Jultiden 2013 hela - Närpes församling

Download Report

Transcript Jultiden 2013 hela - Närpes församling

JulTiden är Närpes församlings advents- och julhälsning 2013 till Dig

1

K yrkoherdens hälsning till Dig

Välkommen att läsa Närpes församlings julhälsning JulTiden! Något av det allra viktigaste för oss är givetvis att vara välkommen hem - alltid och i alla lägen. Har vi ett sådant hem någonstans? Kanske alla inte har ett sådant jordiskt hem men ett himmelskt har vi var och en. Det lovar Gud i sitt heliga Ord. Du får för Jesu Kristi skull komma till det himmelska hemmet - alltid och i alla lägen. Han säger: "Välkommen hem! Till det himmelska eviga hemmet. Jag har öppnat dörren för dig.” Det är framför allt detta glada budskap vi som är an ställda i Närpes församling vill förmedla till er alla. Många av oss församlingsanställda har varit t.f. anställda p.g.a. den aktuella fusionen mellan de tre evangelisk-lutherska församlingarna inom Närpes stad. Människor som är anställda i församlingen kom mer och går, församlingar fusioneras, upphör och nya bildas. Kyrko byggnader vittrar och nöts, rost och mal förstör och till sist skall him mel och jord förgå. Men ett står fast alltid och i alla lägen - det som Gud har sagt i den Heliga Skrift, du får komma hem för Jesu Kristi skull. Detta kristna budskap skall på Guds egen befallning föras ut i ord och gärning. Vi är Guds svaga redskap, men Gud är stark och när han står bakom verksamheten, håller grunden i tid och evighet.

Lars Lövdahl, t.f. kyrkoherde

2

3 Rolf Riska, Kyrkslätt

Vise män från ett främmande folk

När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ”Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.

”(Matt 2:1-2) Efter Jesu födelse kom människor för att hylla honom. Från Betlehems ängar kom de herdar som fått höra om Jesus av änglarna. Även strax efter Jesu födelse fick åtminstone en liten del av det judiska folket se den frälsare som fötts åt dem. Men de var inte de enda som sökte upp Jesus. Från ett främmande folk österifrån kom tre vise för att överräcka dyrba ra gåvor åt den nyfödde Jesus. De hade sett tecknen på Jesu födelse på himlen och färdats lång väg för att hitta och hylla honom. De sökte efter Jesus först i det kungliga palatset hos Herodes innan de hittar ho nom i stallet i Betlehem. De tre vise männen var inte judar, de kom från ett främmande folk öster om Israel. Ändå reste de en lång väg för att hylla Jesus. De gåvor de bar med sig, guld, rökelse och myrra, var bland det dyrbaraste man kunde tänka sig på den tiden. Dessutom verkar det inte bekymra dem att den kung de söker finns i ett stall och inte i ett palats. Vad kan vi lära oss av dessa vise idag? Med Jesus kom Guds ljus för att bo hos oss i världen. Redan vid Jesu födelse visas att detta ljus är menat åt alla folk i världen. Redan vid Jesu födelse fick människor från olika folkslag komma till honom. De vise männen visar att oberoende vem vi är eller varifrån vi kommer, får vi komma till Jesus och han tar emot oss. Hur många av oss skulle som de tre vise männen resa en lång väg, till ett främmande land, för att hitta något som vi bara anat? Hur många av oss skulle inte bli avskräckta när vi hittar en konung i ett stall? Hur många av oss skulle bära fram det dyrbaraste vi kan tänka oss till en nyfödd? 4

Den resa till Jesus vi människor gör idag är mer en mental resa. Vi be höver inte resa till ett främmande land för att hitta Jesus, han finns här mitt ibland oss. Men det kan ändå vara en svår resa. Mitt i julfirandet, som tyvärr för oss ofta innebär stress och trötthet, kan det vara svårt att hitta den frid och det lugn Jesus vill ge oss. Ändå är vi kallade till detta. Guds enfödde son har fötts åt oss i ett stall. Han kallar oss idag liksom tidigare hem till Guds rike. Till frid och till räddning. I Honom har vi fått en aning av Guds rikes härlighet, som er bjuds var och en av oss om vi tar emot det. Låt den frid som Gud vill ge var och en av oss få råda under julfirandet. Vi samlas för att fira Jesu födelsefest och för ta emot den frid som Gud ville ge oss genom att sända honom till oss. Må vi alla få en välsignad jul kring vår Herre, världens ljus.

