D:\Hemsida\Försättssidor.docx

Download Report

Transcript D:\Hemsida\Försättssidor.docx

Blandade recensioner, Olika Tidningar

D:\Hemsida\Försättssidor.docx

 

Ingrid Ström på nya konstgalleri Color

Konstnärinnan Ingrid Ströms verk kan just nu beskådas på ett nyöpp­ nat konstgalleri Galleri Color på i västra Göteborg, Landsvägsgatan 15, strax intill Jämtorget. Där visas ett tjugotal tavlor, oljemålningar och pasteller. Ingrid Ströms tavlor präglas aven I fin symbolik. sina människoskildringar är Ing­ rid Ström mångfacetterad men ändå raffinerat enkel. Hennnes människor står i skarpa konturer och mörkt dis mot endiffus bakgrund. Ansikten och lemmar utstrålar ett inre ljus. Sin­ nesstämningar och situationer skild­ ras med synnerligen talande poser och färgskiftningar. Det rör sig om figurativ konst, alltså. där man i stort sett kan se vad tavlorna föreställer. Men gestalterna har stiliserats så att man uppfattar de~ het, barnen tillförsikt. främst genom den pose de intar och den form· de har. Hennes kvinnnor andas kvinn­ lig mjukhet, yppighet och moderlig­ ![ en bild av en gammal ek antar stammen pro­ portioner som för tanken till en muS­ kulös manskropp i rörelse. Oljemål. ningarna är omväxlande gjorda på konventionellt sätt med pensel, om­ växlande pastost med palettkniv. Denna teknik att lägga på färgen med palettkniv och dra upp kon· turerna med kniven tycker jag har gjorts mästerligt i bilden av den

SE SISTA SIDAN ­

Ingrid Ström •••

Forts från sid 1 förtvivlade mannen i "Inför över­ makten". Figuren har den arkaiska gammalgrekiska skulpturens upphöj­ da enkelhet i formen och Rhodins uttrycksfullhet i lemmar och minspel som i "tänkaren". Ingrid Ström är född 1921 i Boke­ näs. Hon är numera bosatt i Mölndal, där så många finna konstnärer bor. IRon är den andre konstnären som ställer ut på Galleri eolor. Galleriet drives av konstvännerna Bilt Nyberg och Ralf Bäwitz. De öppnade förra lördagen och fick genast fullt hus, berättar Nyberg för Mölndals·Posten. Nu har man alltså ett såpass starkt namn som Ingrid Ström i lokalerna varför man kan vänta att de stora tidningsdrakarnas konsttyckare skall fälla sina domslut vid Galli Colors utställniingar i framtiden. Jan Fagerberg Ingrid Ström \"ar för dt utställanm år sedan den första på Galleri eolor i Haga. Nu, efter ett år, är hon tillbaka: med en ny utställning (torsdag sista dagen). Hon brot­ tas alltjämt i underläge med bil­ ':lens elementära problem. Ingrid ~röm vill först och främst tala cm människor i m~n hon kan sina målningar, inte teckna en fi­ gur så att man tror på den. I stället låter hon böljande pen­ sebvep på ett ungefär antyda kroopar. lemmar och huvuden, Ii tande på att bildrytmen plus färgen l skall ge det önskade ut­ rycket. Det hon lyokas bäst med är de rena landskapen. I de mån~(a figurbilderna försöker hon;,lta känslan bära formen. 1 ~täl1et dd

Öl

föl' tvärtom. Jag tror inte någon framkJomll.g väg. TJi-.

(2/3-18/3) Ingrid Ström

UtsHillningen är en högsIt för­ bryllande blandning, som om konstnä~en klädnader. Va'r finns hon eg:enlt­ ligen själv? hela tiden by.tte fÖrr­ Några bohusl.änska },andskalp är målade med en okänsl,ig' frej­ dighet som j mina ögon kommer dem att likna Iramaffärskonstens standa'rdis,elr,ade produkter. Så­ dant har en marknad, ocnen konstnär mås,t,e leva... Andra landskalp är målade i gouache ­ lit:et on,aturligt stegrade i färgen, men ändå åt det rätta hållet. Så hänger där om. Hon exempel ~ar är i centrum i €.tt par veder­ häftigt genomförda, realis.tiska porträtteckningar! Ingrid Ström kan alltså teckna. Något som hon andra gånger inte vill låt."as en symboli.o:k sida: bilder där det själl'lli,ga uttrycket men måste d'et betyda att man tecknaT illa? Underligt degiga figurer, som till Riddlal!'e utan rust­ ning. Det händer också att tonvik­ ten helt Jigge'r på färgen gen bli ubtrY0ksfull. att se val'!t den bar. i dessa fria kompositioner. då uppstår nya möjJigheter. En serie hu­ vuden (självporträtt?) skiJdir,ar olika sJinneslrägen, där kan fär­ Ingrid Ström ha'r säkert möj­ lighener. Man skuLle ha,ra önska ratt hon besrtämde sig för vad hon innerst inne vill göra, och sen dre,v den linjen rätt fl'!am för

