mat_o_tomat_broschyr

Download Report

Transcript mat_o_tomat_broschyr

En kulinarisk resa fylld av tomater och inspiration

1

2

Felix, maten och tomaten

I Sverige äter vi nästan 10 kg tomater per per son och år. Att tomaten blivit en av våra mest älskade grönsaker är inte så konstigt. För visst är en färsk, solmogen tomat svår att motstå? Och lika god som den är att äta naturell, är den att äta till lagad. Tomaten har blivit en nästintill oumbärlig råvara i våra svenska kök. Den gör sig utmärkt i allt från sallader till soppor, gratänger, marmelader och till och med desserter. Det är inte bara den goda smaken och variationsmöjligheterna som gjort tomaten så populär. På senare år har forskarna också upptäckt att den innehåller flera viktiga näringsämnen.

Många tänker på ketchup när de hör ordet tomat. Och från ketchup är steget inte långt till Felix. Felix introducerade ketchup i Sverige redan 1956. Idag finns en mängd olika tomatprodukter under varumärket Felix, både nya varianter på ketchup och andra produkter som chilisås och tomatpuré. Följ med på en resa i tomaternas värld, från att de gjorde entré i Sverige, tills att de – trots ett visst motstånd – hamnade i topp över våra mest populära grönsaker. Du hittar också massor av recept med tomat, allt från lätt lagad tomatsås till festlig fiskgryta. Vi hoppas att du blir inspirerad att laga mer mat med tomat!

Herbert Felix grundade företaget Felix 1955.

Tomaten – en av våra mest populära grönsaker.

Tomat:

Solanum lycopersicum

3

Tomatens väg till våra magar och hjärtan

Man brukar säga att den moderna västerländ ska matlagningskonsten föddes för ungefär 350 år sedan. Då upptäcktes ”den nya världen” och kryddor som vanilj och kryddpeppar kom hit. Vi fick för första gången smaka delikates ser som kakao, kaffe, te och choklad. Det var också nu som tomaten presenterades sig för första gången. Vid den här tiden började vi ställa allt högre krav på maten och ville ha variation. Kryddor och smaksättningar blev ett sätt att förhöja och fram häva råvarornas egna smaker, inte dölja brister och dålig kvalitet. En självklarhet för oss idag, men en revolutionerande idé på den tiden.

TomaTens närmasTe släkTing är poTaTisen

Båda kommer ursprungligen från Sydamerika. Redan för 3 000 år sedan började aztekerna i Mexiko att odla tomater, men före 1500-talet var tomaten helt okänd i Europa. Hur den kom hit finns det olika teorier om. En säger att en spanjor tog tomaten med sig över Atlanten efter ett krig med aztekerna. Tomaten nämn des första gången i Sverige 1658, men det var knappast kärlek vid första ögonkasten när den vackra röda frukten nådde våra bredd grader. Tomaten tillhör nämligen solanum familjen, där flera giftiga växter ingår. Färgen väckte också misstänksamhet och särskilt barn varnades för att äta tomater. I början odlades den därför mest som prydnad. Det är först de senaste 50 åren som tomaten varit vanlig.

inTe bara röd och rund

De senaste åren har antalet färger, former och storlekar på tomaterna i grönsaksdisken vuxit rejält. Den klassiska röda tomaten är fortfarande vanligast, men den som vill ha lite omväxling behöver inte leta länge. Idag finns det gula, gröna, orange, randiga och svarta tomater. Päronformade, plommonformade och avlånga. Från stora bifftomater till små vinbärstomater. Och det är inte bara utsidan som varierar, även smakerna skiftar från milda och runda till syrliga och intensivt söta. Varför inte prova en gröngul Tiger nästa gång?

Förr trodde man att tomaten var ett så kallat afrodisiakum, ett medel som framkallar kärlek och lust. Den kallades därför Pomme d’amour som betyder ”kärleksäpple”.

Tips!

Tomater på kvist mognar inte samtidigt, även om de sitter på samma kvist. plocka efterhand som de mognar. låt gärna det gröna fästet sitta kvar på vanliga tomater, då håller de längre.

5

6

Färska TomaTer

Tomat- och chilikompott 4 pers

10 st körsbärstomater 1 st vitlöksklyfta 2 dl Felix Chilisås ½ dl hackad rödlök 2 msk mango chutney (kan uteslutas) saften av ¼ citron ½ tsk malen spiskummin 1 msk finhackad färsk koriander salt och peppar

gör så här:

Dela körsbärstomaterna. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Passar bra som kall sås till grillade kötträtter.

