrapporter, möjlighet att ställa frågor till ansvariga politiker, delta vid studiebesök och inte minst uppleva offentliggörandet av det vin­ nande förslaget i den koncept­ och entreprenadtävling som arrangerades i samband med konferensen.

Framtidens Studentboende

Magnus Bonander, fastighetschef vid SGS Studentbostäder, samt arkitekt Leif Blomkvist, Liljewall arkitekter, presenterade koncept­ och entre­ prenadtävlingen kring ”Framtidens Studentboende”. Bakgrunden till tävlingen var bland annat den stora bristen på studentbostäder, kontra den extremt låga nyproduktionen. Inom branschorganisationen Studentbostadsföretagen har vi under flera år planerat för att försöka hitta lösning­ en på hur vi skall få igång bostadsbyggandet igen. I samband med att vi började forma innehållet i StudBo11 så satte vi upp som mål att genomföra någon form av tävling för att få in goda idéer från branschen. Det finns i Göteborg ett behov av 2 000 nya student­ bostäder fram till 2015 och vi har som mål att försöka bygga hälften av dessa. Via Älvstranden Utveckling AB har vi fått tillgång till en tomt på Plejadgatan på Lindholmen och detta är också den geografiska pla­ ceringen för de framtida studentbostäderna. Men det kan också bli aktuellt att uppföra det på andra platser i Göteborg och övriga Sverige.

Vårt mål med tävlingsuppgiften var att få fram ett modernt och prisvärt huskoncept, ”Framtidens Student­ boende”, för att locka studenter till Kunskapsstaden Göteborg. Detta koncept skulle vara yt­ och kostnads­ effektivt. Det skulle också ligga i framkant vad det avsåg miljö, energi och IT­teknik.

Studenter är en kundgrupp där bostäder med för­ hållandevis låg hyra har mycket stor betydelse. Studenten är dock nogräknad med bostadens läge, utformning och innehåll i förhållande till priset, varför begreppet ”prisvärt” är av stor vikt vid val av bostad.

Att vi kan bygga studentbostäder med en produk­

tionskostnad som ger rimliga hyror är därför helt avgörande för kunderna.

Två skilda grupper kring tävlingen formades. Dels en bedömningsgrupp med spetskompetens inom de mest skilda områden. Dels en jury med presidierna i Byggnads­ och Fastighetsnämnden, cheferna för Stadsbyggnadskontoret och Fastighetskontoret, ord­ förande och VD för SGS Studentbostäder samt ordfö­ rande för Göteborgs Förenade Studentkårer.

Åtta företag deltog i tävlingen. Tre av dessa bidrag gick vidare till final. Förstapristagaren blev Lindbäcks Bygg AB tillsammans med White arkitekter och på en delad andraplats kom Peab respektive Skanska.

Så här skrev juryn om Lindbäcks Byggs inlämnade förslag: » Ett intressant, självständigt och mångsidigt förslag, som har ett drag av de befintliga äldre byggnaderna i modern tolkning. Speciellt fasaden mot älven, genom sitt ned­ brutna och varierade uttryck, är tilltalande och kan bli en tillgång för området. Lägenheterna är vällösta, från den minsta till den största och de föreslagna gemensamma ytorna i utsiktslägen har alla förutsättningar att bli en unik tillgång för de boende. Förslaget uppvisar dessutom den absolut bästa ekonomiska genomförbarheten . Nu är det alltså tänkt att Lindbäcks Bygg tillsam­ mans med White arkitekter skall få uppföra förslaget på Lindholmen Student värden 2.11

kundenkäT 2011

Tillsammans med åtta andra studentbostadsfö retag genomförde vi i början av året den elfte gemensamma kundundersökningen. Genom att göra undersökningen gemensamt kan vi inte bara se utvecklingen över åren utan också jäm föra oss med våra kollegor i landet.

