Erfarenhetsutbyte familjehem

Download Report

Transcript Erfarenhetsutbyte familjehem

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter

Nio Södertörnskommuner har haft en gemensam halvdag för utbyte av erfarenheter om placerade barns umgänge med sina föräldrar och andra närstående. Umgänge har varit ett ämne som diskuterats mycket i de olika familjehemsenheterna. De har tagit mycket tid, funnits olika åsikter med flera parter inblandade och stöd från forskning och lagstiftning har varit begränsat. Att träffas och dela med sig av all kunskap och erfarenhet som finns i kommunerna skulle kunna vara en hjälp att hitta andra lösningar och få inspiration. Till denna erfarenhetsdag kom det sjuttiotalet deltagare, familjehemssekreterare, barnsekreterare och chefer. Dagen var upplagd kring diskussioner i både större och mindre grupper under två övergripande pass med följande frågeställningar:  Vad har bidragit till att umgänget fungerat bra respektive mindre bra?

 Diskutera vad du som barn-/familjehemssekreterare kunde ha gjort för att underlätta umgänget?

Nedan kommer en sammanställning av dessa diskussioner att göras samt en sammanställning om önskemål kring fortsättning av något slag.

Vad har bidragit till att umgänget fungerat bra respektive mindre bra?

I sammanställningen av svaren har vi delat in svaren utifrån de olika aktörerna i samband med ett umgänge: barnet, de biologiska föräldrarna, familjehemmet och socialtjänsten. Svaren går delvis i varandra och vissa faktorer återkommer. De faktorer som underlättar respektive försvårar blir liknande svar fast tvärtom. Det centrala tycks ändå hamna på det tredelade föräldraskapet och mindre fokus hamnar på barnet.

Faktorer som underlättat umgänge

Barn

Erfarenheter av umgängen som fungerade bra hade inslag av att det fanns en bra kontakt med barnet, att man lyssnade på barnet samt att barnets var delaktig i umgängesfrågan. Att barnet mår bra vid och om barnets hade positiv inställning till umgänge underlättade umgänget. Det man också kunde se som viktigt var att barnet hade tillgång till släkt och övrigt nätverk samt att man kunde hitta aktiviteter som intresserade de som var med på umgänget. Sociala medier kunde vara en hjälp att hålla kontakten med t ex syskon.

Familjehem

Relation och samarbete var de återkommande faktorer för att få till ett gott umgänge. Ett gott samarbete mellan föräldrar och familjehem där familjehem hade en positiv och respektfull inställning till föräldern och umgänget. Familjehem som var flexibla och öppna både för föräldrar och övrigt nätverk kunde bidra till ett fungerande umgänge. Några hade även poängterat vikten av familjehemmets mentaliseringsförmåga kring barnets känslor vid umgänget samt hjälpa barnet att sätta ord på detta. Vidare sågs utbildning, handledning och stöd som en positiv faktor. 1

Biologiska föräldrar

Vad har man för erfarenhet av vad föräldrarna behöver göra för att underlätta umgänget? Synpunkter som kom fram var att det är viktigt att föräldrarna får vara delaktiga i hela umgängesprocessen. När föräldrarna accepterar att barnen är placerade och accepterar familjehemmet så fungerar umgänget bättre. När föräldrarna har stöd från sitt egna nätverk kan vara en faktor som underlättar.

Socialtjänsten

Mycket hamnade under socialtjänsten bord vad det gäller att underlätta umgänget. Faktorer som varit återkommande är dels handläggningsfrågor av praktisk natur, relation och samarbete samt vikten av att umgänget förbereds noga innan en placering. Av praktisk natur har ekonomiskt stöd till föräldrar vid umgänge uppfattats som ett sätt att underlätta samt tydliga vårdplaner/genomförandeplaner och tydlig umgängesplanering samt regelmässig uppföljning av dessa. Några har också sett att umgänget fungerat bättre efter vårdnadsöverflyttning. Andra synpunkter på vad socialtjänsten kan göra för att underlätta umgänget är att vid behov tillsätta stödperson/kontaktperson som är med vid umgänget, använda sig av umgängeslokal, ta hjälp av nätverksledare. Hembesök av socialjouren vid umgänge var en faktor som framkom. Tydlighet sågs som en underlättande faktor både när det gällde; lagar, målet med placering, struktur och roller. Lagstiftningen kan vara ett stöd för umgänge ex fungerar umgänge ibland bättre vid LVU-placeringar. Det som många hade erfarenhet av var att umgängena underlättades av att umgänget planerades och förbereddes i början av placeringen. Dels att ge föräldrar tydlig information om umgänge och hur det påverkar barnet samt göra placeringen begriplig för föräldrar och barn och ge dem stöd vid umgänget. Det har blivit positivare umgängen när familjehemmet förberetts vad som förväntas av dem kring umgänget exempelvis vart umgänget ska äga rum, hur ofta etc. Viktigt att rekrytera familjehem som förstår att det ingår i deras uppdrag att barnen ska ha umgänge. En annan faktor som återkom som viktig var att ta sig tid. Tid att lyssna in alla parter och att ha tålamod och uthållighet att processer tar tid.

