pejl på - Botkyrka kommun

Download Report

Transcript pejl på - Botkyrka kommun

pejl på Botkyrka 4.2010

Följ med till riksten

klimatfamiljer vill inspirera flera

Bättre service när kommunen inför fler e-tjänster

En tidning från Botkyrka kommun om alBy, fittja, Hallunda-norsBorg, tullingE, tumBa, Vårsta-grödingE

pejl på Botkyrka

4.2010

Följ med till riksten klimatfamiljer vill inspirera flera Bättre service när kommunen inför fler e-tjänster En tidning från Botkyrka kommun om alBy, fittja, Hallunda-norsBorg, tullingE, tumBa, Vårsta-grödingE

Klimatfamiljen Trygg-Kindefält-Larsson

pejl på Botkyrka

Marianne Lundgren redaktör Pejl på Botkyrka delas ut tillsammans med lokal tidningen Mitt i Botkyrka. Om Pejl på Botkyrka inte kommer i din brevlåda, ring till distributören S-post, tel: 08-505 525 21, mejla till anwe@ hemmedia.se, eller skicka ett brev till Sydvästra teamet, S-post i Stockholm AB, Kumla gårds vägen 13, 145 65 Norsborg.

Vi vill gärna ha både synpunkter och idéer kring innehållet. Du kan antingen mejla till [email protected] eller kontakta redaktionen på tel: 08-530 618 05.

nästa nr:

Vecka 11

rEdaktör:

Marianne Lundgren Tel: 08-530 618 05 E-post: [email protected]

ansVarig utgiVarE:

Marica Nordwall Tel: 08-530 610 16 E-post: [email protected]

adress:

Botkyrka kommun, 147 85 Tumba

Besöksadress:

Munkhättevägen 45, kommunalhuset i Tumba

Besök Pejl på webben:

www.botkyrka.se/pejl

ProjEktlEdning & layout:

This Way Up www.thiswayup.se

tryck:

Trydells

ledare

Äntligen tillsammans igen!

Så kändes det för Gunni och Lennart Gustavsson när de, efter ett år isär, fick en gemensam lägenhet på äldreboendet kärsdala.

För att den här typen av ofrivilliga ”skilsmässor” inte ska behöva hända har kommunen tagit beslut om att erbjuda gemensamt boende för par, även om bara den ena har ett vårdbehov. Du kan läsa mer om Gunni och Lennart på sidan 8-9.

I dag arbetar de flesta kommuner för en hållbar utveckling. Utsläpp ska minskas, energi ska sparas, arbetsmetoder ska ses över och anpassas. Men vad kan vi själva som medborgare och konsumenter göra här och nu? Kommunen har bjudit in sex olika familjer som fått utbildning i klimatsmartare livsstil – och förhoppningen är de ska sprida sina kunskaper och inspirera flera att resa, äta och konsumera på ett hållbart sätt. På sidorna 6-7 träffar du en av Botkyrkas klimatfamiljer. Missa inte heller att läsa om den nya mötesplatsen för unga föräldrar, utvecklingen i nya stadsdelen Riksten och om drömmar som blir verklighet när Pralinteatern spelar upp.

trevlig läsning

Pejl återkommer med nya färska nedslag i Botkyrka i mars nästa år.

Marianne Lundgren, redaktör

kulturskolan går över till webbanmälan

Nu kan du

anmäla ditt barn till Botkyrka kulturskolas kurser via internet. Du går in på www.botkyrka.se/kulturskolan där du hittar till webbanmälan. – Äntligen har vi gått över till digital anmälan, ett önskemål som vi haft länge från elever och deras familjer. Med hjälp av den moderna tekniken kan vi så att säga ha öppet dygnet runt och vår tillgänglighet ökar, säger Uno Karlsson, chef för kulturskolan.

Botkyrka kulturskola finns i alla kommundelar och verkar för att Botkyrkas barn och unga ska ha ett rikt och varierat kulturliv.

Enklare att söka barnomsorg

Sen oktober kan du som förälder enk lare ansöka om plats på förskola och till pedagogisk omsorg genom en ny e-tjänst. Tjänsten når du via kommunens webbplats www.botkyrka.se. Den nya e-tjänsten har ersatt de tidigare blanketterna för att söka barnomsorg, tacka ja eller nej till platserbjudanden, ansöka om omplacering, modersmålsträning och säga upp placeringen på förskolan eller till den pedagogiska omsorgen.

Enklare att byta förskola

E-tjänsten för barnomsorg gäller för både kommunala och enskilda verksamheter. I samband med införandet har kommunen även justerat reglerna för barnomsorg. De nya reglerna innebär att det blir enklare att byta förskola samt att kraven kring inkomstprövning har skärpts. För att få lägre avgift än maxtaxan måste du som vårdnadshavare visa upp en kopia på din inkomst till medborgarkontoret.

Text: Nadja Wrigfeldt 2

pejL 4.2010

”Nattis” för dig med obekväm arbetstid

Du som behöver barnomsorg

på obekväm arbetstid erbjuds detta från och med senvåren 2011. Du kan redan nu ansöka om plats. Verksamheten på förskolan Natt och Dag i Tumba kommer att erbjuda barnomsorg dygnet runt, 365 dagar om året. Den kommer att vara placerad i samma byggnad som Tumba äldreboende.

Johannes Masso, 2 år, leker när mamma besöker nya träffpunkten för unga föräldrar i Hallunda.

träffa andra unga föräldrar

Är du förälder och under 26 år? Då kan du komma till den nya träffpunkten, Café för unga föräldrar i Hallunda. Här får du chans att prata om det som känns relevant för dig och lyssna på föreläsningar som besökarna själva fått föreslå.

C

aféet hålls på

öppna förskolan som ligger i anslutning till Folkets hus. Varje fredag finns både en barnskötare och en socionom på plats. Deras roll är att bidra med tips för det ”goda livet” med barn och att stödja besökarna i föräldrarollen. – Jag är här för att dela erfarenheter med andra unga föräldrar och för att få nya kontakter. Jag är den enda unga mamman i min bekantskapskrets, säger Lilian Masso, som kommit hit med sönerna Johannes och Filip samt sin lillasyster Carola Gevrige.

– Jag tror att det finns fördomar mot oss unga föräldrar som till exempel att vi hoppat av skolan när vi fått barn och att vi inte ska ha chans att försörja oss ordentligt. Så är det inte för mig. Jag har både utbildning och jobb och jag är glad att jag är ung mamma. Jag ser fram emot att vara ung och pigg när mina barn blir tonåringar, säger hon.

Samtalet denna fredag rör sig mellan allt från ”hur löser man barnpassning när man tränar” och ”törs jag säga nej till dagis när de bjuder barnen på glass”? – Skillnaden mellan unga och lite äldre föräldrar är väl att de inte är på samma plats i livet, säger Gundel Läck som arbetar som förebyggande socialsekreterare och är initiativtagare till caféet. Nu är hon i färd med att bjuda in föreläsare från försäkringskassan, familjerätten och en barnsköterska från barnavårdcentralen.

Lilian Masso kastar en blick på 5 månader gamla Filip som ligger och sover i sin babylift på golvet. Storebror Johannes, 2 år, härjar runt bland leksakerna innan han kommer fram till mamma och moster och vill ha smörgås. – Jag hoppas att fler ska hitta hit snart, säger Lilian.

Text och foto: Marianne Lundgren

Skatten oförändrad nästa år

För dig som bor i Botkyrka kommer den kommunala skattesatsen för 2011 att ligga kvar på samma nivå som i år, det vill säga 20 kronor och 13 öre.

kommunen har fått högre

skatte intäkter än vad beräkningarna i våras tydde på. Därför har frågan om höjd skatt aldrig varit aktuell. Totalt sett uppgår förbättringen av skatteintäkterna till 77 miljoner kronor. Dessutom får kommunen ett tillfälligt bidrag från staten under 2011 på 18,3 miljoner. Men samtidigt kommer kommunen att få kostnader under 2011 som man inte räknat med tidigare. Det gäller bland annat behovet av fler platser för särskilt boende inom äldreomsorgen, samt ett behov av att förbättra underhållet av kommunens fastigheter och anläggningar. Mot denna bakgrund har kommunens politiska ledning föreslagit att skattesatsen för 2011 ska vara oförändrad, 20 kronor och 13 öre.

+2,7 % 71 %

Så mycket ökade Botkyrkabornas valdeltagande till riksdagen i årets val jämfört med valet 2006.

Så många av Botkyrkas förstagångsväljare deltog i valet till kommunfullmäktige. För fyra år sedan deltog 65,2 procent. Siffrorna visar att kommunens satsningar på att få fler förstagångsväljare att rösta har gett resultat. Politikerdebatter i gymnasieskolorna, satsningar på sociala medier och riktad information är några av de aktiviteter som kommunen genomfört.

pejl 4.2010

33

Växtkraft i riksten

Här får förskolan Luna nya fina lokaler i vår.