Syftet med undersökningen är att mäta hur nöjda våra hyresgäster är med sitt boende och hitta områden där vi kan förbättra oss. 2011 var det elfte året i rad som vi genomförde undersökningen och mycket glädjande har vi blivit bättre för varje år enligt våra hyresgäster.

nöjd-kund-Index (nkI)

Årets NKI blev 4,04 på en femgradig skala. Det är en ökning från 4,02 förra året. Resultatet visar på att ni som hyresgäst är mycket nöjda med såväl ert boende som vårt agerande. Enkäten omfattar fem frågeområden: bostaden, gemensamma utrymmen, bostadsområdet, service och information samt helhetsattityder. Utöver detta har våra boende besvarat öpp na frågor om våra starka och svaga sidor.

Starka sidor

En hög andel anger bostädernas geografiska läge som en av våra främsta styrkor, men även stort utbud av bostäder och bra kösystem.

Svaga sidor

Hyresgästerna har även fått markera vilka som är våra svaga sidor. Hyran nämns som en svag sida tillsammans med temperaturen i bostaden och för få bostäder, men även stö rande grannar har angetts.

Handlingsplan

Utifrån svaren i enkäten tar varje områdeskontor fram en handlingsplan. Under 2011 har både stora och små föränd ringar gjorts runt om i våra olika bostadsområden. Har du som hyresgäst idéer och förslag på förbättringar i ditt område, så ta kontakt med ditt förtroende - råd eller direkt med områdeskontoret. Är du intresserad av att läsa NKI-resultatet i sin helhet, gå in på

www.sgsstudentbostader.se/ Om SGS/publikationer/press

6 Student värden 2.11

»

I city är cykeln 300 procent snabbare än spårvagnen

«

Nils Kristofersson, cykelbud i Göteborg

Bicycle, bicycle, bicycle

Detta underbara transportmedel, i all sin enkelhet, kommer aldrig att bli omodernt.

Varje år samlar SGS Studentbostäder in en mängd cyklar som lämnats lite som sommarkatter på landet då deras ägare flyttat till annan ort. En gammal cykel med trasig kedja och punktering verkar inte vara värd just något alls medan samma cykel i vissa delar av världen gör det möjligt att tjäna sitt levebröd. Ett van ligt arbete i t ex Östafrika är att varje dag cykla och hämta ved och träkol från skogen flera mil bort in till staden. För att inte nämna cykeltaxin som är en viktig del i många stora asiatiska städers transportsystem. Jag och några kompisar testade på detta under två varma sommarhelger här i Göteborg. Grymt kul!

Tidigare har SGS valt att låta Stena Metall ta hand om cyk larna, på ett ganska bryskt sätt. I år har man bestämt sig för att ge dem tillbaka till nya vård-

»

nadshavare – trevligt. I samarbete med studentför eningen Chalmers Students for Sustainability delades cyklar ut på Teknologgården till behövande en dag i

I want to ride my bicycle I want to ride it where I like

«

maj. Man fick dock bara en cykel och man lagade den själv, de var i ganska dåligt skick, men de flesta gick att fixa. Verktyg fanns att låna och reservdelar gick att köpa på plats. Alla cyklar gick åt på 30 minuter. Sedan hängde många kvar under dagen för att reparera dem i den provisoriska verkstaden.

”The Art of bicycle Maintenance” – Gamla otjänliga cyklar blir som nya!

Kenya Here I Come

Nu är jag tillbaka i Kenya igen – cyklade ner denna gången. Jobbar med ett projekt som går ut på att konstruera biogassystem för hushåll med småskaligt jordbruk. Jag har även en hel del arbete att göra på skolan som byggts av svenska studenter för barn från Kibera-slummen. Hinner även med ett besök i Stone Town, Zanzibar, Freddie Mercurys födelseort.

”I want to ride my bicycle” Dan-Eric Archer Läs mer i Dan-Erics blogg som är en reseskildring om hans framfart på cykel från Göteborg till Kenya, men som även handlar om jordbruk, energy food, reningsverk i olika länder. Och lite heavy metal... http://twowheelssouth.emulsionen.org/#home

  Student värden 2.11

De var försvunna i över 40 år

...

