vårens barnpjäser från colombine

Download Report

Transcript vårens barnpjäser från colombine

Vårens barn- och ungdomspjäser i urval

Det är i barn- och ungdomspjäserna det rör sig. Där, i scenkonstens egen experimentverkstad, kan man ofta ana de första trenderna. I vår har vi en mängd intressanta manus att erbjuda dig för läsning. Som Malin Axelssons poetiska kontorskomedi och Sofia Fredéns känslosamma kaninkrasch. För att bara nämna några.

Kompetenta barn

Ailís Ní Ríain/övers Leif Janzon MOT SJÄLVA HIMLEN

4k, 1m

"She's goin' back there. I can tell. She's breakin' her promise. She's breakin' my heart. She said she never would." Sive och Orla är tolv och tretton. Trots det har båda ansvaret för vården om var sin förälder. De träffas på en tillställning för hemvårdare och svetsas snabbt samman i en relation som för dem ut på en episk tripp längs vindlande småvägar mellan småstäder, mot vänskap och kärlek.

Mot själva himlen

är berättelsen om två flickor tyngda under varsitt alldeles för stort socialt ansvar. En berättelse om att bli förälskad för första gången och rymma hemifrån, om att tvingas bli vuxen i förtid och varför kärlek ibland är livsfarlig.

Recensioner av uppsättningen på Everyman Theatre/Granary Theatre

“En mörk irländsk saga… Det finns ögonblickblick som får hjärtat att sjunga… När författaren fokuserar på de unga kvinnorna, är texten frisk och sann, och hugger och gnager i hjärtat.”

/The Guardian

”En utmanande mix av fantasi och verklighet… [ett] sagoäventyr”

/

The Telegraph

”En stark berättelse om vuxenblivande”

/

The Stage

Thrillermonolog

Christoffer Svensson i

Skuggland

på Dramaten. Foto: Roger Stenberg

Jonas Brun (dramatisering av Gunnar Eriksson) SKUGGLAND (monolog)

Tänk dig en Edward Hopper-målning: en plats tom på människor där bara stämningen ligger kvar och vibrerar som en osynlig energi. Ungefär så känns Gunnar Erikssons dramatisering av Jonas Bruns kritikerhyllade roman

Skuggland

som tilldelades Sveriges radios romanpris 2012. I fokus för handlingen står Erik, 11 år, som tillsynes lever ett lugnt liv i en idyllisk villaförort. Men så dyker det upp en annan Erik, precis lika gammal och med samma namn. Här finns också en röd sportbil som kör runt i området och sägs plocka upp ensamma barn. Mellan Erik och Erik uppstår en symbiotisk vänskap med erotiska undertoner där kittet heter datorspelet ”Shadowland” och en gemensam vurm för Michael Jackson. När så den andre Eriks ”ambassadpappa” dör, och han själv försvinner spårlöst, antar pjäsen en gastkramande thrillerstämning. Själv säger sig Jonas Brun vara inspirerad av den medeltida folksagan ”Råttfångaren i Hameln”, men framför allt är detta en historia präglad av ett slags magisk realism om stark vänskap, jakten på en egen identitet, förlust och parallella världar i en alltmer diffust digital verklighet.

Recensioner av uppsättningen på Dramaten (premiär 18 december 2014)

”Gunnar Eriksson har gjort en föredömlig bearbetning av Jonas Bruns liksom svävande och magiska roman om två pojkar i en villaförort på 90-talet”. Lena Endre

”.

/AB

”Riktigt ruskigt lovvärt

”/ SvD // SR Kulturnytt

”Jonas Bruns roman behåller sin magi när den sätts upp som pjäs på Dramaten i regi av

Poetisk kontorskomedi

Mitt hjärtas okända arkiv

på Ung scen öst. FOTO: Markus Gårder

Malin Axelsson MITT HJÄRTAS OKÄNDA ARKIV

(2m, 1 k)

För alla från 10 år

”I arkivet på Undergatan är det mörkt. På radion är det bara dåliga nyheter. Den förtvivlade har sökt 984 jobb utan att få ett enda och dejtat 97 personer på nätet utan att bli kär. Och antalet papper att sortera i arkivet är oändligt. Men en dag leder slumpen en poet till arkivet som börjar dammsuga golv och väggar på svar: Vad är egentligen ett riktigt jobb? Var börjar och slutar Mount Everest? Kan fiskar bli kära? Flummiga frågor, tycker den förtvivlade. Tills en envis försäljare knackar på och säljer in något som ingen av dem visste att de behövde. En maskin som mot alla odds blåser magi in i världens mest bortglömda arkiv. Mitt hjärtas okända arkiv lyfter frågor kring arbetets, pengarnas och konstens roll i våra liv. Föreställningen är en poetisk kontorskomedi med inslag av stand up, slapstick, konfetti och kontorsapparater som får eget liv.”