Faktorer som försvårat umgänge

Barn

Faktorer som kan försvåra umgänget är när föräldern har övervakat umgänge med okänd person, när barnet upplever lojalitetskonflikt eller när barnet/ungdomen inte vill ha umgänge eller mår dåligt av det och tvingas till umgänge. Umgänge via sociala medier kan försvåra för barnet då man inte har koll på kommunikationen mellan barn och föräldrar.

Biologiska föräldrar

Om föräldrar inte samtycker till placeringen eller till familjehemmet där barnet bor. Föräldrarnas svårigheter, vilket oftast är skälet till placeringen, kan också försvåra umgänget såsom missbruk, psykisk ohälsa, dubbla budskap, bostadslöshet. Ibland kan det också vara så 2

att socialtjänsten inte känner till den ena eller båda föräldrarna. Otillräckligt stöd och information till föräldrarna kan bli faktorer som försvårar umgänget.

Socialtjänst

När samarbetet fungerar dåligt mellan föräldrar, familjehem och socialtjänst är en försvårande faktor. Det kan handla om en kamp och konflikter mellan myndighet och föräldrar samt dåliga relationer med alla i tredelade föräldraskapet. Ibland kan det också handla om brister gällande barnperspektivet hos bl a advokater, familjebehandlare och andra samarbetspartner. På handläggarnivå fanns det också faktorer som försvårade umgänget såsom ökad administration, personalomsättning och brist på tid. Brist på tid kunde också handla om för lite tid till utvärdering av syfte, kvalitet och kvantitet kring umgänge. Bristande samarbete mellan barnsekreterare och familjehemssekreterare försvårar umgänget. Överlag svårt att bedöma omfattning av umgänge. Frivilliga placeringar som gränsade mot LVU var ytterligare något som försvårade umgänget. Olika övergångar kom fram som riskfaktorer såsom övergång från utredningsenheten till familjehemenheten samt från jourhem till familjehem. Problem som kunde uppstå var samarbetsproblem, ostrukturerade umgängen under utredningstiden, för mycket umgänge i jourhem, orealistiska löften från utredningsenheten till föräldrarna gällande umgänge. Svårigheter med att ha umgänge i annan lokal kunde dels vara att hitta en bra lokal och dels att det var skört om något faller tex att någon kommer sent och lokalen är bokad en viss tid. I konsulentstödda familjehem kan det bli mer otydligt om vem som gör vad. ÖVRIGT Dagen idag är en början till samsyn/förändring av umgänge Gemensam värdegrund Gemensam grundtanke hela Södertörn, jobba ihop oss

Diskutera vad du som barn-/familjehemssekreterare kunde ha gjort för att underlätta umgänget?

Här kommer en sammanställning av vad som sas under den avslutande paneldiskussionen:

INFÖR PLACERING En sak som är väldigt viktig är att förbereda familjehem på umgänget och vilka olika saker som kan inträffa. Jag ser gärna att man talar om och diskuterar detta med familjehemmen redan innan placeringen. Också gärna få till en utbildning med familjehemmen.

Det är väldigt viktigt att tidigt, och på allvar, planera umgänget.

Det är viktigt att tidigt få en bra och förtroendefull kontakt med de biologiska föräldrarna. Att få med dem tidigt så att de kan godkänna placeringen.

3

TEAMARBETE/OLIKA ROLLER Jag tänker att det är viktigt att jobba ihop. Man måste bli ett team där det är viktigt att ha en samsyn. Man kanske tror att det är självklart men det är inte alltid så. Som barnsekreterare och familjehemssekreterare har man olika perspektiv och bejakar dessa. Det hänger också ihop med personliga egenskaper. Vi är olika gamla och har olika erfarenheter att luta oss tillbaka på. Jobba nära och tätt. För att få till en samsyn behövs diskussioner alternativt bejaka de olika perspektiven men att ge budskapet utåt att man enats.