.... nu har vägglusen kommit tillbaka!

Problemen med vägglös i fastigheter är tyvärr ett pågående bekymmer. Vi sanerar de drabbade rum­ men, men tyvärr går det inte att sanera i förebyg­ gande syfte.

Vägglöss är obehagliga men helt ofarliga. De finns i alla länder och antalet fall med vägglöss i Sverige har ökat sexfaldigt sedan 2004 och även i resten av världen. I New York finns det vägglöss på varuhusen Bloomingdales och Macy’s och på berömda hotell.

Som hyresgäst hos oss är vi måna om att du ska tri­ vas. Om du skulle få problem med ohyra eller skade­ djur i din bostad är det din skyldighet som hyresgäst att omgående anmäla detta till SGS Studentbostäder.

Kostnadsfri sanering

Om din lägenhet behöver saneras så kostar det dig ingenting då SGS har avtal med saneringsföretag via vårt försäkringsbolag. Vid minsta misstanke om vägglöss, annan ohyra eller skadedjur kontakta ditt områdeskontor! Du kan även göra din anmälan via kontaktformuläret på Mina sidor.

Vägglöss

Vägglöss kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat. Det första tecknet kan vara bett på ställen som inte är täckta av kläder nattetid och/eller spillning (små svarta prickar) i sängkonstruktionen. Vägglusen kan gömma sig bakom lister, tavlor, gardiner och kommer ofta fram på nätterna för att suga människoblod. De sprider inga sjukdomar, utan är ett rent obehag. De styrs av tillgången på mat och kan ligga i dvala en lång period, upp till ett år för att sedan vakna till liv. Vägglöss kryper, de hoppar inte och går inte långt ifrån oss människor. Vägglusen är 2,5 –12 mm långa, rundat ovala, platta och bruna/gulbruna.

Du som hyresgäst har rätt till kostnadsfri sanering.

Tveka inte att anmäla detta om du misstänker att skadedjur finns i ditt hem.

Så kan du undvika att få med dig vägglöss hem

Har du varit utomlands och är rädd att du har fått med dig vägglöss, lägg in resväskan i en påse och frys den sedan. Du kan också kontakta ett sanerings­ företag som kan göra en gasning av väskan. Ha inte väskan öppen i onödan på hotellrummet och packa upp utomhus när du kom­ mit hem. Tvätta det som går i minst 60 grader. Vägglöss kan även finnas i möbler som tas in i hemmet.

Effektivare energianvänd­ ning är bra för miljön

Förra året gick det åt 8 procent mindre energi till uppvärmning av våra hus jämfört med 2005. Därmed lyckades vi uppnå vårt miljömål att spara 5 procent på 5 år med god marginal. Samtidigt har vi försökt uppnå mer likvärdiga inomhustemperaturer. Vi eftersträvar som lägst 20°C mitt i rummet hos alla.

Energibesparingen på 8 procent innebär att våra koldi­ oxidutsläpp har minskat med 200 ton per år. Det mot­ svarar utsläppen från 60 bilar. Att använda energi mer effektivt är alltså bra för miljön! Vårt arbete med att spara energi kommer att fortsätta. Nästa mål är att det 2016 ska gå åt 20 procent mindre el och värme tillsammans jämfört med 2007. Förra året var besparingen 6 procent. Så vi är på rätt väg även om det är långt kvar till målet.

Vår satsning på vindkraft

Vi har kommit överens med O2 Vindkraft – ett av få bolag i Sverige som utvecklar vindkrafts­ parker för försäljning – om att vi ska köpa ett vindkraftverk av dem. Vindkraftverket kom­ mer att ingå som ett av tio verk i en park på Fallåsberget, Ockelbo kommun i Hälsingland. Vindkraftsparken kom­ mer troligen att byggas 2012 och elleveranserna beräknas komma igång 2013.