”Det bästa med riksten är att det bor så många småbarnsfamiljer här. Vår tvååring Emil trivs på förskolan Nova och vi hoppas få plats för lillebror Joel där. Det enda jag saknar är en närbutik men det kommer nog så småningom.”

Rikstensbon Sara Fundell Förskolan Luna öppnade i provisoriska lokaler i augusti. - Det har fungerat oväntat bra i de här lokalerna, säger förskollärare Gia Erixon, som ändå ser fram emot att verksamheten flyttar in i det nya huset till våren.

För knappt två år sedan gjorde Pejl ett besök hemma hos den familj som var först att flytta till Rikstens friluftsstad. Sedan dess har runt 600 personer till flyttat till Botkyrkas nya stadsdel.

D

å, för två år

sedan lyste lamporna i ett enda hus. På granntomterna stod nya ännu tomma hus på leriga tomter. Nu pulserar livet i området. Den första förskolan Nova har fått sällskap av en förskola till. Den bedrivs tillfälligt i provisoriska lokaler men i maj nästa år flyttar verksamheten in i polisens före detta utbildningslokaler. Förskolan har fått namnet Luna och ska ha plats för cirka 110 barn. Intill Luna planeras en naturlekplats som kan användas av både förskolan och allmänheten.

Utbyggnaden av gator och byggnader i etapp 3 startar under våren 2011 under förutsättning att detaljplan och överens kommelser mellan kommunen och markägaren faller på plats. Det planeras för både flerbostadshus och villor och den första skolan i området. Rikstens skola, beräknas öppna lagom till terminsstarten hösten 2012. I en första etapp blir det årskurs F-2. När skolan är helt utbyggd kommer den att ha årskurs 1-9 för 600 elever. Skolans vision är att på olika sätt främja hälsa och idrott. Både i förskolorna och i skolan kommer verksamheterna att präglas av natur och friluftsliv. Pedagogiska ytor anläggs utom hus och skolan byggs med naturliga övergångar mellan inne- och utemiljö. Idrottshallen intill skolan ska renoveras och anpassas för främst skolans behov. För att kunna möta behoven av kommunikation har SL både en långsik tig och en kortsiktig plan. Kortsiktigt ska turtätheten för busstrafiken ökas. Före årsskiftet löses det med extra express- bussar som går utanför den ordinarie tidtabellen. På lång sikt finns det planer på att göra om busslinjen så att restiden blir kortare. Idag tar bussresan mellan Tullinge station och Riksten 12 minuter. Det är en resa på tre kilometer. För att klara trafiktrycket från ett växande Riksten, Tullinge och Tumba kommer Trafikverket att påbörja bygget av den första etappen av den förbifart som ska runda Tullinge på den södra sidan. På så sätt höjs trafiksäkerheten och framkomlighe ten. Denna del av väg 226 är i dag olycksdrabbad och har under högtrafiktimmarna köer genom Tullinge. En projektgrupp från Trafikverket och kommunen arbetar för högtryck med detta och byggstart är planerad till 2012. Bygget kommer att ta cirka fyra år. Trafikverket sätter redan 2011 igång arbetet med att höja kapaciteten vid Flaggplan med bland annat fler sväng ande körfält.

Text och foto: Marianne Lundgren 4

pejL 4.2010

Fakta rikstens friluftsstad:

Starten

Första spadtaget för Botkyrkas nya stadsdel togs i september 2006.

Hur stort?

Det ska byggas 2 500 bostäder på 20-25 år i området.

. I nuläget är cirka 200 bostäder klara och det bor drygt 600 personer

Nära naturen

Naturnära boende med naturreservat och friluftsområden med vackra skogar och sjöar inpå knuten. Närheten kommer vartefter att förstärkas genom förbättrad Lida friluftsgård strax sydväst om området.

skyltning och förbättrade förbindelser till bland annat

trivsam boendemiljö

Det byggs småskaligt med ett system av gator och sk dande gångstråk för att skapa en trygg trafikmiljö. Nära till allt: tre kilometer från Tullinge centrum, f em kilometer till Södertörns högskola. Strax intill Lida friluftsgård.

yd-

Serviceutbudet kommer att öka

I nuläget finns restaurang, café med visst b utiksutbud och två förskolor i området. I Tullinge centrum finns affärer och övrig kommunal service. V artefter fler bostäder byggs kommer ytterligare service att kunna erbjudas inom området.

Skola med natur- och friluftsprofil

Kommunen och Riksten Friluftsstad AB planerar att öppna en ny skola i området lagom till höstterminen 2012. Skolan ska rymma 600 elever och b etapper. I ett inledningsskede kommer även förskoleplatser att kunna erbjudas.

Boende för studenter

Här finns 176 studentbostäder som förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling.

Från flygplats till boplats

Sedan slutet av 40-talet och fram till 2004 präglades Rikstensområdet av flyg. Här låg Tullinge flygflottilj samt F18 som hade militär verksamhet.

Läs mer:

Mer information om Rikstens friluftsstad finns på www.riksten.se eller www.botkyrka.se

.

Här kommer information om fortsatt planering av området liksom om service och utbud att läggas ut.

Det är alltid nära till naturen för den som väljer att bo i stadsdelen Riksten.

pejl 4.2010

5

”Ett bananskal har ett värde, det blir mat till maskarna i min kompost”

Maria

”Ett bananskal har ett värde”

Familjen Trygg-Kindefält-Larsson i Tullinge har just ätit middag. Det blev rester från gårdagens kålpudding som sonen Gustaf lagade. Sedan familjen bestämde sig för att gå med i Botkyrkas projekt klimatfamiljerna så har bland annat matlagningen förändrats en hel del.

V

i träffade familjen

i september när de just kommit igång med sitt nya klimatsmarta liv. Då hade de som mål att äta mindre kött, att köpa ekologiskt i den mån det fanns i affären, att åka mindre bil och att spara på elen. I hushållet bor mamma Maria, pappa Ulf, Amelia 4 år, och Gustaf 20 år som bor i egen stuga på tomten. Gustaf har eget hushåll och lagar mat själv några gånger i veckan. Han gillar matlagning och ville satsa på att minska på köttätandet. Han ville också lära sig mer om olika klimat- och miljömärkningar. Pappa Ulf tar ofta bilen till jobbet i Kista. Visserligen en etanoldriven bil men bilresorna ger honom dåligt samvete – Jag känner mig lite som en klimat bov. Jag ska börja åka tåg mer och så får jag samtidigt en nyttig promenad till och från tågstationen, sade Ulf i september.

I november är vi tillbaka för att kolla av hur lätt eller svårt det egentligen är att förändra sina vanor. – Jo, jag har åkt tåg några gånger, säger Ulf, men jag har också inrett ett arbets rum här hemma. Mitt fortsatta mål är att antingen åka tåg eller jobba hemifrån minst ett par gånger i veckan och att byta flyget mot tåg ibland.

Gustaf berättar att han dragit ner på köttkonsumtionen rejält. – Men det är klart, ibland saknar jag faktiskt köttet, erkänner han.

– Vi äter inte bara kött mer sällan nu, säger Ulf, vi äter mycket mindre mängd kött vid de tillfällena. Och så väljer vi säsongsbetonade grönsaker så just nu är det rotfrukter och baljväxter som gäller.

”Jag älskar pannkaka”

Amelia (som numer görs av ekologiskt dinkelmjöl) – Jag letar mycket på internet, berättar Maria, och det finns hur mycket informa tion och bra klimatrecept som helst där. Vi beställer maten från en eko-butik på webben och faktiskt så har våra matkost nader minskat sedan vi började handla klimatsmart. – Ja, säger Ulf, det behöver inte bli dyrare för att man väljer ekologiskt. Det beror på hur man handlar. Just nu kan man köpa älgkött och det är betydligt billigare än till exempel ekologisk kyckling.

– Folk letar nog inte efter älgkött för de har kanske uppfattningen att det är dyrt, tror Gustaf.

Gustaf tycker att det finns all anled ning att ha ett kritiskt tänkande när man väljer varor med olika klimat- och miljömärkningar.

”Vi vill dela med oss vad vi lärt oss, utan att mässa för folk”

Ulf – Jag vill ha koll på vad märkningarna verkligen står för. Vi läste mycket om källkritik på gymnasiet och det har jag nytta av nu, säger han. Familjen Trygg-Kindefält-Larsson var ”hyfsat klimatsmarta” redan innan de gick med i kommunens klimatfamiljpro jekt. Men det märks att intresset hos dem har ökat ju mer de intresserat sig för att leva klimatsmart. De berättar om sin sopsortering, grynerna i skafferiet, goda grönsaksrätter och att de inte längre slänger mat i samma utsträckning. Och att de vill dela med sig av sina nya kunskaper.

– Vi ska bjuda vänner på middag snart och då ska det vara ekologiskt och helst vegetariskt också, säger Maria. Text och foto: Marianne Lundgren 6

pejL 4.2010

Gjorde redan innan:

Tankade etanol

Köpte grön el

Gick och cyklade till jobbet (Maria och Gustaf)

Komposterade matavfall

GUStaFS FaVorIt Borstj!