Ur Ung Scen Östs presentation

Familjefest

Robin Hoods hjärta

på Uppsala Stadsteater. FOTO: Micke Sandström

David Farr/övers. Bengt Ohlsson ROBIN HOODS HJÄRTA

(3k, 8m, 2barn)

Familjeförställning

” Smyg försiktigt genom skogen. Han tar från de rika, men ger inte ett öre till de fattiga. Följ med in i den beryktade Sherwoodskogen. Till ett överväldigande äventyr fyllt med storslagen kärlek, imponerande bataljer, makalösa flygningar och medryckande musik. En sak var Marion övertygad om. Robin Hood var i grunden god. Frågan var hur han skulle omvändas. Landet är i kaos. Och i den mörka skogen har Robin Hood och hans gäng förvandlats till en hungrig vargflock som härjar vilt i sin jakt på pengar och guld. Den enda som står upp mot girigheten är Marion som med alla medel försöker skydda de fattiga, och omvandla Robin från buse till hjälte ” .

Ur Uppsala Stadsteaters presentation

Recensioner av Robin Hoods hjärta på Uppsala Stadsteater

” En fullträff! Vackert, roligt, spetsfundigt, dansant, intelligent, överraskande, sensuell och små eleganta undertoner av dagspolitisk satir.

/

DN

”... en mycket underhållande, magisk teatervärld

…” /

UNT

”... akrobatisk, rolig, normkritisk och romantisk.”

/

P4 Uppland

”Helt fanStadsteatertastisk", ”Humoristisk!”, ”Spännande!”

/

Röster ifrån publiken

Äkta troll

De sista trollen

på Malmö Stadsteater. FOTO: Peter Westrup

Dennis Magnusson DE SISTA TROLLEN

(3k, 5m) Urpremiär på Malmö Stadsteater 29 nov 2014

Från c a 7 år

”Trollet Gråsten och hans vänner är de sista som finns kvar av alla skogens väsen. Alla m änniskor har lämnat landsbygden och flyttat in till stan. Gråsten och vännerna Moss, Räven, Blom och Trollmor beger sig in till staden för att få vara nära människorna, för de kan inte leka och leva utan dem. Kruxet är att de inte får bli sedda. Därför tar de sig nedför mörka trappor och utmed långa gångar ner i underjorden. En dag tar Trollmor ett människobarn. De har så vackra barn, människorna. Gråsten som levt i tusen år och sett allt, låter henne behålla barnet. Barnet växer upp med Trollmor och alla de andra i underjorden ovetande om världen däruppe. Men snart får barnet

Ur Malmö Stadsteaters presentation

höra talas om jättehöga hus, cyklar, parker och om barn som klättrar upp och åker ner för saker… ”

Recensioner av uppsättningen på Malmö Stadsteater

"Det är ett fint litet drömspel Dennis Magnusson har skapat om dessa underjordiska, mytologiska väsen, som vi människor i århundraden har fascinerats av och skrämt varandra med i våra skrönor och fantasier. … det är en vacker saga att ta med sig in i denna årstid, där mörker och skuggor väcker osäkerhet inför det okända."

/Svenska Dagbladet

"Varm, klok och in i minsta detalj genomtänkt underhållning som väcker massor av tankar. Det är svårt att begära mer av en barnföreställning. Gå och se."