Det finns flera goda skäl att satsa på vindkraft: ­

- Billigare el - Förnybar el Förutsägbara kostnader - Minskat elmarknads beroende

Vi hoppas och tror också att de flesta som bor hos oss tycker det är bra om elen de använder kommer från vindkraft. El från vindkraft orsakar ju till exempel inga utsläpp av växthusgaser.

77

Student värden 2.11

Björn Prytz

Olofshöjd

Pia Engström

Johanneberg

Bertil Hansson

Utlanda

Trivsel - Trygghet - Omtanke

Nytt från områdescheferna

Olofshöjdsgruppen

Olofshöjd

Som hyresgäst är du en viktig del i SGS mål att spara energi. Felanmäl därför alltid läckande kranar och toalettstolar.

Nu pågår det stora underhållsprojektet med renovering av våtutrymmen och kök. På vår hemsida under Bo hos oss/ Centrum/Olofshöjd kan du logga in på en projektsida och få mer informa­ tion om vilka hus som berörs och när. Inloggningsuppgifter står på sidan. Givetvis kan du kontakta vårt områdes­ kontor om du har fler frågor.

Ostkupan

Det finns möjlighet att pumpa luft i cykel­ däcken i husets garaget.

Vi arbetar med att montera vädringsbeslag så att man lättare kan ställa upp fönstret på ett säkert sätt. Vill du ha ett beslag monterat på ditt rumsfönster kontaktar du huskontoret.

Tänk på miljön och sortera dina sopor, använd återvinningsstationen vid Mejerigatan.

Hökegårdsgatan

I cykelrummet vid uppgång B finns det möjlighet att pumpa cykeldäcken.

Helmutsrogatan

Vi har öppnat två gemensamhetskök på prov med förhoppningen att det ska fungera. Vid gaveln av Helmutsrogatan 13 finns det möjlighet att pumpa cykeldäcken.

Johannebergsgruppen

Klockan har ställts om till vintertid och trädgårdsmöblerna körs nu in för vinter­ förvaring. Utanför områdeskontoret pla­ ceras en orienteringskarta för att man lätt ska hitta på Rotary, Viktor Rydberg och Vattentornet.

Volrat Tham

fortsätter ombyggnatio­ nen som går helt enligt schema. Etapp 2 stod klar i somras och våra hyresgäster flyttade in 30:e respektive 31:a augusti i hus 6, 8 och 10. Det nya gymmet invig­ des i september. På

Viktor Rydberg

har de nya cykel­ uppställningsplatserna blivit klara och används nu av husets hyresgäster. Vi planerar som bäst för ombyggnation av ett gruppkök i fastigheten i samråd med studenterna.

Kjellmansgatan

fastigheten.

har fått ljuspollare kring sin grillplats. Dessutom har vi målat två trapphus med tillhörande korridorer i Fasaden på

Storgatan/Karl Gustavsgatan

är äntligen klar! Såväl hyresgäster som personal möts nu av Storgatans snyggaste fasad. Här pågår OVK (obligatorisk venti­ lationskontroll).

Gaveln på

Andra Långgatan 23

har till­ läggsisolerats. Detta kommer att ge våra hyresgäster ett bättre inomhusklimat.

Birger Jarlsgatan

har samtliga lägen­ heter försetts med isolerglas i sina fönster.

» Stiftelsens affärsidé är att erbjuda ändamålsenliga och attraktiva bostäder till aktivt högskolestuderande i Göte­ borgsregionen I november ronderar vi samtliga fastig­ heter och därefter är det dags att på nytt träffa våra Förtroenderåd. Både möten och ronder utgör en bra bas för ett fortsatt gott samarbete mellan våra hyresgäster och SGS Studentbostäder.

Utlandagruppen

Kviberg

: Innan året är slut ska alla kökskra­ nar och tvättställskranar justeras så att de ger rätt vattenflöde. Vår personal kommer att besöka er för att göra justeringen som tar några minuter. Avsikten är att spara vatten och därigenom kunna hålla nere hyrorna.