Ulf Sundqvist T.f. kyrkoherde, Pörtom

MN

Tack, Maria!

I årets JulTiden medverkar 35-åriga Maria Neumann med några teckningar. Maria är uppvuxen i Närpes och gick i Mariaskolan i Kåtnäs. Efteråt har hon gått i bl.a. yrkesträningsskola och arbetar nu på en arbetscentral i Vasa. Hon bor i Kvalita lägenhetsboende i Kvevlax. Maria har väldigt bra minne för det hon sett och teckning är ett av hennes stora intressen. Bilderna av Närpes kyrkas exteriör och interiör har hon tecknat helt ur minnet.

5

S ankta Marian kirkkokuor o

Närpiössä on jo 1970-luvun loppupuolelta alkaen ollut suomenkielinen kirkkokuoro, mika lienee seurakuntamme vanhemmille suomenkielisille jäsenille tuttu asia. JulTiden on pyytänyt Armi Kangasniemeä kertomaan kuoron aikaisemmista vaiheista ja nykytilasta. Kuorolla on ehtinyt olla kuusi eri johtajaa ja sen nimi on muuttunut muu taman kerran. Nykyinen nimi on Sankta Marian kuoro. Laulajia on enim millään ollut kaksitoista ja kuoro on aina käytännössä ollut naiskuoro. Tällä hetkellä kuoroon kuuluu yksitoista laulajaa ja johtajana toimii kant tori Sam Lindén. Kuoro harjoittelee keskiviikkoisin kirkossa ja Armi ker too että harjoitus on kuorolaisille tärkeä myös sikäli että silloin saa tava ta muita suomenkielisiä ja keskustella heidän kanssaan omalla äidinkie lellään. Kuoro laulaa kaikissa suomenkielisissä messuissa (jumalanpalveluksia ilman ehtoollista ei juuri ole) ja silloin kirkkoon yleensä tulee kuorolais ten perheenjäseniä ja muutamia toisia suomenkielisiä tai suomea ym märtäviä seurakuntalaisia. Juhlapyhinä kuten pääsiäisenä, ensimmäise nä adventtisunnuntaina ja jouluna (meillä käytännössä Tapaninpäivänä) kirkkoväkeä on tietenkin enemmän. Kuorolla on myös tapana järjestää kevätkonsertti sekä ”kauneimmat joululaulut”-tapahtuma kirkossa. Jos kus – liiankin harvoin – kuoro on vieraillut muualla, kuten Pirttikylässä, Teuvalla ja Kaskisissa. - Kuorolaisina ja seurakunnan aktiivisina jäseninä toivoisimme tietenkin että kirkkoon ja vaikkapa kuoroonkin hakeutuisi myös nuoremman 6

polven suomen- tai kaksikielisiä, Armi toteaa. Lopuksi hän esittää vielä oman henkilökohtaisen lempiajatuksensa: Eikö seurakunnassa voisi olla suomenkielinen pyhäkoulu tai lastenryhmä, jossa oppisi laulamaan suomenkielisiä hengellisiä lastenlauluja? – Tässäpä haaste seurakun nan uusille päätöksentekijöille, jotka valitaan ensi vuoden alussa.

Haastattelija: Ulla Holmberg

MN

A dventssöndagarn a

När du får JulTiden, blir det alldeles snart advent. Ordet

adventus

är latin och betyder ankomst. Adventstiden är den tid då vi väntar på Her rens ankomst. Jesu födelse i Betlehem firas av kristna runtom i värl den. Under adventstiden förbereder vi oss på att ta emot Jesus. De fyra söndagarna före jul har olika teman, alla med anknytning till väntan på Jesus. Under gudstjänsterna tas de här olika teman upp i predikan. Om du inte har möjligheter att komma till kyrkan, kan du vara med via din TV. Du kan också slå upp ett bibelställe med anknytning till söndagens tema och läsa det. Samtidigt kanske du tänder ljus i en adventsljusstake, ett för första söndagen, två för andra osv. Här är en kort översikt över adventssöndagarnas teman:

1 söndagen i advent

: Jesus rider in i Jerusalem för att fira den judiska påsken. Folket tar emot honom och ropar Hosianna!