)fodern Nordisk Konst

(3/3-17/3) Börje Mattsson

Målnmga'Ptla motsvarar flera av de krav man kan stä!lla på e!n tiavIa: de har tre'vliga motiv ­ mest kustlandskap med hav och klippor de är målade med en viss brio och oftast behagliga i färgen. Samtidigt ha'r da mer,a fö,r Hitt j ag ·ILte grann känslan av alt!t de är gjor­ bli snygga tavlor än för att meddela en uppll€:vel­ ~e.

Det blir inte l,ikJa intressant då, liksom, ..

TORD BJECKSTRöM

Ingrid Ström visar hästar och landskap

ställningar. visst tinns det gemen­ samma nämnare. I programmet till Ingrid Ströms. igår öppnade utställning på Galleri Modern Nordisk Konst i Göteborg. st;h det alt "Hästen" är utställ­ ningens huvudtema. Men det är allt en sanning med modifikation. Naturskildringar från denna utställning. Bohuslän spelar en lika framträdande roll på Men kanske är det samma sak hon mMar? Bohusläns klippor. stränder och oroliga hav. och hästar i olika Styrkan. rörelsen. skönheten. Ingrid Ström ställer ut ett lO-tal guascher och IS oljor. och den som selt den. någon av hennes senare utställningar känner väl igen hen­ nes sält alt måla. Hästarna är symboliska. både som motiv och i sin teckning. Ingrid Ström använ­ der dem för alt gestalta beteen­ Hennes bohusländska landskap känner man igen. Trots att det säkerligen inte linns två motiv. eller två tavlor. som är exakt lika. målar hon Bohuslän så att man känner igen sig. Och' kanske ligger deras styrka just i detta. När man ser en av hennes bohusländska iiiåhling­ ar. så längtar man till sommaren och b,llturen. Utställningen öppnades som sagt ig;lr och pågår till den 30 januari. Del finns all anledning att gå dit lilr att se vad Ingrid Ström målar.

Bosse

Ingrid Ström med två tavlor på sin utställning. Ett bohusländskt landskap. och en häst, i detta fallet en porslinshäst.

Konst

i

lada

Stora

För tolfte året man har konstutställning i Ewald Ängermarks lada på Stora Askerön. I år är fem konst­ närer med som utställare. Några av dem har ställt ut förut på Askerön, men för Ingrid Ström, t ex, är detta första utställningstillfället på Stora Askerön. Ingrid Ström har annars ställt ut mycket i Europa. Hon har funnits representerad på utställningar i Florens, i Antwerpen och i Florida. 1980 fick hon Mölndals kommuns kulturstipen­ Utställningen hålls öppen till den 29 juli.

Al

~

skero··

n

dium. Övriga utställare är Barbro Gammelgård, Ewald Barbro Ängermark, Wilhelm Ängermark och Erik Johansson på Rossön. Gammelgård kommer från Ödsmål. Nu har hon sin tionde sommar­ utställning på Askerön. På årets utställning ställde Barbro ut fina landskaps­ målningar med motiv från Ödsmål, Orust och Tjörn. När Barbro inte målar ar­ betar hon som arkitekt. Bröderna ställer ut marinmålerier och finstämda teckningar. Utställningen har haft många besökare, trots sitt avsides läge. - Folk tycker nog att det är roligt att titta på konst i en lada, tror Barbro Gam­ melgård. Ängermark • Ingrid Ström ställer ut för första gången på Stora Askerön.

Ingrid lever för konsten att måla

I hela sitt liv har Ingrid Ström målat men det är bara de senaste 20 åren som hon har kunnat ägna sig åt konsten på heltid. - Att måla är något jäg måste göra, vare sig det blir bra eller dåligt.