Lindholmsallén

: För att säkerställa att alla våra hus uppfyller kraven på att inte över­ stiga gränsvärderna för radon genomför vi en radonmätning på Lindholmsallén som ska vara klar i början av nästa år.

Som fastighetsägare måste vi ta reda på om det finns problem med radon i husen. Därför mäter vi nu radonhalterna i 20% av bostäderna under perioden oktober - december. I slutet av december räknar vi med att kunna samla in mätarna. Mätresultaten får vi sedan reda på när laboratorieanalyserna blivit klara.

Rosendalsgruppen

Rosendal

Vi har moderniserat värme­ och vatten­ installationer på Studiegången 3­4 och 5b.

I hus 3–4 är även ventilationen utbytt. Arbetena är i det närmaste klara, projektet beräknas bli helt färdigt under november.

Projektet att byta våra glasade gavelpar­ tier har avslutats med hus 3, 16 och 18. Låssystem (Aptus) av hus 6–19 kommer nu att installeras. Husen kommer att vara låsta mellan klockan 21 och 06 med start måndag 2011­11­28. Du som hyresgäst är välkommen att besöka områdeskontoret för att hämta ut fler Aptusbrickor om du har behov av fler.

Takomläggningarna är avslutade för året, vi räknar med att fortsätta med fler hus nästa år.

Claes Jonasson

Rosendal

Systemet med brandvarnare i korridorer och lägenheter är färdigt. Nu pågår utbyggnad av systemet så att även allmänna utrymmen blir larmade. Viktigt att tänka på är att larmet inte går till brandkåren utan du måste ringa 112 när det brin­ ner. Om SGS personal inte finns på plats och larmet går kan du ringa till SOS­alarm som då skickar ut personal som tystar larmet. Numret till SOS­alarm finns på informa­ tionstavlan i hissplanen. Du får absolut inte själv mixtra med larmdon eller sirener!

Vad har Skåne med energi­ besparingar att göra?

SGS Studentbostäder är en av drygt hundra allmännyttiga bostadsföretag som tillsammans ska försöka spara 20 procent på el och värme från 2007 till 2016. Om vi lyckas så medför det en minskad miljöbelastning mot­ svarande koldioxidutsläppen från 150 000 bilar per år!

Besparingsmålet har fått namnet ”Skåne initiativet” eftersom det röstades fram under en konferens 2008 i Malmö av Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO. Skåneinitiativet är inte bara ett besparingsmål, utan handlar också om att lära av varandra och sprida kun­ skap mellan bostadsföretagen.

Hittills har vi lyckats spara ungefär 2 procent per år sedan 2007, så vi är på rätt väg för att nå målet. Det ligger dock i sakens natur att ytterligare besparingar kommer att bli allt svårare ju lägre energianvändning vi har att utgå från. Det är också därför vi tycker att Skåneinitiativet är en så spännande utmaning!

And the winner is...

Den 15 sep­ tember hälsades stans nya studenter välkomna med en stor fest på restaurang Trädgår’n, Student11. En fest där totalt 2 500 studenter bjöds på ham­ burgare och dryck, massor av musik, tal och utställningar.

Vi var på plats för att informera och hälsa de nya studenterna välkomna.

… Frida Ragnarsson och Stina Karlsén som båda räknade till 2 808 strån som är helt rätt svar.

Grattis Frida och Stina, 2 biobil­ jetter var skickar vi till er!

Har du synpunkter på tidningen? Vad skulle du vilja läsa mer om i Studentvärden? Är det något som saknas? Hör av dig till [email protected]

Utgivare: SGS Studentbostäder Kaserntorget 11, 411 18 Göteborg Telefon/Fax: 031-333 63 00/01 www.sgsstudentbostader.se

Stiftelsen är medlem i Svenska Student bostads föreningen (SSBF) och SABO och äger eller för valtar drygt 7 190 bostäder och 59 lokaler.