Tomat- och mozzarellakanapé

Körsbärstomater Minimozzarella Lufttorkad skinka Färsk basilika Pesto

gör så här:

Varva skivade körsbärstomater, skivad mozzarella och lufttorkad skinka och stick en cocktailpinne igenom. Toppa gärna med lite pesto och garnera med färsk basilika.

Salvia- och vitlöksbakade tomater

Plommontomater Färsk salvia Vitlök Olivolja Salt och peppar

gör så här:

Halvera plommontomaterna på längden och lägg på plåt med snittytan uppåt. Lägg ett salviablad och tunt skuren vitlök på varje tomat. Ringla lite olivolja över tomaterna och salta och peppra. Ställ in plåten med tomaterna nederst i ugnen på 100° C i ca 35 min.

Passar bra som tillbehör på buffén eller som garnityr till den fina middagen!

7

Tomatens goda egenskaper

8 Tomater är goda, nyttiga och en utmärkt ingre diens i matlagning. Det första svenska receptet på tillagning av tomater kom 1847. Tomatpuré på flaska importerades redan vid 1800-talets mitt och ketchupen uppfanns 1876.

Vi blir allt bättre på att ta tillvara tomatens goda egenskaper. Idag finns många bekväma pro dukter att välja på i butiken. Allt från passerade tomater till tomatpuréer med koncentrerad smak. Det finns också många ekologiska alter nativ. Det senaste tillskottet i butikshyllorna är passata – en tomatfond som länge varit populär i länderna kring Medelhavet. Smaken är mustig och så nära färska tomater man kan komma.

exTra nyTTigT med Tillagade TomaTer

Tomater innehåller lykopen, ett näringsämne som också ger tomaten dess röda färg. Lykopen är en så kallad antioxidant – ett ämne som skyddar kroppen och hjälper till att hålla oss friska. Studier har visat att upphettning vid framtagning av tomatprodukter inom livsmedelsindustrin gör det lättare för kroppen att ta till sig näringsämnet. Det innebär att en tomatsås eller ketchup i det avseendet till och med är nyttigare än färska tomater! Tomat produkter som du köper i butiken innehåller dessutom mer lykopen eftersom de består av tomater i mer eller mindre koncentrerad form. Förutom lykopen finns det också gott om vita min A och C, kalcium och kalium i tomater.

Vilka tomatprodukter du väljer beror på tycke och smak, och naturligtvis på vad du ska laga. Säkert är i alla fall att det blir enklare att laga till något gott om du har några flaskor och burkar på lager i skafferiet.

TomaTkunskap

svenska tomater finns i butikerna från april till november. de får ofta en bättre smak eftersom de plockas mogna.

9

10

Felix Passata

Passata är en tomatfond som smakar mycket av färsk tomat. Den har många användningsområden och fungerar som ett mer smak rikt alternativ till krossade och passerade tomater. Den är utmärkt som bas i soppor, grytor och pastasåser. För att framställa Passata värmebehandlar man tomaterna snabbt och skonsamt, så att skal försvinner men all smak och näring bevaras. Innehåller 100% tomater, inga tillsatser eller kryddor.

Finns i två varianter – Passata Rustica och Passata Ekologisk. Sötma

ja

Bas Syrlighet

ja

I maten Fyllighet

nej

Till maten 11

passaTa

Fisk- och skaldjursgryta

som t ex hälleflundra eller marulk.

500 g färska blåmusslor 100 g oskalade räkor 1 liter fiskbuljong 1 flaska Felix Passata 2 st morötter 1 fänkål 1 st gul lök ½ purjolök 1 st palsternacka ½ tsk timjan 1–2 st lagerblad 2 st vitlöksklyftor salt och peppar

4 pers

400 g vit benfri fisk. Använd gärna en fast fisksort

gör så här:

Hacka löken och skiva morötterna, fänkålen, purjo löken och palsternackan. Fräs grönsakerna i lite olja i en stor kastrull tillsammans med den grovt hackade vitlöken, utan att de får färg. Tillsätt passata, fiskbuljong, lagerblad och timjan. Sjud på svag värme i ca 10 minuter.

Skär fisken i mindre bitar och skrubba de färska musslorna. Lägg fiskbitarna i grytan. Späd med vatten om inte vätskan i kastrullen täcker fisken. Koka ett par minuter. Tillsätt skaldjuren ett par minuter innan servering. Om skaldjuren kokar för länge blir de sega. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna grytan med aioli och rostat bröd.

12

Tips!