Redan de springande hästarna på brevlådan avslöjar att det bor en konstnär i huset. - Den började bli så rostig att jag tyckte det var tvunget att göra något åt det, säger Ingrid Ström, konstnärinna från Mölndal som är aktu­ ell med en utställning i kulturhuset i Möln­ lycke. Sina rötter har hon på Bokenäset i Bohuslän, men av detta märks inte mycket i hennes konst. Det är bara de så karaktäristiska bohusländska

Jag har alltid målat och det är något som jag måste göra. Annars vet jag inte hur jag skulle må. I den atelje, som en gång tillhörde Arvid 8ryth står nu Ingrid Ström och målar. Ofta i olja, men hon gör också akvareller, litografier, emaljer och textil konst.

i:na som avslöjar varifrån hon kommer, när hon visar runt i villan.

Sparar på allt

I källaren finns utdragslådor med litografier och akvareller. På väggarna hänger emaljer med hästar i rörelse. - Jag har faktiskt ingen aning om hur många verk jag har liggande. Sedan jag var på kurs i koppargrafik på Öland, där vi hade en lärare som sade att man aldrig skulle slänga något, har jag sparat på allt och det har blivit en del med åren. Och då har hon ändå bara målat på allvar uno der de senaste tjugo åren av sitt 71-åriga liv. När hon var ung hade hon inte ens en tanke på att det skulle gå att försörja sig på att måla och därför fick hon skaffa sig ett "riktigt jobb" som alla andra. Hon fick arbete som växeltelefonist, men måleriet fortsatte hon med på fritiden. Se­ dan fick hon barn och då fick måleriet också stå tillbaka.

Barnen fick sin tid

- Det fins ju de som kan kombinera barn med måleri men det kunde inte jag. Barnen fick sin tid, och det var inte förrän de var utflugna som jag hörjade måla på allvar. Och i den stora ateljen där Arvid Bryth en gång gjorde sina statyer står nu Ingrid Ström och målar hästar som med vild kraft spränger fram över dukarna. Men också mjuka bilder med människor, fåglar och drömska landskap. Hennes förkärlek för hästar kanske har alt göra med att hennes första riktiga konstverk var en häst. - Jag gick i tredje klass när jag ritade jag en häst på svarta tavlan och fröken tyckte den var så fin alt den fick stå kvar året ut. I fortsätt­ ningen fick vi räkna våra mattetal runt den där hästen.

Måste måla mycket

Ingrid Ström målar mycket. För hon känner att det är något hon måste, vare sig det blir bra eller dåligt. - Det är något som bara måste ut. Annars vet jag inte hur det skulle gå. Ideer och uppslag bearbetas ständigt vare sig ho~ städar, lagar mat eller dammsuger. Skiss­ böckerna ligger alltid framme och där tecknar hon ned råmaterialet till det som senare ska växa fram i ateljen. Men när hon börjar på en tavla har hon ingen klar bild av vad hon vill göra. Det får växa fram under arbetets gång. - Det är inte alltid jag vet om det ska bli en häst eller människa när jag tar fram penslarna. Hon vill gärna alt de som ser hennes tavlor ska tycka något själve.. Vad hon vill ha sagt med en tavla är det upp till var och en att avgö­ ra. Nägra pekpinnar vill hon inte hälla fram. - Jag har varit på museer där guiden sagt att konstnären målade si och så för att han ville sä­ ga det ena eller andra. Som om det verkligen vore så. I själva verket är det ju bara deras per­ sonliga tolkning. Att själv ta ställning och bilda sig en egen uppfattning har ,alltid varit viktigt för Ingrid Ström.

Kejsarens nya kläder

- Ta sädana där installationer, som är så po­ pulärt numera. Jag kan bara säga att jag inte förstär det. Det behöver inte vara dåligt, men jag förstår det inte. Det kanske ha( med åldern att göra. Och det är nog fler som tycker så, men om någon ställer sig upp och säger att delta är en mycket bra saga. är lysande så verkar de flesta hålla med. Precis som i "Kejsarens nya kläder", vilket för övrigt Själv har Ingrid Ström tänkt fortsätta måla de tavlor hon vill måla, så länge orken räcker. Och hon hoppas att den räcker länge än. - Jag säger som den där BO.årige japanske konstnären: Det har tagit mig för att utveckla det. BO år att lära mig det jag kan idag. Nu skulle jag behöva 80 år till

Kalle Karlsson

Ingrid Ström har under sena­ re år ställt ut i flera länder i Europa. Hästar symboliserar något vilt och fängslande för henne och de förekommer också i fle­ ra målningar. Hon arbetar myc­ ket med motiv ur gamla ordspråk och hennes oljemål­ ningar ger en association till sa· gans och mytens värld. Utställningen pågår till 27 juli.