Läs: Mark 11:1-10

2 söndagen i advent

: Temat för andra söndagen i advent är Kristi återkomst i härlighet vid tidens slut

.

Vi uppmanas att hålla oss vakna i väntan på Herren.

Läs: Luk 12:35-40

3 söndagen i advent

: Den centrala bibliska personen under tredje söndagen i advent är

Johannes Döparen

, som uppmanar till bot och bättring.

Läs: Joh. 1:35-37 (och gärna fortsättningen också)

4 söndagen i advent

: Fjärde söndagen i advent firas hos oss, liksom i de flesta andra kyrkor, till minnet av Maria, Jesu mor.

Läs: Luk 2:33-40 Ulla Holmberg

(Källor: www.evl.fi och www.svenskakyrkan.se) 7

Närpes församlings program från första advent till årets slut:

tion för förändringar. Platsen är kyrkan om inget annat anges, program med reserva För mer information se veckoannonsering och vår hemsida www.narpesforsamling.fi Sö 1.12 kl 10.00 Familjegudstjänst kl 12.00 Finsk högmässa kl 18.00 "Sång i advent" i Luthergården On 4.12 kl 12.00 Pensionärssamling med julgröt i försam- lingshemmet kl 19.00 Julauktion i Luthergården To 5.12 kl 18.00 Adventsfest o. auktion i Norrnäs bönehus Fr 6.12 kl 10.00 Gudstjänst Lö 7.12 kl 19.00 Julkonsert i kyrkan med Närpes skolmusik kår, Kristoffer Streng och Emma Backman Sö 8.12 kl 10.00 Högmässa kl 16.00 Musikinstitutet Legatos julkonsert i kyrkan On 11.12 kl 13.00 Pensionärsjulfest på Frank Mangs Center Sö 15.12 kl 10.00 Gudstjänst kl 10.00 Söndagsskolans julfest i Luthergården kl 13.00 Gudstjänst i Rangsby kyrka kl 18.00 "Advents- och julsånger" i Töjby bykyrka kl 19.00 Julkonsert i kyrkan med Sonja Biskop Lö 21.12 kl 18.00 "Kauneimmat joululaulut" Sö 22.12 kl 10.00 Gudstjänst kl 16.00 "De vackraste julsångerna" kl 19.00 "De vackraste julsångerna" Ti 24.12 kl 13.00 Julbön för alla åldrar kl 23.00 Julnattsmässa On 25.12 kl 07.00 Julotta To 26.12 kl 15.00 Högmässa i Rangsby bykyrka 8

To 26.12

kl 18.00 Finsk högmässa Sö 29.12 kl 10.00 Gudstjänst kl 14.00 Midvinterdagar i Luthergården kl 18.00 "De vackraste julsångerna" i Helenelunds byagård Må 30.12 kl 18.00 Midvinterdagar i Luthergården Ti 31.12 kl 14.00 Midvinterdagar i Luthergården kl 18.00 Nyårsbön

Observera att vi i år kan publicera programmet bara fram till årsskiftet, eftersom programmet för den nya församlingen som uppstår 1.1.2014 inte är färdigt när JulTiden går i tryck.

Suomenkieliset tilaisuudet kirkossa:

Su 1.12 klo 12.00 Messu La 21.12 klo 18.00 "Kauneimmat joululaulut" To 26.12 klo 18.00 Joulumessu 9

Två präster som nu blir ”våra”

T.f. kyrkoherdarna Ralf Sandin och Ulf Sundqvist kommer från årsskif tet att vara anställda i den ”sammanslagna” Närpes församling, där de tidigare Övermark och Pörtom församlingar ingår. JulTiden har inter vjuat dem för att Närpesborna ska få veta litet mera om dem.

Ralf Sandin

berättar att han är född och uppvuxen i Vasa, där han också gick i skola. Han studerade teologi vid Åbo Akademi och blev prästvigd tillsammans med Guy Kron qvist (numera kyrkoherde i Korsnäs) 1979. Han är 60 år gammal och har hustru, tre barn och två barnbarn. Innan Ralf kom till Övermark hann han vara präst i en mängd öster bottniska församlingar: Petalax-Bergö, Sideby, Vasa, Maxmo, Purmo, Kvevlax, Replot, Solf, Lappfjärd, Kristinestad, Oravais och Esse. - På frågan hur tiden i Övermark har varit svarar Ralf Sandin att han har trivts väldigt bra både med församlingsborna och med sina medarbe tare. Som det ser ut nu kommer han också efter nyår att huvudsakli gen arbeta i Övermark. Situationen efter nyår kommer att innebär att medarbetarna i alla de tre nuvarande församlingarna har gemensam ma överläggningar och man försöker se till att arbetsfördelningen blir så bra som möjligt för alla anställda.