6-7 råa rödbetor (ca 500g) 2 gula lökar 2 morötter 1 klyfta vitkål smör 1 1/2 liter vatten 3 grönsaksbuljongtärningar 1 krm svartpeppar 2 lagerblad 2 msk vinäger salt

”Överraskande få av mina kompisar sopsorterar, men det är nog bara okunskap”

Gustaf

Målet var:

Handla 100 procent ekologiskt

Minska mängden kött

Äta mer fisk och vilt

Minska bilåkandet

Lära sig mer i grunden om ekologiska varor och tjänster (Gustaf)

Återvinna mer och på rätt sätt

Så här har det gått:

Handlar ekologiskt till 80 procent

Minskat rejält på köttet

Minskat bilåkandet något

Minskat sin konsumtion av bland annat kläder

På www.botkyrka.se kan du läsa mer om klimatfamiljeprojektet och följa familjernas bloggar.

Vill du veta mer om livet som klimatsmart familj? Just nu besöker Botkyrkas klimatfamiljer alla bibliotek i kommunen. Passa på att träffa familjerna och lyssna på deras upplevelser och tips på hur du kan leva ett mer klimatsmart liv. Vi bjuder på fika!

8/12 kl 17.30-18.30, Alby bibliotek 9/12 kl 19.00-20.00 Tullinge bibliotek 13/12 kl 18.00-19.00 Vårsta bibliotek

KORT

allt fler unga väljer bort alkoholen

En stor del av ungdomarna i Botkyrka väljer att inte dricka alkohol, det visar nyligen gjorda Ungdomsenkäten. 50 procent av eleverna i årskurs nio säger att de inte dricker alkohol. Snittet i länet är 40 procent. Ungdomsenkäten har genomförts bland 1 420 ungdomar i årskurs nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet.

Datorstuga för äldre

Nu kan du som är pensionär besöka datorstugan i det nya seniorhuset i Tumba. Datorstugan är öppen alla onsdagar mellan klockan 14-16. Här får du gratis introduktion till dator- och internetvärlden. För en mindre kostnad kan du som vill ha hjälp med att betala räkningar, boka biljetter, laddar ner program och liknande få det här. Varje onsdag finns det personer från Seniornet i datorstugan och du kan även köpa fika till en låg kostnad. Seniorhuset ligger på Grödingevägen 2, strax intill Tumba centrum. Läs mer om seniorhuset och datorstugan på www.seniornetbotkyrka.se

tornéus byter klubb

Efter femton år byter längdhopparen Michel Tornéus klubb till Hammarby IF. Anledningen är att IFK Tumba inte har de resurser som krävs för hans hundraprocentiga satsning mot OS 2012. Oscar Gidewall och övriga i träningsgruppen i IFK Tumba kommer dock att fortsätta träna Michel. Det betyder att han regelbundet kommer att besöka Tumba och delta i klubbens aktiviteter.

pejl 4.2010

7

Äntligen tillsammans igen

Efter 62 års äktenskap blev det svårt för Gunni Gustavsson när maken Lennart behövde flytta till äldreboende. Nu har de äntligen fått byta ut Lennarts enrumslägenhet till en dublett där båda kan bo. Sakta börjar vardagen komma tillbaka.

V

i har aldrig

varit ifrån varandra så det blev jättesvårt när det här hände, säger Gunni.

Hon sitter i sin och Lennarts gemensamma lägenhet på äldreboendet Kärsdala. Dottern Birgitta Hagberg far omkring och plockar upp prydnadssaker ur flyttlådorna. Det har bara gått ett dygn sedan Gunni kom på plats och än så länge är allt nytt och lite rörigt.

– Det blev en orolig första natt men det var skönt att kunna höra Lennarts snusningar igen, säger hon. Jag har varit så ensam sedan han flyttade hit, för jag kunde ju inte ta mig hit utan hjälp. Första tiden träffades vi inte på två - tre måna der. Sen fick jag beviljat trappklättring för rullstolen så då kunde jag vara här en gång i veckan.

Att par som varit tillsammans hela livet skiljs åt när den ena får ett vårdbehov är något som debatterats flitigt i Sverige senaste året. Exemplen på sådana ”skilsmässor” är många. Samtidigt visar olika undersökningar hur viktigt det är för livskvaliteten att man får vara tillsammans på äldre dagar. Det här tog Gunnis och Lennarts dotter Birgitta fasta på när omständigheterna förde isär föräldrarna för ett år sedan. Svåra transporter – Efter ett lårbensbrott hamnade pappa för en kort tid på Tumba äldreboende, berättar Birgitta. Därefter blev det permanent boende här på Kärsdala äldreboende och den första tiden var pappa så sjuk så vi tänkte inte så mycket på deras behov av att bo tillsammans. Men det var så svårt för mamma, som måste transporteras i rullstol via trappklättring, att ta sig till pappa och hon blev oerhört ensam och isolerad. Kraven gick igenom Birgitta ansökte om gemensamt boende hos kommunen. Det blev avslag. Det fanns inga lediga rum för par men hon blev informerad om att hon kunde överklaga beslutet. Det gjorde hon ända upp i regeringsrätten, samtidigt som hon försåg kommunens tjänstemän med artiklar och tv-inslag om just behovet för gamla att få bo tillsammans.

- Jag bara längtar efter att vi ska få börja umgås igen

– I juni tog kommunfullmäktige beslut om att erbjuda gemensamt boende för par även om bara den ena har ett vårdbehov. Och då fick vi äntligen igenom våra krav, säger Birgitta. Nu är det enda viktiga att mamma och pappa är tillsammans igen, och att mamma som blivit sämre under det här året nu får omsorg hon också.

– Jag bara längtar efter att vi ska få börja umgås igen, säger Gunni. Vi får äta tillsammans och vi kan komma ut trädgården och på altanen. Vi är snart inne i våra gamla gängor igen.

Garanterat gemensamt boende – klarar kommunen det?

I Botkyrka ska äldre par ha möjlighet att bo tillsammans i något av kommunens äldre boenden, även om bara den ena parten har ett vårdbehov. Det har kommunfullmäktige beslutat. Men kan vi verkligen uppfylla detta löfte, Bo Johansson ordförande i vård- och omsorgsnämnden?

– Hittills har inte efterfrågan varit så stor men den kan nog komma att öka efter beslutet, och det ställer nya krav på kommunens planering för fram tiden, och det kommer kanske också att kräva justeringar i de befintliga boendena. Hur ser det ut på våra äldreboenden idag?

– På Alby äng, Kärsdala, Silverkronan och Tumba äldreboende finns det idag förutsättningar för par att bo till sammans. Tumba äldreboende genomgår just nu en översyn över vilka framtida förändringar som behövs, vad avser husets användning. När det gäller alla nya framtida boenden är bygg planeringen av stor vikt.

Har familjen Gustavsson i texten här intill en typisk situation? Tar det i regel ett år att få gemensamt boende?

– Man kan nog inte vänta sig att det ska lösa sig inom en månad. Men det beror ju helt på förutsättningarna för stunden. Jag är väldigt glad att vi fått det här beslutet och nu får vi se till att uppfylla önskemålen från våra äldre. Men det kommer att kräva en del om- ställningar de närmaste åren. Text och foto: Marianne Lundgren 8

pejL 4.2010

pejl 4.2010

99

utbildning

Tullinge gymnasiums 10-årsdag firades med att eleverna fick testa varandras program. Det bjöds på utomhuslunch, underhållning och mingel.

Minsting fyller 10

k

ommunens minsting

bland gymnasierna, Tullinge gymnasium, fyller tio år. Skolan, som kom till när Tumba gymnasium inte längre räckte för den växande befolkningen, har sen starten varit fylld till sista plats. Särskilt har skolan utmärkt sig för sina många naturvetarelever.

– Vi tar in runt 90 naturvetare varje år och det är unikt för Storstockholm, säger rektor Elisabeth Beckman. Hon har varit med sedan starten 2000 och blickar nu tillbaka på 10 intressanta år.

– Då var vår vision att starta en skola med tydligt fokus på kunskap, med lugn och ordning och där eleverna skulle vara med och bestämma i viktiga frågor. Och så blev det, säger Elisabeth Beckman. Idag studerar 670 elever på skolan. Här finns program inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och omvårdnad. Vi säger grattis till 10-åringen.

70 nya skolwebbar

I december lanserar

kommunens förskolor och skolor sina nya webbplatser.

Här har förskolor och skolor möjlighet att presentera sin verksamhet för blivande och nuvarande föräldrar. Som förälder ska du snabbt få en känsla för hur personalen jobbar och vad de vill med den pedagogiska verksamheten. Det ska vara enkelt att hitta den information du behöver. Skolwebben ger dig också chans att följa vad som händer på ditt barns förskola eller skola.

