ÅRSPLAN for 8. kl. 2014-15 til foreldre

Download Report

Transcript ÅRSPLAN for 8. kl. 2014-15 til foreldre

Årsplan for 8. klasse ved Steinerskolen i Stavanger

2014-15

Fag

Lærer: Ingvild Øverland Eivind Lavik Nome

Historie

Ingvild Øverland

Astronomi

Johann Freyr Vilhjalmsson

Geografi

Ingvild Øverland

Norsk

Ingvild Øverland

Matematikk

Johann Freyr Vilhjalmsson Tore M. Lund

Årsplan

Årsplanen skal gi en kortfattet oversikt over hva som skal gjennomgås i forhold til Læreplanen og kompetansemålene. Beskriv lengden på faget, perioder og eller uketimer. Hvilke typer elevaktivitet er det lagt opp til (gruppearbeid, selvstendige oppgaver, periodebok, elevøvelser i naturfag, foredrag etc.)Type skriftlige innleveringer og prøver. Prøveform (muntlig, skriftlig, heldags etc.) I de kunstneriske/praktiske fag beskriv type elevarbeider. Vi skal ha åtte hovedfagsuker. Hovedtema for den første perioden er de store oppdagelsesferder med personligheter som Marco Polo, Columbus, Magellan, Henrik Sjøfareren, Vasco da Gama m.fl. Den andre perioden er renessansen, renessansekulturen, boktrykkerkunsten,

Norsk historie

: Reformasjonen og motreformasjonen, Kalmarunionen, Svartedauden og Hansaveldet. Den første undervisning i astronomi utgår fra et geosentrisk synspunkt, da det er vesentlig at elevene kan knytte an til det de selv kan iaktta med sine sanser. De studerer solens daglige og årlige bane. Månefasenes utvikling, de sirkumpolære stjernebildene, zodiaken, de klassiske planetene. De blir kjent med tidssoner og datolinjer. Perioden kan gjerne starte med eldre tiders mytologiske forhold til verdensrommet og ender opp med det heliosentriske verdensbilde. Vi skal ha tre hovedfagsuker med verdensgeografi. Det jobbes ut fra kontinentenes innbyrdes forhold og egenart. I historie har vi nå hatt de store oppdagelser slik at de forskjellige verdensdelene, med deres natur, innbyggere og kulturer beskrives. Vi skal ha 10 hovedfagsuker og tre uketimer med norsk. Norskfaget blir dette skoleåret knyttet opp mot historie, geografi, naturfag og religion. Skildringer som belyser den kulturrelaterte siden av hvordan menneskene lever blir vektlagt, men også skildringer av enkeltmenneskers liv. I en av norskperiodene kommer vi til å ha et prosjekt hvor vi bruker data som hjelpemiddel for å finne den informasjonen vi trenger. Vi leser forskjellige bøker på både nynorsk og bokmål. I det skriftlige vektlegges øving av ulike sjangre. Likeså skriving av saktekster. Stilskrivningen begynner, noe som skal være med å utvikle evnen til å formulere egne tanker og følelser. Den muntlige delen pleies gjennom diskusjoner og samtale. I grammatikken fortsetter setningslæren, tegnsettingen øves, man ser på sammenheng mellom språklig form og innholdsmessig intensjon, setningsanalyse og ordbestemmelse og jevnlig øvelse av rettskriving. Elevene har to uketimer i matematikk. I tillegg kommer det 3 og 3 hovedfagsuker. Algebraen tar nå over en del av den numeriske regningen. Parenteser og potenser blir introdusert. Introduksjon av kvadratrot og pi. I periodene ser vi på Pytagoras læresetning, sirkelen og dens egenskaper. Vi jobber med negative tall, flatemålsregning og volumregning. Videreføring av brøkregning og praktisk regning og regnegåter. Ligninger som er ferdig oppstilt, men også enkle uoppstilte ligninger. Innenfor geometrien videreutvikler vi oppgavene fra året før. Ser mer på vinkelforhold, likeformethet og kongruens. Flateforvandlinger fra trekanter til firkanter. Symmetristudier. Være trygg i alt som har gått forut. Det innebærer en del repetisjon både skriftlig og muntlig. Vi tar opp igjen prosentregningen som ikke ble dekket i fjord.

Håndarbeid

Åse Tvedt

Sløyd

Unni Oline Relling

Mat og helse

Karin Lütjen

Tysk

Helene Aas Bastiansen

Engelsk

Elizabeth Bogstad

Tegning

Ingvild Øverland

Gymnastikk

Marius Gannsen I fagene sløyd, håndarbeid og mat og helse vil klassen bli delt inn i 3 grupper Hvert av fagene skal hver gruppe ha i ca. 12 uker, 3 timer i uken.

