DROGPOLICY - ALFEMA Care

Download Report

Transcript DROGPOLICY - ALFEMA Care

5

DROGPOLICY

En god arbetsmiljö är en självklarhet i arbetslivet. Anställda som använder och är påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda. Det är viktigt att anställda och kunder hos ALFEMA Care användande av droger i samband med arbete. har en gemensam syn på, och ett gemensamt förhållningssätt för att bekämpa och upptäcka missbruk, samt

Arbete och droger hör inte ihop

ALFEMA Care ska vara en drogfri arbetsplats. Det innebär ett absolut förbud för personer anställda i ALFEMA Care att vara påverkade av eller bruka droger i samband med arbete. Med droger avses: • Narkotika (narkotiska preparat som hasch, marijuana, amfetamin, ecstasy m.ß samt narkotikaklassade läkemedel som ej används i medicinskt bruk) • • • Dopingmedel (anabola steroider, tillvŠxthormon, testosteron med ßera) Sni ff ningsmedel (lösningsmedel, lim, gaser m.m. som används i berusningssyfte) Alkohol Restriktivitet ska råda beträ ff ande alkohol i samband med kurser, konferenser och representation. Vin/öl får serveras som måltidsdryck efter avslutat arbete. Drogbruk utanför arbetsplatsen får inte påverka e ff ektiviteten, säkerheten och trivseln i arbetet.

Arbetsledarnas ansvar

Varje arbetsledare inom ALFEMA Care har ansvar för att arbetsmiljön inom det egna ansvarsområdet är fri från droger. Arbetsledaren ska rapportera alla incidenter där droger är inblandade till personalansvarig eller arbets miljöansvarig på kontoret.

Post/besöksadress

ALFEMA Care Fjärdhundragatan 14 723 40 Västerås

Telefon

072-00 415 00

E-post

[email protected]

Organisationsnr:

556768-1159

WEB

www.alfema.se

5 • •

Tecken på missbruk

Några av de vanligaste tecknen på att någon har missbruksproblem är: • Sviktande arbetsprestation Koncentrationssvårigheter och dålig uthållighet Nervositet och retlighet, håglöshet, nedstämdhet och ökad sårbarhet • • En tendens att isolera sig Långa raster och pauser, avslutar arbetsdagen för tidigt • Spritlukt • Ökad korttidsfrånvaro och sjukfrånvaro i samband med helg och löneutbetalning • Ovanliga förklaringar till frånvaro Det är viktigt att tänka på att inte alla incidenter som påverkar arbetsförmågan beror på missbruk av alkohol eller droger. Arbetsgivaren ska utreda enligt rehabiliteringsskyldigheten. Idag diskuterar man ofta s k "riskbruk", d v s användning av alkohol eller droger på ett skadligt sätt som kan leda till missbruk och beroende. Ansvarig chef ställer inte diagnos men initierar en utredning om orsaken till problematiken enligt reglerna om arbetsanpassning och rehabilitering (AFS).

En anställd som är påverkad av alkohol eller droger kommer att avvisas från arbetsplatsen

Berörd arbetsledare ska avvisa den anställde från arbetsplatsen om han eller hon kommer drogpåverkad till arbetsplatsen eller där använder droger. Arbetsledaren kan välja att kontakta arbetsgivaren för att i en situation som denna få hjälp att avvisa den anställde från arbetsplatsen. I akuta situationer där brukaren , anhöriga eller andra assistenter känner sig hotade; ring larmnumret 112.

Post/besöksadress

ALFEMA Care Fjärdhundragatan 14 723 40 Västerås

Telefon

072-00 415 00

E-post

[email protected]

Organisationsnr:

556768-1159

WEB

www.alfema.se

5

Vad gör ALFEMA Care?

Arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering, som gäller oavsett drogproblem eller andra hinder för arbetsförmåga. Om en anställd har missbruksproblem eller misstänkta missbruksproblem så genomför berörd Personalansvarig/ verksamhetsansvarig ett personligt samtal med den anställde. Under detta samtal diskuteras konkret vad som inträ ff at och vilka konsekvenser den anställdes beteende har på arbetet. Verksamheten klargör de regler som gäller i verksamheten avseende droger och vilka förväntningar verksamheten har på den anställde. Eventuella direkta åtgärder diskuteras samt vilken hjälp och vilket stöd ALFEMA Care kan erbjuda. Minnesanteckningar från samtalet skrivs och skickas även till den anställde. Vid uppföljande samtal görs en mer noggrann överenskommelse om stödprogram/ rehabilitering som undertecknas av båda parter. Om de hjälp- och stödåtgärder som föreslås misslyckas, eller om en anställd vägrar att medverka i vård eller rehabilitering, kan arbetsrättsliga tvångsåtgärder tillämpas av arbetsgivaren. Dessa åtgärder förutsätter förhandling med berörd facklig organisation.