Frida Monsén är lärare på Storvretskolan och ansvarig för skolans webbarbete. – Vi har verkligen gjort om allt från grunden. Vi har helt utgått från vad föräldrarna vill veta och vad de behöver. Det har blivit bättre och snyggare och nu känns det spännande att se hur den tas emot.

konkurrens väckte kamplusta

Nyligen uppmärksammade webbplatsen Svenskt näringsliv i en artikel hur friskolornas konkurrens lyft Botkyrkas kommunala gymnasier.

Där beskrevs att kvaliteten

skriver Svenskt Näringsliv.

arbetsmarknadsnämnden.

i de kommunala gymnasierna sjönk några år in på 2000-talet och att många elever då valde friskolor istället. Det ledde till en motoffensiv där politiker och skolledning tog fram ett långtgående utvecklings- och kvalitetsarbete av de egna skolorna, – Vi valde att se konkurrensen som något positivt och den väckte vår kamplusta, kommenterade Jill Melinder, (s), ordförande i utbildnings- och – I dag har vi tre gymnasier med olika profiler som erbjuder ett brett utbud av utbildningar. Här finns bland annat Sveriges enda spetsutbildning i ekonomi och den enda cirkusutbildningen, och det är inte längre brist på elever.

Varför har du valt ett gymnasium i Botkyrka?

gymnasium.

Åsa Johansson, Järna, räddningstjänst, Tullinge gymnasium: – Jag ville komma bort från min invanda miljö och träffa nya människor. Sen var jag här på öppet hus och tyckte att det verkade bra. Jag trivs och det är jätteroligt att kombinera teorin med praktiska övningar. Bäst är när vi är på brandstationen. Vi har testat värmebelastning, isvaksräddning och klippt upp bilvrak. Jag har valt helt rätt favoritämne.

Mattias Nuay, Södertälje, finansiell ekonomi, Tumba gymnasium: – Jag valde Tumba för att man läser mycket mer ekonomi här än på gymnasierna där jag bor. Det är viktigt för mig eftersom det är mitt Oliwer Klingström Kjellgren, Rönninge, uniformsprogrammet, S:t Botvids gymnasium: problem. – För att jag var på öppet hus när jag skulle välja program och jag blev så bra bemött av alla här på S:t Botvid. Jag trivs jättebra på uniformsprogrammet och tycker inte att resvägen hit på 40 minuter är något 10

pejL 4.2010

Snart dags att söka grundskola

Har du barn som

ska börja i förskole klass, eller ska byta grundskola inom Botkyrka hösten 2011? Då är det snart dags att ansöka om plats för ditt barn.

Du väljer skola genom att logga in på e-tjänsten www.botkyrka.se/skolvalet mellan den 17 januari och den 7 februari. Eftersom inga barn automatiskt får plats i en skola som ligger närmast hemmet måste valet göras för alla barn.

Skaffa e-legitimation redan nu Alla vårdnadshavare som har barn boende i Botkyrka kommer att få information hemskickad om skolvalet i god tid. Redan nu kan du skaffa e-legitimation för att logga in på e-tjänsten och informera dig om de skolor du och ditt barn är intresserade av. Många skolor har även öppet hus eller informationsmöten mellan december och februari.

På www.botkyrka.se finns mer information om hur skolvalet går till och vilka regler som gäller vid skolplacering.

Fem nya spetsutbildningar till Botkyrka

Skolverket har beslutat om att fem nya riksrekryterande utbildningar ska finnas i kommunens gymnasieskolor.

I

konkurrens med

över 500 ansökningar från gymnasieskolor i hela Sverige får Botkyrka kommun rätten att anordna fem nya riksrekryterande program från och med hösten 2011.

På Tumba gymnasium startar: Industritekniska programmet, produkt och maskinteknik med profilen grafisk medieproduktion, estetiska programmet – inriktning animation, foto, ljud, film/tv samt handboll och innebandy.

S:t Bovids gymnasium anordnar estetiska programmet med inriktning nycirkus. – Att flera av länets finaste gymnasieutbildningar inom de ekonomiska och estetiska programmen samlas i Botkyrka är en konsekvens av kommunens profilering inom entreprenörskap och upplevelseindustrin, säger gymnasiechefen Alf Solander.

kort

Minns du proggen, V-jeansen och afghanpälsen?

Det frågar sig Reunion Botkyrka och bjuder in till en musikalisk nostalgitripp genom tidigt 70-tal. Den 11 december blir det Reunionfest i Segersjö folkets hus i Tumba.

I

sann reunion Botkyrka

-anda kommer scenen att befolkas av Botkyrkamusiker. Det blir både gamla och nya bandkonstellationer och för dig som gillade att rocka loss till Deep purple Creedence, och Bowie är det här en kväll du inte får missa. Reunion Botkyrka är en ideell förening som bildades 2008 av ett gäng entusiastiska Botkyrkamusiker, samt några andra driftiga personer. Efter den stora succéfesten i Hågelbyparken så har föreningen arrangerat en Beatles-fest i Segersjö folkets hus, och nu i december, alltså en fest med tidigt 70-tal som tema. – Just nu jobbar vi för fullt för att få möjlighet att göra en musikfest på Hågelby nästa år. Antingen under våren eller hösten, säger Kenta Hedlööf, ordförande i Reunion Botkyrka.

Pejl lovar att återkomma med mer information om kommande Reunionevent.

Mer information om festen hittar du på www.reunionbotkyrka.se

pejl 4.2010

11

ALBY

EN DEL aV Botkyrka

information från områdEsgruPPEn i alBy

Starka positiva krafter i alby

På ett möte i Grindtorpsskolan i oktober var det många som kom för att visa sitt engagemang för samhällsklimatet i Alby. Lärare, föräldrar med små barn, ungdomar, fritidsledare, polisen, socialarbetare – och så Förortsakademikerna – alla med vilja att vända utvecklingen och skapa ett tryggare Alby.

att sammanhållning och

oktober.

Beyron Ahxner.

gemensamma ansträngningar har betydelse visade sig flera gånger under trygghetsmötet i – Det finns ett starkt samband mellan grannsamverkan och färre inbrott, sade kommunens trygghetssamordnare – Jag vill få information om vad jag kan göra. Jag har bott här i 35 år men vet ändå för lite. Tala om för mig hur jag kan ge unga tjejer stöd så ska jag gå ut och göra det, sade en kvinna.

En pappa uppmanade alla föräldrar att visa sig ute bland sina ungdomar.

– Ta ansvar mammor och pappor. Om vi hjälper varandra, då går det bra i Botkyrka.

En ung man utannonserade två manifestationer för mångfald. – Det är dags att sluta skylla på saker och ta steget och förändra det här, sade 21-årige Osman.

– Vi vill visa att vi finns, vad det blivit av oss. Vi använder helt enkelt förebildsmodellen, sade Amanias Abraha när han presenterade föreningen Förortsakademiker. Här intill kan du läsa en kortare intervju med förenings medlemmarna.

Albybornas eget gjorda konstverk – en solklocka av mosaik.

albyparken upprustad, upplyst och utsmyckad

Det vackra mosaikkonstverket som gjorts av Albyborna själva avtäcktes i november när parken återinvigdes. Det var en grupp tjejer som jobbat ihop med kommunens landskapsarkitekt som kom på idén med att göra ett konstverk. Det ska fungera lite som ett avtryck, som ett bevis för att tjejerna varit där och hjälpt till. Idén med mosaik gjorde det lättare att bjuda in fler Albybor att vara med och skapa ett konstverk tillsammans.

”Vi vill vara goda förebilder”

En grupp unga Albybor, med stark tro på framtiden, har bildat föreningen Förortsakademiker. De använder sina egna livsval som medel för att visa andra unga att det går att välja den goda vägen. Och att utbildning gör skillnad.

Vad har fått er att starta föreningen Förortsakademiker?

– Vi har ju märkt en hel del för ändringar i Alby, jämfört med när vi var yngre. Vi känner att utvecklingen går åt fel håll bland ungdomarna. Speciellt med det upptrappade våldet som skett på senare tid. Vi vill motarbeta att sådana incidenter inträffar och vi vill bidra till en förändring. Det ser vi som en skyldighet gentemot samhället. Vad är det ni kan göra?

– Vi anser att vi i föreningen har en kompetens som vi vill sprida vidare till ungdomarna och vi vill agera som förebilder. Eftersom vi känner till förortskulturen och är uppväxta här så är det lättare för oss att identifiera problemen i Alby för att sedan kunna lösa dem. Från vänster: Jamal, Lorens, Idris, Linnart, Adelin och Sham är några av medlemmarna i föreningen Förortsakademiker.

Har ni kommit igång med något konkret så här långt?

– Vi är i vår startfas, det är mycket vi vill uppnå och det kommer kräva hårt arbete och mycket satsningar. Vi har varit i diskussioner med skolor, fritidsgårdar och andra föreningar. Vi planerar bland annat att starta läxhjälp och studiecirklar. Är ni alla fem gamla vänner eller hur känner ni varandra?

– Ja vi har känt varandra sen vi gick i grundskolan. Många av oss har studerat på samma högskola. Men var är tjejerna?