/Skånska Dagbladet

Tonårsexistentialism

Girls will make you blush

på Unga Klara. FOTO: Sara P Borgström

Åsa Lindholm GIRLS WILL MAKE YOU BLUSH

(7k) Urpremiär på Unga Klara 18 oktober 2014

Från högstadiet/gymnasiet

” Säger inte mycket. Tittar. Verkar som jag inte ser, inte märker. Men jag ser allt. Min kropp är stel. Skyddar sig själv. Men inuti rasar den. Inuti rör jag mig snabbt över stora ytor. Blixtrar jag. Det ni ser det är inte jag. Jag är inte färdig än. Jag är under utveckling och målbilden finns därinne. Det är inte meningen att mitt ansikte skulle se ut såhär, det kommer att vara mycket snyggare sen. Och kroppen, den är inte färdig än, den kommer att fixa till sig sen. Så titta inte på mig nu så mycket helst. Vänta tills jag är färdig. Då ska jag stå mitt i rummet, inte osynlig i ett hörn. ”

Ur Unga Klaras presentation

Recensioner av uppsättningen på Unga Klara

”Äntligen en pjäs om kvinnlig pubertet som varken räds mens eller myter. Oavsett hur mycket det rodnas vägrar nu flickor och kvinnor att låta sig hejdas från att vara så bitska, kåta, kloka, älskande som vi innerst är. Det är dags att släppa lös lustar, liv, kraft, åsikter och mensblod. Slut med skämmigt.” av tonåren och av Åsa Lindholms text.”

/ /

SvD DN

… ”vågar släppa in allvaret och den existentiella eftertänksamhet som också är en så stor del

”… starkast för mig är den stilla stund då en av flickorna ber om att få vara i fred, att inte bli tittad på, kommenterad, iakttagen… … Kraften och flödet är engagerande och upplyftande. Flickor kan! Och får! Och inget kan stoppa dem nu längre.” /

Expressen

Hattifnattigt

Trollkarlens hatt – Ett Muminäventyr

på Västmanlands teater. Foto: Dan Hansson

Tove Jansson/Camilla Blomqvist TROLLKARLENS HATT – ett Muminäventyr

Premiär 22 november 2014 på Västmanlands Teater (4k, 3m)

Från c a 6 år

”Allt hade varit som vanligt om bara Muminfamiljen inte hade hittat den där hatten. Nu var hela Mumindalen upp och ner. I samma stund som Mumintrollet råkade tappa något i hatten började märkliga saker att hända. Äggskal förvandlades till moln och vattnet blev till saft. Det kokade och pyste ur hatten.

minnas…”.

Ur Västmanlands teaters presentation

Trolldom hade kommit till dalen och med den började både härligheter och faror tassa kring deras hus. Det skulle bli en tid att

Recensioner av uppsättningen på Västmanlands Teater

”Sammantaget en mycket trivsam teater…” /

VLT

”Trollkarlens hatt är en förunderlig berättelse. Farlig, oförutsägbar man samtidigt omgiven av Mumindalens orubbliga grundtrygghet.” /

DN

Kaninskam

Sofia Fredén KANINKRASCHEN

Världspremiär den 30 januari på Teater 23 i Malmö (1k, 2m)

Ca 5 – 7 år

” Agata har hittat sin drömleksak. Ett stort vitt flygplan som skiner och blänker när det far genom luften. Det är bara det att flygplanet inte är hennes, utan tillhör hennes bästa kompis Adamas. Så när Agata bestämmer sig för att låna planet och ta hem det gör hon det utan att fråga om lov. När flygplanet råkar ut för en riktig krasch kan inget klister och tejp i världen mildra Agatas dåliga samvete. Och det blir inte bättre av att Adamas är ledsen och vill ha sitt plan tillbaka. Den ende som tar hela situationen med ro är Boris, som istället är upptagen med sin nya stora vita kanin i som han har fått i present. En kanin som visserligen ingen hittills har sett skymten av. Teater 23 presenterar världspremiären av

Kaninkraschen

, en nyskriven föreställning full av drömmar och längtan. Men den innehåller också skam och skuld och den där hemska känslan när man skäms så mycket att ens kinder bränner som stekhällar. Hur gör man för att försonas med sin bästa vän, när denne är så ledsen för det man gjort men inte menade att göra? ”

Ur Teater 23.s presentation

Kontakta oss gärna för mer information!

Berit Gullberg, Torbjörn Hjelm och Ylva Lagercrantz Spindler

Tel + 46 (0)8 411 70 85 + 46 (0)8 411 80 85 Gaffelgränd 1A 111 30 Stockholm [email protected]

www.colombine.se