Färska tomater och vin kommer inte så bra överens, men med tomater i tillagad form fungerar det ofta utmärkt. Tomaterna kan bidra med både sötma och syrlighet. ett bra tips är att låta smaken i drycken och maten mötas – sött till sött och syrligt till syrligt. även om det kan kännas knepigt att kom binera mat och dryck, så finns egentligen inga rätt och fel – bara invanda smaker och kombinationer. Våga prova dig fram!

13

14

passaTa

Tomatsås

1–2 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor 1–2 msk socker salt och peppar

4 pers

1 flaska Felix Passata olivolja till stekning

gör så här:

Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs både gul lök och vitlök i olivolja under ett par minuter utan att det får färg. Tillsätt passatan och låt såsen sjuda på svag värme i 5–10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

Servera tomatsåsen till pasta med parmesan, eller var för inte tillsammans med grillad fisk och en fräsch sallad.

Rosmarinbakat kycklingbröst med rostade bönor i tomatsås 4 pers

2–3 st kycklingbröst 2–3 kvistar färsk rosmarin 2 st vitlöksklyftor olivolja eller matolja till stekning salt och peppar Tomatsås (se föregående recept) 100 g haricot verts

gör så här:

Bryn kycklingbrösten i oljan på hög värme. Lägg kycklingbrösten i en ugnsfast form och gnid in dem med grovt hackad rosmarin och vitlök. Salta och peppra. Låt kycklingbrösten bakas färdiga i ugn på 150°C i ca 20 min. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt eller torka av dem med papper. Rosta bönorna i lite olja i en stekpanna på högsta värme tills de får fin färg. Sänk värmen på spisen och tillsätt tomatsåsen. Rör om och lägg över i en skål.

Servera kycklingbrösten och tomatbönorna tillsammans med färsk pasta och nyhyvlad parmesanost. Prova även att använda andra grönsaker som broccoli eller sparris.

TomaTkunskap Tomaten är egentligen ett bär och inte alls någon grönsak. att vi kallar den en grönsak beror helt enkelt på att vi använder den som en grönsak.

15

passaTa

16

Tomat- och grönsaksbleck 6 pers

1 st aubergine 2 st fänkål 2 st rödlökar 3 st paprikor, röd/grön/gul 1 st hel vitlök 1 st zucchini 5 st normalstora potatisar av fast sort 1 flaska Felix Passata olivolja salt och peppar färska örter till garnering

gör så här:

Skär grönsakerna i grova bitar. Skär potatisen i tunna skivor. Halvera vitlöken tvärsöver. Lägg grönsaker, potatis skivor och hela vitlöken på ett ugnsbleck och ringla oliv olja över. Salta, peppra och blanda om. Baka i ugnen i 20–30 minuter på 175°C eller tills grönsakerna blivit mjuka. Häll passatan över grönsakerna efter halva tiden och blanda om.

Lägg över grönsakerna på ett serveringsfat och strö lite färskriven parmesan över. Garnera med färska örter. Gott till både kött och kyckling!

Pizzadeg

25 g jäst ½ tsk salt 2 msk olivolja

2 pizzor

6–7 dl vetemjöl 1½–2 dl vatten (37°C)

gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olivolja, salt och hälften av mjölet och blanda till en smidig konsistens. Fortsätt med att tillsätta mjöl tills degen är smidig. Lägg över degen från bunken till mjölat bord och knåda tills den är blank och len. Låt degen jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Kavla sedan ut den och lägg på mjölad ugnsplåt. Toppa med dina favorittillbehör.

Prova att byta ut hälften av vetemjölet till fullkornsmjöl, eller smaksätt degen med torkade örtkryddor.

Pizzasås 4 pizzor

5 dl Passata ½ klyfta skalad och pressad vitlöksklyfta 1 tsk oregano 1 msk strösocker salt och peppar

gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaksätt med salt och peppar efter eget tycke. Platta ut pizzadegen och häll lite pizzasås på varje pizza. Fördela såsen i ett jämnt lager. Tillsätt sedan dina favorittillbehör och baka på hög värme i ugn. Vi använde lagrad ost, mozzarella, champinjoner och parmaskinka.

Smaksätt gärna såsen ytterligare med dina favoritkryddor. Servera gärna ruccolasallat och pesto till pizzan.

Tips!

en liten gnutta socker i tomaträtterna förhöjer tomatsmaken.