– Vi har ett antal kvinnliga medlemmar och givetvis är vår förening öppen för alla oavsett kön, etnicitet, religiös bakgrund och så vidare. Hur tror ni att Alby kan utvecklas i framtiden?

– Alby är vårt hem, vår hemmaplan. Det finns mycket potential i området och hos invånarna. Alby är en förort med mycket kärlek och sammanhållningen är stark. Tyvärr, känner många, speciellt ungdomar utanförskap. Det kan göra att de isolerar sig och ser det som en omöjlighet att vara en del av samhället. Vi tror att det finns stor potential bland Albys ungdomar, vår uppgift är att framhäva detta och låta ungdomarna förstå att det inte är omöjligt att kunna studera vidare, få ett bra jobb, satsa på höga mål och vara karriärinriktad. Vi vill erbjuda ett alternativt synsätt på livet än det romantiserade gänglivet som många tyvärr tror på idag. Text: Marianne Lundgren 12

pejL 3.2010

FITTJA

EN DEL aV Botkyrka

information från områdEsgruPPEn i fittja

– Jag vill använda min erfarenhet till att hjälpa nyanlända flyktingar att snabbare integrera sig i svenska samhället.

Awes A. Osman har utkommit med sin debutroman Den skinnlösa geten i Somalia.

Skriver för att förändra världen

”Den skinnlösa geten i Somalia” är titeln på författaren Awes Osmans debutbok. Titeln syftar på en somalisk saga som vill lära ut att konstiga saker bara upplevs som konstiga i några dagar. Sedan vänjer sig blicken.

J

kärlek.

ag drömmer om

att bryta bilden av vad man ser när man tittar på en okänd person, säger Awes när Pejl frågar honom om varför han skrivit boken Den skinnlösa geten i Somalia.

– Jag vill skriva om kultur, politik och Boken är en fiktiv kärlekshistoria men handlar enligt Awes om något som ständigt händer omkring oss. Huvudpersonen i boken, somaliska Omar träffar den indiska Sunita som kommer från den högsta kasten i Indien och samhället hon kommer ifrån är inte vana vid afrikaner.

– Jag vill utnyttja den påhittade historien för att får läsarna att förändras och förstå vad livet är, säger Awes. Awes är född i Somalia. Under sex år studerade han i Indien och ville sen åka tillbaka till Somalia för att arbeta. När han insåg att han inte kunde leva där på grund av det ”politiska kaoset” flydde han till Sverige. Debutboken skrev han först på engelska och fick den sen översatt till svenska. Han vill gärna skriva mer, han har redan utkast till en ny bok och filar på ett förslag för SVT om hur tv kan bli bättre på att göra program som vänder sig till invandrare. – Men just nu har jag svårt att få tid med skrivandet eftersom jag bor i Fittja och arbetar i Nyköping. Awes A. Osmans debutroman finns nu på svenska och ges ut av förlaget Axplock.

Bor: Fittja Text och foto: Marianne Lundgren Namn: Awes A. Osman Arbetar: Samhällsvägledare Tycker om hemorten Fittja: Jag hinner inte uppleva Fittja så mycket men på mina tre år här har jag bara träffat hjälpsamma människor. Sen tror jag ungdomarna behöver mer aktiviteter.

”Vi vuxna står för tryggheten”

Hur skapar vi ett lugnare och tryggare Fittja för våra barn och ungdomar?

För att ta reda på det arrangerade områdesgruppen i oktober ett öppet möte för allmänheten som handlade om trygghet för barn och ungdomar.

D

e skottlossningar som

har varit under året har skapat oro och frågor bland många. Det öppna mötet i oktober blev en möjlighet för Fittjas vuxna att träffas och diskutera hur man skapar en trygg och berikande miljö för våra barn och ungdomar.

– Vi vill få en uppfattning av läget och stämningen i området just nu och samtidigt ge de vuxna en chans att prata om sin roll i samhället. Vad de kan göra för att våra unga ska växa och förverkliga sina drömmar, säger områdesutvecklare Parvaneh Sharafi. Kvällen inleddes med en presentation av de riskfaktorer som finns i dagens samhälle och det arbete som görs av socialtjänsten, polis, fritidsgårdar och skolan för att minska riskerna och öka tryggheten. De trettio deltagarna delades sedan upp i smågrupper för att diskutera hur de kan ha en aktivare roll i trygghetsskapandet. Några av tankarna och förslagen som kom under kvällen var: • Föräldrarna har ett behov av att träffas med jämna mellanrum för att utbyta information och erfarenhet kring olika tema.

• Engagera sig i nattvandring.

• Bättre relation mellan föräldrar och skolan.

• Föräldrar och vuxna bör ge ungdomarna mer ansvar. Till exempel motivera till att ta extrajobb.

• Få ut fler kvinnor i området. Ungdomarna har respekt för kvinnor (mammor, farmödrar .etc).

• Gemenskap. Arenor som är öppna för allmänheten. Fler aktiviteter för barn och ungdomar, till exempel en kör där även föräldrar kan delta.

• Utbildning för föräldrar kring förebyggande insatser.

• Involvera föreningslivet i trygghetsarbetet.

Områdesgruppen sammanställer alla förslag och ordnar fler liknande möten för att se vad medborgarna vill gå vidare med. Vill du veta mer eller om du vill göra något för ett tryggare Fittja kan du kontakta [email protected] tel. 08-530 623 51.

Du har väl inte missat…

… att Fittjabadet har öppnat igen efter en omfattande renovering av bassängen.

På www.botkyrka.se hittar du öppettiderna för badet.

pejl 4.2010

13

HALLUNDA-NORSBORG

information från områdEsgruPPEn i Hallunda-norsBorg

EN DEL aV Botkyrka

Föreningscenter i Norsborg kan bli verklighet

Den nya konstgräsplanen utanför Musikhuset vid Kärsbyskolan är redan populär bland ungdomarna. Blomman i mitten ska signalera att planen både är för killar och tjejer.

Snart står den nya aktivitets- parken klar

Medborgarna har fått rösta om vad den nya aktivitetsparken i Hallunda-Norsborg ska innehålla. Snart finns hängmattor med mysbelysning och ett stort klätternät på plats.

Den nya aktivitetsparken

förskolan Gullvivan.

ligger centralt i Hallunda-Norsborg vid – Många passerar den när man går från centrum. Det är meningen att det ska vara en spontanidrottsplats, man går förbi och så ska man göra en aktivitet och röra sig lite, säger Nina Carlsson, landskapsingenjör som varit med och tagit fram förslag på aktiviteter.

Alla medborgare över 10 år fick möjlighet att rösta mellan två alternativ på vad aktivitetsparken skulle innehålla. Det är första gången ett rådslag hålls i området. Foto: Marianne Lundgren – Det fungerade bra, men det var lite kort om tid, säger Bengt Eliasson, utvecklingsledare. Det hade varit bra om ungdomarna själva hade fått vara med och utforma alternativen, säger han.

En enkät i samband med omröst ningen visade att rådslaget var upp skattat. Av de 184 som svarade tyckte 80 procent att det var bra att få vara med och påverka hur parken skulle bli och 71 procent att det var ett bra sätt att påverka kommunens beslut. Totalt deltog 888 personer i omröstningen.

Det förslag som röstades fram innehåller hängmattor för avkoppling med mysbelysning under kvällstid, ett stort klätternät och lejon som sprutar vatten. Parken kommer att vara i fullt bruk i vår, men både klätternätet och hängmattorna kommer snart att vara på plats och kan användas. Kopplat till rådslaget om en aktivitetspark skapades också en konstgräsplan för fotboll och basket vid Kärsbyskolan. Planen har belysning och används redan flitigt till sent in på kvällarna.

Text: Maria Henderson Lokalen på Odens väg 17 kan bli ett nytt hem för föreningarna i Hallunda Norsborg. Om allt går i lås kan ett bildnings- och bocenter öppna i februari.

Sedan Föreningsrådets lokal

nära.

på Brages väg brann ner i somras har ett tiotal föreningarna i Hallunda-Norsborg varit hemlösa. Men nu kan en lösning vara Botkyrkabyggen har nämligen en ledig lokal i Norsborg som blir ledig efter årsskiftet och skulle kunna utvecklas till ett föreningscenter för studiecirklar, kurser och möten.

– Vår målsättning är en gemensam lokal för alla föreningar och hyresgäster i området. Ju mer människor kan engagera sig i sitt boende och sitt närområde, desto bättre mår människor och desto mindre slitage på fastigheter, säger Björn Schenholm-Ristborg på Botkyrkabyggen. Hyresgästföreningen har tillsammans med Botkyrkabyggen diskuterat med eventuella aktörer som kan ansvara för driften.

– Väl skött så innebär ett bocenter att det blir en ökad aktivitet och förhopp ningsvis ett ökat engagemang bland hyresgästerna i området. Men det här får inte ersätta övriga hyresgäst-lokaler som finns i området, säger Janne Karlsson, verksamhetsutvecklare Hyresgästföreningen.