Stödprogram

I samband med uppföljningssamtalet upprättar ALFEMA Care inte programmet följs. ett stödprogram. Detta program anpassas stšdet beroende pŒ var den enskilde anstŠllde beÞnner sig i sitt droganvändande. I stödprogrammet klargörs vilka förutsättningar som gäller, vilka stödjande åtgärder som ska sättas in och vilka disciplinära åtgärder som skall vidtas om

Rehabilitering

Om missbruket är av sjukdomskaraktär, alltså ett uttalat beroende av alkohol/droger, kan missbruket många gånger leda till upprepad korttidsfrånvaro och i vissa fall till längre perioder av sjukskrivning. Arbetsgivaren gör då en utredning av hur rehabilitering bör ske och vilket stöd den anställda kan behöva. Som anställd är man skyldig att medverka i sin egen rehabilitering. Om man som anställd inte medverkar kan det leda till att arbetsgivaren anser sig ha fullgjort sin rehabiliteringsskyldighet enligt Lagen om anställningsskydd (LAS). Detta kan i sin tur leda till att den anställde får avsluta sin anställning.

Sekretess

I alla kontakter mellan den anställde, verksamheten, berörd arbetsledare, företagshälsovården och den fackliga organisationen råder sekretess. För att gå vidare i ett ärende behöver man ibland frångå sekretessen men det kan inte ske utan den anställdes samtycke.

Post/besöksadress

ALFEMA Care Fjärdhundragatan 14 723 40 Västerås

Telefon

072-00 415 00

E-post

[email protected]

Organisationsnr:

556768-1159

WEB

www.alfema.se

5

Facket finns med

Ansvarig på ALFEMA Care missbruksproblem. ska, i samråd med den anställde, hålla berörd facklig organisation informerad om de åtgärder som vidtas för en anställd med

Formella regler

För den som måste sändas hem på grund av drogpåverkan utgår ingen lön eller sjuklön.

En arbetsgivare har rätt att förlägga all semester och kompensationsledighet så att det passar verksamheten, och har således även rätt att neka detta om någon ringer till arbetsplatsen samma dag han/hon vill vara ledig. Inte heller är arbetsgivaren skyldig att bevilja semester eller kompensationsledighet i efterhand. Frånvaro trots ett nej från arbetsgivaren är olovlig frånvaro. Arbetsgivaren har möjlighet att begära sjukintyg från första sjukskrivningsdagen. En anställd som missbrukar och som inte vill delta i rehabilitering eller som trots rehabiliteringsåtgärder fortsätter sitt missbruk kan sägas upp.

Som arbetskamrat kan du hjälpa till

Alla anställda inom ALFEMA Care arbetskamrat - inte om. har ett moraliskt ansvar för att hjälpa och stödja en arbetskamrat som missbrukar droger. Om någon påträ ff as påverkad på arbetsplatsen är det viktigt att närmaste chef underrättas. Att tiga av lojalitet hjälper inte missbrukaren. Bry dig om - även om det uppfattas som att du lägger dig i något som du inte har att göra med. Visa att du mŠrker att han/hon Þnns dŠr och behšver hjŠlp. Det bŠsta sŠttet att hjälpa en missbrukare är att visa att han/hon behövs. Ställ krav på att din arbetskamrat ska göra sin del av gruppens arbete. Ljug inte för att skydda missbrukaren - det hjälper bara honom/henne att fortsätta sitt missbruk ostört. Bry dig om - ställ krav. Tala med din

Sprid kunskap om drogpolicyn

Varje anställd inom ALFEMA Care ska känna till innehållet i drogpolicyn. Kunskapen ska ges till nyanställda redan under introduktionen.

Post/besöksadress

ALFEMA Care Fjärdhundragatan 14 723 40 Västerås

Telefon

072-00 415 00

E-post

[email protected]

Organisationsnr:

556768-1159

WEB

www.alfema.se

5

Hit kan du vända dig

Om du behöver stöd, råd eller hjälp för eget, eller någon arbetskamrats drogproblem kan du vända dig till din arbetsledare, personalansvarig på kontoret, arbetsmiljöansvarig i ALFEMA Care eller en facklig företrädare. Du kan också vända dig till: • • • • • Alna, Sverige Anonyma alkoholister (AA) Anonyma narkomaner (NA) Vårdcentralen Företagshälsovården

Post/besöksadress

ALFEMA Care Fjärdhundragatan 14 723 40 Västerås

Telefon

072-00 415 00

E-post

[email protected]

Organisationsnr:

556768-1159

WEB

www.alfema.se