Håndarbeid

: I år får elevene ta i bruk symaskin for første gang. Vi gjennomgår funksjon, stell og bruksegenskapene. Elevene lærer å øve opp nøyaktighet, bruk av målebånd, økonomisering av materiale og sømteknikk. Vi setter sammen deler av stoff til en helhet som i lappeteknikk og andre søm oppgaver/leire/strikking eller hekling.

Sløyd:

Elevene har 3 timer sammenhengende sløyd i ca.19 uker. Elevene får øvelse i bruken av håndverktøy. Oppgavene går ut på å lage bruksgjenstander der vi setter sammen flere deler til en helhet. Utforming av gjenstandene blir på forhånd skissert slik at elevene kan sette personlig preg på gjenstandene.

Mat og helse:

Den første undervisningstimen eller en del av den, vil alltid bli brukt til teoretisk undervisning, til å gå i skolehage og bli kjent med de forskjellige grønnsakene. Etterpå vil det bli laget enkelte flerretters måltider med vekt på å lære seg grunnprinsipper i matlaging. Vi øver også å være litt kreative. Det blir også lagt vekt på god samarbeid i vekslende smågrupper. Det undervises to timer i uken. Timene innledes med resitasjon av dikt og andre små tekster og/eller sang. Bøkene ”Los gehts” for åttende klasse brukes til muntlige og skriftlige øvelser. Ellers blir det lest bøker fra serien ”Leichte Lektüren” (Langenscheidt Verlag) og små tekster. Det blir ukentlige gloseprøver eller grammatikkprøver. Elevene øver videre på ervervede kunnskaper og det kommer mer grammatikk inn i faget. Det øves på kasus og dens betydning og setningsanalyse. Elevene skal skrive små og store egne tekster. Bruk av ordbok øves. Det undervises to timer i uken. Hver time starter med diktresitasjon og daglig taleøvelser. Vi skal lese ”King Arthur” og ”Captain Cook”. Tekstene danner grunnlag for gjenfortellinger, høytlesing i klassen, skriftlige spørsmål, diktat og nye gloser. Elevene leser høyt, både forberedte og uforberedte tekster. Elevene leser for det meste på skolen, men forbereder også avsnitt hjemme, streker under vanskelige ord og gjenforteller handlingen i timene. I grammatikkundervisningen jobbes det aktivt med adjektiv og adverb for å utvide ordforrådet og skape nyanser i språket. Forskjellen mellom enkel og sammensatt presens blir et hovedemne. I timene jobber elevene med ulike oppgaver samt øvelser til tekster de har lest (for eksempel det å finne adjektiv og adverb i ett avsnitt fra leseboka). Det undervises en time i uken i tegning. Vi begynner året med grunnleggende øvelser hvor vi ser på bruk av strek, kontur og skravering. Lys- og skyggeøvelser står sentralt dette skoleåret, hvor kullstiften blir innført som et nytt redskap. En sentral øvelse er, med kullet å forme en kule, kjegle, eller kube som romlige legemer. Her kan man variere lysinnfallet på for eksempel kulen, og dermed oppstår nye forutsetninger, nye skygger. Halvskygger, kjerneskygger og slagskygger defineres og avtegnes. Enkel perspektiv blir presentert og øvet. Gjennom ulike øvelser skal eleven erfare blyantens ulike grad av hardhet, dens virkning og mulighet. Ellers introduseres også negative og positive flater og ansiktets oppbygging/inndeling og proporsjoner. I år har elevene to timer gym i uke. De jobber med kondisjon og utholdenhet gjennom lek, løping over lengre distanser og stafetter, som er en del av forberedelsene til Team Athletics og Tine Stafetten. I år skal elevene også beherske reglene for ballspill. Elevene jobber mer med øvelser som forbedrer ferdigheter i basketball og volleyball. I tillegg til dette prøver barna ut teknikker innen spydkasting, kulestøt, tresteg uten tilløp og lengdehopp uten tilløp. Om vinteren skal det fortsatt jobbes med smidighet gjennom turnøvelser.

Klt.