ABF Botkyrka - Salem är beredda att gå in med en samordnare i projektet och förhandlar just nu med Botkyrkabyggen om finansiering av lokalen. – Vi är alltid intresserade av att kunna erbjuda olika former av folkbildning och vi tror att det finns många människor i Norsborg och Hallunda som har ett behov av att träffas och att lära sig något nytt i olika studiecirklar, säger Michael Bodell, studieförbundschef ABF Botkyrka - Salem.

Björn Schenholm-Ristborg på Botkyrkabyggen hoppas att lokalen kan vara tillgänglig för föreningarna i början av februari.

Text: Maria Henderson 14

pejL 4.2010

TULLINGE

EN DEL aV Botkyrka

information från områdEsgruPPEn i tullingE

Eleverna lät hallowenrocken pumpa - när aulan firades

Sköna skrämmande toner, snygg dekor, skum belysning och pumpande rock drog igång firandet av Falkbergsskolans nyrenoverade aula. Publiken som slog sig ner i de röda omklädda biofåtöjerna bjöds på en rockig föreställning av sina skolkompisar.

aulan i Falkbergsskolan

har inte bara fått en rejäl uppfräschning, scenen har byggts ut, ny ljud- och ljusanläggning har köpts in och skolan har investerat i en filmkamera så att eleverna kan dokumentera sina uppträdanden.

– Vi är stolta över den fina aulan och vi hoppas att eleverna känner att vi gjort det här för deras skull, sade rektor Susanne Englund, strax innan halloweenrocken dunkade igång. Vi har många elever som väljer musik och teater som elevens val. Ombyggnaden och den nya tekniken ger ännu fler elever den möjligheten och de får chans att prova på filmning, ljud- och ljusteknik och att arrangera musikaler och teater uppsättningar. Trots den tidiga morgonen och det faktum att höstsolen sken över Falk bergskolan, steg halloweenstämningen med varje framträdande. Scenen befolkades av zombier, blodtörstiga Den utbyggda scenen ger bättre förutsättningar för framträdanden. Upprustningen har finansierats av Tullinge områdesgrupp tillsammans med skolan. Här är det Halloween Rock som gäller. vampyrer blandat med skönsång, läckra dansnummer och som sagt, rockmusiken pumpade ut ur gitarrer, basar och trummor. Så firade Falkbergsskolan sin nya fina aula!

Text och foto: Marianne Lundgren

Hamringe får strandpark

H

amringe dagvattendamm

ska rustas upp för att bli ett rekreations- och parkområde. Under ett samråd i oktober träffades medborgare och tjänstemän från kommunen för att diskutera och ta fram idéer för en framtida strandpark. Vattnet i Tullingesjön har blivit betydligt renare sedan dagvatten anläggningarna Hamringe och Maden kom till för cirka 15 år sedan.

En fråga som kom upp när kommunen hade samråd med medborgare om att anlägga en strandpark i Hamringe var; är det verkligen vettigt att göra en strand park där det nu är en vattenrenings anläggning? Vi skickar frågan vidare till John Staberg, VA-chef i Botkyrka kommun.

– En sån här anläggning är till för att rena dagvatten från bebyggelsen. Vattnet luktar inte och själva anläggningen ska ses som en landskapspark men också en vacker entré till där man bor. Det har förekommit lukt från anläggningen men det visade sig vara ett trasigt rör som vi nu har åtgärdat. Under samrådet kom det fram en stor mängd önskemål och idéer. Vissa önskemål som ligger utanför projektet strandparken kommer att skickas vidare till andra i kommunen. Det utlovade de närvarande tjänstemännen. Bland annat handlar det om förbättring av cykelstråken och trafiksäkerheten. Några av idéerna från samrådet; tillgängligt för cyklister och promenerande, skyltar som informerar om djurliv och historia, bra belysning och konst som relaterar till vatten.

röster från samrådet anna Liljedahl, Hamringe

– Visst är det en bra tanke att de som inte bor direkt vid vattnet ska kunna ta sig ner dit men är det inte viktigare att lägga pengarna på att göra en ordentlig trottoar på Hamringevägen? Och sträckan från Hamringe till Strandcaféet behöver belysning. Det är becksvart där.

Charlotte Björling, Hamringe

– Det är roligt när man vill utnyttja en plats till något fint. Det är skräpigt här idag med bilar och intill båtklubben. Det blir ett uppsving för oss som bor här om strandparken blir fin.

anders thorén, tullinge

– Jag tycker att det är bra med den här typen av möten där man får vara med och tycka till i ett tidigt skede och får insikt i kommunens planläggning. Sen kan man alltid fundera över var vi ska satsa pengarna. Ordförklaring: Dagvatten - regnvatten som kommer från vägar, industrier, parkeringar och liknande.

Är du engagerad i äldrefrågor och över 60 år?

Vi träffas tisdagen den 25 januari mellan kl 14.00-16.00, på medborgarkontoret på Tullinge Torg (under pizzerian). Välkommen! Frågor? Ring tel 08-530 611 91.

Gå med i Tullinge äldreråd.

pejl 4.2010

15

TUMBA/GRÖDINGE

information från områdEsgruPPEn i tumBa/grödingE

EN DEL aV Botkyrka

Nu öppnar nya Malmsjö skola

– kommunens största skolsatsning någonsin

Malmsjö skola i Grödinge invigs med pompa och ståt den 19 februari 2011 efter om- och nybyggnationen som pågått sedan hösten 2009.

N

ya Malmsjö skola

är kommunens hittills största skolinvestering och kommer att vara en F-9-skola med plats för minst 700 barn. Skolan och förskolan har byggts miljömedvetet enligt kommunens klimatstrategi med energisnåla lokaler och material med miljökrav. Bland annat har taken fått solceller som fångar upp solenergi. Till skolan hör även en ny fullskalig sporthall som även kommer att kunna användas av föreningslivet. Inriktningen i skolan blir miljö- och naturvetenskaplig.

Om- och tillbyggnationen av Malmsjö skola har kostat 248 miljoner kronor, vilket är under den beräknade kostnaden.

Foto: Susanne Levi

Lek och rekreation i tunaparken

Den nya Tunaparken, som ska ligga mellan förskolan Tunnlandsgården och gymnasiet, kommer att stå klar nästa år.

P

arkens innehåll och

använd ningsområden har bestämts under dialogmöten mellan Tunaborna och kommunen. Därefter har tre arkitektkontor tävlat om utformningen och när denna tidning kommer ut har det vinnande förslaget just presenterats (se www.botkyrka.se). Parken är till för alla åldrar och kommer att ge möjlighet till spontant idrottande, lek och rekreation. Några som varit mycket engagerade i parken är den nystartade skateklubben Sub Surfers Tumba. Klubben består av cirka 15 skateande ungdomar som varit pådrivande för att få en skateanläggning i Tuna. Skateanläggningen blir nu verklighet och den kommer att placeras i Tunaparken. Utformningen görs av en en skateparksdesigner utifrån Tunaungdomarnas idéer och önskemål.

Byggstarten av Tunaparken beräknas till försommaren 2011 för att sedan stå klar på senhösten. Om du vill komma i kontakt med Sub Surfers Tumba, gå in på www.subsurfers.se

De tre arkitektkontoren som tävlat kring utformningen av Tunaparken var: Grontmij Landskapsarkitekter, Andersson Jönsson Landskapsarkitekter och Mandaworks.

TUNAPARKEN 16

pejL 4.2010

Många idéer om god hälsa

Under årets sista dialogforum bjöds Grödingeborna in för att diskutera hälsa. temat på kvällen var ”att vara frisk och må bra i Grödinge”.

Kommunens folkhälsosamordnare, Elisabeth Skoog Garås, gav tips om var man kan hitta bra information om hälsa på Internet.

N

är Grödingebor samlades

för att diskutera vad de behöver för att ha en god hälsa och må bra i Grödinge blev det livliga diskussioner. Gemensamt för de flesta var att de vill ha nära tillgång till naturen, möjlighet till motion, både ute och inomhus, bra träffpunkter och närsjukvård. – Att återinföra närsjukvård är aktuellt eftersom vi är så pass många äldre här i Grödinge, sade en man. Möjlighet att kunna bo kvar i sitt område när man blir riktigt gammal diskuterades också.

Det kom upp förslag om att bygga ett höghus i centrum med ettor och tvåor för både unga och gamla. Ett sådant hus skulle kunna ha en samlingslokal för större grupper, ett gym och kanske en bassäng på bottenplanet för både boende och skolklasser. Det hördes också röster om att biblioteket ska få finnas kvar och att det finns ett bra elljusspår men ingen upplyst väg fram till spåret.

– Man vill ju kunna gå till spåret och inte behöva ta bilen, tyckte någon.

Alla förslag och idéer som samlades in under kvällen kommer att tas tillvara på olika sätt.