Ulf Sundqvist

är född I Jakobstad, där han gick i skola. Efter att ha studerat teologi vid Åbo Akademi och blivit prästvigd i januari 2011 arbetade han först i Pedersöre församling och därefter i Esse och Purmo församlingar fram till hösten 2012, då han blev t.f.kyrkoherde i Pörtom församling. Ulf är 29 år gammal och singel. Jag frågar hur det har varit att vara Pörtombornas herde och Ulf sva rar att han tycker att man tagit väldigt vänligt emot honom och att han 10

trivts jättebra. Han hoppas att församlingsborna och andra i trakten också har trivts med honom, för han hoppas på att tillsvidare få stanna i Pör tom. Riktigt säker på att det går så kan man inte vara, säger han, eftersom han är den yngsta av prästerna i den nya församlingen och dessutom inte ännu har avlagt pastoralexamen, som krävs för att man själv ska kunna söka en prästtjänst. Därmed är han den som lättast går att flytta på, om det av någon orsak skulle behövas. Beträffande samarbetet i den nya församlingen är Ulf optimist och sä ger att nya idéer säkert kommer efter hand efter sammanslagningen. Redan nu har ju de anställda i de tre församlingarna haft ett bra samar bete på flera områden, avslutar han. Vi i ”gamla” Närpes församling hälsar er bägge två hjärtligt välkomna att bli också våra präster ännu mera än tidigare!

Ulla Holmberg

MN

Adventskort är kanske nånting nytt för dig...

... men i Närpes församling har det varit tradition redan i flera år att alla som kommer till kyrkan under adventstiden får ett kort med ett bibelord. Också adventsljusen brukar synas på korten och det blir alltså ett nytt kort för var och en av de fyra söndagarna i advent. Vill du föra en adventshälsning åt en vän, kan du ta ett extra kort för det ändamålet. Korten är inte så lyxiga som många julkort, men de är gjorda med värme. En vecka innan adventstiden inleds satt en skara äldre och yngre och klippte och klistrade och de bad om en hälsning i JulTiden och en önskan om att korten ska föra välsig nelse med sig till alla som får dem. 11

Hälsningar från Keltto

Keltto finns på gammalt ingermanländskt område och ligger 20 km öster om St. Petersburg. Här finns församlingen och Teologis ka Institutet. I St. Petersburg har den ingermanländska lutherska kyrkan sitt huvudsäte med Katedralförsamlingen St.Maria försam ling och centralkansliet. Jag har under hösten arbetet som volon tär på Teologiska Institutet. Här utbildas präster för kyrkan samt ordnas kurser för alla slag av församlingsarbetare. Studerandena kommer från hela Ryssland. För tillfället finns 20 teologiestude rande och sammanlagt 200 personer deltar i olika kurser per år. Dessutom ordnar församlingarna läger och seminarier här. Här i Keltto verkar familjen Heikkilä bestående av frun Christina och maken Andrey samt deras tre barn Timoteus, Anastasia och Eve lina som missionärer. De kommer nu att berätta för oss hur jul och nyår firas på den ryska sidan. 12