17

18

Felix Chilisås

Chilisåsen har en mer utpräglad tomatsmak än ketchup, är lite starkare och mindre söt. Till 100 g chilisås har vi använt 220 g färska tomater. Vi kryddar försiktigt med chilipeppar, spiskummin och kanel för att få fram den mustiga, karaktäristiska smaken. Gott till pytt-i-panna och som ingrediens i kalla såser, men kan också användas i matlagning, i t ex köttfärssås eller grytor. Finns i tre varianter – Chilisås, Chilisås Ekologisk och Chilisås Het. Sötma

nej

Bas Syrlighet

ja

I maten Fyllighet

ja

Till maten 19

20

chilisås

Nachosdipp 4 pers

3 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 1 dl Felix Chilisås 1–2 msk finhackad färsk grön och röd chili 2 msk hackad persilja 2 krm malen spiskummin salt och peppar

gör så här:

Blanda alla ingredienser till en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.

Använd dippen till chips eller grönsaker. Passar även utmärkt till tacos eller i kebab.

Tomat- och chiliglaze 4 pers

2–3 dl Felix Chilisås 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja 1 msk soja 1–2 st vitlöksklyftor 2 msk flytande honung 2 tsk färskriven ingefära

gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom oljan till en jämn sås. Tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning. Pensla det grillade eller ugnstekta köttet med glazen under de sista minuterna på stektiden så bränner det inte lika lätt.

Rhode Island (4 pers)

3 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 2–3 msk Felix Chilisås citronsaft Tabasco salt och peppar

gör så här:

Blanda créme fraiche, majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron saft, några droppar Tabasco, salt och peppar.

Prova gärna att smaksätta såsen med några stänk konjak eller madeira. Servera till skaldjur eller som en klassisk salladsdressing.

21

22

Felix Tomatpuré

Den mest koncentrerade tomatprodukten med fast konsistens och mycket tomatsmak. 100 g puré motsvarar mer än ett halvt kilo färska tomater. Tomaterna är finkrossade och upphettade för att så mycket vatten som möjligt ska försvinna. Tomatpuré ger inte bara god smak utan också fin färg. Används i ganska små mängder i t ex varma grytor och såser. Vi har tre varianter, Tomatpuré, Tomatpuré Ekologisk och Tomatpuré Fint kryddad där vi tillsatt lite lök och örtkryddor. Finns i både glas och tub.

Sötma

ja

Bas Syrlighet

ja

I maten Fyllighet

nej

Till maten 23

TomaTpuré

24

Tomat- och dillsmör 6–8 pers

200 g normalsaltat smör 2 msk Felix Tomatpuré 1 dl hackad dill salt och peppar

gör så här:

Vispa det rumstempererade smöret, tomatpurén och den hackade dillen med elvisp. Smaksätt even tuellt med lite salt och peppar.

Riktigt gott till brödet på kräftskivan eller till räkorna och det vita vinet på fredag!

Tips!

Tomatpuré har en ganska kraftig smak som kan rundas av om man först fräser den i lite olja.

Världens snabbaste RVS (RödVinsSky) 4 pers

2 msk Felix Tomatpuré ½ gul lök 5 msk flytande kalvfond 2–3 msk rödvin ½ msk socker 3–4 dl vatten olja till stekning mjöl och vatten till redning

gör så här:

Stek den finhackade löken tillsammans med tomat purén i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt övriga ingredienser och red av såsen med mjöl och vatten till önskad konsistens.

Prova gärna att göra en BVS, d v s ersätta rödvinet med balsamicovinäger! Det ger en lite rundare och sötare karaktär.

25

TomaTpuré

26

Ratatouille 4–6 pers

1 st aubergine 1 st zucchini 1 st fänkål 2 st röda paprikor 2 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor 4–5 msk Felix Tomat puré 1 tsk timjan 2 st lagerblad olivolja salt och peppar

gör så här:

Börja med att skära grönsakerna i jämnstora bitar, cirka 2x2 cm. Fräs tomatpurén i olja en kort stund och tillsätt därefter alla grönsakerna. Skala och pressa vitlöken och tillsätt tillsammans med kryddorna. Rör om med jämna mellanrum under ca 10–15 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Ratatouille passar lika bra till fisk som till kött!

Ostbricka med stjärnaniskokta cocktailtomater 6–8 pers

20–25 st cocktailtomater 2 dl socker 3–4 st stjärnanis 3 dl vatten

gör så här:

Koka vatten, socker och stjärnanis i ca 5 min. Picka tomaterna lite lätt med en sticka och lägg i ett lämp ligt kärl, t ex en glasburk. Slå den varma lagen över tomaterna och ställ kallt. Låt svalna ordentligt i kyl.

Mycket gott som tillbehör till vällagrade ostar!

27

28

konsumenTkonTakT:

Tel: 020-75 00 10 e-post: [email protected]

www.felix.se