– Många av önskemålen för vi vidare till kommunen, vissa ser vi till att föreningar och studieförbund får titta på, sade dialogforums ordförande Birgitta Mörk, när hon tackade alla för en givande kväll. Text och foto: Marianne Lundgren Det blev livliga diskussioner under årets sista dialogfo rum som hölls i Vårstakyrkan.

Drive-in idrotten - nu i idrottshuset

Du som är mellan 13 och 20 år

är hjärtligt välkommen till drive-in-idrott i Idrottshuset i Tumba. Varje fredag och lördag kväll mellan klockan 20 och 22.30 är drive-in-idrotten igång. Det enda du behöver ta med dig är ett par inomhusskor med vit sula så att det inte blir fula märken på golvet. Förra terminens drive-in-idrott som hölls i Storvretshallen blev en succé. Under de totalt 36 träffarna kom det i snitt 54 ungdomar per kväll. – Jag vill rikta ett stort tack till alla trevliga ungdomar, men också nattvandrare, trevliga poliser, Korpen, vaktmästare och alla andra som hjälpt till att göra dessa kvällar till en lyckad verksamhet, säger Leo Daamgaard, som är drivkraften bakom drive-in-idrotten. Välkommen alltså till Idrottshuset Tumba, B-hallen. Tumba Station Xcenter Hamra Gård Alfa Laval Hudingevägen Åvägen Tumbaån Hamringe Industriområde Tumbasjön Hamringev.

Caféet

Sugen på en helgpromenad?

Då kan vi tipsa dig om

att promenera längs Åvägen till Hamringe. Innan du kommer fram till Hamringevägen går du en naturskön sträcka på cirka 2,5 kilometer längs Tumbaån. Väl framme i Hamringe kan du njuta av sjöluften från Tullingesjön och om du vill vila benen innan du vänder hem igen är det bara att slinka in på Café Kajkanten. Caféet ligger inhyst i Alfa Lavals gamla laboratorium.

Läs mer om Hamringe

och planerna för en ny strandpark på Tullinges områdessida.

pejl 4.2010

17

kaLENDarIUM

ÖVRIGT Författarbesök - Susanna Alakoski Datum: 7 december Tid: 18.30-20.00

Författaren Susanna Alakoski berättar om sitt författarskap och sina omtalade romaner ”Svinalängorna” och ”Håpas du trifs bra i fengelset”. Plats: Tumba bibliotek. Pris: Gratis. Begränsat antal platser. Anmäl dig på ditt bibliotek eller till [email protected]

Winter Games. Ta med dina kompisar till Stockholmsmässan. Här har du möjlighet att prova på massor av roliga, spännande och åldersanpassade aktiviteter.

Pris: 40 kr/dag. Föranmälan på Du kan testa golf, amerikansk fotboll, cykling, cheerleading, skate, BMX och dart. Vi har ett stort antal idrotter representerade, men vi erbjuder även data- och TV-spel och flera andra aktiviteter. Plats: Stockholmsmässan. www.wintergames.se eller köp biljett i dörren på Stockholmsmässan.

Arr: Botkyrka kommun i samarbete med Stockholm Winter Games.

Julfest på Tumba bruksmuseum Datum: 11 december Tid: 11.00-16.00 Kom och träffa tomten! Prova om det nappar i fiskdammen eller tillverka smällkarameller i vår smällkaramellsfabrik. Visning av hand papperstillverkning hela dagen. Korvgrillning på gården och i caféet serveras jultallrik. Plats: Tumba bruksmuseum, www.tumbabruksmuseum.se Pris: Gratis.

Jullovsöppet på Tumba bruksmuseum Datum: 4-9 januari Tid: 11.00-16.00

Under jullovet håller Tumba bruksmuseum öppet i mellandagarna. Visning av hand papperstillverkningen kl. 12.00 varje dag. Alla utställningar öppna. Butik och café. Plats: Tumba bruksmuseum, www.tumbabruksmuseum.se, 08-519 553 46.

Pris: Gratis.

Dekorera pepparkakor Datum: 11 & 12 december Tid: 11.00-16.00

Vår bagare dukar upp ett bord med roliga, enkla och lite annorlunda dekorationer. Låt fantasin flöda fritt och få med dig en snygg pepparkaka hem. Plats: Anna Giertz café i Hågelbyparken, www.hagelby.se Pris: 15 kr per kaka.

Kreativ onsdag i papprets tecken Datum: 26 & 27 december Tid: 09.30-12.30

Vi tillverkar vackra papper i en kreativ workshop som passar alla åldrar. De papper vi gör kan till exempel användas för kalli- grafi och akvarellmålning. Eller så kan du forma vackra ark med hjälp av blommor och blad. Unikt tillfälle att prova på ett gammalt hantverk i glada vänners lag. Plats: Tumba bruksmuseum. Pris: 225 kr/person inklusive material, kaffe och smörgås. Anmäl dig till Tumba bruksmuseum, [email protected], 08-519 553 46 Julgransplundring på Tumba bruksmuseum Datum: 6 januari Tid: 12.00-13.30, 14.00-15.30

Kul för alla barn på Tumba bruks traditionella julgransplundring. Vi dansar kring granen, leker sånglekar och ser om det nappar i fiskdammen, kl. 12.00 och kl. 14.00. Plats: Tumba bruksmuseum, www.tumbabruksmuseum.se, 08-519 553 46 Pris: 40 kr för vuxna, 10 kr för barn. Förboka plats på telefon 08-519 553 46 eller via e-post [email protected] Megaloppis i Hallunda Datum: 29 januari Tid: 11.00-15.00

Massor med bord att tokfynda bland. Både försäljare och köpare välkomna! Plats: Hallunda Folkets hus, lokalen Valhall.

Pris: Gratis inträde. Sälj själv: 210 kr/bord, ring 08-437 697 74, [email protected] www.hallundaloppis.se

Jullovsöppet på Tumba bruksmuseum Datum: 28-30 december Tid: 11.00-16.00

Under jullovet håller Tumba bruksmuseum öppet i mellandagarna. Visning av hand-papperstillverkningen kl. 12.00. Alla utställningar öppna. Butik och café. Plats: Tumba bruksmuseum, www.tumbabruksmuseum.se, 08-519 553 46 Pris: Gratis.

Stockholm Winter Games Datum: 4-7 januari Tid: 10.00-19.00

Är du tjej eller kille mellan 10 och 18 år? I så fall bör du göra ett besök på Stockholm Smyckesverkstad Datum: 3 februari Tid: 17.00-19.00

Kom till KomTek och tillverka personliga smycken av olika material. Vi använder både pärlor och lite mer udda material så ditt smycke blir unikt! För dig som är 12-14 år. Under våren kommer teknikskolan KomTek att ha kortkurser i teknik och design på torsdagar. Vi kör olika teman på kurserna så håll utkik på vår hemsida! Plats: KomTek, Xenter, Tumba. Pris: Gratis. Föranmälan per e-post eller telefon senast den 2 februari 2011. www.komtekbotkyrka.se, 08-530 620 20, [email protected]

MuSIK Love Revy Datum: 31 december kl. 15.00-18.00, 8 januari kl. 15.00-18.00, 15 januari kl. 15.00-18.00, 21 januari kl. 19.30-22.00, 22 januari kl. 15.00-18.00, 28 januari kl. 19.30-22.30, 29 januari kl. 15.00-18.00 samt 19.00-22.00, 5 februari kl. 15.00 18.00, 6 februari kl. 15.00-16.00, 12 och 13 februari kl. 15.00-18.00

Teaterklubben Repliken presenterar traditionsenligt nyårsrevyn i Tumba; Love Revy 2011.

Årets nyhet är att du kan börja med att äta en revybuffé. Föreställningen innehåller kända och okända karaktärer, en blandning mellan sång, dans och sketch. www.botkyrkarevyn.se Plats: Tumbascenen, [email protected], 077-170 70 70 Pris: 180 kr, barn 90 kr. Revy och buffé 380 kr. Boka på www.ticnet.se

Opera - Verdi Datum: 11 december Tid: 18.30-23.15 Direktsänd opera i bästa HD-kvalitet från Metropolitan i New York. Plats: Folkets Hus Hallunda, www.hallundafolketshus.se

Pris: 200 kr.

Luciakonsert - Lux Voces och barnkörerna Datum: 12 december Tid: 16.00-17.30 En stämningsfull konsert med stora och små lucior och stjärngossar. Lux Voces och barnkörerna under ledning av Elisabeth Haag och Robert Jenderman. Eva Odhner, andakt. Plats: Ljusets kyrka. Vid frågor ring 08-506 875 00 eller mejla till botkyrka.

[email protected]

Luciakonsert Datum: 12 december Tid: 18.00-19.30 En speciell känsla infinner sig då barnröster blandas med vuxnas. Välkommen till en konsert med lucior och stjärngossar i alla storlekar. Ängskyrkans alla körer sjunger traditionella och nya sånger med lucia- och adventskänsla. Plats: Ängskyrkan Pris: Gratis. Julkonsert - Barbara Hendricks Datum: 18 december Tid: 19.00-21.00

Livesändning i HD-kvalitet från konsert i Engelbrektskyrkan i Stockholm.