Ortodoxa kyrkan som är huvudkyrkan i Ryssland firar sin jul 6-7 ja nuari. Nyåret är ändå den högtid som firas stort här i Ryssland. Man firar med vänner och familjen. God mat, nyårsklappar, fyrverkeri och fina kulturprogram bjuds ut. Nyårsledigt har man i Ryssland från nyår och två veckor framåt. I den lutherska kyrkan följer man kyrkoåret precis som i Finland och julafton firar man den 24 december. Efter som den ryska kalendern inte beaktar den västerländska julen kan det hända att juldagarna infaller på vardagar och folk arbetar. Julaf ton firas då på kvällen i kyrkan med julevangeliet. Man sjunger jul sånger och ger gåvor till varandra. Julotta firas tidigt på juldagsmor gonen. I Keltto församling sjungs julpsalmerna både på finska och ryska och kyrkokören medverkar i julottan. Den lutherska kyrkan lyf ter fram det glada kristna budskapet om en Frälsare som föds till oss. Advent inleds och firas som hos oss. I Sankta Maria församlingen sjungs de vackraste julsångerna och man firar också en gemensam julfest för alla församlingarna. Församlingens körer uppträder och som tradition sjunger man till sist Nu tändas tusen juleljus och alla tänder sitt ljus i den svagt belysta kyrkan. Just i denhär stunden får vi känna oss som en stor familj och provsmaka den dagen då vi kom mer att sjunga inför vår Fader i himlen. Vid Jesu födelse för över 2000 år sedan började en frälsningsplan för oss alla. På samma sätt som herdarna på ängen då de såg änglarna, får vi också under julen fokusera vår blick på vår Frälsare och sedan leva med Guds kärlek, Hans hopp och förlåtelse. Julfirandet kan inledas. Det är inga sagor o myter vi förkunnar för er, utan en verklighet, en trygghet här i livet och en förberedelse för det eviga livet. Äran, äran den skall Jesus ha! Amen. Hälsningar Bernt Snickars 13

Vad är jul för dig?

Vad är jul för dig? Jag hör till den skara som tycker att den bästa julen är innan jul. Det härstammar från julförberedelserna hemma när jag var liten. Min mamma var och är en sann julälskare och det smittar av sig. Jag minns hur hela huset förändrades i december. Till och med lju set blev mjukare. Hur mysigt var det inte att stiga in i köket till doften av kaffe och lussebullar till frukost. För det får man när det är jul. Att sitta där i skenet av adventsljusstaken och äta frukost. Jag ser fram emot att få skapa den känslan för mina egna barn! Ett annat fint och tydligt minne jag har från mina tidiga jular är mammas gamla julkrubba. Vi såg fram emot att få se på när den plockades fram. Mamma tog var samt fram de små figurerna ur noga virat hushållspapper och berätta de vilka de var och varför de var med, samtidigt som hon placerade var och en av dem på sin rätta plats i stallet. Hon svarade tålmodigt på mina frågor, ”varför, hurdå mamma?” och berättade historien trots många avbrott för frågor. När jag blev äldre fick jag själv lov att ta fram figurerna mot löfte om att vara mycket försiktig. Ja, krubban var en viktig del av julen och jag kommer ihåg att det fanns en figur som jag beundrade mer än de andra: Maria. Hon satt där med huvudet på sned och betraktade sitt lilla Jesusbarn med så dan kärlek. Jag tyckte hon såg snäll ut, inte glad men snäll. När jag ser på henne som vuxen vill jag gärna lägga till ordet tankfull. Hon ser ut som den Maria Carola sjunger om i sin kända jullåt: ”Är du en av tusen små, är du han dom väntat på. Är det själva himlen som jag gungar i min famn?” Maria vet inte vad som väntar hennes lilla barn, men hon vet att Gud har en plan för honom. Precis som han har en plan för dig och mig. Maria har för mig varit julens hjältinna och hennes blida ansikte har för mig fått symbolisera julens omtanke. Att få rå om varandra och samlas vid det verkliga ljuset - det är jul för mig.

Jenny Långfors

14

Julpyssel: finn sju fel

(Paola Björklund och Lina Holmberg) Bilden ovan och bilden nedan skiljer sig från varandra på sju ställen. Försök hitta de sju ”felen” och jämför ditt resultat med vad andra i familjen och bland vännerna kommit till! 15

JulTiden 2013

utkommer inför första söndagen i advent och delas ut i alla postlådor på Närpes församlings område av frivilliga försam lingsbor, som velat att också Du skulle nås av den här häls ningen. JulTiden kommer också att finnas i pdf-format på församlingens hemsida www.narpesforsamling.fi. Meddela gärna Dina släktingar och vänner på andra orter om vår församlings hemsida! Direktionen för evangelisation, som arbetat med JulTiden, önskar Dig en god adventstid och en välsignad julhelg! JulTiden är tryckt på Närpes Tryckeri/KTMP Ansvarig utgivare: t.f. kyrkoherde Lars Lövdahl 16 MN