Gunilla Burstedt Otyglade vil­ da hästar Ja­ .cinerar konstnären Ingrid Ström,

hennesolje­

mcUningar har motiv somJdr

en

att tänkapdsa­ gan och my­

tens land.kap.

Analytisk spontanism bland hingstar och ston

Av LARS HERTHELIVS

GUTEBORG: Det är så egendomligt att i en av de fulaste bilar som Gud oss gett, en Volkswagen, fara från en kvinna, som förälskat sig i hästar och kan måla ljung, tl1l en man som explo-

Ingrid Slröm bland sina hä.'ar.

derar bortom alla hingstar och ston. Glöm vårt färdesätt. Kom ihåg målen. Ingrid Ström först. Hon ställer ut i Modern Nordisk konst, TegnE~rsgatan 24, Ingrid Ström hör hemma bland de bohusmålare som närmar sig havet från land. Hon kan tryggt söka skydd hos klassikerna där­ '. I

In

i

del sisla före vernissagen penslar Akseli Heikkinell sina lavlor. Han analyseror slärldigl sin spo"la"ism.

vidlag. Framför allt hos "de dy­ ra", som satte folk i strandkan­ terna och "målade av sprutar bläck.

dem V•

Men vi finner nog att Ingrid Ström har väldigt viktiga ären­ den i land. Vi tycker att hon hittat färgen till ljungen och att hon mäktar "färgskreva" i klippor även i de stunder de former sig runda mot horisonter, som kan­ ske ibland blir för blå, när havet Vi är inte riktigt säkra på att Ingrid '$tröm är bäst på häst. Det där med hästar är så svårt. Men det råder ingen tvekan om att hon trivs bland hi'ngstar och ston. Dramatiken har hon inne. Med andra ord rörelsen finns där! Häst-person-beskrivningen sak­ nar vi nog än så länge. De kom­ mer säkert. Hon målar bra. Och så har vi då hängt in folk­ an i parkeringshuset i Femman, detta ohyggliga varuhus. som består av allt utom spjällsnören, som vi sneglar åt. Men där finns en liten oas. som vi pläderat för att det skall bli en kommunal konstsalong, till rädd­ ning för liv och själar. Nu är den bara en plätt som köpenskapen ärmu inte hunnit lägga beslag på. Skönt att finna finländaren akseli Heikkinen där, Vi vågar utan vidare påstå att han givit oss den största kon­ stupplevelsen på mången god dag. Han berättar för Arbetet att han sysslar med analytisk spon­ tanism. Bara detta att fylla en så stor yta med ett 9O-tal dukar i som regel stort format kan ju få vem som helst att höja på ögonbrynen. 1I.n mer när tion. vi, vem som helst, ögonblickligen kan konstatera att litteratur- och konsthistori­ , kern - han har akademiska be­ tyg på det - träder fram med en ytterst genomarbetad produk­ Arbetet bf.r Heikkinen närma­ re förklara vad han menar med analytisk spontanism. Han säger ungefär som så att bilden träder fram mycket spon­ tant. Han kan skissa den ögon­ blickligen, t o m måla den direkt på duken. Sen så kommer efter­ tanken analysen. Han penslar om rent intellektuellt. Han sätter in budskapet. Akseli Heikkinen. Det är klart att det ganska ofta händer att jag godkänner de spontana penseldragen och myc­ ket litet korrigerar dem. - Men som regel är det nog så att jag för en dialog med den spontana bilden och sedan låter resultatet av den debatten avgöra vad som skall yppa sig på duken. Ett och annat landskap träder fram i Heikkinens måleri. Be­ tonat franska trappstäder, kan­ ske hämtade från Perpignan, vars konstakademi han är barn turistguiderna. något sätt stannar till i. Eller från någon annanstans i det Frankrike som ligger udenom Men det lustiga med de här landskapen är att Heikkinen på ochgunnar ... Sådan är han. Men ändå säger han: förbi. ... t dem, bry­ ter av dem, fullbordar den inte ... Lustigt kanske, men inte alls besynnerligt, Heikkinen sätter sig ned på en av trappavsatserna Jag grunnar inte ihjäl mej. Jobbar praktiskt taget på kon­ torstid. Bilderna kommer stup i ett. Jag måste fånga in dem. An­ nars springer de från mej. Men visst kan jag lägga mej på rygg och bara låta bilderna svepa