Plats: Hallunda Folkets Hus, www.hallundafolketshus.se Pris: 200 kr, PRO/SPF medlem 180 kr.

18

pejL 4.2010

De vackraste julsångerna på finska Datum: 19 december Tid: 14.00-16.30

Tillsammans sjunger vi än en gång alla de vackra julsångerna. En tradition som både smakar och doftar jul. Allsång med finska kyrkokören, Inga Simola och Sakari Marttinen Plats: Ljusets kyrka Pris: Gratis. Julkonsert - Tullinge Kammarkör Datum: 26 december Tid: 18.00-19.30

Älskade julsånger från förr och nu. Tullinge Kammarkör. Plats: Tullinge kyrka Pris: Gratis. Finskspråkig musikmässa med lunch Datum: 1 januari Tid: 14.00-16.00

Musikmässa med möjlighet att stödja barnhemmet New Hope i Etiopien. Efter mässan erbjuds lunch där alla intäkter går till barnhemmet. Plats: Ljusets kyrka.

För mer information om evenemanget kontakta Svenska kyrkan, 08-506 875 00, [email protected]

Opera - Puccini Datum: 8 januari Tid: 19.00-22.00

Direktsänd opera i bästa HD-kvalitet från Metropolitan i New York. Puccinis vilda västern-opera hade världspremiär 1910 på just Metropolitan-operan. Plats: Folkets Hus Hallunda, www.hallundafolketshus.se, 08-531 996 40. Pris: 200 kr.

Spelmansstämma Datum: 12 februari Tid: 13.00-22.00 Slagsta Gilles vinterstämma. Lyssna på musik, spela själv eller dansa. Plats: Folkets Hus Hallunda. Arr: Slagsta Gille, www.slagsta.nu Opera - Gluck Datum: 26 februari Tid: 19.00-22.00

Direktsänd opera i bästa HD-kvalitet från Metropolitan i New York. Glucks lyriska tragedi bygger på ett av Euripides skådespel, och uruppfördes 1779. Den blev en stor framgång, och kom att utgöra syntesen av och en höjdpunkt i Glucks kompositörsgärning.

Plats: Folkets Hus Hallunda, www.hallundafolketshus.se, 08-531 996 40. Pris: 200 kr.

Musikcafé Datum: 5 mars Tid: 14.00-16.00 Slagsta Gille sjunger och spelar medan du dricker kaffe och äter gott bröd. Plats: Grindstugan Slagsta, www.slagsta.nu

Arr: Slagsta Gille, [email protected], www.slagsta.nu

SPORT Racketsport för barn Datum: 21 december Kom och spela badminton med dina kompisar under jullovet. Plats: Botkyrka rackethall, www.botkyrka.se/rackethallen Pris: 50 kr per bana i timmen (racket och bollar ingår). Priset gäller innan kl. 16.00.

Aikido - Japansk självförsvarskonst Datum: 24 januari Tid: 19.00-20.30

Kom och prova på aikido gratis två gånger under januari och februari, start vecka 4. Läs mer kring erbjudandet på www.hashidate.se. Aikido är en japansk självförsvarskonst som helt saknar tävlingsmomentet. Plats: Idrottshuset i Tumba. Pris: vuxna 550 kr, barn 450 kr per termin, www.hashidate.se, [email protected]

Racketsport för barn Datum: 28 februari Sportlovspriser för barn på Botkyrka Rackethall. Kom med din kompis och spela badminton under sportlovet. Plats: Botkyrka rackethall, www.botkyrka.se/rackethallen Pris: 50 kr per bana och timme (racket och bollar ingår). Priset gäller innan kl. 16.00.

Sportlovsöppet på Tumba bruksmuseum Datum: 1 mars - 4 mars Tid: 11.00-16.00

Under sportlovet håller museet extra öppet med aktiviteter för alla barn. Filmvisning kl. 13.00 (barn/ungdomsfilm). Roligt pappers pyssel för de minsta i pappersverkstan. Museum, butik och café. Plats: Tumba bruksmuseum, www.tumbabruksmuseum.

se, [email protected], 08-519 553 46 Pris: Gratis.

BIO Bio för personer med sviktande minne Datum: 10 december Tid: 13.00-14.00

Filmen ”Sommarminnen” riktar sig i första hand till dig som har ett sviktande minne. Filmen bjuder på vackra naturbilder i ett lugnt och behagligt tempo. Ett tempo som ger tid att minnas egna upplevelser. Filmen är fri från störande bakgrundsmusik och låter tittaren istället lyssna till humlesurr, fågelkvitter och jojk, men även till motor ljudet från en raggarbil och en gammal traktor. Plats: Tumbascenen Pris: Gratis.

CAFéBIO – HALLuNDA FOLKETS HuS Kom till Hallunda Folkets Hus och se filmerna som presenteras nedan. Plats: Folkets Hus Hallunda, www.hallundafolketshus.se, [email protected], 08-531 996 40 Pris: 65 kr.

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott Datum: 7 december Tid: 14.00 - 16.00 En italiensk familj på gränsen till sammanbrott är en bitterljuv dramatisk komedi om en italiensk familj som äger en pastafabrik i Apuilen.

Cornelis Datum: 18 januari Tid: 14.00-16.00

En film om en av våra största musiklegender.

I rymden finns inga känslor Datum: 1 februari Tid: 14.00-16-30 Svensk dramakomedi.

Hämnden Datum: 15 februari Tid: 14.00-16.00

Medverkande: Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm.

Änglagård Datum: 15 mars Tid: 14.00-16.00

Medverkande: Helena Bergström, Richard Wolff, Molly Nutley, Tord Petersson, Sven Wollter, Jakob Eklund, Maria Lundqvist. Regi: Colin Nutley.

Himlen är oskyldigt blå Datum: 1 mars Tid: 14.00-16.00 Medverkande: Bill Skarsgård, Peter Dalle, Josefin Ljungman, Björn Kjellman, Amanda Ooms Regi: Hannes Holm.

pejl 4.2010

19

Pralinteatern uppfyller drömmar

I teaterns värld är allt möjligt, brukar man säga. På Pralinteatern får Christina sin drömman, Björn får vara sin idol Elvis, Petter är Michael Jackson och Marie blir busschaufför – precis som pappa var.

F

rån början va

r det inte självklart för alla att vara med och spela teater. Arbetet på teatern är en insats enligt LSS, det vill säga, de personer som arbetar där har antingen en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada. Alla som ville fick prova och sedan bestämma sig. Även om man gjorde valet att vara med kunde klivet till scenen fortfarande vara långt.

Precis som på Glada Hudikteatern arbetar här utvecklingsstörda och ”normalstörda” sida vid sida. En tanke är dock att så mycket som möjligt ska göras av arbetstagarna själva. En av deltagarna, som mest varit åskådare första halvåret, klev en dag fram och deklarerade att ”ska jag vara med så får det bli med tuppkam och skinnjacka” – och så fick det bli. – När han fick det tog det fart, berättar Inger Erikson, enhetschef på daglig verksamhet i Hallunda och initiativtagare till teaterprojektet. Han är en av de mest framträdande nu och njuter av att ta plats. Det är inte svårt att förstå vad detta betyder för självkänslan, säger hon.

Föreställningen ”Det är bra att ha ett resmål” har deltagarna byggt upp tillsammans och alla har bidragit med delar av handlingen. Scenerna utspelar sig bland annat på ett plan på väg till Amerika och delar av denna scen har filmats då gruppen flög till Gotland. Bilderna projiceras på duk samtidigt som skådespelarna agerar på scenen. Dikt och verklighet vävs samman i detta drömspel.

Premiärföreställningen spelades upp för en stor publik på ett seminarium som hölls på Folkets hus i Hallunda i september. (Läs mer om seminariet här intill). Därefter har Pralinteatern gett fyra föreställningar på dagtid under hösten. ”Det är jättekul med teatern – men nu vill vi fortsätta med nästa pjäs”, säger en deltagare som tycker det kan bli tjatigt att spela samma pjäs många gånger.

Att teaterarbetet kommer att fortsätta är ett som är säkert. Nya idéer saknas inte!

Text och bild: Marianne Lundgren I Pralinteatern medverkar arbetstagare från Hallunda dagliga verksamhet. Deras drömmar har blivit en föreställning som fått namnet: ”Det är bra att ha ett resmål”.

Ordförklaring: LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

gruPPförsändElsE

Fakta

Hallunda Teaterprojekt drivs av daglig verksamhet i Hallunda i samarbete med FUB Botkyrka/Salem och med stöd av pengar från Arvsfonden. Projektmedlen ska användas för att studera metoder i arbetet med teater och personer med utvecklingsstörning. Ett led i detta var att bjuda in folk i branschen från hela landet och diskutera runt metodfrågor.

Seminariedagen som var den första i sitt slag i Sverige blev en succé. Över 100 personer från hela landet deltog. FoTo: ANA AviLov.

20

pejL 4.2010