Ingvild Øverland Eivind Lavik Nome

Fysikk

Johann Freyr Vilhjalmsson

Biologi

Johann Freyr Vilhjalmsson

Kjemi

Alois Strassegger

Aktivitetstimer Rytmikk:

Lill Veronika Kindervåg

Bevegelse:

Marius Gansen

Musikk:

Sverre Bogstad-Kvam

Eurytmi

Ingvild Klassen har en time hver uke som kalles klassens time eller klasseråd. Vi skal behandle saker som tas opp i elevrådet. Dette er saker som har med elevenes skolehverdag å gjøre og hvor elevene kan oppleve at deres mening blir lagt merke til og at de kan ha innflytelse på avgjørelser. Vi skal også trene det å diskutere og legge framforskjellige meninger om ulike temaer. Elevene skal også få ansvar for program til en avslutning, adventskalender etc. Varmelære: Varmeledning og varmeutvidelse, temperaturskalaer og termometervæsker, sammenligning med temperaturfølelsen. Mekanikk: Få innsikt i balanse og likevekt, gjenstanders tyngde og vippepunk. Praktiske øvelser med vektstang, trinse og blokk, kraft- og tannhjulsoverføringer. Sammenfatning av de forskjellige erfaringer i mekanikkens gylne regel. Elektrisitet: Bli kjent med berøringselektrisitet, metallenes spenningsrekke, voltasøyle. Elevene skal kjenne til, forstå og kunne beskrive hvordan kroppen fungerer og hvilke hovedforutsetningene som ligger til grunn for dette. De skal tilegne seg kunnskaper om de store organsystemene. Temaet kan føre naturlig over til en gjennomgang av ulike rusmidler, i første rekke tobakk og alkohol og hvilke virkninger de har i de forskjellige organsystemene. Andre emner i undervisningen er seksualitet og forplanting, i denne forbindelse, menstruasjonssyklusen og de første fasene i fosterutviklingen. I denne perioden er forbrenningen temaet. Vi skal gjennomgå forskjellige aspekter ilden har hatt og har for oss. Vi skal undersøke forskjellige substanser som olje, gasser, væsker og faste stoffer. Betydningen av oksygen og varme i forbrenningen skal bli vist. Bruken av ild i sammenheng med fyrverkeri og sprengstoff skal bli gjennomgått. Syre, Base og saltdannelse og kalkkretsløp behandles. ”Aktivitetsdagen” holdes over 2 timer på mandager. 8 og 9 klasse deles i 4 grupper på tvers av klassene som fordeles på 4 ulike emner; Musikk, Rytmikk/dans, Bevegelse og Drama.

Rytmikk:

Rytmikkgruppen består av 10 til 15 elever som kommer sammen en gang i uken i løpet av en periode på seks uke. De kan også bli undervist i tromming og andre rytmeinstrumenter. Målet er at de trener seg i ulike rytmiske øvelser og fysiske ferdigheter.

Bevegelse:

Bevegelsesgruppen består av 10 til 15 elever som kommer sammen en gang i uken i løpet av en periode på seks uker. Elevene jobber med ulike treningsformer som bygger den generelle styrke i hele kroppen: bryting øvelser , friidrett øvelser(spyd , kulestøt , lengde , tresteg … ,forskjellige stafett og løyper . )

Musikk

:

:

Elevene skal arbeide med ulike former for samspill. Vi vil jobbe med å tilpasse sanger til klassens ressurser, og eventuelt komponere egne sanger. Sentralt blir arbeid med rytmisk musikk, og enkel innføring i bandinstrumenter, samt ulike rytmeinstrumenter. Man arbeider frem mot innslag på månedsfester. Aktivitetsgruppene er også ansvarlige for lydkulissene ved Mikaelispillet i september. Det blir undervist i eurytmi to timer i uken i halv klasse, med og uten musikk. Det overordnede fokuset ligger på individet i forhold til det sosiale og til

Øverland

Religion

Ingvild Øverland Veronika Kindervåg og Kjerstin Barkved samarbeid. Elevene kommer til å øve videre på geometriske formforvandlinger i rommet med stigende vanskelighetsgrad. De skal kunne orientere seg i ulike retningene og klare raske skift fra en retning til en annen. De skal øve stavøvelsene slik at de blir gjort med presisjon og nøyaktighet. Det blir øvet at iaktta finere følelsesuttrykk gjennom kroppens bevegelser, anvendt dramatisk og humoristisk. Former og lydgeberder øves til dikt, dramatisk og humoristisk. I musikken blir det øvet å skille mellom dur og moll og deres grunnformer blir gjennomgått. Øvelse med intervallene i musikken fortsetter. Etter jul kommer klassen at en periode med pardans der de skall lære seg å danse blant annet Cha-cha-cha, Walts, Troika og Polka. Noen verk i eurytmien kommer viser frem for publikum. Skal undervises i egne perioder og bakes inn i andre fag. Temaene er religionen hos naturfolk som eskimoer, buskmenn og indianere, menneskeskjebner som Martin Luther og Jeanne d`Arc mfl med tilknytning til både allmenn historie og kirkehistorie i Europa og Norge, Markus evangeliet i sin helhet.