Det är viktigt att tydliggöra rollfördelningen mellan familjehemssekreteraren och barnsekreteraren för barnet, föräldrarna och kanske framför allt för familjehemmet. Det är också viktigt att göra klart vem som har myndighetsansvaret.

Det kan å andra sidan vara bra att överlappa varandra i sina olika roller, så att man kan stötta och överbrygga varandra. Det är viktigt med ett tillåtande klimat och respektera varandras olika perspektiv, synsätt och erfarenheter. Man kan tänka olika. Oavsett hur familjehemsvården är organiserad så handlar det mycket om egenskaper hos de olika personerna. Man måste vara öppen och vilja samarbeta och ta vara på varandras olika åsikter.

Ett öppet klimat underlättar olika åsikter och perspektiv.

När det gäller samarbete så måste man ibland agera snabbt som barnsekreterare och då hinner man inte alltid vara två.

Det är viktigt att både familjehems- och barnsekreteraren är med på alla möten under hela processen.

Jag föreslår att man kan ha gemensamma samtal. Samtal som i en ”vanlig” familj där barn familjehemsföräldrar, familjehems- och barnsekreterare deltar. Jag tycker att uppdelningen mellan familjehemssekreterare och barnsekreterare är bra. Rollerna bör inte blandas samman eller vara flytande. Som barnsekreterare har man en spetskompetens och ett fokus på barnet som är väldigt viktig. Barnsekreteraren har hela tiden barnet i fokus. De biologiska föräldrarna och familjehemsföräldrarna förstår denna uppdelning. Familjehemmet hör av sig till familjehemssekreteraren när det gäller ekonomi och barnsekreteraren när det gäller frågor om barnet.

Samarbete mellan barnsekreterare och familjehemssekreterare är viktigt. Det måste bli frågan om ett verkligt samarbete. Att man äger ärendet ihop. Som en uttrycker det: - Det gäller att få ärendet under huden. Att man har ett gemensamt ansvar.

Bra kontakt med föräldrar, goda relationer Gott samarbete med utredningsgruppen Personkemi mellan barnsekreterare och familjehemssekreterare har betydelse.

FAMILJEHEMSENHETERNAS ORGANISATION Hur kommuner organiserar rekryteringen av familjehem får betydelseför både kunskapen om familjehemmen och för det framtida umgänget. Insynen och kunskapen om familjehemmen

4

blir inte lika stor om man anlitar konsulenter vid rekryteringen. Om det är familjehemssekreteraren som sköter rekryteringen så ökar kunskapen men det kan samtidigt finnas en risk att det blir för insyltat.

Det kan vara bra att ha gemensam handledning i ett ärende. Att ha en extern handledare är dock inte alltid bra, mycket av nyanserna i det enskilda ärendet kan gå förlorad. Det kan ibland bli en sned fördelning mellan familjehemssekreterare och barnsekreterare. Barnsekreteraren kan få väldigt mycket administration. Familjehemssekreteraren kan å andra sidan få ägna väldigt mycket tid åt rekryteringen.

Viktigt med tydlighet i början. Att upprätta en vård- och umgängesplan som är väldigt konkret underlättar förståelsen för umgänget både hos familjehems- och de biologiska föräldrarna. Så att det blir klart för alla vad umgänget handlar om.

Det behövs avsättas tid för samsyn.

Ej vara för fast i rollerna, underlättat för varandra, avlasta varandra, speciellt i svåra ärenden.

Konkret umgängesplan, vårdplan så föräldrarna vet vad de godkänner

Resultat av utvärderingsenkäten

I slutet av erfarenhetsdagen delades en enkät ut till alla deltagare. 58 personer har svarat på enkäten. Uppskattningsvis har knappt tio deltagare inte besvarat enkäten. Två frågor gavs möjlighet att ge ett omdöme utifrån tre olika alternativ. Möjlighet gavs också att själv skriva ner synpunkter. På den tredje frågan fick deltagarna själv skriva ner synpunkter och önskemål. Fördelningen av svar på de två fasta svarsalternativen ser ut som följer:

Kan du få användning av/nytta av det vi samtalade om i ditt dagliga arbete?

Inte alls 1 Till viss del 27 Mycket 30

Vad tycker du om upplägget av den här förmiddagen?

Missnöjd 0 Ganska ok 11 Bra 46 Inget svar 1 Många svarade att de vill ha en fortsättning men önskemålen såg olika ut en del ville ha fortsatt erfarenhetsutbyte, andra föreläsningar och ytterligare en del både och. Ämnen varierade också allt från att fortsätta med detta tema till andra teman.

5

6